Dodaj do ulubionych

Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się kojarzy

IP: *.zanet.pl 02.07.11, 14:03
Jestem za! Świetny pomysł, obecne logo jest mdłe, a spodek na nim jakby się zapadał! a najważniejsze - to ma być logo miasta, a nie jednej tylko jego instytucji/firmy a zarazem budynku, jakim jest Spodek. Pan Stańczyk mówi, że trzeba sprawdzić czy logo ESK oddaje wszystkie walory miasta, a to przepraszam - Spodek rozumiem, że oddaje?? Ludzie, kto to w tym UM Katowice pracuje...
Obserwuj wątek
    • Gość: lesniak Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się kojarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 14:05
      TAK! Jeśli chcesz,aby logo ESK było nowym logo Katowic, dołącz do grupy na Facebooku! www.facebook.com/pages/Logo-ESK-logiem-Katowic/216687218371397
      • tadeusz542 zmiana loga to spore pieniądze 02.07.11, 19:59
        o zmianę loga modlą się producenci róznych gadżetów pamiątkowych , papierów listowych,
        nawet pieczęci .
        cóż kryzys dotyka wszystkich , każdy kombinuje jakby tu dostać trochę tych miejskich pieniędzy co to je Uszok postanowił zmarnotrawić na ten poroniony pomysł - nie dziwię się zatem moim przeciwnikom w dyskusji ,że mnie do psychiatry posyłają jedynie czego nie mogę zrozumiec to tego jakim cudem w dyskusji biorą udział niezalogowani z francuskich serwerów czy naprzykład z takich gdzie nie zgadza się liczba i symbol kontrolny.
        Wygląda na to ,że jakiś wielbiciel lub wielbiciele Uszoka robią za cały tłum internautów posługując się programami do generowania fałszywych IP.
        • Gość: czytelnik dlaczego nie masz racji? argumenty! IP: *.zanet.pl 03.07.11, 10:19
          tadeusz542 napisał:
          > o zmianę loga modlą się producenci róznych gadżetów pamiątkowych , papierów lis
          > towych,
          > nawet pieczęci .

1. Gadżety "pamiątkowe" - miasto nie ma ich aż tyle w zapasie. Zanim skończyłoby się finalizowanie zamówienia na gadżety z nowym logiem - starych by już nie było.
          2. Papiery listowe - logo jest raczej nadrukowywane przy druku - spokojnie, Urząd ma kolorowe drukarki.
          3. Pieczęć? Logo Spodka nie jest ani na pieczęciach ani na tabliczkach. Natomiast logo ESK Katowice jest na ulicach (neony) - w wielu miejscach i to dopiero byłoby marnotrastwo je wywalać!
        • Gość: Ynst Re: zmiana loga to spore pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 05:08
          Naucz mnie, mój mistrzu, gdzie w IP jest liczba kontrolna.
    • tadeusz542 Serce ESK kojarzy mi się ze starym monitorem 640x4 02.07.11, 14:46
      Nie robcie jaj ludzie ! - obecne serce ESK to najwyżej kojarzy sę ze starym monitorem 640x480 i bólem oczu przy próbach dłuższej pracy lub czytania.
      Katowice przegrały tę rywalizację co było wiadomym od samego początku i należy zaprzestać marnotrawienia pieniędzy na ten poroniony pomysł.
      Ludzie którzy się tym zajęli z nadania Uszoka jako biuro ESK po prostu nie mieli na to pomysłu
      ale nie mogli mieć bo jakże soroń mógłby mianować niesoronia na eksponowane stanowisko.
      Uszok - chłopie przyjmij to do wiadomości ,że za głupi jesteś na to by wywindować Katowice do ESK , co tam do ESK - nawet do roli w miarę europejskiego miasta.
      Gdyby nie różne tam instytucje państwowe i prywatne to Katowice byłyby dalej na poziomie pozostawionym przez Dziewiora.
      • Gość: psychiatra Re: Serce ESK kojarzy mi się ze starym monitorem IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 17:03
        To się Tadziu popisał intelektem...
      • Gość: gość Re: Serce ESK kojarzy mi się ze starym monitorem IP: *.com-promis.3s.pl 02.07.11, 18:47
        ojojoj, Tadku, chyba masz jakieś kompleksy... tak jak wszyscy lubisz sobie ponarzekać i to cię dowartościowuje?
    • swoboda_t Zamienić logo, subito! 02.07.11, 15:09
      Logo ESK jest świetne - niebanalne, bardzo charakterystyczne, w krótkim czasie stało się znane i rozpoznawalne. Ma wesoły, pozytywny charakter. Naprawdę szkoda je zatrzymywać tylko dla ESK. No i jest obecne w wielu punktach Kato i miast sąsiednich. Zamieńcie logo!
    • Gość: alpepe Re: Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się koja IP: *.pools.arcor-ip.net 02.07.11, 15:16
      logo wygląda jak obraz kontrolny kanału telewizyjnego, bez sensu.
    • Gość: milkboxer Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się kojarzy IP: *.syrion.pl 02.07.11, 15:36
      Logo ESK jest świetne! Jeśli ktoś miałby wątpliwości dotyczące tego, jakie miasto reprezentuje wystarczy przecież dodać napis Katowice pod nim, tak jak jest teraz. Spodek wszystkim już się zmierzł. Wszyscy wiedzą, że Spodek jest w Katowicach i wszyscy myślą, że TYLKO Spodek jest w Kato. Zwróćcie uwagę, że jakakolwiek relacja telewizyjna z miasta, to zawsze jest Spodek.
      • Gość: AO Re: Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się koja IP: *.3s.pl 02.07.11, 19:28
        "Zwróćcie uwagę, że jakakolwiek relacja telewizyjna z miasta, to zawsze jest Spodek. "

.... a co mają pokazać... Rynek????

• Gość: swoboda_t Re: Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się koja IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 22:51
          Piękne kamienice - choćby te zaraz obok Rynku, teatr czy gmach Sejmu to nie łaska?
          • gofrrr Re: Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się koja 03.07.11, 05:52
            Absolutnie popieram. Spodek to nie Sukiennice. Na Nikisz też nie ma daleko.
          • Gość: AO Re: Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się koja IP: *.3s.pl 03.07.11, 19:15
            a perełką wśród tych kamienic jest ta na rogu Słowackiego i Matejki. Szkoda że telewizja nie potrafi oddać zapachu, bo dopełniłby on obraz całości.

• Gość: bret9nczyk Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się kojarzy IP: *.w2-13.abo.wanadoo.fr 02.07.11, 15:36
      a po co wam logo? nie wystarczy herb? wstydzicie sie go?
      • Gość: gosc Re: Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się koja IP: 41.215.240.* 03.07.11, 00:36
        Dokładnie! Popieram.
        Można dyskutować o roznych logo dedykowanych pod konkretne imprezy.
        Ale Katowice jako miasto ma swój Herb i tym jako miasto powinno się posługiwać.
        Zmienianie "logo miasta" co roku powoduje chaos, zamiast spodziewanej "identyfikacji", zaczynaja funkcjonowac rozne "odpustowe makatki". Katowiczanie juz sie chyba w tym nie orientuja, a co dopiero goscie spoza regionu, czy z zagranicy.

Moj postulat: HERB JAKO JEDYNY SYMBOL MIASTA KATOWICE.
      • Gość: Ynst Re: Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się koja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 05:12
        Herb jest symbolem heraldycznym, a logo marketingowym. Logo ma być łatwe, lekkie i przyjemne, czego nie można powiedzieć o herbie. No i jeszcze sprawa innego statusu prawnego (w prawie autorskim).
    • play100cen Rada dla Katowic 02.07.11, 15:37
      Katowice niech sobie sołtysa wymienią (Łuszoka), to im na zdrowie wyjdzie, a nie zajmują się duperelami....
    • gofrrr Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się kojarzy 02.07.11, 15:57
      A czy jeden biedniutki spodek oddaje wszystkie walory ? U mnie logo z ESK wywołuje bardzo dobre emocje.
    • Gość: fesst logo ma być spójne i dynamiczne IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 16:06
      a te kolorki, ostre krawędzie, ciapki. Kojarzy się w brakiem ładu, zupełnie jak współpraca miast w regionie. Niedawno symbolem polski w Europie miał być latawiec - i znów, kolorki w kratkę, od choinki kantów i symbolika kojarząca się w brakiem stałości, leci gdzie wiatr zawieje. Agencji reklamowych od zatrzęsienia i tylko na tyle je stać???
    • ciachoahah Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się kojarzy 02.07.11, 16:10
      To logo jest świetne! Jestem za calym sercem (czarno-kolorowym oczywiście)
    • Gość: fejs Można tutaj poprzeć IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 16:15
      Tutaj można poprzeć tą inicjatywę, myślę, że warto.

www.facebook.com/pages/Logo-ESK-logiem-Katowic/216687218371397
      Zostawmy już ten spodek, pora iść do przodu! Pokażmy radnym, że tego chcemy!
    • indiced Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się kojarzy 02.07.11, 16:22
      Pierwszy raz jak zobaczyłem logo Katowic, tj. Spodek, to pomyślałem, ze jest to jakaś wyciskarka do cytryny. Zdecydowanie popieram pomysł zastąpienia starego logo, przez logo ESK.
      Bo jest nowoczesne (wbrew pozorom 8-bit jest na topie, taki technologiczny vintage), do tego jest bardzo pozytywne, bo zawiera w sobie naprawdę wspaniałe przesłanie. I do tego symbolizuje serce. Zdecydowanie wolę to od Spodka.
    • Gość: As Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się kojarzy IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 18:13
      Co za bzdura!! Spodek jest charakterystyczny dla Katowic. kazdy srednio rozgarniety Polak widzac logo ze Spodkiem bedzie wiedzial, ze chodzi o Katowice, natomiast to cos co w zamysle autorow mialo byc sercem (a bardziej kojarzy sie z wypieta d.) nie pokazuje nic, co laczyloby sie z Katowicacmi. To mogloby byc rownie dobrze logo Krakowa, Paryza czy Pcimia Dolnego - nie oddaje nic, nie niesie ze soba zadnej informacji. Jest jak starania katowic o ESK - bezbarwne, nieskoordynowane, nieprzemyslane i nie majace nic wsponego z rzeczywistosca (Katowice miasto ogrodow - ciekawe u jakiego dealera zaopatruje sie autor tego sloganu).
      • Gość: czytelnik Bzdury to ty piszesz... gdzie pomyślunek? IP: *.zanet.pl 03.07.11, 10:27
        - racja, że hasło "miasto ogrodów" było nietrafione i niezrozumiałe, a także mało wyróżniające, ale samo logo ESK jest świetne - takie jakie powinno być logo - PROSTE. Zobacz loga innych miast i zrozumiesz, że bardzo często mogłyby być to loga każdego innego miasta, ale nie o to chodzi! Chodzi o trwałe łączenie nazwy z logiem. Spodek natomiast to marka sama w sobie i jak jest logo Spodka - to nawet niektórzy Katowiczanie nie za bardzo zrozumieli i - wierz mi - do dziś niektórzy myślą, że logo Spodek to logo Spodka jako budynku i instytucji organizującej wydarzenia.
    • Gość: Yam Co za bzdury opowiada ten Pan od promocji IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 20:24
      Jak można być kierownikiem od promocji i takie bzdury opowiadać, że znak ma oddawać "wszystkie walory Katowic"????!!!!! Czy logo Nike oddaje wszystkie walory tej firmy w ZNAKU???? Coca-cola??? Apple???? Logo ma być ROZPOZNAWALNE i SYNTETYCZNE!!! Ma nie oddawać wszystkiego, tylko być nośnikiem tego, co najważniejsze!!! Może jeszcze w logo ma być numer telefonu do wydziału promocji i plan miasta i zdjęcie prezydenta????!!!
      • Gość: czytelnik problem jest też inny, a jaki? IP: *.zanet.pl 03.07.11, 10:29
        > Jak można być kierownikiem od promocji i takie bzdury opowiadać, że znak ma odd
        > awać "wszystkie walory Katowic"????!!!!!

Moim zdaniem ten pan z promocji przeczy sam sobie. No bo z tego, co powiedział wynika, że Spodek nie spełnia tych wymagań... bo oddaje tylko Spodek :)
    • Gość: Łukasz Ostatnio kolega z Hiszpani... IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 23:44
      ...spytał się mnie, dlaczego Katowice w logo miasta mają znicz. Tyle w temacie.
    • art_102 Serce ESK nowym logo Katowic? Dobrze się kojarzy 03.07.11, 00:27
      Było kiedyś świetnie zaprojektowane logo, czarno-żółta litera K - mogło sie komuś podobać lub nie, ale bylo profesjonalnie opracowanym znakiem przez rektora ASP. Ale jakieś debile w UM, stwierdziły, ze sie mało kojarzy z Katowicami - tylko, ze szanowny Oszuku i szanowna promocjo - logo, zeby się kojarzyło musi być promowane. No ale dobra, ktoś stwierdził, ze ma być nowe, ale czy to musiało być takie gó.... Wybaczcie, ale takiej amatorszczyzny nie można spokojnie strawić. Nie chodzi o symbol spodka, tylko o tandetny projekt - tam tylko kwiatków brakuje, no i foty sołtysa na "knocie". Każde będzie lepsze, nie wiem jednak, czy kojarzące sie z konkretną imprezą, powinno być logiem miasta - jakby nie można zrobić nowego, ważne tylko, zeby Uszok ze swoimi doradcami go nie wybierali, ale na to przyjdzie czas. Teraz moze niech sie miasto skoncentruje na tych eskowych obietnicach, bo jak mamy płacić szanownym członkom komitetu po 6 tys msc na łeb, to niech cos robią oprócz marnowania kasy na foliowe kwiatki i robieniu podwórek, gdzie wazniejsze są pseudo gadzety i działanie na pokaz, niż naprawa nawierzchni. To jest dopiero kompromitacja, za komuny chociaż udawali, ze coś robią i malowali trawe na zielono, eska nawet nie dotknęła podwórkowej "podłogi", która wygląda jakby Uszok ze swoimi taranami po niej przeszedł. I takie rzeczy pokazali komisji i myśleli, że ktos uwierzy, że jest dobrze.
      • tadeusz542 kolory "serca" sugerują ,że ma zawał 03.07.11, 11:31
        Bez obrazy ale kolory tego "serca" to albo kojarzą się z tęczą wiadomego symbolu - jednak to może Katowicom zapewnić spory napływ tychże klientów czyli gotówki albo w naszym wypadku jest to bardziej prawdopodobne owo "serce" kojarzy się z zawałem serca górnika wskutek przepracowania przy wydobyciu węgla.
        Utożsamia się to tak z Katowicami jak piącha z nosem .
        • art_102 Re: kolory "serca" sugerują ,że ma zawał 03.07.11, 12:05
          Sorki, ale chyba nie doczytałeś - ja piszę o pierwszym logo, to była żólto-czarna litera K. To był świetny znak, ale miasto, mimo, żeono funkcjonowało ładnych parę lat, w ogóle go nie promowało, po czym uznając, ze jest mało znane, zrobili ten spodek, ale jak go zrobili.... Nie wiem, kto ten szajs projektował, bo nikt sie nie chce przyznać, za to świetnie zaprojektowane K było autorstwa prof. asp, obecnego rektora, Mariana Oslislo, zresztą też było wyłonione w konkursie. Nie twierdze, ze kazdy prof zrobiłby to dobrze, bo z tym tez róznie bywa, ale ten zrobił:) Natomiast wykorzystanie znaku po innej imprezie, do tego tak intensywnie promowanej, do innej promocji, jest idiotyczne, bo wciąż bedzie wprowadzało zamieszanie, czego tak własciwie dotyczy. Chyba że chodzi oto, że Uszok w swojej arogancji i bufonadzie, pewny wygranej, nadrukował tego pełne piwnice i nie wie, co z ta makulaturą zrobic i jak sie z tego rozliczyć.
          • tadeusz542 Spokojnie nic nie mam do loga "K" 03.07.11, 23:00
            Logo to wyłącznie symbol literowy , np "K" , FASiNG , PBPW, ZPrAE, RAPID, POL-GRAF, JEDNOŚĆ itd
            rysunek typu Spodek wyglądający nota bene jak wyciskarka do cytryn ani serce o wyglądzie serca zniszczonego przez zawał nie jest logiem tylko aplikacją
            Ten projektant "serca" nie pomyślał chyba za bardzo o tym co robi bo jego kolory przedstawiają :
            Czarny , najwięcej tego - martwica po zawale czyli pół serca nie do odzyskania, fiolet - sinica umierające z braku tlenu tkanki wskutek zamknięcia zastawek , czerwony fragment gdzie trwa jeszcze krązenie ale obok jest żółty co oznacza zaciskające się naczynia krwionośne , środek oznacza pęknięcie serca.
            • art_102 :)))))) 04.07.11, 01:28
              Panie kardiologu, co do wyciskarki sie zgadzam:))), ale logo to nie znak literowy, w takim przypadku mówimy o logotypie, a samo logo może być połączeniem symbolu graficznego (szyldu) z logotypem i tak najczesciej jest. To tak w kwestii formalnej. Oczywiście jego forma powinna być czytelna i prosta, a całosc dobrze opracowana, bo oszczednosć formy wyostza każdy fałsz i dyletanctwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka