Dodaj do ulubionych

"Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego"

• Gość: Zbigniew "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" IP: 62.87.237.* 04.10.10, 15:44
      Wystarczy zmienić nazwę na "katowickie". Jest Opolskie, to może być Katowickie. I będzie git. A podziałów nie ma co robić, bo liczą się przede wszystkim więzi gospodarcze...Infrastruktura też.
    • Gość: rybik cukrowy po co nazwy, moze uzywajmy liczb IP: *.apipol.com.pl 04.10.10, 15:58
      wojewodztwo siodme, piate itd
    • Gość: Jasne i proste zmienić nazwę województwa na śląsko-małopolskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 16:15
      zmiana nazwy na województwo ślasko-małopolskie do złoty środek, unikamy zatargów dla tych którzy chcą zachować śląskość tego województwa oraz zaspakajamy tych którzy nie chcą być postrzegani jako Śląsk i domagają się respektowania i uznawania ich zgodnie z historią,geografią i kulturą za Małopolskę.
    • Gość: :P Sosnowiec razem z Czestochowom i Kielcami IP: *.zamek.net.pl 04.10.10, 16:21
      Katowice, Rybnik, Racibórz z Opolem.
    • nostromo8 Trzeba zrobić więcej województw 04.10.10, 16:29
      Najlepiej żeby każde miasto powyżej 50 tys. mieszkańców miało swoje własne województwo. Wtedy nic nie będzie zagrażać tożsamości mieszkańców miast wojewódzkich i będą się mogli kisić w swoim własnym piekiełku.

A bardziej serio, zawsze można wrócić do starej nazwy: województwo katowickie. Ale też się nie spodoba, bo przecież Częstochowa, Gliwice, Sosnowiec i inni nie pozwolą sobie w kaszę dmuchać.
    • Gość: seeker "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.10, 16:44
      Może RAŚ lobbował w 1999 roku za nazwą "Województwo Śląskie" Ja od zawsze uważałem ze ten zlepek rejonów, które tworzą dzisiejsze województwo śląskie łączyć może tylko wspólna stolica KATOWICE więc tym samym województwo powinno nosić nazwe Województwo Katowickie.
    • airborell "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" 04.10.10, 16:46
      Żenujący wyprysk śląskiego imperializmu.

Czy autor ma jakiś problem z tym, że nieśląscy mieszkańcy naszego województwa oczekują poszanowania ich tożsamości? Czy zmiana nazwy województwa byłaby jakimś wielkim problemem?

Pewnie, ludzie z drugiego końca Polski mogą myśleć, że Sosnowiec to Śląsk, podobnie jak w Ameryce mogą myśleć, że Polska to Rosja.
    • Gość: SILESIANIN Województwo ś l ą s k o - m a ł o p o l s k i e IP: *.144.246.94.ip4.artcom.pl 04.10.10, 17:33
      Podobnie jak kujawsko-pomorskie i warmińsko-mazurskie.
      Zadowoliłoby to i mieszkańców Śląska jak i Podbeskidzia i Zagłębia Dąbrowskiego, a nawet Jaworzna.
      Pozdrawiam
      • eichendorff Re: Województwo ś l ą s k o - m a ł o p o l s k i 04.10.10, 19:10
        Gość portalu: SILESIANIN napisał(a):

> Podobnie jak kujawsko-pomorskie i warmińsko-mazurskie.

A za 20 lat dziennikarze będą pisać o Katowicach jako stolicy Śląska i Małopolski tak jak teraz piszą o Olsztynie jako stolicy Warmii i Mazur...
    • Gość: orange "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 17:35
      Bielszczanie są unikatowi i jedyni w swoim rodzaju, więc: " prosza ich tutaj richtig nie silezjanować, bo to synsu ni ma, hej!"

a tak poważnie po co spory po co kłótnie i tak wszyscy wylądujemy w "ślUnkim".
    • Gość: SILESIANIN Podbeskidzie, Jaworzno, Zagłębie D., Częstochowa IP: *.144.246.94.ip4.artcom.pl 04.10.10, 17:38
      Regiony wymienione w temacie to przecież podregiony Małopolski, a reszta województwa (48 % ziem) to Śląsk. Więc z jakiej racji nazywa się śląskim. Jakim prawem?
      Jaworzno czy Żywiec ma inną specyfikę niż ZG i częstochowskie - nie zmienia to faktu, iż to MAŁOPOLSKA.
      • Gość: Zenon Re: Podbeskidzie, Jaworzno, Zagłębie D., Częstoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 18:07
        Jeżeli tak to po co sobie nadajesz taki nick skoro jesteś z Małopolski?

Silesia - to sztuczny twór którego zasadność używania tej nazwy jest nie na miejscu.Dąbrowa i Sosnowiec to Zagłębie Dąbrowskie czyli Małopolska podobnie ma sie sytuacja z Jaworznem które należy do Zagłębia Krakowskiego i też jest w Małopolsce.
        • Gość: swiadek G.Śląsk, to Śląsk, Zagłębie to Zagłębie i trudno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 19:40
          ze Śląskiem je łączyć. Jedni i drudzy to wiedzą.
      • Gość: Z Podbeskidzia Re: Podbeskidzie, Jaworzno, Zagłębie D., Częstoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 22:00
        Wlaśnie!!! Masz racje! Dlaczego NIKT, NIKT, NIKT z poza obecnego śląskiego nie chce tu zostać (mam na myśli wspólne województwo)!? Czy nikt tego nie widzi ! Ślązacy - jest was niestety mniejszość! Może tak referendum i by się okazalo, że zostały: Katowice,Tychy i coś jeszcze i lipa ! Zaryzykujemy ? Zapytajcie "szczęśliwego" miszkańca śląska z Żywca jak mu się żyje w waszym województwie !? I kiedy było lepiej w bielskim czy teraz ?
        • Gość: ślązak Boże!Właśnie o to idzie cała sprawa! Odłączcie się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 22:03
          od Śląska! PROSIMY!
          • Gość: bielszczanin Re: Boże!Właśnie o to idzie cała sprawa! Odłączci IP: 212.160.172.* 05.10.10, 13:45
            A myslisz, że się prosilismy do ślaskiego. Siłą nas wtłoczono, by zrekompensować śląskiemu utworzenie osobnego woj. opolskiego
    • Gość: egon "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" IP: 81.15.191.* 04.10.10, 17:56
      Zlikwidować ten sztuczny twór. Jeden Śląsk ze stolica we Wrocławiu i jedna Małopolska ze stolicą w Krakowie !!
    • Gość: Jano "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.10, 18:10
      "Województwo Katowickie" wydaje się bardzo rozsądnym wyjściem.
      • Gość: pzprowiec Racja! Robić takjak komuniści przykład dali!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 19:38
        :)
    • Gość: mix "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 19:02
      slazk przylaczyc do cuby i bedzie ok
    • Gość: hansman Księstwo Siewierskie może w swej dobroci przyjac IP: *.jmdi.pl 04.10.10, 19:08
      pod skrzydla ziemie zaglebiowska i sosnowiecka tak jak to drzewiej bywalo, skoro i psia mać ich nie chce.
      W mysl dawnych praw mieszczanskich obsadzi sie nimi nową osadę nad Przeczycami, gdzie ongiś możni z gleb kasztanowych legli w boju.

Medalkiarzy tez od biedy przyjmiemy, acz klasztor Jasnogorski na Łysą Górę sie przeniesie lub tez danine piekielną płacić każemy.

Scyzoryków niestety nie udźwigniem, bo patrzeć na dziury w płocie my nie przywykli...
    • Gość: historyk Ankieta powinna brzmieć: czy zmienić granice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 19:34
      woj slaskiego, a nie - po komunistycznemu - manipulowac nazwa.
      • Gość: olo Re: Ankieta powinna brzmieć: czy zmienić granice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 20:10
        Wladze Slaska powinny walczyc wszelkimi mozliwymi sposobami z naplywowa tania sila robocza z Zaglebia. Niszczycie nam drogi,a pieniadze ktore zarabiacie na Slaska wydajecie w Zaglebiu ze szkoda dla naszego regionu!! taka prawda:)
        • Gość: ekonomista racja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 20:55
    • ivrp "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" 04.10.10, 20:01
      Kadłubku, pora wrócić do szkoły, przypomnieć sobie co to są procenty i zapoznać się z wynikami sondy n/t zmiany nazwy województwa.
    • Gość: AndrzejKK "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" IP: *.joynet.3s.pl 04.10.10, 20:02
      Doszedłem do jednego wniosku po przeczytaniu wszystkich postów. Tą dyskują są zainteresowani osoby, ktore poszukują swojej tożsamości w internecie. Nie lepiej zapytać się rodziców, gdzie są nasze korzenie? Hanysy nie mają z tym problemu, bo są u siebie i nie zadają sobie głupich pytań typu:" Czy Bytom jest śląski, czy małopolski?".
    • jorg_z_bielitz Postulat!!!!! 04.10.10, 20:15

CZY TAK TRUDNO JEST ZATRYBIĆ, ŻE OD 1951 ROKU NIE MA ŚLĄSKO-CIESZYŃSKIEGO BIELSKA I MAŁOPOLSKO/GALICYJSKIEJ BIAŁEJ?

JEST JEDNO, ZINTEGROWANE I ZLANE TRWALE W CAŁOŚĆ MIASTO BIELSKO-BIAŁA, TWORZĄCE WŁASNĄ TOŻSAMOŚC!!
      NA CO LICZYCIE? NA PONOWNY PODZIAŁ NA BIAŁCE? TO SKORZYSTAJCIE Z PSYCHIATRY :):):)

U NAS NIE MA ANIMOZJI HANYS/GOROL!!! I TO WAS BOLI? HANYSKI? ŻE LUDZIE Z RÓZNYCH
      OKOLIC POCZULI LOKALNĄ WSPÓLNOTĘ SPOŁECZNĄ I NIE UTOŻSAMIAJĄ SIĘ Z HANYSLANDEM, GDZIE PO KATACH SMIERDZI RAŚ-iZMEM
      BO PRĘDZEJ ODDZIELIMY SIE OD HANYSOWA NIZ DOJDZIE DO PODZIELENIA B-B!!!!!
    • Gość: Luke a ja mieszkam na Podbeskidziu. IP: *.146.198.161.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.10.10, 20:36
      Bardzo wiele osób z Bielska-Białej i okolic tak nazywa region, w którym mieszka. I nie widzę sensu, aby ktoś spoza Podbeskidzia narzucał nazwę mieszkańcom. Czy wam też ktoś obcy mówi jak ma się nazywać Wasz dom?
      Śląsk skąd wziął nazwę? Nie od Ślężan, czyli jakieś 200 km na zachód? Ale to nie mój problem i nie narzucam Ślązakom nazwy jakiej nie chcą używać.
      • Gość: geograf a gdzie jest to "Beskidzie" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 20:53
        • Gość: Luke Re: a gdzie jest to "Beskidzie" IP: *.146.198.161.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.10.10, 21:19
          Może to pochodzi od "beskidów" - tak jak "karpacie" od karpat?
        • Gość: koborlovag Nie "Beskidzie" a "Beskidy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 23:21
          Kojarzysz takie góry? Czy bierzesz się za dyskusje nie mając nawet tak elementarnej wiedzy?
          Podbeskidzie leży u stóp Beskidu Śląskiego i Beskidu Małego. Precyzyjne granice zostaną pewnie opisane za jakieś 50, 100 może 200 lat.
          • Gość: Luke Re: Nie "Beskidzie" a "Beskidy" IP: *.airproducts.com 05.10.10, 11:34
            nie karpacie, ale karpaty... przecież napisałem wyraźnie od czego może ta nazwa pochodzić. A w takiem razie jak byś okreslił miejsce znajdujące się u stóp beskidów? Nie podbeskidzie a... podbeskidy? może być i tak... tylko co to wnosi do rozmowy?
            ja się kolejny raz pytam, dlaczego mi ktoś zabrania nazywać swój dom jak mi się podoba, tak jak nie zabraniam mieszkańcom śląska używać tej nzwy, skoro pochodzi ona od slężan, plemienia zamieszkującego okolice góry Slęża.
            I skoro patrzymy się historycznie, to dlaczego akurat wioska katowice miałaby być miastem wojewódzkim... wybieraci to z historii co wam pasuje... I tylko wasza prawda jest prawdziwa.
            Nie tak się dyskutuje, chyba że na poziomie PiS.
      • airborell Re: a ja mieszkam na Podbeskidziu. 04.10.10, 20:54
        > Bardzo wiele osób z Bielska-Białej i okolic tak nazywa region, w którym mieszka
        > . I nie widzę sensu, aby ktoś spoza Podbeskidzia narzucał nazwę mieszkańcom.

Problem w tym, że to Wy - Bielszczanie - narzucacie nazwę Podbeskidzia cieszyniakom i żywczanom.
        • Gość: Luke Re: a ja mieszkam na Podbeskidziu. IP: *.146.198.161.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.10.10, 21:16
          nic nikomu nie narzucam ;) A bielszczaninem jestem z napływu, bo urodziłem się niedaleko góry Ślęża. Ze mnie to Ślązak pełną gębą ;)

a nazwa Podbeskidzie mi się po prostu podoba.
      • Gość: nie ma podbeskidzi Re: a ja mieszkam na Podbeskidziu. IP: *.chello.pl 04.10.10, 21:14
        Wy jesteście napływowcami zupełnie nieznającymi własnej ziemi! Bielsko i wsie, miasta na zachód od Soły to Śląsk!!! Tak przed wiekami jak i obecnie (obecnie również na wschód od Soły)
        • Gość: Luke Re: a ja mieszkam na Podbeskidziu. IP: *.147.39.32.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.10.10, 21:59
          po wsze czasy? A może ludzie na PODBESKIDZIU chcą budować własną tożsamość, w czym wam to przeszkadza? Imperium i tak nie zbudujecie...
          napływowcem jestem i co z tego? jakaś gorsza rasa? mam inne prawa? Jak chcę nazwać swój dom podbeskiedziem to czemu zabierasz mi to prawo?
        • Gość: Luke Re: a ja mieszkam na Podbeskidziu. IP: *.147.39.32.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.10.10, 22:02
          sam zauważasz, że granice się zmieniają (teraz również na wschód od Soły). Jest dobrze, jak imperium śląskie się powiększa a źle, jak inni chcą być po prostu mieszkańcami podbeskidzia? ja nie jadę na śląsk i nie krzyczę, że 2 tys lat temu tutaj śląska nie było.
        • Gość: CeltsForever nie ma Ślaska! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 23:25
          To Wy jesteście napływowcami zuipełnie nieznającymni własnej ziemi! Katowice i wszystko na zachód aż do granicy z Niemcami to Ziemia Celtów! Tak jak przed wiekami tak i teraz! Uzurpujecie sobie naszą ziemię i prawo do jej nazywania! Sląska nie było, nie ma i nie będzie! Celtowie forever!!!
          :-D
        • Gość: cesarok Re: a ja mieszkam na Podbeskidziu. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.10.10, 14:54
          yeah right, drogi kolego wiem że historia bielskiego wolnego państwa stanowego na przestrzeni wieków jest Ci nieznana z skoro siedzisz sobie dumnie pod pruskim orłem za Wisła, w przeciwnym wypadku pewnie byłby Ci znany pomysł mieszkańców Bielitz - Beskidenland. Do tego pewnie wiedziałbyś że historię tego miasta budowali głównie ludzie w nim nie urodzeni - Korn, Pollack, Sixt, Fabiani, Rost. Steffan.
          Widzisz drogi kolego obecny Przemyśl należy historycznie do grodów czerwieńskich - i co z tego wynika w XXI w? Dodatkowo Podbeskidzie nie jest nazwą historyczną i nie neguje śląskiej historii Bielska, ale 1. jeśli Śląsk to precyzyjnie cieszyński i w ramach AW, (tak nie ten pruski), 2. uwzględnia małopolską historię okolicy.
          pozdrawiam kolegę zza Wisły
      • Gość: jano Re: a ja mieszkam na Podbeskidziu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 22:33
        Wielu hanysom ciężko przełknąć że przez kilka wieków wchodzili w skład Małopolski Zachodniej stąd sie frustrują że Podbeskidzie nie poczuwa się do śląskości swoich ziem.
    • Gość: sosnowiczanin "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" IP: *.chello.pl 04.10.10, 20:36
      A ja tam niż do Sląska lub Kielc wolę do Małopolski bo Zagłębie jest jej zachodnią częścią!
      • Gość: ślązak popieram kolegę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 20:52
        :)
      • Gość: 40-XXX Głupsi niż głupota IP: *.chello.pl 04.10.10, 21:07
        Ciekawe z jakim uczuciem sprawy wojewódzkie będziesz załatwiał w Krakowie XD, mając Katowice o jazdę tramwajem 10 km czy autobusem :)
        • Gość: cesarok Re: Głupsi niż głupota IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.10.10, 14:57
          tak jak my w BB, na miejscu poprzez delegaturę
    • Gość: 40-XXX Fakty Zamiast Mitów! Rzeczywistość Zamiast Urojeń! IP: *.chello.pl 04.10.10, 20:59
      Administracyjny podział mówi jasno: Częstochowa, Kłobuck, Zawiercie, Dąbrowa Górnicza, Jaworzno, Sosnowiec, Żywiec, Bielsko-Biała, Racibórz, Cieszyn, Lubliniec itd. to Śląsk.
      Kwestionując to, trzeba by kwestionować Mysłowice, Katowice, Chorzów, Bytom jako miasta śląskie, bo w innym podziale były Małopolską. Zagłębia nigdy nie było i nadal nie ma!!! Komu się nie podoba to niech przedstawi dokument państwowy z taką nazwą! Zawsze było nazwą potoczną stworzoną przez ludzi spoza dawnego carskiego powiatu będzińskiego na określenie terenów bogatych w kopaliny i przemysł. Są tylko Beskidy nie ma podbeskidzia - kolejny twór napływowców; to jest Śląsk. KULTURA JEST STAROŚLĄSKA ALE ZABRYNICZNEJ NIE MA! Tamtejszy lud autochtoniczny został zupełnie zdominowany i wchłonięty przez przybyszów z różnych krain tzw. kongresówki w tym Żydów (nie Ślązacy ją zniszczyli... była nawet podobna do śląskiej), migrację po I i II wojnie światowej. Nie mo gwary dąbrowskiej, bo nie przetrwała, śląska jest choć uległa germanizacji, lecz nadal pozostaje słowiańską mową. Kultura dąbrowska [nie wiem czy można odrodzić] jak i mowa nie przetrwała, śląska kultura uległa znacznemu zatraceniu (zostały relikty [ale można odrodzić] ; nie myśleć, że idzie mi o pajaców jęczących w TV Silesia) - globalizacja, nie obecna lecz trwająca od ponad 50 lat.
      Ja swoje województwo widzę spójne - Śląskie z Sosnowcem - Pierwszy Śląski Urząd Skarbowy mówi wam coś - Sosnowiec to miasto śląskie choćby od blisko 70 lat, z Kłobuckiem, Częstochową, Żywcem, wsiami powiatu gliwickiego i lublinieckiego itd.
      Jeśli byłaby wola państwa (ze względu na mierną jakość woj. opolskiego - przerażająca ilość ludzi nie pracuje w województwie tylko w RFN oraz korupcyjne władze czerwone patrz A. Jakubowska, L. Pogan + towariszczi, koleżki R. Węgrzyna) to świetne byłoby zunifikowanie dwóch śląskich województw ( Opole bez żadnych praw większych niż mają Częstochowa i Bielsko-Biała), nie pozbywając się ani metra kwadratowego na rzecz innych województw!! WOJEWÓDZTWO GÓRNOŚLĄSKIE OD BRZEGU DO SŁAWKOWA.
      • Gość: zgryźlak_z_Bielska Re: Fakty Zamiast "Faktów"!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 21:15
        Co brałeś? Bo jak widać nieźle zadziałało.
        Śląskie to od Pszczyny po Siemianowice i od Mysłowic po Gliwice.
        Reszta to tereny zaanektowane, okupowane i nie czujace więzi!!!!
        Chwytasz Hanysie?
        Nie po drodze nam z wami

PS. "Administracyjny podział mówi jasno: Częstochowa, Kłobuck, Zawiercie, Dąbrowa Gó
        > rnicza, Jaworzno, Sosnowiec, Żywiec, Bielsko-Biała, Racibórz, Cieszyn, Lublinie
        > c itd. to Śląsk."

Chyba ciołku nie rozumiesz róznicy pomiedzy woj. tzw "slaskie" a historycznym terenem Śląska.
        Ale na to to tylko lekarze mogą poradzić
        • Gość: ślązak czytaj co tu napisane... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 21:30
          i zrozum wreszcie, ze to wlasnie MY nie chcemy tych niby "zaanektowanych" (w naszym mniemaniu podrzuconych) a tym bardziej tych "nie czujacych wiezi". Prosiwy Was po prostu, ołączcie się od Śląska. Nic więcej, nic mniej.
          Rządzcie se sami u siebie, a juz my se tu poradzimy.
          • Gość: koborlovag gadasz jak potłuczony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 00:13
            Od kiedy to podział administracyjny państwa ustala się na forach internetowych?
            Jasne, że my na Podbeskidziu chcieliśmy mieć dalej własne województwo. Ale Wasze ślaskie lobby w czasie reformy było zbyt potęzne i zbyt chciwe na naszą kasę, by na to pozwolić. Z czegoś trzeba było zasypywać te wasze deficytowe kopalnie. A że wojewodztwo bielskie było jednym z najbogatszych, najbardziej dochodowych...
            Trzeba być realistą, przyszlośc nalezy do silnych, dużych, bogsatych regionów.
            Ja chyba bym już nie chciał wydzielac administracyjnie Podbeskidzia ze Ślaska. Chce tylko mieć prawo do własnej tożsamosci, do samookreślenia.
            Do głowy by nie przyszło być na tyle bezczelnym, by dyktować komuś w Katowicach kim jest i gdzie mieszka.
            Ja urodziłem się w Bielsku-Białej na terenie województwa bielskiego. Śląsk był zawsze dla mnie czymś obcym, nawet jesli domy w lewobrzeżne części mojego miasta stały kiedyś a śląskiej ziemi.
            Region to nie nie kamienie i budynki - to ludzie i ich tożsamość.
            A tożsamośc - jak tłumaczy pan Jerzy Gorzelik, szef RAŚ - jest dynamiczna.
            • Gość: ślązak dalej nic nie rozumiesz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 01:02
              i zaczyna się obrażanie, wymyślanie inwektyw, zaglądanie do portfeli.
              ZROZUMCIE w końcu, nas Wasze problemy nic nie obchodzą.
              Zróbcie sobie swoje województwo podbeskidzkie, reszta niech zrobi województwo sosnowieckie - czy cokolwiek sobie tam nie wymyślicie. Granica na Brynicy jest tak trwała, że żaden podział administracyjny tego nie zmieni. Ślązaków do sosnowieckiej cerkwi nikt nie zapędzi.
              • Gość: koborlovag ja??? IP: *.ingbank.pl 05.10.10, 15:00
                To chyba Ty nic nie rozumiesz - tak bowiem wynika z Twoje wypowiedzi, bo nijak się ona ma zarówno do rzeczywistości jak i toczacej sie dyskysji.
                Ja o przyczynach mieszkania we wspólnym województwie a Ty o inwektywach.
                Tłumacze ci jak sołtys krowie na miedzy, że nie da sie ot tak po prostu odłaczyc, a Ty dalej "odłaczcie się".
                Ja bronię prawa do mojej tozsamosci podbeskidzkiej a Ty mi o zaciąganiu ślązaków do "sosnowieckiej cerkwi".
                • Gość: poseł czego się nie da? 231 głosów za i będziecie sami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 23:32
                  szczęśliwi ze swoim Podbeskidziem.
                  • Gość: koborlovag ja ta już jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.10, 23:39
                    szczęśliwy z naszym Podbeskidziem. Tylko mnie czasem irytuje, jak ktoś mieszkający 60 kilemetrów ode mnie nazywa mnie uporczywie Ślązakiem.
                    Ciebie by nie irytowało, gdybym Cię wciąz nazywał dajmy na to - Aborygenem?
      • Gość: apis Re: Fakty Zamiast Mitów! Rzeczywistość Zamiast Ur IP: 82.160.25.* 04.10.10, 21:49
        Brawo !
        To się nazywa śląski tupet i szowinizm !
      • Gość: jano Re: Fakty Zamiast Mitów! Rzeczywistość Zamiast Ur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 22:41
        buhahaha większej bredni nie czytałem niż to co piszę użytkownik o nicku 40-XXX

historycy się głowią gdzie są granice wschodnie Śląska a 40-XXX chce wyręczyć decydując o tym rozumując na swój chłopski rozum jak na XXX Plenum KC PZPR. Winszuje. PRL wiecznie żywy i wniosek jego jest jeden Zagłębia nie było a nawet jak było to nie ma na to dowodów. A mój też jest jeden: CZAS ZACZĄĆ SIĘ LECZYĆ UMYSŁOWO PANIE 40-XXX!

• Gość: koborlovag sens zamiast pseudonaukowego bełkotu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 23:56
        "Administracyjny podział mówi jasno: Częstochowa, Kłobuck, Zawiercie, Dąbrowa Gó
        rnicza, Jaworzno, Sosnowiec, Żywiec, Bielsko-Biała, Racibórz, Cieszyn, Lubliniec itd. to Śląsk."
        A guzik. WOJEWÓDZTWO ŚLĄSKIE a nie ŚLĄSK.
        "Zagłębia nigdy nie było i nadal nie ma!!! Komu się nie podoba to niech przedstawi dokument
        państwowy z taką nazwą!"
        Pójdźmy Twoim tokiem rozumowania. Wszystkie egzotyczne plemiona Indian amazońskich, które nie zostały jeszcze odkryte przez tzw. cywilizację, bądź nie chcą mieć nic
        wspólnego z państwem i rządem, ukrywają się w dziczy i unikają kontaktu (więc nie widnieją w
        żadnych spisach ani dokumentach) też obiektywnie nie istnieją. Nigdy ich nie było i nie ma.
        Brawo geniuszu.
        Podobnież kartofle nie istnieją, są tylko ziemniaki. Bo tylko taka nazwa występuje w o oficjalnych dokumentach. Dlatego należy zakazać używania slowa "kartofle" anjlepie pod karą grzywny no i tacy światli obywatele jak Ty, pownni wciąz na forach internetowych (najlepiej z duża ilością wykrzykników) przypominać: KARTOFLE NIE ISTNIEJĄ, NIGDY ICH NIE BYŁO I NIE BĘDZIE! :-)))))
        "Są tylko Beskidy nie ma podbeskidzia - kolejny twór napływowców"
        Po pierwsze - nazwy własne piszemy z wielkiej litery. Nawet nieistniejących krain jak Utopia czy Śródziemie.
        Po drugie - sam sobie przeczysz. Skoro Podbeskidzie to "twór" to istnieje.
        Po trzecie - Śląsk to też twór, też powstał jako wynik procesu historycznego, dzięki napływowcom.
        Wcześniej nie było tam żadnych Ślązaków, tylko Celtowie. A przed nimi Sarmaci. A przed nimi
        pewnie Alanowie, Hunowie i Bóg wie kto jeszcze. I pewnie jacyś Celtowie też kiedyś wrzeszczeli "Nie ma żadnego Ślaska, to jest nasza ziemia!" :-)
        Podobnie bredzisz zaliczając do Śląska Białą, czy Żywiec - to jest historyczna Małopolska, to już był na tym forum tyle razy poruszane że naprawdę nie wiem jak można wciąż powtarzać takie głupoty.
        Zrozumcie wreszcie twardogłowi - historia to proces, a nie zamknięta książką. Kiedyś nie było Śląska - dziś jest. Kiedyś nie było Warmii ani Mazur - bo były Prusy. Kiedyś nie było Podbeskidzia - dziś jest. I może żadne płącze ani krzyki nie przekonają Was, że białe jest białe a czarne jest czarne. Ale wasze krzyki i płacze też nie zaklną rzeczywistości.
        pozdrawiam z pięknego i bliskiego memu sercu Podbeskidzia
    • Gość: abc "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 21:16
      najlepszym pomyslem byloby polaczenie woj. slaskiego i woj. opolskiego w jedno duze woj. gornoslaskie :)
      • Gość: Antek Re: "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskieg IP: *.chello.pl 04.10.10, 21:21
        Też tak to widzę!
      • Gość: opolanin Re: "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskieg IP: 82.160.25.* 04.10.10, 21:59
        najgorszym pomyslem byloby polaczenie woj. slaskiego i woj. opolskiego w jedno duze woj. gornoslaskie :)
    • Gość: Jo "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.10, 21:20
      Móm pytanie: kto zrobił fotka tyj kacapskij bluzce.
      Autora(napisu) bych łopluł!!
    • Gość: orange. "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskiego" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 22:03
      Ja takiego nowotworu jak Śląskie nie uznaje, za Rzymian i i życia Chrystusa na mapie była "Barbaria" w tym miejscu, więc wychodzi na to że jesteśmy co tu kryć "Barbarzyńcami".

Historia jak widać nie ma nic do gadania, liczy się to co czują mieszkańcy. Podbeskidzia, Zagłębia, Żywiecczyzny i i Jury Krakowsko-Częstochowskiej.
      • Gość: bob Jestem z Żywca IP: *.ghnet.pl 04.10.10, 22:11
        Moja żona jak chce mnie wkur... mówi do mnie "hanysie"
        • Gość: ślązak sam widzisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 22:21
          nie ma wyjścia
      • Gość: koborlovag Re: "Trzeba by zmienić nazwę województwa śląskieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 23:28
        I wreszcie jakiś sensowny głos wśród tego bełkotu!
        Wracasz mi wiarę w ludzi :-)
    • Gość: koborlovag Podbeskidzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 23:17
      Ślązak pełną gębą Jerzy Buzek dziekował po eurowyborach mieszkańcom Śląska, Zagłębia i Podbeskidzia.
      Jerzy Gorzelik nie neguje nazwy Podbeskidzie, choć uważa, że jest koślawa, bezsensowna i nie przetrwa.
      Śląska TV Silesia ma swój oddział o nazwie TV Podbeskidzie.
      TVP i TVN podczas powodzi odmieniały nazwę Podbeskidzie przez wszystkie przypadki. Media regionalne użwają jej codziennie.
      Na terenie Podbeskidzia stoją wielkie tablice z nazwą Podbeskidzie.
      TS Podbeskidzie jest klubem całego regionu.
      Istnieje przynajmnej kilka prywatnych firm o nazwie Podbeskidzie.
      Nazwa Podbeskidzie pojawia się w oficjalnych dokumentach, choćby wychodzących z kacelarii premiera i prezydenta.
      "Oddział Podbeskidzie" lub "Region Podbeskidzie" mają ogólnopolskie stowarzyszenia, kluby, towarzystwa i instytucje a także NSZZ Solidarność.
      Na terenie Podbeskidzia są rozgrywane amatorskie turnieje sportowe "O Puchar Podbeskidzia".
      Nazwy używają na co dzień mieszkańcy regionu.
      Ale wciąż są tacy, którzy krzyczą "Podbeskidzie nie istnieje".
      Zaciśnijcie oczy mocniej, krzyczcie głosniej. Może zaklniecie rzeczywistość?
      Choć ja Wam powodzenia nie wróżę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka