Dodaj do ulubionych

Franciki wyjeżdżają na tory

IP: 131.207.242.* 14.10.11, 13:30
Ja pierdzielę, jaki skansen...
Obserwuj wątek
    • Gość: Tiktak Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.v-net.com.pl 14.10.11, 13:47
      Ja pierdzielę, ale skansen!!!
      • magicbox I tak dobrze że to nie konne tramwaje 14.10.11, 13:55
        Jak w temacie
    • Gość: matt Franciki wyjeżdżają na tory IP: 213.227.87.* 14.10.11, 14:02
      Następnym nabytkiem TŚ będą tramwaje konne, przez pracowników zwane
      pieszczotliwie Czyngisy albo Ułany, gdyż nazwą odwoływać się będą do władcy
      Mongołów i miasta pochodzenia.

Katowice - miejsce zatrzymywania dla ręcznego przełączenia zwrotnicy
    • probus1 Franciki wyjeżdżają na tory 14.10.11, 14:42
      Jak już, to powinny być nazwane "Franzami"... Ale wiem, zaraz by podniesiono zarzut "zakamuflowanej opcji niemieckiej"...
    • Gość: Złom Na Torach Znowu złom na torach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 15:15
      Kiedy to się wreszcie skończy? Helmuty, Franciki, i inne zabytki techniki. Niech Prezes Tramwajów Śląskich dojeżdża tym czymś do pracy, może wtedy kupią normalne tramwaje. Za co ja płacę? Za wejście do muzeum?
      • Gość: kacper Re: Znowu złom na torach. IP: *.fc.univie.ac.at 14.10.11, 15:27
        A co z tym mamy robić? Nikt tego nie chce. Ani Rosjanin, ani Ukrainiec ani nawet Turek - ci to nawet chcieli, żeby im dopłacić za transport. Dobrze, że są TŚ, oni wszystko zasysają. Tak jak wcześniej górale z Polski ogołocili Alpy ze wszystkich starych wyciągów i wywieźli je do siebie i nawet nieźle płacili. Inaczej trzeba byłoby płacić za złomowanie.
        • Gość: XWJ Re: Znowu złom na torach. IP: *.multi-play.net.pl 15.10.11, 11:36
          [b]-> A co z tym mamy robić? Nikt tego nie chce. Ani Rosjanin, ani Ukrainiec ani nawet Turek - ci to nawet chcieli, żeby im dopłacić za transport. [/b]
          Tak... Szkoda tylko, że zarówno w Austrii (Graz, Wiedeń), Polsce (Kraków), Rumuni (Craiova, Brăila), Holandii (Rotterdam), Węgrzech (Miskolc) te wozy jeżdżą i przeżyły lokalne produkty zarówno pod względem mechanicznym jak i technicznym.

[b]->Inaczej trzeba byłoby płacić za złomowanie. [/b]
          Tylko, że w Wiedniu z obecnie jeżdżących (których WL nie wystawiło na sprzedaż) został skasowany tylko... Jeden! I to po ciężkim wypadku, gdzie nie nadawał się do odbudowy...

[b]->A ja wolę nowoczesny tramwaj taki jak w Warszawie, Łodzi, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu[/b]
          Tylko zanim te miasta doszły do niskopodłogowych tramwajów, też kupowały używki z Niemiec/Austrii (wyjątek Wrocław i Warszawa, które reanimowały Konstalowskie żywe trupy, wydając na nie więcej kasy, niż Kraków na sprowadzenie i przystosowanie ponad 200 używek) i to w cale nie w ilościach 8-12 sztuk, tylko w ilości nawet sięgającej ponad 100 sztuk.

[b]->Ja pierdzielę, ale skansen!!! [/b]
          Skansen to masz na linii "38" lub w Zabrzu na ul. Wolności 410 :>

[b]To jest wstyd, że Tramwaje Śląskie biorą złom z innych państw, które nie tylko nie muszą płacić za złomowanie, ale mało tego dostają jeszcze od nas (podatników i ludzi kupujących bilety) pieniądze. Przecież to jest absurd. I błagam, bez odpowiedzi w stylu: gdyby nie to, to w ogóle nie jeździłyby żadne tramwaje. Skoro inne miasta, także mniejsze i biedniejsze są w stanie kupować nowy tabor, to Katowice powinny się palić ze wstydu, a nie opowiadać bajeczki, że inaczej nie można tylko skupować złom! [/b]
          Tak jak już wcześniej powiedziałem... Zanim kupili nowe tramwaje, startowali z używkami.

->Krakowskie też były lepsze, do czasu. Z tymi będzie tak samo poza tym one niszczą znacznie bardziej torowiska niż 105.
          Chyba sobie jaja robisz? Najbardziej niszczącym torowisko taborem są Bombardiery... Ale to nie wina samej konstrukcji wagonu czy eksploatacji tylko utrzymania torowiska. Zauważyłeś iż ostatnio po wygranych przetargach ZUE i obniżeniu kosztów utrzymania torowiska przez ZIKiT tramwaje wężykują na prostym torowisku?

Wideńczyki złe nie są, ale wymagają specjalnej troski (tak samo, jak każdy nowy, techncznie zaawansowany tramwaj). To nie stozłoma którą naprawisz przy użyciu łomu, majzla i młotka.
          Ale tak... Zapomniałem, że jeżdżąc przez całe życie czymś co się na drodze rozlatywało, blacha była jak tektura, konstrukcja wagonu jak z plasteliny,ogrzewanie działało w lecie, a wentylacja była tylko w zimie, to się nie przekona nikogo, że coś starszego, a bardziej zaawansowanego technicznie może być lepsze...
      • rojberek Re: Znowu złom na torach. 14.10.11, 15:40
        szczerze mówiąc wolę Helmuta niż skrzypiąco-piszczącego Karlika
        • Gość: czytelnik Wstyd dla Tramwajów Śląskich! IP: *.zanet.pl 15.10.11, 11:15
          A ja wolę nowoczesny tramwaj taki jak w Warszawie, Łodzi, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu (wymieniać kolejne polskie miasta?). Co to za wybór? Między jednym skansem a drugim? Na dodatek ogromny kłopot jest z wejściem dla osób starszych i wózków, bo tzw. Helmuty to pociągi podmiejskie!!! A nie tramwaje!!! One są przystosowane do wysokich peronów, a nie do wysiadania na chodnik. Ktoś bardzo ale to bardzo nie pomyślał i jeszcze za to zapłacił.

To jest wstyd, że Tramwaje Śląskie biorą złom z innych państw, które nie tylko nie muszą płacić za złomowanie, ale mało tego dostają jeszcze od nas (podatników i ludzi kupujących bilety) pieniądze. Przecież to jest absurd. I błagam, bez odpowiedzi w stylu: gdyby nie to, to w ogóle nie jeździłyby żadne tramwaje. Skoro inne miasta, także mniejsze i biedniejsze są w stanie kupować nowy tabor, to Katowice powinny się palić ze wstydu, a nie opowiadać bajeczki, że inaczej nie można tylko skupować złom!
          • janonet4-4 Re: Wstyd dla Tramwajów Śląskich! 15.10.11, 11:19
            e: Wstyd dla Tramwajów Śląskich! tak OTO doczekaliśmy się skansenu!!!!czuje jak był w roku 1960 i wczesnej!!
          • Gość: sceptyk A wprowadzisz takie ceny biletów jak na Zachodzie? IP: *.katowice.pl 15.10.11, 12:02
            Wtedy też będziesz mieć wśród nowych srebrnych tramwaje sprzed 40-tu lat ;-)
            Nie wierzysz to pojedź do Niemiec do takiego bogatego Duesseldorfu na przykład.
            Ale za krótką jazdę (jeden przystanek) zapłacisz 6 złotych.
            A prywatnie to też mercedesem jak wielu Niemców jeździsz?
            Jaka kasa takie auto po prostu.
            Przewozy osobowe to nie św. Mikołaj ani Caritas.
            Pomyliłeś adresata.

• Gość: anty Re: A wprowadzisz takie ceny biletów jak na Zacho IP: 193.17.54.* 15.10.11, 12:45
              koleś, a ty wiesz, iż średnio zarobki są tam 3 razy większe, znalazł się ku..wa, globtrotter LOL
            • Gość: 105N Re: A wprowadzisz takie ceny biletów jak na Zacho IP: *.ip.netia.com.pl 15.10.11, 16:02
              Firmy autobusowe jakoś stać na nowe wozy a wy potrafcie tylko opowiadać ,ze cccecie coś kupić. Trzeba zrobić to co w Gliwicach i ludzie będą wreszcie mogli podrózować normalnie
              • Gość: XWJ Re: A wprowadzisz takie ceny biletów jak na Zacho IP: *.multi-play.net.pl 15.10.11, 20:17
                Wpuścić TIR-y do centrum? Ludzie dopiero teraz zrozumieli co to znaczy mieć hałas i nie mieć się jak wydostać z Gliwic (i to nie tylko z powodu korków) :>
            • Gość: czytelnik do sceptyk IP: *.zanet.pl 17.10.11, 15:39
              Gość portalu: sceptyk napisał(a):
              > Przewozy osobowe to nie św. Mikołaj ani Caritas.
              > Pomyliłeś adresata.

To dlaczego Warszawa, Łódź, Wrocław, Kraków, Poznań itd. potrafią a Katowice nie? Symbolem tego są sprowadzone używane tramwaje z Krakowa do Katowic. Ja tu nie mówie o Niemczech! Porównałem nas do innych POLSKICH miast. Może piszesz z Tramwajów Śląskich i zabolało? Ale nie gadaj głupot. Nikt nie oczekuje Caritasu. Więc daj sobie spokój z takimi tekstami. Przecież Tramwaje Śląskie dostają pieniądze od podatnika i z biletów, które są najdroższe w Polsce!!! Bo gdzie indziej za 5 minut czy 10 minut płaci się jak za przejechanie godziny? Porównaj cenniki np. z Warszawy, a to też jest rozległe miasto, więc gadanie, ze u nas to aglomeracja i bilety nie mogą być czasowe to zwykłe tanie gadki. Moim zdaniem KZK GOP i TŚ są po prostu fatalnie zarządzane. Poza tym sporo kasy idzie na tych kilkunastu prezydentów i innych reprezentantów w radach tychże spółek. Za samo bycie na stołku zdaje sie kasuja spora kase? A może jeszcze przypomnieć o luksusowych limuzynach dla prezesów? I co? Dalej myślisz, że to Caritas? To raczej pasażerowie są jak Caritas. Dają kasę, a w zamian dostają mówiąc metaforycznie "po ry...u"
      • Gość: nvmd Re: Znowu złom na torach. IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.11, 01:58
        Te akurat złomy były jedynym wyjściem, żeby tramwaje mogły kursować podczas planowanych remontów, bo jak może zauważyłeś są zbudowane tak, że nie muszą nawracać by jeździć w 2 strony - a teraz się już takich nie produkuje.
        • Gość: Akpt Re: Znowu złom na torach. IP: *.opera-mini.net 17.10.11, 09:07
          nvmd ty chyba głupi jesteś. France Sznycle Adolfy nie są 2 kierunkowe! W zeszłym roku Alstom Chorzów wyprodukował 37 tramwai 2 kierunkowych dla Stambułu sprawdź sobie i nie pisz bzdur.
      • Gość: Pantaczka Re: Znowu złom na torach. IP: *.dynamic.chello.pl 18.10.11, 01:08
        Helmuty swoje lata mają, to fakt, ale jeśli chodzi o wygodę chodzi, to są bezkonkurencyjne!!Karliki i inne nowoczesne badziewia mogą się schować. Wygląd to juz bardziej kwestia gustu ale ja osobiście też postawiłbym tu na Helmuty. One maja styl i klase.
        • Gość: Kolej podmiejska Re: Znowu złom na torach. IP: *.opera-mini.net 18.10.11, 22:15
          Bo Helmut to nie tramwaj tylko pociąg na wysokie dworcowe perony stąd wyższa wygoda.
      • Gość: fason Re: Znowu złom na torach. IP: *.internetia.net.pl 18.10.11, 23:23
        Prezes tramwajów ślaskich nie jest stąd.Przyjechał tu 1,5 roku temu. Czy chociaż raz jechał
        tramwajem na Ślasku? Nie zna specyfiki tego terenu, szkód górniczych itd. I takie są efekty.
        • Gość: Tragedia Śląska Re: Znowu złom na torach. IP: *.opera-mini.net 18.10.11, 23:44
          Prezes to gorol z krakowa. Nikt z decydentów w TŚ NIE JEŹDZI TRAMWAJAMI.
    • rojberek Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, 14.10.11, 15:38
      ... ale i Franze będą zapewne o niebo lepsze od 105-tek. Dla mnie przejażdżka Helmutem to sama radocha... może się starzeję, ale lubię jego archaiczność połączoną z wygodą i ciszą jakiej nie daje nawet "nowoczesny" Karlik. Helmuty mają coś w sobie, to jakby bana z duszą.
      • Gość: bobel Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.11, 19:23
        Tylko można się potłóc przy wysiadaniu
      • Gość: Krak Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.opera-mini.net 15.10.11, 07:50
        Krakowskie też były lepsze, do czasu. Z tymi będzie tak samo poza tym one niszczą znacznie bardziej torowiska niż 105.
        • Gość: O Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.opera-mini.net 15.10.11, 15:14
          A PKM te ch.uje zamiast wzorem Śląska w postaci firmy reprezentacyjnej województwo tj. Tramwajów nomen omen Śląskich grzebać po śmietnikach Europy i kupować wycofany z ruchu i zezłomowany niesprawny i niebezpieczny tabor, to te gnoje kupują nowe wozy w dodatku podstępnie i z zaskoczenia tj. bez co najmniej 10 letniego okresu comiesięcznych zapowiedzi we wszelkich mediach że będą kupować nowy tabor aby pasażerowie zachowali zdrowie psychiczne i nie przeżyli szoku i najważniejsze nie zrezygnowali z przyzwyczajonej oferty kzkgopu.
          • Gość: XWJ Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.multi-play.net.pl 15.10.11, 20:13
            A kto ostatnio kupuje nagminnie używane Mercedesy (notabene w ogóle nie przystosowane do polskich warunków), Kto kupuje używane Scanie a przy tym eksploatuje Ikarusy i DAB-y? Może to nie są śląskie firmy?

Wytłumacz mi tak w ogóle co jest niebezpiecznego w Wideńczykach? To że mają dużo lepsze zabezpieczenia przeciw wypadkowe, niż stozłomy? To, że są o połowę starsze i 2 razy bardziej wytrzymalsze i bardziej nowoczesne? Dlatego są niebezpieczne?
            • Gość: 105N Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.ip.netia.com.pl 16.10.11, 01:19
              gliwice.naszemiasto.pl/artykul/795686,pkm-gliwice-kupil-nowe-autobusy-10-pojazdow-marki-scania,id,t.html
              Tutaj masz piękny przykład- PKM Gliwice kupił 10 nowiutkich autobusów
              Mercedesy o których wspominasz moze i nie sa nowe ale przynajmniej w przeciwieństwie do tramwajów jeżdżą
            • Gość: ? Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.opera-mini.net 16.10.11, 03:33
              Zabezpieczenia przeciwwypadkowe??? Radary? Poduszki pasażera i przechodnia? Plastikowa maskownica czyli strefa zgniotu? Ten złom nawet po torach nie potrafi jechać by nie wykoleić i bardziej zniszczyć torowiska. A plaser stoi bezużytecznie. Dlatego je Wiedeń zezłomował i nie pomógł nawet półroczny remont - reanimacja trupa. I uprzedzając drogi są w gorszym stanie a nikt nie mówi że dane auta nie nadają się na polskie drogi.
              • Gość: XWJ Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.multi-play.net.pl 16.10.11, 17:14
                -> Zabezpieczenia przeciwwypadkowe???
                Hamulce solenoidowe 400/500/600v+szynowe 600v zasilane z sieci (czego stopiątka niema, bo ma szczękowe+600volt szynowe zasilane z akumulatorów).
                -> Plastikowa maskownica czyli strefa zgniotu?
                Plastikowa maskownica + poszycie 3mm + belka oporowa 210mm, zapobiegająca wgnieceniu kabiny do wewnątrz wozu. (czego stozłomy tez nie posiadają i każdy nawet mniej groźny wypadek kończy się albo całkowicie podartym poszyciem, albo kabiną żywcem wbitą do pojazdu.
                -> Ten złom nawet po torach nie potrafi jechać by nie wykoleić i bardziej zniszczyć torowiska.
                Tak, tak tak... Dziwne, że niema w innych miastach z ich eksploatacją i jeszcze nigdzie nie zniszczyły torowiska. Poza tym to nie wina tramwaju, że mechanicy na tokarce nie potrafią dokładnego wymiaru bębna wytoczyć... To było jednym z powodów wykolejeń (drugim oczywiście jest stan torowiska).
                -> Dlatego je Wiedeń zezłomował i nie pomógł nawet półroczny remont - reanimacja trupa
                Widzę, że pustej głowie nic rozumu nie wleje... Po raz kolejny napiszę: Wideń zezłomował tylko tego, co się nie nadawał do odbudowy powypadkowej. Reszta nie sprzedanych E1 nadal jeździ i nic nie zapowiada by się coś zmieniło przez najbliższe 2-3 lata.
                -> I uprzedzając drogi są w gorszym stanie a nikt nie mówi że dane auta nie nadają się na polskie drogi. Teraz to już sobie zupełnie jaja robisz? Abstrahując już od tego, że 2 Merce się spaliły (z czego jeden całkiem) 3/4 wozów ma powybijane miechy na zawieszeniu, a reszta wozów zaczyna pękać wokół poszycia i konstrukcji, bo drgania przenoszone z drogi dają po kratownicy...
                -> Czyli Frankiewicz miał rację a inni niech biorą przykład i wyrzucą ten grajdoł śląski ze swego miasta. A jak fajnie z tej wsi teraz inwestorzy uciekają (głownie przez brak sensownej komunikacji), szybciej niż TŚ torowisko zwijało ]:>
                -> Miał całkowita rację.
                Fenomen na skalę światową! Mając rację... Nie mając jej w cale! Mam cicha nadzieję, że za 3-4 lata w końcu ktoś mu podziękuje.
                -> A przypomnijmy sobie jaki podniesli wtedy krzyk tramwajarze i jak zapewniali, ze wkrótce pojawia się nowe reamwaje. Teraz widzimy jakie w krótce i jakie nowe
                Uwielbiam jak ktoś szerzy defetyzm... Wniosek na 30 nowych, w pełni niskopodłogowych wagonów silnikowych leży już sobie w siedzibie Unii Europejskiej i czeka na dotacje... Ale do Gliwic już nie dojadą. No chyba, że ktoś wyśle "sołtysa" a zieloną trawkę i postanowi zrobić porządek z KZK GOP...
                • Gość: ? Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.opera-mini.net 17.10.11, 00:24
                  Ale trumna. Po zaniku napięcia lub uszkodzeniu panto te zabytki nie mają czym hamować! Ale horror! Solenoidy oraz szynowe nie zadziałają! Stąd już pierwsze wypadki! No to nieźle Grzywocze i Sklarki znowu posmarowali Tarchalskiemu by ten złom dopuścił.
                  • Gość: XWJ Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.multi-play.net.pl 17.10.11, 10:58
                    Mało tego, że pijany, to jeszcze na haju. Po zaniku napięcia, automatycznie i samoczynnie hamulce szynowe opadają na torowisko. W przypadku dalszego staczania się pojazdu również załączają się (również automatycznie) obwody zasilania z baterii...
                    Tylko, że w Wiedeńczyku bateria może wytrzymać awaryjny zjazd bez zasilania z przetwornicy. W stozłomach zaraz po padnięciu przetwornicy, siada wszystko, wraz z bateriami i wagon nadaje się tylko do spychania/holowania...
                    • Gość: XWJ Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.multi-play.net.pl 17.10.11, 12:48
                      A i zapomniał bym dodać... E1 posiadają hamulec ręczny, który można w każdej chwili zaciągnąć. Czego oczywiście w 105Na tez niema, bo po co... Jak szczęki będą zużyte lub mechanizm się zablokuje, możesz śmiało gonić wagon. Pod warunkiem, że nie zatrzyma się na innym.
                      • Gość: O Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.opera-mini.net 17.10.11, 13:38
                        105 też mają hamulce ręczne, wystarczy poczytać wcześniejsze wywiady z dyrektorem/v-prezesem Knapikiem. Tramwaje nie stoją na spadach, ponieważ motormiczowie niechlujnie zaciągają hamulec ręczny.
                        • Gość: XWJ Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.multi-play.net.pl 17.10.11, 14:00
                          Stopiątka i hamulec ręczny? O.o w Stozłomach niema mechanicznego (w domyśle: ręcznego) zacisku hamulców. Jest tylko automatyczny, który baaaardzo często nie zaskakuje...
                          • Gość: O Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.opera-mini.net 17.10.11, 17:54
                            Kwestie hamulca ręcznego w 105 wytłumacz Knapikowi pod którego podlegają piony techniczne i ruchu.
                    • Gość: ? Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.opera-mini.net 17.10.11, 13:29
                      Jakim cudem elektromagnetyczne hamulce szynowe na 600V automatycznie przykłeją się do szyn po zaniku napięcia 600V??? Perpetum mobile!
                      • Gość: XWJ Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.multi-play.net.pl 17.10.11, 13:58
                        Komputer sterujący + siła bezwładności + akumulatory :]
                        • Gość: O Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.opera-mini.net 17.10.11, 17:51
                          40to letni komputer? 600V AKUMULATORY ? Hamująca siła bezwładności - 3 x bzdury jak jesteś humanistą to się nie wypowiadaj i nie ośmieszaj
                          • Gość: XWJ Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.multi-play.net.pl 17.10.11, 21:48
                            -> 40to letni komputer?
                            Wozy w latach 1983-1985 zostały poddane gruntownej modernizacji (wersją podstawową była wersja E, którą modernizowano do "standardu E1") . A przykładem tego, że steruje tym komuter jest choćby (uwaga, nowa nazwa!) GEAMATIC.
                            -> 600V AKUMULATORY ?
                            Tego pewny nie jestem czy mają 600V, ale w wyniku zaniku prądu układ przenosi pobór prądu z sieci na akumulatory (podobnie jest zrobione w Krakowskich i Gdańskich NGT6)... W wyniku zaniku prądu w 105N/105Na momentalnie prąd na bateriach zanika... A jak jest jeszcze pochyłość, to nawet szczękowe nie złapią.
                            -> Hamująca siła bezwładności
                            Tu masz racje, tu się źle wyraziłem. Emocje mnie poniosły i walnąłem bzdurę. Otóż wyjaśniłem wyżej. W przypadku zaniku prądu (awarii komputera, itd) samoczynnie uruchamia się system hamowania z baterii wagonu (opadają szynowe), oraz załączają się solenoidy.
              • Gość: miki Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.ip.netia.com.pl 17.10.11, 09:07
                Pleciesz, jakbyś pił przez tydzień. Sosnowieckich torowisk nie da się bardziej zepsuć z tej prostej przyczyny, że są wyeskploatowane ponad miarę i powinny być wyremontowane już 10 do 15 lat temu kompleksowo, bo kładziono je pomiędzy 1970 a 1980 rokiem. Oczywiście, gdyby były regulowane co kilka lat, podbijane, szlifowane, to by jeszcze sie trzymały, ale do tego trzeba mieć firmę gdzie torowcy pracują według rozdzielnika, a nie opierda..ją się.

Logiczne, że jak puścisz tramwaj o sztywniejszym podwoziu na tę trasę będzie wypadał z torów.
                • Gość: XWJ Re: Osobiście bardziej mi się podobają Helmuty, IP: *.multi-play.net.pl 17.10.11, 11:01
                  Dokładnie. Ja nie wiem czemu jeszcze z ich usług nie zrezygnowali... Co to za firma, która inkasuje spore pieniądze, a na mieście pracownicy podpierają łopaty i grzebią w nosach...
                  • magicbox Helmuty do huty 17.10.11, 14:28
                    Wy tu sobie gadu gadu a tramwaje to i tak przeżytek nie mający szans w konfrontacji z nowoczesnym autobusem - nie wspominając o trolejbusach - nawet tych nienowoczesnych (Tychy).

Powinno się to dziadostwo zezłomować a miejsce po rozebranym torowisku wykorzystać ma bus-pasy i ścieżki rowerowe.

No a argument że z Gliwic firmy się zwijają bo zlikwidowali tramwaje rozbawił mnie do łez :-D
                    • Gość: XWJ Re: Helmuty do huty IP: *.multi-play.net.pl 18.10.11, 00:21
                      Pytanie nr 1: Czysto retoryczne pytanie. Widziałeś jak od spodu wygląda 40 letni (ba! w Krakowie jest jeden 61 letni) a 10-15 letni autobus?

Pytanie nr 2: Czemu super nowoczesny autobus nie przewiezie Ci tylu pasażerów co tramwaj?

Pytanie nr 3: Skoro tramwaj przegrywa z nowoczesnymi autobusami do dlaczego w całej Europie (a nawet, uwaga! Ameryce) wraca się do tramwaju, a z autobusów rezygnuje?

Trolejbusy: Kpisz czy o drogę pytasz? Rozwiązanie nierelatywnie droższe jeżeli chodzi o budowę i eksploatację w porównaniu do tramwaju... Nawet Francja, lider wśród trolejbusów, zastępuje je tramwajami. Jedynym przypadkiem, który mówi o całkowitym rozwoju "szelkowców" jest Lublin, bo ten niema szans (głownie przez zabudowę miejską) marzyć o tramwaju.
                      • magicbox Re: Helmuty do huty 18.10.11, 11:17
                        > Pytanie nr 1: Czysto retoryczne pytanie. Widziałeś jak od spodu wygląda 40 letn
                        > i (ba! w Krakowie jest jeden 61 letni) a 10-15 letni autobus?
                        >
                        Odpowiedź nr 1.1 Nie widziałem bo zaglądanie nie wydaje mi się konieczne. Widok z pewnością zależy od jakości i częstotliwości serwisowania - dokładnie tak samo jak z tramwajami i torowiskiem. Różnica jest w kosztach takiego serwisowania i z pewnością jest on niższy niż dla tramwaju/torowiska/sieci trakcyjnej.

Odpowiedź nr 1.2 Ponieważ cena zakupu tramwaju jest około 3 razy droższy od autobusu to pomimo krótszego okresu amortyzacji przy kiepskim serwisie autobus pozostaje rozsądniejszym wyborem.

Odpowiedź nr 1.3 Mieszkam w Dąbrowie Górniczej gdzie mam wątpliwą przyjemność dzielić przestrzeń zarówno z tramwajami jak i autobusami marki Ikarus - tymi samymi, które 25 lat temu woziły mnie do szkoły podstawowej. Jeżdżą do dziś a komfort podróżowania jest porównywalny. Elastyczność w razie awarii zdecydowanie większa w przypadku autobusów.

> Pytanie nr 2: Czemu super nowoczesny autobus nie przewiezie Ci tylu pasażerów c
                        > o tramwaj?

Odpowiedź nr 2. Wydłużanie składów tramwajowych traci sens bo większa część będzie jeździć pusta. Tak było u nas. Lepiej 2x częściej puszczać składy krótsze niż rzadziej dłuższe.
                        Elastyczność, elastyczność......

> Pytanie nr 3: Skoro tramwaj przegrywa z nowoczesnymi autobusami do dlaczego w c
                        > ałej Europie (a nawet, uwaga! Ameryce) wraca się do tramwaju, a z autobusów rez
                        > ygnuje?

Odpowiedź nr 3: Na jakiej podstawie to stwierdzono?? Chyba sondy na stronach fascynatów tramwajów.

> Trolejbusy: Kpisz czy o drogę pytasz? Rozwiązanie nierelatywnie droższe jeżeli
                        > chodzi o budowę i eksploatację w porównaniu do tramwaju... Nawet Francja, lider
                        > wśród trolejbusów, zastępuje je tramwajami. Jedynym przypadkiem, który mówi o
                        > całkowitym rozwoju "szelkowców" jest Lublin, bo ten niema szans (głownie przez
                        > zabudowę miejską) marzyć o tramwaju.

Chętnie zapoznam się ze źródłem twojej wiedzy na temat tych kosztów. Logicznie myśląc powinno być wręcz odwrotnie bo odpada koszt utrzymania torowiska.
                        Osobiście wydaję mi się że tramwaje mają rację bytu jedynie w miastach o dużych obszarach wokół centrum, wyłączonych z ruchu samochodowego. Trudno jednak wyobrazić sobie taki obszar na którym nie wystarczyłby ruch rowerowo-pieszy z dobrze usytuowanymi przystankami autobusowymi wokół takiego obszaru. W takich miejscach sieć trakcyjna fatalnie szpeci lokalną architekturę która sama w sobie powinna być atrakcją. Wystarczy wybrać się do Gliwic i zobaczyć jak się zmieniły po likwidacji linii tramwajowej.
                        • Gość: O Re: Helmuty do huty IP: *.opera-mini.net 18.10.11, 21:42
                          Autobus nowy 1 mln zł, tramwaj 8mln zł. Gliwice za likwidację Tramwajów dostali w warszawie nagrodę za modernizację roku tj likwidację tego złomu i kabli.
                      • Gość: O Re: Helmuty do huty IP: *.opera-mini.net 18.10.11, 23:12
                        1 Tramwaje: rdza korozją próchno zgnilizna znaczne osłabienie konstrukcji nośnej wskutek odpadu korozyjnego uszkodzone elementy nośne wiele przyspawanych łat na uszkodzonych belkach jednym słowem ruina. Gdyby pasażerowie wiedzieli czym jeżdżą to by nie jeździli. Autobusy nierdzewka aluminium ocynk + dobre powłoki antykorozyjne. Jest jeszcze coś takiego jak zmęczenie materiału i dla bezpieczeństwa szczególnie tylu ludzi lepiej kupić nowy niż w nieskończoność łatać. Nowy zawsze ma lepszy poziom bezpieczeństwa. 40 lat temu o bezpieczeństwie się nie mówiło nawet pasów nikt nie zapinał bo ich nawet nie było a jak były to tylko na przodzie to jeszcze je demontowali by im nie dyndały.

2 Dlaczego w tramwaju na tej tej samej powierzchni podłogi dla pasażerów wychodzi 30% więcej osób niż w autobusie? Pomyśl a znajdziesz odpowiedź na swe pytanie.

3 Dlaczego właściciele drogich aut za <200 tys nie przerabiają ich na gaz? Bo bogatych stać na drogi transport szynowy i cena paliwa nie robi na nich wrażenia.
                        • Gość: XWJ Re: Helmuty do huty IP: *.multi-play.net.pl 20.10.11, 19:57
                          1. Od tego trzeba zacząć, iż widziałeś od spodu co najwyżej wyrób tramwajopodobny, zwany również stozłomami. W wiedeńczyku ujrzysz jedynie kratownicę nie wspawywaną, a zgrzewaną, co wzmacnia i wydłuża żywotność takiej kratownicy. Po drugie równie dobrze ocynk można zrobić w warunkach warsztatowych.
                          Nie wspominając, że nowe tramwaje konstrukcję mają pokrywaną kataforezą zanurzeniową.
                          2. Ja myśleć nie muszę. Ja to widzę. 2:0 dla tramwaju :)
                          3. Zastanawiam się czy mam się śmiać czy płakać? Francuzi i Polacy są przodownikami w zagazowywaniu aut... A statystyki w cale nie pokazują, iż tańszy samochód, tym więcej sztuk zagazowanych, a wręcz przeciwnie.
                          Mogę Ci podać przykład z własnego podwórka: Nieopodal mojego domu parkują: ML300, E350, C190 x3, VW Pantheon, Skoda SuperB x2, Porshe Cayenne x2... Wszystkie zagazowane :>
                          • Gość: O Re: Helmuty do huty IP: *.opera-mini.net 21.10.11, 00:49
                            1 Konstale jeżdżą, a te zachodnie złomy nawet tego nie potrafią

2 Myślenie Cię boli. Pojemność to kwestia oszustwa tramwajarzy, gdyż podają z 40-to letniej DTRki, podczas gdy od lat obowiązują bardziej luźne normy ilości osób na metr. 105N podają, a głupi dziennikarzyna bezmyślnie pisze 125 osób, jak tam nawet 100 nie wychodzi. I tym kłamstwem Tramwaje Śląskie manifestują wyższość tramwaju. Na tej zasadzie można udowodnić, że najlepsze były helmuty i adolfy którymi przewożono ludzi do obozu. Jaka wysoka pojemność pasażerów i całkowita darmocha wszyscy bez biletów.

3 Ja pisałem o ludziach bogatych, a Ty mi piszesz o jakiś biedakach co na podwórkach pod gierkowym blokiem lub wilusiowym familokiem stoją.
                    • Gość: Drenaj Re: Helmuty do huty IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 09:55
                      Za parę latek, magicbox, skończy się ropa i będziesz sam pchał te autobusy. Rozbudowa sieci drogowej to worek bez dna, w którym topimy miliardy euro i zadłużamy ten kraj. Weź krople na otrzeźwiezie i zacznij czytać prasę ekonomiczną, zobacz jak wzrósł dług publiczny w ciagu minionych 5 lat i na co te pieniądze wydano. Twoje wnuki będą jeszcze za grosze pracować dla koncernów zachodnich aby to spłacić, gdy na tych drogach wyrosną już drzewa.

To, że od lat 90-tych już 120 miast zbudowało od zera sieci tramwajowe to przejaw mądrego myślenia o przyszłości. Z punktu widzenia efektywnosci energetycznej tramwaje są najdoskonalszym środkiem transportu - masz dostęp do wszystkich znanych źródeł energii i kompensację w sieci - tramy hamujące wytwarzają prąd zasilajacy tramy przyspieszające.
                      W cenach z 2010 roku koszt energii wagonu 116Nd odpowiadał 30% eksploatacji autobusu na olej napędowy i 60% eksploatacji autobusu na gaz ziemny.

Problemem nie jest komunikacja tramwajowa - ona sama w sobie jest wynalazkiem genialnym. Problemem jest brak wiedzy o komunikacji na Śląsku i niekompetentne zarządzanie nią.

• Gość: 105N Re: Helmuty do huty IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 21:55
                        Przejedź się takim gruchotem to pogadamy. kiedy ostatnio podrózowałes takimm wrakiem?
                      • Gość: Pierdoły Re: Helmuty do huty IP: *.opera-mini.net 18.10.11, 22:01
                        Drenaj pierdoły stawka Tramwaju za tą samą pracę przewozówą jest 3x wyższa niż autobusu, więc ten ekonomista pewno natury nie miał. A te stawki są tylko na utrzymanie złomu i prąd. Na remonty modernizacje wagonów torów sieci dostają osobną kasę stąd pion dyrektora inwestycyjnego.
                      • Gość: Pierdoły Re: Helmuty do huty IP: *.opera-mini.net 18.10.11, 22:10
                        Ropa tak szybko się nie skończy. Teraz jakoś nikt o tym końcu ropy nie mówi. Za młodu to nawet w szkole uczyli że ropy wystarczy na 20-30 lat. Ten okres już minął aut kilka krotnie więcej i nikt końcem ropy nie straszy jak 30 lat temu.
    • Gość: Gli Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.opera-mini.net 15.10.11, 15:23
      Tylko u Franka na A4 nowe autobusy a w Zabrzu przesiadka na France tj. 40-to letni skansen. Takiego dna to nawet za komuny nie było by śląsk po śmietnikach zbierał. Ta firma to hańba dla Śląska. Powinno się jej zakazać używania w nazwie województwa. Odpowiednia byłaby Tramwaje Złomskie.
      • Gość: XWJ Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.multi-play.net.pl 15.10.11, 20:21
        Panie! Ile razy jestem w Gliwicach, to zamiast super nowoczesnego niskopodłogowca (w domyśle: Solarisa) jest Dab, Ikarus albo Volvo... Ja dziękuje za takie "okazy dobroci" i niech ten b**owaty sopłtys (po likwidacji tramwajów Gliwice nie są już miastem) wy*******a najlepiej w kosmos, bo tam niema żadnych tramwajów.
      • Gość: XWJ Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.multi-play.net.pl 16.10.11, 19:49
        -> Tylko u Franka na A4 nowe autobusy
        O masakra! Te nowe Ikarusy, naprawdę świetne! A DAB-y czy Volva jeszcze lepsze... Normalnie piać z zachwytu! Ile razy muszę być w okolicach Gliwic (bo dobrowolnie tam nie pokazuje się) widuję, jak na A4 kursują nowoczesne, super wyposażone, super bezpieczne, super (bez)niskopodłogowe 20 letnie trupy... Bo nowe Solarisy albo rozbite (przez nieudolnych kierowców zarówno PKM-u jak i blachosmrodów), albo zepsute oczekują napraw, albo wysłane na rezerwę w miejsce wysokopodłogowych wozów(sic!). Ja dziękuje za takie coś...
        • Gość: 105N Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 21:40
          I jaki jescze widziałes autobus? Mioże ogórka? Oszzędź nam tych fantazji
          PKM Gliwice kupił ostatnio 10 nowych Scanii. Może nam przybliżysz jak wygladaja zakupy Tramwajówe Ślaskich. Kiedy Frankiewicz pozbywał sie z Gliwic złomu, złomiarze twierdzili,że niedługo kupia nowe wozy. I jak z tymi zakupami?
          • Gość: XWJ Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.multi-play.net.pl 19.10.11, 00:08
            Mogę Ci powiedzieć, iż kratownica w Ogórku jest duuużo lepszym stanie, niż w Mercedesach czy Volvach (nie wspominając o DAB-ach)
            A te 10 Scanii? A czy one przypadkiem zastąpią ten szajsogenny syf z A4? Nie, więc temat zakończony.
            Poza tym daję sobie głowę uciąć (co z resztą widać po Krakowskich czy Warszawskich) OmniCity, że nie wytrzymają nawet 15 lat. A Wiedeńczyk przeżyje je jeszcze 3 razy :)
            • Gość: Adolf Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.opera-mini.net 19.10.11, 08:33
              Na pewno przeżyje bo będzie stał pod płotem gdyż jeździć nie potrafi. Ciekawe że zachodnie autobusy i inne pojazdy nie odmawiają posłuszeństwa na polskich drogach. Konstale z prl wszędzie pojadą ale karliki H-szwoby i adolfy już tylko na jednej trasie nr 6.
              • Gość: XWJ Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.multi-play.net.pl 19.10.11, 13:27
                Potrafi, potrafi... To władze miejskie i państwowe doprowadziły do tego, że tramwaje stały się inwalidami, ale sytuacja powoli się zmienia.

A autobusy takie "cacy" też nie są. Na tramwaj wydamy w granicach 3-5 milionów zł, który nam pojeździ z 20 lat po czym robi się remont i pojeździ kolejnych 15-20 lat.
                Na nówkę (przegubową) trzeba dać z milion złotych. Za używkę około 300-700 tyś zł.
                Po czym: po 5-8 latach trzeba ten wóz wyremontować (koszt około 250-550tyś zł), pojeździ jeszcze z 5-10 lat i trzeba go skasować i kupić kolejne wozy. Do tego dochodzi cena paliwa i utrzymania. Może to brzmi głupio i nie realnie, ale np. po wypadkach łatwiej do ruchu przywrócić tramwaj, niż autobus.
                • Gość: Dlaczego tak źle Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.opera-mini.net 19.10.11, 18:49
                  Skoro tramwaje takie dobro i trwałe, a prąd taki tani i nic nowego nie kupują to dlaczogo jest tak źle? 3- 5 mln to chyba za szrot bo nowy kosztuje dwa razy tyle. Remont tramwaju PO 20 latch :-O to po co oni te karliki już teraz remontują nie licząc wcześniejszych remoncików i poważnych bardzo drogich napraw. Trawajowi wystarczy kosz postawić na torowisko by mu tydzień plastyki lepili. Autobus ma co pół roku badanie techniczne, tramwaj co dwa lata i to za łapówki.
                  • Gość: XWJ Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.multi-play.net.pl 20.10.11, 19:35
                    Jak się kupuje Konstalowskie gó**o, a nie porządne tramwaje (Siemens, Bombardier, Stadler) to tak jest. Drugą sprawą jest stan torowiska, po którym się poruszają.
                  • Gość: XWJ Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.multi-play.net.pl 22.10.11, 23:14
                    -> Autobus ma co pół roku badanie techniczne, tramwaj co dwa lata i to za łapówki.
                    Chyba na odwrót... Bo póki co, to ITD zabrało 25 dowodów rejestracyjnych w samym PKM-ie Gliwice (Wstyd panie F!) :D

-> Skoro tramwaje takie dobro i trwałe, a prąd taki tani i nic nowego nie kupują to dlaczogo jest tak źle?
                    Lata zaniedbań ze strony państwa i władz miejskich wystarczy? Ale oczywiście lepiej zrzucić winę, na TŚ, niż np. zauważyć, iż całą "dotację" jaką Gliwice miały dać na naprawy torowiska, wpompowano w PKM Gliwice (abstrahując od tego, że zrobiono to nielegalnie)...
                    Ale tak, zapomniałem. Przecież "swoją" firmę trzeba wspomagać, nawet jakby trzeba z parę razy złamać prawo.
                    • Gość: O Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.opera-mini.net 23.10.11, 02:17
                      Bo na tramwajach nikt się nie zna, nawet jak jest wypadek a koła łyse (ranty jak żyleta i za niskie) do tego powyłączane luzowniki i półokrągłe szynówki z brakującymi listwami to nikt nawet nie zauważy i nie zapyta. W aucie za jedną łysawą oponę masz kryminał nawet jak wypadek nie był z twojej winy.

Jak nielegalnie to dlaczego nie zgłosisz Prokuraturze?

Tramwaje też są własnością Gliwic gdyż mają ich akcje.
    • Gość: 105N Czy został zgłoszony do konserwatora zabytków? IP: *.ip.netia.com.pl 15.10.11, 16:03
      I czy tramwajarze myśleli aby zamontować mu coś w rodzaju żółtej tablicy- tak jak na zabytkowych samochodach
      • Gość: XWj Re: Czy został zgłoszony do konserwatora zabytków IP: *.multi-play.net.pl 15.10.11, 20:07
        W takim razie stozłomy w GOP-ie wszystkie powinny mieć takie tablice.
    • Gość: mario w. Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.dynamic.chello.pl 15.10.11, 20:06
      Debiut na linii 26 okazał się porażką. Wagon 920 zaliczył dzwona z osobowką, a drugi francik #922 wykoleił się aż 4 razy. Podczas ostatniego wykolejenia był potrzebny dzwig. Fachowcy z tramwajów orzekli że przyczyną ,jest za wąski pierwszy wózek. Zafundowano pasazerom linii 26 paraliż przez parę godzin , obawiam się że to będzie codziennośc.
      • Gość: XWJ Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.multi-play.net.pl 15.10.11, 20:28
        Za wąski pierwszy wózek? Raczej za wąskie bębny na kołach. Albo zbyt rozjeżdżające się torowisko... I raczej na pewno to drugie. Zastanawiam się kiedy zrozumieją to, że E1 trzeba jeździć powoli po takim torowisku, a nie zapierdzielać ile fabryka dała.... To dobre wozy, ale jeżeli będą się tłukły po takim torowisku, to zaraz je wykończycie. Musi być zrobione choć minimum. Wiedeńczyk przejedzie uskok, wytrzyma "złamany" tor, ale rozszerzającego się torowiska już nie wytrzyma... To nie stozłom, że wszystkie koła są "na luźno" poskręcane i dostosowują się do profilu toru (co oczywiście jeszcze bardziej niszczy tor przy dużej ich krzywiźnie)...
      • Gość: Marek Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.opera-mini.net 16.10.11, 03:18
        Czyli Frankiewicz miał rację a inni niech biorą przykład i wyrzucą ten grajdoł śląski ze swego miasta.
        • Gość: 105N Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.ip.netia.com.pl 16.10.11, 09:47
          Miał całkowita rację. a przypomnijmy sobie jaki podniesli wtedy krzyk tramwajarze i jak zapewniali,ze wkrótce pojawia się nowe reamwaje. Teraz widzimy jakie wkrótce i jakie nowe
          • Gość: G Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.opera-mini.net 16.10.11, 14:34
            Frankiewicz to dawno przewidział i pogonił te zakały ze swojego miasta. Kiedy inni prezydenci wreszcie przejrzą na oczy albo zmądrzejom i pozbędom się tej hańby Śląskiej zakamuflowanej szpecącej ze swych miast?
            • Gość: Mario w. Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 20:08
              Właśnie po 19.00 francik wykoleił się przed wiaduktem na skrzyżowaniu ulic Piłsudskiego i Sobieskiego.Na miejscu jest kilka dzwigów i kompletny paraliż w komunikacji tramwajowej.
              • Gość: czytelnik Biorą złom i jeszcze za to płacą? IP: *.zanet.pl 17.10.11, 15:49
                Brawo! :) Czyżby TŚ zapłaciły za złom? Nie ma co. Tam to wiedzą jak zarządząć! Sprowadzili już używane tramwaje z Europy, a nawet z Krakowa. A ceny biletów? U nas 5 minut czy 10 minut to najdroższe bilety w Polsce. Pazerność? A jak inaczej mają kupować limuzyny dla prezesów? Zdaje sie, ze prezydentów i innych polityków i speców od zarządzania w przedstawicielstawach związku, radach nadzorczych, komisjach etc. trzeba jakoś hojnie wynagrodzić! Za godną prace i wielkie wizje trzeba hojnie płacić. Bo przecież nie każdy by wpadł na to, żeby brać tramwaje przeznaczone na złomowanie i jeszcze za to płacić :)
                • Gość: Wku****ny... Re: Biorą złom i jeszcze za to płacą? IP: *.multi-play.net.pl 17.10.11, 16:42
                  A może Tobie ktoś za sponsorował samochód (Może nawet sam Z. "(bez)Mózgu" F.)?
                  Bo przecież nie każdy by wpadł na to, żeby brać tramwaje przeznaczone na złomowanie i jeszcze za to płacić :)
                  Twoje "Ego" też się nadaje na złom... Wozy te technicznie i mechanicznie (mimo wieku 40 lat) odpowiadają standardom nowoczesnych tramwajów. Ale tak... Jak może jeszcze z 50 lat pojeździcie bryczkami konnymi i psimi zaprzęgami to dojdziecie do tego, że tramwaj po gó***e (bo torowiskiem tego nazwać nie można) nie pojedzie...
            • Gość: miki Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 10:00
              Kolejny oszołom się znalazł. Prezydenci miast przejęli udziały Tramwajów Śląskich i powinni odpowiadać za właściwe funkcjonowanie tej firmy, a nie ją zamykać. Skoro tramwaje funkcjonują bardzo dobrze w Ostrawie, Krakowie, Poznaniu czy Pradze, a w Sosnowcu i Katowicach nie za dobrze, to chyba oznacza że coś nie tak jest z ludźmi tutaj, no nie?
              • Gość: O Re: Franciki wyjeżdżają na tory IP: *.opera-mini.net 18.10.11, 21:52
                Zgadza się miki poczytaj na gazecie Sosnowiec forum tam są wpisy pracowników dowiesz się jak jeszcze nie wiesz jakie przekręty odchodzą w tej firmie. Frankiewicz nie jest przeciwnikiem tramwajów, tylko tej konkretnej firmy. Poczytaj forum zabrze gazeta.pl wątki Piją w Tramwajach Śląskich, w którym roku będą jeździli nowe tramwaje, a dowiesz się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka