Dodaj do ulubionych

Koncert Muzyki Dawnej

18.04.07, 23:44
dla milosnikow muzyki dawnej, sakralnej polecam gratkę nie lada, najbliższy
koncert w niedzielę 22 kwietnia o godz.19,00 w Katedrze przy ul.Koscielnej w
Sosnowcu
tak wnioskuję,że wzorem ubiegłego roku rozpoczyna sie cykl koncertow,
wirtuozerii skrzypiec i oratoriow organowych w różnych kościołach Sosnowca
DG , wiadomo wszystkim - pustynia intelektualna :))
lecz jak mówi nowa władza, ma sie i to zmienić :)
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Koncert Muzyki Dawnej 21.04.07, 18:50
      Szkoda, że mam tak daleko.
      • baja47 Re: Koncert Muzyki Dawnej 21.04.07, 19:55
        sibeliuss napisał: Szkoda, że mam tak daleko.

raczej ja mam szkodę, że nie mieszkam tam gdzie Ty :))))

Wybieram sie do Katedry, lecz przeraza mnie zimno tam panujące, szczególnie
        teraz kiedy na dworze nie jest za ciepło
        w ubiegłym roku tez sobie pobiegałam po sosnowieckich kościołach, by takiej
        posłuchać ,lecz co pamiętam z tamtego czasu ? ziąb, ziąb, ziąb.....
        • baja88 Re: Koncert Muzyki Dawnej 22.04.07, 21:47
          byłam, koncert na 40 głosów chóru, 4 solistow, w tym jeden imitujący glos
          kastrata(kiedys tylko mężczyżni śpiewali piesni sakralne),istrumenty dawne....
          na 2 godziny zapomniałam,że istnieję, żyję, oddycham
          akustyka w Katedrze doskonała
          wykonano Stabat Mater wg wersji 2ch kompozytorow, lecz nie wiem jakich
          • reivena Re: Koncert Muzyki Dawnej 22.04.07, 21:55
            No widzisz, przed chwilą powiedziałam o tym Krzysiowi i sobie westchnął bo
            chętnie by się przejechał. Za późno mu powiedziałam ;(
          • baja88 Re: Koncert Muzyki Dawnej 22.04.07, 21:59
            następny 13 maja , w ramach dni papieskich
          • magdalenaka Re: Koncert Muzyki Dawnej 24.04.07, 11:34
            Udało mi się nie zapomnieć i też tam byłam. I chociaż trochę mnie
            bolała "najszlechetniejsza" część ciała to koncert wart był tego.

Następny i ostatni w ramach tego festiwalu ma być w Bytomiu ale nie mam pojęcia
            gdzie szukać tego kościoła (chyba pw Świętej Trójcy). Swoją drogą w Bytomiu
            jest wiele pięknych kościołów które chciałabym pooglądać równeiż od środka.

Poczekam na dni papieskie :)
            • le_szek Re: Koncert Muzyki Dawnej 24.04.07, 11:36
              > Następny i ostatni w ramach tego festiwalu ma być w Bytomiu ale nie mam pojęcia
              > gdzie szukać tego kościoła (chyba pw Świętej Trójcy).

Gugle rzondzom ;-)

www.trojca.net/index.php
            • baja88 Re: Koncert Muzyki Dawnej 24.04.07, 11:40
              Magda, wykonanie ktorej wersji bardziej Ci sie podobalo ?????
              • magdalenaka Re: Koncert Muzyki Dawnej 24.04.07, 13:08
                To aż głupio zabrzmi ale chyba ta współczesna wersja była bardziej przejmująca
                i smutna. Tymczasem młodzieniec zapowiadający sugerował, że bardzo emocjonalna
                jest wersja XVIII-wieczna. Tymczasem dla mnie ona była bardziej ułożona,
                taka ... arystokratycznie elegancka ( to pewnie przez ten klawesyn, jakoś mi
                się tak z muszkami i perukami kojarzy ;))

Baja, a zauważyłaś jaki ten męski alt był przystojny?? ;p

"(..) pierwszą damą IV RP jest nie Maria, ale OJCIEC DYREKTOR. Sukienkę
                przecież też ma."
                • baja88 Re:po koncercie 24.04.07, 13:52
                  zarowno pierwsze jak i drugie wykonanie miało dla mnie wartość, lecz jakże inną,
                  przy pierwszych akordach wersji starej, podcięło mnie,a właściwie zwaliło z nog
                  . by nie paśc na kolana przed zespołem :))zamknęłam oczy, oparłam glowe o
                  dłonie, złożone na pulpicie i..popłynęłam, tam gdzie miejsca mistyczne,
                  sakralne, gdzie mroczne klasztory....płynęłam właściwie na falach chóru,
                  jak widzisz przystojnego "altu" za bardzo nie widziałam:)))
                  drugie wykonanie: to już bardzo aktywne przeżycie, tego co słuchałam i
                  widziałam, sopran niczym żyletka przeszywał ciszę ....
                  bardziej mi bliska, mimo wszystko była druga część
                  a co zarejestrowałaś, patrząc na prawdziwy alt w II części ??????

• reivena Re:po koncercie 24.04.07, 13:56
                    :))) No proszę, wrażenia słuchowo-wzrokowe.
                  • magdalenaka Re:po koncercie 24.04.07, 17:05
                    Kościół to idealne miejsce na słuchanie tego typu muzyki, zwłaszcza partie
                    chóru brzmiały genialnie, wtedy faktycznie dreszcz chodził po plecach. Mimo to
                    dla mnie pierwszy utwór brzmiał "salonowo". Miałam wrażenie, że siedzę, w
                    jakimś salonie wśród dworzan Ludwika XIV. ;) Czułam się jakbym była wśród ludzi
                    w wielkich perukach, krótkich spodniach i tych charakterystycznych butach na
                    obcasach z wielkimi klamerkami lub kokardami, komentujących za zasłoną
                    wachlarzy artystów. ;) No i ten "Farinelli" Ale jak pisałam, to "wina"
                    klawesynu bo on mi sie tak kojarzy ;)

II część - po prostu czuło się, że to jest utwór z XX wieku, była w nim cała
                    tragedia tego stulecia, cały jego ból. Czułam się wręcz przytłoczona.
                    A co do wrażeń wzrokowych to prawdziwy alt mi się też podobał. Też przystojna
                    kobieta z niej ;)
                    • baja88 Re:po koncercie 24.04.07, 18:26
                      a ja nie o tym ,nie wiem czy zwrociłas uwage na charakterystyczny ruch mimiczny,
                      właściwie bezwarunkowy tik jaki jawił sie na twarzy altu stojacego w środku???
                      nic charakterystycznego w jej każdorazowej motywacji bądż przygotowaniu na
                      podjęcie frazy, nie zauwazyłaś ?????
                      bo to niestety do komicznych widokow należało :))))
                      • baja47 Re:po koncercie 24.04.07, 18:49
                        fajnie,że znalazłam tu koleżankę o podobnych moich ,proweniencji muzycznych :))
                        • kelo Re:po koncercie 24.04.07, 18:53
                          Kolega ma podobne, niestety ostatnie koncerty na jakich był to pięć lat temu na festiwalu muzyki organowej w Leżajsku. Nie wypowiada się więc.
                        • le_szek Re:po koncercie 24.04.07, 18:55
                          Wiesz co, Baja, mnie to zaczyna wyglądać na rozdwojenie jaźni (odpisujesz sobie
                          samej pod innym nickiem?) ;-)
                          • kelo Psycholog-kanapa-człowiek w potrzebie? 24.04.07, 19:00

• le_szek Re: Psycholog-kanapa-człowiek w potrzebie? 24.04.07, 19:02
                              Już kiedyś sie oferowałem ;-)
                              • baja88 Re: Psycholog-kanapa-człowiek w potrzebie? 24.04.07, 19:06
                                chłopaki kanapa to mi potrzebna, ale do odpoczywania na niej w samotności :))))))
                          • baja88 Re:po koncercie 24.04.07, 19:05
                            raczej nie powinnam mieć tego rozdwojenia :) bo wszystko co potrzebne do
                            siedzenia przy kopmie mam z wyjatkiem tego że,od soboty własnie mam problemy z
                            serwerem poczty pod nickiem z cyferką 47, dlatego objawiłam sie z 88, lecz w
                            dalszym ciągu próbuje sie do starego dostac i coś przeczytać, bo przyszlo
                            trochę, jednak nie mogę tego otworzyć, tak że zła jestem na siebie....a potem
                            zapominam sie logować pod nowym, ale przecież wiecie, że to ja...
                            a ostatni post był takim przemyśleniem w kierunku Magdy, ktora pociągnęła wątek
                            o odbytym koncercie......
                            • magdalenaka Re:niestety nie zauważyłam tego tiku 25.04.07, 08:42
                              ale ja krótkowidz jestem, a siedziałam parę ławek od niej więc nie widziałam
                              dobrze. :)) "Farrinellego" minęłam przy wychodzeniu z kościoła i mogłam mu się
                              uważniej przyjrzeć ;)

Baja daj znać jak będziesz wiedzieć coś o dniach papieskich to się znowu
                              spotkamu i możea gorąco omówimy wrażenia :))

Pozdrawiam
                              Magda
                              • baja88 Re:niestety nie zauważyłam tego tiku 25.04.07, 08:49
                                jak to?? przystojnego "kastrata" zauważyłaś, a środkowego altu z manierycznym
                                tikiem nie??????
                                ja patrzę na twarze wykonawców, choc nie do końca, jeżeli mi cos w tych
                                przeszkadza, zamykam oczy ,by oddać sie temu co z ust ich się wydobywa

a bylo jeszcze cos, co mnie zaciekawiło z widoków tzw. towarzyszących, ale skoro
                                nic nie zauwazyłas, to oddajmy zatem część pieknej muzyce
                                czuwać winnismy razem, by ucho połechtać pięknymi barokowymi frazami :)))
                                • baja47 Re:koncerty, wieczory muzyki dawnej i sakralnej 08.05.07, 17:59
                                  polecam traktować poniższą informację wybiórczo , dla melomanow jest tu dużo
                                  www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=4300
                                  • baja88 Re:Magda , będziesz? 12.05.07, 19:01
                                    Niedziela 13.05. godz. 19.00 -Katedra WNMP

Koncert Orkiestry Smyczkowej Zespołu Szkół Muzycznych w Sosnowcu
                                    Dyrygent – Szczepan Kurzeja
                                    • baja88 Re:Magda , będziesz? 14.05.07, 12:35
                                      Magda chyba nie była, a koncert przysporzył dużo wrażeń, lecz za krotki, bo
                                      tylko 40 minut
                                      • magdalenaka Re:Nie byłam :( 14.05.07, 12:44
                                        Impreza rodzinna miast kulturalnych uniesień ;)
                                        • baja88 Re:Nie byłam :( 14.05.07, 12:46
                                          będzie seria w Bazylice
                                          piatek, sobota, niedziela :))))
                                          • magdalenaka Re:Jak nie zapomne to będę :) 14.05.07, 12:56
                                            Już kleję wielką czerwoną kartkę co by pamiętać :D
                                            • baja88 Re:Jak nie zapomne to będę :) 14.05.07, 14:28
                                              to sobie wklej :)
                                              www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=4300
                                              • reivena Re:Jak nie zapomne to będę :) 18.05.07, 22:23
                                                Jeśli będziecie coś słyszały o koncertach organowych w kościołach, nie
                                                koniecznie musi być w Dąbrowie to napiszcie.
                                                • le_szek Re:Jak nie zapomne to będę :) 18.05.07, 22:35
                                                  kultura.trojmiasto.pl/info_imp.phtml?id_imp=89597&miesiac=
                                                  ;-ppp
                                                  • baja88 Re:Jak nie zapomne to będę :) 18.05.07, 22:37
                                                    ale Cie wysłał :)))
                                                  • reivena Re:Jak nie zapomne to będę :) 18.05.07, 22:47
                                                    Dobrze, dobrze kombinuje to nie dla mnie, tylko dla mojej drugiej połowy :)
                                                  • le_szek Re:Jak nie zapomne to będę :) 18.05.07, 22:50
                                                    To chyba naprawdę będzie 'Zrób to sama' ;-)
                                                  • baja88 Re:Jak nie zapomne to będę :) 18.05.07, 22:54
                                                    a jutro tego posłucham:)
                                                    XVIII -wieczna muzyka Klasztoru Jasnogórskiego
                                                  • baja88 Re:Magda - byłaś? 19.05.07, 22:22
                                                    koncert na 2 trąbki, dwoje skrzypiec, organy, sopran i bas :)))))
                                                  • magdalenaka Re:Magda - byłaś? 21.05.07, 07:34
                                                    Byłam ale się trochę spoźniłam i nie do końca wiedziałam co się dzieje ;) Baja
                                                    w jakim języku był ten koncert?? Bo raz mi się wydawało, że to niemiecki, innym
                                                    razem, że jakiś język słowiański.
                                                    Uwertura zrobiła na mnie duże wrażenie. Śpiew trochę mniejszy, chociaż baryton
                                                    był piękny i wspaniale się niósł po kościele.
                                                  • baja88 Re:Magda - byłaś? 21.05.07, 13:09
                                                    właśnie, nie wiedziałam, prawdopodobnie owczesny słowiański,
                                                    dla mnie sopran w pewnych frazach przypominał gdakanie kury, glos męski zbyt
                                                    niski, wywoływal u mnie chwilami uczucie buczenia :)
                                                    trabki rewelacja, kuriozum dla tegoz koncertu i niewybaczalna gafa prowadzącego,
                                                    nie przedstawiając wszystkich muzykow i wykonawcow,z imienia i nazwiska, tak jak
                                                    sie to należało, a juz o pominięciu jednego z wykonawcow -szkoda gadać, PLAMA :(
                                                  • magdalenaka Re:Baja - jutro w Będzinie, wybierasz się?? 25.05.07, 11:30
                                                    Ma grać jakiś zespół muzyki dawnej w ramach Dni Będzina. Ja mam nadzieję, że
                                                    będę, chcę zobaczyć bitwę o zamek. :)
                                                  • baja88 Re:Baja - jutro w Będzinie, wybierasz się?? 25.05.07, 18:08
                                                    gdzie, co,jak?
                                                    podaj linka
                                                  • magdalenaka Re:Baja - jutro w Będzinie, wybierasz się?? 25.05.07, 18:21
                                                    Proszę bardzo :)

www.bedzin.pl/default.aspx?docId=1322&newsId=1028&templId=8
                                                    godz 21.00 po bitwie odrobina kultury ;)
                                                  • baja88 Re:Baja - jutro w Będzinie, wybierasz się?? 25.05.07, 18:27
                                                    dzięki Magda, pojadę :))))
                                                    nic nie znalazłam o miejscu dla tegoz koncertu, może pod murami Zamku ?
                                                  • baja88 Re:Baja - jutro w Będzinie, wybierasz się?? 26.05.07, 21:50
                                                    i nie pojechałam, buuuuuuu
                                                    goście rozpanoszyli sie i nie wiedzieli, kiedy wyjśc :))))
                                                  • magdalenaka Re:Niewiele straciłaś ;) 28.05.07, 07:50
                                                    To była muzyka średniowieczna ale nie było jej słychac bo im burza załatwiła
                                                    nagłośnienie.:) Miał byc jeszcze jakiś pokaz z ogniem ale już nie doczekałam.
                                                    Chłop mnie do domu ciągnął bo go piszczałki nie interesowały. :(
                                                  • baja88 Re:Niewiele straciłaś ;) 28.05.07, 11:20
                                                    nadrobiłam w domu :)
                                                    www.abalienatus.cba.pl/mp3.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka