shroeder1970 06.10.09, 19:44 "swoistego zakażenia krętkiem bladym" Bosz co za eufemizm. Jakby nie można było napisać, że chodzi o podejrzenie kiły. Weźcie przestańcie z tą pseudowiktoriańską hipokryzja i udawaniem, że "tego czegoś" nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jo Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 08:54 SYF, KIŁA -> MOGIŁA Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? 08.10.09, 11:49 No patszcie. A nos uczyli za bajtla że na suchoty, (tubera-gruzlica). A ta widać niy tak haniybno jak kiła Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Na co umarł Fryderyk Chopin? 08.10.09, 11:56 > Do najrzadszych należą próby rozpoznania u artysty mukowiscydozy. Nieprawda, to bardzo czesta i glosna wersja. Wiem, bo kumpel jest szefem ogólnoniemieckiej organizacji/stowarzyszenia na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Na co umarł Fryderyk Chopin? 08.10.09, 12:04 Pytam sie tylko, co ten temat ma wspolnego ze Slaskiem (oprocz slaskiego nauczyciela malego Frederic`a) ? Chcecie mu znowu stawiac w katowicach pomniki ? Jest jeszcze tyle miejsca miedzy grazynskim, korfantym i pilsudskim ? :) I ciekawe, ze was slascy(?) Redaktorzy z wydania katowickiego(!) nie interesuje, na co umarl np. Holtze czy Grundmann. A na co chorowal taki Freidländer czy Grünfeld ? Na co cierpial np. Bellmer ? A Tiele-Winckler ? itd. itp. No, ale za to kazde dzidzi musi wiedziec, jakie ciasteczka lubial pilsudski i jakim pieknym blondynem byl kurzydlo. Moglibyscie pisac setki artykulów o setkach zyciorysów slaskich, tez o slaskich muzykach. No, ale "kogo to obchodzi", no nie ? Bo dla Was kpt.Klos jednak wygodniejszy od np. Chorzowianina Erwina Respondka. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelus Mock Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.bg.ae.wroc.pl 08.10.09, 18:12 Wilusiu Czwarty, a może byś napisoł o zakompleksionych Ślonzokach, co jak Ty zamiast sie chycić roboty siedzom i fanzolom? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelus Mock Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.bg.ae.wroc.pl 08.10.09, 18:27 A tak na poważnie - mógłbyś podesłać adres strony tego stowarzyszenia chopinowskiego z Niymiec? Co do zaś żalu, że mało się pisze o Ślązakach, że mało się mówi - powiem szczerze, pisze się i mówi - tylko komu to czytać? Wychodzi "Śląsk" redaktora Kijonki, tam na szczęście coś się pojawia. Działa Muzeum Prasy Śląskiej w Pszczynie - organizujące Dialogi Muzyki i Poezji (głównie śląskiej). Pojawia się trochę językoznawczych czy literaturoznawczych opracowań. Ale uwierz - zainteresowanie jest niewielkie. No i Instytut Mikołowski - teraz już bez ś.p. Pawła Targiela - też coś robi. A powiem ci, że Eichendorf i tak się sam obroni. pozdrawiam, Angelus Mock p.s. A co do koncertu/wykładu - chyba właśnie chodzi o to, żeby nie stawiać pomników a budować świadomość. p.s.II. Myślę, że rola gazety tej czy innej jest tu jedynie informacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carolus Godulla Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.09, 00:00 > tylko komu to czytać? Bzdura. A konkretnie chodzi chyba o "normalna" publicystyke i literature dla "normalnych" ludzi typu Silesiana (oczywiscie nie forum). Nie zawsze trzeba akademicko z wysokiej pólki. Czy Ty np.wiesz, kim byl taki Weissler (tez Chorzów) ? Nie wspominajac o Schnitzlerze i Wilimowskim. A Mandrella ? Botanicy, podróznicy, prawnicvy, sportowcy, lekarze, ludzie sztuki, ludzie nauki, nawet 500 lat temu mielismy na Górnym Slasku KOBIETE-ASTRONOM i to SWIETNA ! Jest jeszcze sporo do "odkurzenia i odgiecia". Ale nadzieja jest, bo tez duze zainteresowanie, tez mlodziez. Wiec wroc.pl nie agituj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelus Mock Re: Na co umarł Fryderyk Chopin?[OT] IP: *.bg.ae.wroc.pl 09.10.09, 09:42 Królu Cynku! Daleki jestem od "akademickości" w tym wszystkim o czym piszę. Uważasz, że jest popularnym wśród młodzieży interesować się tym, co tworzy śląską historię, poczucie "sprawiedliwej tożsamości" - to świetnie, że tak jest. Może ja nie miałem się szczęścia o tym przekonać. Czy ja nie napisałem, że jest sporo do zrobienia? Odnoszę wrażenie, że większości z nas wypowiadających się w tym akurat temacie zależy na budowaniu pozytywnego wizerunku Śląska - może mamy inne podejście do formy, może nieco się denerwujemy niepotrzebnie (w tym miejscu przepraszam Wilhelma... za moją impulsywną wypowiedź n/t fanzolenia) Swoją drogą, dlaczego zarzucasz mi "nieumiejętność czytania"? I jeszcze te leninowską "agitację"? Ze swojej strony - jeszcze raz - jeśli ktoś poczuł się moją wypowiedzią "źle nakierowany" albo co gorsza, obrażony - przepraszam. Jednocześnie proszę o wzajemny szacunek - dlaczego od razu zarzucać komuś niewiedzę ("Czy Ty wiesz...") niskie pobudki ("Nie agituj...") brak umięjętności ("A czytać nie umie..."), jeśli spokojnie można wytoczyć swoje - często słuszne - argumenty. I jeszcze jedno - jeśli ktoś naprawdę dysponuje dowodami na to "zainteresowanie młodzieży" - niech z łaski swej wrzuci jakieś linki ( i nie chodzi mi o "śląskie śpiewanie" na yt). pozdrawiam, Angelus Mock Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carolus Godulla Re: Na co umarł Fryderyk Chopin?[OT] IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.09, 14:59 Aniele Mock: Udobruchales, rozczuliles, rozbroiles mnie i przekonalues. :) Przyjmuje Twa oferte rozejmu. :) Razem po tej samej stronie barykady. :)) PYRSK. PS: Synek, zaadoptowal bym Cie wtedy, ale niestety juz za pozno (jakies 150lat). Na starosc z muzeum juz nie wychodze. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carolus Godulla Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.09, 00:04 > temat=muk. Akademia Ekonomiczna, a czytac nie potrafi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Var - Szafca Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.10.09, 08:46 "Akademia Ekonomiczna. przecież nie istnieje. podobnie jak slaska solidarnosc. z wami Godule i inne hanysy to zawsze byl problem. trza was bylo czechom zostawic - im robilibyscie klopot i siali zamet. choc z drugiej strony - ten wasz antagonizm lokalny (gorny vs dolny slask, nie daj boze jeszcze opolski do tego) taki polski..." - zaslyszane. jesli ktorys zna wiecej niz jedno nazwisko osoby pochodzacej ze slaska, ktora nie byla gornikiem, uwaza sie za "wybitnego znawce problematyki slaskiej" . czy to naprawde jest tak, ze musi w was tkwic kompleks, ze walczycie nawet miedzy soba? czy ktorys z was - od wilhelma, przez mocka, po godule - moglby mi wskazac, podeslac na to skromne forum adresy gazet, tytuly, ktore przez ostatnie 50 lat poruszaly na ogolnopolskim czy ogolnoniemieckim forum problematyke slaska inna niz strajki gornicze (tragiczne i smutne same w sobie - ale chyba nie jedyne?)?? co zrobiliscie "na zewnatrz" slaska, zeby nie trzeba bylo ciagle podpierac sie miarka, eichendorfem, etc. wskazujac na "slaska jakosc" w polityce, rozwoju nauki, itd? zeby nie bylo skojarzen jak moje? czy jednak wolicie sie ciagle kotlowac we wlasnym sosie? z sentymentu dla jednego z najbardziej roznorodnych regionow obecnej Polski zycze wam, zeby sie wam udalo wyjsc ponad te wewnetrzne awantury. czy kto z wroc.pl czy katowice.pl czy opole.pl - niech sie wam darzy!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carl Godulla Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.09, 14:55 Móglbym Cie zasypac przykladami, nazwiskami, fascynujacym zyciorysami i osiagnieciami. Ale Ty bys i tak nie uznal. Bo jeden "to Niemiec", drugi "to Pepik", trzeci "to Zyd", a czwarty "ma polsko brzmiace nazwisko". I dla Cie bie wtedy wszystko jasne. Dlaczego gadac ze slepym (zaslepionym i ogupionym) o zachodzie slonsca ? Zycie jest za krótkie. Zdradzasz juz w pierwszej linijce, ze nie masz najmniejszego pojecia o Slasku. Wypowiedzi o kwerulanckim, problematycznym Slasku nie bede komentowal, bo musialbym w tym kontekscie porównac do Polski wtedy, a mam litosc. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? 10.10.09, 20:30 Na chorobe francuzka (chodzila w meskich ubraniach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szupyn Re: Na co umarł Fryderyk Chopin? IP: *.versanet.de 11.10.09, 12:16 A jo myslol, co uon umar z tynsknoty za Polskom (tak mie uczyli, jak ech miol byc Polok-maly). Bo w jego francuski uojczyznie njy szlo dostac "staropolskich pierogof ruskich" Odpowiedz Link Zgłoś