Dodaj do ulubionych

Garść pytań

26.01.15, 21:23
Od ponad roku staramy się z mężem o dziecko - na razie bez skutku. Chciałam zwiększyć szansę na zapłodnienie i zacząć mierzyć temperaturę żeby dokładnie wiedzieć kiedy (i czy w ogóle) mam owulację. Z tego co czytam temperatura powinna być mierzona tuż po przebudzeniu, mniej więcej o stałych porach. Mam pytanie właśnie o te mniej więcej. Czasem wstaję o 5, czasem o 6 lub 7, w weekendy może być nieco później. Czy mierzenie musi być codziennie o tej samej godzinie, czy różnica około 4 h jest akceptowalna? Drugie pytanie: mam dość dziwne krwawienie - cykl trwa krótko - około 23-24 dni, ale sama miesiaczka trwa długo około 7 dni. Według kalkulatorów inernetowym szanse na zapłodnienie mam już od 3- 4 dnia miesiaczki - ale wtedy trwa jeszcze okres - czy to jest możliwe? I jeszcze kolejna rzecz - po roku starań oprócz obserwacji cyklu musimy zacząć się diagnozować. Od bardzo długiego czasu mam wykupiony abonament medyczny w prywatnej firmie, ale tam mi nie pomogą, więc stwierdziłam, ze dobrze było by załapać się na diagnostykę w ramach NFZ. Czytałam, że w szpitalu na Karowej 2 jest poradnia leczenia niepłodności. Jak to się odbywa - mam tam po prostu zadzwonić i powiedzieć że chcę się zapisać do poradni czy do ginekologa? Sorki jesli pytania są głupie, ale dopiero stawiam pierwsze kroki w staraniu o dziecko z kalendarzem w ręku smile

Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Garść pytań 26.01.15, 21:32
      Zeby skrocic czas stara nporoku to czas na badania, mierzyc temperature oczywiscie mozesz, ale owulacje jednoznacznie potwierdzi monitoring cyklu. Poza tym nie musisz isc do poradni leczenia nieplodnosci bo mam wraznie, ze nie zrobiliscie jeszcze ani jednego badania, musisz poszukac dobrego lekarza. Skad pewnosc, ze w prywatnej przychodni gdzie masza bonament Ci niepomoga? Bylas? Pytalas? Po roku staran kazdy lekarz zleci diagnostyke.
      • rb_111222333 Re: Garść pytań 27.01.15, 20:04
        Nie no, jasne, że mierzenie temperatury to tylko dodatek do właściwych kroków. W luxmedzie jedna ginekolożka otwarcie powiedziała mi, że diagnostyka niepłodności to nie w tej firmie dlatego szukam gdzie indziej. Wydaje mi się że lepiej od razu trafić do poradni leczenia niepłodności - chciałabym żeby ktoś, kto jest specjalistą w tej dziedzinie mnie przebadał od góry do dołu. Dziś się zapiasałam na Starynkiewicza, za półtora m-ca mam termin.
        Co do mierzenia temperatury, to już doczytałam, że odstęp powinien być nie większy niż godzina uncertain
        • lidek0 Re: Garść pytań 27.01.15, 22:42
          Moim zdaniem jestes na etapie kiedy powinnas porobic badania, www.pakiety.diag.pl/dla_kobiet_planujacych_ciaze,32.html tu masz liste, te spokojnie mozesz zrobic w ramach abonamentu, w klinice zaplacisz pewnie krocie, poza tym podaj miejscowosc i nazwe przychodni, moze ktos poleci dobego lekarza, bo lekarz jest najwazniejszy a nie placowka. Wy jak sadze wogole nie robiliscie badan, wiec za wszesnie na stwierdzenie, ze leczycie nieplodnosc. Ja ze swoimi problemami (poronienie i cp) znalazlam wspaniala lekarke nie z zadnej kliniki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka