hannoverring Żelazna dama albo wojownik. Piotr Uszok typuje ... 19.04.13, 08:49 Znowu powielanie tych samych błędów. Już chyba celowo, byleby dyskusja o metropolii ugrzęzła w bagnie. No to jeszcze raz, by dotarło do zakutych łbów śląskich włodarzy: szefem metropolii musi być ponadpartyjny menedżer z przebogatym CV i osobistą charyzmą, nie politykier z jakiegoś miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Godlewski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.13, 09:08 Wybitny Menadżer, świetny polityk, Słońce Parku Śląskiego, znakomity kierowca, świetny negocjator, szanujący ludzi człowiek - jak dla mnie ideał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: richie-rich Kostempski IP: *.maksimum.3s.pl 19.04.13, 09:11 Świetnym kandydatem jest też obecny szef GZM, Kostempski. Świętochłowiczanie to potwierdza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Kostempski IP: *.centertel.pl 19.04.13, 09:18 Oszuk niech już lepiej zamilknie. Sołtys z Kostuchny już pokazał co potrafi rządząc 20 lat Katowicami.A teraz czeka,aż jego wybiorą. Odpowiedz Link Zgłoś
www.psychu.eu Re: Kostempski 19.04.13, 09:51 Frankiewicz, który nie zna się na tramwajach szefem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Godlewski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.13, 14:44 do tego nienaganna kultura i wybitne znajomości z kraju świata i co najważniejsze regionu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi79 Prezydent Kostempski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.13, 09:03 Przypomnę,że Prezydent Kostempski ruszył jako jedyny dupsko i wysłał list do Zbigniewa Bońka ws.Euro 2020 na Stadionie Śląskim! Więc przestańcie pisać bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
jazmig Im większe, tym gorzej się zarządza 19.04.13, 09:18 Jak na razie nie istnieje potrzeba tworzenia czapy biurokratycznej nad miastami. W ważnych sprawach miasta potrafią się dogadać, czego dowodem jest chociażby zrzutka na DTŚ w Zabrzu, gdy rząd niespodziewania obciął pieniądze. Im większa instytucja, tym gorzej się nią zarządza i wie to każdy, kto zajmował się zarządzaniem. Koszty zarządzania gwałtownie rosną, a instytucja jest bardziej nieruchawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habib Re: Im większe, tym gorzej się zarządza IP: *.cat.com 19.04.13, 09:52 Masz rację mniejszym zarządza sie łatwiej i skuteczniej ale... Myślę, że tu chodzi o coś więcej. Bo dzięki "Czapie" stalibyśmy się największym miastem w Polsce. To przy odpowiednim (raczej nie przez żadnego z wymienionych) zarządzaniu może być magnes dla pieniędzy i inwestycji. Dzisiaj przeciętny obcokrajowiec widzi wioskowe niespełna już 300tys. Katowice, i jescze mniejsze, Sosnowiec, Gliwice, Zabrze, itd. Inaczej to wygląda jeśli widzi się 2,5 mln miasto, ktore może się wspólnie promować trochę lepiej niż przez niskich lotów pokazy slajdów w Pyrzowicach. Problemem są oczywiście intersy poszczególnych prezdydentów, którzy mają niezłą kasę za sam urząd + kzk gop i wiele innych. To własnie oni nie chcą tej metropolii. Nie chcą jej również imbecyle z obydwu stron Brynicy. Ja pochodzę z jednej strony, mieszkam na drugiej i zupełnie mi to nie przeszkadza. Ale idiotów zawsze jest pełno i to po obu brzegach Brynicy. Wsyztskim Zagłębiakom powiem, że było kiedyś śląskie Bielsko i małopolska Biała, a dzis Bielszczanie się Śląskości wypierają więc może i wam się uda po kilkunastu latach;) Wspólne miasto nikomu tożsamości nie zabierze i tak mało kto z poza regionu kuma o co chodzi. Na koniec mała złośliwość. Ja głosuję na Frnakiewicza bo jego wybór najszybciej rozwiąże problem centrów przesiadkowych:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: Im większe, tym gorzej się zarządza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.04.13, 12:05 > Bo dzięki "Czapie" stalibyśmy się największym miastem w Polsce. > To przy odpowiednim (raczej nie przez żadnego z wymienionych) zarządzaniu może > być magnes dla pieniędzy i inwestycji. > Dzisiaj przeciętny obcokrajowiec widzi wioskowe niespełna już 300tys. Katowice, > i jescze mniejsze, Sosnowiec, Gliwice, Zabrze, itd. > Inaczej to wygląda jeśli widzi się 2,5 mln miasto, Polać mu, dobrze prawi! Jest to zresztą też powód, dla którego reszcie Polski (a stolicy przede wszystkim) nie będzie się taki pomysł podobał. Zresztą nie ma się co dziwić Odpowiedz Link Zgłoś
maja2005 Re: Im większe, tym gorzej się zarządza 19.04.13, 13:33 Inwestycje nie zależą od wielkości regionu ale od zaangażowania gospodarzy regionu - trzeba najpierw stworzyć warunki pod te inwestycje - a tych w Katowicach nie stworzono od 20 lat, dlatego nawet pies z kulawą nogą tu nie zagląda. Od wielkości natomiast zależy popularność polityczna i ilość głosów wyborczych - i oto tylko chodzi w stworzeniu Metropolii. Miasta staną się (tak jak w Warszawie) gminami i nadal będą same sobą zarządzać a nad tym wszystkim powstanie kolejny twór, który za nic nie będzie odpowiadać ale będzie bardzo popularny i znany. Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Im większe, tym gorzej się zarządza 19.04.13, 14:27 to w Gliwicach są jakieś centra przesiadkowe?? Odpowiedz Link Zgłoś
leshec Żelazna dama albo wojownik. Piotr Uszok typuje ... 19.04.13, 09:24 ten inny to Prezydent Jaworzna - Paweł Silbert :) Odpowiedz Link Zgłoś
montenero Żelazna dama albo wojownik. Piotr Uszok typuje ... 19.04.13, 10:07 Niw wiem czego sie Pan Jedlecki napił tym razem. Ale podoba mi sie pomysł z Prezydentem Sosnowca. Wezcie go i nie oddawajcie bo nie przyjmujemy zwrotów. Odpowiedz Link Zgłoś
maja2005 Tylko Uszok 19.04.13, 10:07 Panu Uszokowi już się znudziło zarządzanie Katowicami, ma większe aspiracje, dlatego nie odpuszcza w forsowaniu Metropolii, którą będzie zarządzać. Jeśli wytypują inną osobę, to cała zadyma nie będzie mieć sensu, bo to zabawka Uszoka i tylko Uszoka. Reszta to mydlenie oczu mieszkańcom. Problem w tym, że ten człowiek nie jest w stanie gospodarzyć na tak małym terenie jak Katowice a pragnie zarządzać Metropolią. Doprowadził Katowice do ruiny, lepiej już jest w Pcimiu Dolnym i to nie żart. Jeżdżę zawodowo po całym kraju i takiego syfu jak na Śląsku nigdzie nie widziałam. Nigdzie nie widziałam takiej recesji gospodarczej. W Katowicach zapomniano o mieszkańcach, o miejscach pracy dla nich - od 15 lat nikt nie raczył wytyczyć stref ekonomicznych a bez nich nie może powstać na danym terenie żadne duże przedsiębiorstwo. UM tłumaczy się, że można dojeżdżać do pracy do Tychów i Gliwic - to jakiś absurd. Inwestycje miejskie są robione za unijne pieniądze - co się stanie, kiedy skończą się te fundusze? UM bazuje na górnikach, tłumacząc, że katowiczanie są bogaci i dużo zarabiają - ale nie każdy mieszkaniec Katowic jest górnikiem. Co mądrzejsi wyjeżdżają - nie koniecznie za granicę, często do Warszawy lub Krakowa, czy Wrocławia, bo tam łatwiej znaleźć dobrze płatną pracę i żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość uwaga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.13, 15:52 Zaraz napadną na Ciebie hordy rasiowców i megaślązaków że jesteś gorolka i się nie znasz - jest pięknie i tyle. Ja niestety też mam mdłości na widok korupcji i zapuszczenia mojego regionu - ale jest to taki beton zapieczony i ludzie nie mają nawet bladego pojęcia co to znaczy "NORMALNIE" Odpowiedz Link Zgłoś
hasiosznup Żelazna dama albo wojownik. Piotr Uszok typuje ... 19.04.13, 10:11 Żelazna dama? Obrażacie św pamięci Thatcher określając tym przydomkiem babę z Zabrza. Wolałbym, żeby na czele metropolii śląskiej stanął gorol niż ona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stx Re: Żelazna dama albo wojownik. Piotr Uszok typuj IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.13, 10:41 Tej psychopatki Thatcher nie da się obrazić. Nawet najgorszy epitet będzie dla niej komplementem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endo nie dajcie się Uszokać! IP: 89.25.246.* 19.04.13, 11:40 moim zdaniem uszatek wygra, pierwszą decyzją powinno być rozpisanie konkursów na przebudowę wszystkich rynków w województwie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: nie dajcie się Uszokać! IP: 195.205.254.* 19.04.13, 11:48 i spokojnie bedzie mogl zajmowac to stanowisko do 90 roku zycia, bedzie tak zajety odrzucaniem kolejnych projektow ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hasiosznup Re: Żelazna dama albo wojownik. Piotr Uszok typuj IP: *.wasko.pl 19.04.13, 12:56 De mortuis aut bene, aut nihil, gó...arzu. Psychopatki? Przydałaby się taka w Polsce, pogoniłaby całe te cholerne związkowe mafie. ale u nas tylko psychopaci od zamachu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość W Oszukowicach tylko oszukowiczanin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.13, 14:43 rączka rączke myje, największa mafia na Śląsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz =----> Durniów PO obydwu stronach Brynicy i tu na Forum - IP: 95.215.21.* 20.04.13, 19:31 - n i g d y n i e b r a k u j e . Najpierw w GW skończcie z tą infantylną i idiotyczną S I L E S I Ą , a potem z RAŚ'izmem Gorzelików i Kutzów. (HKP) ... C Z U W A Ć ! ! ! wpolityce.pl/wydarzenia/25237-kleska-separatystow-mimo-wsparcia-panstwa-po-i-machiny-propagandowej-tylko-362-tys-deklaracji-narodowosci-slaskiej Odpowiedz Link Zgłoś