Gość: gloria IP: 213.25.194.* 04.07.06, 12:18 Witam, Moje pytanie dotyczy czasu oczekiwania na mieszkanie z zasobow katowickiego TBS. Niedawno zlozylam wniosek na mieszkanie (male, do 40 m). Jakie sa wasze doswiadczenia? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zgredek_ojejku Re: TBS w Katowicach 06.07.06, 10:47 Wszystko zależy od tego czy budynek jest w planach czy już w budowie.. Jak w budowie to w przeciągu roku, półtora powinien już być gotowy. A może nawet szybciej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: TBS w Katowicach IP: 195.116.202.* 06.07.06, 11:58 witam. a czy wiesz jaki jest koszt utrzymania takiego mieszkania? chodzi mi o juz wszystkie oplaty? Bo sie waham nad TBS w Katowicach, albo wynajmem gdzies w okolicy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: TBS w Katowicach IP: *.chello.pl 06.07.06, 12:15 Ja juz mieszkam w TBS ale nie czekałem na jakies cuda z przydziału(nie mam cioci w UM ani wujka w UW )więc zakupiłem na zasadzie partycypacji czyuli mieszkanie 44 m partycypant wpłaca ok 15 tys zł ale dzieki temu wybiera na którym miejscu chce ,z której strony i już .Czynsz plus opłaty(prad mc 70zł 2 os) woda,tv,ochrona,monitoring oraz sprzątanie(niestety to jeden minus czasami myte na odwal sie wodą a nie jakimś środkiem do mycia) to wydatek ok 580zł wszystko więc nie narzekam .Pozdrawiam i jak co to uderzaj do TBS na Krasińskiego bo wg mnie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: TBS w Katowicach IP: 195.116.202.* 06.07.06, 14:20 No to nawet OK. A czy w tym jest kwota jakies raty co sie splaca za TBS? Bo w sumie to /chyba?/ malo placisz. Slyszalem o jakis chorendalnych oplatach za mieszkania w TBS. A z tego co tu piszesz, to oplaty wcale nie sa wieksze niz w normalnym bloku spoldzielczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: TBS w Katowicach IP: *.chello.pl 06.07.06, 21:01 Spłacany jest kredyt ,a co do możliwosci wykupu to po 15 latach za procentową wartosc bedzie mozna wykupic jak sie partycypowało.A co do oplat to masz racje jest jak obok na Paderewie,wiec polecam .A co do "Słyszenia" to my stalismy z 3 dni w kolejce i mam ładne mieszkanie i jestem zadowolony .Jak jest szanas to trzeba ja wykorzystac bo inaczej to potem sie tylko slyszy marudzenia. naRa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrikava Re: TBS w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 10:30 przepraszam jaka mozliwośc wykupu? w katowicach? tam tylko słycahc ze nie ma takiej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
gloria79 Re: TBS w Katowicach 07.07.06, 11:52 Dzieki za info :) ja zlozylam wniosek na mieszkanie o raczej malej powierzchni, jestem sama wiec i tak prawdopodobnie nie dostalabym wiekszego niz 45 m. We wniosku zaznaczylam kilka lokalizacji, nie interesuja mnie wylacznie nowobudowane mieszkania, moga byc te, ktore juz sa wybudowane. Moze dzieki temu bede krocej czekac. W TBS na Krasinskiego powiedzieli mi, ze moge czekac okolo roku. Szczerze mowiac nie wiem nic na temat partycypacji, ale jestem przygotowana na to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: TBS w Katowicach IP: *.chello.pl 07.07.06, 13:51 To dziwne bo mój kumpel tam złozył dokumenty i na jesien sa mieszkania na Zawodziu ul Marcinkowskiego(partycypuje ok 20 tys wpłata i na jesien odbiór) a w przyszłym roku mają powstac mieszkania tez obok Krasinskiego .Proponuje zapytac sie jeszcze raz i osobiscie do jakies kumatej osoby bo tam jest kilka takich troche z kosmosu w stylu "ja nic nie wiem " Odpowiedz Link Zgłoś
gloria79 Re: TBS w Katowicach 10.07.06, 10:40 Hm... Tak sie sklada, ze mieszkam na Zawodziu, na przeciwko Marcinkowskiego... Jakos szczegolnie nie przygladam sie pracom budowlanym, ale nie sadze, zeby byla szansa na oddanie tych budynkow w tym roku... sprawdze to jeszcze dzisiaj :) W TBS powiedziano mi, ze w tym roku bedzie oddane tylko kilka mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inz Re: TBS w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 07:44 na marcinkowskiego chca oddac tylko pierwszy budynek na jesien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrikava Re: TBS w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 10:27 Im później złozysz wnisoek tym gorzej dla Ciebie. Obecnie na liście jet juz ok.250 osób. W tym roku bez partycypacj - czyli za samą kaucją - 12 krotnośc czynszu -mieszkania otrzyma 6 rodzin. W przyszłym roku ile nie wiadomo jeszcze,ale faktem jest ze sporo w przyszłym roku zaczna budować. W tym roku partycyoacja wynosiła 20% wartosci oddtiowrzeniowje mieszkania. Tylko ze z tego co wiem to tych mieszkań w Katowicach NA PEWNO NIE BĘDZIE MOZNA WYKPUIĆ. Jak dotąd partycypacja nie podlegała także zwrotowi. Wiec chyba kaucja jest jednak lepszym wyjściem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: TBS w Katowicach IP: *.chello.pl 14.07.06, 17:53 Ale jak masz partycypacje mozesz sobie wybrac gdzie chcesz miec swoje M,a co do kasy wystarczy że główny najemca wyznaczajacy partycypanta zmieni go czyli zmieniam mieszkanie na inne a moj ojciec,matka(głowny partycypant) wyznacza pana X czyli daje info znajomym: wracasz mi te ok 25tys i masz swoje mieszkanie i juz problem z głowy a kaucja no przepraszam nie mam cioci ani wujka w UM albo UW wiec na to nie liczyłem i nie licze bo licze sam na siebie ;-) i tyle w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: TBS w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 04:10 Mieszkam w TBS, ale niestety niestać mnie na utrzymanie mieszkania 52 m. Szukam kogoś, kto będzie je ode mnie chciał przejąć gg 3369122 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kija Re: TBS w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 23:22 Sorki,ktoś do mnie odezwał się na gg, alemnie totalnie zresetowało, proszę o ponowny kontakt :-) Odpowiedz Link Zgłoś