Dodaj do ulubionych

Nasz chleb powszedni

IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 15.09.04, 08:14
Zastanawiam sie czy w czasach nam współczesnych zdajemy sobie sprawe ze znaczenia jakie spełnia w naszy zyciu chleb.Mówimy często
"zarobić na chleb, "ciężki chleb", ale czy siegając codziennie po niego zastanawiamy sie jaki powinien być ? Czy pamiętamy smak
chleba z naszego dzieciństwa czy dziś odnajudjemy w naszej pamieci jego zapach? Jaki jest dziś? Czy ma to dla nas jeszcze
znaczenie? W polskiej kulturze chleb to bardzo ważny symbol Polacy lubują sie w symbolach, ale czy potrafimy zadbać o jego
odpowiednią jakość?
W dobie spulchniaczy i poprawiaczy wypieku zapraszm do dyskusji o chlebie o jego tradycyjnym wyglądzie ,smaku o metodach jego
wypieku.
Czy znacie jakies piekarnie które nie poddały sie modzie i nadal wypiekają chleb w tradycyjny spoób? Podajcie ich adresy
stwórzmy zestaw takich piekarni,które polecilibyśmy naszym przyjaciołom. Zadbajmy o nasz chleb codzienny niech nie będzie bylejaki
niech nadal bedzie symbolem w naszej tradycji oddajmuy mu należny szacunek.
Nie wiem czy ktokolwiek przyłączy sie do mojego wątku ale pozwolę sobie na podanie adresu piekarni która moim zdaniem wypieka
wyśmienity chleb jest to Piekarnaia-Piecha w Chorzowie Batorym przy ul Armii Krajowej.
Zapraszam do dyskusji na forum.
Obserwuj wątek
    • druhenka Re: Nasz chleb powszedni 15.09.04, 08:18
      Uważaj,zaraz mądrzejsi Cię wyśmieją:))
      Przerabiałam to!!!!
      • Gość: BRO Re: Nasz chleb powszedni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 11:48
        My mamy niezły chleb w ogole. Ilekroc mam gosci z zagranicy twierdza, ze
        takiego chleba jak u nas nie maja. No ale zagraniczniacy to sie oczywiscie na
        chlebie nie znaja.:) Dla nich niemal kazdy nasz chleb jest dobry.
        Ja natomiast bedac w Warszawie kupilem chleb w sklepie przy ul. Gagarina rog
        Gorskiej. Sklep ogolnospozywczy w stylu lat 70-tych. Nic specjalnego. Ale
        chleb... Mniam. Ale tylko jeden rodzaj. Inne sa nieciekawe. Ten smakowity to
        taki duzy podluzny. Po 5,70 bochen. Nie czerstwieje szybko, a pachnie...
        Ilekroc tam jestem kupuje ten chleb. Probowalem sie dowiedziec jaka piekarnia
        go piecze ale nie pamietali.
        Pozdrawiam
        BRO
        • carrramba Re: Nasz chleb powszedni 15.09.04, 11:58
          Szcerze mówiąc, dobry chleb kupuję tylko na wsi, w małym wiejskim sklepiku.
          Zawsze gorący, trzyba świeżość przez 2 dni. BRO ma rację, goście z zagranicy
          zachwycaja się naszym chlebem. Jedzeniem również. Mój znajomy utył poczas
          miesięcznej wizyty w Polsce 9 kilogramów:)))
          pozdro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka