Dodaj do ulubionych

Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być?

IP: *.chello.pl 02.03.04, 12:00
Do napisania tych kilku słów zachęcił mnie wątek rozpoczęty na Forum przez
Slönzoka : Jak gorole majtrujom...
Jestem gorolem i mieszkam w W-wie, a pochodzę z Piotrkowa Trybunalskiego.
Kiedy w 1981 roku po raz pierwszy pojechałem na Sląsk,do Przyszowic, mama
mojego znajomego po przyjeździe od razu zrobiła mi kawę i spytała:"Jaka
pogoda w Polsce?"
Pytanie mnie bardzo zaskoczyło, więc odpowiedziałem pytaniem: "W Polsce? A tu
nie Polska?"
A ona na to:"Tu jest Slönzk!
To uświadomiło mi, że Slązacy czują silnie swoją odrębność w stosunku do
innych mieszkańców Polski.
Czy od tego czasu coś zmieniło się w tym względzie?
Kim jesteście: Polakami, Niemcami, Slązakami, Europejczykami?
A może to indywidualna sprawa każdego z Was?
A może to nie ma żadnego znaczenia?
Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich moich znajomych i nie znajomych
mieszkańców Sląska. Gorol
Obserwuj wątek
    • wilym Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 02.03.04, 12:21
      Witam,
      Na Slasku wsrod autochtonow rozpowszechnione jest postrzeganie Polski jako
      czegos poza Slaskiem, terenow na wschod od Slaska. W mojej rodzinie np. do dizs
      mowi sie o ty, ze ktos pojechal do znajomych "do Polski", byl "w Polsce" itd. w
      celu podkreslenia, ze wyjechal poza Slask. Z tym ze , co ciekawe, owo
      okreslenie nie dotyczy ziem dawnego zaboru pruskiego, badz znajdujacych sie w
      Niemczech do 1945 roku.
      Kwestia tozsamosci dotyczy kazdego z osobna. Generalnie mozna powiedziec, ze
      ludzie tutaj uwazaja sie za Polakow, Slazakow lub Niemcow, ale to nie oddaje
      calej specyfiki. Wielu jest Slazakow-Polakow, Slazakow-Niemcow, wreszcie ludzi
      dla ktorych tozsamosc narodowa nie ma wiekszego znaczenia. Podzial najbardziej
      pierwotny to ten na Hanysow i Goroli (oraz Krojcow). W ramach tego podzialu
      wystepuja tozsamosci Slazak-Polak-Niemiec i posrednie. Znam wiec Hanysow,
      ktorzy uwazaja sie za Polakow (lubSlazkow-Polakow) jak i goroli uwazjacych sie
      nawet nie tyle za Slazakow co za Niemcow (choc w swietle prawa RFN Niemcami nie
      sa).
      Ja uwazam sie Slazaka, tylko i wylacznie, co nie znaczy iz uwazam, ze kazdy
      Slazak ma miec tozsamosc identyczna z moja. Nie podoba mi sie jednak, kiedy
      ktos probuje zanegowac moja identyfikacje i wmowic mi kim jestem, kim mam sie
      czuc.
      • Gość: Psycho Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 02.03.04, 14:08
        Jestem Slązakiem i tak samo jak przedmówca , jestem zdania że niemiecka i
        polska dominacja na Sląsku, niemiecka i polska arogancja prowadziła zawsze do
        konfliktów . Nikt nie będzie nam narzucał jakiejś nowej narodowości, na siłę
        wmawiał że jesteśmy wylącznie Polakami albo Niemcami.
        Jeżeli ktoś jest Slązakiem- Polakiem to niech zostanie , jeżeli ktoś uważa że
        jest Slązakiem - Niemcem OK, a jak ktoś czuje się Slązakiem i tylko Slązakiem
        to nikt mu tego przekonanie nie ma prawa odebrać. Slązacy bardzo są
        tolerancyjni , to nacjonalizm i szowinizm "importowany " na Sląsk był zawsze
        przyczyną nieszczęścia ziemi sląskiej . To yest nosz Heimat nasza Slonsko
        domowina kaj sie nasze Łojcowie i Sarzyki rodzieli to naszo ziemia , naszo
        ojcowizna , żoden nie bydzie nom tu godoł co my som a co niee. Punkt
        • Gość: Normalny Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 02.03.04, 20:02
          Tak masz racje psycho zawsze to dochodzilo do konfliktow miedzy polakami i
          niemcami na SLASKU jakby w 1921 niech kazdy sam rostrzygnie czym jest jest
          wolnosc ciekawy jestem czym czuja sie polacy na kresach czyli w bylej polsce
          wschodniej napewno nie sa ruskimi czy ukraincami tylko polakami to samo jest na
          slasku jestesmy niemcami czy polskimi slazakami czy niemieckimi .
        • Gość: oberschlesier hast recht ! IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.04, 13:47
          wir sind wir , wir pissen ins bier!

• Gość: rops9 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 21:02
        Witam.
        Wyjatkowo w jednym się z wilymem zgodzę. Moja Babcia do końca życia określała
        tereny za graniczną niegdyś Brynicą słowem Polska.
        Natomiast oczywistym jest, że tereny znajdujące się do 1945 roku w Niemczech
        nie mogły byc określane jako Polska. Ale wcale nie określało się ich jako Śląsk
        tylko Reich. Do dziś osoba udająca sie do Niemiec jedzie "do Reichu".
        Ślązacy mają bardzo silnie wykształconą odrebność regionalną, ale terytorialną,
        etnograficzną a nie narodową. Zdecydowana, przygniatająca większość nie widzi
        sprzeczności w twierdzeniu Ślązak = Polak.
        Ludność autochtoniczną stanowią oczywiście Ślązacy - Polacy. Niemcy nie są i
        nie byli na Górnym Śląsku ludnością autochtoniczną.
        Nagłasniani ostatnio tzw. "załozyciele" Katowic pochodzili, jak niemal wszyscy
        Niemcy na Śląsku z głebi Niemiec i byli typowymi kolonizatorami.
        Oczywiście ktoś może uważać się tylko za Ślazaka.
        Z tym, że nie jest to faktem obiektywnym.
        • anita58 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 02.03.04, 22:20
          Witam,
          a ja sie z kilkoma zdaniami rops9 tez nie zgodze

Gość portalu: rops9 napisał(a):

> Ślązacy mają bardzo silnie wykształconą odrebność regionalną, ale
          terytorialną,
          >
          > etnograficzną a nie narodową.
          skad wiesz ze nie maja wyksztalconej odrebnosci narodowej? Bog Ci to objawil?
          > Zdecydowana, przygniatająca większość nie widzi
          > sprzeczności w twierdzeniu Ślązak = Polak.
          Zdecydowana, przygniatajaca wiekszosc Slazakow mieszka dzis w Niemczech.
          > Ludność autochtoniczną stanowią oczywiście Ślązacy - Polacy.
          A to chyba jakies epokowe odkrycie!!!!!!!!!!!! Autochton, ktory sie
          zgermanizowal przestal byc autochtonem? Wiec stal sie ludnoscia naplywowa?
          Kolonizowal samego siebie?
          > Niemcy nie są i
          > nie byli na Górnym Śląsku ludnością autochtoniczną.
          Niemcy byli i sa na Slasku ludnosci autochtoniczna. Ktos, kto mieszka na Slasku
          1000 lat JEST ludnoscia autochtoniczna.
          > Nagłasniani ostatnio tzw. "załozyciele" Katowic pochodzili, jak niemal
          wszyscy
          > Niemcy na Śląsku z głebi Niemiec i byli typowymi kolonizatorami.
          jezeli zalozyli, to nie pisz slowa "zalozyciele" w cudzyslowiu.
          Poza tym, tych kolonizatorow z glebi Niemiec sciagali swiadomie slascy
          Piastowie. Nawet sami swiadomie stawali sie Niemcami ....
          > Oczywiście ktoś może uważać się tylko za Ślazaka.
          > Z tym, że nie jest to faktem obiektywnym.
          A czy jesli ktos uwaza sie za Slazaka-Polaka to jest to fakt obiektywny????
          • Gość: rops9 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 22:44
            No to po koleji:
            Bo sam jestem Ślązakiem, jak cała moja rodzina, i nie mam wykształconej
            odrebnosci narodowej. Chyba, że Tobie Bóg objawił co innego.
            Znaczna część, ale na pewno nie wiekszość Ślązaków mieszka w Niemczech. I na co
            to ma byc dowód? Nie zmienia to faktu, że czują sie, przewaznie, bardziej
            Polakami niż Niemcami.
            "Autochton, ktory sie
            > zgermanizowal przestal byc autochtonem?" A co, Chińczyk z Hong-kongu, były
            poddany brytyjski, przesiakniety kulturą angielską przestał byc Chińczykiem???
            "Kolonizowal samego siebie?" Syberia jest częścią Rosji od setek lat, ale
            Rosjanie nie są tam ludnością autochtoniczną. Pewnie kolonizowali samych siebie?
            Ktoś kto mieszka na Śląsku 1000 lat oczywiście jest ludnościa autochtoniczna.
            Ale przecież mowimy o Niemcach, którzy na Górnym Śląsku nie mieszkają od 1000
            lat.
            Gdyby założyli to nie pisałbym w cudzysłowiu.
            Zwłaszcza Fryderyka Grundmanna i Richarda Holtze ściagnęli piastowie sląscy-:)
            Co do Piastów śląskich, mówimy o Górnym Sląsku.
            "A czy jesli ktos uwaza sie za Slazaka-Polaka to jest to fakt obiektywny????"
            Jeśli ktoś sie uważa to jest to fakt subiektywny.
            Natomiast obiektywnie istnieje Ślązak -Polak.
            • Gość: Psycho Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 02.03.04, 22:58
              Znowu ten polski nacjonalizm , po co te podziały "rops9". Słowianie na Sląsku
              nie są automatycznie Polakami. Nie wszystko co slowiańskie jest polskie !
              Nazwa Sląska = SILESIA pochodzi od Rzymian i Rzymianie przed dwoma tysiącami
              lat nazwali tą ziemię Silesia od Germańskiego plemienia Silingów/ Wandali
              którzy dwa tysiące lat temu zamieszkiwali Sląsk ( Tak zwana kultura
              przeworska ) . Dopiero 1500 lat temu pojawili się Słowianie na Sląsku . Państwo
              wielkomorawskie bylo czeskie , a Mieszko i Chrobry napadli na Czechów aby odbić
              Silesie . Kto jest autochtomem na Sląsku " rops 9 "
              Pozdrowienia
              • Gość: rops9 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 23:08
                Drogi Psycho!
                Oczywiście, ze nie wszyscy Słowianie na Śląsku są Polakami. Znam paru
                mieszkajacych tu Rosjan.
                Nazwa Andaluzji też pochodzi od Wandalów, tylko co z tego?
                Słowianie zyja na Ślasku, przynajmniej Górnym, nieprzerwanie od 1500 lat.
                Napisałeś "Kto jest autochtomem na Sląsku " rops 9 "" - to prawda.
                Pozdrawiam.
                • Gość: miglanc Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: 213.17.152.* 02.03.04, 23:26
                  Sląsk zamieszkiwali zarówno Słowianie, jak Germanie, a nawet Celtowie. To mieszanka kulturowa. Ślązacy mogą uważać się za Polaków a nawet Ruskich. Jednak zawsze będą Ślązakami. Głównym wyznacznikiem śląskości nie jest pochodzenie, ale pewna mentalność, której najważniejszą cechą jest stawianie Śląska ponad państwo narodowe oraz brak nacjonalizmu(w tym także nacjonalizmu polskiego). Polska nie jest państwem które władało Śląskiem jako pierwsze, ani nie jest państwem które włądało najdłużej, ani nie jest państwem któe włąda obecnie całym Sląskiem.
                  Oczywiście jeśli Ślązak uważa się za Polaka nie zabraniam mu tego(choć jest to dla mnie dziwne). Jednak stwierdzam, że żadne państwo, ani Polska ani Niemcy ani nikt inny, nie ma wyłącznych praw do tej ziemi.
                • psie.pole Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 09.03.04, 13:22
                  Ludzie co wy piszecie o tych biednych Sillingach, już dawno tę hipotezę
                  wyśmiano. Naprawdę poczytajcie trochę prac naukowych powstałych później niż w
                  czasach Adolfa Hitlera.
                  • psie.pole Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 09.03.04, 13:26
                    To napisz miglanc jakie państwo władało śłąskiem najdłużej ? Jakbyś nie
                    wiedział to polecam mój wątek na ten temat pt. "Śląsk był w Polsce 350 lat a
                    Niemczech tylko 74 !!!"
              • fiodorus Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 03.03.04, 00:01
                Gość portalu: Psycho napisał(a):

> "Znowu ten polski nacjonalizm , po co te podziały "rops9". Słowianie na
                Sląsku
                > nie są automatycznie Polakami. Nie wszystko co slowiańskie jest polskie !
                > Nazwa Sląska = SILESIA pochodzi od Rzymian i Rzymianie przed dwoma tysiącami
                > lat nazwali tą ziemię Silesia od Germańskiego plemienia Silingów/ Wandali
                > którzy dwa tysiące lat temu zamieszkiwali Sląsk ( Tak zwana kultura
                > przeworska ) . Dopiero 1500 lat temu pojawili się Słowianie na Sląsku .
                Państwo
                >
                > wielkomorawskie bylo czeskie , a Mieszko i Chrobry napadli na Czechów aby
                odbić
                >
                > Silesie . Kto jest autochtomem na Sląsku " rops 9 "
                > Pozdrowienia"

Witaj Psycho!!!
                1. Geneza nazwy Śląsk jest znacznie bardziej dyskusyjna i wielowątkowa niż to
                podajesz.
                2. Kultura przeworska nie wiążemy z plemieniem Wandalów, ale z ludem Wenedów,
                których wielu archeologów uważa za prasłowiański.
                3. Państwo Wielkomorawskie było ... czeskie??? Ooo! Warto tą tezę postawic jak
                znowu RAŚ będzie robił jakąś konferencje z morawskimi autonomistami.
            • anita58 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 03.03.04, 00:04

> No to po koleji:
              > Bo sam jestem Ślązakiem, jak cała moja rodzina, i nie mam wykształconej
              > odrebnosci narodowej.
              Nie bardzo rozumiem. Sadzilam, ze jednoznacznie deklarujesz sie jako Polak.
              Zgodze sie, ze spora czesc Slazakow nie ma jednoznacznie wyksztalconej
              tozsamosci narodowej. Tylko ze do tej pory, z Twoich wczesniejszych postow
              odczytywalam cos przeciwnego.
              > Znaczna część, ale na pewno nie wiekszość Ślązaków mieszka w Niemczech. I na
              co
              >
              > to ma byc dowód? Nie zmienia to faktu, że czują sie, przewaznie, bardziej
              > Polakami niż Niemcami.
              Tego nie wiesz. Jezeli mieszkajac w Niemczech nie przekazuja polskiego swym
              dzieciom, to chyba nie czuja sie bardziej Polakami (znam takich).
              > "Autochton, ktory sie
              > > zgermanizowal przestal byc autochtonem?" A co, Chińczyk z Hong-kongu, były
              >
              > poddany brytyjski, przesiakniety kulturą angielską przestał byc Chińczykiem???
              > "Kolonizowal samego siebie?" Syberia jest częścią Rosji od setek lat, ale
              > Rosjanie nie są tam ludnością autochtoniczną. Pewnie kolonizowali samych
              siebie
              O czym Ty piszesz!?!?! A co, byli Polakami? Z Czechow stali sie Polakami? Czy
              wszystko co slowianskie na Slasku jest automatycznie polskie?
              > Ktoś kto mieszka na Śląsku 1000 lat oczywiście jest ludnościa autochtoniczna.
              > Ale przecież mowimy o Niemcach, którzy na Górnym Śląsku nie mieszkają od 1000
              > lat.
              > Gdyby założyli to nie pisałbym w cudzysłowiu.
              > Zwłaszcza Fryderyka Grundmanna i Richarda Holtze ściagnęli piastowie sląscy-:)
              Przeciez pisales ogolnie o Niemcach, a wstawka o zalozycielach to tylko
              przyklad udawadniajacy regule - tak to zrozumialam.
              > Co do Piastów śląskich, mówimy o Górnym Sląsku.
              No, ja pisalam o calym Slasku.
              > "A czy jesli ktos uwaza sie za Slazaka-Polaka to jest to fakt obiektywny????"
              > Jeśli ktoś sie uważa to jest to fakt subiektywny.
              tu sie zgodze
              > Natomiast obiektywnie istnieje Ślązak -Polak.
              tu juz nie. Z reszta, odpowiedz dal Ci juz Slezan.

Znalazlam ciekawy link:
              kiosk.onet.pl/art.html?NA=1&ITEM=1024538&KAT=237
              • Gość: rops9 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 00:17
                Sadzilam, ze jednoznacznie deklarujesz sie jako Polak.
                > Zgodze sie, ze spora czesc Slazakow nie ma jednoznacznie wyksztalconej
                > tozsamosci narodowej. Tylko ze do tej pory, z Twoich wczesniejszych postow
                > odczytywalam cos przeciwnego.
                Jednoznacznie deklaruje się jako Ślązak, ergo Polak, siła rzeczy nie mam wiec
                wykształconej slaskiej odrebosci narodowej,. Poza tym nic takiego nie istnieje.
                > > "Autochton, ktory sie
                > > > zgermanizowal przestal byc autochtonem?" A co, Chińczyk z Hong-kongu,
                > były
                > >
                > > poddany brytyjski, przesiakniety kulturą angielską przestał byc Chińczykie
                > m???
                > > "Kolonizowal samego siebie?" Syberia jest częścią Rosji od setek lat, ale
                > > Rosjanie nie są tam ludnością autochtoniczną. Pewnie kolonizowali samych
                > siebie
                > O czym Ty piszesz!?!?!
                To były analogie.
                A co, byli Polakami? Z Czechow stali sie Polakami? Czy
                > wszystko co slowianskie na Slasku jest automatycznie polskie?
                Nie wiem skąd Ci sie tu, w odniesieniu do mojego postu, wzięli Czesi.
                Oczywiście nie wszystko słowiańskie na śląsku jest polskie.
                > > Jeśli ktoś sie uważa to jest to fakt subiektywny.
                > tu sie zgodze
                > > Natomiast obiektywnie istnieje Ślązak -Polak.
                > tu juz nie.
                Czyli ja nie istnieję??????????
                • anita58 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 03.03.04, 00:29

> Jednoznacznie deklaruje się jako Ślązak, ergo Polak, siła rzeczy nie
                  > mam wiec
                  > wykształconej slaskiej odrebosci narodowej,. Poza tym nic takiego nie
                  istnieje.
                  Wiec wracamy do punktu wyjscia: kto Ci objawil, ze nie ma slaskiej odrebnosci
                  narodowej?

> Nie wiem skąd Ci sie tu, w odniesieniu do mojego postu, wzięli Czesi.
                  No to skad, na litosc Boska, mowisz o Slazakach-Polakach?

> Oczywiście nie wszystko słowiańskie na śląsku jest polskie.
                  > > > Jeśli ktoś sie uważa to jest to fakt subiektywny.
                  > > tu sie zgodze
                  > > > Natomiast obiektywnie istnieje Ślązak -Polak.
                  > > tu juz nie.
                  tu komentowalam ten obiektywizm, bo obiektywnie jest jeszcze Slazak-Niemiec,
                  Slazak-Czech i tylko Slazak, a nie czy istniejesz, czy nie. Ale skoro zadales
                  pytanie:
                  > Czyli ja nie istnieję??????????
                  to pozwol, ze Ciebie zacytuje: "nic takiego nie istnieje". Jezeli permanentnie
                  odmawiasz prawa do istnienia tym 173tys. (ktorym udalo sie zadeklarowac w
                  spisie), to jakim prawem oczekujesz zauwazenia siebie?
                  • Gość: rops9 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 00:44
                    Przekornie zapytam: a kto Tobie objawił, że jest?
                    Dla mni Ślązak i Polak to synonimy, oczywiście w tą stronę. Wszelkie
                    konstrukcje typu Ślązak-Polak i Ślązak-Niemiec w moich postach są tylko na
                    potrzeby tej dyskusji.
                    Dyskuja o subiektywizmie i obiektywizmie staj się zbyt w stylu Woody Allena.
                    Zwracałem uwagę, że to Ślązacy-Polacy mają poczucie pewnej odrebnosci wobec
                    Polski, natomiast nie zauwazam tego u Ślązaków-Niemieców wzgledem Niemiec.
                    • anita58 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 06.03.04, 23:23

> Przekornie zapytam: a kto Tobie objawił, że jest?
                      No..., tak przekornie mozna zapytac sie o kazdym: o Czechach, Francuzach,
                      Rosjanach, Szwedach ... czyli o wszystkich narodach swiata. Oczywiscie z
                      wyjatkiem 2 Narodow Wybranych: Zydow i Polakow... :)

> Dla mni Ślązak i Polak to synonimy, oczywiście w tą stronę.
                      to juz blizej prawdy jest synonim Slazak i Niemiec, oczywiscie tez w ta
                      strone :)
                      Dlatego w dalszym ciagu nie wiem, dlaczego akurat za synonim wziales sobie
                      Slazak-Polak.

> Zwracałem uwagę, że to Ślązacy-Polacy mają poczucie pewnej odrebnosci wobec
                      > Polski, natomiast nie zauwazam tego u Ślązaków-Niemieców wzgledem Niemiec.
                      Nie wiem, skad bierzesz te swoje rewelacyjne teorie, ale na pewno nie z reala
                      (nie hipermarketu!).
                      Jezeli sa Slazacy, ktorzy maja odrebnosc od Polski, to nie sa Slazakami-
                      Polakami. To logiczne, prawda?
                      Badaniami na temat tozsamosci Slazakow czy poczucia odrebnosci zajmuje sie
                      m.in. dr Berlinska. Wyniki tych badan sa nie tylko zamieszczone na tym forum
                      (lub podforum „Slask, Polska, Niemcy”), ale tez podane w ksiazce „Historia
                      Slaska”. Proponowalabym, bys sie zaznajomil z wynikami tych badan.
                      P.S.
                      Co bys powiedzial, gdybym Ci oznajmila ze jestem Slazaczka-Niemka?
                      • arnold7 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 00:00
                        Jakos Slazaczka - Niemka to jest Slazaczka, natomiatst Slazak - Polak brzmi nie
                        za bardzo:)) W swietle dokonan Kijonki oczywiscie:))

Na powaznie - kazdy Slazak jest OK. Powadzic sie mogiymy, bo to zycie ino jes.
                        ala trza myslec o naszym Sloonsku tysz.
                        • Gość: linker Szlónzoki - kym sóm? Poczytejcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.04, 13:17

Trza dać poczytać Poloukóm uo Naszy tożsamości i wjelokulturze , coby to
                          spokopjyli nareszcie!

Tu dowóm adresa, kaj je ździebecko uo tym:

oportal.pl/konferencja/doc/glensk.doc
          • fiodorus Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 02.03.04, 22:48
            Anito!
            Podałaś ciekawą informację, że Niemcy żyją na Ślasku od 1000 lat. Chętnie bym
            poznał źródła, na których oparłaś to stwierdzenie!
            • anita58 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 02.03.04, 23:42
              fiodorus napisał:

> Anito!
              > Podałaś ciekawą informację, że Niemcy żyją na Ślasku od 1000 lat. Chętnie bym
              > poznał źródła, na których oparłaś to stwierdzenie!
              wow, ile wpisow.
              Nie chodzi o konkretna liczbe 1000 (ze nie 1010 czy 990) lecz o podkreslenie,
              ze cos lub ktos byl setki lat - a tego nie zaprzeczysz.
              Tak na szybko podam link (Arnold - pozwol):
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=4132591
              • fiodorus Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 02.03.04, 23:47
                anita58 napisała:

> "wow, ile wpisow.
                > Nie chodzi o konkretna liczbe 1000 (ze nie 1010 czy 990) lecz o podkreslenie,
                > ze cos lub ktos byl setki lat - a tego nie zaprzeczysz.
                > Tak na szybko podam link (Arnold - pozwol):
                > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=4132591"

Masz, w sumie racje Anito: 200 lat w tą, 200 w tamtą. Ahhh! Wszak to tylko
                moment w obliczu wieczności!!!
                • anita58 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 03.03.04, 00:06
                  fiodorus napisał:

> anita58 napisała:
                  >
                  >
                  > > "wow, ile wpisow.
                  > > Nie chodzi o konkretna liczbe 1000 (ze nie 1010 czy 990) lecz o podkreslen
                  > ie,
                  > > ze cos lub ktos byl setki lat - a tego nie zaprzeczysz.
                  > > Tak na szybko podam link (Arnold - pozwol):
                  > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=4132591"
                  >
                  > Masz, w sumie racje Anito: 200 lat w tą, 200 w tamtą. Ahhh! Wszak to tylko
                  > moment w obliczu wieczności!!!

:))))
                  Skoro dla niektorych polskosc na Slasku jest odwieczna ... :)))
          • fan_waltera Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 02.03.04, 22:51
            anita58 napisala:Niemcy byli i sa na Slasku ludnosci autochtoniczna. Ktos, kto
            mieszka na Slasku
            1000 lat JEST ludnoscia autochtoniczna

A czy Cyganie na Slowacji sa ludnoscia autochtoniczna?
          • bytkowiak ????????????? 02.03.04, 22:58
            anita58 napisała:

> Zdecydowana, przygniatajaca wiekszosc Slazakow mieszka dzis w Niemczech.

chyba zapomniałaś dodać niemieckich Ślazaków, bo Ślązacy i polscy Ślązacy w
            przygniatającej większości tam nie mieszkają.

> Niemcy byli i sa na Slasku ludnosci autochtoniczna. Ktos, kto mieszka na
            Slasku
            >
            > 1000 lat JEST ludnoscia autochtoniczna.

ludność autochtoniczną stanowią Ślązacy (zarówno polscy jak i niemieccy) i nie
            powinno to poróżniać przecież tolerancyjnych, prawdziwych Ślązaków.

• Gość: Psycho Re: ????????????? IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 02.03.04, 23:03
              ludność autochtoniczną stanowią Ślązacy (zarówno polscy jak i niemieccy) i nie
              powinno to poróżniać przecież tolerancyjnych, prawdziwych Ślązaków.

Brawo " Bytkowiak " to jest śląska tolerancja . Prawdziwy Slązak nigdy nie
              zostanie nacjonalistą i ksenofobem !
              • Gość: rops9 Re: ????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 23:13
                "Prawdziwy Slązak nigdy nie
                > zostanie nacjonalistą i ksenofobem !" głosy niektórych śląskich-śląskich
                forumowiczów temu przeczą.
                Jednak będę się upierał, ze nie ma czegos takiego jak Ślązak-Niemiec.
                • Gość: miglanc Re: ????????????? IP: 213.17.152.* 02.03.04, 23:17
                  No cóż, widac nie jesteś prawdziwym Ślązakiem.
                  Istnieją zarówno Ślązacy o opcji niemieckiej, jak też o opcji polskiej, opcji czeskiej i śląskiej. Ale to wszyscy są Ślązacy. Ktoś, kto Niemców nie uznaje za Ślązaków grzeszy podstawowej śląskiej cnocie: tolerancji.
                  • slezan Re: ????????????? 02.03.04, 23:25
                    Hehehe, to było niezłe. Ropsio najpierw zarzucił szowinizm Ślązakom o śląskiej
                    opcji narodowej, po czym sam dał dowody swego szowinizmu odmawiając innnym
                    prawa do łączenia świadomości śląskiej i niemieckiej. Rops, staramy się tu
                    wywołac wrażenie, że Ślązacy są tolerancyjni. Nie psuj tej pijarowskiej roboty,
                    bo nieźle nam idzie:-)
                    • Gość: rops9 Re: ????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 23:31
                      Staracie się. To dobrze.
                      Przekonaj mnie, ze jest inaczej niz myslę.
                      • slezan Re: ????????????? 02.03.04, 23:38
                        jak faktycznie pomyślisz to sam się przekonasz:-)
                        • Gość: rops9 Re: ????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 23:47
                          Potrzebuje do tego mistrza duchowego.
                          • slezan Re: ????????????? 02.03.04, 23:57
                            Proponuję Fiedkę, bo ze mnie to pijak i łobuz.
                            • fiodorus Re: ????????????? 03.03.04, 00:03
                              slezan napisał:

> "Proponuję Fiedkę, bo ze mnie to pijak i łobuz."

Jesteś pijakiem i łobuzem?
                              Ciekawe co jeszcze nas łączy?
                            • Gość: rops9 Re: ????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 00:20
                              W takim razie już jesteś moim mistrzem, Mistrzu.
                  • fiodorus Re: ????????????? 02.03.04, 23:35
                    Gość portalu: miglanc napisał(a):

>" No cóż, widac nie jesteś prawdziwym Ślązakiem.
                    > Istnieją zarówno Ślązacy o opcji niemieckiej, jak też o opcji polskiej, opcji
                    c
                    > zeskiej i śląskiej. Ale to wszyscy są Ślązacy. Ktoś, kto Niemców nie uznaje
                    za
                    > Ślązaków grzeszy podstawowej śląskiej cnocie: tolerancji."

Stwierdzenie Ropsa9 o niemieckich Ślązakach nie jest nietolerancyjne. To
                    niektórzy przeciwnicy są nietolerancyjni zabraniając mu głosić swoich poglądów.
                    Rops9 byłby nietolerancyjny gdyby chciał w jakiś sposób Niemców dyskryminować,
                    A nic takiego nie napisał.
                    • Gość: miglanc Re: ????????????? IP: 213.17.152.* 02.03.04, 23:52
                      Rops napisał, że niemiecki Ślązak nie jest Ślązakiem. To jest nietolerancja dla cudzych poglądów. Nie zaprzeczysz słowu pisanemu.
                  • Gość: rops9 Re: ????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 23:37
                    Jestem Ślązakiem. Czy prawdziwym to pewnie zalezy od odpowiedzi na pytanie:
                    Jakie sa Twoje kryteria bycia "prawdziwym Ślązakiem"?
                    • Gość: miglanc Re: ????????????? IP: 213.17.152.* 02.03.04, 23:56
                      Ja nie mówiłem do końca serio z tym prawdziwym ślazakiem. Raczej utrzymałem to w tonie żartobliwym.
                      Moim zdaniem niemiecki Ślązak który żyje tu od pokoleń jest Ślązakiem. Jeśli ktoś uważa, że Niemiec nie moze być Slązakiem nie do końca rozumie sopecyfiki tej ziemi i specyfiki śląskości. Dla mnie Ślązakiem może być nawet Hindus, byle akceptował pewne cechy etosu śląskiego i poczuwał sę do związku z tą ziemią.
              • fiodorus Re: ????????????? 02.03.04, 23:27
                Gość portalu: Psycho napisał(a):

> "ludność autochtoniczną stanowią Ślązacy (zarówno polscy jak i niemieccy) i
                nie
                > powinno to poróżniać przecież tolerancyjnych, prawdziwych Ślązaków.
                >
                > Brawo " Bytkowiak " to jest śląska tolerancja . Prawdziwy Slązak nigdy nie
                > zostanie nacjonalistą i ksenofobem !"

Wybacz Psycho, ale w Twojej wypowiedzi znajdują się dwa sformułowania, które
                można określić jako ksenofobiczne:
                1. "Prawdziwy Ślązak" i od razu skojarzenia: "prawdziwy Polak", "Prawdziwy
                Niemiec" i od razu powstaje pytanie: kto będzie określał kryteria "prawdziwej
                Śląskości" - Ty?
                2. Śązak nigdy nie zostanie ksenofobem i nacjonalistą. Dlaczego? Czyżby nie
                imały się Ślązaków "pokusy świata tego"? Czy są lepsi od innych? Apropos wielu
                Ślązaków bylo nacjonalistami i ksenofobami: np. Wily Pissarski. A może powiesz
                mi, kto w 1938 roku palił opolską synagogę - Berlińczycy? A może Gorole???
                • Gość: miglanc Re: ????????????? IP: 213.17.152.* 02.03.04, 23:29
                  Spalili ja konkretni ludzie.
                  • fiodorus Re: ????????????? 02.03.04, 23:37
                    Gość portalu: miglanc napisał(a):

> "Spalili ja konkretni ludzie."
                    Zgadza się, ale wiesz dobrze, że nie o tym mówimy.
                    • Gość: miglanc Re: ????????????? IP: 213.17.152.* 02.03.04, 23:48
                      To ja Cię pytam kto wypędził moich krewnych do Niemiec i odebrał im dobytek życia w 1945r. - Marsjanie? Kto zesłał mojego dziadka do kaukaskiego łagra - Wenusjanie? Tych zbrodni na moich krewnych dokonali Polacy. Ale ja nie mam żalu o to do całego Narodu Polskiego.
                      • Gość: rops9 Re: ????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 00:05
                        To ja sie też zapytam: kto spalił dom mojej rodziny w 1939? Marsjanie? Kto
                        wcielił mojego dziadka i jego braci do Whermachtu i wysłał do Rosji, skąd dwóch
                        nie wróciło? Wenusjanie? Tych zbrodni na moich krewnych dokonali Niemcy. Ale
                        nie mam zalu do całego Narodu Niemieckiego.

PS. Wiecej informacji o polskich obozach na Kaukazie!!!
                        • Gość: miglanc Re: ????????????? IP: 213.17.152.* 03.03.04, 00:11
                          Ja nie jestem Niemcem. Niemcy dokonali tu wielu zbrodni podobnie jak Polacy. Dla mnie Polska i Niemcy są sobie moralnie równe jeśli chodzi o Górny Śląsk.
                          Jeśli chodzi o Ślązaków wywożonych do sowieckich łagrów to było ich ok 50 tys. Poza tym działały polskie obozy w Jaworznie, Łambinowicach, Świętochłowicach. I wielu Polaków dokonowywało linczów na Ślązakach bez udziału komunistycznego reżimu. Polecam artykuły Instytutu Pamięci Narodowej na ten temat.
                          • Gość: rops9 Re: ????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 00:32
                            Rozumiem, ale pytalem o polskie obozy na Kaukazie.
                            • Gość: miglanc Re: ????????????? IP: 213.17.152.* 03.03.04, 18:57
                              Już sprawę wyjaśniłem jasno.
                          • psie.pole Re: ????????????? 09.03.04, 13:42
                            Czy po 1945 roku na ulicach Katowic działy sie takie rzeczy jak w 1939 roku
                            kiedy Niemcy rozstrzeliwali dzieci na ulicach ? Czy Polacy pędzili tysiące
                            ludzi w "głodowych marszach" ? nie ! nie robili tego ! Moja babcia która
                            mieszkała w Gliwicach mówiła co robili ludzie na ulicach kiedy Ci ludzie
                            przechodzili i padali z głodu katowani przez Niemców. Przechodnie śmiali się
                            kiedy SS mani kopali leżących starców ! I nie byli to Berlińczycy ! Ona to
                            zapamiętała do końca życia i dlatego nigdy do Niemiec nie wyjechała mimo że
                            było jej po wojnie bardzo ciężko ! Czy piszesz o tych Łambinowicach gdzie
                            Niemcy zagłodzili na śmierć dziesiątki tysięcy żołnierzy rosyjskich ??? Jesteś
                            miglanc zwykłą nędną szują jeżeli piszesz, że można porównywać Niemców i
                            Polaków !
                            • Gość: miglanc Re: ????????????? IP: 213.17.152.* 10.03.04, 00:00
                              Wybacz, ale z wiedzą historyczną u Ciebie licho. Gliwice nie należały do Polski w 1939 roku!!! Polecam artykuły IPN o Śląsku po 1945.
                            • Gość: miglanc Re: ????????????? IP: 213.17.152.* 10.03.04, 00:06
                              W poprzednim poście złamałeś polskie prawo. Publicznie mnie obraziłeś i naruszyłeś moją godność osobistą. Domagam się oficjalnych przeprosin. Inaczej spotkamy się w sądzie.
                              • slezan Re: ????????????? 10.03.04, 00:11
                                Nic mu nie zrobisz. Wyciągnie wariackie papiery i zasłoni się niepoczytalnością.
                                • Gość: miglanc Re: ????????????? IP: 213.17.152.* 10.03.04, 00:14
                                  Przynajmiej ostudzę ten zapał w używaniu inwektyw.
                                  • Gość: rops9 Re: ????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 00:17
                                    A o kogo chodzi?
                                    • slezan Re: ????????????? 10.03.04, 00:18
                                      Uderz w stół?
                                    • Gość: miglanc Re: ????????????? IP: 213.17.152.* 10.03.04, 00:19
                                      Twoje bezczelne zachowanie już wystarczająco mówi o Tobie.
                                      • Gość: rops9 Re: ????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 00:21
                                        Bez wariacji. Pytam o który post chodzi.
              • psie.pole Re: ????????????? 09.03.04, 13:29
                A ja myślałem że Śląscy Piastowie to kolonizatorzy z Gniezna :)
            • anita58 Re: ????????????? 02.03.04, 23:28
              bytkowiak napisał:

> anita58 napisała:
              >
              > > Zdecydowana, przygniatajaca wiekszosc Slazakow mieszka dzis w Niemczech.
              >
              > chyba zapomniałaś dodać niemieckich Ślazaków, bo Ślązacy i polscy Ślązacy w
              > przygniatającej większości tam nie mieszkają.
              tego nie wiesz jakich Slazakow. Po 1945r. kazano wybierac "Polak albo Niemiec".
              Zadnej trzeciej opcji. Dla wiekszosci byl to dramat. Pozostac na wlasnej,
              ukochanej ziemi mozna bylo tylko jako Polak. Deklaracje "Niemiec" wiazala sie z
              natychmiastowym wysiedleniem. Doprawdy trudno oczekiwac, ze taki wybor
              jednoznacznie rozwiazal kwestie "Niemiec - Slazak - Polak".
              Ze juz nie wspomne o ciaglych migracjach do Niemiec.

> ludność autochtoniczną stanowią Ślązacy (zarówno polscy jak i niemieccy) i
              nie
              > powinno to poróżniać przecież tolerancyjnych, prawdziwych Ślązaków.
              alez oczywiscie.
              Zwroc jednak uwage, ze byla to dopowiedz na kokretne zdanie Rops9:
              "Ludność autochtoniczną stanowią oczywiście Ślązacy - Polacy. Niemcy nie są i
              nie byli na Górnym Śląsku ludnością autochtoniczną."
              Podkreslenie tylko na Polakow.
    • Gość: Normalny Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 02.03.04, 19:56
      Pozdrawiam cie Gorol dobrze myslisz ja ci powiem czym jestesmy najpierw ludzmi
      i europejczykami slazakami moze co niektorzy i polakami ale wiekszosc czuje sie
      niemcami a zreszta jestes normalny to zrzozumiesz ze Slask zostal po 1945 roku
      wlaczony do Polski a kto tego chcial ?Zdrowko
      • fiodorus Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 02.03.04, 20:08
        Kim są Slazacy dzisiaj?
        Na pewno grupą etnograficzną o silnej tozsamości regionalnej.
        Kulturowo i etnicznie należą w większości do narodu polskiego.
        Meandry historii Śląska doprowadziły jednak do tego, że duża część Ślązaków nie
        poczuwa się do przynależności do żadnego narodu. Mają do tego prawo choć budzi
        zdziwienie próba kreowania na bazie tej silnej tożsamości regionalnej tzw.
        narodowości ślaskiej.
        Trzeba też wspomnieć, ze długie bytowanie Śląska pod niemiecką władzą (procesy
        kolonizacji i germanizacji) doprowadziło do powstania społeczności niemieckich
        Ślązaków. Ostatni spis pokazał jednak, iż społeczność niemiecka jest znacznie
        mniej liczna niż dotąd zakładano.
        • rico-chorzow Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 04.03.04, 00:48
          Panie Fiodorus!u dołu,jako Gość,napisałem coś do Pan.

Rico.
        • Gość: gorol 2 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: 212.244.78.* 04.03.04, 13:20
          Niech Śląsk pozostanie ale nie Niemiecki i także nie PolskiNiech wreszcie śląsk
          pozostanie Śląskiem!Niech się wreszcie odczepią od Śląska bo brać by brał każdy
          ale zadbać o Śląsk nie ma komu!!!!!
      • bytkowiak nie słuchaj Normalnego, bo plecie 02.03.04, 20:33
        ....bo plecie bzdury w niektórych momentach!!!

oczywista nieprawdą jest, że większość Ślazaków czuje się Niemcami.
        Zdecydowana większość ludzi utożsamiających się ze Śląskiem czuje się Ślązakami
        lub polskimi Ślązakami, a niemieccy Ślązacy są w zdecydowanej mniejszości.

Zresztą nawet w spisie powszechnym większość stanowiła narodowość polska, potem
        śląska, a najmniej niemiecka.
        A i Ci co podali narodowość Śląską zapewne w większości stanowią ludzi
        związanych bardziej z Polską niż Niemcami.

A pan Normalny zapewne dużo wie, że tu wszyscy czują się Niemcami, bo sam tu
        nie mieszka (sądząc po IP).
    • woischnik Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 02.03.04, 20:16
      Mówiąc szczerze dla Ślązaka jest zupełnie obojętna Twoja narodowość (czy
      każdego innego rozmówcy). Ważne jest abyś był "człowiekiem" w znaczeniu nadanym
      temu słowu przez zachodnią cywilizację łacińską. Jednak dla każdego z nas ważna
      jest nasza tożsamość etniczna/narodowa (stosowane wymiennie) dlatego
      jakikolwiek nacjonalizm w słowie lub czynach odbierany jest jako agresja obcych
      sił na własne terytorium i uruchamia wszelkie mechanizmy obronne (na szczęście
      jedynie w dyskusjach, a nie w walce na noże). Dla wszystkich Ślązaków
      określenie "Kraj" odnosi się jedynie do Śląska, dlatego normalne jest mówienie
      przez nas o Polsce jako o obcym kraju (jednak jednym tworze państwowym),
      niektórzy nawet żartują, że potrzebują paszporty z wizą jadąc załatwić służbowe
      sprawy do Zagłębia, Częstochowy, Krakowa czy Warszawy. Tereny określane przez
      nas jako "Polska" pokrywają się w większości z granicą z 1914 roku i Królestwem
      Kongresowym. Ta granica (a nie z 1939) istnieje w świadomości zbiorowej
      Ślązaków i jest jednym z elementów "narodowej mitologii" jako granica pomiędzy
      dobrobytem i ubóstwem (taką była właśnie w tamtym okresie, a i obecnie bardzo
      niewielkie w tym zakresie zaszły korekty). Dziś nie jest to już granica
      państwowa, a granica mentalna dla ludzi żyjących po jej obu stronach
      (szczególnie wzdłuż samego pasa granicznego). Tak że w tym zakresie nic się nie
      zmieniło i sami dokładamy wszelkich starań aby nigdy do tego nie doszło.
    • Gość: Gorol PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: *.chello.pl 02.03.04, 22:13
      Serdecznie Wam wszystkim dziękuję za słowa wyjaśnień.Przejrzałem inne tematy
      poruszane na forum katowickim i zauważyłem,że zagadnienia dotyczace tożsamości
      Slązaków,języka,odrębności dominują. Na żadnym innym z forów regionalnych nie
      jest to tak mocno zaznaczone, no może w małym stopniu na mazowieckim.
      Bardzo spodobała mi się wypowiedź Psycho. Jeśli to prawda, że Slązacy są
      tolerancyjni, to ja już ich wszystkich kocham! Rops 9 pisze o odrębności
      terytorialnej -to jest dla mnie naturalnie zrozumiałe,zastanawiające jest to,
      że w waszym przypadku jest to tak silne poczucie odrębności.
      Nasunęły mi się w związku z tym inne pytania:
      -w którym miejscu dla Slązaka z Katowic kończy się Sląsk a zaczyna się "Reich",
      czy jest to na zachód od Hoyerswerdy, czy może bliżej(Wrocławiu, Opolu)?
      -czy Bielsko-Biała to miasto śląskie, czy małopolskie, czy może jednak pół na
      pół?
      -jeśli starszy wiekiem Slązak wybiera się do Poznania, to jedzie do Polski, do
      Reichu czy może po prostu do Poznania?
      -dziewczyna z Katowic szuka kandydata na męża- czy milej widziany będzie
      mieszkaniec Sosnowca czy raczej Chorzowa- czy jest to po prostu bez znaczenia?
      POZDRAWIAM WSZYSTKICH MIESZKANCOW WOJEWODZTWA SLASKIEGO-ROWNIEZ TYCH Z BEDZINA
      I CZESTOCHOWY!!!!!!
      • Gość: rops9 Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 22:56
        Postaram sie odpowiedzieć na Twoje pytania.
        Gdzie na Zachodzie kończy sie Śląsk? To dobre pytanie. Szkół jest wiele. Dla
        mnie Opolszczyzna to jest Górny Ślask, ale wielu uważa inaczej. Niemniej śląska
        odrebnośc koncentruje sie na Górnym Ślasku, Dolny jest, w moim rozumieniu
        nieślaski. Gdyż to na górnym w swej masie pozostała ludnośc autochtoniczna.
        Reich to zawsze były Zachodnie Niemcy, nigdy NRD.
        Historycznie Bielsko - Biała jednak pół na pół.
        Co do Poznania to trudne pytanie. Jakoś czuje się na Górnym Ślasku wiekszą
        sympatię do mieszkańców byłego zaboru pruskiego. W kazdym razie na pewno nie do
        Reichu.
        Oczywiscie, ze z Chorzowa. Choc jak wiemy "miłość Ci wszystko wybaczy".
        Pozdrawiam i zapraszam do częstszych qizyt na katowickim forum.
        • Gość: Gorol Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: *.chello.pl 02.03.04, 23:04
          Rops!
          Dzięki za szybki odzew. Ciekaw jestem, czy inni są tego samego zdania?
          Ja również Cię pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie na katowickie forum.
          • slezan Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY 02.03.04, 23:15
            Dla mnie Dolny Śląsk nie przestał być Śląskiem choć zmienili się ludzie. A do
            metryk zaglądają skwapliwie ludzie zakompleksieni. Nowi Ślązacy z Wrocławia nie
            muszą być w niczym gorsi od nas, autochtonów z Górnego Śląska.
            • Gość: rops9 Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 23:22
              Dla mnie też nie przestał być Śląskiem, przestał byc śląski.
              Bez zagladania do metryki nie stwierdzisz, że jesteś autochtonem.
              • slezan Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY 02.03.04, 23:27
                Wystarczy przekaz rodzinny:-) Ponadto co innego zaglądać do własnej, co innego
                do cudzej.
                • Gość: rops9 Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 23:49
                  Wiesz, to pruskie wychowanie: wole dokumenty.
                  • slezan Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY 02.03.04, 23:55
                    Rozumiem, badania czystości rasowej i te rzeczy.
                    • Gość: rops9 Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 00:07
                      A skąd. Wyłącznie poczucie odrebności i samoświadomość.
                      • slezan Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY 03.03.04, 00:13
                        Tego szukasz w metrykach?
                        • Gość: rops9 Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 00:25
                          Czyzbys Ty nie miał w czym szukac?
      • Gość: miglanc Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: 213.17.152.* 02.03.04, 23:13
        Śląsk kończy się na zachodzie za granicą Rzeczpospolitej Polskiej, część Śląska należy do Niemiec. W okolicach Görlitz przetrwała nawet gwara dolnośląska. Oczywiście śląska tożsamość zachowała się głównie na Górnym Śląsku, który należy w większości do Rzeczpospolitej Polskiej a częściowo do Republiki Czeskiej. Dolny Śląsk zatracił cechy śląskości, w momencie gdy niemal wszycsy Ślązacy zostali stamtąd wypędzeni do Niemiec. Pojęcie Reich jest historycznie zmienne. Obecnie Śląsk jest podzielony między trzy Reichy: RP, RCz i RFN. Jednak Śląsk to zawsze Śląsk od Görlitz do Mysłowic.
        Osobiście nawet lubię poznaniaków i w ogóle Polaków. Jednak znacznie większą sympatią darzę Czechów, najbliższemu językowo i kulturalnie ludowi Ślązakom. Na wskutek polonizacji znaczna część Ślązaków uważa się za Polaków. Nie bronię im tego. Jednak ja nie uważam się ani za Polaka ani za Niemca ani Czecha. Uważam się tylko za Ślązaka.
        • Gość: Gorol Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: *.chello.pl 02.03.04, 23:35
          Kolejne pytania:
          -wytłumacz mi Miglanc, dlaczego po wojnie wypędzono Slązaków z Dolnego Sląska,
          a z Górnego i Opolskiego nie ?
          -Czy gdyby powstał autonomiczny Region Sląski,to Wrocław mógłby liczyć na to,
          że będzie jego stolicą (Twoim zdaniem)?
          Dla mnie osobiście narodowość,czy przynależność regionalna to sprawy
          drugorzędne. Ludzi dzielę na dobrych i złych. Osobiście muszę jednak przyznać,
          że choć pochodząc z Piotrkowa Trybunalskiego i mieszkając od 10 lat w Warszawie,
          ze względów osobistych,historycznych, rodzinnych i emocjonalnych najbliższe
          memu sercu są Prusy- państwo, którego już nie ma na mapie, ale czy które nie
          istnieje?
          Ot, pogmatwane losy Europy Srodkowej!Gorol a w głębi duszy Prusak
          • Gość: miglanc Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: 213.17.152.* 02.03.04, 23:45
            Z Górnego Śląska wypędzono sporo Slązaków w tym wielu moich krewnych. Ale to właśnie tu najwięcej autochtonó pozostało.
            Wrocław na zawsze pozostanie stolicą Śląska, przynajmiej w sercu Ślązaków. To tam są groby Piastów Śląskich. To tam pochowano Angelusa Silesiusa i wielu innych wybitnych Ślązaków. Jednak dziś Wrocław i Dolny Śląsk nie czują więzi z Górnym Śląskiem, mam nawet wrażenie że oni nie życzyliby sobie Górnego Śląska w tym samym regionie. Obecny Dolny Śląsk to zupełnie nowa jakość.
            Ja również traktuję sprawę tożsamości jako drugorzędną.
            • Gość: Olo Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.04, 00:06
              Prof. Miodek kiedyś w kontekście Śląska powiedział, ze na Dolnym Śląsku np. w
              Wrocławiu bardzo mało ludzi ma świadomość, że mieszka na Śląsku i większość
              zapytanych na ulicy Dolnoślązaków musiało by się chwile zastanowić żeby
              odpowiedzieć na pytanie jaki tu jest region.
              A dobitnie o tym świadczy prawie całkowity zanik gwary na tych terenach.
              Tam po prostu są małe więzi z regionem jako Śląskiem.
              • arnold7 Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY 03.03.04, 00:13
                Oj Olo, nie jestes na czasie:)
                Nasze wyprawy na Dolny Slask empirycznie dowodza, ze rodzi sie nowe pokolenie
                Niederschleschierow. Ale Zaglebie tego nie pojmuje, pra?

Pyrsk!
                • arnold7 Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY 03.03.04, 00:15
                  Niederschlesierow mo byc, pra?
                  Haha
                  • arnold7 Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY 03.03.04, 00:17
                    Abo Sielingerow?
                    Fto to pamiynto?
                    Pyrsk!
              • Gość: miglanc Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: 213.17.152.* 03.03.04, 00:18
                W polskiej mentalności kraj i naród są ważniejsze niż region, zwłaszcza dla ludności wypędzonej ze wschodu lub przesiedlonej z centralnej Polski i osiadłej na nowej ziemi.
                W śląskiej mentalności najważniejszą, a czasem jedyną tożsamością jest Heimat.
                • Gość: rico-chorzow Re:NIE PYTANIE O SL IP: *.netcologne.de 03.03.04, 11:21
                  Slązak i Polak znają się praktycznie TYLKO 83 czy 59 lat i 83 czy 59 lat
                  ciężkiej polonizacji na Sląsku.Slązak nie zna swojej własnej śląskiej
                  historii,której Polacy w szkołach CELOWO nie nauczali i nie nauczają.Historii
                  prawdziwej śląskiej,nie kłamliwej!polskiej!powinien uczyć się każdy Slązak i
                  POLAK.Wielu zrozumiało by 800 lat niemieckie osadnictwo/zakorzenienie(nawet
                  Kraków) i 80 lat polskiego wyzysku kolonialnego i polonizacji na Sląsku.Sądzę
                  znikło by wielu Fiodorusów i Robsów jak i pojęcie POLSKI/NIEMIECKI
                  Slązak,Slązakowi wystarczy własna śląska narodowość,nistety często przykryta
                  wpływem ciężkiej polonizacji,dodam 800 lat niemieckiego osadnictwa/zakorzeniena
                  wzbogaciło Sląsk i Slązaków,czego nie potrafię o Polsce i polskiej gospodarce w
                  80-ciu latach stwierdzić."Małpa dostała zegarek i go zepsuła",efekty widzimy
                  dzisiaj.

Panie Fiodorus!Pan mi jest winny odpowiedź "Kopernik",mierząc go polską
                  miarą,twierdzę-Kopernik był Slązakiem-albo?brakuje Panu wiedzy,albo jak sądzę,
                  polska historiografia nie podaje wszystkiego i prawdy o jego przodkach.Jeszcze
                  raz,TYLKO BABKA była Polką,w podoby polski sposób działa pańska "Wieża
                  spodochronowa"w Katowicach i wiele innych opisów polskiej kłamliwej
                  historiografii.

Rico.
                  • wilym Glos w dyskusji 03.03.04, 11:56
                    Prawde mowiac nie rozumiem, co fiodorus czy rops9 mial na mysli piszac,
                    ze "obiektywnie nie ma slaskiej tozsamosci narodowej".
                    Ich obiektywizm, a raczej ich "obiektywne" kryteria sa rownie naukowe co terie
                    rasowe nazistow lub klasowe komunistow.
                    Nikt mi nie wmowi, ze moja slaska tozsamosc nie jest tozsamoscia narodowa. Nikt
                    mi nie wmowi, ze jestem osoba z nierozwinieta tozsamoscia narodowa (w domysle
                    polska) czy, ze moja postawa wynika z rozczarowania sytuacja w Poslce, jak to
                    czynia wielkie madre glowy.
                    Skoro 173 tys osob podaly swoja narodowosc slaska w spisie (a twierdze,
                    zebyloby takich deklaracji wiecej, gdyby nie nieprawidlowosci przy spisie), to
                    twierdzenia panow ropsa i fiodorusa sa jak najbardziej nie na miejscu. Sa po
                    prostu chybione.
                    Nikt z nas, ktorzy otwarcie deklaruja slaska narodowosc nie zabrania innym
                    Slazakom czuc sie Polakami lub Niemcami wiec nie rozumiem dlaczego wy nam
                    zabraniacie takiej deklaracji. A moze to taki duch z czasow PRLu? Wladze
                    wiedzialy, ze ludzie sluchaja "Wolnej Europy" wiec staraly sie zagluszac
                    audycje.
                    Idziecie w ten sam desen przyjacielu moj fiodorusie?
                    • Gość: Psycho Re: Kto jest Polakiem ??? IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 03.03.04, 14:51
                      Drodzy polscy przyjaciele Fiodorus , rops9 i inni . Wy wmawiacie nam dziecko do
                      brzucha. Dlaczego pytam ???? Gdyby tak rozumować jak wy , to Hupka i Czaja byli
                      Polakami i tylko przypadkiem ich wypędzono ( przepraszam wysiedlono) ze Sląska.
                      Przecież ci Panowie mają tak piękne polskie nazwiska. Proszę o odrobinę
                      tolerancji dla ludzi na Sląsku . Dziękuję
                    • fiodorus Re: Glos w dyskusji 09.03.04, 11:27
                      wilym napisał:

> "Prawde mowiac nie rozumiem, co fiodorus czy rops9 mial na mysli piszac,
                      > ze "obiektywnie nie ma slaskiej tozsamosci narodowej".
                      > Ich obiektywizm, a raczej ich "obiektywne" kryteria sa rownie naukowe co
                      terie
                      > rasowe nazistow lub klasowe komunistow.
                      > Nikt mi nie wmowi, ze moja slaska tozsamosc nie jest tozsamoscia narodowa.
                      Nikt
                      >
                      > mi nie wmowi, ze jestem osoba z nierozwinieta tozsamoscia narodowa (w domysle
                      > polska) czy, ze moja postawa wynika z rozczarowania sytuacja w Poslce, jak to
                      > czynia wielkie madre glowy.
                      > Skoro 173 tys osob podaly swoja narodowosc slaska w spisie (a twierdze,
                      > zebyloby takich deklaracji wiecej, gdyby nie nieprawidlowosci przy spisie),
                      to
                      > twierdzenia panow ropsa i fiodorusa sa jak najbardziej nie na miejscu. Sa po
                      > prostu chybione.
                      > Nikt z nas, ktorzy otwarcie deklaruja slaska narodowosc nie zabrania innym
                      > Slazakom czuc sie Polakami lub Niemcami wiec nie rozumiem dlaczego wy nam
                      > zabraniacie takiej deklaracji. A moze to taki duch z czasow PRLu? Wladze
                      > wiedzialy, ze ludzie sluchaja "Wolnej Europy" wiec staraly sie zagluszac
                      > audycje.
                      > Idziecie w ten sam desen przyjacielu moj fiodorusie?"

Witaj Przyjacielu mój, Wilymie!!!

Nie chcemy nikomu nic wmawiać. Poprostu inaczej niż Ty definiujemy Ślaską
                      tożsamość i pojęcie narodu. Nie mamy zamiaru zabraniania Ci uważać się za
                      kogokolwiek. Natomiast Ty nie masz prawa zmuszać nas byśmy przyjęli Twoją
                      definicję narodu i narodowości. Czas pokaże kto z nas ma rację bo na razie jest
                      za wcześnie by to stwierdzić. Mam nadzieję, że tzw. narodowość śląska okaże się
                      zjawiskiem przejściowym tak samo jak krótkotrwałe bywały tendencje
                      separatystyczne wśród Bawarczykóm. Ty Wilymie masz prawo mieś nadzieję, że
                      będzie odwrotnie.
                      Pozdrawiam!!!
        • halevi Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY 03.03.04, 13:54
          Kolego! Zgorzelec nie jest na Śląsku! To Łużyce . Pozdrawiam
          • Gość: Gorol Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: *.chello.pl 03.03.04, 16:13
            Mieszkancy Görlitz nie zgodziliby się z Tobą.
            Spójrz na mapę na stronie www.polishroots.org/genpoland/schles.htm
            Jak widać sami Slązacy nie wiedzą, co jest śląskie , a co nie...
            • wilym do Gorola 03.03.04, 16:23
              Nie do konca...
              Goerlitz lezy na Gornych Luzycach, w tej czesci, ktora po reformie 1915 roku
              znalazla sie w granicach Slaska. W swiadomosci Luzyczan ziemie to Luzyce, w
              swiadomosci Niemcow to czesc Dolnego Slaska (choc raczej malo kto neguje
              luzyckosc tej czesci Dolnego Slaska).
              Historycznie zachodnia granica Slaska az do 1815 roku biegla Kwisa, a wiec
              znaczna czesc dzisiejszego wojewodztwa dolnoslaskiego to nie Slask tylko Luzyce.
              Dla mnie Goerlitz jest miastem tak samo dolnoslaskim jak i luzyckim - nie widze
              problemu w nakladaniu sie tozsamosci, o ile jedna nie wyklucza drugiej.
              Pozdrawiam,
              Wilym
            • slezan Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY 03.03.04, 16:24
              To nie tak. Zgorzelec historycznie należy to Górnych Łużyc, ale w XIX w.
              włączony został do pruskiej Provinz Schlesien. Łuzyznie nie uważają się za
              Ślązaków, natomiast część miejscowych Niemców tak.
            • wilym Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY 03.03.04, 16:24
              chochlik: chodzi mi oczywiscie o reforme administracyjna z roku 1815!!!
            • Gość: miglanc Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY IP: 213.17.152.* 03.03.04, 19:06
              W tych rejonach zachował się dialekt dolnośląski języka niemieckiego.
              • laband Re: PYTANIA O SLASK CIAG DALSZY 03.03.04, 19:46
                dialekt dolnoslonski je jeszcze wiyncyj zroznicowany jak gornoslonski,
                dodatkowo oba przenikauy w piykny sposob - na tyn temat je mauo opracowan ale
                te kere sie tym trocha interesujom a znajom niymiecki i polski wiedzom o czym
                godom - oczywiscie dodatkowo piynkno tych slonskich dialektow polego niy ino na
                ich bogactwie ale tysz na (niystety) tym ize rajcujom tym ze zanikajom
          • laband blank ajnfachowo 03.03.04, 16:39
            Jak Zgorzelec niyma we Slonsku to tym bardziyj Slonsk niyma i niybydzie nigdy
            polski.

A co do pytaniy w titlu, to na zicher niysom my Polokami.
            Slonskyj narodowosci my som i momy pora godkow - tela.
            • Gość: Owerol Re: blank ajnfachowo IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 03.03.04, 20:27
              Cytat z forum :
              "Zastanówcie siê co Polska zrobila dla Slaska a co Slask dla Polski?Przed wojna
              Polacy na czele z pilsudskim nas nienawidzili.Wtracili Korfantego do wiêzienia
              i otruli.Taka byla zaplata za trzy powstania.Po wojnie komuna zdegenerowala
              cale srodowisko naturalne i wykorzystala wszelkie surowce na Slasku.A przeciez
              to byly nasze surowce(moze dlatego je nam tak szybko ukradli bo siê bali ze nie
              bêdziemy chcieli tak dluzej zyc ?).A £ambinowicka katownia gdzie Polacy
              mordowali Niemców ,Ukraiñców i Slazakow ?Oko za oko z±b za zab!!! Tylko jaka w
              tym wina Slazaków?Wywózki na syberiê tysiêcy Slazakow do tamtejszych kopalñ!!!
              Poza tym bylismy kojazeni z gierkiem i grudniem dwoma ....... z
              sosnowca ,którzy zhañbili te ziemiê swoim pobytem tu.A teraz co siê
              dzieje .Pojedzcie sobie np.do Lipin:bieda jak skur......n ,byli górnicy i
              hutnicy zyja w NÊDZY!!!!!!!!A przez tyle lat dawalismy cieplo polskim
              domom,stal polskim samochodom........itd.Wyzywaja nas od volksdeutschów a tak
              naprawdê nikt z nich nie zna naszej historii i kultury.Dlugo by tu pisaæ i
              przytaczac argumenty a jest ich jeszcze wiele.A ty Polsko co dla Slaska
              zrobila ?????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????
              ????????
              DLATEGO CZUJÊ SIÊ SLAZAKIEM A NIE Polakiem.
              Nasze problemy dostrzegl tylko jeden Polak ,wielki Polak Jan Nowak
              Jeziorañski,który powiedzial, ze jezeli Polska nie widzi takiej perly w koronie
              jaka jest Slask to znaczy , ze sa wsród Polaków sami slepcy.I powinna naprawic
              wszystkie bledy z przeszlosci i terazniejszosci.Ale Polacy sa za dumni , zeby
              przyznac siê do wlasnych blêdów.
              Pozdrawiam wszystkich Slazakow !!!!!! "
              • laband perua w koronie 03.03.04, 21:15
                Przipomna sam ino ize Slonsk juz bou roz jednom peruom w koronie u Austriokow -
                zapmniec tego Slonzoki niy zapomnieli tysz. Godom coby se kozdy sam
                uprzitomniouize byli my pod roztomaitymi rzondami, ale tego co nom tyn ostatni
                zrobiou to ....
              • Gość: dreifuss Re: blank ajnfachowo IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.03.04, 21:18
                > DLATEGO CZUJÊ SIÊ SLAZAKIEM A NIE Polakiem.
                > Nasze problemy dostrzegl tylko jeden Polak ,wielki Polak Jan Nowak
                > Jeziorañski,który powiedzial, ze jezeli Polska nie widzi takiej perly w
                > koronie
                > jaka jest Slask to znaczy , ze sa wsród Polaków sami slepcy.I powinna naprawic
                > wszystkie bledy z przeszlosci i terazniejszosci.Ale Polacy sa za dumni , zeby
                > przyznac siê do wlasnych blêdów.
                > Pozdrawiam wszystkich Slazakow !!!!!! "

Polacy nic nie zrobia bo nic zrobic nie moga! przepasc bedzie sie powiekszac.
                co mogliby jednakze teoretycznie zrobic, aby zalagodzic problem?:

1- zaczac pumpowac wiecej pieniedzy na Slask niz w inne regiony - nie przejdzie,
                bo brakuje akceptacji innych regionow,

2- przyznac jakas namiastke, jakis substytut autonomii? - nie przejdzie, bo
                brak akceptacji i przede wszystkim sprzeczne z tzw. "interessem narodowym"

pozostaje im dalsza polonizacja i nadzieja! poza tym nic!....
                • laband Re: blank ajnfachowo 03.03.04, 21:26
                  Slonsk tysz nic od Polski niychce. Styknie jak nom dadzom sie samymu
                  gospodorzyc - ale tego sie bojom nojwiyncyj. Jak to sie godo? - prowda w oczy
                  kole!
    • silesius Mam pytanie pomocnicze 03.03.04, 21:36
      Prosze przejrzyj te strony i strony, do ktorych sa odsylacze.
      www.polonica.net
      Czy czujesz sie Polakiem w sensie gloszonym na tych stronach?

Silesius
      • Gość: dreifuss DALCZEGO?!... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.03.04, 21:44
        dlaczego mickiewicz napisal to slawne zadanie "litwo, ojczyzno moja..." akurat
        po polsku?...

moze napisal to w tym jezyku, bo chcial kogo przestrzec przed zbytnim
        nacjonalizmem? przeciez unia to nie zabor...
        • laband Re: DALCZEGO?!... 04.03.04, 08:54
          unia to ino jakis systym, taki som moge byc dobry abo zua jak kozdy inkszy - a
          jaki bydzie naprowdy to ino zalezy od nos.

jak dugo unia niy funkcjonuje tak dugo kozdy widzi jom tak jak mu to pasuje - i
          coroz to wiyncyj wszyscy sie od niyj mogom oddalac

Europa to jednak szansa do Slonska, ale na zicher niy jedyno.
        • Gość: gorol 2 Re: DALCZEGO?!... IP: 212.244.78.* 04.03.04, 13:07
          co napisał to napisał To Gdzie ta Litwa jest NALEŻY do POLSKI A jeżeli chodzi o
          UNIĘ TO Dlaczego istnieje.! Teraz to dalej kopać polaka bo już swoje zrobił ?
          Te państwa na zachodzie i USA to mają sklerozę --a kto sprzedał Polskę
          RUSKIM !!!!POLSKA I LITWA TO BYŁO JEDNO PAŃSTWO !
      • Gość: gosc Re: Mam pytanie pomocnicze IP: 212.244.78.* 04.03.04, 13:00
        POLONICA mnie nie interesuje Religia jest dla wszystkich ale w domu i kościele!
        Nic tu nie ma do śląska i ślązaków>Ślązacy zawsze byli religijni ale ich na
        siłę nikt do religii nie zmuszał! Kościół niech się zajmie swoimi sprawami bo
        ma ich dużo niech zrobi porządek u siebie np w stanach !Słązacy sa i będą
        Ślązakami!!!!
    • Gość: waldek Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: 212.244.78.* 04.03.04, 12:51
      Ja na ten przykład jestam ze scyzorykowa tj z kieleckiego i obecnie czuję się
      też ślązakiem i jestem za ślązakami bo to dobry i pracowity naród ,tak Naród!
      Sląsk powinien być odrębnym nawet państwem by wreszcie roboł na siebie a nie na
      WARSZAWĘ na to miasto POKAZOWE gdzie bród i smród na kazdym kroku !Wszystkie
      pieniądze wypracowane na śląsku idą do Warszawy i tak było cały czas nawet w
      czasie powstań nikt specjalnie Ślązakom nie pomagał !!NIECH TERAZ WARSZAWA ODDA
      Sląskowi !Pozdrawiam ślązaków!Nie dziwię się że ślązacy gonią prawdziwych
      goroli do domu do Warszawy!Wszystko w tym kraju to tylko dla WARSZAWIAKÓW tam
      nawet nie ma bezrobocia a tu 50 %
    • Gość: gorol 2 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: 212.244.78.* 04.03.04, 12:53
      Przestoń gorolu z Warszawy pier ....lić farmazony !
    • paweln_kce Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 05.03.04, 00:21
      Kim jestem? Urodziłem się w Katowicach, cała moja rodzina ma korzenie Śląskie.
      Nie wszyscy mówią po śląsku. Ja sam czuję sie niemal 100% Ślązakiem. Dlaczego
      niemal? Bo nie umiem poprawnie mówić po śląsku, niestety nie było mi dane
      nauczyć się. Ubolewam nad tym, choć nie czuję się gorszym, bo ważne jest to z
      kim się identyfikuję i co jest dla mnie ważne.

Kim chcę być? Nadal sobą. Pytanie powinno brzmieć: czego chcę? A chciałbym
      najbardziej pełnej niezależności Śląska od Polski, dla jego dobra. Jednak to
      jest niemożliwe, przynajmniej teraz. Pozostaje wobec tego żmudna droga
      uzyskiwania przynajmniej autonomii wewnętrznej i regionalizacji. Polsce życzę
      jak najlepiej, ale sprawy Śląska są dla mnie najważniejsze.

Ponadto chce dbac o to, by istniała stale świadomość u pozostałych Ślązaków.
      Przykro mi jest także z tego powodu, że mówienie czy to po śląsku, czy w
      jakiejkolwiek innej gwarze, wśród niektórych "tolerancyjnych i śwatałych i
      współczesnych Polaków" uchodzi za obciach.

Podsumowując, w dużym skrócie:
      - jestem Ślązakiem, w sercu i na papierze, chcę nim być i będę
      - nie czuję się i nie jestem Polakiem, ale jestem dość spolonizowany "na
      zewnątrz"
      - uważam, że lepiej dla Śląska by był bez Polski i był niezależny, szczególnie
      w kwestii administracyjnej, bo przecież wielokulturowość była i jest elementem
      Śląska
      • Gość: Zigi Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.chello.pl 05.03.04, 07:36
        Ja tez wolalbym, by Slask odlaczyl sie od Polski. Skonczylo by sie wieczne
        niezadowolenie i narzekanie Slazakow na polska administracje. Reszta Polski
        przastalaby doplacac do nierentownych kopaln i hut.
        Wiecej moich przemyslen na tet temat znajdziesz na forum katowickim w watku:
        TOLERANCJA PO SLASKU. Zapraszam i pozdrawiam
        • Gość: rops3 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.cafekontakt.pl 05.03.04, 10:08
          debil!
          • paweln_kce Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 22:12
            Polak.
            • der.weisse.adler Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 22:29
              paweln_kce napisał:

> "Polak."
              Witam . Ja tez Polak. A o co chodzi?
              • paweln_kce Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 08.03.04, 00:12
                Nie wątpię. A o co chodzi? O reakcję rops3 wobec jego przedmówcy. O jego polską
                reakcję.
              • Gość: herbert Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.03.04, 00:20
                ti polak?
                a jol po grundfarba! ;-)
          • paweln_kce Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 22:13
            O czyżby wazelina się skończyła?
        • Gość: ??? Szlónzoki pewniky niy kcóm być Polokóuma! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 15:13

Uod kej Wy poradzicie myśleć?

Możno skirz tego Szlónzoki niy kcóm mjeć z Wami nic do czyniynio?

Spytou bych Wos uo to, ale kej z myślyniym u Wos ciynżko, dóm se pokój!
    • der.weisse.adler Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 19:49
      Gość portalu: Gorol napisał(a):

> "Do napisania tych kilku słów zachęcił mnie wątek rozpoczęty na Forum przez
      > Slönzoka : Jak gorole majtrujom...
      > Jestem gorolem i mieszkam w W-wie, a pochodzę z Piotrkowa Trybunalskiego.
      > Kiedy w 1981 roku po raz pierwszy pojechałem na Sląsk,do Przyszowic, mama
      > mojego znajomego po przyjeździe od razu zrobiła mi kawę i spytała:"Jaka
      > pogoda w Polsce?"
      > Pytanie mnie bardzo zaskoczyło, więc odpowiedziałem pytaniem: "W Polsce? A tu
      > nie Polska?"
      > A ona na to:"Tu jest Slönzk!
      > To uświadomiło mi, że Slązacy czują silnie swoją odrębność w stosunku do
      > innych mieszkańców Polski.
      > Czy od tego czasu coś zmieniło się w tym względzie?
      > Kim jesteście: Polakami, Niemcami, Slązakami, Europejczykami?
      > A może to indywidualna sprawa każdego z Was?
      > A może to nie ma żadnego znaczenia?
      > Pozdrawiam bardzo serdecznie wszystkich moich znajomych i nie znajomych
      > mieszkańców Sląska. Gorol"

Autochtoni ze Ślaska to: Ślazacy, Schlesierzy i Slązakowcy. Ci pierwsi wybrali
      Polskę, drudzy stali sie Niemcami a Ci trzeci wciaż szukaja...
      • slezan Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 21:37
        Hehehehe. Widziałem orła cień.
        • arnold7 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 21:40
          Ten cien taki blady ostatnio:))
          • der.weisse.adler Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 21:50
            arnold7 napisał:

> "Ten cien taki blady ostatnio:))"

Cienie zwykle są blade.
            >
        • der.weisse.adler Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 21:48
          slezan napisał:

> "Hehehehe. Widziałem orła cień."
          Jak każdy gad. Tylko w cieniu.
          • slezan Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 21:50
            Cała Polska w cieniu Śląska:-)
            • der.weisse.adler Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 21:52
              slezan napisał:

> "Cała Polska w cieniu Śląska:-)"
              Ślask w Polsce - na szczęscie już nie w cieniu Niemiec.
              • slezan Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 21:53
                Tak, tak teraz w blasku Najjaśniejszej:-)
                • der.weisse.adler Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 21:58
                  slezan napisał:

> "Tak, tak teraz w blasku Najjaśniejszej:-)"
                  Masz racje.
                  • slezan Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 22:01
                    Która opromienia go swymi osiągnięciami cywilizcyjnymi, swą podziwianą w całym
                    świecie kulturą, swymi imponującymi sukcesami gospodarczymi, ucziwością życia
                    publicznego. Wprost trudno wyrazić skalę dobrodziejstw, jakie spłynęły na
                    śląską ziemię za sprawą Najjasniejszej Rzeczpospolitej:-)N'est-ce pas?
                    • der.weisse.adler Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 22:03
                      slezan napisał:

> Która opromienia go swymi osiągnięciami cywilizcyjnymi, swą podziwianą w
                      całym
                      > świecie kulturą, swymi imponującymi sukcesami gospodarczymi, ucziwością życia
                      > publicznego. Wprost trudno wyrazić skalę dobrodziejstw, jakie spłynęły na
                      > śląską ziemię za sprawą Najjasniejszej Rzeczpospolitej:-)N'est-ce pas?

Mais oui! C'est vrai!
                      • slezan Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 22:08
                        C'est ridicule, mon ami.
                        • der.weisse.adler Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 22:27
                          slezan napisał:

>" C'est ridicule, mon ami."

Ha, ha. C'est tres drole. Tu et un pitre, je crois
                          • slezan Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 22:50
                            Tu as feuillete ton dictionnaire. C'est tres bien, mon aigle blanc. Je ne peux
                            pas etre un pitre - je suis un homme sans humour, comme un Bavarois. Mais tes
                            opinions et jugements sont comme des pieces humoristiques. Je t'admire, mon
                            oiseau.
                            • der.weisse.adler Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 23:38
                              slezan napisał:

> "Tu as feuillete ton dictionnaire. C'est tres bien, mon aigle blanc. Je ne
                              peux
                              > pas etre un pitre - je suis un homme sans humour, comme un Bavarois. Mais tes
                              > opinions et jugements sont comme des pieces humoristiques. Je t'admire, mon
                              > oiseau."

Tu m'admire? Oh Mon Dieu!!!
                              Un pitre ne doit pas etre joyeux, il doit etre: drole. Moi, je suis aussi
                              l'homme sans humour (pardonne: l'oiseau sans humour), aujourd'hui. Toi, tu vu
                              partout les commedies? Dans mes opinions, aussi? C'est bizarre!
                              • slezan Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 07.03.04, 23:54
                                Je voudrais bien savoir pourquoi tu es triste, mon aigle blanc. Aaaaa, mais
                                bien-sur, j'ai oublie que tu nous visites pour combattre tous les ennemis du
                                peuple elu. Un combattant ne peut pas sourire.
                                • der.weisse.adler Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 08.03.04, 01:03
                                  slezan napisał:

> Je voudrais bien savoir pourquoi tu es triste, mon aigle blanc. Aaaaa, mais
                                  > bien-sur, j'ai oublie que tu nous visites pour combattre tous les ennemis du
                                  > peuple elu. Un combattant ne peut pas sourire.

La lutte fait la joie. Mais l'amour - pas du tout.
        • Gość: rops9 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 01:36
          Chyba Waszej jaskółki!
    • ramen5 Re: Slązacy! Kim jesteście? Kim chcecie być? 17.07.04, 11:10
      Faktycznie dobre pytanie ,przynajmniej dla niektórych?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka