Dodaj do ulubionych

Radość z burzenia Katowic

• Gość: jeszcze ślązaczka Re: Radość z burzenia Katowic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 17:41
      Rzygać mi się zachciało, jak przeczytałam te posty po śląsku! Mam 30 lat i od pierwszej wycieczki szkolnej w podstawówce do Krakowa konsekwentnie tłumaczyłam, że na Śląsku mówi się generalnie czystą polszczyzną i wcale nie mamy buzi umorusanych węglem. Dzisiaj pierwszy raz zaglądam na fora gazety i jestem przerażona. Po co te wszystkie tłumaczenia, już nikt mi nie uwierzy jak to zobaczy! Mam nadzieję, że nie ma tu zbyt wielu wejść z reszty Polski. A jeśli już ktoś zajrzy, to pamiętajcie – to jakaś mała, wyjatkowo upierdliwa grupka ludzi! My tak nie mówimy, nie spotkałam przez te 30 lat nikogo, kto mówi taka gwarą (czy językiem), chyba, że dla jaj. I nas takie gadanie też bawi, traktujemy to jak skansen. I trzeba o tym mówić, bo nigdy nikt tu nie będzie chciał przyjechać, a młoda inteligencja będzie jeszcze szybciej stad uciekać!!!
      • Gość: -?- Re: Radość z burzenia Katowic IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 07.03.05, 18:43
        Ludzie czy wyscie juz kompletnie powarjowali? Kazdego dnia ginie wiele zabytkow-
        kultury slaska to Q...a to Was niktorych nie interesuje? W kazdym slaskim
        niescie sa zabytkowe zabudowania ,ktore dano nowabogackim aby zajechaly i w tym
        miejscu powstal ich pomnik. I to w dzisiejszych czasach wielcy znawcy
        architektory. Ta Wasza polimika to naprawde gdzies szczypie.
        Pierwszy przyklad: Byle Zaklady miesne w Chorzowie. I co znawcy? Kto staje w
        obronie tych obiektow? Nie to malo wazne ,ale co kiedys bylo to wszystko fuj.
        Gdzie sa wasze opozycje w niektorych sprawach wyburzen i to dzisiaj. Sprawa
        WPKiW tez nalezy wyburzyc? itd
        Przepraszam ale ta dyskusja moze w...c naprawde.
      • Gość: Peter do jeszcze ślązaczki IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 08.03.05, 00:08
        Boże ale jesteś prymitywna
        • Gość: Qiu Re: do jeszcze ślązaczki IP: *.pc.tek.pl 08.03.05, 08:47
          jeszcze ślązaczka jest tylko naiwna , ale łatwo ją zrozumieć po lekturze
          wypowiedzi członków (!) i sympatyków ROŚ . A Ty , Peter jak chcesz poznać
          prymitywa , to pogadaj z Dede o ile znowu nie zapadł w sen zimowy ...
          • Gość: Dede Re: do jeszcze ślązaczki IP: *.radzionkow.net 09.03.05, 00:15
            Qui po coś ty sie wogóle odzywał, nie masz co robić
      • Gość: settembrini Re: Radość z burzenia Katowic IP: *.bib.wpia.us.edu.pl 09.03.05, 12:05
        a mnie sie chce rzygac, gdy czytam swiete oburzenie wywolane czyms, co na
        slasku jest calkowicie naturalnym zjawiskiem. nie mowie po slasku i bardzo tego
        zaluje. kobieto, masz jakis kompleks, wyprowadz sie stad, mow literacka
        polszczyzna i nie przekonuj nikogo, ze na slasku nie ma gwary, bo to zwykle
        klamstwo. z tego nalezy sie cieszyc, ale widac granatowe mundurki w
        peerelowskiej szkole odciesnely sie glebokim pietnem na twoim sposobie
        myslenia, a uniformizacja obyczajow stanowi jakis chory cel. dzis pielegnuje
        sie to co rzadkie i stanowi o wyjatkowosci naszego bylego autonomicznego
        wojewodztwa.
        • Gość: pragliwce Re: Radość z burzenia Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 13:31
          Kej to boouo? Fto pamjynto?

A My dali i ciyngjym na Nia pragliwe!

Autoonoomiczny Goorny Szloonzek!
          • hierowski Re: Radość z burzenia Katowic 09.03.05, 13:49
            1. Po 1945 roku rynek w Katowicach otaczały ruiny.
            2. Na rynku w Katowicach po 1945 roku nie było żadnych zabytków.
            3. Rynek w Katowicach do chwili wybudowania tam Zenitu i Skarbka tak naprawdę
            nie istniał - został zniszczony w 1945 roku.
            4. To nie Jurand Jarecki dokonał wyburzeń bo budynki zostały zniszczone w
            większosci w 1945 roku.
            5. Jurand Jarecki i jego zespół stworzył jak na ówczesne czasy nowoczesną i
            ciekawą architekturę.
            6. Miasto Katowice powinno zadbać o rynek i wyremontować lub chociaż wyczyścić
            Skarbek, Zenit i Dom Prasy.

• Gość: XTC Re: settembrini , settembrini IP: *.pc.tek.pl 09.03.05, 16:40
          settembrini , pomyliłeś forum ! Zjadliwe polemiki i pokazywanie miejsca w
          szeregu jest na forum Ultramaryny ...
          • settembrini Re: settembrini , settembrini 10.03.05, 16:56
            to wlasnie moj poprzedni post byl sprowokowany ustawianiem w szeregu, tak wiec
            moim zdaniem sie mylisz sadzac, ze to ja komus wmawiam na sile swoje racje.
            milo widziec znajomy ultramarynowy nick :)
            pozdrawiam pogodnie
            • Gość: XTC Re: settembrini , settembrini IP: *.pc.tek.pl 10.03.05, 17:38
              Masz..! internetowa pchełka z Ciebie !
              a na koleżankę nie ma się co oburzać , młode , naiwne i pełne źle pojętego
              śląskiego kompleksu dziewcze .
              A burzyć trzeba . ; )
              • settembrini Re: settembrini , settembrini 10.03.05, 18:23
                jesli Twoj post odczytac doslownie i bez ironii, to calkowicie sie z ta opinia
                zgadzam (a pro po burzenia vide moje posty sprzed pol roku w tym topiku)

> Masz..! internetowa pchełka z Ciebie !
                > a na koleżankę nie ma się co oburzać , młode , naiwne i pełne źle pojętego
                > śląskiego kompleksu dziewcze .
                > A burzyć trzeba . ; )
                • Gość: -?- Re: settembrini , settembrini IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 12.03.05, 10:01
                  Jest prawda ze wiele interesujacych budowli poszlo pod mlot. Ale wlasnie
                  dlaczego dzisiaj wiele zabytkowych obiektow idzie pod mlod?. Wiele budynkow
                  ktore wtopily sie w krajobraz slaska sa niszczone? Wielu z Was przechodzi
                  obojetnie i nic nie reagujecie? Ale to co kiedys zostalo wybuzone to jest
                  wielka awantura. Sprobowalibycie sie przecistawic wytycznym PZPR-u.
                  Druga prawda to taka ze na rynku byla wielka luka -obecny Zenit i Dom prasy.
                  Skarbek to inna rzecz. Byla tak wlasnie moda krajowa,aby wkladac cos
                  nowoczesnego w centra miast.
                  Superjednostka,Hotel, Palac slubow stoi na miejscu jak sie nie myle na terenie
                  starej Huty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka