Dodaj do ulubionych

opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wybrać?

31.05.07, 09:50
ja się osobiście wybieram do żeromskiego.
A Wy? macie jakieś doświadczenia z tym szpitalem (na plus i na minus)
ewentualnie jaki inny polecacie?
Obserwuj wątek
    • elieka Rydygiera polecam 31.05.07, 10:26
      bardzo dobry personel. Bardzo pomocny personel wink
      Ja rodziłam w czercu, 3 moje koleżanki również i każda z nas b.poleca ten
      szpital.
      Przy porodzie i po nim bardzo dobra opieka i matki i dziecka. Położne
      noworodkowe same chodzą i pytają czy w czymś pomóc, nie zostajesz zostawiona
      sama sobie.
      Sale poprodowe małe (2-3 os) z łazienkami. Czysto, naprawdę miło wpsominam
      pobyt tam (a leżałam 18 dni...).
      poród rodzinny bezpłatny, bardzo polecam tą formę rodzenia smile niektórzy mężowie
      soędzali całe dnie przy żonach i nowo narodzonych dzieciach i nikt nie robił z
      tego powodu problemu.
      Jeśli chcesz-mam namiary na położną stamtąd, ja z nią rodziłam i jestem
      b.zadowolona.
      Nie ma terroru laktacyjnego jak w Żeromskim (tam jest i to spory, wiem bo syn
      miał tam operację w wieku 7 mcy i WSZYSCY lekarze i pilęgniarki naskoczyli na
      mnie że nie jest karmiony tylko piersią...).
      lekarza na bieżąco informują Cię o stanie dziecka, jeśli np.nie masz siły iść
      na badanie z dzieckiem - położna je zabiera i idzie a potem lekarka przychodzi
      do ciebie i cię onformuje o wynikach badania.
      jeśli masz pytania - pisz na priv.
    • amelia2007 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 31.05.07, 10:35
      Witaj,
      Moim jedynym kryterium co do wyboru szpitala było to czy mój lekarz prowadzący
      w nim pracuje. Dlatego wybrałam Kopernika, chciaż złych opini naczytałam sie od
      groma. Jesli nie masz w Żeromskich prowadzącego ginekologa to ja osobiście
      odradzam gdyz od "wygranej" w akcji "Rodzić po Ludzku" jest on szczególnie
      oblegany i często moze nie być poprostu miejsca.
      pozdrawiam
      • majdeczka Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 31.05.07, 15:39
        Ja też miałam lekarza z Kopernika, ale bardzo nie chciałam tam rodzić, więc
        zmieniłam lekarza, z którego tak czy siak nie byłam specjalnie zadowolona. Teraz
        mam lekarza z Żeromskiego i zamierzam urodzić w Żeromskim. Czym się kierowałam w
        wyborze? Wierzę fundacji Rodzić po Ludzku, mojej położnej ze szkoły rodzenia i
        przyjaciółce, która tam rodziła pół roku temu. Byłam tam z mężem, ogladnęłam
        oddział, wydało mi się, że będzie dobrze. Aha, lekarz zdementował to opinie, że
        jakoby może się trafić, że nie będzie miejsc. Owszem, raz im się podobno tak w
        okolicy Wielkanocy zdarzyło, że musieli jedną pacjentkę odesłać. Ale to nie jest
        nagminna sytuacja.
        • gosiula26 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 31.05.07, 17:32
          do majdeczki...mam pytanie na kiedy masz termin?
          • majdeczka Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 31.05.07, 17:43
            Ha ha, raczej na kiedy miałam termin? Na zeszły czwartek, czyli dokładnie
            tydzień temu. Ale jak widać jeszcze się trzymam smile
            • gosiula26 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 31.05.07, 17:54
              a powiedz mi dlaczego wybralas Zeromski ?nie boisz sie tych opini ze nie
              doczekasz sie na znieczulenie i wogole no chyba ze masz oplaconego lekarza? bo
              ja wlasnie sama nie wiem czy isc tam
        • amelia2007 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 31.05.07, 19:49
          Jak tylko masz swojego lekarza w Żeromskim to oczywiście lepiej być nie moze.
          Też w trakcie ciąży chciałam zmienic prowadzącego ginekologa, nawet byłam na
          jednej wizycie u lekarza z Żeromskiego, ale stwierdziłam iz ta Pani doktor
          która mnie prowadzi jest ok i ma duże doswiadczenie. A poród i pobyt po
          porodzie to maksymalnie 3-5 dni więc przeżyję. Tym bardziej ze jedna z
          położnych w Koperniku to moja kuzynka i jak sie wszystko powiedzie to będzie ze
          mna przy porodzie jako osoba towarzyszaca przy rodzinnym.
          A jeśli chodzi o obiektywna opinię to wybrałabym kopernika tylko w przypadku
          gdyby istniało prawdopodobieństwo zagrozenia zdrowia dla matki lub dziecka.
          Pozdrawiam i życzę szybkiego i łatwego rozwiązania.
        • amelia2007 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 31.05.07, 19:51
          A tak przy okazji - możesz powiedzieć co to za lekarz z Kopernika z którego nie
          byłaś zadowolona??
          Może być na priv
          pozdrawiam
    • olga32 Rydygier 31.05.07, 16:37
      Ja podpisuję się pod postem o szpitalu Rydygiera. Rodziłam tam dwoje dzieci i jestem bardzo
      zadowolona. Dodam, że nie miałam tam swojego lekarza ani opłaconej położnej.
      • gluszekk Zeromski 31.05.07, 22:35
        poczytajcie
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=63140409&v=2&s=0
      • nataliak9 Re: Rydygier 01.06.07, 15:20
        ja rodziłam w rydygierze w marcu 2007 i bardzo polecam
    • elizabeth81 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 31.05.07, 23:42
      Witam, napiszcie proszę coś na temat porodu na Kopernika.... może jakieś pozytywy? Chciałabym się czegoś dowiedzieć, ponieważ zamierzam tam rodzić. Z góry dziękuję. Pozdrowionka smile
      • amelia2007 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 01.06.07, 00:07
        Witaj,
        Tak jak pisałam wyżej ja wybrałam Kopernika ze względu na lekarza prowadzącego.
        Największy chyba pozytyw to to iż opieka medyczna dla Ciebie i maluszka jest
        naprawdę świetna. Z tego co słyszałam położne też sa ok, za wyjatkiem jednej
        (mam wiadomosci z pierwszej ręki od osoby która tam pracuje). No i
        najważniejsza dla mnie sprawa- jeśli ustalisz wczesniej z lekarzem to z
        dostępnością znieczulenia ZOO nie ma najmniejszego problemu, co w innych
        szpitalach nie jest juz takie proste podobno.
        Tłumaczę tez sobie że to tylko kilka dni... smile
        pozdrawiam serdecznie
        • gosssia_g Ujastek 01.06.07, 08:56
          ja wczoraj byłam i robiłam KTG na Ujastku- personel bardzo mnie zaskoczył
          pozytywnie, miło, sympatycznie, grzecznie i ZOO (za opłatą) dostępne.A WY
          dziewczyny wogóle nie bierzecie Ujastka pod uwagę???

