chernakowski 26.02.13, 09:01 Przemku, wyściub chociaż raz nos za Katowice i opisz jak źle się dzieje i w innych miastach. Myślisz że poza stolicą aglomeracji jest lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joanka Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by IP: *.ngm.net.pl 26.02.13, 09:42 Inne miasta mają swoich mieszkańców. Ustawa samorządowa wciąż funkcjonuje.My musimy jednak patrzeć na możliwość pochwalenia się Katowicami. I to zarówno śródmieściem jak i najodleglejszymi dzielnicami. Niestety proporcje nam się zachwiały. Np Podlesie i okolice to tradycja wielkich pól a zaniedbane Szopienice to tradycja wielkiego przemysłu. Niestety górnik-prezydent widzi głównie szanse rozwoju na terenie tych pierwszych. Co do drzew, to te "nowe nasadzenia" o których wspominał Jarząbek, zanim osiągną swoje piękne rozmiary to nas już nie będzie. Nie wiem czy pociechą może być, że pana prezydenta też. Odpowiedz Link Zgłoś
www.psychu.eu Brak wizji prezydenta 26.02.13, 15:34 Brak wizji prezydenta widoczny jest to kilkunastu lat, ale dofinansowywanie przebudowy kościołów daje efekt wygranej po głosowaniu w niedzielę. Dopóki nie zagłosują inaczej mieszkańcy – miasto będzie się wyludniać. I może jako ostatnie zostaną opuszczone kościoły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kattowitzer Re: Brak wizji prezydenta IP: *.welnowiec.net 26.02.13, 19:42 naprawdę zaskakuje mnie tok "mylenia" lewactwa, dla którego jedynym kryterium przy wyborze osoby na jakieś stanowisko jest stosunek do kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś
www.psychu.eu Re: Brak wizji prezydenta 26.02.13, 22:07 O której zbierane są głosy: wybory2010.pkw.gov.pl/att/1/pl/240000.html#tabs-3 Gdzie i jak były rozłożone: wybory2010.pkw.gov.pl/owbp/1/pl/240000/2c9682222bd31380012bd5e4316440d0.html Dofinansowanie zabytków kontra kościoły [zwane obiektami sakralnymi]: d.naszemiasto.pl/k/r/a7/46/509c97d4b3297_o.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
vadim33 Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by 26.02.13, 10:07 Panie Chernakowski - nie sztuką jest porównywanie się z tymi co mają gorzej, ale z tymi co mają lepiej. Żadna mi pociecha, że w Świętochłowicach jest gorzej. Od tego mniej chaosu i dziur w chodnikach w Katowicach nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
chernakowski Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by 26.02.13, 11:26 Nikt nie mówi o porównywaniu. Zwróć uwagę, że Katowice są nadreprezentowane w informacjach z regionu. O innych miastach pisze się najczęściej w kontekście wydarzeń kryminalnych. A lenistwo i brak wizji nie zdarzają się tylko u Uszoka ale i u innych prezydentów miast. Odpowiedz Link Zgłoś
vadim33 Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by 26.02.13, 12:55 Nikt nie mówi o porównywaniu zadając pytanie o inne miasta? Osobliwe. A co do Katowic, są często opisywane, bo są przecież stolicą kilkumilionowego województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
chernakowski Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by 26.02.13, 12:58 No tak, bo rolą dziennikarzy nie jest porównywanie tylko informowanie. Po co zresztą porównywać mizerię do mizerii? Chodzi o w miarę równy dostęp do wiadomości z regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
bestcjanek Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by 26.02.13, 14:22 Równego, albo nawet "w miarę równego dostępu do wiadomości z regionu" nie było, nie ma i całe szczęście nie będzie. Jest za to dostęp do informacji proporcjonalny do znaczenia poszczególnych miejsc w regionie. Katowice są największe, stąd najwięcej informacji z tego właśnie miasta. Jestem tyszaninem i wcale mi to nie przeszkadza. Natomiast przeszkadza mi bardzo, ba uważam że to wyraz głupoty i bezdennej bezmyślności - wyciąć w centrum miasta tyle drzew. Chyba głowy z dupami pozamieniali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 10:55 Czy Straż Miejska może wystawić mandat miastu za np nieodśnieżone miejskie chodniki, na których można było się zabić jeszcze niedawno ? Bo gdyby to były jakiegoś prywatnego właściciela toby go dranie zniszczyli mandatami chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
mirafas Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi być ... 26.02.13, 11:00 Głosujcie dalej na Uszoka to będziecie mieli widmowe wieżowce na żwirku :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kattowitzer Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by IP: *.welnowiec.net 26.02.13, 19:44 zamiast bredzić zaproponuj lepszą alternatywę. słucham. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koncern Węglowy Z Uszokiem jest tak samo, jak z Tuskiem IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 06:43 (toutes proportions gardées). Oczywiście, można nań zwyczajnie nie głosować. Tylko co to zmieni? Aktualna oraz potencjalna opozycja jest: (a) jeszcze głupsza (b) podzielona. Smutne, ale na razie ja też nie widzę alternatywy. Odpowiedz Link Zgłoś
lechu4396 Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi być ... 26.02.13, 11:10 Kolejny raz polecę mój album, by przekonać się, do czego to wszystko doprowadziło. Redaktor niestety ma w tym przypadku rację, degradacja Katowic postępuje: picasaweb.google.com/105893440868124824012/KatowiceSmutnaStronaMiasta Polecę także mój Rejestr Katowickich Kamienic, zobaczcie ile w nim opuszczonych budynków: www.katowickie-kamienice.cba.pl/REJESTR/rejestr.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gajdy Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.13, 12:35 Ważne zdjęcia. Ich treść boli. Chcialoby się krzyczec, tyle że nie bardzo wiadomo w która stronę. Pomimo tego niech Pan dalej fotografuje. A tak na marginesie, co na to instytucja "Katowice - Miasto Ogrodów". Odpowiedz Link Zgłoś
lechu4396 Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by 26.02.13, 12:37 Niebawem z powodu wiosny wzrośnie moja mobilność, aż boję się ile miejsc takich jak np. na ul. Chromika jeszcze odkryję... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re ogrody dla ogrodników... IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 13:30 Miasto Ogrodów to instytucja miejska, powołana do rozdysponowania, po uważaniu, oczywiście, budżetu kilkunastu milionów rocznie. Mają w dorobku sadzenie tysięcy słoneczników, które po tygodniu zwiędły, ale wszyscy się fotografowali, jak kwitły. Finansują też wszelkie promocje imprez na ul. Mariackiej, żeby zagłuszyć oczywistą prawdę, że miasto wtopiło tam w sfuszerowany remont naście milionów, a głośne i pijackie imprezy sprowokowały mieszkańców do wyprowadzki i najdroższa w utrzymaniu ulica miasta zieje pustką i brudem. Ale dworca PKP tez nie dało się odskrobać z 20-letniego brudu, łatwiej było zburzyć. Tajemnicą poliszynela jest, że od kiedy red. Kałębasiak z GW został rzecznikiem Miasta Ogrodów, dla gazety inne, niż finansowane przez "ogrody" imprezy przestały istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Re ogrody dla ogrodników... IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.13, 04:44 Hahaha, dla mnie te ogrody to w ogóle porażka jest i była, co to w ogóle za pomysł, za ten hajs to naprawdę, choćby na wyremontowanym ostatnio skwerze przy ul.sokolsiej mogli naprawdę zrobić ogród, nawet i zimowy, a tu co, jakieś pare ławek, dziwne okrągłe do niczego podobne bryly w których nie wiem co mam leżeć, szkoda że są białe i po chwili już będą szare jak wszystko w tym obskurnym mieście. Tylko czekam na to aby się stąd wyprowadzić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 13:35 Te zdjęcia są bardzo potrzebne. Proszę dalej dokumentować. Bardzo to smutny widok, bo większość to dawne ( nawet nie wiem jak to napisać, bo dziś Katowice nie mają żadnego ) centrum Katowic. To jest właśnie nasza wizytówka... Odpowiedz Link Zgłoś
lechu4396 Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by 26.02.13, 13:38 Te zdjęcia powinny stanąć na Rynku i przed każdym punktem wyborczym za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
inny.punkt.widzenia Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi być ... 26.02.13, 11:15 Najlepszym dowodem na brak wizji dla Katowic jest remontowany 'Dom Prasy' Ktoś sobie wymyślił i zrealizował budynek w stylu NRD-owskim - pewnie po to by pasował do ślicznej fasady Zenita... Nawet śmiać się nie chce! Totalna porażka urzędu miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matt Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by IP: 213.227.87.* 26.02.13, 12:59 Mylisz się. To jest totalne zwycięstwo urzędy miasta - kupi się większe biurka, większe monitory LCD, większe szafy na segregatory, upchnie się kolejnych znajomych szwagra (wprawdzie do niczego się nie nadają, ale wicie-rozumicie...) A że kloc jest brzydki, jak noc? A kogo to? Katowice - miejsce zatrzymywania dla ręcznego przełączenia zwrotnicy Odpowiedz Link Zgłoś
zuziazwei Głosujcie nadal na Uszatego i jego debilną 26.02.13, 11:16 ekipę to bedzie jeszcze gorzej. To przecież banda indolentów jest , spasionych na wysokich pensjach i jeszcze większych premiach. Czują się bezkarni i śmieją się nam w twarz z naszej głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xvid Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.13, 11:21 To miasto umiera a kikuty po wyciętych drzewach są tego najlepszym obrazem. W ogóle jakaś moda na wycinki - ostatnio WPKiW teraz śródmieście - koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reden Jak to na wsi IP: *.ip.netia.com.pl 26.02.13, 11:22 Jak to na wsi, sołtys robi w centrum Katowic gumno. Porządne, wyasfaltowane. A tak poważnie to rece opadają, a dr Richard Holtze i Friedrich Grundmann w grobach się przewracają widząc z zaświatów, co się z miastem, które założyli, teraz dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
valverde20 Mariacka to listek figowy? Katowice to dramat! 26.02.13, 11:23 To ma być wizytówka miasta, reprezentacyjna ulica? Owszem mnogosc klubów i restauracji, ale ulica jest okropna! Odrapane, zapuszczone, brudne kamienice - to ma być wizytówka? człowiek wychodząc z lokalu ma ochotę jak najszybciej sie ulotnić z Mariackiej! Wstyd, a najgorsze, że innych miejsc do spędzenia czasu w Katowicach po prostu nie ma. Parki w których jest niebezpiecznie i brudno (na nauki zapraszam do Wrocławia i Warszawy), WPKiW to archaiczne zaniedbane miejsce pachnące w każdym zakątku PRLem, ul. Rynek to zwykłe skrzyżowane z śmiesznymi domami towarowymi rodem z "Czterdziestolatka" z zabawnym megafonem który krzyczy "Zapraszamy po skarpetki na 2gie pietro!" Nazwa Rynek zobowiązuje - centralny plac miata! To jest w każdym mieście wizytówka, a tu wstyd. Dlatego ludzie idą na spacery do Galerii Handlowej. W Katowicach nie ma nic, a jesli jest to jest zapuszczone, brudne i przygnebiające. W Katowicach nie ma nic czego mogą pozazdrościć inne miasta, czym można przyciągnąć przyjezdnych i turystów. Przyjechałem tu z przymusu (moja firma przeniosła tu siedzibę), sam jestem z Wrocławia, a wcześniej pracowałem w Warszawie. To miasto, jego wyglad, skansen PRLu, antymiasto, kiepska komunikacja spowodowało, że poszukuje nowej pracy - byle nie w Kato. Aż jej nie znajde jestem skazany na to. Powiedzieli mi przy przenosinach, że Katowice się zmieniły... az boje sie pomysleć jak było wcześniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Mariacka to listek figowy? Katowice to dramat IP: *.clubnet.pl 26.02.13, 12:51 Święta prawda! Wrocław jest chyba najbardziej przyjaznym miastem w Polsce, gdzie myśli się globalnie. We Wrocławiu naprawdę zawsze czuć dobrą energię i to w zasadzie niezależnie od dzielnicy (a już zwłaszcza tych śródmiejskich). A argumenty: to się tam wyprowadź, są dla mnie najbardziej absurdalne na świecie. Jak się wyprowadzę, to Katowice nagle wypięknieją? Czy po prostu będzie jednego świadomego krytyka mniej? Odpowiedz Link Zgłoś
lechu4396 Re: Mariacka to listek figowy? Katowice to dramat 26.02.13, 13:13 Chyba nie wiesz co piszesz, Wrocław właśnie też upada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valverde20. Re: Mariacka to listek figowy? Katowice to dramat IP: 62.233.240.* 26.02.13, 13:21 "Wrocław upada" - zabawne sformułowanie, porównaj sobie stolice Śląska z Katowicami i zrozumiesz jaka brednie napisałeś. Nikt nie pisał, że Wrocław jest idealny, ma swoje wady, ale są one niewielkie. Katowice nie mają praktycznie żadnych plusów, to jak Wartburg i BMW. Podajcie mi choć jedną rzecz, która przemawia za Katowicami... Odpowiedz Link Zgłoś
lechu4396 Re: Mariacka to listek figowy? Katowice to dramat 26.02.13, 13:36 Najniższe bezrobocie w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valverde20. Re: Mariacka to listek figowy? Katowice to dramat IP: 62.233.240.* 26.02.13, 14:04 Chyba się nie zrozumieliśmy... najniższe bezrobocie nie przekona mnie, żeby wyjść na miasto, odpocząć, pozwiedzać, żyć komfortowo, nie wstydzić się za miasto PS. A najniższa stopa bezrobocia w kraju jest w Poznaniu. Katowice są na 5 miejscu ;) (GUS obala Twój mit ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq bla bla bla IP: *.welnowiec.pl 26.02.13, 14:14 Nikt nie pisał, że Katowice są idealne, mają swoje wady, ale są one niewielkie. Wrocław, poza ładnym rynkiem, nie ma praktycznie żadnych plusów. Skoro tak się rozpisujesz na ten temat, to może wymień w końcu dziedziny, które sprawiają, że Wrocław jest BMW, a Katowice wartburgiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: bla bla bla IP: 193.111.166.* 26.02.13, 14:45 Myślę, że argumentów można podać wiele - przeciwko Katowicom przemawia to jak wiele osób wyprowadziło się z tego miasta w ostatnich latach (podczas gdy w Krakowie i Wrocławiu udało się utrzymać liczbę mieszkańców a Warszawa nawet urosła o nieco ponad 100 tysięcy). To chyba najlepszy wskaźnik rozwoju miasta. Co przemawia za Wrocławiem (choć oczywiście nie wszystkie argumenty, które wypiszę są sukcesem tamtejszego samorządu): - lepsze niż w Katowicach i okolicy szkoły wyższe (z wyjątkiem uczelni medycznych) - efektywniejsze przyciąganie inwestorów zagranicznych zatrudniających białe kołnierzyki (choć Górny Śląsk jest lepszym miejscem pracy dla niebieskich kołnierzyków), które tworzą klasę średnią a to nieco lepsza klasa niż mieszkańcy komunalnych mieszkań - umiejętność dbania o przestrzeń publiczną (Rynek we Wrocławiu, Hala Stulecia i fontanny, dworzec PKP). Zalety Katowic i Górnego Śląska to: - dobra medycyna - rozwinięty przemysł i infrastruktura drogowa - nieskie zadłużenie samorządów i wysokie ratingi (co jest bardzo dobrym prognostykiem na przyszłość, bo na przykład zadłużenie Wrocławia czy Krakowa zbliża się do granic dopuszczalnych poziomów i wkrótce nie będzie za co inwestować, nie mówiąc o tym, że część inwestycji było po prostu nietrafionych). A gdzie się żyje lepiej - polecam stronę 361, tabelę 9.2.6 w raporcie www.diagnoza.com/pliki/raporty/Diagnoza_raport_2011.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valverde20. Re: bla bla bla IP: 62.233.240.* 26.02.13, 14:51 - duzo lepsza komunikacja miejska - karta miejska (komunikacja, baseny, znizki itd) - wyremontowane linie tramwajowe - nowe tramwaje - zadbane Śródmieście - rynek - czyste parki z zadbanymi alejkami - stadion - dworzec kolejowy - mnogość miejsc gdzie można odpocząć, pójść na spacer (rynek, wyspa słodowa, ostrów tumski, okolice hali stulecia, ogród japoński, parki, ul świdnicka) - aquapark - nowy tabor autobusowy i ujednolicony przewóz (nie musze sie martwic ze mam bilet na KZK, a jedzie PKM Tychy) - centrum niezasmiecone centrami handlowymi - w porównaniu z Katowicami brak smogu, - panie lekkich obyczajów nie stoja przy ulicach w centrum, - obwodnica Wrocławia i obwodnica śródmiejska - mnogość wyższych uczelni - nowe budynki o wysokiej wartości architektonicznej (np.remont Renomy) - inwestycje w zielen i architekture - Forum Muzyki - jako pierwsze miasto posiada tzw. rower miejski (skopiowane juz przez Warszawe) - nowy terminal lotniska, no i lotnisko nie w odległości 40 km od centrum a kilku km wymieniac dalej? Katowice maja ogromne wady a nie niewielkie. To co wymieniłem to nie bla bla bla tylko konkrety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: breslauer Re: bla bla bla IP: *.e-siemianowice.pl 26.02.13, 15:39 W ogólności masz jak najbardziej rację, natomiast co najmniej kilka punktów to albo zasługi nie tego, co trzeba, albo zwykłe powtarzanie miejskiej propagandy: > - karta miejska (komunikacja, baseny, znizki itd) W praktyce urbancard wykorzystywana jest tylko jako bilet na komunikację, jej użyteczność poza tym jest dokładnie taka sama, jak będzie z "basenami" w ŚKUP - czyli nic. > - zadbane Śródmieście Tam, gdzie chodzą turyści. Nie daj Boże skręcić w jakiś mroczny zaułek. > - dworzec kolejowy To nie jest zasługa miasta, tylko PKP. Poza tym cóż z tego, że ładny, skoro już zaczyna się sypać. Użyteczność katowickiego w porównaniu do wrocławskiego to jest teraz mega wypas dla zwykłego pasażera. > - obwodnica Wrocławia i obwodnica śródmiejska Ta pierwsza to inwestycja centralna, ta druga - niedokończona i w sumie nie różniąca się niczym od Korfantego/Roździeńskiego. > - Forum Muzyki Inwestycja rozgrzebana i na chwilę obecną niedokończona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valverde20. Re: bla bla bla IP: 62.233.240.* 26.02.13, 15:57 W zadnym punkcie nie pisałem o źródle finansowania. Zasługa władz lokalnych jest jednak to że pozyskały finansowanie, czy nakłoniły do inwestycji. UrbanCard stosuje przy parkowaniu i na Aquaparku we Wro, wiec z autopsji mówię. Sródmieście - daj Boże żeby w Katowicach choć jedna ulica była bezpieczna i zadbana. Dworzec - cóż tu się zgodzę, Katowicki daje rade (poza peronami), z użytecznością jednak jest słabo (wąski i stosunkowo mały), natomiast jest dobrze zagospodarowany. Wrocławski niestety nie ma najemców, jak sie znajdą, to wrocławski bedzie bił na głowe Kato. O jego architekturze i jakosci peronów nie wspomnę. Obwodnice -jak już mówiłem nie obchodzi mnie źródło finansowania, śródmiejska jest natomiast moim zdaniem lepiej zadbana (vide kulejąca obsługa słuzb komunalnych w Katowicach). - Forum Muzyki - ok. ale chodziło mi tu o to żeby pokazac że ciągle miasto inwestuje i ma pomysł na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: bla bla bla IP: *.welnowiec.pl 26.02.13, 16:58 - duzo lepsza komunikacja miejska - być może, - karta miejska (komunikacja, baseny, znizki itd) >> w Kato wkrótce ma się pojawić, - wyremontowane linie tramwajowe >> w Kato w remoncie lub wkrótce przed, - nowe tramwaje >> maja być i u nas, - zadbane Śródmieście >> zadbane południowe Sródmieście Kato, - rynek >> Katowice będąc młodym miastem rynku nie mają, a plac zwany rynkiem moim zdaniem powinien być zabudowany, - czyste parki z zadbanymi alejkami >> Park Kościuszki, Dolina 3 Stawów, Katowicki Park Leśny i większość skwerów jest czysta i zadbana, - stadion >> jest (będzie) w Chorzowie, - dworzec kolejowy - że ładniejszy? jak dla mnie, mogli dobrać bardziej stonowany kolor >> jest i w Kato, za utrzymanie i sprzątanie nie odpowiada miasto, ale nasze ukochane PKP, - mnogość miejsc gdzie można odpocząć, pójść na spacer >> w Kato będą to liczne tereny zielone, Nikiszowiec, okolice katedry, wkrótce również Muzeum Śląskiego i inne, - aquapark >> ok, mamy mało basenów, w końcu coś znalazłeś, aquaparki są w DG, TG, RŚ i mały w Jaworznie, - nowy tabor autobusowy i ujednolicony przewóz (nie musze sie martwic ze mam bilet na KZK, a jedzie PKM Tychy) >> jeszcze Jaworzno, aż 3 przewoźników, strach się bać... - centrum niezasmiecone centrami handlowymi >> kolejny naciągany "minus" - SCC to jednak nie centrum, Galeria Katowicka dobrze wypełniła sztucznie utworzony plac, - w porównaniu z Katowicami brak smogu >> czystość powietrza jest porównywalna, - panie lekkich obyczajów nie stoja przy ulicach w centrum - być może, - obwodnica Wrocławia i obwodnica śródmiejska >> wschodnia obwodnica GOP, A4, A1, DTŚ, S86, wiślanka, - mnogość wyższych uczelni >> również, w Silesii w sumie więcej studiujących, - nowe budynki o wysokiej wartości architektonicznej (np.remont Renomy) >> tak samo, m.in. CINiBA, Akademia Muzyczna, Wydział Teologiczny, brak postmodernistycznych gargameli, - inwestycje w zielen i architekture >> ??? - Forum Muzyki >> NOSPR, sala koncerowa AM, - jako pierwsze miasto posiada tzw. rower miejski (skopiowane juz przez Warszawe) >> ok, - nowy terminal lotniska, no i lotnisko nie w odległości 40 km od centrum a kilku km >> nowy terminal, 2 międzynarodowe lotniska w bliskiej odległości, "wymieniac dalej?" >> proszę bardzo, w Kato są lepsze i niedziurawe drogi, praktycznie nie ma korków, wyższa średnia pensja, mniejsze bezrobocie, tanie mieszkania (w miastach sąsiednich jeszcze tańsze), dobre imprezy muzyczne (Rawa Blues, Tauron, OFF i inne). Katowice dopiero zaczynają się zadłużać i robią to z głową, mają więcej znaczących imprez sportowych i ich finałów, lepsze szpitale, lepsza dostępność żłobków i przedszkoli i pewnie znalazło by się coś jeszcze, tak więc twierdzenie, jak to Wrocław nas strasznie wyprzedza jest mocno naciągane. Nie twierdzę, że Katowice to raj na ziemi, jak KAŻDE miasto mają swoje plusy i minusy, jednak jak najbardziej są porównywalne z innymi ośrodkami w Polsce. Tylko tyle i aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio Re: bla bla bla IP: *.205.45.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.02.13, 17:50 radze przejechac sie po miastach w Polsce. Piszesz bedzie, bedzie bedzie... Katowice to syf i tyle. Nie ma karty miejskiej, brak remontów tramwajów, mieszkam na pograniczu Paderewy i Srodmiescia (poludnie) i nie wiem gdzie ty widzisz tu zadbanie, parki są brudne - na 3 stawy czesto chadzam, dworzec we wro ma kolor historyczny, okolice katedry sa zadbane? no to ja gratuluje - szarobure z brudu kamienice (jak w całych kato), rozwalajace sie chodniki itd. ironicznie piszesz o 3 przewoznikach - w jakim innym miescie w Polsce jest tak że nie ma wspólnego biletu? w wawie jest 5 przewozników ale wszyscy mają to w D, bo jest wspólny bilet; 2 lotniska blisko mowisz? 40- 60 km to nie jest blisko, lotnisko w bliskiej odległosci to ma poznan, warszawa, wrocław, gdańsk - W kato godzine traci sie na dojazd, to duzy minus, wiem bo latam. W kato nie ma korków? no to zapraszam w okolice francuskiej, spodka itd.,mieszkania sa drozsze - ceny na poziomie wawy (z doswiadczenia), duże ubóstwo. Katowice nie robia nic z głową - patrz Koleje Śląskie!!! "więcej znaczących imprez sportowych i ich finałów, lepsze szpi > tale, lepsza dostępność żłobków i przedszkoli" - kwestia nader dyskusyjna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: bla bla bla IP: 195.66.21.* 27.02.13, 15:33 ceny jak w warszawie? idz gosciu stąd bo sie czytać nic nie da co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: bla bla bla IP: 109.78.232.* 28.02.13, 19:19 Pusty śmiech mnie ogarnia z tymi porównaniami do Wrocławia ...do Kielc się porównywać bo i Kielce nie wiele mają do zazdroszczenia Katowicom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rekin Re: bla bla bla IP: *.static.3s.pl 27.02.13, 15:35 Jak synku nie widzisz remontów tramwajów w Katowicach to idź i kup sie bryle. Akurat jedyne co w ostatnich latach wyremontowano to torowiska. To że remonty torowisk są bezsensownie zaplanowane to azali inna para kaloszy. Zamiast czterech słupów i ażurowej sieci na Rynku WDUPIONO wielkie słupy jakby na nich miały słonie wisieć. Słupy wdupiono tyż na Gliwickiej kaj ich przez 100 lot nie było - trakcja była elegancko zakotwiona na kamienicach. Brak skrętu z Rynku na Rondo to jawna głupota Uszoka lub jego przydupasów która się bydzie przez następne 30 lat hepać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia Re: bla bla bla IP: *.205.45.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.02.13, 17:54 Myślę, że ta jałową dyskusję może zakończyć pytanie: Ilu ludzi ucieka z Katowic a ile z Wrocławia do innych miast? Niestety tu chyba by Katowice przegrały. Mieszkam w Katowicach od dziecka, ale ten brud i biedę widać wszedzie, zazdroszcze jak jade do Poznania czy Wrocławia. Pokryte szarością nieremontowane budynki, bloki np na Paderewie nie odnowione itd. Nie oszukujmy się - mieszkamy w smutnym miescie, które przegrywa z niemal każdym wojewódzkim pod wzgledem atrakcyjnosci (nie licze tu tej zwiazanej z praca) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahah Re: bla bla bla IP: 195.66.21.* 27.02.13, 15:31 hahah a bo we Wrocławiu nie ma w centrum galeri? hahaha a Galeria Dominkanka 300m od rynku!! A pasaz grunwaldzki kilometr od rynku!! a Renoma?? to co? tez niecały km od rynku, zaraz przy deptaku ul. świdnicka, Mieszkasz we Wrocławiu czy z wikipedii wypisałes wszystko? Katowicom wiele brakuje, ale sie zmieniają, i każde miasto przemyslowe czy poprzemysłowe ma ciezko ale Katowicom czy Gliwicom to dobrze wychodzi, tylko na to wszystko potrzeba czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
weritas1 Re: bla bla bla 26.02.13, 15:20 Gość portalu: sq napisał(a): > Nikt nie pisał, że Katowice są idealne, mają swoje wady, ale są one niewielkie. > Wrocław, poza ładnym rynkiem, nie ma praktycznie żadnych plusów. Skoro tak się > rozpisujesz na ten temat, to może wymień w końcu dziedziny, które sprawiają, ż > e Wrocław jest BMW, a Katowice wartburgiem? A Katowice ładnego rynku nie mają i mieć nie będą za naszego żywota! O co chodzi z tą Mariacką? Że niby życie towarzyskie ma się toczyć li tylko tam? Może o czymś nie wiem, może jakiś "kulas" któregoś z włodarzy ma udziały w jednym (drugim, trzecim...) z lokali? Katowice umierają - to najbardziej delikatne z określeń - one zdychają i toną w g...ach! Brud, smród i ubóstwo. Dziury, wyrwy i ... służby tzw. porządkowe będące pacynkami, niczym więcej! Od 3 lat (!) nieuprzątnięte, zgniłe liście na trawnikach i chodnikach (vide Kominka) na których można się ślizgać, jak na lodzie. Apeluję do tych, którzy przenieśli się na tzw. zadupia w okolicy Katowic lecz już poza ich granicami - dokonujcie odbioru swoich domków, rejestrujcie samochody tam, gdzie mieszkacie!!! I tam, gdzie żyjecie płaćcie podatki bo zrobią dla Was o wiele więcej, niż w tym mieście o satyrycznej nazwie "Miasta Ogrodów"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wirki Re: bla bla bla IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.13, 22:47 popieram, bez dwóch zdań. Odpowiedz Link Zgłoś
mtrela Re: bla bla bla 25.01.15, 05:25 Polecam własne usługi:Odbiory Mieszkań 503-762-371 mtrela.wix.com/odbiory-mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiekindian Re: bla bla bla 26.01.15, 23:25 Szału może nie ma, ale narzekać też jakoś strasznie nie można Odpowiedz Link Zgłoś
zorroonline Re: Mariacka to listek figowy? Katowice to dramat 26.02.13, 19:29 Za Katowicami przemawiają pensje wyższe niż we Wrocławiu, niższe bezrobocie, wyższy poziom usług medycznych (łatwiejszy dostęp do lekarzy), znacznie niższe ceny wszelkich usług (oraz benzyny), a zwłaszcza mieszkań. Wiele utrapień Wrocław dzieli z Katowicami: brudne ulice, nieprzemyślane inwestycje, skandaliczną komunikację (policja wzywana do autobusów MPK niesprawnych, zagrażających bezpieczeństwu wypuszczanych na trasy), słaba komunikacja z resztą kraju, np. pociąg do Warszawy jedzie 6 godzin, samolot (zapewne z tego powodu) jest co najmniej dwukrotnie droższy niż z Katowic. A że Wrocław ma ładniejszy Rynek (nota bene też praktycznie bez zieleni, bo tutejsze władze lubią wykładać kostką co się da), to prawda. Tylko w obliczu tego, co powyżej, nie podnosi to specjalnie jakości życia. No i Wrocław również się wyludnia, na co wskazują statystyki oraz codzienne obserwacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Nie umiesz liczyć, to obserwuj dalej. IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 07:57 zorroonline napisał: >Wrocław również się > wyludnia, na co wskazują statystyki oraz codzienne obserwacje.< Urocze jest to "również". Katowice: 1987r 368 tys mieszkańców. Koniec 2011r ok 295tys mieszkańców. Spadek w porównaniu z 1987r wynosi 73 tys tj 20% i procentowo z roku na rok przyspiesza. Wrocław: 1987r 640 193 mieszkańców. Koniec 2011r 631 235 . Spadek 8tys 958 tj 1.3%, czyli mniejszy niż średni spadek populacji w Polsce. Ponadto, z danych w Wikipedii widać, że między marcem a grudniem 2011 we Wrocławiu przybyło 1104 mieszkańców. Prowadź pilnie te swoje "codzienne obserwacje", to może wśród przybyłych zobaczysz wielu znajomych z Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KZ Re: Nie umiesz liczyć, to obserwuj dalej. IP: 195.66.21.* 27.02.13, 15:38 a teraz zobacz ile kopal i zakładów pracy panstwowych upadło w Katowicach i okolicach i pomysl jeszcze raz. To jest wiadome ze emeryci czy ich rodziny wroca do swoich rodzinnnych stron i tam czesto sie budują. Normalna sprawa miasta przemysłowego w ktorym upadł zakład, normalna kolej rzeczy,i tak już to się stabilizuje, znam wiele osób ktore w Kato mieszkaja ale nie sa zameldowani, a sa z innych miast, a z czasem chca tu na stałe osiasc i kupic mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: migrant Re: Nie umiesz liczyć, to obserwuj dalej. IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.13, 22:54 Wiesz co, ja sądze że więcej tych co niby wróciło na swoje wioseczki to raczej wyjechało za granicę za chlebem, ale jak wrócą to sądze, że już nie do tego obsranego miasta. Albo w ogóle nie wrócą bo mamy w ogóle obsrany kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Nie umiesz liczyć, to obserwuj dalej. IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.13, 23:03 Gość portalu: KZ napisał(a): > a teraz zobacz ile kopal i zakładów pracy panstwowych upadło w Katowicach i oko > licach i pomysl jeszcze raz. < Słuszna zachęta, mimo niechlujnej ortografii i interpunkcji. Myślenia nigdy za wiele. Zwłaszcza myślenia logicznego, bez mitologii. Wystarczy pomyśleć, żeby dojść do wniosku, że ludność Wrocławia też składa się z setek tysięcy przybyszów z całej Polski i ich potomków. I że oni też dożywają emerytury i mogliby wrócić na podkarpacką czy wielkopolską wieś. I że we Wrocławiu też były wielkie firmy państwowe, które splajtowały albo drastycznie ograniczyły zatrudnienie. Np www.youtube.com/watch?v=fXVAF8DEGg0 I, że wśród mieszkańców Katowic bezrobocie było i jest niższe niż wśród mieszkańców Wrocławia. A ponadto Katowice zapewniają więcej pracy przyjezdnym niż własnym mieszkańcom. Katowice mają 5 czynnych kopalni, i mnóstwo czynnych, starych i nowych firm. Administrowały i nadal administrują 2 razy ludniejszym województwem niż Wrocław. Tłumaczenie spadku zaludnienia Katowic brakiem pracy, to właśnie dowód wyjątkowej bezmyślności. Jedyna kopalnia jaką zamknięto to Katowice-Kleofas pl.wikipedia.org/wiki/Kopalnia_W%C4%99gla_Kamiennego_Katowice. Jej zamknięcie w 1999r nie było żadym powodem wyludniania się Katowic, bo w kolejnych 2 latach spadek ludności wynosił po ok 2 do 2.5 tys rocznie, a w następnych latach był znacznie szybszy. To rekordowe wyludnienie, nieporównywalne z innymi miastami wojewódzkimi, w ogóle nie jest związane z żadną pracą ani z jej brakiem. Wiąże się z urbanistyczną dewastacją Katowic przez sprawujących władzę. Zresztą co tu porównywać z Wrocławiem , który stracił 1.3% mieszkańców, czy z innymi miastami wojewódzkimi. Ktoś tu płakał nad Świętochłowicami. W tym samym czasie kiedy Katowice straciły 20% mieszkańców Świętochłowice straciły tylko 10%. Choć są prawie 2,5 raza gęściej zaludnione od Katowic , mają zdegradowane zakłady i środowisko i prawie żadnych atrakcji. To jest dopiero miara klęski Katowic pod rządami wieśniactwa z Kostuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KZ Re: Mariacka to listek figowy? Katowice to dramat IP: 195.66.21.* 27.02.13, 15:21 mieszkałeś we Wrocławiu ze tak glofyfikujesz Wrocław? ja mieszkałem, też jest meneli, bezdomnych, psycholi, patologii zaczepiajacych ludzi od groma, nawet wiecej niz w Katowicach. a Wy myslicie ze takich miejsc jak wyżej pokazanych we Wrocławiu czy Krakowie nie ma? ludzie na jakim swiecie zyjecie. Takie miejsca jak Wrocław czy Kraków głownie zachecaja kilkoma ulicami czy rynkiem i tym sie chwalom, z tym ze oni od lat mieli te dogodnosci, w Katowicach dopiero jest to tworzone i tu jest nasz minus, ze dopiero zmieniamy charakter miasta, a na to potrzeba czasu, niestety nawet wycinke drzew dtrzeba zrobic, zeby zrobic remont i posadzić nowa roślinnosc. Na wszystko potrzeba czasu. A jezeli porownujecie do Krakowa czy Wrocławia Katowice to jestescie mistrze, Katowice nigdy nie beda miec poł miliona ludzi, bo jestesmy miastem aglomeracyjnym, a Wrocław czy Kraków? kto ma z nimi rywalizowac w ich wojewodztwach? gdzie maja ludzie jechac jak nie tam? do Tarnowa? a moze do Wałbrzycha? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Mariacka to listek figowy? Katowice to dramat IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.13, 20:23 Jaka mnogość jedna osoba mogła by to zliczyć na palcach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by IP: 157.158.55.* 26.02.13, 11:25 Antymiastem katowice stay się już dawno - po wyburzeniach PRLu i zabetonowaniu śródmieścia w myśl ideologii karty ateńskiej i Corbusierowskiej antyestetyki. Winą obecnej ekipy jest to że nic nie robią żeby te straszydła takie jak Zenit, dom prasy, separator czy superjednostka spacyfikować Odpowiedz Link Zgłoś
bartspin podziękujmy już tej ekipie 26.02.13, 11:40 Prezydent, rada miasta, urzędnicy do usunięcia! Na to nie ma innej metody, bo tutaj najwyraźniej nic nie działa, smutne bardzo, ale życie w Katowicach codziennie przypomina, że coś tu jest mocno nie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terminator Re: podziękujmy już tej ekipie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 12:34 Okazja do podziękowania ekipie w UM Katowice jest już/dopiero za rok. Do tego czasu należy powołać społeczny komitet którego zadaniem powinien być raport o stanie miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
losarchitektos Re: podziękujmy już tej ekipie 26.02.13, 12:57 Jestem jak najbardziej za. Trzeba stworzyć raport, który w prosty sposób dotrze do tych najbardziej opornych wyborców i w końcu ich oświeci. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikuska_sk Re: podziękujmy już tej ekipie 26.02.13, 13:48 Również jestem za! I czekam na propozycje kandydatów do fotela prezydenta miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciotka nie mieszkam ale współczuję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.13, 12:00 to miasto jest przygnębiające Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dokladnie tak jest Re: nie mieszkam ale współczuję IP: 195.75.73.* 26.02.13, 15:28 Mam tam rodzine i paru przyjaciol i tylko dlatego odwiedzam je ale tak rzadko jak sie da. Wole spotkac sie gdziekowliek indziej, chocby w polowie drogi.W katowicach czas sie zatrzymal. Cos niby sie tam buduje, dlubie, ale nic nie tworzy spojnej calosci. Taki chaos architektoniczny na maxa.Brudno, szaro i ponuro, wkolo pelno wkur..twarzy, bida z nedza ogolnie, cos strasznego. Wyjezdzajac stamtad mam depreche przez dobrych pare dni. Naprawde ktos kto wysciubil nos poza gorny slask ze o europie nie wpomne , bedzie wiedzial o czym mowie. Gdzie indziej nawet powietrzem sie latwiej oddycha, ja sie na slasku po prostu dusze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lo dzięki za współczucie IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.13, 22:57 Jest i co widać w większości komentarzy tutaj, mamy teog dość, ale czy jedyną opcją jest się wyprowadzić - a jak tak to gdzie, bo nie wiem które miasto w polsce jest takie super. Siedizmy tutaj w tym brudzie syfie, domy nam sie walą, psy srają po ulicach i co mamy zrobić, tu przedewszystkim powinni działac włodarze tego zasranego miasta, zamiast wydawać hajs na jakieś shity i bajki jak miasto ogrodów powinni zmieniać to miasto zeby mozna w nim normalnie zyc i stopniowo powoli nauczyc ludzie dbania o swoje, jak beda kochac miasto to beda dbac a po tym jak wyglada ta dziura to kazdy ma to gdzies Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by IP: *.c193.msk.pl 26.02.13, 12:04 Katowice - miasto wielkich wyburzeń. Nowa świecka tradycja - wyburzyć, wyciąć, wysypać żwir i stworzyć parking. Odpowiedz Link Zgłoś
holtze wreszcie... 26.02.13, 13:46 wreszcie wyborcza zaczyna pisac o tym o czym powinna byla pisac juz 8 lat temu... brak przyjaznej przestrzeni miejskiej w centrum aglomeracji powoduje masowy odplyw mieszkancow bo nikt normalny kto mial szczescie mieszkac w przyzwoitym miescie takim jak wroclaw, krakow czy nawet warszawa nie ma zamiaru wracac do katowic... o miastach poza granicami polski nawet nie wspominam... brak elit miejskich doprowadza katowice (a wraz z nimi cala aglomeracje) do powolnej smierci... prezydent miasta i marszalkowie wojewodztwa wywodza sie badz z lumpenproletariatu badz z warstwy chlopow panszczyznianych i centrum miasta to dla nich najprosciej w swiecie cos zupelnie obcego... nie maja zadnej spojnej wizji bo niby skad mieliby ja miec? z wycieczki do chin zakonczonej wystawa zdjec prezydenta lubu dubu niech nam nam zyje prezes naszego klubu? badzmy powazni... najgorsze w tym wszystkim ze dla uszoka nie ma alternatywy - w katwicach zupelnie nie ma sensownych kontrkanydatow z zapleczem politycznym... nie mamy wyjscia tylko pozwolic uszokowi dokonczyc jego kaleka i nieudolna wizje centrum miasta. na szczescie sa w katowicach fragmenty prawdziwej tkanki miejskiej ktorych nie musimy sie wstydzic a odrobina porzadku i ladu drogowego w okolicach rynku i tak bedzie pozytywna rewolucja... szansa katowic sa nastepne pokolenia, nasze elity dopiero sie ksztaltuja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki syf, syf, syf, syf katowice IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.13, 04:35 Jak dla mnie to chwalenie tego miasta - tylko - Bo się tu urodziłem, albo moja żona, chłopak rodzina jest stąd jest nic nie warte. Cały problem tego miejsca to jego wartość estetyczna. Ztołki tego miasta też myślą, I LOVE KATOWICE, i sprowadza się do tego, że miasta w ogóle nie ma żadnego zagospodarowania przestrzennego a centrum wygląda jak chlew, bardziej szanuje już osoby które zwracają uwagę że to miasto jest bardzo nie idealne. Bo osoby które są wielbicielami tego miasta chyba są ślepi i nigdzie nie podróżują (wczasy w innych miastach europejskich - nie mylić w last minute w Egipcie!!!) Wystarczy ruszyć się i zauważymy właśnie to że u nas to nie ma nic z czego powinniśmy być dumni - choćby jedna dzielnica albo centrum miasta. Nic! centrum miasta po zmroku zamiera, mimo tego, że ludzie w cale nie chcą siedzieć w domu, tylko nie widzą żadnego sensu chodzenia po jednym wielkim placu budowy i otaczającym go ze wszystkich stron syfie. Za to w galeriach handlowych pełno ludzi, aż ciężko czasem zrobić zakupy, ale to właśnie wam nie przeszkadza, przywykliście do tego i jest to dla was normalne, ale chcę wam powiedzieć, nie - to nie jest normalne i jest to tylko symptom - nie przyjaznego mieszkańcom miasta - za które również uważam Warszawę, choć tutaj akurat rozumiem, bo miasto miało bardzo krwawą i męczeńską historię, ale również jest naszą porażką a nie dumą... I do wszystkich, tak - wyprowadzę się stąd jak tylko ogarnę studia, bo nie chcę, żeby moje dzieci mieszkały w blokowisku, sama mieszkam obecnie w kamienicy w centrum ale centrum nie jest do mieszkania wraz z dziećmi, nie chcę żeby moje dzieci bawiły się na ulicy, albo z żulami w bramie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-230 Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by 26.02.13, 12:23 PODOBNO KATOWICE WYROJĄ się jak jest w ESSEN oj daleko nam do tego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! www.essen.de/de/Aktuell/portalaktuell.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edux Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by IP: 94.23.154.* 26.02.13, 13:50 Na początku tej wypowiedzi chcę oświadczyć, że cieszę się z rozwoju mojego miasta i niektórych inwestycji. Pomimo to nie spodziewam się wielkiego przełomu. Oczekiwania czegoś niezwykłego po ukończeniu inwestycji w strefy rondo-rynek, kultury i centrum przesiadkowe są nieuzasadnione - niby co ma się takiego zmienić w Katowicach? Czy przybędzie nam mieszkańców? A może pojawi się więcej inwestorów i przybędzie nowych miejsc pracy? Czy miastu przybędzie dochodów przez co zmniejszą się koszta utrzymania? Czy poprawi się jakość komunikacji miejskiej, jej częstotliwość oraz komfort? Czy centrum wypięknieje pozbawione wieloletniego drzewostanu? Czy zwiększy się zainteresowanie kulturą wysoką tylko przez to, że przybędzie nam kolejna koncertowa sala i będzie więcej koncertów? Czy jak powstanie Centrum Kongresowe to automatycznie zwiększy się liczba imprez rozrywkowych i targów, a Spodek odzyska dawną rangę? Chciałbym usłyszeć odpowiedzi na moje pytania. Czy ktoś z obecnego zarządu miasta może przedstawić bardzo konkretny plan rozwoju Katowic? Czy może ten plan zostać poparty liczbami - poniesionymi nakładami i prognozowaną skalą zwrotu? Zadaję wszystkie te pytania w dobrej wierze i liczę na to, że wreszcie pojawi się ktoś kto udzieli klarownej odpowiedzi, ponieważ jak dotychczas dostrzegam głównie nakłady a w niedalekiej przyszłości wzrastające koszta utrzymania. Tymczasem eksperymenty z ulicą Mariacką i przebudową rynku nie przekonują i każą wątpić w kompetencje władz miasta. Oczywiście kolejna galeria handlowa powstanie i będzie ją odwiedzać sporo ludzi - przynajmniej tego, oraz trudności z zaparkowaniem auta, możemy być w centrum Katowic pewni. Odpowiedz Link Zgłoś
szoferek1 Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi być ... 26.02.13, 12:51 W sobotę ok.godz.19 na ul Wieczorka....żywego ducha,wygląda jakby wszyscy wyjechali, jeśli to ma być "stolica" metropolii to ja się wypisuję z takiego miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Jedlecki znów ma okres IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.13, 13:01 Przemuś w te trudne dni miesiaca odpusc sobie pisanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: citizen Jedlecki to nasz głos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 13:27 Najlepiej uciszyć Jedleckiego (jak widać po głosie powyżej) i będzie w Katowicach znowu fajnie. Zbić termometr i choroba ustąpi. To jest właśnie problem Katowic: ZA MAŁO JEDLECKICH !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnom Re: Jedlecki to nasz głos IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.13, 15:16 Tak wiem że Jedlecki to wasz głos, skorumpowana POwska sitwo, ale na szczęście w Katowicach jest jeszcze wystarczająco dużo ludzi kochających to miasto, żeby was od niego trzymać z daleka, żebyście go nie zrujnowali tak jak zrujnowaliście wiele Śląskich miast, a przede wszystkim nasze województwo. Nie ma w Katowicach miejsca dla Matusiewiczów, Worachów, Warzechów, Godlewskich i armii ich POlitycznych POwskich przydupasów. Możecie szczekać na forum wybiórczej, wasz głos - Jedlecki może pluć na to miasto każdego dnia, a i tak nie dopchacie się do stołków, których tak bardzo pragniecie. W Katowicach jest wystarczająco dużo myślących, kochających to miasto ludzi, żeby trzymać was z dala od koryta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: Jedlecki to nasz głos IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.13, 04:36 Za co wy kochacie ten wasz chlew?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość rzygam tym antymiastem! po daniu zezwolenia na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.13, 13:17 budowe kolejnych wieżowców na moim Tauzenie , defraudacji pieniedzy w Parku Śląskim i Stadionie ( o centrum i władzach nie wspomne) - najgorsze miasto do mieszkania ( mam dość patrzenia na Krk , Wro ,Poz i 3M - bo to inna galaktyka jesteśmy czarną dziurą ) Ludzie dalej zachwycają się Kryształową i innymi badziewiamu- a komunikacja cuchnie i jest nardroższa w Polsce - RZYGAM TYM MIASTEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: rzygam tym antymiastem! po daniu zezwolenia n IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.13, 04:41 też rzygam z tych i jeszcze z wielu wielu innych powodów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KZ Re: rzygam tym antymiastem! po daniu zezwolenia n IP: 195.66.21.* 27.02.13, 15:44 mieszkałbys w miastach tych co wymieniłes i byś to samo gadal, jestes maruderem i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clohe Re: rzygam tym antymiastem! po daniu zezwolenia n IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.13, 22:51 Ja mieszkałam w Barcelonie, miasto ma swoje problemy np przestępczośc, kradzierze itd, ale miasto poprostu jest piękne i dba o swoich mieszkańców ( tych którzy legalnie są i płacą) aż chce się rano wstać i przejść ulicą a tu wróciłam - (sprawy rodzinne) i nawet nie chcę mi się ruszyć nigdzie bo śmierdzi dookoła i syf straszny. Po takim pobycie w przyjaznym mieście - zwlaszcza wizualnie nie chcę się wracać, do tego ludzie, nie takie buraki cebulaki biedaki jak u nas, kryzys może i jest ale u nich wciąż widać uśmiech na twarzać i zadowolenie z życia... Odpowiedz Link Zgłoś
leprikon1966 Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi być ... 26.02.13, 14:03 W Katowicach źle się dzieje a może czas zmienić tych leśnych dziadów typu Uszok i inni, do puki nie będzie nowego gospodarza w naszym mieście, to w centrum i dzielnicach nic się nie zmieni.Prezydent miasta musi odejść tak jak Lato . Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi być ... 26.02.13, 14:08 z jednym mają rację: ludzie nie sprzątają po swoich psach. Nie wiem, jak Jedleckiemu wyszło 100 koszy na psie kupy w całym mieście (bo na Tauzenie, na odcinku 200m mijam ich 4 czy 5) ale tu nawet milion koszy nie pomoże. Policja i Straż miejscka nie zwracają uwagi, że pies nasra a właściciel nie posprząta, ba nie zwracają też uwagi na np. niewłaściwe parkowanie. Nie wykorzystują swoich uprawnień. Jeszcze 20 lat temu padały stwierdzenia, że Nowy Jork umiera z powodu brudu i przestępczości. Ludzie uciekali z centrum na przedmieścia i do New Jersey. A przecież NY miał wiele więcej do zaoferowania niż mimo wszystko prowincjonalne Katowice. Potem przyszedł Giuliani i jego program "zero tolerancji". Ludzie widząc, że miasto nie odpuszcza przestępcom i syfiarzom sami zaczęli napiętnować takie postępowania. Zaczęli sami sprzątać i porządkować widząc, że miasto ich wspiera. Czy to naprawdę takie trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
bambambama Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi być ... 26.02.13, 14:11 Przez centrum Katowic przelewa się taka masa ludzi że powinno być sprzątane non-stop! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hildegarda Daj chłopu zegarek ... IP: *.ip.netia.com.pl 26.02.13, 14:16 Brakuje naszym włodarzom, także radnym, wyobraźni, wykształcenia, taktu, kultury. Nawet największy budżet w rękach partaczy doprowadza do partactwa, nawet z najmniejszym, gdy rządzi się mądrze, można uzyskać sukces. Już raz o tym pisałam, przed wyborami sprawdzaj, jakie jest ten kandydat, i nie chodzi o formalne wykształcenie, dyplomy wyższych uczelni, które - niestety - nie uczą wrażliwości, odpowiedzialności, ogarnięcia całokształtu. Gdy mu słoma z butów wyłazi - będą w miastach stały i niszczały piękne puste kamienice, każde drzewo spodziewać się może piły, a dla pieniędzy, po wypędzonych mieszkańcach, rozrastać się będą banki, szklane biurowce, wszystko ogarnie pustka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Daj chłopu zegarek ... IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 15:24 Jarząbek powiedział nie tak dawno w TV że w Urzędzie Miasta pracują ludzie z Sosnowca i oni nie czują tego miasta !!!!!!!!! Śmiechu warte! To dlaczego zatrudniają ludzi z Zagłębia aby oni decydowali o wyglądzie NASZEGO miasta????? Projektu przebudowy centrum nie znamy od wielu wielu lat i jeszcze nie wiadomo jak to ma wyglądać a już wycięto drzewa!!! Może za trzy lub cztery lata przystąpią do inwestycji...Niech Jarząbek i spółka nie zapomną obsadzić centrum tym gatunkiem drzew które zasadzono na ul.Stanisława!!!!!! Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
baca19 Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi być ... 26.02.13, 16:24 W Katowicach źle się dzieje a Pan Jedlecki jedyne co potrafi to narzekać w swoim grajdołku, bez pomysłów, bez niczego. Polska pełną gębą. Skoro jest tak źle to czekam na pomysły gazety na zmiany(tylko takie realne). Odpowiedz Link Zgłoś
lechu4396 Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by 26.02.13, 16:25 Gazeta nie jest od naprawy tego, co psuje władza, tylko społeczeństwo na wyborach, a skoro ostatnie wybory pokazują, że wygrać może tylko jeden człowiek, który się nie sprawdza, to jak ma być lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Źle się dzieje w Katowicach. A miasto musi by IP: *.dataferret.co.uk 26.02.13, 17:13 Stanowisko prezydenta jest wprawdzie jedno ale chcąc nie chcąc musi on sprawować władzę licząc się z opinią wielu innych osób, w tym swoich doradców i podległych pracowników. Trudno oprzeć się wrażeniu, że Uszok dobrał sobie najgorszych z możliwych doradców i to na wszystkich polach swojej "aktywności". O v-ce prezydentach i naczelnikach wydziałów lepiej nie wspominać. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze bla bla bla bla 26.02.13, 17:13 A najważniejsze jak zwykle, że red. Jedlecki nie ma autostrady do Panewnik, które w jego tekstach udają "południowe dzielnice". Odpowiedz Link Zgłoś