13.03.04, 15:04
Planuje rodzic na Karowej. Poniewaz zmiana jest nagla (grozi mi niedlugo
porod - dla wczesniaczka jest tu lepsza opieka niz na Madalinskiego) jak
wyglada zalatwiaanie porodu od strony technicznej, tzn. kiedy sie placi za
porod rodzinny, czy trzeba wczesniej?
Moze macie jakies doswiadczenia?

Aga
Obserwuj wątek
    • mal_gosia2 Re: karowa 13.03.04, 16:18
      Hej,
      Ja za poród rodzinny zapłaciłam przy przyjmowaniu mnie na porodówkę, a za
      znieczulenie przy wypisie. No ale to było 4 lata temu.
      Najlepiej tam pojechać lub zadzwonić i się wypytać. Wszystkie dane teleadresowe
      są na ich sronie www.
      Małgosia
    • jaque Re: karowa 14.03.04, 12:03
      Rodziłam na Karowej w styczniu więc chyba nic się nie zmieniło. Za poród
      rodzinny płaci się w czasie przyjęcia do porodu (400 zł, jeśli chodziłaś do
      szkoły rodzenia na karowej to 350). Płaci się w Izbie Przyjęć, gotówką albo kartą.
      Za resztę - np. znieczulenie (400 zł), położną (1000zł) itd. płaci się przy
      wypisie ze szpitala.
      • jaha_mama_magdy Re: karowa 14.03.04, 13:21
        Czy polozna tylko dla siebie mozna umowic juz w izbie przyjec czy trzeba
        wczesniej? Mozecie kogos poleciec?

Aga
        • jaque Re: karowa 15.03.04, 22:13
          Trzeba umówić wcześniej. Nam naszą położną - Annę Gorsiak - polecił lekarz
          prowadzący, zapisaliśmy się do niej na zajęcia w szkole rodzenia i po nich
          umawialismy się na poród. Dostaliśmy komórkę, mogliśmy dzwonić o każdej porze
          dnia i nocy (zaliczyliśmy zresztą kilka fałszywych alarmów smile Oczywiście kiedy
          naprawdę się zaczęło (w niedzielę o 5 rano) położna była w szpitalu w pół
          godziny. No i poród - mimo że trudny - poprowadziła rewelacyjnie.
          P

• szyszunia75 Re: karowa 17.03.04, 10:41
          Niestety na Karowej troche sie pozmienialo - nie mozna juz umawiac sie na porod
          z wybrana polozna. Szpital dopatrzyl sie w tym jakiegos naruszenia prawa, w
          kazdym razie polozna moze przebywac na sali porodowej jedynie w swoich
          godzinach pracy. Czyli musi wyjsc do domu po zmianie, nawet jesli jej pacjentka
          jeszcze nie urodzila (przekazuje ja nastepczyni). Zmartwilo mnie to bardzo,
          sama za kilka dni ma termin i bede sie starala "wstrzelic" jakos w dyzur swojej
          poloznej ze szkoly rodzenia. Ale na pewno warto zdecydowac sie na Karowa,
          szczegolnie jesli maluszek wymaga dobrej opieki.
          Pozdrawiam i zycze spokojnego porodu!
          Asia
          • matizka Re: karowa 18.03.04, 09:06
            Wg najnowszych informacji (z wczoraj) - znow wrocil stary układ na Karowej.
            Można mieć swoją, wynajętą położną za którą się płaci w kasie szpitala.

Pozdr
            M.
            • szyszunia75 Re: karowa 19.03.04, 14:43
              Dzieki za informacje, rzeczywiscie, przed chwila dzwonilam na Karowa, zdaje
              sie, ze od poniedzialku 22.04 wraca dawny porzadek. Odwoluje, co napisalam
              poprzednio (w tajemniczy dla mnie sposob w podwojnej wersji wink
        • szyszunia75 Re: karowa 19.03.04, 14:08
          Niestety musze Cie zmartwic. Na Karowej troche sie ostatnio pozmienialo i nie
          mozna "wykupic" sobie obecnosci wybranej poloznej przy porodzie. Dyrekcja czy
          prawnicy szpitala dopatrzyli sie w tym jakiegos naruszenia przepisow, w kazdym
          razie polozna ma prawo przebywac na sali porodowej jedynie w trakcie swojej
          zmiany, a po dyzurze musi isc do domu, nawet jesli jej pacjentka jeszcze nie
          urodzila (przekazuje ja nastepczyni). Pozostaje wiec jakos "wstrzelic" sie w
          zmiane swojej ulubionej poloznej i modlic, zeby porod skonczyl sie przed koncem
          zmiany smile Tak nas poinformowali na ostatniej szkole rodzenia (konczylismy jakos
          na pocatku marca) wiec wiadomosc jest swieza...
          Ale tak czy inaczej warto zdecydowac sie na Karowa, zwlaszcza jesli Maluszkowi
          trzeba specjalistycznej opieki! Pozdrawiam i zycze spokojnego porodu!
    • wmk75 Re: karowa 18.03.04, 11:23
      A nie zastanawiałaś się nad IMiDz? Opieka neonatologiczna jest równie dobra jak
      na Karowej a do tego poród rodzinny jest bezpłatny. Ja miałam tam cc, ale
      bardzo sobie chwalę ten szpital...
      • malwes Re: karowa 20.03.04, 22:53
        Witaj,
        Opieka na porodówce super, zwłaszcza jeśli ma się położną, ale na położniczym
        radzę uważać na neonatologów - opieka nad noworodkiem tragiczna...
        Zobacz wątek "Rodziłam na Karowej - było super".
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka