schloonsack 18.05.04, 08:47 Zauważyłem pewną zależność im ktoś bardziej twierdzi, że śląska gwara to osobny język tym więcej niemieckich słów wtrąca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
schloonsack Re: Gwara śląska 18.05.04, 09:39 Charakterystyczną rzęczą dla "języka ślunskiego" jest jeszcze pisownia bez ładu i składu tak by nikt go nie zrozumiał. Przy czym każdy "ślunzak" ma inny sposób szyfrowania. Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Gwara śląska 18.05.04, 09:53 Nie dziwie sie, ze nie potrafisz tego zrozumiec, bo jestes ograniczonym na umysle polacke (nie mylic z porzadnymi Polakami, ktorych szanuje). Ucz sie jezykow, a nie obnos z nieuctwem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legniczanin Re: Gwara śląska IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 18.05.04, 14:10 Ja dalej śmieję się ze "słowiańsko-germańskiego kreolu" Kamuselli.he,he.Ale przykrość. Odpowiedz Link Zgłoś
gorol7 Re: Gwara śląska 18.05.04, 14:23 Ten ich belkot jest charakterystyczny dla srodowisk patologicznych.Podobnie jest na przyklad z kryminalistami ci co wiezienie mowia inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legniczanin Re: Gwara śląska IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 18.05.04, 14:43 Bez przesady.Gwara śląska to cenna spuściźna po przodkach i powinna być bezwzględnie pielęgnowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katt Re: Gwara nowo-śląska IP: 195.126.232.* 18.05.04, 15:56 Ta joj, kunia ty napoil ? Lo Totko !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
reden6 Re: Gwara nowo-śląska 18.05.04, 16:13 Nojciykawsze je to że ślonskij gotki to żodyn niy poradzi sie nauczyć. To sie trza sam urodzić i łod bajtla w doma i na placu godać. Jak sie sam gorol przekludzi to choby niy wiym jak sie namynczoł to go kożdy pozno jak sie "po ślonsku" łodyzwie. Suchać to tyż jak w poniykerych filmach polskie aktory grajom Ślonzoków np. "Blisko, coraz bliżej..." Odpowiedz Link Zgłoś
gorol7 Re: Gwara nowo-śląska 18.05.04, 16:43 reden6 napisał: > Nojciykawsze je to że ślonskij gotki to żodyn niy poradzi sie nauczyć. To sie > trza sam urodzić i łod bajtla w doma i na placu godać. Jak sie sam gorol > przekludzi to choby niy wiym jak sie namynczoł to go kożdy pozno jak sie "po > ślonsku" łodyzwie. Suchać to tyż jak w poniykerych filmach polskie aktory > grajom Ślonzoków np. "Blisko, coraz bliżej..." Tak samo jest z grypsera:-))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
schloonsack Re: Gwara nowo-śląska 19.05.04, 07:42 Oczywiście, że tak! Analogicznym przykładem mogą być filmy o Podhalu. Kiedy słyszę aktorów udających górali to mi się śmiać chce. Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Gwara śląska 18.05.04, 23:46 Gość portalu: Legniczanin napisał(a): > Ja dalej śmieję się ze "słowiańsko-germańskiego kreolu" Kamuselli.he,he.Ale > przykrość. a mnie jest przykro, ze tyle glabow jak Legniczanin przyjechalo na Slask po 1945r. Na forum Opole juz kilka razy pisano o tym kreolu, nawet tobie tez ktos pisal. Jak masz problemy ze zrozumieniem polskiego to moze wroc sie do podstawowki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Gwara śląska IP: *.chello.pl 18.05.04, 23:50 mamy cos dzisiaj zly dzien, nieprawdaz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Gwara śląska 18.05.04, 23:59 Gość portalu: korn napisał(a): > mamy cos dzisiaj zly dzien, nieprawdaz? > :) wyczytales to miedzy wierszami? :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legniczanin Re: Gwara śląska IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 19.05.04, 00:01 Dlatego piszę,że się z tego śmieję.Jak masz kłopoty ze zrozumieniem polskiego to może wróć się do podstawówki. Swoją drogą,gdyby Kamusella nie napisał o "kreolu",to książkę ową uznano by za znakomitą,w końcu znów ktoś dokopał "polaczkom" - a to przecież jest OK.I tu jest owa przykrość,bo wyszło(dla jasności,napisał tak Tomasz Kamusella,do niego proszę zwracać się per "głąb"),że Ślązacy mówią jakimś cudacznym pidżinem. PS.Na Śląsk a dokładniej Dolny Śląsk, nie przyjechałem,tylko się tu urodziłem. Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Gwara śląska 19.05.04, 00:10 Gość portalu: Legniczanin napisał(a): > Dlatego piszę,że się z tego śmieję.Jak masz kłopoty ze zrozumieniem polskiego > to może wróć się do podstawówki. > Swoją drogą,gdyby Kamusella nie napisał o "kreolu",to książkę ową uznano by za > znakomitą,w końcu znów ktoś dokopał "polaczkom" - a to przecież jest OK.I tu > jest owa przykrość,bo wyszło(dla jasności,napisał tak Tomasz Kamusella,do niego > > proszę zwracać się per "głąb"),że Ślązacy mówią jakimś cudacznym pidżinem. > PS.Na Śląsk a dokładniej Dolny Śląsk, nie przyjechałem,tylko się tu urodziłem. to co mial twoim zdaniem napisac? P.S. a twoi rodzice (ewent. dziadkowie)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Gwara śląska IP: *.chello.pl 19.05.04, 00:20 Przeciez jako Anita sama mowilas, ze nie wazne kto skad pochodzi, wazne gdzie sie urodzil i wychowal. Jako Slezan z kolei twierdziles, ze gorolskie pochodzenie Gorzelika nie ma najmniejszego znaczenia. Przepraszam, ze sie wtracam. Tylko nie gryz, prosze... :) Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Gwara śląska 19.05.04, 00:24 Gość portalu: korn napisał(a): > Przeciez jako Anita sama mowilas, ze nie wazne kto skad pochodzi, wazne gdzie > sie urodzil i wychowal. Jako Slezan z kolei twierdziles, ze gorolskie > pochodzenie Gorzelika nie ma najmniejszego znaczenia. > Przepraszam, ze sie wtracam. Tylko nie gryz, prosze... > :) Nie bardzo sobie przypomianam... kurcze, chyba zmeczona juz jestem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Gwara śląska IP: *.chello.pl 19.05.04, 00:29 Sorki, jeszcze slowko. Nie przypominasz sobie? Tak dobrze pamietasz dyskusje, w ktorych nie bralas udzialu, a zapominasz te, w ktorych wypowiadalas sie jako Anita? Poza tym jedna rada: nie odpowiadaj na wszystko co sie tu pisze, bo po pierwsze, nie wszystko jest tego warte, po drugie, za bardzo przypomina to Slezana. Jeszcze ktos pomysli, ze nim jestes :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Gwara śląska IP: *.chello.pl 18.05.04, 16:28 Praktycznie zaden szanujacy sie zawodowy jezykoznawca nie uznaje slaskiego za odrebny jezyk... Dotyczy to rowniez jezykoznawcow niemieckich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasz Marjanek Re: Gwara śląska IP: *.dip.t-dialin.net 18.05.04, 16:29 Ciepnij pora bajszpili! Pyrsk ! Wasz Marjanek Odpowiedz Link Zgłoś
schloonsack Re: Gwara śląska 19.05.04, 07:48 O jakie piękne śląskie słowo "bajszpil". "Ja, ja, main opa wylli laiterem był w SS i bez to do tej chwyli mam złoty mercedes." Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: Gwara śląska 19.05.04, 08:42 "majn opa Willi felfeblem był w SS i bez tóż o tyj chwili folcwagen doma jest" :-))))) schloonsack napisał: > O jakie piękne śląskie słowo "bajszpil". > > "Ja, ja, main opa wylli laiterem był w SS i bez to do tej chwyli mam złoty > mercedes." Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Gwara śląska 18.05.04, 23:25 Gość portalu: korn napisał(a): > Praktycznie zaden szanujacy sie zawodowy jezykoznawca nie uznaje slaskiego za > odrebny jezyk... Dotyczy to rowniez jezykoznawcow niemieckich... praktycznie zaden szanujacy sie Slazak nie uznaje korna za Slazaka. P.S. dalej nie wiesz na jakim slowie wpadles? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Gwara śląska IP: *.chello.pl 18.05.04, 23:44 hehe... czyzby rezolutna Anita, to Slezan? Domyslalem sie, ze Slezan na tym forum korzysta z roznych nickow, ale nie spodziewalem sie, ze jednym z jego wcielen jest Anita. Nie, Anito/Slezanie, emocje emocjami, ale nie ma co przykladac takiej wagi do forum. Tutaj kazdy z nas jest anonimowy i w gruncie rzeczy nie wazne jest kto kim jest, ale co ma do powiedzenia. Twoja emocjonalna reakcja rozciagnela moje usta w piekny, szeroki usmiech :)) Dla Ciebie moge byc nawet Eskimosem, czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Wybacz, ale nie znize sie do tego poziomu, by komukolwiek z forumowiczow cokolwiek udowadniac z dziedziny pt: moje zycie prywatne. Choc fakt jest faktem, ze na rozmaitych forach znalezc mozna ludzi, ktorzy tak bardzo angazuja sie w zycie forumowe, ze w pewnym momencie zastepuje im ono wlasne... Ja Ci mowie: jestem taki i owaki. Mozesz nie wierzyc, mozesz weszyc wszedzie spiski, mozesz sie wkurzac, ale co mnie to wlasciwie obchodzi?! Tego typu reakcje traktuje z politowaniem. I czasem - wiem, ze to niezbyt grzeczne - odsylam do tego typu wpisow czlonkow swojej rodziny czy znajomych, by sie troche posmiali. Od razu zastrzege, ze nie z Ciebie - bo Ciebie nikt nie zna - ale z postaci, ktora na forum kreujesz. Nie wiem dlaczego, ale naprawde zaczalem Ciebie lubic. Akurat kiedy przezywam ciezsze chwile zwiazane z klopotami rodzinnymi, lub problemami w pracy, Ty mi niezmiennie poprawiasz humor. Akurat wlasnie wtedy Ty, albo Arnold7 wrzucasz na forum wypowiedz, ktorej wlasciwie nie trzeba komentowac, wystarczy sie nia delektowac:) Pozdrawiam Cie serdecznie korn Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Gwara śląska 18.05.04, 23:55 Gość portalu: korn napisał(a): > hehe... czyzby rezolutna Anita, to Slezan? Domyslalem sie, ze Slezan na tym > forum korzysta z roznych nickow, ale nie spodziewalem sie, ze jednym z jego > wcielen jest Anita. > Nie, Anito/Slezanie, emocje emocjami, ale nie ma co przykladac takiej wagi do > forum. Tutaj kazdy z nas jest anonimowy i w gruncie rzeczy nie wazne jest kto > kim jest, ale co ma do powiedzenia. Twoja emocjonalna reakcja rozciagnela moje > usta w piekny, szeroki usmiech :)) > Dla Ciebie moge byc nawet Eskimosem, czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Wybacz, > ale nie znize sie do tego poziomu, by komukolwiek z forumowiczow cokolwiek > udowadniac z dziedziny pt: moje zycie prywatne. Choc fakt jest faktem, ze na > rozmaitych forach znalezc mozna ludzi, ktorzy tak bardzo angazuja sie w zycie > forumowe, ze w pewnym momencie zastepuje im ono wlasne... > Ja Ci mowie: jestem taki i owaki. Mozesz nie wierzyc, mozesz weszyc wszedzie > spiski, mozesz sie wkurzac, ale co mnie to wlasciwie obchodzi?! Tego typu > reakcje traktuje z politowaniem. > I czasem - wiem, ze to niezbyt grzeczne - odsylam do tego typu wpisow czlonkow > swojej rodziny czy znajomych, by sie troche posmiali. Od razu zastrzege, ze nie > > z Ciebie - bo Ciebie nikt nie zna - ale z postaci, ktora na forum kreujesz. > Nie wiem dlaczego, ale naprawde zaczalem Ciebie lubic. Akurat kiedy przezywam > ciezsze chwile zwiazane z klopotami rodzinnymi, lub problemami w pracy, Ty mi > niezmiennie poprawiasz humor. Akurat wlasnie wtedy Ty, albo Arnold7 wrzucasz na > > forum wypowiedz, ktorej wlasciwie nie trzeba komentowac, wystarczy sie nia > delektowac:) > Pozdrawiam Cie serdecznie > korn > niewiarygodne! Az z krzesla spadlam. Slezan!!!! Co Ty na to? Jestem Toba! :))))))) P.S. po co ten potok slow? Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Gwara śląska 18.05.04, 23:56 za szybko kliknelam rowniez pozdrawiam Anita/Slezen he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Gwara śląska IP: *.chello.pl 19.05.04, 00:02 Potok słow? Przeciez ja tak zawsze, nie pamietasz? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ramell Re: Gwara śląska 19.05.04, 00:01 "Potok slow" - ulubione okreslenie Slezana :) No i ta reakcja iście blyskawiczna. A co do slowa "niewiarygodne" to pasuje tutaj jak ulał. Jako Anita zawsze starasz sie trzymac fason, ale tym razem emocje wziely gore. Wiem, ze to nie moja sprawa, ale ciekawosc mnie zżera, co tez takiego wyprowadzilo Cie z rownowagi, ze wpadlas na to forum z piana na pysku (okreslenie, ktore Slezan skrupulatnie przejal i zaczal z luboscia uzywac)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Gwara śląska IP: *.chello.pl 19.05.04, 00:05 Ona/on nie lubi, gdy ktos ma inne zdanie niz ona/on. Gdy brakuje jej/mu argumentow tak to sie wlasnie konczy. Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Gwara śląska 19.05.04, 00:12 Gość portalu: korn napisał(a): > Ona/on nie lubi, gdy ktos ma inne zdanie niz ona/on. Gdy brakuje jej/mu > argumentow tak to sie wlasnie konczy. no jak? Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Gwara śląska 19.05.04, 00:03 ramell napisał: > "Potok slow" - ulubione okreslenie Slezana :) > No i ta reakcja iście blyskawiczna. > A co do slowa "niewiarygodne" to pasuje tutaj jak ulał. > Jako Anita zawsze starasz sie trzymac fason, ale tym razem emocje wziely gore. > Wiem, ze to nie moja sprawa, ale ciekawosc mnie zżera, co tez takiego > wyprowadzilo Cie z rownowagi, ze wpadlas na to forum z piana na pysku > (okreslenie, ktore Slezan skrupulatnie przejal i zaczal z luboscia uzywac)? > emocje? piszesz, pewnie wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Gwara śląska IP: *.chello.pl 19.05.04, 00:12 Ramell zapytal co tez Cie tak wyprowadzilo z rownowagi? To, ze wg Ciebie jestem gorolem, czy moze to, ze moj glos w dyskusji na temat gwary slaskiej jest taki a nie inny? Jako Anite nawet Cie szanowalem. Czyz to nie dziwne? Byles/as troche chamusiowata w dyskusjach, ale pisalas na nieco innym poziomie niz kermit, oleander czy arnold7... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Gwara śląska IP: *.chello.pl 19.05.04, 00:16 Zreszta mniejsza z tym. Ja tez ide spac, a Tobie zycze spokojnej nocy. I zeby jutrzejszy dzien byl lepszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Gwara śląska 19.05.04, 00:22 Gość portalu: korn napisał(a): > Ramell zapytal co tez Cie tak wyprowadzilo z rownowagi? To, ze wg Ciebie jestem > > gorolem, czy moze to, ze moj glos w dyskusji na temat gwary slaskiej jest taki > a nie inny? > Jako Anite nawet Cie szanowalem. Czyz to nie dziwne? Byles/as troche > chamusiowata w dyskusjach, ale pisalas na nieco innym poziomie niz kermit, > oleander czy arnold7... Uuuu, coz za okreslenie "chamusiowata"? Czyzbys siebie uwazal za kwintesencje elegancji i dyplomacji? Dlaczego mialoby mnie cos wyprowadzic z rownowagi? Po prostu przeczytalam Twoje zdanie i tak jakos skojarzylo mi sie z pewna dyskusja ze Slezanem. No i odpisalam. Kazdy tak robi. To wszystko. Po co wyszukiwanie glebszych podtekstow? Tez ide spac. Milej nocy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Gwara śląska IP: *.chello.pl 19.05.04, 00:33 :)) No to mi wszystko wyjasnilas. Napisalem cos o gwarze slaskiej, Ty sobie skojarzylas moja rozmowe ze Slezanem na temat mojej gorolskosci, no i ustosunkowalas sie do mojej wypowiedzi na temat gwary. No, tak, wszystko jasne:) Okey, juz nie mecze. Jeszcze raz spokojnych snow. Pozdrawiam i dziekuje. korn Odpowiedz Link Zgłoś
anita58 Re: Gwara śląska 19.05.04, 00:43 Gość portalu: korn napisał(a): > :)) > No to mi wszystko wyjasnilas. Napisalem cos o gwarze slaskiej, Ty sobie > skojarzylas moja rozmowe ze Slezanem na temat mojej gorolskosci, no i > ustosunkowalas sie do mojej wypowiedzi na temat gwary. No, tak, wszystko jasne: > ) > Okey, juz nie mecze. > Jeszcze raz spokojnych snow. > Pozdrawiam i dziekuje. > korn nie sadzilam, ze jeszcze bedziesz pisac... z jakiegos powodu Ty tez zareagowales na slowo "gwara slaska", podobnie jak ja. Ty napisales swoja opinie, a ja swoja (tyle ze moja byla juz odpowiedzia). Ufff, ide, bo juz pozno pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Gwara śląska IP: 62.233.241.* 19.05.04, 00:41 Już dawno minęła północ... ZAPIAŁ KUR - WY IDŻCIE SPAĆ! (HKP) Czuwa ktoś, żeby inni mogli iść spać. CZUWAJ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: von Zauditz Re: Gwara śląska IP: *.b.pppool.de 19.05.04, 01:23 Szlonsko! Na mODRYm niebie orzoł złoty furgo nad krajym, kaj sóm góry, strómy, żyzne pola, wsie, miasta, zómki, dómy. Sam nigdy niy brakło ciynżki roboty. W grubach, hutach od wieków grzmiom już moty. Chop sie tropi na roli. Bez tóż mómy nasz chlyb codziynny o kery rzykómy, posolóny bez ciynżki procy poty. Nasz noród sie zbiyro pod świyntóm Annóm dycki jak szuko u Boga pomocy. Pónbóczku, chróń tyn nasz kraj, kaj lud GODO od jadu złości ku inkszym. Bo z rannóm żażóm swobody po moc dugi nocy sie dzisiej rodzi ślónsko nacjo modo. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Język Sląski 19.05.04, 08:36 Może spróbuję pogodzić,my Slązacy nie będziemy używać naszych germanizmów np szlynzuchy,haziel,hercowa,glajzy itd.,jednak Wy Polacy musicie też przestać z Waszymi germanizmami np.ratusz,szlaban,jarmark,żur,rynek,garnek itd.Myślę dobra propozycja,która się Wam spoboba. Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
schloonsack Re: Język Sląski 19.05.04, 09:50 Dobrze i przestańmi używać makaronizmów, rusycyzmów, naleciałości z francuskiego, angielskiego i.t.d. Mylisz pojęcia. Mówisz o słowach które weszły do języka polskiego wraz z rzeczami które określają, a ja mówię o nadmiernym i niepotrzebnym zastępowaniu polskich słów w gwarze śląskiej przez niemieckie dla podkreślenia ... Nie wiem czego! Głupoty? Odpowiedz Link Zgłoś
harvey_ree Re: Język Sląski 19.05.04, 10:17 schloonsack napisał: > Dobrze i przestańmi używać makaronizmów, rusycyzmów, naleciałości z > francuskiego, angielskiego i.t.d. > Mylisz pojęcia. Mówisz o słowach które weszły do języka polskiego wraz z > rzeczami które określają, a ja mówię o nadmiernym i niepotrzebnym zastępowaniu > polskich słów w gwarze śląskiej przez niemieckie dla podkreślenia ... Nie wiem > czego! Głupoty? Pan Rico tego nie odroznia. Slowo "alkohol" np jest pochodzenia arabskiego i przyjal je caly swiat. W kazdym jezyku sa wyrazy obcojezyczne! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Język Sląski 19.05.04, 10:44 schloonsack napisał: > Dobrze i przestańmi używać makaronizmów, rusycyzmów, naleciałości z > francuskiego, angielskiego i.t.d. > Mylisz pojęcia. Mówisz o słowach które weszły do języka polskiego wraz z > rzeczami które określają, a ja mówię o nadmiernym i niepotrzebnym zastępowaniu > polskich słów w gwarze śląskiej przez niemieckie dla podkreślenia ... Nie wiem > czego! Głupoty? Więc,jak Pan twierdzi,weszły te słowa do języka polskiego wraz z rzeczami np. rynek i garnek itd.więc przynieśli Wam te rzeczy i słowa Niemcy?Ciekawe?.Nie macie własnego polskiego słowa/określenia na rynek,czy garnek?Np.Slązak nie użyje słowa "Jarmark" tylko "Torg/k",jedno jest zadziwiające,Wam przynieśli (dziękuję za potwierdzenie)Niemcy rzeczy i słowa,oczywiście Wam Polakom wolno używać tych rzeczy i tych słów,nam Slązakom nie wolno używać/nadużywać tych słów,ciekawa polska interpretacja tego samego problemu,Panie Schloonsack. Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Gwara śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 10:20 Ja też zauważyłem pewną zależność. Im ktoś bardziej twierdzi, że jest Słowakiem, tym więcej czeskich słów wtrąca. To samo dotyczy Ukraińców, im bardziej mówią po ukraińsku tym więcej rosyjskich i polskich słów słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
harvey_ree Re: Gwara śląska 19.05.04, 11:13 Gość portalu: olo napisał(a): > Ja też zauważyłem pewną zależność. Im ktoś bardziej twierdzi, że jest > Słowakiem, tym więcej czeskich słów wtrąca. > To samo dotyczy Ukraińców, im bardziej mówią po ukraińsku tym więcej rosyjskich > > i polskich słów słychać. Przzyznam , ze nic nie zrozumialem z tego wywodu ! Albo sie jest Slowakiem albo nie. Jak mozna mowic bardziej lub mniej po Ukrainsku ? Wzsyscy wtracamy jakis slowa , moze tak jest trendy ? Jesli jakies slowo przzyjmuje sie w danym jezyku to , jest w powszechnym uzyciu. Czym innym jest zastepowanie slow , ktore juz swoje nazwy maja przypisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Gwara śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:23 Gość portalu: olo napisał(a): "Przzyznam , ze nic nie zrozumialem z tego wywodu !" To mnie akurat nie zdziwiło. Bardziej zdziwiło mnie stwierdzenie, że słowa mają przypisane nazwy. Zawsze myślałem, że nazwa jest rzeczy przypisana. Odpowiedz Link Zgłoś
harvey_ree Re: Gwara śląska 19.05.04, 11:27 Gość portalu: olo napisał(a): > Gość portalu: olo napisał(a): > "Przzyznam , ze nic nie zrozumialem z tego wywodu !" > To mnie akurat nie zdziwiło. Bardziej zdziwiło mnie stwierdzenie, że słowa mają > > przypisane nazwy. Zawsze myślałem, że nazwa jest rzeczy przypisana Masz racje - lapsus:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Potek Re: Gwara śląska IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.04, 11:29 Tzw. gwara slaska pozbawiona slow i zwrotow niemieckich , czesto znieksztalconych i z biegiem lat spolszczonych jest dla zwyklego Slazaka po prostu smieszna ! Uzywana z upodobaniem w wielu filmach o tematyce slaskiej wywoluje na G.Slasku usmiech politowania ... ps.Dopiero po wielu latach codziennego kontaktu z jez. niemieckim pokapowalem pochodzenie wielu codziennie uzywanych na G.S. pojec . Np.Jakzech za bajtla miol fatrowi wichajster podac ... " Wie heißt er ..." czyli " jak to sie nazywa ?" . Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Gwara śląska 19.05.04, 11:35 Gość portalu: Potek napisał(a): > Tzw. gwara slaska pozbawiona slow i zwrotow niemieckich , czesto > znieksztalconych i z biegiem lat spolszczonych jest dla zwyklego Slazaka > po prostu smieszna ! Uzywana z upodobaniem w wielu filmach o tematyce slaskiej > wywoluje na G.Slasku usmiech politowania ... > ps.Dopiero po wielu latach codziennego kontaktu z jez. niemieckim pokapowalem > pochodzenie wielu codziennie uzywanych na G.S. pojec . > Np.Jakzech za bajtla miol fatrowi wichajster podac ... " Wie heißt er ..." > czyli " jak to sie nazywa ?" . Wie Pan co jest Potek-Potka? Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
harvey_ree Re: Gwara śląska 19.05.04, 11:50 rico-chorzow napisał: > Gość portalu: Potek napisał(a): > > > Tzw. gwara slaska pozbawiona slow i zwrotow niemieckich , czesto > > znieksztalconych i z biegiem lat spolszczonych jest dla zwyklego Slazaka > > po prostu smieszna ! Uzywana z upodobaniem w wielu filmach o tematyce slas > kiej > > wywoluje na G.Slasku usmiech politowania ... > > ps.Dopiero po wielu latach codziennego kontaktu z jez. niemieckim > pokapowalem > > pochodzenie wielu codziennie uzywanych na G.S. pojec . > > Np.Jakzech za bajtla miol fatrowi wichajster podac ... " Wie heißt er ... > " > > czyli " jak to sie nazywa ?" . > > > Wie Pan co jest Potek-Potka? > > Rico. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potek Re: Gwara śląska IP: *.dip.t-dialin.net 19.05.04, 11:58 Karlusie - jakbych miol niy wiedziec ?! Jeszcze nie tak dawno uzywalo sie tych wyrazow na okreslenie ojca / matki chrzestnego/j ! Nie wiem skad ich pochodzenie . Ale jestem pewien ze nie da sie "wyprac" niemieckiego ze "slaskiego tygla " ! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Gwara śląska 19.05.04, 12:33 Gość portalu: potek napisał(a): > Karlusie - jakbych miol niy wiedziec ?! Jeszcze nie tak dawno uzywalo sie > tych wyrazow na okreslenie ojca / matki chrzestnego/j ! > Nie wiem skad ich pochodzenie . Ale jestem pewien ze nie da sie "wyprac" > niemieckiego ze "slaskiego tygla " ! Ma Pan rację,ojciec i matka chrzesna,Pate und Patin z niemieckiego,mam nadzieję że nie dają się "wyprać" z śląskiego języka. Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Gwara śląska 19.05.04, 12:28 harvey_ree napisał: > rico-chorzow napisał: > > > Gość portalu: Potek napisał(a): > > > > > Tzw. gwara slaska pozbawiona slow i zwrotow niemieckich , czesto > > > znieksztalconych i z biegiem lat spolszczonych jest dla zwyklego Slaz > aka > > > po prostu smieszna ! Uzywana z upodobaniem w wielu filmach o tematyce > slas > > kiej > > > wywoluje na G.Slasku usmiech politowania ... > > > ps.Dopiero po wielu latach codziennego kontaktu z jez. niemieckim > > pokapowalem > > > pochodzenie wielu codziennie uzywanych na G.S. pojec . > > > Np.Jakzech za bajtla miol fatrowi wichajster podac ... " Wie heißt e > r ... > > " > > > czyli " jak to sie nazywa ?" . > > > > > > Wie Pan co jest Potek-Potka? > > > > Rico. Panie Harvey_ree,Pan zniekształca moje wpisy,raz już napisałem Panu,że nie chcę z Panem dyskutować,i Pańskiej odpowiedzi sądziłem,że Pan zrozumiał po polsku. Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
harvey_ree Re: Gwara śląska 19.05.04, 12:31 Nie sadzzilem ,ze znaak zapytania to dyskusja :-) Ale dobrzz Panie Rico - z Panem i tak nie ma dyskysji ! Przerasta Pana mozliwosci :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Gwara śląska 19.05.04, 12:35 harvey_ree napisał: > Nie sadzzilem ,ze znaak zapytania to dyskusja :-) > Ale dobrzz Panie Rico - z Panem i tak nie ma dyskysji ! Przerasta Pana > mozliwosci :-) Dziękuję Panu za zrozumiemie. Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
harvey_ree Re: Gwara śląska 19.05.04, 12:37 rico-chorzow napisał: > harvey_ree napisał: > > > Nie sadzzilem ,ze znaak zapytania to dyskusja :-) > > Ale dobrzz Panie Rico - z Panem i tak nie ma dyskysji ! Przerasta Pana > > mozliwosci :-) > > Dziękuję Panu za zrozumiemie. > > Rico Prosze uprzejmie ,nie ma za co :-). Odpowiedz Link Zgłoś
schloonsack Re: Gwara śląska 19.05.04, 13:20 schloonsack napisał: > Zauważyłem pewną zależność im ktoś bardziej twierdzi, że śląska gwara to > osobny język tym więcej niemieckich słów wtrąca. Większość dyskutantów nie zrozumiała o co chodzi. Nie chcę wyrzucać z gwary słów pochodzących z niemieckiego, bo ono zadomowiły się na dobre. Chodzi o N A D U Ż Y W A N I E. Wtrącanie ich tam gdzie ich nie było. Szczególnie widoczne u tego typu "slunzaków" jest użwanie nazw Kattowitz, Gleiwitz, Beuthen itd. Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_lorafen Re: Gwara śląska 19.05.04, 13:44 schloonsack napisał: > schloonsack napisał: > > > Zauważyłem pewną zależność im ktoś bardziej twierdzi, że śląska gwara to > > osobny język tym więcej niemieckich słów wtrąca. > > Większość dyskutantów nie zrozumiała o co chodzi. Nie chcę wyrzucać z gwary > słów pochodzących z niemieckiego, bo ono zadomowiły się na dobre. Chodzi o N A > D U Ż Y W A N I E. Wtrącanie ich tam gdzie ich nie było. > Szczególnie widoczne u tego typu "slunzaków" jest użwanie nazw Kattowitz, > Gleiwitz, Beuthen itd. Mogę sie podpisać pod Twoim postem. Masz rację , tylko zwróć uwagę, jak właśnie na tym forum piszą Ślązacy !!! Tak jak nie powinni pisać ! Zniemczają nazwy polskie, i uważają, że tak powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Język Sląski 19.05.04, 18:36 schloonsack napisał: > schloonsack napisał: > > > Zauważyłem pewną zależność im ktoś bardziej twierdzi, że śląska gwara to > > osobny język tym więcej niemieckich słów wtrąca. > > Większość dyskutantów nie zrozumiała o co chodzi. Nie chcę wyrzucać z gwary > słów pochodzących z niemieckiego, bo ono zadomowiły się na dobre. Chodzi o N A > D U Ż Y W A N I E. Wtrącanie ich tam gdzie ich nie było. > Szczególnie widoczne u tego typu "slunzaków" jest użwanie nazw Kattowitz, > Gleiwitz, Beuthen itd. Panie Schloonsack! Gdzie Pan widzi nadużycie?Te miasta,przed przejęciem tych terenów przez Polskę przed 83-laty,też TAK się nazywały,podkreślam-TEż TAK się nazywały-,więc gdzie widzi Pan nadużycie?,skoro się też tak nazywały..Proszę mi zbliżyć zwrot- Wtrącanie tam gdzie ich nie było-,tutaj nie rozumię,gdzie czego nie było a zostaje wtrącane? Rico. Rico. Odpowiedz Link Zgłoś
gorol7 I Gorol Korn zostal zdemaskowany!!! 19.05.04, 18:24 I po co zaprzancu podajesz sie za Slazaka? Nawet Gebelsy Ci nie wierza!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: I Gorol Korn zostal zdemaskowany!!! IP: *.chello.pl 19.05.04, 18:34 A dlaczego Ty podajesz sie za gorola? :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorol7 Odpowiedz jest prosta bo nim jestem!!! 19.05.04, 18:38 Gość portalu: korn napisał(a): > A dlaczego Ty podajesz sie za gorola? > :) Moi rodzice i dziadkowie sa Gorolami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Odpowiedz jest prosta bo nim jestem!!! IP: *.chello.pl 19.05.04, 18:44 Ja natomiast jestem gorolem, choc moi rodzicie i dziadkowie mieszkali tu zawsze. Odpowiedz rownie prosta:) Tak przy okazji (to pytanie zadalem juz Slezanowi/Anicie) - lubisz Monthy Pytona? Odpowiedz Link Zgłoś
gorol7 Re: Odpowiedz jest prosta bo nim jestem!!! 19.05.04, 18:49 Gość portalu: korn napisał(a): > Ja natomiast jestem gorolem, choc moi rodzicie i dziadkowie mieszkali tu > zawsze. Odpowiedz rownie prosta:) > Tak przy okazji (to pytanie zadalem juz Slezanowi/Anicie) - lubisz Monthy > Pytona? Wole Korna:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Odpowiedz jest prosta bo nim jestem!!! IP: *.chello.pl 19.05.04, 18:51 Dziekuje za uznanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorol7 Re: Odpowiedz jest prosta bo nim jestem!!! 19.05.04, 18:55 Gość portalu: korn napisał(a): > Dziekuje za uznanie :) Chodzilo mi o kapele:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Odpowiedz jest prosta bo nim jestem!!! IP: *.chello.pl 19.05.04, 18:56 W takim razie gratuluje dobrego gustu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: I Gorol Korn zostal zdemaskowany!!! IP: *.chello.pl 19.05.04, 18:37 Dla Ciebie dowodem na moja gorolskosc jest fakt, ze nie chcialem napisac "po slonsku" jednego ze swoich postow. Dla Slezana/Anity powodem byl natomiast fakt, ze Kamil Durczok tworzac swoje reportaze dla TVP nie uzywa slaskich zwrotow. :) Innymi slowy, Monthy Pyton wiecznie zywy. Odpowiedz Link Zgłoś