Dodaj do ulubionych

RAS vs. UOP

02.11.02, 13:53
tak sledze poczynania RAS i od dluzszego czasu przesladuje mnie pewne
podejrzenie.

tytulem wstepu: juz od 1919 widoczne sa na slasku tendencje przeciagania
slazakow na strone polska, robienia z nich polakow, negowania ich
niemieckosci (nie w kategorii heimatu, tylko w kategorii vaterlandu).
wszystko w kierunku dwustopniowej strategi: 1) odciagniecia i 2)
przyciagniecia.

jak to widzicie? ile waszym zdaniem wynosi procentualny udzial UOP-u w
strukturach RAS?
Obserwuj wątek
    • albrecht1 Re: RAS vs. UOP 02.11.02, 13:58
      hartmut napisał:

> jak to widzicie? ile waszym zdaniem wynosi procentualny udzial UOP-u w
      > strukturach RAS?

Nic, bo czegoś takiego jak UOP nie ma.
      • hartmut Re: RAS vs. UOP 02.11.02, 14:09
        ;-)
        no to jak sie teraz ta instytucja nazywa? i ile tego w RAS jest?
    • Gość: Wilym RAS vs. UOP IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 14:21
      Jak to juz zostalo stwierdzone na tym forum caly RAS to jeden wielki Jerzy
      Gorzelik, ktory rowniez na tym forum objawia sie pod wieloma postaciami.
      Rzeczywiscie, polonizacyjna dzialalnosc RASiu (za co tak chwali te organizacje
      hugon) kaze przypuszczac, ze 100% aktywu czlonkowskiego RAS (czyli Jerzy
      Gorzelik pomnozony przez 6.500) to agenci UOP.
      To przeciez wszyscy wiedza (mowili o tym na Radiu Erewan) i tylko hartmut nie
      doslyszal. A fe!
    • hartmut Re: RAS vs. UOP 02.11.02, 14:43
      na powaznie jestes z UOP-u?
      • Gość: Wilym Re: RAS vs. UOP IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 14:48
        Najpierw musze odpowiedziec sobie na pytanie zasadnicze: czy jestem Jerzym
        Gorzelikiem? Ale dzisiaj tego nie zrobie, bo nie wiem czy nim jestem, dzisiaj
        chyba kolej na Albrechta, albo Arnolda a moze Slezana?
        Nie wiem, naprawde nie wiem hartmuciku!
      • hartmut Re: RAS vs. UOP 02.11.02, 14:48
        a tak na powaznie:
        moze bys przestal ogolnikami i osmieszaniem, i zaczal normalna dyskusje? bo
        temat az tak nierealny nie jest! mialem ostatnio przyjemnosc z panami z UOP-u,
        ktorych bylem zmuszony postraszyc miomi prawnikami, gdyz niepodobala im sie
        moja opcja.
        • Gość: Wilym Re: RAS vs. UOP IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 14:50
          Miales przyjemnosc z panami? O fuuuuuj!!!!
        • Gość: Arnold Re: RAS vs. UOP IP: 213.186.78.* 02.11.02, 14:53
          Ja bylem Gorzelikiem w piatek, dzisiaj Albrecht, w niedziele Slezan, a dopiero
          w poniedzialek ty Wilym. Chyba tak to szlo:))
          • Gość: Wilym Re: RAS vs. UOP IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 15:15
            Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Ja bylem Gorzelikiem w piatek, dzisiaj Albrecht, w niedziele Slezan, a
            dopiero
            > w poniedzialek ty Wilym. Chyba tak to szlo:))

O kurcze, no zapomnialem cholera, no!
      • hartmut Re: RAS vs. UOP 02.11.02, 14:50
        ps2
        a moze mieliscie tez juz problemy z UOP-em?
        jesli tak, to opiszcie, jesli nie? hmmm, to dlaczego wlasciwie?
        • Gość: Wilym Re: RAS vs. UOP IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 14:52
          W 2000 roku, chyba w marcu jako jedyna organizacja wyminiona z nazwy
          znalezlismy sie w raporcie UOP o zagrozeniach dla Polski. Posadzono nas tam o
          agenturalna dzialalnosc na rzecz Zwiazku Wypedzonych.
          • hartmut Re: RAS vs. UOP 02.11.02, 14:54
            no wiesz, to jeszcze o niczym nie swiadczy! ;-)
            NPD tez sie sama w mysl "samosprawdzajacego sie proroctwa" oskarzala...
            • Gość: Arnold Re: RAS vs. UOP IP: 213.186.78.* 02.11.02, 14:55
              Wilym mo recht, czytolech tyn raport, byl zdaje sie na stronach RAŚ.
              • hartmut Re: RAS vs. UOP 02.11.02, 14:57
                a moze to tylko proba uwiarogodnienia ruchu dla potencjalnych ofiar?
                • Gość: Arnold Re: RAS vs. UOP IP: 213.186.78.* 02.11.02, 15:13
                  hartmut napisał:

> a moze to tylko proba uwiarogodnienia ruchu dla potencjalnych ofiar?

Mom tyn link:

republika.pl/piotrkorpowski/uoptajny.htm
                  • Gość: Wilym Re: RAS vs. UOP IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 02.11.02, 15:17
                    Hartmut jak to przewidziales?
                    Ty to masz nosa, faktycznie.
                    A mowilem kumplom RASiowcom, zeby odpowiedzialnosc za 11 wrzesnia tez wziac na
                    siebie.
                    Nie posluchali mnie, kurcze i teraz juz nikt nam nie uwierzy.
                  • Gość: Arnold Re: RAS vs. UOP IP: 213.186.78.* 02.11.02, 15:35
                    A tu to samo z komentarzem:

chrabja.pl/archiwum/uop.html
                    • Gość: Wilym Re: RAS vs. UOP IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 03.11.02, 11:03
                      Dobre! Podobo mi sie komyntorz!
                      • Gość: {)xx[::::::::::::> Re: RAS vs. UOP IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 17.11.02, 21:12
                        trocha ciynkol ta argumetacja... ;-)
                        ps.
                        som zescie krojcolki?
                        • Gość: ! Re: RAS vs. UOP IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 19.11.02, 21:48
                          Ras to tera trocha jak stary kapuc jest, malo w nim slonsokow o pelno z polszczonego
                          talatajstwa,
                          Dzisiejszo jaskolka w poronaniu do tez z przed 6lat to trochata jakby tigra z haus-
                          katzom vergleichowac.
                          Uop juz swoje zrobiol:-))))
                          dziwia sie ze tyn tamat tu ni jest na topie, mozno panoczkom z uopu warszawka ostnio
                          nie poslala geldtagu abo gupio im o sobie szkryflowac.
      • Gość: ! Re: RAS=UOP IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 19.11.02, 21:50
        tak by cza szkryflnonc
        • Gość: Wilym odkrycie IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 22:09
          No prosze co za odkrycie.
          A jak Ci sie Jaskolka nie podobo to sam cos do nij napisz heblu, a ni
          narzekej, bo chyba ino to poradisz robic.
          • upperian Szukajcie znajdziecie - polecam LOTTO 19.11.02, 22:26
            Do wyboru macie sporo działaczy RAŚ - wszystkich znajdziecie na stronie
            www.raslaska.org/ras/pol/organizacja/01/STRUKTURAORGANIZACYJNA.htm
            Każda z osób wymienionych może być agentem UOP.
            Zresztą, możecie też zadzwonić do Urzędu Ochrony Państwa i zapytać się
            dyżurnego tajniaka o podanie nazwisk, adresów, kontaktów wtyk UOP w RAŚ.
            Powodzenia!
            • Gość: Wilym Re: Szukajcie znajdziecie - polecam LOTTO IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 22:55
              Ja proponuje napisac osobno do kazdej osoby z tej listy.
              Kto wie, moze sami sie przyznaja?
              Zreszta przeciez wszyscy wiedza, ze caly RAS to UOP a UOP to RAS wiec nie ma
              powodow by pytac.
              • Gość: Arnold Re: Szukajcie znajdziecie - polecam LOTTO IP: 213.186.78.* 19.11.02, 23:06
                Mysla, ze pryndzyj wygrom w lotka, niz znojda sam UOP.
                • hartmut Re: Szukajcie znajdziecie - polecam LOTTO 20.11.02, 21:57
                  Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Mysla, ze pryndzyj wygrom w lotka, niz znojda sam UOP.

skond zes je taki sicher? wiela czlonkow mol RAS?wiysz co to je tak czynsto
                  cytowany na tym forum "polski interes narodowy", wszystko jedno jak
                  niedorzeczna jest jego definicja? czy naprawde jestes tak niebieskooki, zeby
                  uwierzyc, ze Warszawie je wszystko egal i bez zrezygnowania z jakichkolwiek
                  mechanizmow kontrolnych dopusci do ograniczonej w pewnym stopniu autonomii
                  bedacej baza wyjsciowa dla coraz to wiekszych dazen autonomicznych? czy ty
                  nigdy nie prowadziles rozmow z UOP-em?
                  • Gość: Wilym Re: Szukajcie znajdziecie - polecam LOTTO IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 20:12
                    Ja prowadzilem dzisiaj rozmowe z UOPem.
                    Mial gdzies 185 cm wzrostu, twarz Kurta Cobaina, blond wlosy i pytal o droge
                    na dworzec. To mu powiedzialem, a co, przeciez nie mozne byc nieuprzejmym no
                    nie?
    • Gość: {)xx[::::::::::::> do hartmuta IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 02.11.02, 19:42
      hmmm, hartmut - ciekawa problematyka. wlasciwie nawet na miejscu... powinno sie
      w kazdym badz razie na ten temat dyskutowac, bo w obliczu takiej rzeszy
      czlonkow - nie powiem z nikad - ale z roznych regionow i roznych stron
      niebezpieczenstwo sterowania z zewnatrz jest bardzo prawdopodobne. nie chce
      przez to powiedziec, ze jest w to zamieszana duza grupa, ale
      prawdopodobienstwo, ze wewnatrz RAS sa jednostki z UOPu jest bardzo wysokie.
      troche niepokoi mnie podejscie niektorych forumowiczow w tym watku do problemu:
      lekcewazenie, osmieszanie i proby zmniejszenia problemu sa troche szybka
      reakcja. problem istnieje i nalezaloby o tym podyskutowac!

Glück Auf!
      • hartmut Re: do hartmuta 03.11.02, 11:53
        Gość portalu: {)xx[::::::::::::> napisał(a):

> hmmm, hartmut - ciekawa problematyka. wlasciwie nawet na miejscu... powinno
        sie
        >
        > w kazdym badz razie na ten temat dyskutowac, bo w obliczu takiej rzeszy
        > czlonkow - nie powiem z nikad - ale z roznych regionow i roznych stron
        > niebezpieczenstwo sterowania z zewnatrz jest bardzo prawdopodobne. nie chce
        > przez to powiedziec, ze jest w to zamieszana duza grupa, ale
        > prawdopodobienstwo, ze wewnatrz RAS sa jednostki z UOPu jest bardzo wysokie.
        > troche niepokoi mnie podejscie niektorych forumowiczow w tym watku do
        problemu:
        >
        > lekcewazenie, osmieszanie i proby zmniejszenia problemu sa troche szybka
        > reakcja. problem istnieje i nalezaloby o tym podyskutowac!
        >
        > Glück Auf!

Masz rację. Jestem członkiem paru mniejszych organizacji na Śląsku i problem
        ten występuje. RAŚ jest bardzo dużą organizacja i niebezpieczeństwo
        inwigilacji struktur jest bardzo wysokie. Dlatego też tak jak ty nie za bardzo
        rozumiem, dlaczego członkowie RAŚ w tym wątku tego problemu nie widzą (nie chcą
        widzieć). Już sam fakt wymienienia tej organizacji w raportach UOP-u daje do
        myślenia. Jeszcze bardziej do myślenia daje fakt, że ostatnia wzmianka UOP-u o
        RAŚ pochodzi z roku 2000. Czyżby RAŚ w międzyczasie stanowił mniejsze
        zagrożenie dla centralistycznych struktur państwa polskiego? Organizacja
        Niemców w Polsce bardzo poważnie traktuje ten temat. Dlatego z obiektywnych
        przyczyn należy ten temat także w powiązaniu z RAŚ traktować bardzo poważnie.
    • do-las Re: RAS vs. UOP 03.11.02, 16:47
      Kolejna spiskowa teoria dziejów ?
    • slezan Re: RAS vs. UOP 03.11.02, 18:22
      Rozpoczęcie takiego wątku jest czystym idiotyzmem. Gdyby ktoś w RAŚ
      zidentyfikował w szeregach swojego stowarzyszenia agenta tajnych służb, to
      wiedzą na ten temat podzieliłby się zapewne nie z osobami postronnymi, ale ze
      swoimi kolegami z organizacji. Jeżeli natomiast na forum zagląda ktoś, kto z
      ramienia UOP inwigiluje RAŚ, to te sądzę, by do tego się przyznawał. Twój post
      należy zatem traktowac jako próbę zdyskredytowania Ruchu.
      Dla mnie liczy się to, co dane stowarzyszenie robi, ale daleki jestem od
      wyciągania wniosków podobnych do Twoich. I dlatego działalność takich ludzi jak
      Kroll czy Brehmer traktuję jako przejaw szkodnictwa i głupoty, a nie
      agenturalności (choć to wyjaśniałoby wiele). Ci ludzie zniechęcają do
      niemieckości znacznie skuteczniej niż polskie władze, które zapewne cieszą się,
      że mają na Śląsku tak usłużnych Niemców. Co osoby takie jak Kroll, Brehmer i
      Burdzik zrobiły dla odrodzenia i popularyzacji niemieckiej części kulturowego
      dziedzictwa Śląska? Postaraj się udzielić odpowiedzi na to pytanie, a potem
      szukaj agentów u innych.
    • silesius Re: RAS vs. UOP 20.11.02, 23:25
      hartmut napisał:

> jak to widzicie? ile waszym zdaniem wynosi procentualny udzial UOP-u w
      > strukturach RAS?

Ja to widze tak, ze jest rzecza obojetna, ilu jest esbekow w RAS, gdyz i tak w
      demokratycznych ukladach nie powstrzymaja naturalnego biegu rzeczy, czyli
      stopniowego otrzasniecia sie Slaska z kleistej i upierdliwej "macierzy".
      ZSRR, architekt i gwarant sztucznego przylaczenia czesci Slaska do Polski, to
      juz na szczescie nieboszczyk.

Silesius

• hartmut Re: RAS vs. UOP 20.11.02, 23:33
        silesius napisał:

> hartmut napisał:
        >
        > > jak to widzicie? ile waszym zdaniem wynosi procentualny udzial UOP-u w
        > > strukturach RAS?
        >
        > Ja to widze tak, ze jest rzecza obojetna, ilu jest esbekow w RAS, gdyz i tak
        w
        > demokratycznych ukladach nie powstrzymaja naturalnego biegu rzeczy, czyli
        > stopniowego otrzasniecia sie Slaska z kleistej i upierdliwej "macierzy".
        > ZSRR, architekt i gwarant sztucznego przylaczenia czesci Slaska do Polski, to
        > juz na szczescie nieboszczyk.
        >
        > Silesius
        >

no nie wiem... wiesz ile verfassungschutz siedzialo (siedzi) w npd? zeby bieg
        wydarzen kierowac na wlasciwe szyny?
        2 cele przychodza mi w tym miejscu do glowy:
        1) rozwodnienie homogenicznosci (patrz ostatnie wybory)
        2) zbieranie materialow do potencjalnego wykroczenia przeciwko konstytucji
        (zalatwienie osob dzialajacych dotychczas legalnie)
    • braveheard niemieckosc 16.12.02, 19:33
      Slezan, jest sie Niemcem lub tez nie.
      Nie widze sensu zachecania do niemieckosci!
      Ludzi ktorzy dla innych celow deklarowali sie Niemcami lub tez wykorzystywali
      swe niemieckie pochodzenie bedac juz spolonizowanymi mozna pod dostatkiem
      ogladac w Niemczech zach. Klapiom caly czas po polsku , po niemiecku nie
      potrafia poprawnie i oczywiscie zaludniaja masowo polskie Msze, a na Slasku sie
      dziwia po co komu niemiecka Msza.
      • slezan Re: niemieckosc 17.12.02, 11:01
        braveheard napisał:

> Slezan, jest sie Niemcem lub tez nie.
        > Nie widze sensu zachecania do niemieckosci!
        > Ludzi ktorzy dla innych celow deklarowali sie Niemcami lub tez wykorzystywali
        > swe niemieckie pochodzenie bedac juz spolonizowanymi mozna pod dostatkiem
        > ogladac w Niemczech zach. Klapiom caly czas po polsku , po niemiecku nie
        > potrafia poprawnie i oczywiscie zaludniaja masowo polskie Msze, a na Slasku
        sie
        >
        > dziwia po co komu niemiecka Msza.

A Ty myślisz, że dlaczego Ślązacy o wybitnie słowiańskich nazwiskach okreslili
        się kiedyś jako Niemcy? Tylko dlatego, że niemeickość była dla nich atrakcyjna.
        I to rzecz zupełnie naturalna. Niemusi wcale oznaczać koniunkturalizmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka