IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 12.09.04, 17:27
www.german-foreign-policy.com/pl/news/article/1094248801.php
Wszystko podzielili,tylko Niemcy całe.Ciekawe,kto za tym stoi ?
Obserwuj wątek
    • Gość: miamore Re: Podziały IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 17:35
      Caly czas uwazam zielonych za rewanzystow, sami teraz widzicie.
      Teraz wiem dlaczego maja coraz to wiecej zwolennikow.
    • elver.b Re: Podziały 12.09.04, 17:37
      Gorzej, Bialorus tez jest cala. Pewnie Lukaszenka ich sponsoruje. A tak poza
      tym wypadaloby dac wyrazniejsza mape zeby mozna legende przeczytac. Tak nie
      wiadomo o co chodzi. No ale przyzwyczailes nas juz do manipulacji.
      • Gość: Legniczanin Re: Podziały IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 12.09.04, 17:42
        Racja,zmanipulowałem.Napisałem,że Niemcy są całe,a przecież włączone są nich
        Austria i kawałek Szwajcarii.Tam dzielimy a do Niemiec dołączamy ?
        • aqua Re: Podziały 13.09.04, 11:28
          Ciekawe gdzie zaznaczono 4-ro milionową mniejszość turecką w Niemczech. jak
          długo Turcy będą w Niemczech dyskryminowani?
          • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 12:17
            aqua napisał:

> Ciekawe gdzie zaznaczono 4-ro milionową mniejszość turecką w Niemczech. jak
            > długo Turcy będą w Niemczech dyskryminowani?

Turcy w Niemczech sa tak bardzo dyskryminowani, ze calymi tabunami opuszczaja
            niegoscinna ziemie nad Renem.
            • aqua Re: Podziały 13.09.04, 12:40
              Nie, nie, elwer, oni już są u siebie!

elver.b napisał:

> aqua napisał:
              >
              > > Ciekawe gdzie zaznaczono 4-ro milionową mniejszość turecką w Niemczech. j
              > ak
              > > długo Turcy będą w Niemczech dyskryminowani?
              >
              > Turcy w Niemczech sa tak bardzo dyskryminowani, ze calymi tabunami opuszczaja
              > niegoscinna ziemie nad Renem.
          • marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 12:52
            A w którym miejscu Niemic byś ich umieścił?
            • aqua Re: Podziały 13.09.04, 13:18
              marcin841 napisał:

> A w którym miejscu Niemic byś ich umieścił?

To jest raczej moje pytanie:)

Nie bywam w Rajchu, jak większośc z was, więc nie wiem.
              • marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 13:31
                I o to własnie chodzi, nikt nie wie, oni w przeciwienstwie do wszystkich innych
                nacji przedstawionych na tej mapce nie są ludnoscią autochtoniczną, są zwykła
                mniejszościa narodową, nie ma żadnego tureckiego regionu w Niemczech, no i nie
                należą do EFA.
                • aqua Re: Podziały 13.09.04, 13:42
                  marcin841 napisał:

> I o to własnie chodzi, nikt nie wie, oni w przeciwienstwie do wszystkich
                  innych
                  >
                  > nacji przedstawionych na tej mapce nie są ludnoscią autochtoniczną, są zwykła
                  > mniejszościa narodową, nie ma żadnego tureckiego regionu w Niemczech, no i
                  nie
                  > należą do EFA.

No to powiedz mi, czy w Polsce istnieje jakiś region w którym Ślazacy dominują?
                  • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 13:45
                    A kto tu mowi o jakiejkolwiek dominacji analfabeto funkcjonalny?
                    • aqua Re: Podziały 13.09.04, 13:48
                      Czyżbyś nadal w hajzlu siedział? A papier ze sobą zabrałeś?
                      • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 13:51
                        Do Kisiela brakuje ci jeszcze duzo.
                        Na razie osiagasz poziom Putramenta - szlifuj talent chlopie, szlifuj, bo
                        szkoda, zeby sie zmarnowal.
                        • aqua Re: Podziały 13.09.04, 14:14
                          Wiesz elver, myślę, że kiedyś cię nawet polubię. Widzę, że pracujesz nad sobą.

elver.b napisał:

> Do Kisiela brakuje ci jeszcze duzo.
                          > Na razie osiagasz poziom Putramenta - szlifuj talent chlopie, szlifuj, bo
                          > szkoda, zeby sie zmarnowal.
                  • marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 13:53
                    > No to powiedz mi, czy w Polsce istnieje jakiś region w którym Ślazacy
                    > dominują?

??? a w jakim celu?
                    • aqua Re: Podziały 13.09.04, 14:09
                      Napisałeś, że:

nie ma żadnego tureckiego regionu w Niemczech

Dlatego nie ma, że jeszcze w żadnym nie osiągnęli przewagi demograficznej.
                      Wyobrażam sobie, że jeśli to nastąpi w Niemczech powstanie turecki region. Nie
                      rozumniem więc twojego zdziwienia.

Wyobrażam też sobie, że np we Wrocławiu nie ma ani jednego Ślązaka autochtona.
                      Mało, autochtonami są już Polacy. A jednak cały Śląsk - historyczny znalazł się
                      na tej mapce.
                      • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 14:17
                        Istnieje region o nazwie Slask, gdzie pomimo poczynan twoich ziomkow ostali sie
                        jeszcze autochtoniczni mieszkancy tej ziemi. Kultura slaska jest na Slasku
                        kultura autochtoniczna.
                        W Niemczech nie ma regionu, gdzie kultura turecka bylaby kultura autochtoniczna.
                        • aqua Re: Podziały 13.09.04, 14:40
                          Co to ma do rzeczy, co to jest kultura autochtoniczna? Ale przewaga
                          demograficzna w jakim regionie, ma zasadniczne znaczenie dla kształu tego
                          regionu. Z resztą Turcy już obecnie tworzą autochtoniczną kulturę, nieprawdaż?
                          • marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 14:46
                            encyklopedia.pwn.pl/szukaj.php?co=autochton
                            AUTOCHTON [gr.], tubylec, etnogr. przedstawiciel rdzennej, pierwotnej ludności
                            kraju, w odróżnieniu od późniejszej, napływowej.
                            • aqua Re: Podziały 13.09.04, 15:00
                              Wiesz co, jesteś zabawny, uważasz więc, że Turcy zawsze będą ludmością
                              napływową? W prawie europejskim nie ma czegoś takiego, są tylko obywatele
                              danego państwa, czy mieszkańcy danego regionu. Słowo autochtom na tylko
                              znaczenie kulturowe, historyczne, bez odniesienia prawnego.

Wszystkie więc pojęcia odnoszące się do autochtonizmu, są pojęciami
                              abstrakcyjnymi:)
                              • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 15:07
                                A znasz projekt ustawy o mniejszosciach? Mowa jest tam o stuletnim zasiedzeniu.
                                Gadasz o kwestiach prawnych a nie masz o nich pojecia.
                                • aqua Re: Podziały 13.09.04, 15:16
                                  O stuletnim zasiedzeniu? Chyba od stulecia zasiedziałeś się w podstawówce. Ja
                                  nie mówię o mniejszościach narodowych, tylko wyłącznie o obywatelach. Z
                                  prawnego punktu widzenia, wszyscy obywatele są równi. Tylko (?) w Polsce jest
                                  coś takiego jak ustawa o mniejszościach, powstała zresztą na bazie umów
                                  międzynarodowych z Niemcami. Mylisz poza tym pojęcia: autochton i mniejszość
                                  narodowa. One nie są tożsame.
                                  • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 15:19
                                    Tylko w Polsce jest cos takiego jak mniejszosc narodowa? A Dunczycy w
                                    Niemczech? A Polcy na Litwie? A Wegrzy w Rumunii? Wszedzie ich status jest
                                    uregulowany prawnie. Straszny z ciebie balwan.
                                    • aqua Re: Podziały 13.09.04, 15:30
                                      Sto lat w podstawówce, a jeszcze czytać nie umiesz. Heh, to jest zycie.
                                      • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 15:41
                                        Puscil baka i usiluje zwalic na innych. A Wegry maja ustawe o mniejszosciach?
                                        Taki madrala powinien wiedziec.
                              • marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 15:14
                                przedstawiłem tylko definicje encyklopedyczną, ja tam w niej nic zabawnego nie
                                widze.
                                • aqua Re: Podziały 13.09.04, 15:36
                                  Zabawny jest pomysł podawania znaczenia hasła <autochton> za encyklopedią onet-
                                  u. Przedruk jego itd.
                                  • marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 15:40
                                    Zabawne jest raczej mylenie encyklopedii onetu z encyklopedia pwn, szczególnie
                                    w przypadku gdy link jest podany.
                                    • aqua Re: Podziały 13.09.04, 15:50
                                      Fakt, przyznaję, niedoczytałem:
                                      AUTOCHTON [gr.], geol. masy skalne pozostające na miejscu swego tworzenia się,
                                      zakorzenione w podłożu, choć często znacznie zdeformowane tektonicznie
                                      (sfałdowane, pocięte uskokami); te, które uległy nieznacznym przemieszczeniom,
                                      są nazywane parautochtonami.

Ta definicja wiele wyjaśnia.
                                      • marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 16:06
                                        o teraz było zabawnie, nie wiem tylko co to wnosi dyskusji, chciałbym wiedzieć
                                        tylko cóż ta definicja Ci wyjaśniła, dla mnie fakt iż autochton jest także
                                        pojęciem geologicznym nie ma tutaj kompletnie żadnego znaczenia.
                                        • aqua Re: Podziały 13.09.04, 16:29
                                          Mnie też się tak wydawało, że definicja autochtona nic nie wnosi do dyskusji.

Ty jednak ją ze sobą wleczesz, nie wiem po co.

Autochton, czy nie, wobec prawa są równi. A może zasugerujesz, że tak nie jest?
                                          Ta mapka storzona przez stworzona przez Frakcję Zieloni/European Free Aliance
                                          jakby sugerowała, że są rejony w których prawa autochtonów nie są dostatecznie
                                          przestrzegane. A może tu chodzi o zagwarantowanie autochtonom prawa do
                                          reprezentowania regionu, chociaż brak jest ku temu podstaw politycznych. A może
                                          tu chodzi o zagwarantowanie kanapowym organizacjom dotacji unijnych na
                                          podtrzymywanie "regionalności"? Bo jeśli chodzi o podtrzynywanie ducha małych
                                          narodów, to po co mapki. I na koniec, dlaczego we współczesnej Europie tworzone
                                          są etniczne mapy? Może znasz odpowiedź.
                                          • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 16:51
                                            Trzeba byc niezlym przglupem zeby tak pyskowac nie znajac legendy do tej mapy.
                                            Duch wieszczenia sie udzielil chyba wszystkim polakowcom. Rowni wobec prawa to
                                            ludzie sa jako jednostki. Jest jeszcze jednak cos takiego jak prawa grupowe
                                            ktore przysluguja np. mniejszosciom narodowym. Gdybys nie ulegl narcyzmowi to
                                            moze bys gdzies doczytal.
                                          • marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 17:18
                                            Rozmowa zeszła na temat autochtonów, więc definicja autochtona jest jak
                                            najbardziej na miejscu, a że słowo autochton ma dwa znaczenia to definicje sa
                                            dwie i ty nagle nie wiadomo dlaczego wrzuciłes ta geologiczną.

Jeśli chodzi o samą mapke to spróbuj najpierw przeczytac legende w tym
                                            przypadku nie jest to najprostsze ale rozszyfrowac sie da, oto i ona:
                                            "Wolny Sojusz Europejski jest politycznie aktywny w 29 (...) i regionach"
                                            • aqua Re: Podziały 13.09.04, 17:30
                                              Ja tę mapkę znam z innych źródeł, więc znam i legendę. Mogę więc również
                                              powiedzieć, że większość organizacji tam przedstawionych ma charakter bądź
                                              kanapowy, bądź terrorystyczny. (Z wyjątkiem tych, których w ogóle nie znam:).
                                              Na tym zakończylibyśmy tę wymianę poglądów, gdyż raczej prowadzi do nikąd.
                                              Zapewne byłoby inaczej, gdyby nie ten twój koleś.

• wilym Re: Podziały 13.09.04, 17:32
                                                Ktora z wymienionych na mapie organizacji ma charakter terrorystyczny?
                                                • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 17:33
                                                  No wlasnie. Jestem bardzo ciekaw. I z jakich zrodel znasz te mapke? To
                                                  intrygujace.
                                                • aqua Re: Podziały 13.09.04, 17:49
                                                  Czy ty myślisz, że będę wszystkie pamiętał? Mnie już dawno prezestało to
                                                  interesować, nawet dyskusja na ten temat mnie nie bawi.
                                                  • wilym Re: Podziały 13.09.04, 17:55
                                                    Rzuciles haslo, wez odpowiedzialnosc za to co mowisz.
                                                  • aqua Re: Podziały 13.09.04, 17:58
                                                    Wtedy gdy tę legendę czytałem, kilka organizacji miało (dla mnie) charakter
                                                    terrorystyczny, tak zapamiętałem. Za to biorę odpowiedzielność, jeśli tak
                                                    bardzo chcesz.

Co wcale nie znaczy, że były organizacjami terrorystycznymi, jasne?
                                                  • wilym Re: Podziały 13.09.04, 18:01
                                                    Dialektyka jakbys konczyl WUML :-)
                                                  • aqua Re: Podziały 13.09.04, 18:16
                                                    Niczego się po tobie innego nie spodziewałem, ale w zasadzie jest pewien
                                                    postęp. Innym razem dostałbym mocniej, nieprawdaż? Wilym.

Powinieneś zrozumieć, że nie zechę już niczego ci udowadniać:)
                                                  • marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 18:33
                                                    Aqua powiedziałes a należałoby powiedziec i b. I jakie kryteria wg Ciebie
                                                    powinna spełniac organizacja aby miała charakter terrorystyczny?
                                                  • wilym Re: Podziały 14.09.04, 10:07
                                                    aqua napisał:

> Niczego się po tobie innego nie spodziewałem, ale w zasadzie jest pewien
                                                    > postęp.
                                                    ? zagadkowy jestes jak zwykle.

Innym razem dostałbym mocniej, nieprawdaż?
                                                    jakim innym razem? co znowu insynuujesz?
                                                    >
                                                    > Powinieneś zrozumieć, że nie zechę już niczego ci udowadniać:)

Nazwales czesc organizacji, ktorych mapa dotyczy mianem organizacji
                                                    terrorystycznych. Rzuciles oszczerstwo, rozniosles plotke, a teraz starasz sie
                                                    od tego wymigac.
                                                    Aqua plotkara?
                                              • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 17:42
                                                Naklamal i uciekl. Typowe.
                                          • Gość: Deutscher --- AUTOCHTONI --- IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.09.04, 22:47
                                            > Autochton, czy nie, wobec prawa są równi. A może zasugerujesz, że tak nie jest?

tak powinno byc!!! jednakze wypedzeni przez Polakow autochtoni chyba jeszcze nie
                                            sa rowni wobec prawa... a moze masz inne zdanie?

najwyzszy czas ta nierownosc wyrownac! tylko nie mow, ze to inna "rownosc".
    • marcin841 Re: Podziały 12.09.04, 20:37
      To jest mapka z EFA - Wolnego Sojuszu Europejskiego, organizacje
      stowarzyszającej partie regionalne.
    • bartoszcze Re: Podziały 12.09.04, 20:42
      Gdzie tam całe, a Fryzja ?
      • bartoszcze Re: Podziały 12.09.04, 20:44
        I Alzacja?
        • arnold7 Re: Podziały 12.09.04, 20:47
          Slask tez jest caly. Calkiem fajnie wyglada na tej mapie:))
          • marcin841 Re: Podziały 12.09.04, 21:03
            to tu macie jeszcze jedną

www.efa-dppe.org/default2.htm
            • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 10:56
              Doktor Goebbels nie powstydzilby sie propagandy uprawianej na stronce podanej
              przez Legniczanina.
              Moim zdaniem sprawa tych insynuacji powinna skonczyc sie w sadzie z powodztwa
              Zielonych i WSE oraz Detleva Reina, jesli takowy w ogole istnieje.
    • Gość: harc mistrz Re: Podziały IP: 62.233.241.* 13.09.04, 14:23
      Dziękuję Ci, Legniczanin, za ten niezwykle i bardzo interesujący link.
      No, to wszystko jest jasne...
      Nieżle i sprytnie sobie to wykombinowali.
      I wcale się nie dziwię, że niektórzy próbują to zdyskredytować (nomen
      omen)... "goebbelsowskimi" epitetami.
      Żałosne!
      ...
      CZUWAJ, MIESZKAŃCU LEGNICY!!!
      • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 14:27
        Jak widac niektorym nie przeszkadza jakosc mapy uniemozliwajaca odczytanie
        legendy. Stalinowiec z HSPS i tak wie swoje.
    • elver.b Re: Podziały 13.09.04, 14:30
      Aha!
      Zastanawia mnie jeszcze, ze pod rewelacjami zawartymi na tej stronie nikt nie
      ma odwagi sie podpisac. Czyli drukuja bzdury, za ktore nie biora
      odpowiedzialnosci.
      T C H O R Z Y K I!!!!!!
    • silesius Re: Podziały 13.09.04, 15:06
      Gość portalu: Legniczanin napisał(a):

> www.german-foreign-policy.com/pl/news/article/1094248801.php
      > Wszystko podzielili,tylko Niemcy całe.Ciekawe,kto za tym stoi ?

Rzeczywistosc.
      • Gość: miamore Re: Podziały IP: *.arcor-ip.net 13.09.04, 16:16
        Szkoda ze na Slasku nie zaznaczyli skupisk przybyszow z Litwy, za buga
        ,Repatriantow z Rosji, widocznie uwazali ze widac to z daleka.
        • stefan_ems Re: Podziały 13.09.04, 16:38
          Gość portalu: miamore napisał(a):

> Szkoda ze na Slasku nie zaznaczyli skupisk przybyszow z Litwy, za buga
          > ,Repatriantow z Rosji, widocznie uwazali ze widac to z daleka.

Jest, ale tylko na tzw. "opolskie"
          www.brozbar12.webpark.pl/grzymalow/mapa-przesiedlen-1.jpg
          • Gość: Legniczanin Re: Podziały IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 14.09.04, 12:42
            www.brozbar12.webpark.pl/grzymalow/mapa-przesiedlen-1.jpg

Bardzo ciekawa mapka.Wynika z niej,że przesiedleńców osiedlano na wschodzie i
            północy woj.opolskiego( + rejon Głubczyc),czyli tam skąd wysiedlono
            Niemców.Natomiast rzadziej osiedlano w rejonach zamieszkiwanych przez
            Ślązaków,nie licząc okolic Reńskiej Wsi i Głogówka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka