Dodaj do ulubionych

SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :)

• mip2002 Re: SUPER-POŁOŻNE- POZNAŃ:) 14.10.04, 11:46
      POLECAM! GORĄCO POLECAM PANIĄ IWONĘ MARCZAK!!!!!!!!! JEST POŁOŻNĄ NA POLNEJ.
      JESLI KTOŚ POTRZBUJE NAMIARY PROSZĘ O MAILA. JEŚLI CHCECIE BY PORÓD BYŁ PIĘKNĄ
      CHWILA POLECAM PANIĄ IWONĘ
      • dombrok Re: SUPER-POŁOŻNE- POZNAŃ:) 16.11.05, 11:41
        Witam,

ponownei zgłaszam się o namiary na Panią Iwonę,
        bede bardzo wdzięczna za wszelkie informacje zwrotne.

pozdrawiam i z góry dziękuję
        Karolina
        • patina16 Re: Super-Położne- POZNAŃ:) 03.06.11, 16:05
          Witam,
          Czy ma ktoś może namiary na p. Iwonę Marczak?
          A może miał ktoś styczność z p. Agnieszką Węgler??

pozdrawiam i z góry dziękuję
          Patrycja
    • wiktorcia5 Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 18.10.04, 23:39
      Małgosia Knaż z Karowej-naprawdę polecam,mój poród trwał od chwili przyjęcia na
      izbie przyjęć do narodzin mojej córeczki niecałe trzy godziny.Bardzo mi
      pomogła,bo rodziłam tylko przy znieczuleniu dożylnym.Bardzo miła i sympatyczna.
    • annawk Re: WARSZAWA - SZPITAL PRASKI 19.10.04, 11:27
      Czy możecie polecić położną ze Szpitala Praskiego?
      • juleg Św. Zofia tylko Elżbieta Przytuła 20.10.04, 21:20

Fantastyczna kobieta, miła i prawdziwa profesjonalistka, cieszę się, że ją poznałam i rodziłam właśnie z nią!!!
    • myfirstbaby Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 20.10.04, 21:27
      Czy któraś z Was zna położną z Siedlec - Agnieszkę Mroczek??? Szukam opinii.
      • myfirstbaby Położna z Siedlec - Agnieszka Mroczek 20.10.04, 21:29
        czy któraś z Was zna tę położną? Szukam opinii.
        • ramota p.Katarzyna Krygier-OPOLE 28.10.04, 16:59
          O Pani Kasi mogę powiedzieć same dobre rzeczy!!!
          Dzięki Niej nasz poród był cudownym i niezapomnianym przeżyciem! Jeżeli Opole
          to tylko p. Kasia wink
          Pozdrawiam
    • anulka231 Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 29.10.04, 22:30
      Pani Zofia Boszkiewicz, Czempiń
    • magdzialena21 Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 30.10.04, 15:13
      Hej podajcie jakies dobre połozne z BIAŁEGOSTOKU!!! Bardzo prosze i pozdrawiam
      wszystkie przyszłe i obecne Mamy oraz te, które kiedys zamierzają byc
      Mamusiami!!!
      Magdalena P
    • tinea0 gdzie rodzic jak sie ma padaczke? 31.10.04, 19:29
      czy ktoras z was slyszala moze o ginekologach i poloznych ktorzy maja
      doswiadczenie z osobami chorymi na epilepsje? najlepiej w zachodniopomorskim
      albo jakims osciennym wojewodztwie...

z gory dziekuje
    • dr_ewita Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 01.11.04, 13:18
      Hej,

Bardzo dobry pomysł z tymi fajnymi połoznymi. Chyba nie ma nic gorszego od
      babska głoszącego teorie "uczłowieczajacego bólu". Nie wiem o co chodzi z tym
      wątkiem o Kalycie, ale popisała sie paroma zdaniami w "Przekroju" kilka tygodni
      temu, opowiadając takie bzdury, ze można jej tylko poradzić powrót do szkoły. Od
      takich bab z daleka!

kate1 napisała:

> Ojeeeej ... niedawno poczytałam sobie przykry momentami wątek dotyczący p.
      > położnej J Kalyty i w zasadzie to sobie pomyślałam, że o wiele prościej niż
      > rzucać kalumnie, będzie stworzenie listy naprawdę fajnych położnych,
      > takich "godnych polecenia" (najlepiej z autopsji smile)) )- może z kontaktem,
      > jeśli ktoś chce skorzystać? (np. komórka lub szpital ) Ja jako pierwsza
      > typuję i polecam p. ELĘ JAKUBOWSKĄ ze szpitala na Karowej smile)) Świetna,
      > kmpetentna położna z olbrzymim poczuciem humoru i wielką sympatią dla kobiet
      > rodzących i ich dzieci smile))) (komórkę spróbuję odgrzebać, w końcu to juz 5
      > miesięcy "po" smile)) )Serdecznie pozdrawiam
      • justinewal Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 01.11.04, 14:18
        Czy ktoś może polecić polożną z Bielańskiego w Warszawie?

• inka2001 Szpital św. Zofii - Monika Byczek 02.11.04, 10:51
      Gorąco polecam!!! Zajęła się mną "z dyżuru", a czułam się tak, jakbym za jej
      pomoc zapłaciła. Dzięki niej udało się mi urodzić Olę bez nacięcia smile))
      • annette Re: Szpital św. Zofii - Monika Byczek 02.11.04, 13:13
        a czy ktoś może polecić położną z Lublina?
        • anusiadfg Re: Szpital św. Zofii - Joanna Szeląg 01.12.04, 19:07
          To jest naprawde polozna z powołania! Ma swietne podejscie, poczucie humoru
          i potrafi naprawde wesprzec w trudnych chwilach, poza tym dotrzymuje słowa..
          o 9:40 obiecała ze jeszcze chwilka,jeszcze piec minut i bedzie po wszystkim, a
          o 9:45 miałam juz Adasia na brzuchu smile
          Polecam bardzo gorąco, jest naprawde fantastyczna
          Ania
      • rapa1 Re: Szpital św. Zofii - Monika Byczek 07.01.05, 12:43
        Ja też rodziłam z panią Moniką Byczek (bez opłaty). Gorąco polecam. Udało się
        bez nacięcia, choć maluszek miał 36 cm obwód główki.
        Nie rozczula się nad pacjentem, ale w najtrudniejszych momentach można liczyć
        na jej profesjonalizm. Mnie to odpowiadało.
    • nazuz Wrocław - Dyrekcyjna 03.11.04, 14:04
      pomóżcie dziewczyny - mamusie, rodzę za pół roku na Dyrekcyjnej ale już trzeba
      się podobno rozglądać, znacie kogoś dobrego i życzliwego?
      • sjanna Re: Wrocław - Dyrekcyjna 03.11.04, 14:35
        Nie wiem, czy aż tak się trzeba spieszyć, ale zapobiegliwość dobra rzeczsmile
        Ja jestem właśnie po połówce i też się rozglądam. Położne z Dyrekcyjnej
        prowadzą szkołę rodzenia na Glinianej w E-medzie, jak z nimi rozmawiałam, to
        wszystkie wydają się sensowne. Godziny zajęć też są ustawiane lepiej, niż np.
        na Chałubińskiego, bo późnym popołudniem, a może nawet w sobotę będzie grupa.
        Bezpłatna szkoła rodzenia na Dyrekcyjnej jest prowadzona przez dr Prati Agraval.
        • martuniam wrocław dyrekcyjna 21.12.04, 12:12
          znacie polozna z dyrekcyjnej?????????
        • taloo Re: Wrocław - Dyrekcyjna 20.09.05, 14:53
          a możesz podać jakies namiary??
    • tessi5 Lublin 04.11.04, 10:12
      Znacie może dobrą położną ze szpitala na Kraśnickiej? I co sądzicie na temat
      tamtejszych lekarzy? Którego polecacie? Jestem umówiona na pierwszą wizytę u dr
      Chołubka. Pozdrawiam cieplutko wszystkie mamy i dzidziesmile
      • nuna7 Ela Jakubowska - Karowa - Nie polecam! 09.11.04, 10:36
        Chcialabym podzielic sie moimi wrazeniami z porodu z Ela Jakubowska na Karowej,
        ktory mial miejsce poltora roku temu. Ela byla moja oplacona polozna. Na
        poczatku bylam bardzo zadowolona - wszystko, co opisano w pierwszym poscie tego
        watku to prawda - pelna energii, poczucia humoru, zdecydowana, bardzo sprawnie
        przeprowadzila nas przez porod, choc rzeczywiscie, tak jak pisaly inne osoby
        tutaj, juz troche mniej pochlebnie, zachowywala sie jak polozna-general i
        praktycznie przez wiekszosc czasu wypelniala papiery lub byla w dyzurce a nie z
        nami (tak sie zlozylo ze trafilismy na jej dyzur wiec musiala tez zajac sie
        innymi a nie tylko nami).

Z zastrzezen to: nie bylo mowy o zajeciu innej pozycji do rodzenia niz
        polsiedzaca - Ela sprzeciwila sie jakiejkolwiek probie rodzenia w kucki czy w
        innej pozycji "A jak ty sobie wyobrazasz, ze ja odbiore ten porod?!!" "Musze
        przeciez widziec, co sie dzieje!". Nie bylo mowy nawet o PROBIE ochrony krocza.
        Najgorsze jednak bylo pozniej. Ela - prawdopodobnie dlatego, ze na sale czekaly
        juz inne kobiety rodzace - nie zaczekala, az lozysko sie samo urodzi, tylko
        pociagnela za pepowine, zeby pomoc mu wyjsc. Nie jestem w stanie ocenic, na ile
        delikatnie, czy tez niedelikatnie to zrobila, ale wkrotce po porodzie stracilam
        ogromna ilosc krwi i zemdlalam, o malo nie przyplacilam tego zyciem, bo byl
        natlok rodzacych i nikt tego nie zauwazyl. Maz wpadl w panike i probowal kogos
        sprowadzic, ale okazalo sie to bardzo trudne. Ela byla bardzo zajeta, podobnie
        reszta personelu. Dopiero gdy rano w ramach rutynowych zabiegow pobrano mi krew
        i odczytano wyniki, nagle zrobilo sie wokol mnie zamieszanie i jeszcze tego
        samego dnia mialam transfuzje, dwa dni pozniej druga. Krwotok, nie obkurczajaca
        sie macica. Tego wszystkiego Ela nie zauwazyla - zreszta jakze miala zauwazyc,
        skoro jej przy nas nie bylo, pomimo ze byla oplacona. Jeszcze tylko raz
        przyszla pomoc przystawic dziecko do piersi co bylo zalosne - polozyla syna
        obok mnie, wlozyla brodawke w jego usteczka i poszla sobie.

Na drugi dzien po porodzie miala miejsce ciekawa sytuacja. Ela odwiedzila mnie
        w sali na oddziale polozniczym. Wysciskala mnie, powiedziala pare komplementow
        pod adresem synka i poszla. Wszystko to obserwowala inna pacjentka z mojej
        sali, ktora po wyjsciu Eli zapytala mnie, czy Ela to jakas moja znajoma albo
        rodzina. Kiedy powiedzialam, ze nie, ze po prostu byla przy moim porodzie, ta
        kobieta omal nie doznala szoku! Dowiedzialam sie, ze Ela byla rowniez przy jej
        porodzie (w tym samym dniu lub dzien pozniej) tyle ze NIE OPLACONA i
        zachowywala sie strasznie - byla wyjatkowo niemila, opryskliwa, wrecz wredna.
        Takie oto dwa oblicza pani Jakubowskiej ukazaly sie moim oczom. Dlatego, jesli
        ktos chce z nia rodzic, niech wezmie to wszystko pod uwage.
        • agao_z Re: Ela Jakubowska - Karowa - Nie polecam! 16.12.04, 22:02
          Ja rodzilam z ta polozna 2,5 roku temu i jak czytalam twoj post, to mialam
          wrazenie, ze czytam o moim wlasnym... Polozna E:J. jest ostatnia osoba, ktora
          komukolwiek bym polecila.

Pozdrawiam
          Agnieszka
      • meggi20 Re: Lublin 27.01.05, 22:24
        Podobno wszyscy polecaja położną p. Basię Bartoszek. Nie znam jej osobiście ,
        ale też jestem zainteresowana , bo chcę tam rodzić
      • doimkas33 Re: Lublin 15.03.05, 19:49
        Polecam Panią Martę Hałas z Kraśnickiej, bardzo miła kobieta,uwierz- wie co
        robi! A jeśli chodzi o lekarza to Tomasza Mazurka, również z Kraśnickiej-
        profesjonalista w każdym calu a przy tym bardzo miły człowiek.pozdrawiam
    • bettinaj WROCLAW-KAMIENSKIEGO-P.PTAK 09.11.04, 14:34
      URODZILAM 1.11.2004 PIEKNĄ CORECZKĘ 3600, 52 CM, 10 APGAR.

POLECAM POLOZNA DZIEKI KTOREJ TEN POROD WSPOMINAM JAKO PIEKNE, CUDOWNE,
      PRZEZYCIE.
      P.PTAK JEST NAJ,NAJ,NAJ,NAJ,NAJ!!!!!!!!

P O L E C A M !!!!!!!!!!!!!!!!!!

BEATA
    • gagat101 hop 13.11.04, 10:00
      do gory
      • susanka Re:POLOZNA Z PRASKIEGO W WAWIE? 15.11.04, 13:43
        dziewczyny? jakies namiary? dzieki!
        • hogatab Re:POLOZNA Z PRASKIEGO W WAWIE? 25.08.05, 08:28
          ja goraco polecam Malgorzate Ufnal smile jest to aniol nie polozna smile
    • nobu Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 16.11.04, 13:15
      witam smile
      dziewczyny mam ogromna prosbe - poradzcie mi ktora polozna z Zelaznej wybrac?
      musi to byc osoba stanowcza, ktora potrafi zapanowac nad sytuacja (straszna ze
      mnie panikara), ale jednoczesnie mila i ciepla. slyszalam juz tyle roznych
      opinii ze nie wiem na ktora sie zdecydowac.
      pozdrawiam Was wszystkie.
      • etato1 Polecam Monike Droździel 07.12.04, 23:32
        z czystym sumieniem
    • gosia.zd Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 16.11.04, 18:25
      BYDGOSZCZ- polecam pana położnego!!!( tak nie mylicie się) Jerzego
      Cholewińskiego, pracuje w "Bizielu". Rodziłam z nim drugie dziecko i było
      super.Wie kiedy i co powiedzieć, bez zbędnych komentarzy,pełna dyskrecja i
      bardzo ludzkie podejście do każdej rodzącej.
    • kicia-2004 a co z tychami? 25.11.04, 08:11
      a co z tychami? co wiecie na temat dr szulika?
      • mikaa14 Re: a co z tychami? 06.12.04, 12:36
        W Tychach polecam polozna Irene Bialozyt! Super polozna! Zawsze super doradzi,
        pomoze! Nie wiem jak bym sobie poradzila bez niej po porodzie. Zawsze miala dla
        mnie czs i odpowiadala na wszystkie pytania, rozwiala wszystkie watpliwosci!
        Polecam!
    • dokas2 Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 01.12.04, 21:18
      W październiku urodziłam drugie dziecko- córeczkę w Szpitalu Wojewódzkim w
      Gdańsku. Przy porodzie cały czas była przy mnie położona Pani Dorota Kawiak,
      dzięki której wszystko było łatwiejsze. Jest to kobieta z dużym poczuciem
      humoru, miła i sympatyczna. Dzięki jej umiejętnościom mój poród przebiegł
      szybko i bez komplikacji. Gdy 3 lata temu rodziłam syna Pani Dorota również
      bardzo profesjonalnie prowadziła poród. POLECAM!!!!!!!!!!!!
      Dorota C.
    • hanula7 Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 02.12.04, 17:18
      WITAJCIE CO SĄDZICIE O POŁOŻNEJ TERESE KOSIŃSKIEJ Z ORŁOWSKIEGO???
      • macinino Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 03.12.04, 13:57
        Z całego serca polecam Panią Małgosię Gabryl z Inflanckiej
    • magia Katarzyna Kolka-Osińska z IMiDz 04.12.04, 19:55
      Witam.
      Baaaardzo polecamy położną Katarzynę Kolkę-Osińską z Kasprzaka. To bardzo
      sympatyczna i fachowa kobieta - szkoda, że nie ma więcej takich położnych w
      szpitalach sad
      • aurelia70 Re: Katarzyna Kolka-Osińska z IMiDz 25.01.05, 17:27
        Gorąco polecam Sylwię Prymowicz z IMiDz: naprawdę fachowo, troskliwie, acz
        stanowczo. Zawsze wiedziałam co się ze mną dzieje i co będzie za chwilę.
        Starała się ułatwiać różnymi sztuczkami i pozycjami. Naprawdę polecam. Jakby
        ktoś chciał jej komórkę, to poproszę na priva.
        • kopper2 Re: Katarzyna Kolka-Osińska z IMiDz 03.02.05, 17:07
          witaj,

Czy moglabys przeslac mi na mail: kopper@op.pl namiary na te polozna? A moze
          mozesz polecic tez lekarza z IMiD?

Zgory dziekuje
          Agnieszka
        • ewam8 Re: Katarzyna Kolka-Osińska z IMiDz 09.03.05, 16:37
          Mam przewidziany poród na początku maja jestem więc zainteresowana kontaktami
          na dobre położne.
          Mój adres: ewam8@gazeta.pl
      • j.wilk Re: Katarzyna Kolka-Osińska z IMiDz 06.12.06, 13:50
        Czy mogłabyś podać jakiś namiar do tej położnej? Jaki jest aktualnie koszt
        indywidualnej opieki położnej bo mój lekarz z IMiD twierdzi że 500zl a na forum
        czytałam ze 1000zl. Z góry dziękuję za informacje, moj prv: j.wilk@gazeta.pl
    • katarina33 Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 05.12.04, 12:31
      Witam,
      Chcialabym wszystkim polecić położną Agnieszkę Muchę z Karowej. Wspaniała i
      kompetentna osoba z poczuciem humoru i kojącym spokojem. Dzięki niej poród
      okazał się znośnym doświadczeniem, o którym rozmawiam z satysfakcją i
      przyjemnością. Bolało, ale to się zapomina, reszta natomiast bez jakiegokolwiek
      zarzutu.A tej reszty zazwyczaj się nie zapomina...
      Pozdrawiam
      K
    • bejmar Re: SUPER-POŁOŻNE- PŁOCK 06.12.04, 09:25
      p. Sabina Włodarska ze Szpitala na Winiarach. Nie wyobrażam sobie porodu bez
      niej. Rewelacyjna specjalistka. Dzięki niej rodziłam 2 godziny. Gorąco polecam.
      • aniazplocka Re: super-Położne- Płok 17.04.12, 13:25
        Nie zgadzam się, położna Włodarska, Fox i Tracz są miłe tylko dla swoich prywatnych pacjętek (a w święta biorą ponad 1000 zł!!!!). Dla zwykłych pacjetek są nieuprzejme, aroganckie, krzyczą na kobiety i znącają się. Nie polecam. Bardzo niegrzecznie mnie potraktowały.
    • agula24 Re: Katowice szpital Leszczyńskiego 06.12.04, 10:34
      Pani Małgorzata Polak! Położna ze złotym sercem-szpital w Katowicach ul.
      Raciborska smile))
    • mamapulpecji Warszawa C Damiana - Wiola Wichman 07.12.04, 17:43
      polecam z ręką na sercu. opiekowała się mną po cc. Ciepła, kulturalna,
      rozsądna. Chętna do udzielenia mądrych rad. Minęło już 7 m-cy, a ja ciągle o
      niej pamiętam.
    • mama-agnieszka Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :) 08.12.04, 14:54
      Rzeszów-Wojewódzki szpital Specjalistyczny na Szopena.Położna Ula Lew.
      Wspaniała,ciepła a przede wszystkim kompetentna osoba,bardzo miłaa jednoczesnie
      potrafiąca trzymac rodzącą w ryzach gdy sytuacja tego wymaga.Rodziłam z nią 2
      lata temu i z czystym sumieniem moge ją gorąco polecić.Dziękuję Pani
      Urszulo.Agnieszka
      • fikusa Re: SUPER-POŁOŻNE- Polecam Monikę Droździel !!! 14.12.04, 12:10
        Cześć,

Rodziłam na Żelaznej w Wwie z Moniką Droździel.
        POLECAM!!!! Bo:
        1. profesjonalistka. Cały czas zbiera informacje o nowościach, nie stanęła w
        miejscu; z drugiej strony jest krótko po 30-stce, więc ma już doświadczenie.
        Ma certyfikat "samodzielnej położnej". Przy moim porodzie konsultowała się z
        lekarzem (też swoją drogą sympatycznym), ale przy zachowaniu intymności i w
        minimalnie potrzebnym zakresie.
        2. bardzo życzliwa i zaangażowana.
        3. bezpieczeństwo. Czułam się bardzo bezpiecznie, co wynikało z dwóch
        powyższych punktów.

Pozdrawiam i życzę lekkich porodów,
        Justyna
    • hebame Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :)SZCZECIN-ZDROJE 14.12.04, 14:50
      W Zdrojach rodziłam drugie dziecko.... Pierwszy poród na Pomorzanach w asyscie
      20 studentów. Koszmar. Takie ponoć są prawa kliniki!!!!! Drugie dziecko
      postanowiłam rodzić w Zdrojach. Przyjechałam w nocy, ponieważ odeszły wody.
      Było dużo pacjentek. Mimo to panie Kamila M i pani Beti, cudownie się mną
      zajmowały. Pani Kamila działała na mnie bardzo uspakajająco, pani Beti
      wprowadzała "luźną" atmosferę! byłam bliska rozpaczy,że skończyły dyżur...
      Położna która odbierała mojego synka.... Pani Ela K. bardzo mi pomogła. Pomimo,
      że synka rodziłam dłużej o 3 godz. niż córkę. Było to najpiękniejsze
      przeżycie...Warte każdego bólu. Jeszcze raz dziękuję paniom: Eli K., Kamili M,
      Beti..... Szcześliwa mamcia
      • janka741 Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :)Płock 14.12.04, 22:07
        Sabina Włodarczyk i Barbara Fox ze szpitala na Winiarach. Pani Sabina jest
        niezastąpiona, przy następnym porodzie też chcę tylko ją. Pamiętam jak w
        ostatniej fazie porodu traciłam siły (urodziłam w piątek a od środy nie spałam
        i nie jadłam) ona głaskała mnie po głowie i mówiła: wytrzymaj, zaraz zostaniesz
        mamą - wiesz? To dzięki niej przede wszystkim znalazłam siły na to żeby jak
        najszybciej powitać moją córcię na świecie. A i jeszcze jedno jak już urodziłam
        położyła mi małą na brzuchu i powiedziła : proszę jest Twoja na całe życie. To
        było niesamowite. Pani Sabinko: DZIĘKUJĘ
        • monia49 Re: SUPER-POŁOŻNE- z BIELAŃSKIEGO?????? 16.12.04, 13:40
          Czy znacie jakaś miłą i kompetentną położna z Bielańskiego ?????
          Pozdrawiam Monia i Tymo (33tc)
          • aka772 Re: SUPER-POŁOŻNE- GDYNIA 16.12.04, 14:47
            a czy zna ktos jakas super polozna z gdyni?
          • mj007 Re: SUPER-POŁOŻNE- z BIELAŃSKIEGO?????? 21.09.05, 18:25
            Ostatnio byłam w Bielańskim i rozmawiałam z p. Magdą Siedlecką. Bardzo miła
            położna, gorąco proszę i czekam na opinie na jej temat
        • alaj4 Re: SUPER-POŁOŻNE- TOP LISTA :)Płock 03.07.05, 16:40
          tak tak pani Sabinka jest fajna. My mamy termin na 15 lipca i właśnie z nią
          planujemy rodzić. Miła opiekuńcza, troskliwa cieszę się ,że bedzie ze mną w
          tych trudnych chwilach. Pozdrawiamy, jak będzie po podzielimy się wrażeniami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka