Dodaj do ulubionych

Praca w agencjach celnych GUCu

IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 12.10.02, 18:49
Interesuja mnie podstawowe informacje dotyczace mozliwosci podjecia pracy
w agencjach celnych GUCu, tj. jak wyglada postepowanie kwalifikacyjne,
gdzie nalezy pytac o prace (bezposrednio w agencjach terenowych, czy tez
agencjach regionalnych, obejmujacych obszary danych wojewodztw), jakie nalezy
posiadac kwalifikacje (ja sam jestem po finansach),jakie stanowiska przewiduje
specyfika pracy w GUCu, wreszcie jakie sa szanse znalezienia pracy, dla czlowieka spoza "ukladow" /o ile
takowe,
rzadza GUCem/.
Dziekuje z gory za info. i pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • mazer Re: Praca w agencjach celnych GUCu 12.10.02, 21:08

Gwoli wyjaśnienia. Nie ma czegoś takiego jak agencje celne GUC. Od maja tego
      roku nie ma również samego GUC. Jest departament ds. ceł w Min. Finansów.
      Agencja celna jest podmiotem prawa gospodarczego zajmującym się pomocą osobom
      prawnym i fizycznym w obrocie towarowym z zagranicą. Szczegóły w Kodeksie
      celnym. Aby zostać agentem celnym należy zdać państwowy egzamin w siedzibie
      Ministerstwa Finansów. Wcześniej jest przeprowadzany kurs przygotowawczy.
      Agent celny nie jest pracownikiem służby celnej, a jedynie pracownikiem agencji
      celnej.
      • Gość: Maksym Re: Praca w agencjach celnych GUCu IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 13.10.02, 00:27
        mazer napisał:

>
        > Gwoli wyjaśnienia. Nie ma czegoś takiego jak agencje celne GUC. Od maja tego
        > roku nie ma również samego GUC. Jest departament ds. ceł w Min. Finansów.
        > Agencja celna jest podmiotem prawa gospodarczego zajmującym się pomocą osobom
        > prawnym i fizycznym w obrocie towarowym z zagranicą. Szczegóły w Kodeksie
        > celnym. Aby zostać agentem celnym należy zdać państwowy egzamin w siedzibie
        > Ministerstwa Finansów. Wcześniej jest przeprowadzany kurs przygotowawczy.
        > Agent celny nie jest pracownikiem służby celnej, a jedynie pracownikiem agencji
        >
        > celnej.

Dzieki za info. Lecz nie o terminologie pytalem - aczkolwiek, jest ona istotna - tylko, o to jak dostac prace w agencjach
        celnych. Czy mam rozumiec, iz trzeba zainwestowac w uprawnienia agenta celnego, aby startowac o ta prace? Nie
        klei mi sie to ... P.s. zaraz sie wezme za lekture Kodeksu Celnego, spoko.
        • mazer Re: Praca w agencjach celnych GUCu 13.10.02, 10:37
          Gość portalu: Maksym napisał(a):

> Dzieki za info. Lecz nie o terminologie pytalem - aczkolwiek, jest ona
          istotna
          > - tylko, o to jak dostac prace w agencjach
          > celnych. Czy mam rozumiec, iz trzeba zainwestowac w uprawnienia agenta
          celnego
          > , aby startowac o ta prace? Nie
          > klei mi sie to ... P.s. zaraz sie wezme za lekture Kodeksu Celnego, spoko.

Dokładnie tak. Najpierw warto przejść kurs przygotowawczy, potem dobra jest
          praktyka w samej agencji, na koniec egzamin.
          Agencja jest jak biuro doradców podatkowych. Pomoże wypełnić Ci PIT, załatwić
          sprawy podatkowe, ale nie jest samym urzedem skarbowym.
          Agencje są przedstawicielami pośrednimi lub bezpośrednimi przy odprawach
          celnych, lub w ewentualnym postępowaniu celnym itp.
          Po finansach i ze znajomością języków jesteś dobrym kandydatem, choć min.
          wymagania to wykształcenie średnie i niekaralność.
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka