swojakk-0 Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... 01.01.10, 18:34 Pani G.Staniszewska-Bielszczanka z Jędrzejowa czy innej okolicznej miejscowości podobnie jak większość tamtejszych elit. Najzabawniejsze jak ci ludzie z podobnymi przybyszami śląskimi toczą między sobą zażartą walkę o "tożsamość,przynależność,patriotyzm,religijność"itd,itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... IP: *.Red-83-54-202.dynamicIP.rima-tde.net 01.01.10, 18:53 Facet ma chyba nie-za-dobrze poukładane w głowie! Piękny przykład jak CHORA ZAWIŚĆ zakaża wszystkie aspekty życia, nawet kradzież samochodu! Coś na wzór niemieckich żartów: Jedź do Polski, Twój samochód już tam jest. Równie idiotyczny. Ale żeby ten Pacan się namęczyl i zobaczył statystyki GUS o przedsiębiorczości - to nie. Zmęczylby się chyba intelektualnie - KRETYN! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielszczanin Michał Smolorz IP: 77.255.153.* 01.01.10, 19:09 ten Pan ma jakies kompleksy chyba? moze problemy emocjonalne?brak milosci?niespelnienie seksualne?Sex potrafi cznic cuda.Serdecznie polecam w nowym roku.Co wypowiedz to obraza mieszkancow regionu.Tekstami o spolecznym przyzwoleniu na kradzieze na Podbeskidziu przekraca Pan granice przyzwoitosci jak i prawo a Gazeta publikujac takie teksty zniza sie do blisko do poziomu brukowca. Oczywiscie Slask (bez podbeskidzia) jest miodem i mlekiem plynacy,ulice rowne i szerokie,nowe dachowki zlocone na budynkach,powietrze czyste,woda zrodlana a ludzie wylacznie uczcziwi i wyksztalceni. Czasy kiedy nakazywano co ludzie maja mowic byly i minely.przypomne to byly czasy III Rzeszy i komuny.Za nieprawomyslnosc ladowalo sie w wiezieniu badz gorzej.O powrocie takich czasow Panu mysli? Co do slaskosci Bielska-Bialej... Biala od wiekow nalezaca do Malopolski a Bielsko praktycznie (nie liczac krotkiego okresu w bardzo odleglej historii) do 1918 od zawsze nalezace do Czech potem Austrii.Bielsko nie nalezalo do Slaska niemieckiego (pruskiego)i mialo wieksze zwiazki z Wiedniem czy Biala(Krakowska)a nie ze Slaskiem. Zreszta dawni mieszkancy Bielska uciekli przed sowietami koncem stycznia 1945 a reszte wysiedlono do Niemiec i Austrii.Pozniejsi mieszkancy dwumiasta to w wiekszosci ludnosc naplywowa z kresow,zniszczonej Warszawy i miasteczek i wsi malopolskich.O jakich zwiazkach tych ludzi ze Slaskiem czy slaskoscia mozna mowic? Faktem jest natomiast masowy naplyw i wykupywanie terenow w Wisle,Ustroniu,Szczyrku czy B-B przez bylych gornikow czy ludzi przybylych ze slaska "wlasciwego".Podoba sie w Bielsku to po co psuc atmosfere takimi teskstami i obrazac mieszkancow Podbeskidzia. Sam jestem z Bielska i rodzina zyje tu od pokolen i uzywam tej nazwy .Jesli Pan chce uzywac nazwy Slask to pana sprawa i ja Panu nie bronie tego,ale nie bedzie Pan jedoczesnie brzydko obrazajac mnie i mieszkancow Podbeskidzia mowil jakich nazw mam uzywac.Trzecia Rzesza upadla i nie wroci. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Michał Smolorz 02.01.10, 02:11 Wedlug Twojej logiki(?) to i Wroclaw nie jest Slaskiem. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: old amsterdam Re: Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podb IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.10, 19:28 oni konia bija i owce pasa murzynuf nie znajom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.10, 19:37 proszę się nie nerwowość Smolorzem. To taki nasz lokalny Palikot tylko nawet gorszy bo Palikot wcześniej czy później zniknie ze sceny politycznej a ten jako dziennikarz będzie nam dowalał. Pomiędzy Podbeskidziem a Górnym Śląskiem nie ma żadnych antagonizmów one się rodzą w głowach takich jak Smolorz. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podb 02.01.10, 02:12 "smolisz" ino za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolski Re: Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 22:50 Jestem z Tobą przyjacielu.Masz całkowitą rację.Dziwić się potem,że gdziekolwiek nie pojedziemy ,to nas nie cierpią.To właśnie przez takich dupków jak ten cały Smolorz zasmolony... Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podb 03.01.10, 01:55 Hmm, Opolski, hmmm - lecz sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bredfan Michał Smolorz: Brzydki, stary, zly, niezmienny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.10, 19:56 Prosze Pana, Czy nie uwaza Pan, ze smieszne sa te proby szkalowania mieszkancow Bielska tylko dlatego , ze dorwal sie Pan do medialnego koryta i tylko dlatego , ze nie specjalnie za Wami przepadamy? Kim Pan w ogole jestes tego nie wiem. Wiem , ze skacze mi cisnienie za kazdym razem, gdy czytam jakas kolejna panska "prace". Czy to patent na zaistnienie w mediach, czy wkladanie kija w mrowisko jest sposobem na wywolanie jakiejs dyskusji? Pewnie tak..prymitywne bardzo, ale dziala. O czym Pan chcesz dyskutowac? Nie rozumiesz Pan, ze takie wsciekle ataki na "podbeskidzka tozsamosc" tylko upewnia tych walczacych, ze warto walczyc? Co ci to chlopie przeszkadza? Zajmij sie pan w kolejnych felietonach np. p.Gorzelikiem , czy jak mu tam, rownie smieszna postacia, chyba jeszcze bardziej chora na tozsamosc niz Pan i Pana adwersaze upierajacy sie nad "podbeskidzkoscia"... I fakty sa tez takie, ze bieda, warunki w jakich mieszkacie, brud , kibole, obrzydliwe centra miast itd... nie mowiac o Srodmiesciu pelnym cpunow i meneli, a zaczynajac i konczac na Dworcu Glownym .. te wszystkie problemy wymagaja Twojego, czlowieku zainteresowania skoros u koryta i mozesz mowic, a inni Cie slysza... prosze nie obrazac mieszkancow tego Regionu chamskimi inwektywami, bo ja panu tego Wartburga nie ukradlem ;) Zaiste skroty myslowe godne slaskiego medrca. Pozdrawiam i zapraszam na narty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielszczanin Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... IP: *.chello.pl 01.01.10, 19:57 BIELSKO ZAWSZE ŚLĄSKIE!!!!!!!!!! A artykuł głupkowaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podb IP: 77.255.214.* 02.01.10, 07:18 ..i tego sie trzymajmy !!! Co do Smolorza: są artykuły, w których Nas Ślazaków napastuje,dziś się trafiło mieszkańcom Bielska ,ale zrozumcie ,ktoś z was ukradł mu samochód !!! On tylko człowiekiem jest !! Ot... i tyle w temacie !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podb IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.10, 19:22 Bielsko może tak, ale Biała to już raczej w Małopolsce (trochę geografii i historii na poziomie podstawówki). Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podb 03.01.10, 01:56 Nikt nie twierdzil, ze Biala to Slask. To ty naucz sie czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielszczanin Smolorz IP: 77.255.136.* 03.01.10, 13:05 wilhelm4 napisał: > Nikt nie twierdzil, ze Biala to Slask. od 1951 (ponownie) polaczono Bielsko i Biala (Krakowska) w jedno miasto.Dawni mieszkancy Bielska uciekli badz ich wysiedlono.Miasto zasiedlono ludnoscia z kresow II RP,Warszawy i malopolskich wsi i miasteczek.Miasto przemyslu wlokiennicego,samochodowego,turystycznego.W wiekszosci nowa naplywowa ludnosc nie majaca zadnego lub nikly zwiazek ze Slaskiem. Fakt ,ze czesc mieszkancow pracowala w kopalniach nie czyni ich Slazakami czy zwiazanych ze Slaskiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autonomiczny Re: Smolorz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 03:09 Fakt, ze wiekszosc mieszkancow jest przyjezdna, nie "czyni" miasta innym, nieslaskim. Por. Opole, Wroclaw, .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z bielska Re: Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podb IP: *.chello.pl 03.01.10, 11:58 A to niby kiedy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zapodbeskidzianin Podbeskidzie, Zabeskidzie, Beskidzie IP: *.huxnet.pl 01.01.10, 20:23 Podbeskidzie, hmm... czy to gdzieś pod beskidami ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piterbb72 Re: Podbeskidzie, Zabeskidzie, Beskidzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.10, 21:21 jak popatrzyszbaranie na mapę to zobaczysz, że tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanin Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.10, 20:37 Nie wiem po co tak jątrzyć? Czy w aglomeracji nie ma dziupli, lewych szrotow, przestepczosci itd? Mieszkam w Katowicach, czesto odwiedzam ziemie ow "strasznego" Podbeskidzia (czy to rekreacyjne, czy na zakupy itd.) i nigdy nic zlego mnie tam nie spotkalo. Mam nadzieje, ze nadal tak bedzie i tego typu bezsensowne artykuly nie przyczynia sie do krzewienia nienawisci miedzy mieszkancami jednego przeciez kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Afganczycy w UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.10, 20:39 przyjechaly afganczyki do UK nielegalnym transportem bo w kraju biednie i po kilku latach wolajom zamykac koscioly, minarety budowac burki zakladac, przylaczac wyspy do Azji. Przyjechaly gorole do Bielska za robotom po kilku latach odrosli, poczuli sie pewnie i zaczeli zmieniac historie, nazwy i geografie. Artykul niy jest o autach kiere kradnom wszedzie ino o ludzkiej glupocie ktora wystepuje w gryfnym Bielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwan pedro co zas fanzolisz IP: *.ru 01.01.10, 22:21 retoryka jak z wiadomej rozglosni, byles ty w tym uk? w usa? w rosji? takich jak ty rasistow tam nie brak, ale poznalbys piekna gruzinke lub zydowke blizej tobys zapomnial cepie, ze jestes uprzedzony. puloka nie ocyganisz :)) co drugi hanys hajta sie z gorolka i to z zoglymbia bo nie chce zeby mu slonsko frela wyliczala na cygarety i sznapsa.. tako prowda. co jedyn to krojcok, miyszance som zdrowe! takie cepy w swoim sosie sie gotujace wymieraja gibko, sory. Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Pluje Pan na to Bielsko... 01.01.10, 21:42 ... już kolejny raz, bo nie chcą być z Katowicami. Jako powód do plucia na Bielsko wybrał Pan sobie powód, który wynika wyłącznie z głupiej paplaniny gliniarza i w żaden sposób NIE ZOSTAŁ udowodniony, a gdyby nawet, to problem nie dotyczy społeczeństwa Bielska, tylko małej grupki mieszkających tam (bądź tylko prowadzących działalność)ludzi. Ale opluwa Pan to Bielsko z uporem godnym zaprawdę lepszej sprawy. Nie wiem, co Panu Bielsko zawiniło, za co Pan ich tak nie lubi. Może chodzi o to, że Bielsko wygląda coraz lepiej i dzieje się tam coraz więcej, czego o Katowicach powiedzieć się nie da? Czy też, że jest tam czysto, że dworzec PKP wygląda jak dworzec, nie jak chlew? Psuje Pan sobie takim - pardon le mot - głupim - felietonem opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xtc3 Re: Pluje Pan na to Bielsko... IP: *.centertel.pl 02.01.10, 00:31 a propos głupiej paplaniny gliniarza, skoro on wie, że ten samochód jest w bielsku, to chyba na czymś tę paplaninę oparł. mam nadzieję, że nie na felietonach p. Solorza i jego opowieściach o siedlisku zła jakim jest podbeskidzie tylko na materiałach operacyjnych. skoro są więc jakieś materiały operacyjne, to czemu oni tych złodziei nie zamkną? czyżby trop urwał się tuż za białą tablicą z napisem bielsko? no więc albo wiedzą, że ci złodzieje są z bielska czyli wiedzą kto to jest albo pan policjant zasunął bajkę pod tytułem my w katowicach jesteśmy debeściaki, wszystkiemu winni są mieszkańcy podbeskidzia. no i właściwie policjanci z podbeskidzia również, bo nie potrafią tych złodziei złapać. a my w katowicach wiemy kim są złodzieje ale nie powiemy. zresztą policjanci, to też fajni ludzie. nie tylko na śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielszczankaa Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... IP: *.opera-mini.net 01.01.10, 22:06 A mnie niestety też ukradli w Bielsku samochód, tyle że na niemieckich tablicach. Widocznie pomyśleli sobie "Niemcowi (czyt. Hanysowi ?) można" - a jestem rodowitą bielszczanką. Auto znalazło się (albo raczej jego pozostałości) w jednej z okolicznych dziupli po dwóch latach. Kto się raz przejedzie starą drogą cieszyńską przez Jaworze i Jasienicę, to przy zdrowych zmysłach sam pomyśli, że ten biznes, te góry zderzaków i błotników wyeksponowanych w każdym możliwym miejscu, nie mogą być legalne. A wyglądają przy tym jak z kraju trzeciego świata. Artykuł niepotrzebnie tylko podsyca wzajemne animozje, ale poza tym sama prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielszczanin Olać doo.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.10, 22:19 On od zawsze jest antypodbeskidzki. Ignorować go i tyle. PS. I żeby bylo jasne, moja rodzina jest w Bielsku od przynajmniej I- szej połowy XIX w! Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Olać doo.... 02.01.10, 02:16 A ze prawde napisal, to juz sie zapomnialo, hehe. Dziekujemy za tresciwa wypowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Olać doo.... 02.01.10, 10:09 Popieram Smolorza bo...napisał szczerą prawdę. Ktokolwiek potrzebuje części do auta, jedzie na Bielsko. Tam w okolicy Jaworza jest centrum hanlowe używanych autoczęści. Tyle szrotplaców na kupie ne zobaczycie w żadnej części tego kraju. A więc złodziejstwo kwitnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielsko Re: Olać doo.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 23:06 Napisał prawdę ,że w Bielsku są szroty.Ale czy napisał ,że prowadzą je Ślązacy z Katowic? Bo to taka jest ta prawda i tej już nie napisał skręt jeden.Tam kradną ,tu sprzedają i tak jak napisałeś złodziejstwo kwitnie pielęgnowane przez Ślązaków pokroju Smolorza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek A w Katowicach... IP: *.zax.pl 02.01.10, 13:20 Nie raz kolezanki mi opowiadaly, jak jadac pociagami przez Katowice natykaly sie na zboczencow, ktorzy trzymajac rece w kieszeniach 'robili swoje' patrzac sie na nie lubieznie. Bo ludzie w Kato juz wlasnie tacy sa! Podli zboczency i masturbanci! I mam na to swiadkow! I co Smolorz, lyso Ci? :) PS. na wypowiedz na pewnym poziomie nalezy odpowiadac na tym samym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Minstrant Re: w Katowicach.., a w Bielsk na oklep jeżdżą. IP: 212.59.228.* 02.01.10, 16:14 Głodnemu zawsze ...ten chleb na myśli , sam wiesz, po sobie Maćku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanisław Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... IP: *.bielsat.com.pl 02.01.10, 19:13 Bardziej głupiego artykułu już dawno nie czytałem.Widać że autor chciał dorobić na święta,a nic mądrego nie umiał wymyślić.ŻENADA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zapodbeskidzianin Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... IP: *.huxnet.pl 02.01.10, 20:47 Do: piterbb72 Jakoś nigdy na żadną mapę "Podbeskidzia" nie natrafiłem, tak wiec nadal nie wiem gdzie sytuować ten mityczny region. Poza próba udzielenia odpowiedzi na moje pytanie spróbowałeś mnie też obrazić -nazywając baranem. Nie świadczy to ani o mnie, ani o tym sympatycznym zwierzęciu. Świadczy natomiast o Tobie. Mam nadzieję, że nie wszyscy "Podbeskidzianie" reprezentują Twój poziom dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podb IP: 217.153.83.* 04.01.10, 09:52 Gość portalu: Zapodbeskidzianin napisał(a): > Do: piterbb72 > > Jakoś nigdy na żadną mapę "Podbeskidzia" nie natrafiłem, tak wiec nadal nie > wiem gdzie sytuować ten mityczny region. wlącz se synek TV Silesia i poogladaj tamtejsza pogodynkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podlesiok Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.10, 20:58 Panie Smolorz, jestem Ślązakiem, a paru bielszczan robiących dla kariery aferę w sprawie Podbeskidzia wkurza mnie niezmiernie. Ale tym tekstem przesadził Pan grubo i szkodzi śląskiej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PYRSK Smolorz się nie może pogodzić IP: 85.17.58.* 03.01.10, 08:54 Nie może się facet pogodzić że na Podbeskidziu ostało się w sumie z 200 Hanysów. A i to większość z nich przyjezdna spod Zabrza i nawet dobrze miasta nie znają. Trzeba by tych Podbeskidzian zresocjalizować, na przymusowe kursy gwary posłać i wytresować aby nawet obudzeni o 12 w nocy deklarowali swa miłość do Górnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ministrant Re: Smolorz się nie może pogodzić IP: 212.59.228.* 03.01.10, 10:06 Pyrsk, a skąd znasz takie metody resocjalizacji ?Czyżby to autoreklama ich skuteczności i wiedza wyssana ze spermą tatusia?? Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Dokładnie! 08.01.10, 03:50 Gość portalu: PYRSK napisał(a): > Nie może się facet pogodzić że na Podbeskidziu ostało się w sumie z 200 Hanysów > . A i to większość z nich przyjezdna spod Zabrza i nawet dobrze miasta nie znaj > ą. Trzeba by tych Podbeskidzian zresocjalizować, na przymusowe kursy gwary posł > ać i wytresować aby nawet obudzeni o 12 w nocy deklarowali swa miłość do Górneg > o Śląska. Wygramy ze ślązakowcami! Musimy się nie dać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diego Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... IP: *.chello.pl 03.01.10, 10:32 Smolorz jest.... hanys!!! Prawda!!! Ale jest też prawdą, że w B-B działa najlepiej zorganizowane podziemie gospodarcze RP. Czy ktos zwrócił uwagę, że "nasi " gagsterzy wpadają WYŁĄCZNIE!!! wtedy, gdy próbują robić "karierę" poza swoimi terenami. Swego czasu "KRONIKA" OPISYWAŁA b. udane biznesy, prowadzone przez , tu cyt. z pamięci:"....szanowanego bielskiego przedsiębiorcę Krzysztofa Szałaśnego. Jeżeli ktoś zna MIASTO, nie trzeba przypominać co to za figura. Nie minęło kilka lat i nie ma już Krzysztofa Szaśnego, pojawił się za to Krzysztof SZ., podejrzany, skazany, powiązany z "pruszkowem" i synem rzeżnika z Janowic. Taki jest w większości tzw. biznes podbeskidzia. Ja wiem skąd i kiedy to sie zaczęło. Zainteresowanych, głównie tych młodszych odsyłam ...w głęboki PRL. "Afera Żelazo, mówi wam to coś.." Wtedy zaczęła się kariera B-B jako azylu, i siedziby głównych bandziorów tego kraju. Swoja drogą, że nikt tego jeszcze nie opisał. A może ja o tym nic nie wiem. Przy odrobinie talentu, " Ojciec Chrzestny" to pikuś, nawet nie: "Pan". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Bundy Afera żelazo i mafia pruszkowska + wołomińska IP: *.blutmagie.de 03.01.10, 14:48 podobno też ludzie z Bielska załatwili Papałę :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autonomiczny Re: Afera żelazo i mafia pruszkowska + wołomińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 03:17 Oczywiscie. Pamietam tez jeszcze te cale bielskie, skoczowskie, zywieckie afery lat 1980tych, np. papierosowe, w tym tez napady, porwania i morderstwa. Smolorz ma racje. Tam mafia jest w domu, ale wtedy, to oczywiscie juz pisza "slaska" mafia.:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autonomiczny Re: Afera żelazo i mafia pruszkowska + wołomińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 03:18 Sorry: 1990tych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Afera żelazo i mafia pruszkowska + wołomińska IP: 217.153.83.* 04.01.10, 09:55 Dawni SBcy robiacy karierę w mafii to nie nowość i każde miasto moze poszycić się podobnymi elementami.... w GOP wspomniec można 'mafię weglową", "śląskich baronów", gang krakowiaka, "mafię paliwową"...etc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diego Re: Afera żelazo i mafia pruszkowska + wołomińska IP: *.chello.pl 04.01.10, 11:57 A Niemczyk to skąd jest? i nie chodzi o miejsce zameldowania... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autonomiczny Re: Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 03:16 Oczywiscie. Pamietam tez jeszcze te cale bielskie, skoczowskie, zywieckie afery lat 1980tych, np. papierosowe, w tym tez napady, porwania i morderstwa. Smolorz ma racje. Tam mafia jest w domu, ale wtedy, to oczywiscie juz pisza "slaska" mafia.:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Schlesier Toż to sami twierdzicie, że Bielsko, Skoczów to Śl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 16:28 Toż to sami twierdzicie, że Bielsko, Skoczów to Śląsk. A Biała Krakowska i Żywiec to też. Może trochę wiecej logiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diego Re: Toż to sami twierdzicie, że Bielsko, Skoczów IP: *.chello.pl 05.01.10, 13:38 Biała i Żywiec to Galicja , absolutnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hoko to już choroba psychiczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 02:27 Nienawiść do wszystkiego co ma związek z BB tak już się rzuciła temu Panu na mózg, że podejmować z nim polemikę ma taki sam sens jak podejmować polemikę z pacjentem szpitala dla umysłowo chorych. Tylko jedna rzecz mnie ciekawi. Czy Pan Smolorz podejrzewa, że gangami wymienionymi w tekście dowodzą obecne władze Bielska-Białej, czy też może Staniszewska z Okrzesikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Hetnał jedyna sensowna odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 02:52 Jedyna sensowna odpowiedź na ten tekst brzmiałaby mniej więcej tak: Panie Smolorz. Ma Pan absolutną rację. Podbeskidzie to wylęgarnia złodziei, morderców, sodomitów i barbarzyńców. Wspomnianymi dziuplami i całą tą samochodową mafią (która jest od samego początku i do końca wymierzona w dzielny naród śląski) zarządza oczywiście Pani Staniszewska a zyski czerpią władze samorządowe. Wszystko odbywa się przy współudziale i za społecznym przyzwoleniem mieszkańców Podbeskidzia. Ale tylko tych co używają nazwy Podbeskidzie. Czyli w sumie to tylko kilku bo przecież prawie wszyscy mieszkańcy Podbeskidzia wiedzą że nie mieszkają na żadnym Podbeskidziu, tylko na Śląsku. Górnym rzecz jasna. Ci z małopolskiej strony rzeki Białej też. I ci wszyscy co tak myślą są oczywiście nieskazitelnie uczciwi, mili, kulturalni wspaniałomyślni i cudowni. A tak w ogóle to żadnego Podbeskidzia nie było, nie ma i nie będzie a wszyscy mieszkańcy Bielska-Białej i okolic którzy w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat się tam osiedlili przyjeżdżając z kresów, Mazowsza, Wielkopolski, Mazur czy Pomorza są oczywiście Ślązakami z dziada pradziada i wszyscy jak jeden mąż wielbicielami Pana twórczości zachwycającymi się Pana intelektem. Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autonomiczny Re: jedyna sensowna odpowiedź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 03:12 Ale sie wysililes. Ale i w tej marnej probie persiflarzu sam sie pogubiles. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgryźlak_z_bielska Ale narodu śląskiego też nie ma :):)!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 15:51 Ale narodu śląskiego też nie ma :):) Argumenty analogiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pok podbeskidzie a "narodowość" śląska IP: *.bielsko.dialog.net.pl 04.01.10, 08:48 przyjmując wszystkie przesłanki podnoszone przez przeciwników Podbeskidzia (dumnie zamieszkujących krainę nad piękną Rawą) należałoby przyjąć, iż nie ma czegoś takiego jak nartodowość śląska, bo przecież nowe byty nie mogą się kształtować (jak to zostało wiele razy podnoszone przez w/w przeciwników). tak też albo jest się polakiem, czechem, albo polakiem, który przez lata germanizacji tak ogłupł, że teraz gada głupoty z żalu, że nie wyjechał do rfn... smolorz get a life Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... IP: 217.153.83.* 04.01.10, 09:34 Panie smolorz, w Jasienicy jest duzo firm tzw szrotów, oskarżasz pan że wszystkie one są obsługiwane przez złodzieji....moze część owszem, ale czy wszystkie? Hmmm, nie płacił pan nigdy kary za zniesławienie? Tak na marginesie, to szroty są w okolicy Bielska- Białej, a konkretnie jak juz wspomniałem na początku w tej "slaskiej" części Podbeskidzia, tak wiec niewypowiedziane wprost, ale teoria o pozbawionych poczucia slaskiej tożsamosci werbusach-złodziejach, bierze w łeb:) Co więcej BB jest w czołówce najbezpieczniejszych miast w polsce, a pańskie katowice na szarym końcu...zajmij się pan lepiej kradzieżami wegla, biedaszybami i patologiami z slaskich dzielnic familoków czy beznadziejnie brzytkich blokowisk... Apropos przedsiębiorczosci...czy nie widzi pan w BB żadnych jej przejawów? Czy centrum miasta nie wyglada z roku na rok lepiej? Czy nie ma u nas duzych przedsiębiorstw, jak i małych firm? Czy jednym z przejawów nie jest dynamicznie rozwijające się budownictwo mieszkaniowe Bielska-białej i sub bielskiego? Wiele razy przedstawialem na ten temat dane...BB jest największym rynkiem pierwotnym...czy w końcu jak wytłumaczy pan fakt - subregion centralny slaski topnieje demograficznie, a bielsko-bialski rośnie? www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=767788&page=9 Pan masz naprawdę kompleksy, kogoś kto tworzył "czerwony" uniwersytet ślaski...UŚl to wytwór PRLu...Podbeskidzie rozpropagowała Solidarność, ale to szczegół który pan celowo pomijasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CIESZYNIAK Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 12:04 JAKIE PODBESKIDZIE to obce ciało, nie ma takiego tworu. Dlaczego Wyborcza to feruje...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgryźlak_z_bielska O! Smolorz uznał istnienie Podbeskidzia!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 15:47 O! Smolorz uznał istnienie Podbeskidzia. Chociaż dotychczas to negował. A ty Cieszyniaku przyjmij, że: a) już NIE MA czegoś takiego jak: księstwo cieszyńskie (i już nie będzie) b) To Bielsko-Biała, Ostrawa i Frydek-Mistek są metropoliami na dawnych rubieżach nieistniejącego księstwa cieszyńskiego (nawet Austriacy woleli mieć stolicę kraju koronego Śląsk w Opawie a nie Cieszynie -czytaj na wsi :):):). A dzisiejsze proporcje przewagi tych miast nad zapyziałych, skisłym i karzełkowatym Cieszynem są jednoznaczne. PS. Skoro nie ma Podbeskidzia to i nie ma narodowści śląskiej. Argumenty są identyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgryźlak_z_bielska O!. Smolorz uznał istnienie Podbeskidzia!. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 16:15 a)O!. Smolorz uznał istnienie Podbeskidzia. A dotychczas to negował! b) Nie ma już takiego tworu jak księstwo cieszyńskie (i to od 150 lat). Nawet Austriacy woleli mieć stolicę kraju koronnego Śląsk Austriacki w mieście Opawa niż na wsi w Cieszynie. c) Dawne miasta pogranicza (Bielsko, Ostrawa i Frydek) są dzisiaj metropoliami demograficzno-gospodarczymi w porównaniu z zapyziałym, kurduplowatym i nierozwojowym Cieszynem d) Gdy 10 lat temu tworzono nowy podział administracyjny kraju i rozważano czy Bielsko z powiatem (bez uwzględniania woli mieszkańców!!!) ma być w woj. śląskim czy małopolskim, to w gminie Jasienica (dzisiaj gminy Jasienica i Jaworze) wisiały przy drogach 3 czy 4 tranasparenty, że to Śląsk a nie Małopolska. Tak się dziwnie składa, że to te okolice są masową siedzibą firm handlujących częściami samochodowymi z odzysku (szchrociarnie). Czyżby Pan Redaktor sugerował, że Ślązacy (podbeskidzcy) z tych miejscowosci handlują skradzionymi częściami samochodów Ślązaków ( z Hanysenlandu)??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... IP: 195.116.120.* 04.01.10, 15:44 Jakby temu Panu w Krakowie auto ukradli to co ??? GW już dawno straciła poziom, celowo puszczane są artukuły pseudo intelektualistów i pajaców, które jątrzą i dzielą, Bielsko-Biała to ładne miasto mieszkałem i pracowałem tutaj parę lat...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michelange75 Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podbes... 04.01.10, 20:34 Czytam ten artykul Smolorza i rzeczywiscie zadaje sobie pytanie. Czy rzeczywiscie Slask ma prawo uzurpowac sobie prawo do Bielska i reszty? Co to jest Podbeskidzie? Przeciez Bielsko jest juz w Beskidach.Szyndzielnia niech bedzie przykladem. Za taki ponizajacy mieszkancow artykul,bez wzgledu czy sa jakies podstawy na rzucanie bardzo smialych tez,Michal Smolorz powinien miec zawsze jakiegos aniola stroza podczas wizyt w poludniowej czesci wojewodztwa.Smiale oskarzenie o podejrzane interesy mieszkancow poludniowej czesci woj.Slaskiego,rzucaja ich po prostu na kolana przed cala Polska. Niestety jak na szanujacego sie miejscowego publicyste,zabawa w Sherlocka Holmesa i gdybania,podwazaja zaufanie do bezstronnosci tego pana,ktory pokochal i polubil swoj samochodzik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorolozerca!!! Re: Michał Smolorz: Nowa "przedsiębiorczość" Podb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 03:54 To sa 2 kwestieŁ O oskarzeniach mozna dyskutowac. O slaskosci Bielska nie. Odpowiedz Link Zgłoś