Dodaj do ulubionych

Kotlety w panierce sezamowej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.11, 17:40
Czy ktoś robił takie kotlety? Konkretnie schabowe. Jeśli tak to jak będzie najlepiej zrobić panierkę? Mam kilka typów:
1. Bułka tarta + całe ziarna sezamu
2. Bułka tarta + mielone ziarno sezamu (kiedyś widziałam gotową taką panierkę)
3. Samo ziarno sezamu
CO wybrać? Jakie będą najsmaczniejsze? Czy ziarno łatwo się przyklei i nie będzie się rozpadać? A może najlepiej zrobić w zwykłej panierce bo nic specjalnego z takiego wymyślania nie wyjdzie?:p Proszę o opinie znawców tematu:)
Obserwuj wątek
    • Gość: marbor1 Re: Kotlety w panierce sezamowej IP: *.aster.pl 02.12.11, 17:47
      Bardzo lubię kotlety z mięsa i ryby w panierce z ziarnami sezamowymi. Panierkę robię sama.
      Wystarczy zmieszać bułkę tartą z ziarnami sezamu plus jakieś zioła wg własnych upodobań.
    • kosmopolitesiorbut Re: Kotlety w panierce sezamowej 02.12.11, 17:48
      Samo ziarno sezamu wcześniej podprażone na suchej patelni.
    • Gość: EDEK Re: Kotlety w panierce sezamowej IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 02.12.11, 20:23
      druga opcja -
    • Gość: aqua48 Re: Kotlety w panierce sezamowej IP: *.aster.pl 02.12.11, 22:38
      Sezam lubi się przypalać na patelni, polecam kotlety z kurczaka (szybciej się robi) i pieczone w piekarniku,
      • kosmopolitesiorbut Re: Kotlety w panierce sezamowej 03.12.11, 15:08
        A kto ci go każe palić od razu? Oczu nie masz czy wyczucia żeby go uprażyć? Prażenie wydobywa z przypraw nie mielonych cały aromat. Jakoś takie prażenie w wielu kuchniach świata nikogo nie przeraża. I nie potrzeba do tego specjalnych zdolności.
      • bene_gesserit Re: Kotlety w panierce sezamowej 03.12.11, 20:28
        Schab spokojnie dojdzie w sezamie na patelni, o ile sie go robi z wyczuciem i nie wpadnie na idiotyczny pomysl, zeby sezam wczesniej podprażyć.

Ale tak usmazone kotlety dobre sa tylko na swiezo - jesli ktos jest zwolenniczka wczorajszych kotletow na zimno na chlebie, to sie srodze rozczaruje - nastepnego dnia sezam zmienia konsystencję z chrupkiej i aromatycznej w dosc nieprzyjemną - trudno to opisac, ale nie je sie tego najfajniej.
    • Gość: poczatkujacawkuchn Re: Kotlety w panierce sezamowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.11, 10:29
      No cóż zrobiłam kotlety z ziaren niemielonych z dodaktkiem bułki i się rozczarowałam. Sądziłam, że to będzie coś fajnego, innego. Stwierdzam, ze nic ciekawego, nie warte to było zachodu. Wolę jednak zwykłe kotlety w samej bułce. Ale dzięki za wszystkie rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka