Gość: Legniczanin IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 12.09.04, 17:27 www.german-foreign-policy.com/pl/news/article/1094248801.php Wszystko podzielili,tylko Niemcy całe.Ciekawe,kto za tym stoi ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miamore Re: Podziały IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 17:35 Caly czas uwazam zielonych za rewanzystow, sami teraz widzicie. Teraz wiem dlaczego maja coraz to wiecej zwolennikow. Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 12.09.04, 17:37 Gorzej, Bialorus tez jest cala. Pewnie Lukaszenka ich sponsoruje. A tak poza tym wypadaloby dac wyrazniejsza mape zeby mozna legende przeczytac. Tak nie wiadomo o co chodzi. No ale przyzwyczailes nas juz do manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legniczanin Re: Podziały IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 12.09.04, 17:42 Racja,zmanipulowałem.Napisałem,że Niemcy są całe,a przecież włączone są nich Austria i kawałek Szwajcarii.Tam dzielimy a do Niemiec dołączamy ? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 11:28 Ciekawe gdzie zaznaczono 4-ro milionową mniejszość turecką w Niemczech. jak długo Turcy będą w Niemczech dyskryminowani? Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 13.09.04, 12:17 aqua napisał: > Ciekawe gdzie zaznaczono 4-ro milionową mniejszość turecką w Niemczech. jak > długo Turcy będą w Niemczech dyskryminowani? Turcy w Niemczech sa tak bardzo dyskryminowani, ze calymi tabunami opuszczaja niegoscinna ziemie nad Renem. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 12:40 Nie, nie, elwer, oni już są u siebie! elver.b napisał: > aqua napisał: > > > Ciekawe gdzie zaznaczono 4-ro milionową mniejszość turecką w Niemczech. j > ak > > długo Turcy będą w Niemczech dyskryminowani? > > Turcy w Niemczech sa tak bardzo dyskryminowani, ze calymi tabunami opuszczaja > niegoscinna ziemie nad Renem. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 12:52 A w którym miejscu Niemic byś ich umieścił? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 13:18 marcin841 napisał: > A w którym miejscu Niemic byś ich umieścił? To jest raczej moje pytanie:) Nie bywam w Rajchu, jak większośc z was, więc nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 13:31 I o to własnie chodzi, nikt nie wie, oni w przeciwienstwie do wszystkich innych nacji przedstawionych na tej mapce nie są ludnoscią autochtoniczną, są zwykła mniejszościa narodową, nie ma żadnego tureckiego regionu w Niemczech, no i nie należą do EFA. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 13:42 marcin841 napisał: > I o to własnie chodzi, nikt nie wie, oni w przeciwienstwie do wszystkich innych > > nacji przedstawionych na tej mapce nie są ludnoscią autochtoniczną, są zwykła > mniejszościa narodową, nie ma żadnego tureckiego regionu w Niemczech, no i nie > należą do EFA. No to powiedz mi, czy w Polsce istnieje jakiś region w którym Ślazacy dominują? Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 13.09.04, 13:45 A kto tu mowi o jakiejkolwiek dominacji analfabeto funkcjonalny? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 13:48 Czyżbyś nadal w hajzlu siedział? A papier ze sobą zabrałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 13.09.04, 13:51 Do Kisiela brakuje ci jeszcze duzo. Na razie osiagasz poziom Putramenta - szlifuj talent chlopie, szlifuj, bo szkoda, zeby sie zmarnowal. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 14:14 Wiesz elver, myślę, że kiedyś cię nawet polubię. Widzę, że pracujesz nad sobą. elver.b napisał: > Do Kisiela brakuje ci jeszcze duzo. > Na razie osiagasz poziom Putramenta - szlifuj talent chlopie, szlifuj, bo > szkoda, zeby sie zmarnowal. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 13:53 > No to powiedz mi, czy w Polsce istnieje jakiś region w którym Ślazacy > dominują? ??? a w jakim celu? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 14:09 Napisałeś, że: nie ma żadnego tureckiego regionu w Niemczech Dlatego nie ma, że jeszcze w żadnym nie osiągnęli przewagi demograficznej. Wyobrażam sobie, że jeśli to nastąpi w Niemczech powstanie turecki region. Nie rozumniem więc twojego zdziwienia. Wyobrażam też sobie, że np we Wrocławiu nie ma ani jednego Ślązaka autochtona. Mało, autochtonami są już Polacy. A jednak cały Śląsk - historyczny znalazł się na tej mapce. Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 13.09.04, 14:17 Istnieje region o nazwie Slask, gdzie pomimo poczynan twoich ziomkow ostali sie jeszcze autochtoniczni mieszkancy tej ziemi. Kultura slaska jest na Slasku kultura autochtoniczna. W Niemczech nie ma regionu, gdzie kultura turecka bylaby kultura autochtoniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 14:40 Co to ma do rzeczy, co to jest kultura autochtoniczna? Ale przewaga demograficzna w jakim regionie, ma zasadniczne znaczenie dla kształu tego regionu. Z resztą Turcy już obecnie tworzą autochtoniczną kulturę, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 14:46 encyklopedia.pwn.pl/szukaj.php?co=autochton AUTOCHTON [gr.], tubylec, etnogr. przedstawiciel rdzennej, pierwotnej ludności kraju, w odróżnieniu od późniejszej, napływowej. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 15:00 Wiesz co, jesteś zabawny, uważasz więc, że Turcy zawsze będą ludmością napływową? W prawie europejskim nie ma czegoś takiego, są tylko obywatele danego państwa, czy mieszkańcy danego regionu. Słowo autochtom na tylko znaczenie kulturowe, historyczne, bez odniesienia prawnego. Wszystkie więc pojęcia odnoszące się do autochtonizmu, są pojęciami abstrakcyjnymi:) Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 13.09.04, 15:07 A znasz projekt ustawy o mniejszosciach? Mowa jest tam o stuletnim zasiedzeniu. Gadasz o kwestiach prawnych a nie masz o nich pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 15:16 O stuletnim zasiedzeniu? Chyba od stulecia zasiedziałeś się w podstawówce. Ja nie mówię o mniejszościach narodowych, tylko wyłącznie o obywatelach. Z prawnego punktu widzenia, wszyscy obywatele są równi. Tylko (?) w Polsce jest coś takiego jak ustawa o mniejszościach, powstała zresztą na bazie umów międzynarodowych z Niemcami. Mylisz poza tym pojęcia: autochton i mniejszość narodowa. One nie są tożsame. Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 13.09.04, 15:19 Tylko w Polsce jest cos takiego jak mniejszosc narodowa? A Dunczycy w Niemczech? A Polcy na Litwie? A Wegrzy w Rumunii? Wszedzie ich status jest uregulowany prawnie. Straszny z ciebie balwan. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 15:30 Sto lat w podstawówce, a jeszcze czytać nie umiesz. Heh, to jest zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 13.09.04, 15:41 Puscil baka i usiluje zwalic na innych. A Wegry maja ustawe o mniejszosciach? Taki madrala powinien wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 15:14 przedstawiłem tylko definicje encyklopedyczną, ja tam w niej nic zabawnego nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 15:36 Zabawny jest pomysł podawania znaczenia hasła <autochton> za encyklopedią onet- u. Przedruk jego itd. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 15:40 Zabawne jest raczej mylenie encyklopedii onetu z encyklopedia pwn, szczególnie w przypadku gdy link jest podany. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 15:50 Fakt, przyznaję, niedoczytałem: AUTOCHTON [gr.], geol. masy skalne pozostające na miejscu swego tworzenia się, zakorzenione w podłożu, choć często znacznie zdeformowane tektonicznie (sfałdowane, pocięte uskokami); te, które uległy nieznacznym przemieszczeniom, są nazywane parautochtonami. Ta definicja wiele wyjaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 16:06 o teraz było zabawnie, nie wiem tylko co to wnosi dyskusji, chciałbym wiedzieć tylko cóż ta definicja Ci wyjaśniła, dla mnie fakt iż autochton jest także pojęciem geologicznym nie ma tutaj kompletnie żadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 16:29 Mnie też się tak wydawało, że definicja autochtona nic nie wnosi do dyskusji. Ty jednak ją ze sobą wleczesz, nie wiem po co. Autochton, czy nie, wobec prawa są równi. A może zasugerujesz, że tak nie jest? Ta mapka storzona przez stworzona przez Frakcję Zieloni/European Free Aliance jakby sugerowała, że są rejony w których prawa autochtonów nie są dostatecznie przestrzegane. A może tu chodzi o zagwarantowanie autochtonom prawa do reprezentowania regionu, chociaż brak jest ku temu podstaw politycznych. A może tu chodzi o zagwarantowanie kanapowym organizacjom dotacji unijnych na podtrzymywanie "regionalności"? Bo jeśli chodzi o podtrzynywanie ducha małych narodów, to po co mapki. I na koniec, dlaczego we współczesnej Europie tworzone są etniczne mapy? Może znasz odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 13.09.04, 16:51 Trzeba byc niezlym przglupem zeby tak pyskowac nie znajac legendy do tej mapy. Duch wieszczenia sie udzielil chyba wszystkim polakowcom. Rowni wobec prawa to ludzie sa jako jednostki. Jest jeszcze jednak cos takiego jak prawa grupowe ktore przysluguja np. mniejszosciom narodowym. Gdybys nie ulegl narcyzmowi to moze bys gdzies doczytal. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 17:18 Rozmowa zeszła na temat autochtonów, więc definicja autochtona jest jak najbardziej na miejscu, a że słowo autochton ma dwa znaczenia to definicje sa dwie i ty nagle nie wiadomo dlaczego wrzuciłes ta geologiczną. Jeśli chodzi o samą mapke to spróbuj najpierw przeczytac legende w tym przypadku nie jest to najprostsze ale rozszyfrowac sie da, oto i ona: "Wolny Sojusz Europejski jest politycznie aktywny w 29 (...) i regionach" Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 17:30 Ja tę mapkę znam z innych źródeł, więc znam i legendę. Mogę więc również powiedzieć, że większość organizacji tam przedstawionych ma charakter bądź kanapowy, bądź terrorystyczny. (Z wyjątkiem tych, których w ogóle nie znam:). Na tym zakończylibyśmy tę wymianę poglądów, gdyż raczej prowadzi do nikąd. Zapewne byłoby inaczej, gdyby nie ten twój koleś. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Podziały 13.09.04, 17:32 Ktora z wymienionych na mapie organizacji ma charakter terrorystyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 13.09.04, 17:33 No wlasnie. Jestem bardzo ciekaw. I z jakich zrodel znasz te mapke? To intrygujace. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 17:49 Czy ty myślisz, że będę wszystkie pamiętał? Mnie już dawno prezestało to interesować, nawet dyskusja na ten temat mnie nie bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Podziały 13.09.04, 17:55 Rzuciles haslo, wez odpowiedzialnosc za to co mowisz. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 17:58 Wtedy gdy tę legendę czytałem, kilka organizacji miało (dla mnie) charakter terrorystyczny, tak zapamiętałem. Za to biorę odpowiedzielność, jeśli tak bardzo chcesz. Co wcale nie znaczy, że były organizacjami terrorystycznymi, jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Podziały 13.09.04, 18:16 Niczego się po tobie innego nie spodziewałem, ale w zasadzie jest pewien postęp. Innym razem dostałbym mocniej, nieprawdaż? Wilym. Powinieneś zrozumieć, że nie zechę już niczego ci udowadniać:) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Podziały 13.09.04, 18:33 Aqua powiedziałes a należałoby powiedziec i b. I jakie kryteria wg Ciebie powinna spełniac organizacja aby miała charakter terrorystyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
wilym Re: Podziały 14.09.04, 10:07 aqua napisał: > Niczego się po tobie innego nie spodziewałem, ale w zasadzie jest pewien > postęp. ? zagadkowy jestes jak zwykle. Innym razem dostałbym mocniej, nieprawdaż? jakim innym razem? co znowu insynuujesz? > > Powinieneś zrozumieć, że nie zechę już niczego ci udowadniać:) Nazwales czesc organizacji, ktorych mapa dotyczy mianem organizacji terrorystycznych. Rzuciles oszczerstwo, rozniosles plotke, a teraz starasz sie od tego wymigac. Aqua plotkara? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deutscher --- AUTOCHTONI --- IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.09.04, 22:47 > Autochton, czy nie, wobec prawa są równi. A może zasugerujesz, że tak nie jest? tak powinno byc!!! jednakze wypedzeni przez Polakow autochtoni chyba jeszcze nie sa rowni wobec prawa... a moze masz inne zdanie? najwyzszy czas ta nierownosc wyrownac! tylko nie mow, ze to inna "rownosc". Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Podziały 12.09.04, 20:37 To jest mapka z EFA - Wolnego Sojuszu Europejskiego, organizacje stowarzyszającej partie regionalne. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Podziały 12.09.04, 20:47 Slask tez jest caly. Calkiem fajnie wyglada na tej mapie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin841 Re: Podziały 12.09.04, 21:03 to tu macie jeszcze jedną www.efa-dppe.org/default2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 13.09.04, 10:56 Doktor Goebbels nie powstydzilby sie propagandy uprawianej na stronce podanej przez Legniczanina. Moim zdaniem sprawa tych insynuacji powinna skonczyc sie w sadzie z powodztwa Zielonych i WSE oraz Detleva Reina, jesli takowy w ogole istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Podziały IP: 62.233.241.* 13.09.04, 14:23 Dziękuję Ci, Legniczanin, za ten niezwykle i bardzo interesujący link. No, to wszystko jest jasne... Nieżle i sprytnie sobie to wykombinowali. I wcale się nie dziwię, że niektórzy próbują to zdyskredytować (nomen omen)... "goebbelsowskimi" epitetami. Żałosne! ... CZUWAJ, MIESZKAŃCU LEGNICY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 13.09.04, 14:27 Jak widac niektorym nie przeszkadza jakosc mapy uniemozliwajaca odczytanie legendy. Stalinowiec z HSPS i tak wie swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
elver.b Re: Podziały 13.09.04, 14:30 Aha! Zastanawia mnie jeszcze, ze pod rewelacjami zawartymi na tej stronie nikt nie ma odwagi sie podpisac. Czyli drukuja bzdury, za ktore nie biora odpowiedzialnosci. T C H O R Z Y K I!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
silesius Re: Podziały 13.09.04, 15:06 Gość portalu: Legniczanin napisał(a): > www.german-foreign-policy.com/pl/news/article/1094248801.php > Wszystko podzielili,tylko Niemcy całe.Ciekawe,kto za tym stoi ? Rzeczywistosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miamore Re: Podziały IP: *.arcor-ip.net 13.09.04, 16:16 Szkoda ze na Slasku nie zaznaczyli skupisk przybyszow z Litwy, za buga ,Repatriantow z Rosji, widocznie uwazali ze widac to z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan_ems Re: Podziały 13.09.04, 16:38 Gość portalu: miamore napisał(a): > Szkoda ze na Slasku nie zaznaczyli skupisk przybyszow z Litwy, za buga > ,Repatriantow z Rosji, widocznie uwazali ze widac to z daleka. Jest, ale tylko na tzw. "opolskie" www.brozbar12.webpark.pl/grzymalow/mapa-przesiedlen-1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Legniczanin Re: Podziały IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 14.09.04, 12:42 www.brozbar12.webpark.pl/grzymalow/mapa-przesiedlen-1.jpg Bardzo ciekawa mapka.Wynika z niej,że przesiedleńców osiedlano na wschodzie i północy woj.opolskiego( + rejon Głubczyc),czyli tam skąd wysiedlono Niemców.Natomiast rzadziej osiedlano w rejonach zamieszkiwanych przez Ślązaków,nie licząc okolic Reńskiej Wsi i Głogówka. Odpowiedz Link Zgłoś