Żeromski- jak byłam na "ogladaniu" szpitala same negatywne odczucia tzn. jest
          wielkie prawdopodobieństwo że trafiłam na jakieś zmęczone położne które
          potraktowały mnie rutynowo i w zasadzie nic mi nie pomogły, ale jak wyszłam to
          pierwsza myśl była taka- że jak dobrze że juz z tamtąd wyszłam i nie skończyło
          się na tym że od razu rodzić tam nie pojechałam.Ale zaznaczam być może ja
          miałam taki trefny dzień-ale taki właśnie trefny dzień mógł się zdażyc jakbym
          zaczęła rodzic..
          • lobuz28 Re: Ujastek 01.06.07, 10:10
            Witam,
            Ja miałam podobne doświadczenie ale... na odwrót. W Żeromskim było bardzo
            sympatycznie, zastaliśmy z mężem oprowadzeni po całym oddziale. Sale porodowe
            super, reszta taka sobie, tj bardzo szpitalna. Dla mnie najważniejsze są
            porodówki, osobne sale i namiastka intymności. Żeromskiego polecała też położna
            z kursu rodzenia, która rodziła tam swoje pierwsze dzieciątko i następne też
            zamierza.
            Natomiast jak byłam w Ujastku to personel mnie trochę olał, nie za bardzo miał
            ochotę coś pokazać, wyjaśnić opowiedzieć. Na pierwsze rzut oka rzeczywiście
            warunki bardzo dobre, no ale atmosfera już nie.
            Mój lekarz jest z Kopernika więc to nie przeważa na korzyść opisanych szpitali.
            Pozdrawiam
            • gosssia_g Re: Ujastek 01.06.07, 14:28
              jednak podejscie personelu ma bardzo duże znaczenie. . . w moim przypadku w
              Żeromskim było tak że p. położna kazała mi sobie wejsc do porodówki i
              poogladać, wiec sobie pooglądałam sobie łóżko i wanne i wyszłam,,, na pytanie
              co włożyć i jak przygotować torbę do szpitala, dostałam jedną krótką
              odpowiedz: " to co zawsze" ...spoko... jakby to było moje"kolejne dziecko" ale
              to moja pierwsza ciaza...
        • elizabeth81 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 01.06.07, 14:19
          Dziękuję za odpowiedź, również ze względu na lekarza bedę rodzic na Kopernika. Niepokoję się ponieważ nie wiem dlaczego na temat tego szpitala i tamtejszej porodówki można przeczytać głównie negatywne opinie. Cieszy mnie to co napisałaś o dostepności znieczulenia - muszę o tym pogadać z lekarzem. Pozdrawiam i zyczę krótkiego bezbolesnego porodu. Małgorata
        • blueberry77 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 03.06.07, 20:43
          Hm... nie chcę Cię martwić, ale moja koleżanka rodziła na Kopernika przy swojej
          lekarce, opłaconej na dodatek i znieczulenia nie dostała. Jak poprosiła o
          znieczulenie, to usłyszała że NFZ nie pokrywa a za pieniądze to oni nie praktykują.
          • amelia2007 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 03.06.07, 22:48
            Akurat w to że koleżanka rodziła przy opłaconej lekarce to za bardzo uwierzyć
            nie mogę, gdyż tego sie na Kopernika właśnie nie preferuje, ze względu na
            częste przypadki korupcji w ostatnim czasie. Ewentualnie mogła trafić na jej
            dyżur.
            No cóz ja zostanę przy swoim wyborze, chociaz tez nie jestem przekonanan w 100%
            do tego szpitala, ale zobaczymy. Jestem w 39 tygodniu więc dam znać niebawem.
            Najbardziej cieszę się z tego ze będzie ze mna mąż.
            pozdrawiam
            • blueberry77 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 04.06.07, 11:43
              > Akurat w to że koleżanka rodziła przy opłaconej lekarce to za bardzo uwierzyć
              > nie mogę, gdyż tego sie na Kopernika właśnie nie preferuje, ze względu na
              > częste przypadki korupcji w ostatnim czasie. Ewentualnie mogła trafić na jej
              > dyżur.

Tak, trafiła na jej dyżur. Gdyby tej lekarki nie było wtedy na dyżurze, to miała
              jechać do innego szpitala. Może źle się wyraziłam. I trochę mi się nie mieści w
              głowie, że kobieta zażyczyła sobie kasę za obecność przy porodzie w czasie
              swojego dyżuru, co jest jej obowiązkiem.

A ja rodziłam w marcu tego roku w klinice SPES i jestem bardzo zadowolona.
              Trafiłam tam z ulicy, nie miałam tam lekarza i nie miało to żadnego znaczenia.
              Nikt mnie nie pytał kto prowadzi ciążę. W przeciwieństwie do lekarza w szpitalu
              Zeromskiego, gdzie trafiam w 15 tc z bólem brzucha (Pan doktor zasugerował, ze
              moze powinnam zmienić lekarza jeżeli zamierzam u nich rodzić. Nie zmieniłam, bo
              nie zamierzałam). Bez żadnego problemu o 2-giej w nocy podano mi znieczulenie,
              chociaż anestezjolog musiał specjalnie dla mnie przyjechać z domu. Nie było
              żadnych dziwnych zabiegów przygotowawczych, typu golenie czy lewatywa. Przez
              całą I fazę mogłam robić co chciałam - chodzić, siedzieć, leżeć, korzystać z
              prysznica i piłki, położna wręcz zachęcała mnie do ruchu i proponowała różne
              pozycje wertykalne. No i nie nacinają jeżeli nie ma wyraźnej potrzeby. Ogólnie
              super smile
    • xenia771 Kopernik 03.06.07, 22:28
      Rodzilam 2 miesiace temu w Klinice na Kopernika.
      Tak sie zdarzylo, ze moj lekarz prowadzacy ciaze byl akurat na dyzurze gdy ja
      rodzilam.
      Warunki.... koszmarne, ale wiedzialam o tym i nie mam tutaj nic do
      zarzucenia... Ale polozna pozostawiala duzo do zyczenia. Moze akurat byla
      zmeczona, ale byla bardzo niesympatyczna, krzyczala na mnie, fachowosci to jej
      pod tym wzgledem brakowalo.
      Niestety ZZO nie dostalam poniewaz uslyszalam, ze tego sie nie praktykuje.
      Polozna wypowiadala sie o tym znieczuleniu iz to zwykla moda i od setek lat
      kobiety rodzily bez znieczulenia, a ja tutaj panikuje i zadam jakiegos tam
      ZZO...

Myslalam ze gdy lekarz bedzie ze mna w czasie porodu wszytsko bedzie ok. Niby
      bylo, ale smak rozgoryczenia zostaje... Nie tak to sobie wszystko wyobrazalam.
      Jedyny plus, to taki ze po porodzie lezalam na sali 4-odobowej, a nie na 8!
      Opieka 'taka sobie', ja mam do zarzucenia lekarzom to, iz w ogole nie informuja
      co robia z dzieckiem, jakie badania itp. A na pytania odpowiadaja zdawkowo...

Sa tez polozne, ktore sa sympatyczne, ale niestety jak to okreslil moj maz
      w 'zaniku'.
      Drugi raz dobrowolnie nie wybralabym tego szpitala.
      Jeszcze jedno. Szpital uniwersytecki, podobno fachowcy najlepsi w calym
      Krakowie tam pracuja, a nikt (na caly szpital) nie umial sie odezwac do mojego
      meza po angielsku czy francusku (maz jest Francuzem, nie zna polskiego).

Ksenia mama Meli
      • amelia2007 Re: Kopernik 03.06.07, 22:50
        Jeszcze jedno. Szpital uniwersytecki, podobno fachowcy najlepsi w calym
        > Krakowie tam pracuja, a nikt (na caly szpital) nie umial sie odezwac do
        mojego
        > meza po angielsku czy francusku (maz jest Francuzem, nie zna polskiego).

A tak strasza że wyjadą za granice smile Chyba że do innej pracy...
        • zaba133 Re: Kopernik 06.06.07, 14:57
          niestety rodziłam w Koperniku- warunki okropne, nie mozna im na pewno zarzucic
          braku fachowości, połozna może nie najmilsza, ale bardzo konkretna i wiedziała,
          co robić, ale opieka po porodzie to juz dramat....chyba już nie wybrałabym tego
          szpitala
        • gato.domestico fachowcy sorry ale te uniwersyteckie szpitale sa 06.06.07, 16:21
          chyba najgorsze...tez tak myslalam kiedy wykryto u mnie torbiel...nie poszlam
          pokroic sie prywatnie tylko dlatego bo myslalam ze klinika AM -musi byc
          super...trafilam na b.fajnego/milego lekarza ale co z tego ze dopiero sie uczyl
          na mnie...poszlam prywatnie i jestem b.zadowolona...#
          trzymam sie zdala od klinik uniwersyteckich tzw w moim odczuciu-DOSWIADCZALNIACH
    • schoda Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 30.07.07, 14:10
      Rodziłam na Kopernika. Ze znieczuleniem jest problem. Położna na którą trafiłam
      niezbyt miła. Po porodzie... no cóż....
      • mira-75 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 30.07.07, 14:58
        Duży tłok jest teraz, czy raczej pusto??? Strajki jakos odczuwalne
    • asewe Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 30.07.07, 20:54
      Rodziłam na Ujastek w listopadzie 2006. Jest OK. Polecam
      • robin81 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 31.07.07, 07:36
        rodzilam na galla we wrzesniu 2006 i bylam zadowolona.warunki lazienkowe takie
        sobie ale lekarze,polozne i pielegniarki z nielicznymi wyjatkami ok
        • maja4021 Re: opinie na temat porodówek w Krakowie-którą wy 31.07.07, 16:02
          nie polecam narutowicza a polecam SPES.I to tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka