jbasko 26.01.06, 17:26 jeśli macie jakieś szczegółowe pytania odpowiem w miarę jak mi moja córcia na to pozwoli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiotok Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 26.01.06, 19:59 poprosze o troche szczegolow - czy moglas przybierac dowolne pozycje podczas porodu - czy tam rutynowo nacinaja krocze - ile kobiet w pokoju - czy personel jest sympatyczny - czy pomagaja w opiece nad malenstwem (karmienie, przewijanie itd.) jak cos mi sie jeszcze przypomni to bede pytac ps. serdeczne gratulacje i buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
jbasko do wiotok 27.01.06, 12:53 - pozycje mogłam przybierac jakie chciałam,na poczatku połózna zaproponowała mi, zebym troche poleżała, żeby zbierac siły na później, a ja nie mogłam lezeć, nie dałam rady, powiedziała, ze to szanuje. Na końcu też pytali o to w jakiej pozycji chce rodzić, a ze ja wtedy nie bardzo wiedziałam co się dzieje to sami mnie ułozyli ale była to dla mnie wygodna pozycja -nie wiem czy rutynowo, obawiam się, ze przy pierwszym porodzie tak, mnie nacięli, ale juz za 3 dni siedziałam bez problemu i teraz (2,5 tyg.po) krocze mam zagojone -jedna kobieta w pokoju -personel przy moim porodzie b.sympatyczny,nawet połóżna kasy nie wzięła, maż jej próbował dac w trakcie -jeśli dziecko płacze mocno, a u mnie tak było, bo mała nie chciała się przystawić do piersi i płakała, to przylatuje położna, nawet w nocy, one tam raczej nie śpia, co do przebierania to raczej robi się to samemu, choć zaraz po porodzie połozna przebrała mała, jeśli poprosisz na pewno pomoga, poza tym codziennie pediatra dokładnie badający dziecko i bardzo miły. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
liliputt Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 26.01.06, 20:00 Przede wszystkim serdeczne gratulacje Tobie i córci. MOje pytanko: czy miałaś przed porodem "swoją" położną, tzn. umówioną i opłaconą, czy nie. Też tam planuję rodzić w czerwcu i zastanawiam się, czy to powszechna praktyka w tym szpitalu, raczej jak dotychczas słyszałam coś przeciwnego, że wszystkie panie są zazwyczaj b. miłe i wspierające, bez konieczności, no powiedzmy..."indywidualnego umawiania się") POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jbasko do liliputt 27.01.06, 12:56 nie miałam swojej położnej, byłam pacjentką lekarza tam pracującego, ale akurat cały styczeń miał urlop więc nie było go ani raz. połozne miłe i kasy położna nie wzięła od męża, z racji tego, ze mój poród trwał 2 zmiany, bo urodziłam po 20-tej więc miałam do czynienia z dwoma położnymi, obie naprawdę spoko. Polecam i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anula116 Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 31.01.06, 14:49 cześć Słyszałam różne opinie o dokarmianiu dzieci, a raczej absolutnym niedokarmianiu dzieci, jeśli matka nie ma pokarmu. Jak jest na prawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
marynia144 Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 03.02.06, 00:37 w zeroskim maja chopla na punkcie karmienia piersia i zrobia wszystko byle dziecka nie dokarmiac. jesli mialabys jakis problem z iloscia pokarmu, to od razu informuj polozne i pediatre na obchodzie. To ona decyduje o dokarmianiu. radze tez sie zaopatrzyc w laktator i miec go juz w szpitalu, pomaga pobudzic laktacje w razie ew. problemu. ja nie mialam i potem na szybko robilismy zakupy, a wiadomo ze co nagle to po diable ... Odpowiedz Link Zgłoś
jbasko Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 04.02.06, 16:10 moja mała nie chciał ssać, i po wielu próbach karmienia jej wzięli ją i nakarmili sztucznym mlekiem, ale cały czas próbowali ją przystawiać i prosili o ściaganie swojego mleka, na szczescie Ola załapała wnet i już po pierwszej dobie piła mleko ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka772 Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 01.02.06, 20:29 Dobrze że trafiłam na ten wątek, bo już w lutym zamierzam urodzić w tym szpitalu drugie dziecko. Zwiedzaliśmy razem z mężem porodówkę, rozmawialiśmy z położną i wrażenia były bardzo miłe. Porodówka wyremontowana, osobne pokoje, nawet dla kobiet rodzacych samotnie, możliwość porodu w wodzie-ale raczej, jak sie rodzi rano pomiędzy 7-14, ze względu na dyżurujące stażystki, które non-stop są przy rodzącej. w innych godzinach też jest taka możliwość, jeśli położna może sie zająć tylko tobą. (jest to poród ciągłago nadzoru). Można przyjąć dowolną pozycję, także przy skurczach partych, nie nacinają rutynowo. Znieczulenie bezpłatne. Ponoć nie ma możliwości wcześniejszego umówienia się z połozną. Połozna nam wprost powiedziała, ze u nich sie czegos takiego nie praktykuje. Tyle się dowiedzieliśmy. Mam koleżanki, które rodziły w Żeromskim i wszystkie były bardzo zadowolone. Co do niedokarmiania, koleżanka rodziła rok temu dokładnie 1.02, przez cesarkę, miała trudności z karmieniem piersią (dziecko było wcześniakiem)i rzeczywiście nie pozwolono dokarmiać za pomoca butelek, jak trzeba było, to karmiono mlekiem matki z kieliszka. Ale położne były bardzo pomocne. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jacaki Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 02.02.06, 21:13 Cześć. Jestem zupełnie zielony jesli chodzi o sprawy związane z rodzeniem....ale podciągam wiedzę czytając posty...do rzeczy.. Moja żona jest obcokrajowcem i chcemy aby rodziła w Krakowie. Ma jednak obawy co do jakości szpitali. Pomyslałem więc aby jej pokazać porodówkę w Żeromskim. Wybaczcie naiwne pytanie ale co zrobić aby się to stało? Z kim sie skontaktować. Czy jest to odpłatne? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marynia144 Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 03.02.06, 00:27 sprawa jest prosta, idziesz do szpitala, kierujesz sie na tzw. trakt porodowy i prosisz o pokazanie. z pewnoscia zostaniecie milo przyjeci a porodowka w Zeromskim jest bardzo mila dla oka, wiec zona nie powinna byc rozczarowana. powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
doras2 Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 02.02.06, 19:27 Cześć,ja też zwiedziłąm porodówkę i muszę przyznać ,ze byłam mile zaszkoczona,sześć lat temu,wyglądała jak z 19 wieku.Ale mam pytanko o sale po porodzie ,po ile kobiet tam leży i czy czy są możliwe odwiedziny dzicka u mamy i rodzeństwa,bo z wrażenia przy zwiedzaniu nie zapytałąm. Odpowiedz Link Zgłoś
marynia144 Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 03.02.06, 00:33 rodzilam tam w pazdzierniku i na sali bylysmy 3-4 osob, sale sa sloneczne i bardzo przyjemne. odwiedziny sa na porzadku dziennym, co prawde powiedziawszy nie zawsze jest wskazane, bo w Zeromskim masz dziecko przy sobie i na swojej glowie od narodzin, wiec odwiedziny odrywaja cie od obowiazkow, ktore spadly na swiezo upieczona mame, a po drugie mialam wrazenie ze wiekszosc kobiet miala jakies problemy z cyckami, ja rowniez, musialam caly czas siedziec z laktatorem przy piersiach i je mordowac i szczerze mowiac nie jest to sytuacja, w ktorej masz ochote na wiekie odweidziny zarowno u siebie jak i u pozostalych wspolspaczek Odpowiedz Link Zgłoś
eleanorrigby Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 04.02.06, 19:45 A jest możliwość,chociażby za dopłatą,przebywania w mniejszej sali (tzn.najlepiej 1,max 2 osoby)? Po porodzie chciałabym spokojnie odpocząć,czyjekolwiek odwiedziny wtedy to rzecz najmniej pożądana. Odpowiedz Link Zgłoś
marynia144 Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 05.02.06, 00:53 powiem szczerze, że nie wiem, czy jest możliwość "kwaterunku" w mniejszej sali, ale jedno wiem na pewno - o odpoczynku po porodzie możesz zapomnieć. Dziecko dostajesz od razu i oczywiście jest to piękna idea i w ogóle, ale dla mnie osobiście było to lekkie przegięcie. Miałam cesarkę, ledwo minęły od operacji 24 h już musiałam sama koło dziecka biegać, przewijać je, nosić, lulać itd. mimo tego,że sama ledwo się poruszałam i ręce i nogi mi się trzęsły. Mały płakał w drugą noc praktycznie cały czas, teraz wiem, że był głodny, wtedy tego nie wiedziałam, próbowałam go karmić, ale chyba jeszcze nie miałam zbyt wiele pokramu, dokarmiony sztucznie nie został, więc płakał, a ja ledwo trzymająca się na nogach chodziłam z nim po sali i husiałam. Oczywiście prosiłam położne o pomoc, więc brały go do siebie, jak udało się im dziecko uspokoić, przynosiły z powrotem, Mały za 5 min znowu płakał i tak w koło. Była za mną na sali dziewczyna zaraz po porodzie sn, prosiła położną o to, by zmieniłą pieluchę Maluchowi, ponieważ sama nie czuje się jeszcze na siłach (rodziła jakieś 2 godz. wcześniej), na co położna z miłym uśmiechem na twarzy odpowiedziała, żeby jednak wstała, że ona jej oczywiście pomoże i zrobią to razem. No i dziewczyna chcąc nie chcąc musiałą zapomnieć o bólu, zmęczeniu, rozciętym kroczu i brać sie do roboty. Powiem szczerze, że nie spodziewałam się, że tak to właśnie wygląda. Wróciłam do domu wykończona fizycznie i psychicznie. Nie wiem, czy w trakcie pobytu w szpitalu tj. od niedzieli do czwartku udało mi się przespać łącznie 6 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanorrigby Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 05.02.06, 14:15 Przy pierwszym dziecku tak to czasem wygląda,zwłaszcza jeśli miałaś cesarkę,ale ja będę rodzić moje czwarte i jak dotąd na szczęście nie mam wskazań do cc.Pierwszych dwoje rodziłam w Narutowiczu,trzecie w Izbie Porodowej i tam było fantastycznie,leżałam na sali sama,położne pomagały przy dziecku itd.Tym razem będę raczej rodzić w domu,awaryjnie myślę o Żeromskim,ale szpital to dla mnie zło konieczne,zwłaszcza jeśli miałabym leżeć na dużej sali. Odpowiedz Link Zgłoś
pecja Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 05.02.06, 20:04 Tak, można sobie opłacić osobną salę, jeśli dobrze pamiętam jedynkę, śliczną i odremontowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanorrigby Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 06.02.06, 09:56 Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_m Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 17.02.06, 11:22 W niektórych szpitalach podobno żeby mąż mógł być przy porodzie to musi mieć zrobione jakieś badania. Jak jest w Żeromskim? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkamonikaz Re: polecam rodzenie w Żeromskim w Krakowie! 17.02.06, 12:40 A jak sprawa wyglada z cesarka na zyczenie?Jest to mozliwe?Ile kosztuje? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś