anaana_1 22.07.09, 05:53 do mam ktore mialy planowane cesarki:na ktory tydzien ciazy lekarze wyznaczaja termin cesarki,czy to zalezy od was samych i mozecie sobie wybrac kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agar2208 Re: termin cc 22.07.09, 09:56 Ja miałam w 39. Lekarz przedłużam mi termin ile mógł. Im później tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi Re: termin cc 22.07.09, 10:03 Ja mam zaplanowane na 39 tydzień, a dokładnie przypadnie w 38t6d Odpowiedz Link Zgłoś
kolejkooole Re: termin cc 22.07.09, 10:19 lekarz mi wyznaczył na 39 tyd, ale urodziłam w 37,5 bo dostałam skurczy Odpowiedz Link Zgłoś
kas1984 Re: termin cc 28.07.09, 20:55 Ja mam cc wyznaczone na 40 tydz...czy to za pozno?? Odpowiedz Link Zgłoś
hiljo Re: termin cc 22.07.09, 10:49 Ja mam ustalone na 10 dni przez terminem wynikającym z om Odpowiedz Link Zgłoś
onlylilly Re: termin cc 22.07.09, 11:26 ja miałam w 40 tyg. Gin nie chciał wcześniej zrobic planowej cc. Odpowiedz Link Zgłoś
kajos5 Re: termin cc 28.07.09, 21:17 mój wypadnie ok 38 tygodnia (o ile wcześniej nie dostanę skurczy) - potem mój gin wyjeżdża na dłużej i chce mnie pociąć przed wyjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
dorisw1978 Re: termin cc 28.07.09, 21:46 ja miałam w 38 tygodniu i żałuję! nie umawiajcie się tak wcześnie na cesarki! mój synuś wprawdzie urodził się zdrowy, ale przez 5 tygodni walczył z żółtaczką (szpital, ciągle był kłuty, bo badano mu bilirubinę, mocz (pobierali z cewki przez wkłucie), badań sto), kazali mi odstawiać na 24 godziny od piersi - jednym słowem KOSZMAR. Poza tym musieliśmy zaliczyć neurologa ze względu na niedojrzały ukłąd nerwowy (na szczęście tylko tyle), nie zaszczepiono go w terminie, ehh czekajcie do 40 tygodnia! leżałam na sali z dziewczyną, której też zrobili cc w 38 tygodniu, malutka rozwijała się wspaniale, ciąża była bez komplikacji, a po porodzie malutka w ogóle nie umiałą oddychać i musieli ją zabrać karetką do innego szpitala na oddział intensywnej terapii, a ona biedulka nawet swojej córeczki przez 4 dni nie widziała (nie pokazali jej nawet, zresztą po cc wstać nie mogła) ODRADZAM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: termin cc 28.07.09, 22:20 > ja miałam w 38 tygodniu i żałuję! nie umawiajcie się tak wcześnie na cesarki! > mój synuś wprawdzie urodził się zdrowy, ale przez 5 tygodni walczył z żółtaczką > (szpital, ciągle był kłuty, bo badano mu bilirubinę, mocz (pobierali z cewki > przez wkłucie), badań sto), kazali mi odstawiać na 24 godziny od piersi - jedny > m > słowem KOSZMAR. > Poza tym musieliśmy zaliczyć neurologa ze względu na niedojrzały ukłąd nerwowy > (na szczęście tylko tyle), nie zaszczepiono go w terminie, ehh > czekajcie do 40 tygodnia! > > leżałam na sali z dziewczyną, której też zrobili cc w 38 tygodniu, malutka > rozwijała się wspaniale, ciąża była bez komplikacji, a po porodzie malutka w > ogóle nie umiałą oddychać i musieli ją zabrać karetką do innego szpitala na > oddział intensywnej terapii, a ona biedulka nawet swojej córeczki przez 4 dni > nie widziała (nie pokazali jej nawet, zresztą po cc wstać nie mogła) > > ODRADZAM !!! Nie ma co odradzać, termin cc ustala lekarz. Generlanie po 38tyg ciaża trkatowana jest jako donoszona, a najnowsze wskazania do palnowanych cc są po skonczonym 39tyg. Ale wiadomo, są rózne wskazania do cc, ze strony dziecka i matki. U jednych kobiet nie wskazane jest aby sie rozpoczeła akcja, u innych chodzi aby uniknąc wysiłku porodu u jeszcze innych chodzi o wyeliminowanie drugiej fazy porodu. To wszystko plus dojrzałość dziecka jest, powinno być brane pod uwagę przy ustalaniu planowego ciecia. A co do komplikacji, czy 38, 39, 40 tydzień - nie ma reguły zdarzaja sie zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
ganetka4 Re: termin cc 29.07.09, 08:33 Pierwsze cc miałam w 38 tc i z młodym wszystko było oki. Teraz się denerwuje, bo nie wiem jeszcze, kiedy będę mieć planowane cc, a obawiam się, że nie dotrzymam do 39 tc a co dopiero 40 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia030184 Re: termin cc 29.07.09, 10:43 mam termin na 38tc.a z tym odradzaniem to przesada moja córa urodziła sie w 36tc przez cc i wszystko z nią było ok nawet żółtaczki nie miała Odpowiedz Link Zgłoś
nextaga Re: termin cc 30.07.09, 11:48 na 38 - 39 tydz - lekarz prowadzący dopasował do swojego dyżuru w szpitalu. nikt takich terminów nie wybiera Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: termin cc 30.07.09, 21:41 Mi kazali czekać aż zacznie się akcja porodowa (z czego się bardzo cieszyłam) ale z powodu cukrzycy ciążowej i kilku innych problemów w czasie ciąży dostałam skierowanie do szpitala na patologię i miałam się stawić w terminie. Nie zdążyłam ,cc miałam dzień przed terminem, bo wtedy zaczęły się skurcze porodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bafilek Re: termin cc 31.07.09, 21:50 Ja miałam planowane drugie cc. Na dzień przed terminem porodu, czyli 40 tc. W nocy przed wyjazdem do szpitala zaczęły się regularne skurcze, tak, że zanim zrobili mi "planowane" cc rodziłam już ponad 7 godzin Dla dziecka to lepiej, że zaczęła się akcja porodowa, ale chyba z planowanym nie ma co zwlekać do ostatniej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś