Gość: bebok IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.10, 08:00 Ta Klajmon to debilka - już dawno powinni ją wypieprzyć ze stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dozsa Nagonka na Neinvera się nie udała... 25.11.10, 08:01 ... to teraz pora nękać CDI. Niech teraz Brutal Malkowski zmieni się w stalowego rycerza i udaje halę supersamu którego mocą są superprzęsła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandzik Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: 87.207.4.* 25.11.10, 08:05 Przez 15 lat konstrukcja była niewidoczna i nikomu to nie przeszkadzało... Teraz znalazło się 3 nawiedzonych, którzy wykopali Spawalnika. Niech Pani Kozima wykupi wraz z Nakoniecznym całe śródmieście, niech sobie stworzą jedno wielkie muzeum, muzeum smrodu i kiczu. A ten komentarz całkiem zbędny i jak zwykle nietrafiony, ale po części wpisujący sie w katowickie realia - wszystko do jednego kosza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: 87.206.77.* 25.11.10, 08:25 Pani Iwono, niech pani nie naśladuje Malkowskiego, on miał zacięcie i wiedzę, w pani przypadku wychodzi trochę nieudolnie... Przestrzeń przy Stawowej i Mickiewicza potrzebuje tej inwestycji, mam nadzieję, że ludzie - jeśli już muszą miec cenrum hadlowe w centrum - bardziej polubią to miejsce od przyszłej Vaginy na pl. Szewczyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieczny dyskutant Znów spór. Choć jest kompromis. IP: *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de 25.11.10, 08:37 Przeciagajace sie spory, to zmora procesow inwestycyjnach. Lata dyskusji i w koncu czesto utrata inwestora. Czy w tym kraju, po 1989r., powstalo jakies nowe miasto, czy wielka nowa dzielnica w miescie juz istniejacym ? Nie ! Samo pytanie wydaje sie "zaskakujace". Oprocz Warszawy, nic wiekszego. W Warszawie cos powstalo, na zasadzie wyssania srodkow na inwestycje z reszty kraju, ale to wyjatek i tez nie przynoszacy chwaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: 213.227.99.* 25.11.10, 08:44 smieszą mnie te wszytskie dyskusje. proponuje zostawic te wwartościowe budynki tak jak są, nic nie zmieniając. będziemy ŚWIATOWĄ STOLICĄ BRUTALIZMU!!!!! HURAAAAAA a tak na marginesie niedugop będa bronic punktowców jako symbolu czegos tam!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Znów spór o halę Supersamu. Choć jest komprom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 12:16 A co ma pierwotna konstrukcja Supersamu do brutalizmu? Wiesz w ogóle co to za styl brutalizm, czym się charakteryzuje i skąd jego nazwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsq Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: *.gl.digi.pl 25.11.10, 09:23 Tu decyzja jest o niebo słuszniejsza niż w przypadku dworca, którego wyburzenie jest i będzie skandalem. Supersam na pewno ma wartościową konstrukcję nośną, ale tu kompromis jest potrzebny, bo sama hala jako (nomen omen) bryła arcydziełem nie jest, obecnie obłożona "trapezem" T-55 z "Floriana", a też oryginalnie nie wyróżniała się jakoś szczególnie. W przeciwieństwie do pl. Szewczyka, tamto miejsce to bardzo dobre miejsce na porządny market Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: *.ip.netia.com.pl 25.11.10, 10:41 Jeśli dworzec i supersam to takie wielkie pomniki architektury, to dlaczego przeciętny obywatel dowiaduje się o tym w momencie, gdy mają być zburzone. Gdzie były przez lata tabliczki z informacją o historycznej wartości tego miejsca, co robił konserwator zabytków, dlaczego budzi się teraz i chce wszystko wpisywać do tego rejestru zamiast umożliwić przebudowę syfu jakim są katowice w nowoczesne miasto. Nie dostrzegam piękna w tych budynkach, widziałem piękne budynki i dworce w kawałku Europy i te na prawdę do nich nie należą. Chcę nowe, bo będą czyste, bezpieczne, rozświetlone, widowiskowe i nie będę się bał w nich poruszać. Zwolnić konserwatora, który nie potrafi odróżnić zabytku od syfu i złomu i blokuje rozwój mojego miasta. Spójrzcie na drogi pod dworcem i supersamem, dziura na dziurze -> nowy budynek = nowa piękna droga. Opóźnienia powodowane przez absurdalne działania konserwatora - za które płacimy ciężkie pieniądze - kosztują nas, podwójnie. Koszty te zaszyte są w wizerunku miasta, w wymienianych amortyzatorach w naszych samochodach i ukryte są w tym smutnym kraju w wielu innych miejscach, w wielu barejowskich absurdach i w wielu firmach i instytucjach, szczególnie tych ze słowami POLSKI i PAŃSTWOWY w nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Znów spór o halę Supersamu. Choć jest komprom IP: *.centertel.pl 25.11.10, 10:56 Konserwator zabytków, chyba nie odpowiada za drogi miejskie prawda? Odpowiadają za nie władze Katowic, które się dziurami nie przejmują. A może lepiej,żeby ich ukochana firma Telbub nie naprawiała,bo i tak spartaczy.Szkoda pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anoia Re: Znów spór o halę Supersamu. Choć jest komprom IP: 87.207.48.* 25.11.10, 19:03 Dokładnie tyle lat to wszytko stoi dworzec supersam pod ktorym klebili sie swojego czasu narkomani w takich ilosciach ze strach bylo tamtedy przechodzic oprocz nich byl jeszcze syf i smrod i wtedy nikt sie tym nie zajmowal teraz sie okazuje ze to wszytko zabytki nie wiadomo jakiej klasy !!!!!!!!!! koszmar W Katowicach wszystko idzie jak krew z nosa powoli wkolko sa tylko awantury i spory a miasto wyglada jak wyglada. We Wrocławiu w jednym miesiacu pisza oczyms w gazetach np. o remoncie Renomy a za chwile tzn.za pare miesiecy jest realizowana przebudowa a tu ciagle slysze jaki o ta ma byc rynek supersam dworzec a wszytko bedzie realizowane w czasieX nie wiadomym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Znów spór o halę Supersamu. Choć jest komprom IP: *.centertel.pl 25.11.10, 19:12 dopóki będzie rządził oszuk wszystko pozostanie w świecie wirtualnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jes Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 11:01 całą konstrukcję należałoby gdzieś przenieść. Moze ją n.p. sprzedać, moze ktoś by ją odtworzył jako halę gdzieś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: 89.79.216.* 25.11.10, 11:18 A czy po przebudowie pojawią się tacy fajni ludzie jak na wizualizacjach? Ta okolica to teraz zagłębie (nomen omen) meneli. Gdzie przeniosą się ludzie sprzedający warzywa? Hotel Angelo też miał piękną wizualizację. W tej chwili na chodniku przed nim parkują auta (jest nawet samozwańczy parkingowy). Wiatę i kiosk zlikwidowano, a krzaczki w donicach pousychały. Jest jeszcze większy syf niż był. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: *.dip.t-dialin.net 25.11.10, 11:32 katowice.gazeta.pl/katowice/51,73757,8716081.html?i=2 Jak te schody prowadzom do stacji metra to jestem za . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dude Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: *.multi-play.net.pl 25.11.10, 11:48 Heh, Katowice będą jedynym miastem w Polsce, gdzie na przestrzeni 200 m2 centum miasta będą dwa centra handlowe. Czad, już widzę te ogólnopolskie wycieczki galerianek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Znów spór o halę Supersamu. Choć jest komprom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 12:19 Gość portalu: dude napisał(a): > Heh, Katowice będą jedynym miastem w Polsce, gdzie na przestrzeni 200 m2 centum > miasta będą dwa centra handlowe. Chodziłeś ty w ogóle do jakiejś szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Znów spór o halę Supersamu. Choć jest komprom IP: *.c193.msk.pl 25.11.10, 13:05 W centrum Rybnika dwa centra handlowe są niedaleko siebie, ta sama sytuacja będzie w Gliwicach, po ukończeniu Focus'a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Znów spór o halę Supersamu. Choć jest komprom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 13:32 Gość portalu: dude napisał(a): > Heh, Katowice będą jedynym miastem w Polsce, gdzie na przestrzeni 200 m2 centum > miasta będą dwa centra handlowe. Czad, już widzę te ogólnopolskie wycieczki ga > lerianek. A Bielsko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majk Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: 212.59.229.* 25.11.10, 12:05 Czy w tych Katowicach wszystcy powariowali z tymi "zabytkami"?. Miasto musi się rozwijać,a tu co powstanie jakaś koncepcja mogąca obudzić miasto z letargu ( np Supersam, Dworzec PKP) to od razu nawiedzeni podnoszą krzyk, że to zabytek.Niestety na czele z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadza sie zabytki IP: *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de 25.11.10, 21:24 Sa miasta zabytkowe i do nich wala tlumy turystow, a za nimi miliony euro. Czy kielichy na dworcu, albo przesla w supersamie przyciagaly kiedykolwiek turystow ? Nie ! A wiec niech nawiedzeni sami kupia te "zabytki" i przestana probowac przeszkadzac w rozwoju Katowic, wraz w warszawska GW: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka A teraz Supersam jest ok? Nikomu nie przeszkadza? IP: *.ip.netia.com.pl 25.11.10, 12:06 Teraz Supersam wyglada jak obsrana klatka na golebie i nikomu nie przeszkadza ze nie widac nic z tej historycznej, zabytkowej architektury? Hipokryci! Fajnie gdyby sie udalo zostawic wiecej z historii budynku, ale Uszatek musialby wylozyc wiecej kasy, a na to mu szkoda, bo woli rozbudowac Nospr i zrobic pole golfowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: A teraz Supersam jest ok? Nikomu nie przeszka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 12:21 A co ma do tego uszatek? Przecież to nie do miasta należy Supersam i nie miasto będzie budować. Ludzie, czy wy naprawdę jesteście tacy ograniczeni, że uważacie, iż za wszystko co się wokół nas dzieje odpowiada mityczny "rząd" ew. "prezydent"?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma racje Uszok IP: *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de 25.11.10, 21:30 NOSPR i pole golfowe przyniesie wiecej pozytku dla miasta niz nowy Supersam, ale i ja jestem za budowa nowego Supersamu. Bo moze byc i Supersam i NOSPR i pole golfowe - wszystko jest potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Uszok IP: 46.134.54.* 25.11.10, 22:07 Wszystko będziecie mieli wirtualnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Zdemontować i zlożyc ponownie w OPT IP: *.coig.com / 172.16.16.* 25.11.10, 12:12 Zdemontować Supersam i zlożyc ponownie w OPT na terenach wystawowych , np. w miejscu, gdzie stała hala, która się zawaliła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jes Re: Zdemontować i zlożyc ponownie w OPT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 13:31 jestem za! Zostawienie jakichś 3 przęseł w tym nijakim, projektowanym budynku to kompletny bezsens. Przenieść halę w całości!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 12:23 Kompromis jest dobry i inaczej niż przy jednym i drguim Dworcu p.Kozina raczej nie może liczyć na wielkie społeczne wsparcie. Zamiast krytykować i/lub torpedować inwestycję lepiej naciskać, by pozostałe dźwigary zamiast na złom trafiły w inne miejsce, np. do strefy kultury, jako instalacja czy nawet konstrukcja budynku o nowej funkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Znów spór o halę Supersamu. Choć jest komprom IP: *.centertel.pl 25.11.10, 12:41 A może nasz kochany uszatek wyburzy całe Centrum i będą tylko galerie handlowe/ blaszaki/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witt Pani Kozina ma 100 % racji IP: 213.227.87.* 25.11.10, 12:46 W innych miastach adoptuje sie stare zabytki podkreslajac charakter miasta, a u nas zaczynaja królowac blaszaki. Proponuje wyburzyc cala secesje, przeciez jest taka brudna i zaniedbana, i wybudowac i w to miejsce tanie i zgrabne blaszano - plastikowe pudeleczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Pani Kozina ma 100 % racji IP: *.centertel.pl 25.11.10, 13:07 Też uważam,że pani Kozina ma rację Odpowiedz Link Zgłoś
duma_slaska Re: Pani Kozina ma 0 % racji 25.11.10, 18:28 Ludzie! To przecież nie jest secesja! Już kilka osób trafiło w sedno sprawy: - Jak stoi brudny dworzec, pełen żebraków, uryny i z "zabytkowymi" kielichami całkowicie zapomnianymi to nikt nie robi z kielichów atrakcji turystycznej. Chcą ludziom zrobić dworzec z prawdziwego zdarzenia, to jest lament. - Supersam to ewenement nieporównywalnie większy od dworcowego, bowiem jest to po prostu klocek blachy; zaniedbany i zabrudzony, wyglądający jak blaszana lepianka. Wygląd otoczenia tego potwora jest również zatrważający, przy czym na czele peletonu absurdu mamy straganiarzy zajmujących ponad pół chodnika i oczywiście dokładających swoją (dużą) cegiełkę w dziele degradacji tego krajobrazu. Nie da się na to spokojnie patrzeć, ale głos na temat wyjątkowości tej konstrukcji podnosi się dopiero gdy społeczeństwo znowu ma dostać coś godnego człowieka XXI wieku. Przedtem nikogo związanego z konserwacją zabytków etc nie obchodziło, że Supersam w obecnej formie przynosi wstyd takiemu miastu jak Katowice. P.S. Co do tego, co powiedziała pani profesor, ponieważ zapomniała wspomnieć o istotnym fakcie: otóż owszem, we Wrocławiu dokonano przebudowy jednej z perełek architektury przedwojennej. Nakłady musiały być wyższe, ponieważ działania polegały na odrestaurowaniu starej części i dobudowaniu nowej. Były ku temu możliwości jeśli chodzi o przestrzeń, więc z niej skorzystano. Rzecz w tym, że Renoma to dom handlowy, który nie był nigdy blaszaną konstrukcją, a jego walory przed przebudową doceniała nie tylko garstka architektów. Rzecz w tym, że Renoma to jeden z dwóch głównych elementów architektonicznych jednego z trzech najważniejszych placów we Wrocławiu - placu Kościuszki. I wreszcie rzecz w tym, że odrestaurowanie tego budynku oznaczało odkurzenie jego elewacji i zamontowanie na niej przechowywanych gdzieś pięknych złotych głów, które były częścią oryginalnego projektu niemieckiego autorstwa. Nie można więc porównywać Renomy do Supersamu i jeszcze opowiadać, że tylko w województwie Śląskim niszczy się komunistyczne szkaradła. W stolicy Śląska też tak się robi, tylko właśnie TAM nikt nie podnosi lamentu, jak się to robi, ponieważ nikt tam nie udaje, że szkaradło jest zabytkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kattowitzer W dupie mam przęsła IP: 83.143.100.* 25.11.10, 12:52 JAK TAK BĘDZIEMY DBAĆ O KAŻDĄ "ZABYTKOWĄ ŚRUBKĘ" ITP TO NIGDY BIE RUSZYMY DO PRZODU! STAGNACJA ZABIJA TO MIASTO! A URZĘDNICY SWOJA GŁUPOTĄ TYLKO JE DOBIJAJĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: W dupie mam przęsła IP: 213.227.87.* 25.11.10, 13:01 Sam dales przyklad jacy ludzie mieszkaja w Katowicach, i tacy jak ty wybieraja Uszoka, a potem narzekaja na stagnacje. Brak szacunku dla przeszlosci jest typewe dla ludzi z niskim IQ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kattowitzer Re: W dupie mam przęsła IP: 83.143.100.* 25.11.10, 15:03 czlowieku,ta hala juz dawno stracila na wartosci architektonicznej. zobacz jak wygladala a jak wyglada teraz. proponowany projekt przebudowy jest dla niej ratunkiem, a dla miasta bedzie krokiem w dobrą stronę. a po drugie , nie glosowalem na uszoka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przestan Re: W dupie mam przęsła IP: *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de 25.11.10, 21:36 i nie uwazaj, ze poslugiwanie sie "magicznym dla ciebie okresleniem IQ" zmieni zdanie innych. Moze tobie wlasnie brak minimum IQ. Na razie twoje wypociny nie wnosza nic nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: W dupie mam przęsła IP: *.centertel.pl 25.11.10, 13:04 a ja nie chcę blaszaków w Centrum . Oszuk! gdzie jest Plan Zagospodarowania Przestrzennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandzik Re: W dupie mam przęsła IP: 87.207.4.* 25.11.10, 14:03 Gość portalu: Hann-a napisał(a): > a ja nie chcę blaszaków w Centrum . > Oszuk! gdzie jest Plan Zagospodarowania Przestrzennego. Smród brud i menele to wszystko czego potrzebujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: W dupie mam przęsła IP: *.centertel.pl 25.11.10, 15:05 Sądzisz,że postawienie paru blaszaków to zmieni. Wyremontowali Mariacką- zobacz jak wygląda, a szczególnie sobota i niedziela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kattowitzer Re: W dupie mam przęsła IP: 83.143.100.* 25.11.10, 15:10 bo sam remont bez określenia jego celu jest bez sensu. proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kattowitzer Re: W dupie mam przęsła IP: 83.143.100.* 25.11.10, 15:04 temu projektowi jednak daleko do miana "blaszaka"... Odpowiedz Link Zgłoś
velma-dinkley Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis 25.11.10, 16:55 Co właściwie powinien robić konserwator zabytków? czy zwrócił uwagę na trwający od roku remont /przebudowę/domu przy ul.gen.Zajaczka 9 w Katowicach, w dzielnicy uznanej za zabytkową?Pomijając sam budynek wykonanie ogrodzenia pasuje jak pięść do nosa.To samo zresztą dotyczy domu przy ulicy Jordana. Czy taki remont nie psuje wyglądu dzielnicy jako całości? a pamiętam, jakie obiekcje miał konserwator przy wymianie dachów na jednym z domów, bo twierdził, że musi być dachówka karpiówka, a nie Braas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hann-a Re: Znów spór o halę Supersamu. Choć jest komprom IP: *.centertel.pl 25.11.10, 17:27 To chyba są zadania miejskiego konserwatora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akik46 Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: 83.143.103.* 25.11.10, 17:28 Ponawiam mój pomysł na wykorzystanie kielichów i konstrukcji Supersamu.Na środku przyszłego rynku postawić betonowy kielich na nim stalowe łuki z wyeksponowanymi światowej sławy,unikatowymi spawami.Na betonowym kielichu powinny być płaskorzeźby twarzy prof.Koziny,prof.Nakoniecznego,Malkowskiego,Koniecznego i red.Sobczyk.Wyżej wymienieni stali by się nieśmiertelni,a zwykli śmiertelnicy mieliby nareszcie święty spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Park osobliwosci halaSupersamu. IP: *.hsi8.kabel-badenwuerttemberg.de 25.11.10, 21:46 Wywiesc, to wszystko do jakiegos parku osobliwosci, tak jak zabytkowe pomniki Lenina czy przodownikow pracy. Zajmijcie sie ludzie ochrona zabytkow Kattowitz. W tym miescie nic sie prawie nie buduje, a jak ktos chce cos wybudowac to nieliczne grono nawiedzonych przeciwnikow, wspierane jest automatycznie przez GW. Choc forum GW odwiedza rownie nieliczne grono, a wiec nic takiego sie nie dzieje. Jest troche wieczornej rozrywki w internecie. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
onanisci.polscy Re: halaSupersamu. 25.11.10, 23:55 nasza organizacja popiera wolny rynek i tym samym w pełni popiera wyburzanie kielichów i innego GW.na. Niewidzialna ręka rynku musi decydować. Natomiast ta widzialna - to nasza specjalność. Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Znów spór o halę Supersamu. Choć jest komprom 26.11.10, 00:46 M.in. pani Kozina może więcej z uwagi na swoje zaangażowanie w sprawie skandalicznie zrujnowanego starego dworca (nie tego z kielichami, nie tego!)...:) Obejrzałem te unikatowe przęsła na starym zdjęciu. Nie mam już czasu się rozpisywać i uzasadniać (a naprawdę miałby wiele argumentów z przykładami na poparcie swojej opinii, nie wspominając już o złośliwych porównaniach, które mi czasem się wypsną na taką okoliczność) - napiszę więc krótko: nie warto kruszyć kopii stalówek o te łuki spawalnicze. Projekt Koniora jest bardzo dobry, nie zmuszałbym pana Tomka do psucia stanowiącego pewną całość projektu poprzez wpychanie tam tych łuczków - to może przynieść rezultaty wręcz opłakane ( w rodzaju postawienia atrapy drogocennej stajni przed hotelem Sheraton w Krakowie, nawet bez tego czegoś udanym raczej tylko w środku, niż na zewnątrz: pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Hotel_Sheraton_w_Krakowie.jpg ). Mimo wszystko lepiej uczyć się na cudzych błędach, niż na własnych - o ile to tylko możliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lili Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 22:07 Latwo pluc na propozycje przeksztalcen Katowic..., ale co zrobic zeby wilk byl syty i owca cala? Gdybym byl architektem, to wurzucilbym zewnetrzna obudowe Supersamu. Zostawilbym wszystkie luki konstrukcji, a wnetrze wypelnil 3 do 4 kondygnacji handlowych( o ile to by sie zmieścilo) Calosc przekrylbym przeszkleniem( jak to ma miejsce w Zlotych tarasach w W-wie), dzieki czemu architektura bylaby lekka i transparentna do wnetrza i odwrotnie! Luki bylyby widoczne ..ku chwale swiatowej slawy inzyniera! Sek w tym, ze z pazernych marzen milionerow-inwestorow, zeby miec jak najwiekszy dochod z m2 pow. uzytkowej,bylby skromniejszy niz zamierzony. Czy wilk zawsze musi byc syty?..nam tez sie cos nalezy.. no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATOLOVE Re: Znów spór o halę Supersamu. Choć jest komprom IP: 87.206.164.* 26.11.10, 00:06 Poziom wiedzy o architekturze i historji sztuki,oraz historji miasta jest zatrwazajaco smutny. Az sei serce kraje czytajac komentraze typu"W katowicach nie ma zabytkow,rownac z ziemia chcemy miec nowoczesne oszklone"..Zal mi mojego miasta w kturym sie urodzilem i wychowalem i mieszkam obecnie.Ludzie ogarnijecie sie,zajrzyjcie do ksiazek,poczytajcie wikipedie,cokolwiek byle poszerzyc swoj swiatopoglad!To ze Katowice uzyskaly prawa miejskie w XIX w,nie oznacza ze nie ma tu zabytkow!Rozwoj miasta przypadl na najwiekszy boom przemyslowy koncowki XIX i poczatku XX wieku.Sciagnal tu setki ludzi do pracy,a co za tym idzie wszystkie dziedziny przemyslu szybko sie rozwijaly.Ludzie potrzebuja mieszkan wiec duzo sie budowalo.Dla elit takze.W katowicach sa dziesiatki kamienic w ruznych stylach: secesja,historyzm,eklektyzm,neogotyk,modernizm,sa nawet dobre przyklady soc realu(palac mlodziezy- z kad inad niedlugo remont) Wystarczy zadrzec glowe!Zobaczyc sztukaterie ,rzezbienia,plaskorzezby,wiele z nich jest zaniedbanych,to fakt,bo maja prywatnych wlascicieli kturzy o nich niedbaja,albo nie maja pieniedzy,ale to nie znaczy ze trzeba je burzyc bo sa brudne.Vide-odrapana kamienica na rogu Plebiscytowej,teraz juz po remoncie prawie,pamietam jaka byla zapyziala,ale piekna,chcieli ja burzyc,na szczescie ktos poszedl po rozum do glowy i ja wyremontowal,a teraz beda tam sprzedawac luxusowe apartamenty!I na bank juz sa kupcy!Coraz wiecej zamoznych ludzi chce miec pomieszcenia biurowe czy tez mieszkalne w historycznych wnetrzach a nei tylko w szkle czy betonie.Na szcescie Plebiscytowa odzyskuje dawny blask ,powolutku co prawda,ale jednak.Przed wojna byla to jedna z najbardziej luxusowych ulic ulic Katowic,wiem z opowiesci dziadka.Pelno tam bylo knajp,kawiarni,bylo kino,vodevil,teatr ktury juz dziala od 1901 r.Paradosem jest to ze Po wkroczeniu wojsk niemieckich,nazisci bardzo malo zniszczyli w sesnie ilosciowym(co innego w znaczeniu wartosci mentalnej-narodowej dumy)Wysadzili nowopowstale Muzeum Slaskie(niepowetowana strata jeden z najnowoczesniejszych budynkow na swiecie wowczas w 1938 r mial drzwi na fotokomurke oraz klimatyzacje!A my dzis sie podniecamy fotokomurka na stacjach benzynowych,a mielismy to 72 lata temu.)Wysadzona tez zostala synagoga,jedna z najwiekszych w kraju i w europie,nie pozostaly po niej praktycznie zadne slady,oprocz budynku w kturym obecnie miesci sie czesc banku chyba.Niestety teraz na jej miejscu stoja namioty nieszczesnego targu,w samym centrum miasta!Nasi przodkowie zlapali by sie za glowe.Kiedys byly tam tez deptaki,drzewa lawki,bylo po prostu pieknie.Najwiecej zniszczen dookonali komunisci,w latach 50-60-70-tych.Wyburzyli najwiecej.Taki los zgotowali polacy Plakom.Uwazali ze z tej ziemi trzeba wytepic wszelie przejawy i pozostalosci slaskosci nie niemieckosci,a taka jest prawda ze najwiecej pobudowali tu ludzie z zagranicy.Zydzi,niemcy,austriacy,nawet anglicy(Sir Baildon,i jego huta).. A lista tylko niekturych budynkow wyburzonych przez komunistow. Hotel Welt z 1850r na rynku-spalili czerwonoarmisci- 1945r Rynek-kamienica pod Skarbek kamienica pod Zenit Kamienica pod dom Prasy Kamienica przy Baku slaskim na rynku,obecnie przejscie-swiatla w kierunku BWA i resytz koszmarow.. WIlla Grundmana na warszawskiej-jednego z zalozycieli katowic-obecnie jest tam Bank Caly kwartal kamienic pod obecny dworzec.Nie bede polemizowal czy dobrze ze go zburza czy tez nie,sa plusy i minusy,najbardziej ubolewam za tamtymi kamienicami i Hotelem Kaiserhof ktury tam byl,a ulica Stawowa byla dluga i spacerowa a nie to co teraz-namiastka dawnej swietnosci/ Plusem wybudowania Nowego dworca(przebudowy starego)i wzniesienia galerji handlowej jest powrot do dawnego ukladu urbanistycznego i zamkniecia otwartej przestrzeni placu szewczyka i rekonstrukcja ulicy marjackiej,bo mili panstwo.TAM ZADNEGO PLACU KIEDYS NIE BYLO!!Ten obecny plac ktury rozjezdzaja autobusy i hula wiatr i spaliny budzi obrzydzenie,przynajmniej moje,dobrze ze tam postawia budynki. A supersam to piekna konstrukcja,gdyby go tylko oczyscic,zdjac blachy faliste wymienic okna na takie jakie byly,wyremontowac,to by bylo cos,nikt by nie wspominal o jakis nowocesnych klockach.A teraz projektanci stawiaja na hurra kloce w centrum naszego miasta i cieszmy sie!Wazne zeby bylo,nei wazne co!Bo jest inwestor,on moze uciec.Ja dziekuje za takich inwestorow,za gura 10 lat trzeba bedzie to burzyc bo bedzie straszyc zepsuciem i tracic przezytkiem,bo nie sa to projekty ponadczasowe.Prosze sie przyjzec np budynkom modernistycznym.Jak byly piekne i funkcjonalen 70 lat temu,takie pozostaly do dzis,sa niekture zaniedbane,owszem,ale to nei znaczy ze trzeba je obkladac styropianem! Noz sie w kieszeni otwiera.Nase miast niegdys perla w srod poslich miast,nazywane polskie chicago,z powodu nowocesnosci dynamiki,ludzi na ulicach,oswietlenia,budowli,gdzie mieszkali wybitni aktorzy,artysci,pisarze(tak tak) teraz jest namiastka dawnej przeszlosci i chwaly.A narod katowicki mysli ze tu tylko kopalnie byly i nic pozatym.Burzyc bo tu nie ma zabytkow,nie to co krakow.rece opadaja..gdyby o wartosci zabytku decydowala data to bysmy musieli z 50% zabytkow zdjac te etykiete,bo dziela Klimta,Picassa,Mattisea maja niekture mniej niz 100 lat.Ludzie ogranijcie sie zanim bedzie zapuzno i wszystko nam tu powyburzaja i bedziemy mieszkac w pudelkowym miescie!Pozatym katwice to bedzie jakies kuriozum galerja na dworcu,galerja w empiku,podobno ma byc jeszcze na miejscu pustego hotelu silesia,i w starym dworcu(o tego nikt sie nie bije a zabytek niszczeje)W koncu ludzia tez zabraknie pieniedzy ile mozna siedziec w tych galerjach.Wmowiono nam mieskancom slaska,i nie tylko,ze jedyne rozrywki to galerja handlowa.Dosyc tych bredni!Gdzie baseny?Gdzie inne formy rozrywki?Damy tluszczy kolejne kino i popcorn,niech sie ciesza.. Dodam tylko ze nie jestem starym zgredem,mam 26 lat i nie podoba mie sie co tu sie dzieje. Miasto opustoszale wieczorem,strach sie przejsc,a w piatek po 18 to juz zaczyna sie masto zombie,wlasciwie to czasem sie nieboje isc,bo jest zupelnei pusto,kto mnie napadnie jak nikogo nie ma?Moze ci co mnie widza boja sie ze jakis czub chodzi po nocy.Wrucilem z Wroclawia i Krakowa po studiach i ciezko sie przestawic na te "pustki" i rozrywki i lokale porozrzucane po miescie.Wroclaw jescze pare lat temu tez straszyl,ale wystarczyl madry gospodzarz i miasto przywrucone do danej swietnosci,roziwja sie,a to tez slask,u nas tez tak mozna,tylko trzeb miec olej w glowie i otoczyc sie madrymi doradcami. Czego zycze memu miastu i jego rzadzacym-pamietajcie rzadzicie w naszym imieniu,nie na odwrot.Ps,przepraszam za ortografie i brak polskich zn,pislaem w pospiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KATOLOVE Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: 87.206.164.* 26.11.10, 00:18 Poziom wiedzy o architekturze i historji sztuki,oraz historji miasta jest zatrwazajaco smutny. Az sie serce kraje czytajac komentaze typu"W katowicach nie ma zabytkow,rownac z ziemia chcemy miec nowoczesne oszklone"..Zal mi mojego miasta w kturym sie urodzilem i wychowalem i mieszkam obecnie.Ludzie ogarnijecie sie,zajrzyjcie do ksiazek,poczytajcie wikipedie,cokolwiek byle poszerzyc swoj swiatopoglad!To ze Katowice uzyskaly prawa miejskie w XIX w,nie oznacza ze nie ma tu zabytkow!Rozwoj miasta przypadl na najwiekszy boom przemyslowy koncowki XIX i poczatku XX wieku.Sciagnal tu setki ludzi do pracy,a co za tym idzie wszystkie dziedziny przemyslu szybko sie rozwijaly.Ludzie potrzebuja mieszkan wiec duzo sie budowalo.Dla elit takze.W katowicach sa dziesiatki kamienic w ruznych stylach: secesja,historyzm,eklektyzm,neogotyk,modernizm,sa nawet dobre przyklady soc realu(palac mlodziezy- z kad inad niedlugo remont) Wystarczy zadrzec glowe!Zobaczyc sztukaterie ,rzezbienia,plaskorzezby,wiele z nich jest zaniedbanych,to fakt,bo maja prywatnych wlascicieli kturzy o nie niedbaja,albo nie maja pieniedzy,ale to nie znaczy ze trzeba je burzyc bo sa brudne.Vide-odrapana kamienica na rogu Plebiscytowej,teraz juz po remoncie prawie,pamietam jaka byla zapyziala,ale piekna,chcieli ja burzyc,na szczescie ktos poszedl po rozum do glowy i ja wyremontowal,a teraz beda tam sprzedawac luxusowe apartamenty!I na bank juz sa kupcy!Coraz wiecej zamoznych ludzi chce miec pomieszczenia biurowe czy tez mieszkalne w historycznych wnetrzach a nei tylko w szkle czy betonie.Na szcescie Plebiscytowa odzyskuje dawny blask ,powolutku co prawda,ale jednak.Przed wojna byla to jedna z najbardziej luxusowych ulic ulic Katowic,wiem z opowiesci dziadka.Pelno tam bylo knajp,kawiarni,bylo kino,vodevil,teatr ktury juz dziala od 1901 r.Paradosem jest to ze Po wkroczeniu wojsk niemieckich,nazisci bardzo malo zniszczyli w sensie ilosciowym(co innego w znaczeniu wartosci mentalno-narodowej dumy)Wysadzili nowopowstale Muzeum Slaskie(niepowetowana strata jeden z najnowoczesniejszych budynkow na swiecie wowczas w 1938 r mial drzwi na fotokomurke oraz klimatyzacje!A my dzis sie podniecamy fotokomurka na stacjach benzynowych,a mielismy to 72 lata temu.)Wysadzona tez zostala synagoga,jedna z najwiekszych w kraju i w europie,nie pozostaly po niej praktycznie zadne slady,oprocz budynku w kturym obecnie miesci sie czesc banku chyba.Niestety teraz na jej miejscu stoja namioty nieszczesnego targu,w samym centrum miasta!Nasi przodkowie zlapali by sie za glowe.Kiedys byly tam tez deptaki,drzewa lawki,bylo po prostu pieknie.Najwiecej zniszczen dokonali komunisci,w latach 50-60-70-tych.Wyburzyli najwiecej.Taki los zgotowali polacy Plakom.Uwazali ze z tej ziemi trzeba wytepic wszelie przejawy i pozostalosci slaskosci nie niemieckosci,a taka jest prawda ze najwiecej pobudowali tu ludzie z zagranicy.Zydzi,niemcy,austriacy,nawet anglicy(Sir Baildon,i jego huta).. A lista tylko niekturych budynkow wyburzonych przez komunistow. Hotel Welt z 1850r na rynku-spalili czerwonoarmisci- 1945r Rynek-kamienica pod Skarbek kamienica pod Zenit Kamienica pod dom Prasy Kamienica przy Baku slaskim na rynku,obecnie przejscie-swiatla w kierunku BWA i reszty koszmarow.. WIlla Grundmana na warszawskiej-jednego z zalozycieli katowic-obecnie jest tam Bank Caly kwartal kamienic pod obecny dworzec.Nie bede polemizowal czy dobrze ze go zburza czy tez nie,sa plusy i minusy,najbardziej ubolewam za tamtymi kamienicami i Hotelem Kaiserhof ktury tam byl,a ulica Stawowa byla dluga i spacerowa a nie to co teraz-namiastka dawnej swietnosci/ Plusem wybudowania Nowego dworca(przebudowy starego)i wzniesienia galerji handlowej jest powrot do dawnego ukladu urbanistycznego i zamkniecia otwartej przestrzeni placu szewczyka i rekonstrukcja ulicy marjackiej,bo mili panstwo.TAM ZADNEGO PLACU KIEDYS NIE BYLO!!Ten obecny plac ktury rozjezdzaja autobusy i hula wiatr i spaliny budzi obrzydzenie,przynajmniej moje,dobrze ze tam postawia budynki. A supersam to piekna konstrukcja,gdyby go tylko oczyscic,zdjac blachy faliste wymienic okna na takie jakie byly,wyremontowac,to by bylo cos,nikt by nie wspominal o jakis nowocesnych klockach.A teraz projektanci stawiaja na hurra kloce w centrum naszego miasta i cieszmy sie!Wazne zeby bylo,nei wazne co!Bo jest inwestor,on moze uciec.Ja dziekuje za takich inwestorow,za gura 10 lat trzeba bedzie to burzyc bo bedzie straszyc zepsuciem i tracic przezytkiem,bo nie sa to projekty ponadczasowe.Prosze sie przyjzec np budynkom modernistycznym.Jak byly piekne i funkcjonalen 70 lat temu,takie pozostaly do dzis,sa niekture zaniedbane,owszem,ale to nei znaczy ze trzeba je obkladac styropianem! Noz sie w kieszeni otwiera.Nase miast niegdys perla w srod poslich miast,nazywane polskie chicago,z powodu nowocesnosci dynamiki,ludzi na ulicach,oswietlenia,budowli,gdzie mieszkali wybitni aktorzy,artysci,pisarze(tak tak) teraz jest namiastka dawnej przeszlosci i chwaly.A narod katowicki mysli ze tu tylko kopalnie byly i nic pozatym.Burzyc bo tu nie ma zabytkow,nie to co krakow.rece opadaja..gdyby o wartosci zabytku decydowala data to bysmy musieli z 50% zabytkow zdjac te etykiete,bo dziela Klimta,Picassa,Mattisea maja niekture mniej niz 100 lat.Ludzie ogranijcie sie zanim bedzie zapuzno i wszystko nam tu powyburzaja i bedziemy mieszkac w pudelkowym miescie!Pozatym katwice to bedzie jakies kuriozum galerja na dworcu,galerja w empiku,podobno ma byc jeszcze na miejscu pustego hotelu silesia,i w starym dworcu(o tego nikt sie nie bije a zabytek niszczeje)W koncu ludzia tez zabraknie pieniedzy ile mozna siedziec w tych galerjach.Wmowiono nam mieskancom slaska,i nie tylko,ze jedyne rozrywki to galerja handlowa.Dosyc tych bredni!Gdzie baseny?Gdzie inne formy rozrywki?Damy tluszczy kolejne kino i popcorn,niech sie ciesza.. Dodam tylko ze nie jestem starym zgredem,mam 26 lat i nie podoba mie sie co tu sie dzieje. Miasto opustoszale wieczorem,strach sie przejsc,a w piatek po 18 to juz zaczyna sie masto zombie,wlasciwie to czasem sie nieboje isc,bo jest zupelnei pusto,kto mnie napadnie jak nikogo nie ma?Moze ci co mnie widza boja sie ze jakis czub chodzi po nocy.Wrucilem z Wroclawia i Krakowa po studiach i ciezko sie przestawic na te "pustki" i rozrywki i lokale porozrzucane po miescie.Wroclaw jescze pare lat temu tez straszyl,ale wystarczyl madry gospodzarz i miasto przywrucone do danej swietnosci,roziwja sie,a to tez slask,u nas tez tak mozna,tylko trzeb miec olej w glowie i otoczyc sie madrymi doradcami. Czego zycze memu miastu i jego rzadzacym-pamietajcie rzadzicie w naszym imieniu,nie na odwrot,a w Katowicach jest wiele wolego miejasca na nowa architekture anie burzenie zabytkow.Ps,przepraszam za ortografie i brak polskich zn,pisalem w pospiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
pieronski_hanys kielichy i przęsła - najciekawsze zabytki Katowic 26.11.10, 14:36 No cóż, wychodzi na to, że najciekawszymi zabytkami Katowic są dworcowe kielichy i przęsła/łuki hali supersamu. Tutaj się nie ma co sprzeczać! - tak twierdzą eksperci. Stary dworzec secesyjny na przeciwko hotelów Monopol i Diament, kamienice z XIX wieku na Mickiewicza, 3maja, Warszawskiej, Jagiellońskiej, Dyrekcyjnej, Staromiejskiej, Placu Wolności i Miarki, liceum Mickiewicza, Teatr Śląski, kościoły katolickie i ewangelickie, Nikiszowiec i Giszowiec, katedra, huta Uthemanna i inne zabytki industrialne oraz i dzielnica modernistyczna - zapomnijcie o tych starociach! Organizacja protestów przeciwko niszczeniu tych obiektów nie ma sensu, bo zostały wybudowane za czasów pruskich na Górnym Śląsku, po drugie ci, którzy je zbudowali już nie żyją, nie można się im podlizać, nic się nie da ugrać, więc po co robić protest? Katowiczanie, walczmy dalej o kielichy i przęsła - toż to nasze górnośląskie dziedzictwo prosto z PRLu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez korkow Kompromis ? IP: *.dip.t-dialin.net 26.11.10, 16:42 Male, polskie sklepy i sklepiki tuz za rogiem. Bez rozwiazan ze zgnilego zachodu. Bez korkow w miescie. Bez kilkukilometrowych przejazdow na zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prima Znów spór o halę Supersamu. Choć jest kompromis IP: 83.142.222.* 28.11.10, 15:49 niech zmiotą to ohydztwo z powierzchni ziemi i postawią cokolwiek nowego i nowoczesnego! Wstyd żeby w stolicy województwa stał taki potworek!! Odpowiedz Link Zgłoś