janek-2007
21.08.12, 05:55
Nareszcie jakiś rozsądny głos rozsadnego człowieka w "kwesti ślaskiej"
Odnoszę wrażenie że ślązacy sa dosyć ulegli i nie buntuja się bez powodu. Dlatego są jacyś wysoko szkoleni którzy myślą ciągle że to przykrywka ta uległość a w razie czego dojdzie do eksterminacji "obcych" przyłączenia do Niemiec czy Czech
Śląska kartą grają ludzie uważający się za wybitnych polityków. Znane wystąpienia skrajnie prawicowych polityków na topie o zakamuflowanej obcji Niemieckiej zakodowanej u Ślązaków
Mój dziadek po wojnie światowej brał udział w trzech Powstanich Śląskich Tam gdzie mieszkał to te tereny zostały w końcyu przyłaczone do Polski Za Polski przedwojennej był pomiatany przez polaków i Polskie ukochane władze Za Niemców w czasie II wojny został prawie z całą rodziną zesłany na przymusowe roboty do Niemiec i wszyscy musieli nosić przyszyte do ubrania "P" Po wojnie nastała PRL i znów nim pomiatali a nawet go okradli w imieniu praw z maszymki do robienia dachówek i żeliwnych form do tych dachówek
Pamiętam jak do mnie mówił że muszę mieć swoją tożsamość i ze jest nią Śląskość ale przestrzegał aby tego głośno nie mówić bo za Śląskość będę bity i poniewierany A jak rodowity Ślązak "nawróci" się na "polskość" Tym bardziej jest bity i poniewierany i wyzywany od najgorszych
Taki wybitny Ślązak jak Kutz choć ma piorunochrony ochronne To wszyscy na przedbieżki go gnoją i odsądzają od czci i wiary A wydawało się że kto jak kto ale Kutz w swoich filmach pokazał dobitnie w jakich kleszczach znajduje się Śląsk i Ślązacy Że jego przekaz o Śląsku dotarł do ludzi. Nie dotarł. Nieszczęściem Ślązaków jest ich zakodowana uległość aby przetrwać Gdyby nie bezgraniczna wola przetrwania to Śląsk i Ślązacy dawno byliby na przykład zgermanizowani I Polacy, Polska mogłaby sobie pomarzyć jak o Kresach Wschodnich
W wielu krajach europejskich są tendencje do własnej identyfikacji do własnej tożsamości I w wielu krajach jest podobnie jak u nas i taka swoja tożsamość jest traktowana jako tendencja odśrodkowa Jak niemiecka V kolumna I to jest tragiczne Niektórzy siłą wywalczyli własną tożsamość własną identyfikację I nie musza byc upakarzani Największym świństwem po ostatnich zmianach w Polsce jest to że Ślozakom przypisuje się niemieckość ale maja oddawać głosy bez mrugnięcia okiem w wyborach na tych co ich ustawicznie kopią bez umiaru To jest świństwo i wyrachowanie obliczone na to że uległy Ślązak zrobi jak taki z hasłem na ustach o zakamuflowanej niemieckość w Ślązakach Jak taki zawoła ! głosować na mnie, na nas to Ślązacy karnie i uczuciem wstydu że taki odkrył ich niecność to Ślązacy< ulegli Ślązacy zrobia jak im się wmówi