misself Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... 04.08.11, 10:29 Jeśli bilet jest ważny 24 godziny i z tego powodu można sprzedać nieskończoną liczbę takich biletów - to w czym problem, żeby zmienić przepisy? Niech bilet kupuje się na konkretny pociąg. Niech na bilecie jest podany numer pociągu. I liczba miejsc (siedzących i stojących). Tak jak w PKSach. Bilet na pociąg to nie miesięczny na komunikację miejską, że nawet jak tłok, to można przecierpieć te pół godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TL IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.11, 19:02 No i 3/4 pasażerów nigdzie nie pojedzie, nawet jeśli chciałoby stać i liczyć na wolne miejsce na trasie. Zajebisty układ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pluto Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... IP: *.atms.com.pl 04.08.11, 10:30 Taką samą sytuację miałem 30 kwietnia gdy zaplanowałem sobie majówkę u znajomych w Kołobrzegu. Na dworcu w-wa-zachodnia ludzie zablokowali odjazd pociągu. Powiem,że załoga tej relacji była bardzo nie przyjemna. Gdy chciałem dopłacić do "kuszetki" i stać w przejściu olano mnie jak też innych pasażerów. Żal mi było pasażerów którzy byli z dziećmi. Dostawili jeden wagon gdzie w minutę nie było miejsca - siedziałem obok WC i sprzedawałem do niego "bilety" :) sytuacja była jeszcze tragiczniejsza na późniejszych stacjach. Wszyscy jechali na długi weekend - mamy do tego prawo. Płacimy straszne pieniądze za bilety jakość jest do bani. A my chcemy wozić kibiców Euro 2012 na mecze - niech PKP pomyśli co stanie się z takim pociągiem gdy kibice spóźnią się na mecz? Bilety nie kosztują tyle co na pociąg. Serdecznie pozdrawiam Anię i Renie które jechały do Ustronia Morskiego i miałem przyjemność wracać z nimi - dziewczyny pomyślały i wyjechały z Kołobrzegu jednak za Koszalinem scenariusz już się powtarzał :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: StarkówJeszczeChcą Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... IP: *.olsztyn.mm.pl 04.08.11, 10:33 Ostatnio na trasie Olsztyn - Szczecin była podobna sytuacja. Tylko tyle, że było jedynie 5 wagonów! z tego 3 dla Kolonii zarezerwowane. Skoro może lokomotywa pociągnąć ich 14 to czemu wysyłana jest ich zdecydowanie mniejsza liczba?! Brak kompetencji tych ludzi poraża a jeszcze strajkują bo za mało kasy mają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.08.11, 10:33 W swoim czasie korzystałam dość często z pociągu relacji Kraków-Kołobrzeg. Pociąg kiedy dojeżdżał do Wrocławia miał może z 5-6 wagonów poza okresem wakacyjnym, a w jego trakcie może o jeden, dwa więcej. Raz też w tym pociągu miałam przygody w tym pociągu, duża grupa ludzi zdecydowała się na Sylwestra nad morzem, a starsi ludzie wracali z sanatoriów. Jednak była to zima więc stwierdzili, że kto teraz podróżuje do Kołobrzegu czy z Kołobrzegu dalej i lokomotywa ciągnęła może 6 wagonów. Gdy wbiegłam do pociągu na początkowej stacji Kołobrzeg byłam zdziwiona, że już nie ma miejsc, a ludzie siedzą na torbach w korytarzach. Mnie przypadło akurat miejsce na torbie przy samych drzwiach, więc dodatkowo nabawiłam się w Nowym Roku przeziębienia. Gdy w Pile konduktor zobaczył, że już nie mamy się gdzie upchać, a stoją ludzie żeby wsiąść stwierdził, że pociąg nie ruszy dopóki się jakoś nie zmieścimy.Takie incydenty powinny nauczyć nasze PKP, że skoro klient płaci to klient wymaga. I jeśli fundują osobie podróż na torbie przez prawie 8godzin do Wrocławia, a niektórym i dalej to podróż ta powinna być darmowa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gobo Rezerwacje grupowe (np. kolonijne) IP: 198.36.86.* 04.08.11, 10:34 Na ten pociąg z 31 lipca rezerwacje kolonijne były składane W MAJU. Łączna ilość rezerwacji to 2 wagony. Ale oczywiście dostawienie 2-ch wagonów zaraz na początku lub choćby w Katowicach gdzie wsiada ponad 100-osobowa grupa zorganizowana (11 zarezerwowanych przedziałów) to niewykonalne. Dodatkowo rezerwowane przedziały rozdzielone na kilka wagonów( ?!) , zamiast 2-ch dedykowanych objętych całkowita rezerwacją miejsc, bo to były miejscówki. W trakcie gdy pociąg był już w drodze z Krakowa do Katowic, PKP Kraków i PKP Katowice dawały RÓŻNE informacje dot. składu pociągu i numeru wagonów z rezerwacjami !!!!!! Nie, to nie jest celowe działanie ... to tylko incydent.... Trzeba było posłuchać SOKistów co maja do powiedzenia o obsłudze pociągu. Oni to mają codziennie. Osoby pracujące w dziale obsługi pasażerów grupowych , w szczególności ich przełożeni, powinny zostać dyscyplinarnie zwolnione za narażanie dzieci na uszczerbek na zdrowiu (przepisy o ruchu lądowym). Dla niedoinformowanych wagony też mają max. dopuszczalną ilość pasażerów. Nie, to nie jest celowe działanie ... to tylko incydent.... Zrównać koleje z ziemią i ekspresowo zrobić w tym miejscu autostrady lub drogi szybkiego ruchu. Podkład jest, bez zabudowań, bez zakrętów , bez skrzyżowań. Proste nie? Kolej na opony !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mistral75 Po kolei panowie, panie, po kolei 04.08.11, 10:35 Przeciez wszyscy wiedza ze ten rzad jedzie tylko na PR. Ilu jest tam fachowcow od swoich dziedzin? Ale oglupialy narod i tak zaglosuje na ten uklad.Dlaczego bo konkurencja jest jeszcze lepsza w oglupianiu zmeczonych ludzi. A reformy na kolei i tak nie bedzie.Sa wazniejsze rzeczy,np.katastrofa w Smolensku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x po co bilet jak nie ma sie zapewnionego miejsca? IP: *.play-internet.pl 04.08.11, 10:38 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enjoy Re: po co bilet jak nie ma sie zapewnionego miejs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.11, 10:47 Co maja konduktorzy to ilości wagonów? To tak jakby kasjerzy w Tesco mieli wpływ na ceny towarów. Dlaczego nie można sprzedawać TYLKO I WYŁĄCZNIE miejscówek? Dlaczego nie puści się 3 pociągów na dobe zamiast jednego? Rząd nas dyma, a wy jedziecie nad morze pociągiem jakbyście nie wiedzieli jak to się skończy. Zgodziłabym się na wyższe ceny biletów pod warunkiem, że najpierw tabor będzie na poziomie niemieckim, i że będą korzystne bilety grupowe-tak jak w Niemczech. tam się opłaca? Opłat\ca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg PKP oszukuje ludzi - sprzedają coś, czego nie mają IP: *.acn.waw.pl 04.08.11, 10:41 -czyli wolne miejsca w pociągach, byle zarobic jak najwiecej. Tlumaczenie ograniczaniem dostepu do uslug jest smieszne. Jak mozna ograniczac dostep do czegos, czego nie ma? Dostep byl, poki byly wolne miejsca. To jak z wycieczkami zagranicznymi - kazdy moze kupic, ale jak sie skoncza miejsca, to niestety konczy sie sprzedaz. Dlatego wszystkie bilety na kazdy rodzaj pociagu powinny miec dolaczona obowiazkowa miejscowke, chocby za 1zl. Koncza sie miejsca, konczy sie sprzedaz i nie ma zadnego ograniczania dostepu. Skonczyloby sie oszukiwanie ludzi i sprzedawanie miejsc stojacych na korytarzu lub przy WC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: PKP oszukuje ludzi - sprzedają coś, czego nie IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.11, 19:04 I jak się skończą miejscówki, to nie pojedziesz z nawet z Brzegu do Wrocławia. Świetne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia 2klasa i rezerwacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.11, 10:43 Rozwiązanie jest jedno. Skoro w 2 klasie nie ma rezerwacji to dlaczego mozna zarezerwowac cały wagon? Ludzie się denerwują bo każdy powinien mieć takie samo prawo do miejsca siedzącego. Dokładnie ta sama sytuacja spotkała i mnie jadąc pociągiem z bielska na mazury. Skoro rodzice boją sie o pociechy to niech kolonie wykupują bilety w pierwszej klasie lub poprostu przerzucą się na autokar lub dzielą uroki podróży jadąc w toalecie bądź pod jak my siedząc na własnych torbach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anon To normalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.11, 11:10 Ten problem jest już standardem. Gdy ja jechałem 29 czerwca tym pociągiem do Kołobrzegu to też nie było miejsca i ludzie siedzieli, leżeli na korytarzach. Najlepsze jest to, że ten pociąg jest relacji Kołobrzeg/Łeba, a więc w za Gdańskiem rozdziela się wagony na dwa kierunki. Problem w tym, że ludzie jadący do Łeby, którzy powinni wsiąść do pierwszych wagonów, wsiedli tam gdzie było im bliżej z peronu, czyli na koniec i tak oto pierwsze wagony do Łeby były puste, a do Kołobrzegu wypchane klientami PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal_powolny12 Re: 2klasa i rezerwacja IP: *.111.178.74.static.crowley.pl 05.08.11, 10:00 PKP IC tak samo jak PR czy KM oferują możliwość rezerwacji miejsc przy przewozach grupowych. Dodatkowa usługa dostępna dla każdego organizatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tabor Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.11, 10:48 Oczywiście WSZYSCY źli: sprzedawcy biletów, konduktorzy, obsługa dworców, informacja, kolejarze itd. Wszyscy, ale nie MY, czyli ludzie korzystający z tych pociągów. Bo to nie ludzie łażą gdzie popadnie i zrywają takie kartki. Bo to nie ludzie albo siedzą godzinami w kiblu albo tak go zapaskudzą że zaraz trzeba go zaraz sprzątać lub zamykać. Mówić im że zgodnie z przepisami nie można ograniczyć liczby miejsc bo jest to transport publiczny i dostaje na taki przewóz dofinansowanie, a oni i tak będą wypisywać brednie w stylu "X miejsc = X biletów". Czy do autobusów miejskich też tak macie? Wsiadacie i oczekujecie, że będzie mieć miejsce siedzące? Albo, że nie będzie tłoku? Albo że ktoś nie sprzeda więcej biletów niż można? Jak autobus jeździ raz na godzinę i jest zapchany to też nie możecie z niego skorzystać lub trzeba się wciskać na siłę i nikogo nie obchodzi, że cała trasa trwa 2h albo że następny pojazd będzie dopiero za 60 minut. Jak chcecie mieć normalnie to normalnie zapłaćcie a nie korzystajcie na zasadzie "może się uda", a jak się "nie uda" to będziemy narzekać, że trzeba zmienić to "może się uda" na takie "musi się udać". To ostatnie już jest - w pierwszej klasie, można śmiało korzystać. A że drogo? Takie ceny jakie władze to raz, a dwa - jak ogranicza "może się uda" to ceny także wzrosną bo będą w szczycie sprzedawać kilka razy mniej biletów - pomnóżcie sobie przez to dzisiejsza cenę i się okaże że wszyscy wolą to gdybanie niż drogie pewniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.11, 11:05 Kurde, ale jeśli będą jechać koloniści i opiekun rezerwuje miejsca, to tych miejsc ma być o tych 70, czy 50 szt. więcej - tj. te miejsca mają być DODATKOWO, taborze od siedmiu boleści! Krótka lekcja dla wszystkich spółek i spółeczek PKP: - jeśli mamy godziny szczytu, dodajemy skłąd - jeśli mamy wakacje/święta/ferie - dodajemy skład do dalekobieżnych - jeśli wiemy, że szykuje się jakaś masowa impreza z przemieszczaniem się ludności - dodajemy, k... skład! Czy nie macie wyobraźni, do jasnej ciasnej?! 2 lata temu jechałem dalekobieżnym pociągiem, płacę za 1 klasę (żeby odetchnąć nieco), podjeżdża pociąg i 1 niet. A pieniadze, oczywiście, wydane. Do tego stał wcześniej na upalnej bocznicy, na peronie było (w środku lata) zimniej, niż w wagonie. I, oczywiście, stawał na stacjach (10 min.) oraz między nimi (do 15). Wybornie się podróżowało. Odpowiedz Link Zgłoś
ubrana_prawda Winna jest obsługa pociągu 04.08.11, 11:01 Wystarczy, że ktoś z obsługi pociągu zamknąłby na klucz przedziały zarezerwowane dla kolonistów i nie doszłoby do tej pożałowania godnej szopki. Poza tym w okresie wakacyjnym, w pociągach na trasach szczególnie oblężonych, WSZYSTKIE miejsca siedzące powinny być rezerwowane (także w 2ej klasie). Wymaga to jednak, niestety obcej polskiej mentalności, dobrej organizacji i przewidywalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro75 Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... IP: *.109-247-0.customer.lyse.net 04.08.11, 11:05 G...NO prawda, że to był pojedynczy incydent. Taką samą sytuację mieliśmy na początku wakacji we Wrocławiu. Były wykupione rezerwacje dla dzieci jadących na kolonię nad morze, 8 przedziałów, jak pociąg przyjechał to wolne były 3. Też musieliśmy walczyć o doczepienie wagonu. Totalny brak szacunku do ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
labeo ... ale jest na PKP coś pozytywnego !! 04.08.11, 11:06 .. wodę przywieźli gratis :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jml13060 Re: ... ale jest na PKP coś pozytywnego !! IP: *.ite.waw.pl 05.08.11, 10:13 Więcej wody i utopić pkp tlk ......... Odpowiedz Link Zgłoś
xdevx Miejscówki nic nie dadzą... 04.08.11, 11:13 ... jeśli pociąg jest zapchany. Mój pierwszy i jedyny raz z TLK wyglądał mniej więcej tak: kupiłem (z dziewczyną) bilety z miejscówkami w 1 klasie, myśląc, że będę mógł jechać normalnie, ale pociąg był tak zapchany, że po 30 minutach ledwo dopchałem się do mojego przedziału, gdzie - oczywiście - okazało się, że miejsca siedzące zajęli inni ludzie, bez miejscówek, ale z biletami w 1 klasie (sic!). Akurat było to kilkoro emerytów, więc nawet głupio było ich wywalać z tych miejsc - tak więc przez kilka ładnych godzin sobie postałem wraz z innymi osobami w podobnej sytuacji... Od tego momentu nie korzystałem z "usług" TLK, wolę zapłacić trochę więcej i jechać w normalnych warunkach. Jak na razie dobrze na tym wychodzę ;) - np. gdy w styczniu w pociągach z gór rozgrywały się - zdaniem prasy - dantejskie sceny, ja wracałem w połowie pustym pociągiem. Oczywiście, dantejskie sceny dotyczyły pociągów TLK, a półpusty skład był w Intercity... Dziwi mnie tylko, że ludzie nie potrafią przewidzieć tego, że w pociągach takich jak TLK w urlopowym szczycie będą rozgrywać się owe "dantejskie sceny" i później narzekają, że jadą w takich warunkach... Cyt: "Jeśli chcemy mieć gwarancję miejsca siedzącego, powinniśmy kupić bilet w pierwszej klasie z obowiązkową miejscówką." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.11, 11:15 Ale bajzel! Ktoś musi za tą sytuację w PKP beknąć - Grabarczyk, kierownictwo spółek?. Popatrzcie na jeszcze jedno, niby nie mają wagonów, ale jak ludzie wymuszą na nich podłączenie dodatkowych to odzie znaleźć dodatkowe pudełka. Co do cen biletów np w Niemczech czy Francji w stosunku do poziomu zarobków czy na pewno wychodzi drożej niż na Zielonej Wyspie? Najgorsze, że ten syf nie jest nowością. Pamiętam jak w drugiej poł. lat '80 (87 lub 88 rok) jechałem jako dzieciak z Malborka na Mazury na wakacje. Ja moja mama i siostra wsiadaliśmy i wysiadaliśmy z pociągu przez okno. Tyle lat i postęp marny. Korzystającym obecnie z pociągów w Polsce życzę szczęśliwej podróży i dużej dozy anielskiej cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.11, 12:30 www.facebook.com/PKP.Intercity Odpowiedz Link Zgłoś
marek26_4 Re: Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TL 04.08.11, 13:14 dla kiboli są wagony, a dla ludzi którzy chcą wypocząć nie ma, może PKP chodzi o to że zarabiają na zniszczonych wagonach, na przykład zwrot za szkody, policja to po to by złapać pasażera [jednego] z papierosem [grupy by się bała] Odpowiedz Link Zgłoś
politol59 Re: Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TL 04.08.11, 15:46 Racja typowo po polsku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osobowy przyspiesz Prawie dobę jechali nad morze ? ? Pasażerowie ... IP: *.dip.t-dialin.net 04.08.11, 15:52 Opowiadam sie za polskimi nazwami pociagow Polskich Kolei Panstwowych: osobowy, pospieszny, ekspresowy ( OSOB, POSP, Ex ). Pociag " osobowy ", bo blisko osoby ludzkiej, blisko czlowieka. Jestem rowniez za osmioosobowymi przedzialami klasy drugiej w wagonach z przedzialami ( gdyz w wagonach bezprzedzialowych ciagle ktos chodzi pod nosem, a nie daj Boze ze wagon albo pociag jest przepelniony !). Natomiast jesli chodzi o brak wagonow w dzien, to moze warto by powrocic do wiekszej liczby pociagow nocnych, jak na przyklad do wydluzenia relacji pociagu Zamosc - Zielona Gora do Szczecina, Swinoujscia albo do Kolobrzegu, a wiec jeszcze wiecej pociagow pospiesznych dalekobieznych, bezprzesiadkowych. Dziekujemy, dziekujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirupati Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... IP: *.acn.waw.pl 04.08.11, 15:56 Ha ha, dobre, jak kupilem miejsce z rezerwacja, po czym podstawił się inny skład, nie objęty rezerwacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... IP: *.centertel.pl 04.08.11, 16:36 incydent?? jedna wielka kpina dokładnie 10 lipca tego roku w pociągu TLK relacji Bielsko Biała - Władysławowo była identyczna sytuacja pociąg podstawiany 40 min przed odjazdem w Bielsku na 10 min przed odjazdem brak miejsc siedzących nawet toalety zajęte i to nie przez tych którzy udali się tam "za potrzebą" w Katowicach tłoczno ludzie stoją w wąskich korytarzach pociągu bez możliwości jakiegokolwiek ruchu Matka z Małym dzieckiem :( siedząca na walizce mająca problem by nakarmić dziecko porażka wiele osób na kolejnych stacjach rezygnowało zostając w środku nocy na dworcach I klasa buahaha zapomnijcie przecież TLK na tych trasach ich nie prowadzi jak masz szczęście załapiecie się na kuszetkę ( tylko jeden wagon ) II klasa hmmm to co widziałam i przeżyłam to na II klasę też nie wyglądało na żadna klasę i to jest przykre porażka beznadzieja ale bilety sprzedane a o to chodziło PKP .... Odpowiedz Link Zgłoś
nell35 Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... 04.08.11, 16:38 To niestety standard w Polsce, że na długie trasy wypuszczane są krótkie składy. Do tego pociąg z np. Przemyśla, czy Rzeszowa do Kołobrzegu, czy Szczecina robi objazdówkę po całym kraju, zamiast wybrać, jak dawniej bywało, najkrótszą trasę. Większość pociągów jedzie przez Śląsk (duże ograniczenia prędkości). A przecież ze Ślaska nad morze jest zdecydowanie bliżej niż z Przemyśla i pociąg mógłby jechać inną trasą. I przykre w tym wszystkim jest to, ze baty zbierają szeregowi pracownicy kolei, którzy tak naprawdę niewiele mogą. Ci zaś, którzy się do tego przyczynili, kwitną i korzystają z miejsc rezerwowanych/sypialnych. Mają to gwarantowane! Odpowiedz Link Zgłoś
faur Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... 04.08.11, 16:41 Zlinczować to się powinno naczelników i związkowców, a nie obsługę pociągu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneta fredi hahaha rzadkość i incydent zabawne... IP: *.cable.smsnet.pl 04.08.11, 18:49 poczytałam sobie opinie na forum i takie mam spostrzeżenia: Nie jestem osobą która jakoś bardzo często podróżuje pociągami ale jeżeli ktoś powie że to rzadkość i incydent rozbawiła mnie baaaardzo. na początku czerwca jechałam wieczornym pociągiem ze Szczecina do Krakowa. podróż wyglądała następująco CAŁY jeden wagon i PÓŁ następnego było zarezerwowane dla szkoły podstawowej z Kędzierzyna który wracali z obozu czy coś takiego i PKP nie wpadła na pomysł że skoro półtora wagonu ze składu będzie zajęta to inni ludzie, którzy normalnie tym pociągiem chcieli jechać też potrzebują miejsca i zamiast dołączyć jeden wagon i ewentualnie po tym jak ci uczniowie wysiądą odłączyć to woleli sprawdzać bilety dosłownie depcząc po wszystkich którzy wylądowali na korytarzach. następnie wybierałam się do Trójmiasta na Openera również ze Szczecina i na trasie Szczecin-Gdynia pociągi jadą z 4 wagonami i w sezonie letnim są całe zapchane normalnie. wydawać by się było logiczne że powiedzmy 1/4 festiwalowiczów pojedzie koleją, odczuwalne powinno być to że skoro na trasy do trójmiasta nagle sprzedało się 15 - 20 tys. biletów więcej to przydałoby się jakieś dodatkowe wagony przyczepić... ale nie to się wydaje ponad wyobraźnię przewoźników i w obie strony było jak w uchu igielnym zero miejsca. Na EURO2012 też się zdziwią, że ktoś chce gdzieś dojechać? Co roku w czasie świąt bożego narodzenia jest to samo na wszystkich relacjach ludzie siedzą sobie na głowie. wasze rady co do wybierania IC albo pierwszej klasy to pomijając że nie wszystkich na to stać to i tak nie są to nie wiadomo jak lepsze warunki wcale nie jakoś może tylko szersze siedzenia i darmowa kawa. klima tak samo nie działa a są wagony widmo które oficjalnie są ale na peronie okazuje się, że ich nie podstawiono. i mimo że się takie bilety sprzedaje z miejscówką wiele razy zdarzało się, że do 2 klasy którą normalnie jeżdżę dosiadają się osoby z pierwszej bo zabrakło dla nich miejsc i wysyła się ich do kasy po zwrot różnicy w cenie. absurdem jest że nie liczą ile ludzi się zmieści i sprzedaj bilety jak leci ale ważne 24 h. takie coś się może sprawdza kiedy są to jakieś popularne połączenia i następny pociąg będzie za godzinę czy pół ale jak jest 1, 2 czy 3 pociągi na danej relacji bo jak się w jeden nie zmieszczą to kiedy niby mają wykorzystać ten bilet a przecież nikomu nie jest obojętne czy wróci dziś czy za dwa dni. Jak dla mnie jazda samochodem to też nie rozwiązanie bo jak się wybiera w długa trasę to trzeba być wypoczętym więc jakieś dłuższe podróże służbowe to udręka. a jak się jedzie np na weekend się bawić to niby na kacu i niedospanym wracać. zwalanie winy na jakiś konkretny rząd to nie porozumienie bo nigdy na kolei nie było rewelacji, żadna partia u władzy nie potrafiła ogarnąć infrastruktury... ogólnie zmiany rozkładu kończą się katastrofą a głupie koleje wprowadzają zmiany w czasie największego ruchu zimą, w zimę muszę jeździć pociągami z lodem na oknach po stronie pasażerów, w lato pociąg to sauna, pracownicy są nie zadowoleni i chcą strajkować ani cena ani jakość ani ilość nie jest zadowalająca... przepraszam że tak się rozpisałam ale to jak źle jest na kolei nawet w moich oczach czyli osoby, która nie ma jakoś super wysokich wymagań, ale pewne działania nie są po prostu nie logiczne i działają na niekorzyść wszystkich. trzeba jakiejś rewolucji na PKP, pewnie realna konkurencja i inwestycje w infrastrukturę to jest jakieś rozwiązanie... nie wiem nie znam się na tym ale jak dla mnie powinni zrezygnować z speca od kontaktów z mediami który wciska głupie wymówki a te pieniądze zainwestować w rozsądne planowanie. jeszcze raz przepraszam że tak się rozpisałam ale to jak tragicznie jest z PKP to jest temat rzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sigma Prawie dobę jechali nad morze. Pasażerowie TLK ... IP: *.rz.izeto.pl 04.08.11, 18:59 Przezyłem podobna sytuacje jakies 3 tyg temu. Pociag TLK relacji Przemyśl-Miedzyzdroje zamiast przepisowych 16 godz jechal 20!!! tłok, brak miejsc siedzacych i stojacych, scisk, bark wody i papieru w wc, cale zapchane, i na 3 godz stanelismy w polach w srodku nocy ok 3 przed wrocławiem i nikt z obslugi nie potrafil powiedziec o co chodzi, dlaczego po co, wytłumaczyc i przeprosic, Z rzeszowa tez jechali kolonisci i mieli swój wagon. A co do tlumaczen pani rzecznik by kupowac bilety z miejscowka w 1 klasie to rece opadaja bo np moj pocag mail tylko i wylacznie 2 klase!!!!!!!! Nie bylo mozliwosci rezerwacji. Odpowiedz Link Zgłoś