Dodaj do ulubionych

Na co umarł Fryderyk Chopin?

06.10.09, 19:44
"swoistego zakażenia krętkiem bladym" Bosz co za eufemizm. Jakby nie można było napisać, że chodzi o podejrzenie kiły.
Weźcie przestańcie z tą pseudowiktoriańską hipokryzja i udawaniem, że "tego czegoś" nie ma.
Obserwuj wątek
    • Gość: jo Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 08:54
      SYF, KIŁA -> MOGIŁA
      • cirano Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? 08.10.09, 11:49
        No patszcie. A nos uczyli za bajtla że na suchoty, (tubera-gruzlica).
        A ta widać niy tak haniybno jak kiła
    • wilhelm4 Na co umarł Fryderyk Chopin? 08.10.09, 11:56
      > Do najrzadszych należą próby rozpoznania u artysty mukowiscydozy.
      Nieprawda, to bardzo czesta i glosna wersja.
      Wiem, bo kumpel jest szefem ogólnoniemieckiej
      organizacji/stowarzyszenia na ten temat.
      • wilhelm4 Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? 08.10.09, 11:57
        temat=muk.
    • wilhelm4 Na co umarł Fryderyk Chopin? 08.10.09, 12:04
      Pytam sie tylko, co ten temat ma wspolnego ze Slaskiem (oprocz
      slaskiego nauczyciela malego Frederic`a) ? Chcecie mu znowu stawiac
      w katowicach pomniki ? Jest jeszcze tyle miejsca miedzy grazynskim,
      korfantym i pilsudskim ? :)

I ciekawe, ze was slascy(?) Redaktorzy z wydania katowickiego(!)
      nie interesuje, na co umarl np. Holtze czy Grundmann. A na co
      chorowal taki Freidländer czy Grünfeld ? Na co cierpial np.
      Bellmer ? A Tiele-Winckler ? itd. itp.

No, ale za to kazde dzidzi musi wiedziec, jakie ciasteczka
      lubial pilsudski i jakim pieknym blondynem byl kurzydlo.

Moglibyscie pisac setki artykulów o setkach zyciorysów slaskich,
      tez o slaskich muzykach. No, ale "kogo to obchodzi", no nie ?

Bo dla Was kpt.Klos jednak wygodniejszy
      od np. Chorzowianina Erwina Respondka. :(
      • Gość: Angelus Mock Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.bg.ae.wroc.pl 08.10.09, 18:12
        Wilusiu Czwarty,

a może byś napisoł o zakompleksionych Ślonzokach,
        co jak Ty zamiast sie chycić roboty siedzom i fanzolom? :)

• Gość: Angelus Mock Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.bg.ae.wroc.pl 08.10.09, 18:27
        A tak na poważnie - mógłbyś podesłać adres strony tego stowarzyszenia
        chopinowskiego z Niymiec?

Co do zaś żalu, że mało się pisze o Ślązakach, że mało się mówi - powiem
        szczerze, pisze się i mówi - tylko komu to czytać?

Wychodzi "Śląsk" redaktora Kijonki, tam na szczęście coś się pojawia.
        Działa Muzeum Prasy Śląskiej w Pszczynie - organizujące Dialogi Muzyki i Poezji
        (głównie śląskiej).

Pojawia się trochę językoznawczych czy literaturoznawczych opracowań.

Ale uwierz - zainteresowanie jest niewielkie.

No i Instytut Mikołowski - teraz już bez ś.p. Pawła Targiela - też coś robi.

A powiem ci, że Eichendorf i tak się sam obroni.

pozdrawiam,
        Angelus Mock

p.s.
        A co do koncertu/wykładu - chyba właśnie chodzi o to, żeby nie stawiać pomników
        a budować świadomość.
        p.s.II.
        Myślę, że rola gazety tej czy innej jest tu jedynie informacyjna.
        • Gość: Carolus Godulla Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.09, 00:00
          > tylko komu to czytać?
          Bzdura.

A konkretnie chodzi chyba o "normalna" publicystyke i literature
          dla "normalnych" ludzi typu Silesiana (oczywiscie nie forum).
          Nie zawsze trzeba akademicko z wysokiej pólki.
          Czy Ty np.wiesz, kim byl taki Weissler (tez Chorzów) ?
          Nie wspominajac o Schnitzlerze i Wilimowskim. A Mandrella ?
          Botanicy, podróznicy, prawnicvy, sportowcy, lekarze,
          ludzie sztuki, ludzie nauki, nawet 500 lat temu mielismy
          na Górnym Slasku KOBIETE-ASTRONOM i to SWIETNA !
          Jest jeszcze sporo do "odkurzenia i odgiecia".
          Ale nadzieja jest, bo tez duze zainteresowanie, tez mlodziez.
          Wiec wroc.pl nie agituj.
          • Gość: Angelus Mock Re: Na co umarł Fryderyk Chopin?[OT] IP: *.bg.ae.wroc.pl 09.10.09, 09:42
            Królu Cynku!
            Daleki jestem od "akademickości" w tym wszystkim o czym piszę.
            Uważasz, że jest popularnym wśród młodzieży interesować się tym, co tworzy śląską historię, poczucie "sprawiedliwej tożsamości" - to świetnie, że tak jest. Może ja nie miałem się szczęścia o tym przekonać. Czy ja nie napisałem, że jest sporo do zrobienia?
            Odnoszę wrażenie, że większości z nas wypowiadających się w tym akurat temacie zależy na budowaniu pozytywnego wizerunku Śląska - może mamy inne podejście do formy, może nieco się denerwujemy niepotrzebnie (w tym miejscu przepraszam Wilhelma... za moją impulsywną wypowiedź n/t fanzolenia)
            Swoją drogą, dlaczego zarzucasz mi "nieumiejętność czytania"?
            I jeszcze te leninowską "agitację"?

Ze swojej strony - jeszcze raz - jeśli ktoś poczuł się moją wypowiedzią "źle nakierowany" albo co gorsza, obrażony - przepraszam.
            Jednocześnie proszę o wzajemny szacunek - dlaczego od razu zarzucać komuś niewiedzę ("Czy Ty wiesz...") niskie pobudki ("Nie agituj...") brak umięjętności ("A czytać nie umie..."), jeśli spokojnie można wytoczyć swoje - często słuszne - argumenty.

I jeszcze jedno - jeśli ktoś naprawdę dysponuje dowodami na to "zainteresowanie młodzieży" - niech z łaski swej wrzuci jakieś linki ( i nie chodzi mi o "śląskie śpiewanie" na yt).
            pozdrawiam,
            Angelus Mock
            • Gość: Carolus Godulla Re: Na co umarł Fryderyk Chopin?[OT] IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.09, 14:59
              Aniele Mock:

Udobruchales, rozczuliles,
              rozbroiles mnie i przekonalues. :)
              Przyjmuje Twa oferte rozejmu. :)
              Razem po tej samej stronie barykady. :))
              PYRSK.

PS: Synek, zaadoptowal bym Cie wtedy,
              ale niestety juz za pozno (jakies 150lat).
              Na starosc z muzeum juz nie wychodze. :)))
        • Gość: Carolus Godulla Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.09, 00:04
          > temat=muk.
          Akademia Ekonomiczna, a czytac nie potrafi. :)
          • Gość: Var - Szafca Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.09, 08:46
            "Akademia Ekonomiczna. przecież nie istnieje. podobnie jak slaska solidarnosc.
            z wami Godule i inne hanysy to zawsze byl problem. trza was bylo czechom
            zostawic - im robilibyscie klopot i siali zamet. choc z drugiej strony - ten
            wasz antagonizm lokalny (gorny vs dolny slask, nie daj boze jeszcze opolski do
            tego) taki polski..." - zaslyszane.

jesli ktorys zna wiecej niz jedno nazwisko osoby pochodzacej ze slaska, ktora
            nie byla gornikiem, uwaza sie za "wybitnego znawce problematyki slaskiej" . czy
            to naprawde jest tak, ze musi w was tkwic kompleks, ze walczycie nawet miedzy
            soba? czy ktorys z was - od wilhelma, przez mocka, po godule - moglby mi
            wskazac, podeslac na to skromne forum adresy gazet, tytuly, ktore przez ostatnie
            50 lat poruszaly na ogolnopolskim czy ogolnoniemieckim forum problematyke slaska
            inna niz strajki gornicze (tragiczne i smutne same w sobie - ale chyba nie
            jedyne?)?? co zrobiliscie "na zewnatrz" slaska, zeby nie trzeba bylo ciagle
            podpierac sie miarka, eichendorfem, etc. wskazujac na "slaska jakosc" w
            polityce, rozwoju nauki, itd? zeby nie bylo skojarzen jak moje? czy jednak
            wolicie sie ciagle kotlowac we wlasnym sosie? z sentymentu dla jednego z
            najbardziej roznorodnych regionow obecnej Polski zycze wam, zeby sie wam udalo
            wyjsc ponad te wewnetrzne awantury. czy kto z wroc.pl czy katowice.pl czy
            opole.pl - niech sie wam darzy!!
            • Gość: Carl Godulla Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.09, 14:55
              Móglbym Cie zasypac przykladami, nazwiskami, fascynujacym zyciorysami i
              osiagnieciami. Ale Ty bys i tak nie uznal. Bo jeden "to Niemiec", drugi "to
              Pepik", trzeci "to Zyd", a czwarty "ma polsko brzmiace nazwisko". I dla Cie bie
              wtedy wszystko jasne.

Dlaczego gadac ze slepym (zaslepionym i ogupionym)
              o zachodzie slonsca ? Zycie jest za krótkie.

Zdradzasz juz w pierwszej linijce, ze nie masz najmniejszego pojecia o Slasku.
              Wypowiedzi o kwerulanckim, problematycznym Slasku nie bede komentowal, bo
              musialbym w tym kontekscie porównac do Polski wtedy, a mam litosc. :)
    • wilhelm4 Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? 10.10.09, 20:30
      Na chorobe francuzka (chodzila w meskich ubraniach).
      • Gość: Szupyn Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.versanet.de 11.10.09, 12:16
        A jo myslol, co uon umar z tynsknoty za Polskom (tak mie uczyli, jak ech miol
        byc Polok-maly). Bo w jego francuski uojczyznie njy szlo dostac "staropolskich
        pierogof ruskich"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka