Dodaj do ulubionych

Nadciśnienie w ciąży

IP: 79.139.58.* 08.08.09, 23:08
Witam!
Bardzo proszę o pomoc bo umieram z niepokoju...
Jestem w 39 tygodniu ciąży i do tej pory czas płynął mi na błogim oczekiwaniu na Maluszka.
Ale nagle, dosłownie z dnia na dzien dostałam bardzo wysokiego ciśnienia- w pewnym momencie nawet 190/106 mi bólu głowy. Niewiele myśląc udałam sie do szpitala gdzie po badaniu ogólnym, EKG i KTG przepisano mi leki (TRAXENE, DOPEGYT) i wypuszczono do domu (dodam, że m. in. z powodu przepełnienia w szpitalu).
Zażywam lekarstwa 2 razy dziennie ale cisnienie spada na krótko i waha się w granicach 160/80-170/70 i nadal wydaje mi sie wysokie. Nie wiem co robić, boje sie o zdrowie swojego dziecka! Niby termin tuz tuż, ale narazie badanie KTG nie wykazało żadnych skurczów.
Dodam też, że raczej nie mam opuchlizny, tzn. mam niewoielka ale przy upałach to normalne.
Pomóżcie!@!
Obserwuj wątek
    • madzis12 Re: Nadciśnienie w ciąży 09.08.09, 10:23
      powinnaś jak najszybciej udać sie do swojego ginekologa, wysokie ciśnienie może
      być pierwszym objawem gestozy
    • agnieszka.lojek Re: Nadciśnienie w ciąży 09.08.09, 17:55
      Jeśli leki które Pani przyjmuje nie stabilizują ciśnienia należy
      dawki zwiększyć. Wartości powinny być <140/90mmHg. Bardziej
      niebezpieczna jest ta druga wartośc. Dobrze że nie ma obrzęków.
      Ważne jest żeby prawidłowy był wynik badania ogólnego moczu. W domu
      wartosci ciśnienia trzeba zapisywać. Należy skontaktować się z
      lekarzem żeby modyfikował leczenie hypotensyjne i czas rodzić. W
      przypadku niepokojących objawów niezwłocznie proszę pojawić sie w
      szpitalu, np. słabsze odczuwanie ruchów płodu.
    • Gość: kicia222 Nadciśnienie w ciąży IP: 79.139.58.* 12.08.09, 10:15
      Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Po opisanej przeze mnie wizycie w szpitalu byłam
      także u swojego lekarza prowadzącego ciążę, który faktycznie zwiększył mi dawkę
      leków obniżających ciśnienie. Mimo tego nadal ciśnienie raczej jest podwyższone,
      ale mierzę je i zapisuje regularnie i pilnuje zwłaszcza dolnego jak pani doktor
      zaleciła. A jak cos będzie nie tak to będę pędzić do szpitala, bo zdrowie mojego
      dziecka jest najważniejsze na świecie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka