Dodaj do ulubionych

Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Ślązaków?"

21.08.12, 05:55
Nareszcie jakiś rozsądny głos rozsadnego człowieka w "kwesti ślaskiej"
Odnoszę wrażenie że ślązacy sa dosyć ulegli i nie buntuja się bez powodu. Dlatego są jacyś wysoko szkoleni którzy myślą ciągle że to przykrywka ta uległość a w razie czego dojdzie do eksterminacji "obcych" przyłączenia do Niemiec czy Czech
Śląska kartą grają ludzie uważający się za wybitnych polityków. Znane wystąpienia skrajnie prawicowych polityków na topie o zakamuflowanej obcji Niemieckiej zakodowanej u Ślązaków
Mój dziadek po wojnie światowej brał udział w trzech Powstanich Śląskich Tam gdzie mieszkał to te tereny zostały w końcyu przyłaczone do Polski Za Polski przedwojennej był pomiatany przez polaków i Polskie ukochane władze Za Niemców w czasie II wojny został prawie z całą rodziną zesłany na przymusowe roboty do Niemiec i wszyscy musieli nosić przyszyte do ubrania "P" Po wojnie nastała PRL i znów nim pomiatali a nawet go okradli w imieniu praw z maszymki do robienia dachówek i żeliwnych form do tych dachówek
Pamiętam jak do mnie mówił że muszę mieć swoją tożsamość i ze jest nią Śląskość ale przestrzegał aby tego głośno nie mówić bo za Śląskość będę bity i poniewierany A jak rodowity Ślązak "nawróci" się na "polskość" Tym bardziej jest bity i poniewierany i wyzywany od najgorszych
Taki wybitny Ślązak jak Kutz choć ma piorunochrony ochronne To wszyscy na przedbieżki go gnoją i odsądzają od czci i wiary A wydawało się że kto jak kto ale Kutz w swoich filmach pokazał dobitnie w jakich kleszczach znajduje się Śląsk i Ślązacy Że jego przekaz o Śląsku dotarł do ludzi. Nie dotarł. Nieszczęściem Ślązaków jest ich zakodowana uległość aby przetrwać Gdyby nie bezgraniczna wola przetrwania to Śląsk i Ślązacy dawno byliby na przykład zgermanizowani I Polacy, Polska mogłaby sobie pomarzyć jak o Kresach Wschodnich
W wielu krajach europejskich są tendencje do własnej identyfikacji do własnej tożsamości I w wielu krajach jest podobnie jak u nas i taka swoja tożsamość jest traktowana jako tendencja odśrodkowa Jak niemiecka V kolumna I to jest tragiczne Niektórzy siłą wywalczyli własną tożsamość własną identyfikację I nie musza byc upakarzani Największym świństwem po ostatnich zmianach w Polsce jest to że Ślozakom przypisuje się niemieckość ale maja oddawać głosy bez mrugnięcia okiem w wyborach na tych co ich ustawicznie kopią bez umiaru To jest świństwo i wyrachowanie obliczone na to że uległy Ślązak zrobi jak taki z hasłem na ustach o zakamuflowanej niemieckość w Ślązakach Jak taki zawoła ! głosować na mnie, na nas to Ślązacy karnie i uczuciem wstydu że taki odkrył ich niecność to Ślązacy< ulegli Ślązacy zrobia jak im się wmówi
Obserwuj wątek
    • Gość: euGyno Re: Co, co , w Radiu Piekary jest za dużo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.12, 11:52
      niemieckiej muzyki. A prowadzący Sebastian Parma mówi: dziś mómy cwortek.
    • Gość: smacznego Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 12:14
      Potraficie chorkać a potem to zlizować
      • Gość: Egon Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.12, 12:23
        masa krytyczno u polonizatorow to fikcja,panie,nie cofna sie gorole przed zodnym swinstwem.....tako natura, nic na to nie poradzom
        • Gość: Traa Bernard Kurzawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 13:48
          Kandydat na radnego z listy RASiu, znajomy Gorzelika i autor wspanialej kreskowki w dialekcie pseudoslaskim w kierej jeden opa chwoli siy jak bombardowou Warszau w siyrpniu 44. Oto probka talentu tego mlodego polityka i artysty:

""Okręg nr 1 ? Kostuchna , Ligota, Murcki, Ochojec, Panewniki, Piotrowice, Podlesie, Zarzecze
          10 Kurzawa Bernard Robert 32 Katowice""

poradzymy.pl/m/Katowice.poradzymy
          w463.wrzuta.pl/obraz/8WanbGSYPQv/kurzawa
          "Wyrażam swoje poglądy nie anonimowo nie ukrywam ich pod wymyślonymi pseudonimami.Każdy człowiek ma swoje miejsce do życia Ślązak pochodzenia Niemieckiego czy Polskiego na Śląsku czy jak woli w Polsce czy w Niemczech,tylko żydzi jak zaraza nie mogą na dupie usiedzieć wżerają się w inne narody i mieszają z nimi jak bezpańskie psy"
          BernardKurzawa 1 rok temu
          #
          Moje tętnice spływają nienawiścią gorącą jak płynna stal ,żydzi to największa zakała ludzkości ,słuchaj żydzie nienawidzę was jak nic na tym świecie, jesteście jak zaraza jam muchy sracie wszędzie i wszędzie was pełno

mój dziadek was nie nienawidził całym sercem, jestem dumny z każdej osoby w mojej rodzinie z każdego przodka który przyczynił się do śmierci żyda. Nie jestem osobą anonimową Bernard Kurzawa Cmok Laby.

Schlesien  bleibt deutsch!
          Link:

www.youtube.com/watch?v=GIk0DZkyzpU
          KURWY ŻYDZI WPIERDALAJĄ POLSKICH TĘPAKÓW A TE KURY Z POLSKI Z BANANEM NA RYJU SIĘ WPATRUJĄ W NICH JAK TA KURWA JEBANE DAŁNY
          SchlesischeKrieger 4 weeks ago
          Reply
          ShareRemoveFlag for spamBlock UserUnblock UserWajda, Polański haha ale duma pie...ne żydowskie ku... :)
          SchlesischeKrieger 4 weeks ago "

www.youtube.com/watch?v=GIk0DZkyzpU
          Mój opa budowou bomby kere na sowietów i polaków spadały,

żadnej bomby nie sabotował,zawsze twierdził że jak człowiek bierze się porządnie za jakąś prace (tego polacy nie znają) to musi się jej poświecić bez reszty wiec bomby mojego starzika wypie...ły w polskich i ruskich miastach jak należy :).Co do mojej omy ciesz sie że jej nie poznałeś :) vater mi godoł że jak żydów i polaków do Auschwitz ze Śląska wywozili to moja oma na dworcu stała i uśmiech nie schodził jej z twarzy
          SchlesischeKrieger 5 months ago

W przeciwieństwie do krytykujących mnie na tym forum polsko-żydowskich kundli,

to ja znam swoje korzenie,a was gó... to powinno obchodzi kundle

ale wiedzcie że szczycę się moimi Śląsko-pruskimi korzeniami.

Wy śmierdzące żydowsko-polsko-sowieckie-kund­le
          SchlesischeKrieger 5 months ago

www.youtube.com/all_comments?v=IWR9NXz8BSI
          www.youtube.com/user/SchlesischeKrieger

• pit-zeolit Bernard Kurzawa to debeściak 21.08.12, 13:53
            Beny jest cudowny. Co za ekspresja jaki patriotyzm. To wybitny przedstawiciel rodzącego się na naszych oczach "narodu".
            A teroski posuchejcie ziomala Benego we gryfnym konsku o workach.

www.youtube.com/watch?v=wYbtpYw47Q4&feature=relmfu
            Parsk
            • Gość: Yjzel Ernest Re: Bernard Kurzawa to debeściak IP: *.dynamic.chello.pl 21.08.12, 15:16
              M jak miłość
              • Gość: Alojs Re: Bernard Kurzawa to debeściak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 15:54
                Koszdy Szlysjer chociolby miec Yjzla:-)
          • Gość: Traa Re: Bernard Kurzawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 13:54
            Wypowiedz Kurzawy:
            Bernard Kurzawa z Jerzym Gorzelikiem:
            imageshack.us/photo/my-images/839/kurzawaigorzelik.jpg/
            Rodzina Bernarda Kurzawy z Jerzym Gorzelikiem:
            imageshack.us/photo/my-images/31/kurzawa1.jpg/
            Plakat wyborczy Bernarda Kurzawy:
            imageshack.us/photo/my-images/846/kurzawa2.jpg/
            Kreskowka Bernarda Kurzawy
            www.youtube.com/watch?v=oPBXyarJpNE
            A tak sie pan RASistowski polityk tlumaczy ze swojego antysemityzmu na innym forum, bo oczywiscie to co o Zydach pisze to gorolsko prowakacja, bo lon do Schidkow nic niy mo, ale tych goroli to lon bydzie zawszdy gnymbiou!

"To co je tam szkriflane to sům bery bojki a niy glybszo sprawa
            ftoś siy podymnie podszywou wim fto,
            moga wos wsziystkich zapewnić że te słowa jo niy szkriflou.
            A co jo śiy richtig myśla to je yno mojo sprawa.
            Dodom yno uod siebie że mom wpierony wrogów we gorolach i besto mie
            niy poradzům ścierpieć, jo ich byda immer gnybiou jak uoni mie.
            Pozdrwaiom wsziystkich wirklich hanysów"

"Nazywam się Bernard Kurzawa-Cmok Laby, jestem strona w tej sprawie i jestem oburzony tym co się tutaj wypisuje na mój temat!!! to wierutne kłamstwa i obelgi. A łączenie RAŚ z antysemityzmem to kpina i totalny nonsens, RAŚ nie ma wpływu na to kim są ludzie którzy zostają ich sympatykami gdyż członkiem RAŚ może zostać każdy. A ja nigdy nie posunąłem się do takich brutalnych antysemickich ataków o jakie jestem tu posądzany!!! Każdy ma w dobie internetu dostęp do wszelakich danych osobowych o użytkownikach, dlatego nie dziwi mię że i moje dane zostały wykorzystane.Zawiązała się grupa tak zwanych obrońców wiecznej Polskości na Śląsku,grupa ta nie akceptuje rzeczywistej prawdy Historycznej dotyczącej tego regionu i mojego zdania na ten temat, ludzie ci atakuje mię bezustannie na wszelakie sposoby, nawet tworząc fikcyjne profile. Nie widzę powodu do przeprosin kogokolwiek ale jeśli ktoś poczuł się urażony to mogę za nich przeprosić wszystkie gminy żydowskie w Polsce . Bernard Kurzawa. "

forum.gazeta.pl/forum/w,102,128733762,,Prawdziwa_twarz_Ruchu_Autonomii_Slaska_.html?v=2
            • Gość: Traa Nostympny to Paulek Polok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 13:58

Paweł Polok z Rady Naczelnej Ruchu Autonomii Śląska namawiał na portalu społecznościowym do palenia płyt Stanisława Soyki. Menedżer artysty odpowiada: "Pan Stanisław nie zamierza się wdawać w dyskusję z panem Polokiem".

katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,12286371,Czlonek_RAS_chcial_palic_plyty_Stanislawa_Soyki__Artysta.html
              • pit-zeolit Re: Nostympny to Paulek Polok 21.08.12, 14:08
                Gość portalu: Traa napisał(a):

Menedżer artysty odpowiada: "Pan St
                > anisław nie zamierza się wdawać w dyskusję z panem Polokiem".

I mo recht bo też nie ma z kim. Ćwierćinteligent Polok nigdy nie będzie partnerem do dyskusji dla Staszka Sojki.

Parsk !
                • Gość: haha Re: Nostympny to Paulek Polok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 14:11
                  poradzymy.pl/p/pawel-polok.poradzymy
            • Gość: Egon Re: uderz w"dyszel" IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.12, 14:00
              a kun polski zaparsko,hehehe
              • Gość: hihi Re: uderz w"dyszel" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 14:06
                Egonku, a to prawda, ze Benek zostal usuniety z RAS? Wiesz cos o tym? Ale nie za RASizm i antysemityzm, ale za kreskowke....

"
                W Internecie coraz popularniejsza jest kreskówka po śląsku i o Śląsku. Z tego powodu jej autor – Bernard Kurzawa – został usunięty z RAŚ. Liderzy organizacji nie chcą, by Ślązacy byli kojarzeni z bombardowaniem Warszawy. Ale czy od historii można uciec. O kreskówce i wywiad z Kurzawą w najnowszym numerze „Ślůnskigo Cajtůnga”."
                • Gość: Benny Piekna Warszawa, Sosnowiec, jak leci nad nimi bomb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 17:41
                  "Czterech zdechlatych goroli z Altrajchu szlajzowało się na bezuch na Ślonsk. Nie było by tukej nic oszkliwego, kieby nie to, że we geszefcie, kiery sie mianuje Tesco, ochabili roma z richtig niemieckimi szokoladami - tak rozpoczyna się pierwsza część kreskówki autorstwa Bernarda Kurzawy pt. Ślonsko Familijo."

www.dziennikzachodni.pl/artykul/539473,slaska-kreskowka-udana-czy-zenujaca-zobacz-wideo,id,t.html?cookie=1
                  Pomimo to został on poproszony przez członków RAŚ o zablokowanie trailera w serwisie YouTube.com. - Na jakiś czas zostałem poproszony, aby zablokować zwiastun, gdyż podobno ktoś poczuł się urażony jego treścią, co dziwne ja spotykam się z jak najlepszym odbiorem wśród setek ludzi. Ja zablokuje trailer tymczasowo, a ukończony w całości wrzucę do Internetu bez względu na reakcje RAŚ - dodaje autor kreskówki.

Odbiór kreskówki faktycznie spotkał się z sympatią. Zapytaliśmy jednego z użytkowników YouTube, co myśli na jej temat.

- Kreskówka była tak śmieszna, że pierwsze, co zrobiłem to przesłałem ją do rodziny. Wszyscy byli bardzo rozbawieni. Nikt, nie odebrał tego jako atak na kogoś. To kreskówka z dużym przymrużeniem oka, w takim właśnie śląskim stylu. Ostro, ale z jajem – mówi Maciej Leks, katowiczanin i jeden z nielicznych, którym udało się zobaczyć trailer przed jego zablokowaniem.

Ruch Autonomii Śląska przyznaje, że nie chce być kojarzony z kreskówką. - Poprosiłem o zdjęcie animacji z YT, bo zawiera ona symbole kojarzone z RAŚ, w tym zdjęcia z Marszu Autonomii. Ta satyra może być źle zrozumiana przez szerokiego odbiorcę i zaszkodzić dobremu imieniu stowarzyszenia - wyjaśnia Michał Kieś, przewodniczący katowickiego koła RAŚ. - Jeśli zostanie zmieniona w taki sposób, że nie będzie się kojarzyła z Ruchem Autonomii Śląska, to nie mam nic przeciwko niej. Nikt nie ingeruje w poglądy Kurzawy, ale jako członek RAŚ jest odpowiedzialny za dobre imię stowarzyszenia – dodaje.

"Ślónsko Familijo" to kilkunastominutowa kreskówka (reklamowana jako "pierwsza śląska kreskówka"), przeplatana piosenkami, dostępna na You Tube. Sądząc po jakości - musiała sporo kosztować. Jej autorem jest separatysta śląski Bernard Kurzawa, w przeszłości m. in. kandydat Ruchu Autonomii Śląska do Rady Miasta Katowice.

wpolityce.pl/wydarzenia/27425-do-czego-prowadzi-promowana-na-slasku-nienawisc-do-polski-separatysci-z-duma-wspominaja-bombardowanie-warszawy
      • Gość: katowiczanka Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza IP: *.opera-mini.net 24.09.12, 19:28
        niy niy poradzymy "jestes gorolem, jestes mówie ci" to pewnikiym wy zeście som w tym dobrzy ... slonzok na pewno niy napise chorkać yno charkać ..GOROLU i sam cie mom bbuuuu
    • ricfic Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza 21.08.12, 18:09
      janek-2007 napisał:

> Nareszcie jakiś rozsądny głos rozsadnego człowieka w "kwesti ślaskiej"
      > Odnoszę wrażenie że ślązacy sa dosyć ulegli i nie buntuja się bez powodu. Dlate
      > go są jacyś wysoko szkoleni którzy myślą ciągle że to przykrywka ta uległość a
      > w razie czego dojdzie do eksterminacji "obcych" przyłączenia do Niemiec czy Cze
      > ch....

Nic dodać, nic ująć! Sam bym tego lepiej nie napisał!
      Zapraszam na FB: www.facebook.com/pages/%C5%9AL%C5%8CNSK-DL%C5%8E-%C5%9AL%C5%8CNZ%C5%8EK%C5%8CW/167547806689343?ref=hl
      • Gość: ! Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 18:44
        Silesian Separatist Movement (Polish: Śląski Ruch Separatystyczny, German: Schlesische Separatisten-Bewegung, Silesian: Ślůnski Ruch Separatystyczny, abbreviated as SRS) is a movement officially declaring its support for the independence of Silesia and official recognition of Silesian nation in Poland.

The association was founded in 19 March 2007 as Federation for the Development of Silesia (Polish: Federacja Rozwoju Śląska)[1] because the Polish government is fighting with separatists from Silesia and Silesian nation and will not agree to such a name. After several months, renamed on "Silesian Separatist Movement" (planned name). Now, SRS is a registered association, KRS 0000276432

en.wikipedia.org/wiki/Silesian_Separatist_Movement

Dariusz Jerczyński (ur. 26 stycznia 1968 w Katowicach) – śląski publicysta historyczny, autor prac o historii Śląska, publicysta miesięczników "Czas Górnośląski", "Jaskółka Śląska"[1] i "Silesia - Śląsk - Schlesien"[2], działacz władz Ruchu Autonomii Ślaska w latach 2001–2007 i kandydat tego stowarzyszenia w wyborach do Sejmiku Śląskiego[3], członek drugiego Komitetu Założycielskiego Związku Ludności Narodowości Śląskiej od momentu jego powstania w 2004, zwolennik niepodległości Śląska[4], sekretarz główny Śląskiego Ruchu Separatystycznego[5] od 2008 do czasu jego samorozwiązania w 2010, działacz stowarzyszenia Ślōnskǒ Ferajna w Mysłowicach[6], wiceprezes Zarządu Głównego stowarzyszenia Nasz Wspólny Śląski Dom w Rybniku od lipca 2012[7], apologeta postaci Józefa Kożdonia[8].

pl.wikipedia.org/wiki/Dariusz_Jerczy%C5%84ski
        hanys.spreadshirt.pl/t-shirt-gorole-raus-A13944221
        • fyrlok Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza 21.08.12, 18:53
          Ze niby co, co z tego wklejenia wynika, co chcesz nam przekazac ?
          • Gość: Moryc Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 20:33
            Suchej Yjzel, ino tela co mocie we RASiu wiela tego rasistowskiygo oszolomstwa. Saros naszkryflosz co Benny'ego we RASiu juz niy ma, bo Jorgus wyciepnou go pora tydni tymu :-)

Parsk!
            • Gość: Egon Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.12, 20:35
              kun polski parsko,przekazu nie oczekuj
              • Gość: Egon Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 20:52
                Ty mosz pszekas RASistowskiego kandydata do rady miasta Stalinogrod

• palec1 wasze oszolomowstwo 23.08.12, 14:39
              (Sosnowiczanka) Chmielewska
              - co zdanie to "przekret", a czesto po prostu klamstwo :

tinyurl.com/bovj3sl
              • Gość: nie taki yjzel Re: wasze oszolomowstwo IP: *.dynamic.chello.pl 23.08.12, 15:43
                palec1 napisał:
                > (Sosnowiczanka) Chmielewska
                > - co zdanie to "przekret", a czesto po prostu klamstwo :
                >
                > tinyurl.com/bovj3sl

Pewnie chodzi ci o Chmielowską, ale to taki mały 'przekręt'
                www.youtube.com/watch?v=OusswG4J3KQ
    • politol59 Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Ślązaków?" 21.08.12, 21:53
      Bardzo rozsądne i potrzebne słowa, wszyscy powinniśmy działać na rzecz oddemonizowania
      Śląska w oczach opinii publicznej, bo gdyby było tak jak tego życzą sobie nasi "przyjaciele" to
      Śląsk już dawno zarósł by puszczą, gdyż do nogi powyrzynali by się nasi pradziadowie.
      Śląsk to jednak zdecydowanie ziemia wzajemnej tolerancji i akceptacji.
      • Gość: ! Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.12, 22:03
        Mosz recht, ino sprzedawajcie wiyncyj takich koszulek z "gorole raus"

hanys.spreadshirt.pl/t-shirt-gorole-raus-A13944221
        • arnold7 Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza 21.08.12, 22:50
          Ten sam sklep poleca takie cos:

hanys.spreadshirt.pl/t-shirt-poland-the-best-country-A13942789/customize/color/5

Nic juz nie zmienicie, nawet Kurzawa wam nie pomoze.
          • Gość: Korn Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza IP: *.play-internet.pl 21.08.12, 23:26
            Lepij pilnujcie karlusa, bo jesce tyn wasz kamrat Kurzawa zrobiy tako akcja jak Brejwik i dopiyro bydzie.
            • Gość: hihi dr Marian H Gembalski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.12, 10:25
              Tyn tyz szkryflo fryfne posty uo Gorolach
              • jabbaryt Jak pisałem o Kurzwie na forum Arnolda 25.08.12, 22:08
                to zgadnijcie co sie stało?

Arnold posta wykasował. Prawda boli co?
                • lopi123 Re: Jak pisałem o Kurzwie na forum Arnolda 26.08.12, 00:18
                  Abo Arnik cia łocharkał i wyzwoł łod ciuli, abo wyciep twoj post.
                • erka-4 Re: Jak pisałem o Kurzwie na forum Arnolda 26.08.12, 10:49
                  jabbaryt napisał:

> to zgadnijcie co sie stało?

> Arnold posta wykasował. Prawda boli co?

...bo on nie pozwala mówić prawdy o tych slonskich rewizjonistach a nawet faszystach,bo i tacy byli,i są dotychczas miedzy nimi.
                  Mnię to zabanerował za prawdę oczywistą,ale co mi tam,nie mam mam żalu do niego niech się wypcha tym swoim forum slonskim i kulturalno-historycznym z nazwy gdzie szerzy się antypolską rewizjonistyczną propagandę,bo tego tam najwięcej a kultury zero prawie.
    • harc-mistrz Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Ślązaków?" 23.08.12, 22:23
      Z felietonu p. Smolorza "wynika" jakoby wielu ludzi miało być w niewiedzy bądź w błędzie, przypisując aktywistom oraz tut. sympatykom RAŚ... wykorzystywanie idei ŚLĄSKOŚCI-TOŻSAMOŚCI do jawnych (lub zakamuflowanych) działań antypolskich i... proniemieckich.

Więc przestańmy się s a m o o s z u k i w a ć . . . Wszyscy! Łącznie z p. Smolorzem. ;-)))
      (HKP)
      ...
      "NIC SIĘ NIE STAŁO! POLACY, NIC SIĘ NIE STAŁO"...
      www.youtube.com/watch?v=mXka4SF-HuE
    • mr.superlatywny (od)walcie sie, wy dziwni ludzie(?) z sasiedztwa ! 24.08.12, 20:19
      Lepiej, w teorii, "palic plyty" - niz w praktyce byc szowinista, antydemokrata, idiota.
      A takich glównie w pisie jest pelno (ale tez kilku w po) :

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,12357672,Blaszczak_po_wyroku_na_Breivika___do_tego_prowadzi.html

• mr.superlatywny Re: (od)walcie sie, wy dziwni ludzie(?) z sasiedz 24.08.12, 20:19
        i w sld (np. Marek Blaut)
    • amoremio Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Ślązaków?" 25.08.12, 01:18

Częstochowscy politycy krytykują Muzeum Śląskie
      Ostatnia aktualizacja: 24.08.2012

XXV sesja sejmiku województwa śląskiego zdominowana została przez temat konkursu na wystawę stałą historii Górnego Śląska w nowej siedzibie Muzeum Śląskiego. Jeżeli ktokolwiek miał wątpliwości, czy sprawa ta jest w intencjach krytyków przyjętej przez Muzeum koncepcji pretekstem do podważenia koalicji Platformy Obywatelskiej z Ruchem Autonomii Śląska, miał okazję pozbyć się ich definitywnie. Atak na Muzeum przypuściły bowiem zgodnie dwa środowiska – przebierający nogami do zastąpienia RAŚ w zarządzie województwa Sojusz Lewicy Demokratycznej oraz nacjonalistyczna frakcja w PO, złośliwie zwana V kolumną PiS w Platformie. Właściwy PiS na tym tle mógł nawet wypaść jako ugrupowanie umiarkowane.

Głosem lewicy stał się specjalnie przybyły na sesję lider struktur wojewódzkich – poseł Marek Balt z Częstochowy. W swoich wymyślnych atakach – przywoływaniu podpisywania Volkslisty, ironicznych propozycjach rozesłania do szkół egzemplarzy „Mein Kampf” – posunął się tak daleko, że nawet w oczach wojewódzkich radnych SLD pojawiła się panika. W poselską poetykę wpisał się reprezentant drugiej z frakcji – wicewojewoda Piotr Spyra, straszący zebranych wpływami ziomkostw i Rudiego Pawelki. Z radnych PiS kroku owemu egzotycznemu duetowi starał się dotrzymać Artur Warzocha – podobnie jak Balt reprezentant Częstochowy.

Szef sejmikowej Komisji Edukacji, Nauki i Kultury, radny RAŚ Henryk Mercik zaproponował, by dyskusji nie toczyć pod nieobecność dyrektora Muzeum Śląskiego Leszka Jodlińskiego. Wniósł o zaproszenie go na kolejną sesję tak, by miał on możliwość odpowiedzi na wątpliwości i pytania. Przypomniał, że dwa dni wcześniej komisja spotkała się na terenie Muzeum Śląskiego, gdzie dyrektor wyjaśnił wyczerpująco założenia konkursu. W posiedzeniu brali udział także radni SLD, którzy wówczas nie zadawali jednak żadnych pytań i nie zgłaszali jakichkolwiek wątpliwości.

Z jednym wyjątkiem – podczas spotkania w muzeum dociekliwością wyróżniała się należąca do klubu SLD, reprezentująca Zielonych 2004 Małgorzata Tkacz-Janik z Gliwic. Udzielone jej przez dyrektora Jodlińskiego odpowiedzi musiały być satysfakcjonujące, skoro podczas sesji radna zdystansowała się od stanowiska swoich klubowych koleżanek i kolegów. Ci ostatni musieli przełknąć gorzką pigułkę, kiedy radna z mównicy na marginesie całej dyskusji stwierdziła, że jedynie RAŚ ma pomysł na budowę regionalnej tożsamości i ochronę różnorodnego dziedzictwa kulturowego regionu.

Głos zabrał również przewodniczący RAŚ Jerzy Gorzelik. Przyłączył się do wniosku Henryka Mercika o kontynuowanie dyskusji obecności pracowników Muzeum Śląskiego, wskazując na konkretnych przykładach, że krytycy założeń wystawy nie zapoznali się ze stosownymi materiałami zamieszczonymi na stronie muzeum.

Źródło: Jerzy Gorzelik, Strachy spod Jasnej Góry, gorzelik.eu
    • Gość: jajaJakBaryty tow.Balt...rozliczta się w rodzinie,po leninowsku, IP: *.rudcom.pl 25.08.12, 07:32
      i chrześcijańsku.....a potem pilnujta swojego obejścia....
      www.youtube.com/watch?v=VKh1iWpmvc4&feature=related
    • erka-4 Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Ślązaków?" 25.08.12, 07:51
      pan Smolorz napisał:

Przypomnę anegdotę. Było to za Karnawału "Solidarności" wiosną 1981 roku, trwały negocjacje po tak zwanym kryzysie bydgoskim. Delegacji rządowej przewodniczył wicepremier Mieczysław F. Rakowski, związkowej - Lech Wałęsa. Satyryk Jacek Fedorowicz tak opisywał te rozmowy: "Lechu zapytał, czy można otworzyć okno, bo na sali jest duszno. A na to Mietek: Nie pozwolimy otworzyć okna, bo wy chcecie waaadzy! A kto ma powietrze, ten ma waaadzę! Lechu poprosił o szklankę wody, bo w gardle mu zaschło. A Mietek: Nie damy wam wody, bo wy chcecie waaadzy! A kto ma wodę, ten ma waaadzę! Lechu chciał zatelefonować do Mazowieckiego, ale Mietek zabronił: Nie pozwolimy telefonować, bo wy chcecie waaadzy! A kto ma telefon, ten ma waaadzę! I tak sobie przez tydzień rozmawiali".

...co prawda byłem i jestem sympatykiem polskiej SOLIDARNOŚCI,ale przyznać muszę,że Miecio miał rację.
      Chcieliśmy władzy,ale byliśmy za głupi aby ją wykorzystać,kto inny skorzystał,a nawet Miecio czerpał z tej nowej władzy profity,i tak będzie też ze SLONZOKAMI.
    • Gość: jajaJakBaryty Re: Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Śląza IP: *.rudcom.pl 25.08.12, 08:48
      te erki i dup_erki oni mają <wadze>, wodę w mózgach i .....kupę dziadostwa.....bankruci!

www.youtube.com/watch?v=1izsQEPDVCY&feature=related
      • erka-4 ja,ja,to dopiero będzie !? 25.08.12, 12:08
        www.youtube.com/watch?v=nvrDaW6aAC4&feature=related
        ...a więc należy się cieszyć,Niemcy nas wchłoną i będziem żyć jak pączki w maśle.
    • rico-chorzow Polski terroryzm 25.08.12, 20:36
      okazał się w tzw.powstaniach śląskich.
    • semperfrei Michał Smolorz: Kto słyszał "Śląska dla Ślązaków?" 25.08.12, 23:00
      www.dziennikzachodni.pl/artykul/644309,rada-gornoslaska-ataki-na-muzeum-slaskie-sprzeczne-z,id,t.html
      dokladnie !
      • Gość: L Smolorz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 19:47
        Spotkomy sie we piekle:-)
        • Gość: rico_SROŁA z Hożuf Re: Smolorz! IP: *.free.aero2.net.pl 11.02.13, 23:52
          Zasram wszystko, ceny konkurencyjne
          • Gość: Beny Re: Smolorz! IP: *.play-internet.pl 14.02.13, 19:06
            Jedyn opa zowdy mje godou: pamiyntej synek niy ufej rudym wieprzom:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka