Gość: AniaK Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.internetia.net.pl 21.06.11, 22:44 Ja pochodzę z dolnego Śląska, i do Wrocławia zawsze miałam sentyment. Bardzo się cieszę, że Wrocław tak ładnie się rozwinął. Obecnie obowiązuje mnie inny lokalny patriotyzm. Jednak politycy wyższego szczebla reprezentują cały kraj - sentymenty czasami powinny iść na bok - i podział funduszy powinien być w miarę sprawiedliwy. Właściwe wykorzystanie funduszy, przy równych szansach, wyłania najlepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 Taktyka wygrała Panie Kamilu - Rozum innymi słowy 21.06.11, 22:45 Co niby miało wygrać w Katowicach? Posmarkany farbą Nikisz? Światła sygnalizacyjne tak wyregulowane żeby wjazd do miasta był utrudniony? Rozdawanie słoneczników , kilka imprez rozrywokowo - kulturalnych made in Mariacka te cztery ulice na krzyż z tego dwie ledwo drożne, ten syf na Dworcowej ?, kamienice Seiferta ? Kasy na to wydali mnóstwo ale bez głowy . Katowice czy Lublin po to awansowali do ESK żeby było kogo odrzucić, zawsze tak się robi Każdy konkurs czy przetarg w ten sposób się ustawia. Pomysł,że Katowice mogą zostać ESK był prawie tak prawdopodobny jak spadek ceny benzyny do 1 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Taktyka wygrała Panie Kamilu - Rozum innymi s IP: *.internetia.net.pl 22.06.11, 00:13 > Katowice czy Lublin po to awansowali do ESK żeby było kogo odrzucić, zawsze tak > się robi > Każdy konkurs czy przetarg w ten sposób się ustawia. to jest argument, który pokazuje, że wszystko z założenia było tak ustawione, żeby wygrał Wrocław. Jak się chce bronic jakiejś tezy to trzeba umieć dobierać argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ObyWalet Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.218.151.1.static.telsat.wroc.pl 21.06.11, 22:46 Oj panie Durczok, 13 jurorów, w tym 7 nie z Polski, wybiera Wrocław JEDNOMYŚLNIE, a pan bredzisz o polityce! Przegrajcie z honorem! Bo inaczej to będzie wstyd, że bez kultury startowaliście w konkursie na Stolicę Kultury! Pokaż pan co Katowice miały lepszego w ofercie niż Wrocław, to pogadamy. Ale bredzenie o polityce--idź pan lepiej się napić i wyspać! I nie ośmieszaj swoją osobą swojego miasta - które przecież przygotowało dobrą ofertę, a przegrało z lepszym. Odpowiedz Link Zgłoś
drax86 Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 22:46 "Najgorsze co mogłoby nam przyjść do głowy to ustawienie tej przegranej w długim szeregu prawdziwych lub wydumanych dowodów na śląska krzywdę" Śląsk nie ucierpiał. Śląsk to także (a raczej przede wszystkim) Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
old-firehand Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 22:46 Masz up....ony stół Rurku. A mózg jeszcze bardziej. Jeżeli taka jest Twoja ocena rzeczywistości, to rozumiem nonsewnowne komentarze w "Faktach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smak Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.11, 11:32 sposób wyrażania swoich opinii ukazuje poziom naszej kultury. Kamil Durczok, który pochodzi z Katowic może być nieco stronniczy w swoim artykule ale ja zdecydowanie się pod tym podpisuję. Katowice zasłużyły na miano ESK. Przegrana w taki, a nie inny sposób boli jeszcze bardziej. To nie koniec naszych starań ;) Katowice pozdrawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubawił mnie pan Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.centertel.pl 21.06.11, 22:48 Po co pan miesza politykę do tego? Nie jestem zwolennikiem tej opcji, ale dosyć mam takich "pustych" tekstów ludzi, którym na sercu podobno lezy region śląski. Jesli ktoś miał krzyczeć, to trzeba było to robić! Zrobił Pan cos w tej sprawie, żeby pomóc Katowicom? Jesli nie, to dlaczego nie - Panie znany dziennikarzu ze Śląska??? Jesli tak, to dlaczego dało to tak mizerne efekty???. Pomysł Katowic jako europejskiej stolicy kultury był cokolwiek śmieszny... , nawet dla ludzi tutaj mieszkających. Śląsk podupadł, ale to problem elit, do których Pan także się zalicza. Proszę intelektualnie otrzeźwieć i zastanowic sie, co zrobić, żeby stąd naprawdę nie uciekali ludzie, ulice nie pustoszały o 17, a o Śląsku mówiło się w kraju tylko w kontekście autonomii. Czy tym remedium miały być Katowice jako Europejska Stolica Kultury? Proszę się chwilę zastanowić i sobie samemu odpowiedzieć... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa-net Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: 83.238.58.* 21.06.11, 22:49 Panie Durczok, trochę powagi. Nie rób Pan taniej popeliny bo się ośmieszasz. Nie mogę pojąć dlaczego we wszystkim dopatrujemy się zmowy lub jakiś ukrytych podtekstów. A do pismaków mam prośbę ,żeby zastanowili się sto razy nad tym co piszą lub wcale nie pisali jak by to miały być bzdury, bo wy panowie swą tanią sensację robicie w kraju zamęt i ferment . I co wy przez to chcecie osiągnąć ? czy chodzi wam tylko o niezadowolenie społeczne . Odpowiedz Link Zgłoś
mela_1 Wygrać - to wielka sztuka 21.06.11, 22:49 ...ale przegrać i to z klasą - jeszcze większa. Zatem klasy życzę i to wszystkim przegranym, panie Kamilu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Kamil Durczok - ma jakiś interes w tych bredniach IP: *.klodzko.hypnet.pl 21.06.11, 22:50 POd kogo ten wieśniak gra? Co kombinuje? Jeśli zdrojew pomógł Wrocławiowi po kłodach rzucanych mu pod nogi i to jakich, to ludzie trzymajcie mnie. Prawie pewnym jest, że gdyby od zdrojewa coś zależało, bufetowa dziś piłaby szampana, ale na szczęście jury było, jakie było. Katowice idą do przodu, ale z takimi burakami przy głosie, niech się ustawią w kolejce na ostatnim afrykańskim krajem. Śląsk zasługuje na uwagę, ale zanim się oderwie od węglowych pejzaży, wiele wody upłynie w rzekach i to nie wina Śląska. Kiedyś miejsce inteligencji, inżynierów wysokich lotów, dziś spęd prostaków czego dowodem jest dur... czok. Odpowiedz Link Zgłoś
japolak czy wygrała polityka? 21.06.11, 22:50 Panie Kamilu. Mieszkam w Warszawie, niedaleko Katowic urodziłem się i wychowałem. Ale na Wrocław głosuję jako jedną z europejskich stolic kultury. Cenię energię i piękno miasta, także że zamiast wstydzić się niemieckich, czeskich czy żydowskich watków swej historii - jest dumne z tego. Podobnie jak z kresowego zaśpiewu części mieszkańców. Jest inny konkurs - na zieloną stolicę Europy. Startuje Warszawa, z argumentem że już niedługo przestanie zrzucać nieoczyszczone ścieki z połowy miasta do Wisły. A ja głosuję na Dąbrowę Górniczą i namawiam ją do startu. Wiem, panie Kamilu, że to nie Śląsk, lecz Zagłębie, lecz to samo województwo. W różnych artykułach i folderach powtarzany jest mój życzliwy żart, że pora zmienić nazwę z "Górniczej" na "Zieloną". Miasto z własnym pojezierzem - czterema jeziorami, w dodatku sztucznymi - a jedno to rezerwat. Z kawałkiem unikatowej w Europie Pustyni Błędowskiej, szlakami kajakowymi, skałkami wspinaczkowymi etc. Pewnie by głos oddali i Korfanty, i generał po wojnie też będący wojewodą śląskim... Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskozloty Re: czy wygrała polityka? 21.06.11, 23:55 Energia miasta przejawia się przez zaangażowanie jego zwykłych mieszkańców a nie sowicie opłacanych instytucji kultury. Jeżeli chodzi o modną w świecie wielokulturowość i dumę z historii wielonarodowej miasta jest pewna różnica między Wrocławiem i Katowicami. W Katowicach mieszkają obywatele narodowości polskiej,śląskiej i niemieckiej w przeciwieństwie do czysto polskiego miasta Wrocławia. Pewnie łatwiej jest nie wstydzić się niemieckich, czeskich czy żydowskich korzeni miasta jeżeli tych społeczności już nie ma niż na co dzień współpracować i współzawodniczyć z żywą kulturą śląską czy niemiecką tworzoną przez mieszkańców. Od wielu lat krąży pomysł zorganizowania w Katowicach np. festiwalu kultury niemieckiej ale ciekawy jestem kto w przyszłości odważy się zorganizować taki festiwal w mieście zakamuflowanej opcji niemieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bono Re: czy wygrała polityka? IP: 193.59.73.* 22.06.11, 10:01 witam ja od 4 lat mieszkam we Wrocławiu i kultury to tu jak na lekarstwo - chodzi mi o tą prawdziwą kulturę a nie tą nastawioną na szpan i kasę, bo tego we Wrocławiu najwięcej sorki akurat np. Lublin był dużo lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: czy wygrała polityka? IP: 192.100.112.* 22.06.11, 11:55 to moze zajrzyj tutaj.. www.wroclaw.pl/stale_festiwale_wystawy_imprezy_2.dhtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARCIN Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.piekary.net 21.06.11, 22:51 Nie zawsze zgadzam się z Kamilem Durczokiem, ale ty, razem tak... Niestety POLITYKA wygrała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atuskr Aż płakać mi się chce, że to podrzędne Śląskie IP: *.tktelekom.pl 21.06.11, 22:51 miasto przegrało ze swoją Stolicą regionu. Dzisiaj jak usłyszałem w radiu, że Wrocław wygrał ten konkurs, zacząłem się zastanawiać jak bardzo będzie jechany przez internautów. Nawet nie spodziewałem sie, że "redaktor naczelny "Faktów" TVN" będzie tak żałośnie skomleć. Chociaż nie głosowałem ostatnio na Dutkiewicza i nie zamierzam w przyszłości, BRAWO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mkugler Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 22:51 Po prostu, Katowice były za cienkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darklew Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 22:52 Gdyby ta przyznana kasa nie miała znaczenia, to dlaczego nie można było poczekać z jej przyznaniem kilka dni. Jeśli było w finale 5 miast, to w trosce o likwidowanie różnic, promocję rozwoju, jeśli już to minister winien wspierać jak wszyscy przyznają nie gorsze projekty tzw Polski B. W tym przypadku Katowic i Lublina. Po to jest rząd, żeby myślał szerzej i nie kierował się wąskim partykularyzmem, ale to trzeba mieć klasę. Piszę to ze Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trata tata Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.217.146.194.generacja.pl 21.06.11, 23:10 Gdyby to polityka decydowała, to Tusk przeforsowałby Gdańsk na ESK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q-ku durczok broni Katowic i jest stronniczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 22:52 czyli przyganiał kocioł gracy - dziennikarz zamiast obiektywności pokazuje zaangażowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trgrd Smuteczek IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.06.11, 22:54 Jest mi mega smutno. Ok, dostaliśmy we Wro tytuł ESK 2016, ale jak patrzę na to forum, wolałbym, żeby wygrały Katowice i był święty spokój. Dlaczego na Rynku we Wro pusto? Bo co i rusz Wrocek biega po prawa do organizowania jakichś imprez i instytucji (od Expo po Europejskie Centrum Nauki czy jakoś tak, później jego przybudówki, później jeszcze coś). Na początku to było fajne, później to stało się normą. Stąd brak fajerwerków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ser Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia IP: *.wroclaw.mm.pl 21.06.11, 22:55 I powiem wam że mnie to nie rusza Odpowiedz Link Zgłoś
hellcat75 Re: Mieszkam we Wroclawiu od urodzenia 21.06.11, 23:36 mieszkalem we wroclawiu 3 lata i w zyciu nie chcialbym tam znowu mieszkac Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Już się otwiera polskie piekiełko 21.06.11, 22:55 Jaki z tego wniosek wynika? Że Wrocław wogóle nie powinien startować, bo minister Zdrojewski pochodzi z Wrocławia. Według logiki Autora artykułu oczywiście mógł starować, ale broń Boże wygrać, bo to byłoby już prymitywne zagranie. Katowicom życzę wszystkiego najlepszego, ale niech uświadomią sobie, że zanim Wrocław wreszcie doczekał się tego wyróżnienia, to wcześniej poniósł wiele porażek w staraniu się o różne przedsięwzięcia (Wystawa Światowa, Wystawa Tematyczna, Europejski Instytut Technologiczny). To nie wyszło, zbyt słabe było poparcie Rządu. Ale nie zniechęcał się. Gdy wreszcie sie udało, to podnosi sie rwetes na całą Polskę i różne oskarżenia. Takie polskie piekiełko. Katowice też nie powinny się zniechęcać, użalać i doszukiwać jakiegoś celowego działania, tylko nadal startować do różnych prestiżowych imprez i promować się za granicą tak jak przez wiele lat robił to Wrocław. I w końcu musi sie udać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdenek Re: Już się otwiera polskie piekiełko IP: *.123.196.107.gl.digi.pl 21.06.11, 23:01 Wrocław, niemieckie miasto zasiedlone przez wsiunów zza Buga... Ale na gratulacje zasłużył, nawet jeśli zwyciężył tak, jak Koreańczycy zwyciężali na MŚ w Korei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trgrd Re: Już się otwiera polskie piekiełko IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.06.11, 23:12 Pokaż mi chociaż jedną mapę Niemiec na której jest zaznaczone miasto Wrocław? Lwów to wsiuny zza Buga? To miasto definiowało polską kulturę przez wiele dziesiątków lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pededro Re: Już się otwiera polskie piekiełko IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 22:37 Zdenku, Zdenku... Powtarza pan bezmyślnie stereotypy. Po wojnie do Wrocławia najwięcej ludzi trafiło z... Mazowsza. Ze Lwowa to akurat przyjechała profesura z Uniwersytetu Jana Kazimierza. Wsiuny? Nie sądzę...Poza tym gdzie w Polsce nie ma wsiurów? Wszędzie są – PRL nam to załatwił ze swoją polityką awansu społecznego. Rozumiem, że pan jesteś miastowy od 20 pokoleń co najmniej :) Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poczułem niesmak _Prymitywem to jesteś ty, panie Durczok. "Rurku!"_ IP: *.internetia.net.pl 21.06.11, 22:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatic W walce o ESK wygrała polityka IP: *.plock.mm.pl 21.06.11, 22:55 Kamil Durczok urodził się w Katowicach stąd ten tekst Odpowiedz Link Zgłoś
6grudnia Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 22:57 zazdrośniczek z Katowiczek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lis Jeżeli Durczok zajmuje się kulturą to Rydzyk ... IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 22:58 powinien założyć klinikę aborcyjną i wystąpić w wyborach z listy SLD. Durczok zna się na kulturze jak stara ku... na katechiźmie. Zresztą gó... kogo obchodzi tytuł europejskiej stolicy kultury, srania po ścianie, gry na flecie, czy dłubania sobie w dupie. Od takiego bzdurnego tytuliku katowicki syf nie zamieni się w Paryż! Durczok, a kto dzisiaj mył ci chopie klawiaturę? Przecież czyta cię te kilka milionów ludzi i wszyscy są ciekawi jak obsraną masz klawiaturę?! Odpowiedz Link Zgłoś
morning.calm Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 22:59 Panie Durczok, a może to dlatego, że stół był upie...ny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: Kamil Durczok? Kogo to się cytuje? IP: *.klodzko.hypnet.pl 22.06.11, 11:03 Trzeba być naprawdę prostacką prasą, ostatnim szmatławcem, by takiego prostaka cytować bez końca. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P 21.06.11, 23:00 I oto Wroclaw przeistoczyl sie w Slask! Cud! Teraz powoluja sie na slaskosc - chca byc Slazakami i do slaskosci pretenduja. Hahaha - zenujace, a moze satysfakcjonujace:P? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćAmertil Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 23:18 @ulther, poczytaj najpierw człowieku jakąkolwiek historyczną książkę o tym regionie, a dopiero później wypisuj bzdury na forum w internecie. Nie od dziś, a od stuleci Wrocław jest jedyną stolicą Śląska. Katowice to stolica Górnego Śląska. Nie mnie to oceniać, nie miejcie mi za złe. Po prostu przekazuję prawdę, jaką można znaleźć w niejednej książce. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P 21.06.11, 23:21 Gość portalu: gośćAmertil napisał(a): > @ulther, poczytaj najpierw człowieku jakąkolwiek historyczną książkę o tym regi > onie, a dopiero później wypisuj bzdury na forum w internecie. Nie od dziś, a od > stuleci Wrocław jest jedyną stolicą Śląska. Katowice to stolica Górnego Śląska > . Nie mnie to oceniać, nie miejcie mi za złe. Po prostu przekazuję prawdę, jaką > można znaleźć w niejednej książce. Racja i maly drobiazg. Katowice sa stolica woj. tzw. slaskiego, stolica Gornego Slaska jest Opole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 23:28 Ach, rzeczywiście. O to mi chodziło. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P IP: 130.138.227.* 23.06.11, 15:08 Nie żebym się broń boże czepiał, ale coś mi się wydaje, ze Ci "Ślazacy" z Wrocławia w większości pochodza ze Lwowa.... A co do stolicy, to Opole mi nie przeszkadza, ale tak się składa, że w okresie międzywojennym stolicą Śląska były Katowice. Jak wiadomo z definicji stolica to siedziba władz :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 21:25 chyba polskiego skrawka Śląska(Zachodniej Małopolski) najpierw sprawdz ilu było ludzi z kresów a póżniej się wypowiadaj na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kAT a stolica Polski, to Gniezno? Arnold? IP: *.rdns.sun-net.pl 22.06.11, 00:52 Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P 21.06.11, 23:18 ulther napisał: > I oto Wroclaw przeistoczyl sie w Slask! Cud! Teraz powoluja sie na slaskosc - > chca byc Slazakami i do slaskosci pretenduja. Hahaha - zenujace, a moze satysfa > kcjonujace:P? Prowokatorze - we Wroclawiu mieszkaja potomkowie kilkunastu tysiecy z roznych przyczyn niewypedzonych Slazakow mieszkajacych tam przed wojna, sa tam przemieszane z gruzem i zabudowane blokowiskami szczatki moich przodkow, mieszka tam tez sporo swiezoprzekludzonych Slazakow z Gornego Slaska, ktorzy wybrali Wroclaw w miejsce GB, Wsiawy czy Irlandii , jest tam wreszcie powstala na tej bazie calkiem juz rozwinieta slaska tozsamosc, fakt, ze byc moze jeszcze przytlumiona, ale czesto fajniejsza w odbiorze, niz tzw. slaskosc pana Piotra Uszoka. Duch tego miejsca nie odwiedzi pana, i nie dlatego, ze by sie zdegenerowal, jak Piotr Uszok, ale dlatego, ze pan jest tylko niezauwazalnym prowokatorskim smieciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lubelski Co to jest ta "Wsiawa"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 23:21 I co tak pijesz do tej "wsiawy" dziecko? Kompleksy? A czymż takim jest ten "twój" Wrocuś? Nie za dużo propagandy sukcesu. Chamstwo w najgorszym wydaniu i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Co to jest ta "Wsiawa"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.11, 23:32 Jeśli już, to Wrocek, a nie jakiś "Wrocuś" - tak mówią może dzieciaki u was w przedszkolu, ale na pewno nie we Wrocławiu, ptysiu z kompleksami ;P Odpowiedz Link Zgłoś
dudus_badus Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P 23.06.11, 17:10 arnold7 napisał: > Prowokatorze - we Wroclawiu mieszkaja potomkowie kilkunastu tysiecy z roznych p > rzyczyn niewypedzonych Slazakow mieszkajacych tam przed wojna, W 1950 roku we Wrocławiu pozostawało dokładnie 1.987 Niemców. 10 lat później na całym Dolnym Śląsku było ich już łącznie tylko 910! Przestańcie zakłamywać historię. PRopagandę możecie rozsiewać ale historii nie przeinaczajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
dudus_badus Re: a jakie to ma znaczeniu, ilu 23.06.11, 22:31 Ano taka że przedwojenni Ślązacy-mieszkańcy Niederschlesien to byli Niemcy bądź zniemczeni potomkowie słowiańskich mieszkańców tych ziem-ich po wojnie pozostało niewielu. Obecni mieszkańcy Wrocławia są przemalowanymi "Ślązakami". Nie maja ze swoimi poprzednikami nic wspólnego jak Turcy zamieszkujący Stambuł z Grekami. Być może jakiś nikły procent niewolników greckich,zdegradowanych prawowitych mieszkańców Konstantynopola pozostał tam po podboju przez Turków (choćby z prozaicznego powodu że najeźdźcy nie potrafili obsłużyć urządzeń miejskich) nie ulega jednak wątpliwości,że Turcy ze Stambułu nie są prawnymi ani społecznymi następcami Greków z Konstantynopola. Tak trudno to pojąć? Czy też może tak trudno jednak wam manipulować ludźmi? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok zacznijmy od tego, że masz zerowe pojęcie o his- 24.06.11, 15:51 torii! Przykład Konstantynopola/Istanbulu pokazuje, że kompletnie niczego nie pojmujesz. To, co dzieje się w twojej małej głowie - to nikogo nie obchodzi. Jednak powiem ci tak: od dzieisiecioleci jezdęe do Niemiec, gdzie również studiowałem, a zaczęło sie to od tego, że zarzyjaźniłem się z byłymi mieszkancami miasta Breslau. Dla nich, ale to byli normalni Niemcy, nie było takiego problemu, aby uznać mnie za swojego. Wystarczyło im, że pochodzę z ich ziemi i kocham ją, tak jak oni. dla ciebie ten problem istnieje, a dlaczego? Jesteś zacietrzewiony w swojej głupocie. Jeżeli tak chcesz - dein Recht, mein kleines! Turcy to była inna religia, inna tradycja, inna kultura w stosunku do Greków! Turcy niszczyli wszystko, co miało wspólnego z Grekami przez conajmniej 500 lat (od 1453 roku do 1972). W Polsce okres niszczenia tradycji to jedynie jakieś 5-10 lat. Następnie przyszedł okres odbudowywania tradycji tej ziemi, i to tradycji niemieckiej. dla każdego z nas jest to normalne. A wiesz, o czym to świadczy????? Więc, nie pleć bzdur!!!!! Z twoich wpisów wynika, że należysz do tych biednych osobników, których dziesięciolecia deptano, a którzy obecnie chcą na siłę udowodnić, że są Niemcami. kolego, du bist doch kein Deutscher! Du bist doch irgend etwas dazwischen, exakt wie die Turken von Berlin-Kreuzberg oder von Koeln-Deutz............ A wiesz dlaczego? Normalny Niemiec nie ma potrzeba opowiadania takich bzdur, ponieważ dla niego ten problem po prostu nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok i jeszcze jedno 24.06.11, 15:54 jakis czas temu miała miejsce kolejna edycja konkursu mowy bawarskiej. Tak się stało, że zwyciężył czarnoskóry Bawarczyk, który nawet nie urodził się w tym Landzie. Miejscowi byli zachwyceni.................... Nikt nie pitolił głupot, że murzyn, że z'graste.............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 21:34 niemiec to nie to samo co Ślązak! Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P 23.06.11, 21:42 oczywiscie, ze nie. czy ktos ma jeszcze watpliwosci? m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lasvegas Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P IP: *.ip.netia.com.pl 21.06.11, 23:27 Śląskość modna we Wrocławiu? A gdzie niby ma być modna jeśli nie w stolicy Śląska. Kim ty właściwie jesteś, że plujesz na najważniejsze na Śląsku miasto (kryptogorolem)? Czy po prostu nieukiem wychowanym na PRLowskiej propagandzie wbijającej robolom w głowy, że Śląsk to górnicy z GOPu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BAY Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P IP: 212.114.201.* 21.06.11, 23:32 Jezeli myslisz, ze slaskosc to tylko familoki, gruba, halba po szychcie i gaworzenie w dialekcie to bardzo sie mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
antey Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P 21.06.11, 23:38 Wrocław był stolicą Śląska w czasach gdy o Katowicach nikomu się nie śniło, tylko się z tym tak nie celebrował, bo i nie ma czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dabik Re: No i slaskosc stala sie modna we Wroclawiu:P IP: *.static.sitel.net.pl 22.06.11, 02:52 tyle że oprócz architektury nic już z tych czasów nie zostało, zwłaszcza potencjał ludzki przywieziony wagonami towarowymi w 1945. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobra rada Re:Ulther, skończ już się kompromitować, człowieku IP: *.23.54.194.generacja.pl 22.06.11, 00:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myślacy wygrał minister, brawo panie ministrze !!! IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 23:00 Odpowiedz Link Zgłoś