Dodaj do ulubionych

Przedszkole - meldunek

28.12.05, 07:21
Czytałam dużo na tym forum na temat adresu zameldowania, a warunków przyjęcia
do przedszkoli. Moje koleżanki podają adresy zamieszkania (nawet bez meldunku
tymczasowego) i dzieci są przyjmowane do przedszkoli w wybranej przez nie
gminie. Nikt w urzędzie gminy nie sprawdza czy takie dzieco mieszka pod
podanym adresem. (Warszawa) ?????
Obserwuj wątek
    • karolcia801 Re: Przedszkole - meldunek 28.12.05, 08:02
      wydaje mi się że chyba nie ma to znaczenia.Jak córka chodziła do żłobka to my
      wtedy mieszkałysmy na pradze połud a ona chodziła na Nowy Świat i nie było
      problemu...wydaje mi się że z przedszkolami jest podobnie choć dokładnie
      niewiem.
    • gosia_grabosia Re: Przedszkole - meldunek 28.12.05, 12:16
      teraz możesz być zameldowana gdzie indziej a gdzie indziej mieszkać. W ankiecie
      podaje się te dwa adresy. Często też dzieci są oddawane do przedszkoli np koło
      babci (moja córa tak chodzi) czy niedaleko miejsca pracy Rodziców. Trzeba to
      tylko wyraźnie w zgłoszeniu napisać i nikt nie będzie robił problemów, jeśli
      oczywiście nie będzie przepełnienia (jak np na Tarchominie gdzie jest dużo
      młodych Rodziców a mało przedszkoli).

A co do gminy - to Warszawa jest jedną wielką gminą obecnie smile Podzieloną na
      dzielnice.
    • kasiajka Re: Przedszkole - meldunek 28.12.05, 15:21
      U mnie sprawdzali i rodzice dwójki maluchów, które nie były zameldowane w
      miejscu podanym w oświadczeniu, musieli dopłacać słono do interesu.
    • przedszkole2 Re: Przedszkole - meldunek 28.12.05, 18:39
      W pierwszej kolejności przyjmuje się dzieci zamieszkujące w najblizszej okolicy,
      czyli zazwyczaj w dzielnicy. W ankiecie podaje się miejsce zamieszkania, wiele
      osób w w-wie mieszka wogole w innych miejscowościach i miastach. Jednak dyrektor
      ma prawo sprawdzić dane dziecka, czyli miejsce zamieszkania. Zresztą w przypadku
      starszych dzieci (6latków) wpisuje się w karte szkołę rejonową , czyli zgodną z
      miejscem zameldowania, bo ta własnie szkołe dyrektor musi powiadomić, że dziecko
      realizuje obowiązek przedszkolny. Jednak faktem jest, ze cala wwa jest jedną
      wielka gminą i jak są mejsca, po przyjeciu dzieci z dzielnicy przyjmuje się
      dzieci z obszaru m.st. wwy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka