Dodaj do ulubionych

Wybór liceum

16.01.16, 15:04
Witam, od jakiegoś czasu mam dylematy w związku w wyborem liceum, czasu coraz mniej, więc postanowiłam zasięgnąć czyjejś opinii. Które licea w Katowicach polecacie? Zastanawiam się poważnie nad Pikiem (Skłodowska), myślę również o Maczku i Konopie. Chciałabym pójść na mat-fiz lub do klasy prawniczej, o poziomie tych szkół trochę wiem, za to najbardziej chciałabym dowiedzieć się czegoś o atmosferze w tych miejscach. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • nexxix Re: Wybór liceum 01.03.16, 21:22
      Przyłączam się do pytania ;) jakie są mniej więcej progi punktowe w Konopie?
    • maxime11 Re: Wybór liceum 08.03.16, 22:34
      Moja siostra chodzi do Konopy (do klasy hiszpańskiej) i obawiała się snobistycznej atmosfery, którą ją straszyły koleżanki. Ale już po miesiącu mówiła, że to bzdura, atmosfera jest dobra, a uczniowie opowiadają sobie dowcipy na temat snobizmu w Konopie i mają niezły ubaw. Do tego fajna dyrektorka i w ogóle jest bardzo zadowolona. Więc z atmosferą jest chyba tak, że zależy od klasy, jaka się trafi. Z tych klas, jakie wspomniałaś są obie, z tym że mat-fiz ma oficjalnie profil politechniczny (klasa jest chyba pod patronatem Politechniki Śląskiej). Mankamentem jest to, że drugim językiem jest tylko niemiecki. Drugi z interesujących cię profili to klasa lingwistyczno-prawnicza, gdzie za drugi język, oprócz niemieckiego można wybrać hiszpański. Pieck to typowa szkoła nastawiona na matematykę i język niemiecki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka