Dodaj do ulubionych

Narodowość

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.03, 20:11

Dla ułatwienia dalszej dyskusji podam definicje ze słownika języka polskiego:

"Narodowość - przynależność do danego narodu lub oznaczenie wspólnoty
etniczno - narodowej, POCZUCIE TEJ PRZYNALEZNOSCI. Niekiedy naród."

Podkreślenie pochodzi oczywiście ode mnie.

Obserwuj wątek
    • Gość: katowiczanka Re: Narodowość IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 21:43
      Gość portalu: ??? napisał(a):

>
      > Dla ułatwienia dalszej dyskusji podam definicje ze słownika języka polskiego:
      >
      > "Narodowość - przynależność do danego narodu lub oznaczenie wspólnoty
      > etniczno - narodowej, POCZUCIE TEJ PRZYNALEZNOSCI. Niekiedy naród."
      >
      > Podkreślenie pochodzi oczywiście ode mnie.
      >
      Więc w definicji jest do DANEGO NARODU ,a więc jednego ,to jak może być
      śląscy Żydzi .
      Już wiem ,że Ci co stoją okrakiem w Polsce i Niemczech to mogą o sobie
      mówić ,że są niemieckimi -Polakami albo polskimi -Niemcami .
      Ale ja jestem tylko Polką ,obojętnie gdzie mieszkam .
      • Gość: kazik Re: Narodowość IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.03, 21:48
        Gość portalu: katowiczanka napisał(a):

> Gość portalu: ??? napisał(a):
        >
        > >
        > > Dla ułatwienia dalszej dyskusji podam definicje ze słownika języka polskie
        > go:
        > >
        > > "Narodowość - przynależność do danego narodu lub oznaczenie wspólnoty
        > > etniczno - narodowej, POCZUCIE TEJ PRZYNALEZNOSCI. Niekiedy naród."
        > >
        > > Podkreślenie pochodzi oczywiście ode mnie.
        > >
        > Więc w definicji jest do DANEGO NARODU ,a więc jednego ,to jak może być
        > śląscy Żydzi .
        > Już wiem ,że Ci co stoją okrakiem w Polsce i Niemczech to mogą o sobie
        > mówić ,że są niemieckimi -Polakami albo polskimi -Niemcami .
        > Ale ja jestem tylko Polką ,obojętnie gdzie mieszkam .
        I masz racje Katowiczanko, nie mozna na dwoch weselach rownoczesnie tanczyc.
        • Gość: Gizd Re: Narodowość IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 22:09

A Jo jest Ślonzok!
          • Gość: Niklot Re: Narodowość IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 19.01.03, 22:10
            GIzd dlaczego masz taki brzydki nick
            • Gość: Pytek Narodowość IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 22:20

Co Ty widzisz złego i niedobrego w nicku Gizda?
              • Gość: Niklot Re: Narodowość IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 19.01.03, 22:22
                no łobuzerski ma nick
                • Gość: Pytek Narodowość IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 22:27

Mnie się on podoba. Jest prawdziwy. Nie chowa się za przyzwoitościami.

Oddaje narodowość nickowca.

Nie wyczuwasz tego?
                  • jaborygyn Narodowość 19.01.03, 22:44

Widza irze wszystkih zamurowauo, jak sie jedyn Karlus przyznou do s'loonskego
                    Norodu!?

Kooniec dyskusjoow?
                    • Gość: katowiczanka Re: Narodowość IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 22:52
                      jaborygyn napisał:

>
                      > Widza irze wszystkih zamurowauo, jak sie jedyn Karlus przyznou do
                      s'loonskego
                      > Norodu!?
                      >
                      > Kooniec dyskusjoow?

Kiedyś muszą odpocząć ,bo było gorąco .A to chyba nie Karlus ,tylko
                      dziewczyna .
                      • Gość: Gizd Narodowość IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 22:55

Jo niy jest Karlus?

Ty Mje mosz za Dziouha?

Mosz szczyn's'cie, rze Cie niy moom pod rynkoom, bo bys' mjaua hjyrajn!
                        • Gość: katowiczanka Re: Narodowość IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 23:01
                          Gość portalu: Gizd napisał(a):

>
                          > Jo niy jest Karlus?
                          >
                          > Ty Mje mosz za Dziouha?
                          >
                          > Mosz szczyn's'cie, rze Cie niy moom pod rynkoom, bo bys' mjaua hjyrajn!

Przepraszam ,ale ten nick jest taki jakiś dziewczyński .Ale teraz jak wiem to
                          zapamiętam sobie żeś Karlus .
          • Gość: katowiczanka Re: Narodowość IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 22:11

>
            > A Jo jest Ślonzok!

Witam na forum Gizdzie !
            • Gość: Gizd Narodowość IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 22:24

Witej Dziołszko!

Powjydz Mi, ło co idzie w tyj cołkyj zwadzie?

Czy kery niy poradzi spokopić podstawowych pojyńć?

Abo mo problymy ze narodowościom?
              • Gość: katowiczanka Re: Do Gizda IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 22:46

>
                > Witej Dziołszko!
                >
                > Powjydz Mi, ło co idzie w tyj cołkyj zwadzie?
                >
                > Czy kery niy poradzi spokopić podstawowych pojyńć?
                >
                > Abo mo problymy ze narodowościom?

Są tu na tym forum debile ,którzy nie rozróżniają narodowości ,obywatelstwa i
                wyznania ,i dlatego tak długo trwało wyjaśnanie im tych pojęć ,ale i tak nie
                pojęli ,wyjątkowe tępaki .Oprocz tego niektórzy to ordynarne chamy i dlatego
                była ta zwada jak powiadasz .
                • Gość: kazik Re: Do Gizda IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.03, 22:54

> Gość portalu: Gizd napisał(a):
                  >
                  > >
                  > > Witej Dziołszko!
                  > >
                  > > Powjydz Mi, ło co idzie w tyj cołkyj zwadzie?
                  > >
                  > > Czy kery niy poradzi spokopić podstawowych pojyńć?
                  > >
                  > > Abo mo problymy ze narodowościom?
                  >
                  > Są tu na tym forum debile ,którzy nie rozróżniają narodowości ,obywatelstwa
                  i
                  > wyznania ,i dlatego tak długo trwało wyjaśnanie im tych pojęć ,ale i tak nie
                  > pojęli ,wyjątkowe tępaki .Oprocz tego niektórzy to ordynarne chamy i dlatego
                  > była ta zwada jak powiadasz .
                  Nie masz racji oni wszystko zrozumieli tylko Ciebie "pojac" nie moga.
                  • Gość: katowiczanka Re: Do Kazika IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 22:58
                    Gość portalu: kazik napisał(a):

> Gość portalu: katowiczanka napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: Gizd napisał(a):
                    > >
                    > > >
                    > > > Witej Dziołszko!
                    > > >
                    > > > Powjydz Mi, ło co idzie w tyj cołkyj zwadzie?
                    > > >
                    > > > Czy kery niy poradzi spokopić podstawowych pojyńć?
                    > > >
                    > > > Abo mo problymy ze narodowościom?
                    > >
                    > > Są tu na tym forum debile ,którzy nie rozróżniają narodowości ,obywatelstw
                    > a
                    > i
                    > > wyznania ,i dlatego tak długo trwało wyjaśnanie im tych pojęć ,ale i tak n
                    > ie
                    > > pojęli ,wyjątkowe tępaki .Oprocz tego niektórzy to ordynarne chamy i dlate
                    > go
                    > > była ta zwada jak powiadasz .
                    > Nie masz racji oni wszystko zrozumieli tylko Ciebie "pojac" nie moga.

Nie zrozumieli ,przecież umiem czytać .Dlaczego mnie nie moga pojąć ,że nie
                    dałam się przez jednego lub drugiego chama obrażać ?
                  • Gość: Gizd Do Gizda IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 23:00

Co tukej Karlusie je do rozumjynio?

Gizd to Ślonzok, a trefi sie irze niykery Ślonzok to gizd.

I szlus!
                    • Gość: kazik Re: Do Gizda IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.03, 23:06
                      Lubicie sie wzajemnie obrazac, niektore slowa sa niepotrzebne.
                      A co do narodowosci to kazdy ma swoja, i to trzeba uszanowac.
                      Bywaja rozne narodowosci , lepsze lub gorsze , idealnej nie ma.
                      Choc niektorzy smia tak twierdzic.
    • lowizda Re: Narodowość 19.01.03, 22:55
      Najwieksze chamy to gorole wystarczy sie przejsc po różnych śląskich miastach
      czy dzielnicach.A wy z tym udowadnianiem ,że jako gorole jesteście lepsi to
      jest to śmiechu warte.Na tym forum to aż z siebie wychodzicie ,aby się pokozać
      jacy to nie jesteście przed światem.Ale czy tak naprawde jest ??
      Prawda jest w realu ,a nie tu.
      • Gość: katowiczanka Re: Narodowość IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 23:08
        lowizda napisał:

> Najwieksze chamy to gorole wystarczy sie przejsc po różnych śląskich
        miastach
        > czy dzielnicach.A wy z tym udowadnianiem ,że jako gorole jesteście lepsi to
        > jest to śmiechu warte.Na tym forum to aż z siebie wychodzicie ,aby się
        pokozać
        > jacy to nie jesteście przed światem.Ale czy tak naprawde jest ??
        > Prawda jest w realu ,a nie tu.

Pokaż kiedy tak gorole mówiły ? Nawet ta awantura która się tu zakończyła
        przed chwilą rozpętana była przez Arnolda7 ,który tu chciał udawadniać wyższość
        Slązaków nad Polakami pisząc ,że ze Śląśka pochodzi aż 10 noblistow .Jaki to
        mądry naród skoro tylu noblistów no nie .
        • willi2 Re: Narodowość 19.01.03, 23:18

Sląsk był kiedyś potęgą ,o jakiej nawet nie śniłaś.
          Też niewiecie o tym,bo kto wam moze powiedzieć coś na ten temat.
          Ślązaków nie chcecie słuchać,niemieckich książek nie czytacie i co ??
          Bajzel zrobiliście tylko na naszej ziemi i nic więcej.
          I jeszczo głupio się usprawiedliwiacie.Chcesz zabrać resztki tego co nam
          zostało bliskie ??Nie mieszajcie się w nasze sprawy,bo to tylko nam szkodzi.
          Dziękujcie Amerykanom,Rusom Francuzom,bo jakby nie oni to nigdy byś w
          Katowicach nie mieszkała.
          • Gość: katowiczanka Re: do Willego 2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 23:29
            willi2 napisał:

>
            > Sląsk był kiedyś potęgą ,o jakiej nawet nie śniłaś.
            > Też niewiecie o tym,bo kto wam moze powiedzieć coś na ten temat.
            > Ślązaków nie chcecie słuchać,niemieckich książek nie czytacie i co ??
            > Bajzel zrobiliście tylko na naszej ziemi i nic więcej.
            > I jeszczo głupio się usprawiedliwiacie.Chcesz zabrać resztki tego co nam
            > zostało bliskie ??Nie mieszajcie się w nasze sprawy,bo to tylko nam szkodzi.
            > Dziękujcie Amerykanom,Rusom Francuzom,bo jakby nie oni to nigdy byś w
            > Katowicach nie mieszkała.

Chyba nie warto Ci Willi odpowiadać bo nie zrozumiesz . Mogłabym nie tylko w
            Katowicach mieszkać ,ale w Niemczech też .Ale nie chce ,kocham moją ojczyznę i
            tak już musi zostać .
            • willi2 Re: do Willego 2 19.01.03, 23:36
              Ja rozumie wszystko nie martw się.
              To nie jest Twoja "Ojczyzna",i nigdy nie była.
              Moi przodkowie przelewali za Sląsk krew ,aby nigdy nie dostała się w łapy wroga.

• Gość: katowiczanka Re: do Willego 2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 23:50
                willi2 napisał:

> Ja rozumie wszystko nie martw się.
                > To nie jest Twoja "Ojczyzna",i nigdy nie była.
                > Moi przodkowie przelewali za Sląsk krew ,aby nigdy nie dostała się w łapy
                wroga
                > .
                >
                Właśnie Śląsk jako część Polski uważam za swoją ojczyznę ,i już Ci kiedyś
                mowiłam ,że rozmawiałam z powstańcami mogę jeszcze raz podać tu na forum jego
                nazwisko August Czarnynoga ze Świętochłowic-Lipin ,który walczył ,aby Śląsk
                pozostał Polski . Tacy też byli .I nie myśl Willi ,że mężczyżni w mojej
                rodzinie dekowali się i nie walczyli .
                • willi2 Re: do Willego 2 20.01.03, 00:00
                  Wiesz to jest tak samo jabyś pojecha do Budziszyna.Zamieszkała tam,kupiła
                  komputer i internet ,i byś pisała :
                  Budziszyn to moja Polska Ojczyzna,z podręcznika wiem że walczyli o nią moi
                  przodkowie z Mieszkiem na czele.Moi Dziadkowie bili się z Niemcami = Jestem
                  Polką i mam prawo tu mieszkać.A wam jak się nie podoba to wynocha do Westfall'u
                  (bo tam Mieszko i Chrobry nie dotarł)
                  Rozumiesz do czego zmierzam ??
                  • Gość: katowiczanka Re: do Willego 2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 00:07
                    willi2 napisał:

> Wiesz to jest tak samo jabyś pojecha do Budziszyna.Zamieszkała tam,kupiła
                    > komputer i internet ,i byś pisała :
                    > Budziszyn to moja Polska Ojczyzna,z podręcznika wiem że walczyli o nią moi
                    > przodkowie z Mieszkiem na czele.Moi Dziadkowie bili się z Niemcami = Jestem
                    > Polką i mam prawo tu mieszkać.A wam jak się nie podoba to wynocha do
                    Westfall'u
                    > (bo tam Mieszko i Chrobry nie dotarł)
                    > Rozumiesz do czego zmierzam ??

Nie wiem o co Ci chodzi Willi mieszkasz na Śląsku ,a jak się nie czujesz
                    Ślązakiem tylko Niemcem ,to chyba nie ma problemu ,żebyś się mieszkał w
                    Niemczech .
                    • willi2 Re: do Willego 2 20.01.03, 00:16
                      I się w tym momencie bardzo mylisz .
                      TU będe mieszkał i działał.
                      Na Śląsku leżą prochy moich pszodków ,a nie w Westfall'u,Brandenburgii czy
                      Bawarii.
                      A od waszych pszodkow ???
                      W dzien zmarłych tak masowo wyjezdzacie poza Sląsk (!)

Wiesz jakie były założenia narodu P. jak zaczoł sie osiedlać na Śląsku ???
                      motto " rozpieprz wszystko bo i tak to nie Twoje "
                      :)
                      • Gość: katowiczanka Re: do Willego 2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 00:30
                        willi2 napisał:

> I się w tym momencie bardzo mylisz .
                        > TU będe mieszkał i działał.
                        > Na Śląsku leżą prochy moich pszodków ,a nie w Westfall'u,Brandenburgii czy
                        > Bawarii.
                        > A od waszych pszodkow ???
                        > W dzien zmarłych tak masowo wyjezdzacie poza Sląsk (!)
                        >
                        > Wiesz jakie były założenia narodu P. jak zaczoł sie osiedlać na Śląsku ???
                        > motto " rozpieprz wszystko bo i tak to nie Twoje "
                        > :)
                        Willi ,a kto chce Cie stąd wyrzucić ,co Ty za bzdury piszesz.Ja w dzień
                        zmarłych też nie wyjeżdżam po za Śląsk. Pisałam na tym forum jak Katowice
                        rozwinęły się po 1922 roku .To było naprawdę prowincjonalne miasto . Bytom był
                        lepiej rozwiniętym miastem i to Bytom szykowano na stolicę wojewodztwa .Do
                        wojny nastąpił największy rozkwit Katowic . Potem komuna zniszczyła ,ale ona
                        zniszczyła nie tylko Śląsk zniszczyła cały kraj .Niemcy rozpoczęły tę
                        wojnę ,bo inaczej polska by należała też do krajów kapitalistycznych ,bo
                        Piłsudski powstrzymał czeroną zarazę .A Hitler zjednoczył się ze Stalinem i
                        dalej wiesz ,chyba Ciebie nie trzba uczyć historii .
                        • willi2 Re: do Willego 2 20.01.03, 00:42
                          OK .Wojna byla nie unikniona fakt.Ale mogliscie oddac G.S Niemcom i tak prawnie
                          wygranych przez Nich w Plebiscycie (!).Kolejnie "kwestia korytarza" na tych
                          terenach tez mieszkało duzo Niemcow ,Kaszobow = ale malo Polakow.
                          Spelniajonc te warunki wojna miala by inny wymiar dla Polakow.
                          Sojusz A.Hitlera z J.Stalinem był tylko małym nic nie znaczoncym epizotem.Wojna
                          miedzy nimi była nie unikniona.Tylko rozchodzi sie o to ,że Polska mogła
                          wszystko inaczej rozegrać i uderzyć z Niemcami w ZSSR.
                          Kwestia przedwojennych Kattowitz oraz jego rozkwitu to :)
                          1)Przemysl niemiecki pozostawiony Polsce po pszyłączeniu.(kopalnie ,huty)itp.
                          Niemcy obarczone wysokimi kontrybucjami wojennymi = osłabione.
                          (co tesz mialo wplyw w jakis sposob na plebiscyt i powstanie = propaganda
                          polska)
                          • Gość: katowiczanka Re: do Willego 2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 00:52
                            willi2 napisał:

> OK .Wojna byla nie unikniona fakt.Ale mogliscie oddac G.S Niemcom i tak
                            prawnie
                            >
                            > wygranych przez Nich w Plebiscycie (!).Kolejnie "kwestia korytarza" na tych
                            > terenach tez mieszkało duzo Niemcow ,Kaszobow = ale malo Polakow.
                            > Spelniajonc te warunki wojna miala by inny wymiar dla Polakow.
                            > Sojusz A.Hitlera z J.Stalinem był tylko małym nic nie znaczoncym
                            epizotem.Wojna
                            >
                            > miedzy nimi była nie unikniona.Tylko rozchodzi sie o to ,że Polska mogła
                            > wszystko inaczej rozegrać i uderzyć z Niemcami w ZSSR.
                            > Kwestia przedwojennych Kattowitz oraz jego rozkwitu to :)
                            > 1)Przemysl niemiecki pozostawiony Polsce po pszyłączeniu.(kopalnie ,huty)itp.
                            > Niemcy obarczone wysokimi kontrybucjami wojennymi = osłabione.
                            > (co tesz mialo wplyw w jakis sposob na plebiscyt i powstanie = propaganda
                            > polska)
                            Wyobraż sobie ,że przez Twój pokój bedą przechodzić raz dziennie jacyś obcy
                            ludzie ? Pozwól im . Sojusz Hitlera mało znaczącym epizodem ,może dla Ciebie z
                            mijego punktu widzenia nie i wi nnych kwestiach też się z Tobą nie zgadzam
                            Willi 2.
                            • willi2 Re: do Willego 2 20.01.03, 00:56
                              Znowu nie trzymiesz sie tematu.
                              Niemcy ciągną się aż pod samiutki Kraków = jesli chodzi o poludniowe terytoria.
                              Wasza Polska Ojczyzna jest bardzo mała.Ale kiedyś oddacie wszystko co NASZE !!
                              • Gość: katowiczanka Re: do Willego 2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 01:06
                                willi2 napisał:

> Znowu nie trzymiesz sie tematu.
                                > Niemcy ciągną się aż pod samiutki Kraków = jesli chodzi o poludniowe
                                terytoria.
                                > Wasza Polska Ojczyzna jest bardzo mała.Ale kiedyś oddacie wszystko co
                                NASZE !!

w XVII wieku powierzchnia Polski wynosiła nie 312tys km kwadratowych ale trzy
                                razy tyle i sięgąła od morza do morza i my nie mamy takich zapędow jak wy .
                                • willi2 Re: do Willego 2 20.01.03, 01:11

i co z tego jak 100 lat pozniej wszystko zniklo z mapy ??
                                  • Gość: katowiczanka Re: do Willego 2 IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 01:18
                                    po tych Twoich słowach chyba nasza rozmowa jest bezcelowa .

" tak szczerze to mam was gorole i falszywe krojcoki = w DUPIE "

To Twoje słowa nie zaprzeczysz .Więc do widzenia .

• willi2 Re: do Willego 2 20.01.03, 01:25

W zasadzie to niebylo bezposrednio skierowane do Ciebie = (niezwracam sie
                                      ordynarnie do Kobiet)

Ale skoro poczulas sie urazona tym moim stwierdzeniem = to dowidzenia
                                  • lowizda Re: do Willego 2 20.01.03, 01:31
                                    Tutaj nie ma odpowiedzi ;) i przesto te rozstanie.
                                    • Gość: katowiczanka Redo Lowizdy . IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 01:38
                                      lowizda napisał:

> Tutaj nie ma odpowiedzi ;) i przesto te rozstanie.

Wiesz była ,ale taka odpowieź :

" tak szczerze to mam was gorole i falszywe krojcoki = w DUPIE "

• willi2 do katowiczanki 20.01.03, 01:50
                                        Niebylo to bezposrednio do Ciebie = tylko do kogos innego :)
                                        • Gość: katowiczanka Re: nie tylko do willego IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 02:03
                                          willi2 napisał:

> Niebylo to bezposrednio do Ciebie = tylko do kogos innego :)

Ale mnie dotyczyło i dosyć już obrażania mnie .Żegnam to katowickie forum .
                                          • willi2 Re: nie tylko do willego 20.01.03, 02:06

pa
                                          • Gość: mrW Re: nie tylko do willego IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 20.01.03, 02:11

> willi2 napisał:
                                            >
                                            > > Niebylo to bezposrednio do Ciebie = tylko do kogos innego :)
                                            >
                                            >
                                            > Ale mnie dotyczyło i dosyć już obrażania mnie .Żegnam to katowickie forum .

-bier warzecha i wal po tych pustych lbach ile wlezie - kozdego nowyt mni jok
                                            trzyba!
                                            -jok warzych za lykka to bier garnyk i w tyn kulfon wal ile wlyzie!
                                          • willi2 Pani Katowiczanka i Jej odejscie 20.01.03, 02:52
                                            Willi2 napisał:
                                            W zasadzie to niebylo bezposrednio skierowane do Ciebie = (niezwracam sie
                                            ordynarnie do Kobiet)

Ciekawe ,dlaczego tą odpowiedzą nie uzasadnisz swojego odejscia ??
                                            Bo byla zbyt malo przekonywujaca ?? = stara czerwona szkola Katowiczanko.
                              • Gość: mrW Re: do Willego 2 IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 20.01.03, 01:48
                                willi2 napisał:

> Znowu nie trzymiesz sie tematu.
                                > Niemcy ciągną się aż pod samiutki Kraków = jesli chodzi o poludniowe
                                terytoria.
                                > Wasza Polska Ojczyzna jest bardzo mała.Ale kiedyś oddacie wszystko co
                                NASZE !!

-kiedys to pierdolnie w Ziemie cos duzego i rozpieprzy to cale towarzystwo!!!!
      • Gość: katowiczanka Re: do lowizda -dodatek IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 23:18
        lowizda napisał:

> Najwieksze chamy to gorole wystarczy sie przejsc po różnych śląskich
        miastach
        > czy dzielnicach.A wy z tym udowadnianiem ,że jako gorole jesteście lepsi to
        > jest to śmiechu warte.Na tym forum to aż z siebie wychodzicie ,aby się
        pokozać
        > jacy to nie jesteście przed światem.Ale czy tak naprawde jest ??
        > Prawda jest w realu ,a nie tu.

Jeszcze jeden przykład naszego wywyższania się .Tak pisze Wasz Marjanek z
        Niemiec promowany doktor :

Co innego w Polsce.
        Nie tak dawno jeszcze, kiedy podrozowane zalezalo nietylko od zasobow
        finansowych wlasnej kieszeni,
        ale przede wszystkim od "stosunkow" z ludzmi decydujadcymi o wydaniu
        paszportu - podroze mialy
        calkiem inny wymiar.
        Pytanie kierowane do szczesliwcow powracajacych z podrozy - szczegolnie na tak
        zwany "zgnily Zachod"-
        bylo: czy podroz sie zwrocila. Bo to bylo nyjwazniejsze - a nie to, co mozna
        bylo zobaczyc czy poznac.
        Wymiana wrazen miedzy "bywalcami" - polegala na aktualizowaniu informacji " co
        chodzi" , gdzie najlepiej
        sprzedac, no i jak schowac towar do sprzedazy przed celnikami.
        I tak latami - a i czasem jeszcze dzisiaj Polak-podroznik kojarzony byl z
        osobnikiem probujacym lamanym
        jezykiem kraju po ktorym "podrozowal"zachwalic walory Nivei, krysztalow
        recznie rznietych , no i najlepszej
        na swiecie polish vodka, spirytusu oraz papierosow.
        A to, czego mogl przy okazji takiej podrozy sie nauczyc - czy zobaczyc - bylo
        mozliwe, jak mowil kiedys
        jeden z polskich kabarecistow - zobaczyc i w Polsce. Bo po co wyjezdzac do
        Egiptu, by ogladac stare
        kamienie - jak za blokiem leza tez kamienie, nie zabrane przed laty przez
        ekipe budowlana.
        I fakt, ze coraz wiecej nowobogackich Polakow podrozuje po swiecie - nie
        polepszyl poziomu "ksztalcenia
        przez podroze" spoleczenstwa polskiego.

I kto tu kogo opluwa .A po takim gościu spodziewać się można chyba czegoś
        innego skoro chwali się ,że promował się z historii kultury .
        • lowizda Re: do lowizdy -dodatek 19.01.03, 23:24
          Nie odpowiedziałaś na pytanie.
          • Gość: katowiczanka Re: do lowizdy -dodatek IP: trupek:* / 192.168.1.* 19.01.03, 23:33
            lowizda napisał:

> Nie odpowiedziałaś na pytanie.

Jak to nie . My tu jako gorole nie wywyższmy sie podałam Ci dwa przykłady
            czytałeś je ?
            • lowizda Re: do lowizdy -dodatek 19.01.03, 23:45
              Skoro tryskacie taką inteligencją ,dlaczego w Polsce jest tak żle ?
              • Gość: katowiczanka Re: do lowizdy -dodatek IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 00:00
                lowizda napisał:

> Skoro tryskacie taką inteligencją ,dlaczego w Polsce jest tak żle ?

czemu zmieniasz temat ?

Ale powiem Ci bo mamy złodziejski komunistyczny rząd i bardzo łatwowierny
                naród . Bitwa pod Monte Casino była przecież po konferencji Teheranskiej a
                mimo to Polacy poszli się bić .Ale myślę ,że kiedyś i my się opamiętamy i
                jako naród damy tej bandzie to co jej się należy . Każdy kij ma dwa końce .
                • lowizda Re: do lowizdy -dodatek 20.01.03, 00:05
                  Zmieniam temat bo,to jest fundament polskiego domu,który tkwi w narodzie.
                  -Wiesz jakie są te cechy,że wszystko się zawala ?
                  -Prawica też rządziła i jak było ?

• Gość: katowiczanka Re: do lowizdy -dodatek IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 00:13
                    lowizda napisał:

> Zmieniam temat bo,to jest fundament polskiego domu,który tkwi w narodzie.
                    > -Wiesz jakie są te cechy,że wszystko się zawala ?
                    > -Prawica też rządziła i jak było ?
                    >
                    To jak Ty jesteś taki mądry i uważasz ,że ta prawica to nie komuchy ,które do
                    1981 roku były w partii to sam sobie odpowiedz jak moja odpowiedź nie podoba
                    Ci się .Ogrągły stół to przecież była umowa ,teraz mu potem wy .A teraz jest
                    k..a MY .
                    • lowizda Re: do lowizdy -dodatek 20.01.03, 00:20
                      1) L.Wałesa komunista ?
                      2) Krzaklewski komunista ?
                      3) Kaczyńscy komuniści ?
                      4) Frasyniuk komunista ?
                      jeszcze tego troche jest
                      A Polska Prawica jest jeszcze gorsza,od lewicy (!)
                      Bo ci pierwsi jak kradną ,to pod płaszczykiem Katolicyzmu,Moralności itp
                      • Gość: mrW Re: do lowizdy -dodatek IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 20.01.03, 00:31
                        lowizda napisał:

> 1) L.Wałesa komunista ? - (odp.)zaszedl wysoko a pozniej wszystko spieprzyl!
                        > 2) Krzaklewski komunista ? - (odp.)zmienny zalezy od ukladow!
                        > 3) Kaczyńscy komuniści ? - (odp.) zmienni, kretacy, prawnicy do bani, gowno
                        zrobili, tylko chca sie do kasy dorwac!
                        > 4) Frasyniuk komunista ? - (odp.) zmienil sie kompletnie - ciezko powiedziec
                        ale tez kreci!

-Wszyscy krecili i kreco oprocz jednej osoby - jak myslicie jakiej?

> jeszcze tego troche jest
                        > A Polska Prawica jest jeszcze gorsza,od lewicy (!)
                        > Bo ci pierwsi jak kradną ,to pod płaszczykiem Katolicyzmu,Moralności itp
                        • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 00:39
                          Nie zgadnę ,powiedz .
                          • Gość: mrW Re: do mrW IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 20.01.03, 00:43
                            -byl jeden polityk, ktory mogl to wszystko dobrze ulozyc ale cwaniacy go
                            wyniuchali i musial zrezygnowac! - do dzis uwazam go za madrego!, mysle, ze
                            nie tylko ja
                            • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 00:47
                              Gość portalu: mrW napisał(a):

> -byl jeden polityk, ktory mogl to wszystko dobrze ulozyc ale cwaniacy go
                              > wyniuchali i musial zrezygnowac! - do dzis uwazam go za madrego!, mysle, ze
                              > nie tylko ja
                              podaj choć inicjały tego polityka .,bo dalej nie wiem .
                              • Gość: mrW Re: do mrW IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 20.01.03, 00:51

> Gość portalu: mrW napisał(a):
                                >
                                > > -byl jeden polityk, ktory mogl to wszystko dobrze ulozyc ale cwaniacy go
                                > > wyniuchali i musial zrezygnowac! - do dzis uwazam go za madrego!, mysle, z
                                > e
                                > > nie tylko ja
                                > podaj choć inicjały tego polityka .,bo dalej nie wiem .

-no wlasnie o to chodzi!, ze nie moge - bo jeszcze mnie posadza o jakas
                                propagande! - teraz roznie bywa
                                -OK, pierwsza imienia to "T"
                                • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 00:59

>
                                  > > Gość portalu: mrW napisał(a):
                                  > >
                                  > > > -byl jeden polityk, ktory mogl to wszystko dobrze ulozyc ale cwaniacy
                                  > go
                                  > > > wyniuchali i musial zrezygnowac! - do dzis uwazam go za madrego!, mys
                                  > le, z
                                  > > e
                                  > > > nie tylko ja
                                  > > podaj choć inicjały tego polityka .,bo dalej nie wiem .
                                  >
                                  > -no wlasnie o to chodzi!, ze nie moge - bo jeszcze mnie posadza o jakas
                                  > propagande! - teraz roznie bywa
                                  > -OK, pierwsza imienia to "T"

Ja się tam nie boję ,ale chyba nie Tadeusz Mazowiecki ,bo on właśnie przez
                                  swoją grubą kreskę wszystko zepsuł.
                                  • Gość: mrW Re: do mrW IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 20.01.03, 01:07
                                    -wlasnie to ten!, i uwazam, ze gdyby go doceniono to nie bylo by takich
                                    problemow jak teraz!
                                    • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 01:14

> -wlasnie to ten!, i uwazam, ze gdyby go doceniono to nie bylo by takich
                                      > problemow jak teraz!

Według mnie nie to nie .On powiedział o grubej kresce on też był w Partii.My
                                      nie mamy jeszcze uczciwych elit komuna wypaczyła ludzkie charaktery .
                                      • willi2 Re: do mrW 20.01.03, 01:16

I tez nigdy ich niebedziecie mieli.
                                      • Gość: mrW Re: do mrW IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 20.01.03, 01:21

>
                                        > > -wlasnie to ten!, i uwazam, ze gdyby go doceniono to nie bylo by takich
                                        > > problemow jak teraz!
                                        >
                                        > Według mnie nie to nie .On powiedział o grubej kresce on też był w
                                        Partii.My
                                        > nie mamy jeszcze uczciwych elit komuna wypaczyła ludzkie charaktery .

-Mazowiecki byl w Parti?????????, komunistycznej?????????
                                        -pierwsze slysze!
                                        • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 01:27

>
                                          > >
                                          > > > -wlasnie to ten!, i uwazam, ze gdyby go doceniono to nie bylo by taki
                                          > ch
                                          > > > problemow jak teraz!
                                          > >
                                          > > Według mnie nie to nie .On powiedział o grubej kresce on też był w
                                          > Partii.My
                                          > > nie mamy jeszcze uczciwych elit komuna wypaczyła ludzkie charaktery .
                                          >
                                          > -Mazowiecki byl w Parti?????????, komunistycznej?????????
                                          > -pierwsze slysze!

Według mnie był, potem oni troche wcześniej bo w 1968 oddawali legitymacje a
                                          np Balcerowicz dopiero w 1981 .
                                          • willi2 Re: do mrW 20.01.03, 01:29

I tak wszystkie politykiery w tym kraju majom was w rzici :)
                                            I bedom mieli ZAWSZE !!!!!!
                                            A najbardziej ci z prawicy ;)
                                          • Gość: mrW Re: do mrW IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 20.01.03, 01:32

>
                                            > > Gość portalu: katowiczanka napisał(a):
                                            > >
                                            > > > Gość portalu: mrW napisał(a):
                                            > > >
                                            > > > > -wlasnie to ten!, i uwazam, ze gdyby go doceniono to nie bylo by
                                            > taki
                                            > > ch
                                            > > > > problemow jak teraz!
                                            > > >
                                            > > > Według mnie nie to nie .On powiedział o grubej kresce on też był w
                                            > > Partii.My
                                            > > > nie mamy jeszcze uczciwych elit komuna wypaczyła ludzkie charaktery .
                                            > >
                                            > > -Mazowiecki byl w Parti?????????, komunistycznej?????????
                                            > > -pierwsze slysze!
                                            >
                                            > Według mnie był, potem oni troche wcześniej bo w 1968 oddawali legitymacje a
                                            > np Balcerowicz dopiero w 1981 .

-z tego co mowia przyjaciele z bylej Solidarnosci to nie byl ale sprawdze to
                                            zetelniej!, jezeli okaze sie, ze byl z wlasnej woli to juz zglupialem!!!!!
                                            • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 20.01.03, 01:36

>
                                              > >
                                              > > > Gość portalu: katowiczanka napisał(a):
                                              > > >
                                              > > > > Gość portalu: mrW napisał(a):
                                              > > > >
                                              > > > > > -wlasnie to ten!, i uwazam, ze gdyby go doceniono to nie by
                                              > lo by
                                              > > taki
                                              > > > ch
                                              > > > > > problemow jak teraz!
                                              > > > >
                                              > > > > Według mnie nie to nie .On powiedział o grubej kresce on też by
                                              > ł w
                                              > > > Partii.My
                                              > > > > nie mamy jeszcze uczciwych elit komuna wypaczyła ludzkie charakt
                                              > ery .
                                              > > >
                                              > > > -Mazowiecki byl w Parti?????????, komunistycznej?????????
                                              > > > -pierwsze slysze!
                                              > >
                                              > > Według mnie był, potem oni troche wcześniej bo w 1968 oddawali legitymacje
                                              > a
                                              > > np Balcerowicz dopiero w 1981 .
                                              >
                                              > -z tego co mowia przyjaciele z bylej Solidarnosci to nie byl ale sprawdze to
                                              > zetelniej!, jezeli okaze sie, ze byl z wlasnej woli to juz zglupialem!!!!!

Sprawdź ,bo nieraz pamięć ludzka zawodzi .
    • silesius Narod 20.01.03, 01:43
      wedlug www.encyklopedia.pl

Naród, utworzona w procesie historycznym trwała wspólnota ludzi, która powstała
      w wyniku współżycia jednostek, rodzin i grup w określonych warunkach
      przyrodniczo-biologicznych oraz ukształtowała rozumiane przez siebie i
      przekazywane z pokolenia na pokolenie:

1) potrzeby, emocje i wyobrażenia;
      2) ich artykulację - język (zarówno w wąskim, jak i szerokim tego słowa
      znaczeniu);
      3) środki i sposoby ich zaspokajania, nadając im swoisty dla własnego poznania
      sens kulturowy.

Wspólnota potrafi chronić swą integralność tak przed zagrożeniami zewnętrznymi,
      jak i wewnętrznymi, a tym samym dąży do utworzenia państwa na zajmowanym przez
      siebie terytorium, w sytuacji zaś utraty państwowości umie pielęgnować i
      rozwijać więzi (obyczaje, język, kulturę itp.) i zmierza bądź to do odzyskania
      niepodległości, bądź też do zapewnienia sobie politycznych gwarancji autonomii
      bytu narodowego, jeśli została zmuszona do emigracji poza tereny, na których
      jako naród się ukształtowała.

W literaturze politycznej i naukowej występuje termin naród co najmniej w dwóch
      znaczeniach: jedno jest typowe dla krajów Europy Zachodniej, głównie
      anglosaskiej, drugie dla Europy Środkowej i Wschodniej:

1) naród jest to zbiorowość obywateli państwa, która osiągnęła wysoki stopień
      organizacji politycznej i kultury. Angielski termin nation oznacza przede
      wszystkim obywateli państwa bez względu na ich przynależność etniczną.

Takie rozumienie narodu przyczyniło się do utworzenia pojęcia naród amerykański
      w rozumieniu obywatele państwa amerykańskiego. Na podobnej zasadzie starano się
      rozwinąć i utrwalić w latach 70. i 80. XX w. pojęcie naród radziecki, wpisane w
      dokumenty XXV Zjazdu KPZR, a następnie w konstytucję ZSRR.

2) naród jest zbiorowością, która była zdolna do ukształtowania (i jest zdolna
      do kontynuowania i rozwoju) własnej kultury, w jej ramach literatury, sztuki,
      nauki, norm etycznych i estetycznych, zasad porozumiewania się i współżycia, co
      decyduje o tym, że narody mogą istnieć jako odrębne zbiorowości nawet wtedy,
      gdy są pozbawione przez dłuższy czas własnego państwa.

Z powyzszych okreslen w literaturze politycznej í naukowej definicja druga jest
      wlasciwa dla Europy Srodkowej i Wschodniej. Slazacy odpowiadaja w pelni
      powyzszym kryteriom.

Silesius
    • silesius Narodowość 20.01.03, 01:52
      wedlug www.encyklopedia.pl

Narodowość, identyfikowany z obywatelstwem lub z etniczno-kulturową
      przynależnością obywateli, żyjących w obrębie społeczeństwa danego państwa,
      czyli mniejszościami narodowymi.

W prawie międzynarodowym nie ma precyzyjnej definicji mniejszości. Dokumenty
      jedynie określają, że w państwach, w których istnieją “osoby należące do
      mniejszości etnicznych, religijnych lub językowych nie będą pozbawione prawa do
      własnego życia kulturalnego, wyznawania i praktykowania własnej religii oraz
      posługiwania się własnym językiem” (art. 27 Międzynarodowego Paktu Praw
      Obywatelskich i Politycznych, Nowy Jork 1966), a także “zapewni się im warunki
      rozwijania ich tożsamości” (Deklaracja ONZ, Nowy Jork 1992).

Czy Slazakow chce ktos widziec jeszcze jako tylko mniejszosc etniczna, czy juz
      jako narod, pozostaje bez wiekszego znaczenia, gdyz wobec zobowiazania panstwa
      do zapewnienia "warunkow rozwijania ich tozsamosci" wyksztalcenie sie narodu
      slaskiego bylo/jest/bedzie nieuniknionym etapem.

Oczywiscie panstwo moze probowac sprzeciwiac sie - ewentualnie pod presja
      czesci obywateli - takiemu procesowi, co spowodowac moze sankcje miedzynarodowe
      wobec takiego panstwa.

Silesius

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka