Dodaj do ulubionych

Śląski bełkot w TV Katowice

14.07.06, 13:43
Powiem wam szczerze... że już nie moge znieśc tego śląskiego bełkoty w TV K-
ce... czy mogli by oni mówić tam po normalnemy? A przy okazji pozdrowionka
dla pani Wioletty Grabowskiej, najlepsze wg mnie prezenterki katowickich
aktualnośći.
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 14:03
      wlacz TV TRWAM, bedziesz miala spokoj...
      • cirano Re: Śląska gwara,juz lepiej 14.07.06, 14:07
        Zwariowala baba. Czy ryk krow podoba sie lepiej? To w lubelskie sie wynos!
    • iberia30 Re: Śląski bełkot w TV Katowice 14.07.06, 14:21
      zatrudnij tlumacza, zeby ci przelozyl z naszego na polski :-).
      • Gość: raper Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 21:39
        Abo na "gwara" jynzyka polskigo:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=44817475&a=45245874
    • Gość: Pytek [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 15:03
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • rico-chorzow Re: Śląski bełkot w TV Katowice 14.07.06, 16:51
      lubliniczanka napisała:

> Powiem wam szczerze... że już nie moge znieśc tego śląskiego bełkoty w TV K-
      > ce... czy mogli by oni mówić tam po normalnemy? A przy okazji pozdrowionka
      > dla pani Wioletty Grabowskiej, najlepsze wg mnie prezenterki katowickich
      > aktualnośći.

camou,je to richich źly?
    • Gość: eug50 Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.wifi / *.domainunused.net 14.07.06, 17:37
      Ło pieronie , to co pedzieć ło radioku ze Deutsch Piekar te tam dopiero
      swandrają .
    • Gość: tadeusz Ty sie najpierw po "normalnemy" naucz pisać IP: *.kg.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 20:13
      Ucz się języków obcych a nie marudź, wrócą tu Niemcy będziesz miała jak znalazł
      • Gość: buehee [...] IP: *.compnet.com.pl 24.07.06, 15:24
    • Gość: Kaśka Re:są gusty i guściki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 21:09
      Skoro lubisz akcentowanie wyłącznie pierwszych sylab u tej pani, to twój gust z
      językiem polskim ma raczej niewiele wspólnego.....
    • fajna_myszkowianka Re: Śląski bełkot w TV Katowice 14.07.06, 22:32
      Tak ja juz od dawna nie oglądam tego badziewia w tv3 katowice ciągle cos
      zapodają po śląsku co jest tym smieszniejsze , że Górny Śląsk to tylko 48% tego
      województwa , a autochtonów którzy wladają tym narzeczem to chyba mozna w kilku
      setkach tysiecy policzyć jesli wogóle tylu ich jest! Koleja sprawa to
      prostactwo prezenterów , którym sie wydaje , że to "województwo śląskie" to
      cały śląsk i gadaja takie farmazony odnosnie małopolskich ziem tego tworu jak
      moj Myszków czy Częstochowa ,Zawiercie , Kłobuck itp., "że to niby u nich na
      śląsku" słowo daje stado baranów niedouczonych)))
      • Gość: szwargaua W TV Katowice po górnośląsku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 22:51

W coukos'ci mouciy reht!

Ale przeca to sprawjoouy Polouki, a niy My - Goornoszloonzouki.
        • holtze Re: W TV Katowice po górnośląsku! 15.07.06, 01:56
          takie posty jak tej lublinicznki, myszkowianki czy jak im tam to najlepszy
          dowod na to ze slazacy sa przesladowani w swojej wlasnej ojczyznie. w europie
          szanuje sie mniejszosci wiec miejmy nadzieje ze niedlugo za podobne
          rasistowskie wybryki bedziemy takie lublinianki i myszkowianki pozywac do sadu.
          czy wy dziewczyny slyszalyscie kiedys zeby ktos na slasku wysmiewal wasza
          polska telewizje i wasz jezyk?
          ale to chyba jeden z dowodow bycia prawdziwym polakiem: posmiac sie i wyszydzic
          czeski, ruski czy slaski bo to przeciez takie smieszne jak ktos tam belkocze...
          • cirano Re: W TV Katowice po górnośląsku! 15.07.06, 06:53
            Niy idzie sie z tym niy zgodzic - Holtze.
            Ta cholerno polsko myntalnosc, ta niychync do wszyskigo co niy z moji wsi dala
            tu zas upust.
          • lubliniczanka Re: W TV Katowice po górnośląsku! 15.07.06, 10:03
            haha rasistowskie wybryki... buahaha jestescie żałośni... jak wszyscy ze
            ślunska.

Zgodze sie w z myszkowianką.
            • amoremio Re: W TV Katowice po górnośląsku! 15.07.06, 10:33
              Co hadziaj nie zna, tego nie je......

No i jak masz inne zdanie,
              to jestes w tym polskim kraju
              Zydem, faszysta albo komunista.

-----

A rzadza w nim goscie z ZOO,
              ale to juz inny tragikomiczny temat....
              Miejmy nadzieje, ze historycznie krótki.
            • Gość: eug50 Re: W TV Katowice po górnośląsku! IP: *.wifi / *.domainunused.net 15.07.06, 12:57
              Ludzie to jest zaraźliwe bo lublniczanka juz tez próbuje godać ale i to jeszcze
              słabo wyłaźi heheheheh
            • Gość: Sztuka Re: W TV Katowice po górnośląsku! IP: *.sanetja.pl 15.07.06, 16:40
              Yhy ja przepraszam bardzo ale uważam, że kompleks to mają ślązacy.... bo tylko
              czereśniaki moga wymyślać jakieś bzdurne narodowości, śmieją sie z was wszyscy
              od pomorza po tatry
              • Gość: eug50 Re: W TV Katowice po górnośląsku! IP: *.wifi / *.domainunused.net 15.07.06, 16:46
                Oczywiście bez Kaszubów ,Górali,Łemków,Mazurów, Kurpiów,itd
              • Gość: Olo Re: W TV Katowice po górnośląsku! IP: *.kat.3s.pl 15.07.06, 17:36
                wszyscy, tzn ile sztuk?
              • Gość: kotek Re: W TV Katowice po górnośląsku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:28
                Gość portalu: Sztuka napisał(a):

> Yhy ja przepraszam bardzo ale uważam, że kompleks to mają ślązacy.... bo
                tylko
                > czereśniaki moga wymyślać jakieś bzdurne narodowości, śmieją sie z was
                wszyscy
                > od pomorza po tatry
                i dlatego o tych śmiejących się napisał już PE
                wiadomosci.onet.pl/1342998,2677,kioskart.html
                a to co napisał już raczej nie jest do śmiechu
                • rico-chorzow Re: W TV Katowice po górnośląsku! 17.07.06, 07:04
                  Gość portalu: kotek napisał(a):

> Gość portalu: Sztuka napisał(a):
                  >
                  > > Yhy ja przepraszam bardzo ale uważam, że kompleks to mają ślązacy.... bo
                  > tylko
                  > > czereśniaki moga wymyślać jakieś bzdurne narodowości, śmieją sie z was
                  > wszyscy
                  > > od pomorza po tatry
                  > i dlatego o tych śmiejących się napisał już PE
                  > wiadomosci.onet.pl/1342998,2677,kioskart.html
                  > a to co napisał już raczej nie jest do śmiechu

Kotku:)),wybrał Pani/Pan bardzo dobry artykuł na temat........polskiego
                  nacionalizmu,polskiej nietolerancji - gwarantuję,podam go dalej -,prawda,wielu
                  ludzi się z takich Polaków śmieje i to nie tylko w Polsce:)
            • Gość: norbet Re: W TV Katowice po górnośląsku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 09:30
              zas namieszane ,GOROLE WERBUSY jak tego nie trowcie, tej gotki to raus ze
              szlońskatu Was nikt nie dzierży
            • Gość: Urlich Ave Silesia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 20:10
              Po pierwsze slask wypracowal swoj jezyk ne po to aby jakis troglodyta z
              kongresowki uczyl nas co jest ladne a co nie. a rada wujka odemnie jest taka ze
              lepiej patrzaj na swoje telewizje i oceniaj jak chcesz bo tu sedziego nam nie
              trzeba.
            • ziut7 [...] 20.07.06, 21:06
            • ziut7 [...] 20.07.06, 21:09
            • Gość: slimak Re: W TV Katowice po górnośląsku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.06, 14:13
              ty jestes żałosna razem ze swoim zapuszczonym i zacofanym województwem :)
      • amoremio Re: Śląski bełkot w TV Katowice 15.07.06, 10:29
        a autochtonów którzy wladają tym narzeczem
        to chyba mozna w kilku setkach tysiecy policzyć
        -------------
        I dlatego nie maga miec swojego programu ?
        Pozatym sprawdz, co oznacza slowo "autochton" i sie zastanów....
      • amoremio Re: Śląski bełkot w TV Katowice 15.07.06, 10:29
        I Slask pisac mi z duzej !!!!!
      • ziut7 Re: Śląski bełkot w TV Katowice 17.07.06, 06:43
        Jak sie wam nie podobato puść radio Marija
      • Gość: ~?~ Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 19.07.06, 15:36
        Mam jedno pytanie. Na jakiej podstawie pani okresla procentowosc tj.48% ? To
        bardzo ciekawy procent. A dlczego pani chce pozbyc Slask slskosci. Ja jestem
        osoba toleracyjna. Jak widac nie pisze po slasku gdyz pisze do pani i szanuje
        panska kulture. Ja czesto bywalem zaproszony do Romow( Cyganow) na
        przedstawienia ich kultury, ich piesni i obyczaje. Czesto bylem (Wroclaw) u
        ludzi z Lwowa. Sluchalem ich mowy. Ale w tym wszystki nie robie posmiewiska
        lecz szanuje ich mowe (Gware) ich obyczaje. A dlczego pani i wielu przeciwnikow
        nie macie poszanowania do Gwary Slaskiej? Wielu slazakow jak sa poza slaskiem
        mowa i nie awiszuja sie slaskim? Bo maja poszanowanie do drugich.Oj nie ladnie.
      • Gość: Kobieta Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.albyny.east.verizon.net 24.07.06, 06:26
        Masz racje- odnosze takie same wrazenie!
        Co jeden to WIEKSZY CUD NATURY Z MOZGIEM PTAKA !!!
        Dziwie sie tylko,ze nie ma komu sie z ta Plaga uporac raz na zawsze( mam na
        mysli- w redakcji gazet i telewizji polskiej???).

pozdrowienia z USA- LUCKY LUCY!
    • ertom1 Re: Śląski bełkot w TV Katowice 15.07.06, 10:45
      Mieszkam w woj. śląskim, ale nigdy w życiu nie będę oglądać programu III.
      Śląska gwara brzmi jak bęłkot pijaka - obleśne!!! Popieram i dołanczam się do
      Lubliniczanki.
      • Gość: czytelniczka Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.f.ppp-pool.de 15.07.06, 11:50
        ertom1 jak ty tam tylko mieszkasz to lepiej wracaj tam gdzie mozesz zyc, a nie
        tylko mieszkac, bo Slask jest dla Slazakow miejscem gdzie oni zyja a nie tylko
        mieszkaja maja wiec prawo tak rozmawiac jak sie z dziada pradziada na Slasku
        rozmawialo. Starczy juz wiecznego polonizowania Slaska. Slaski jezyk
        zawierajacy slowa pochodzenia zarowno niemieckiego, polskiego jak i czeskiego
        jest dla Slazakow najwiekszym dobrem i jest dowodem na to, ze Slazacy sa
        najbardziej tolerancyjnymi ludzmi w Europie. Jedz tam gdzie mowia twoja
        gwara!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: karl Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 12:02
          Ty droga czytelniczko już na Śląsk pewno nie wrócisz i dobrze. Gdybyś wróciła
          zrozumiałabyś, że tu nikt po śloonsku już nie mówi. Ta gwara już dawno zamarła,
          używają jej tylko zupełnie niewykształceni mieszkańcy śląskich slamsów.
          Propagowanie jej w TV czy w radiu brzmi jak propagowanie życia w skansenach.
          • Gość: pinga Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 12:34
            Gość portalu: karl napisał(a):

> Ty droga czytelniczko już na Śląsk pewno nie wrócisz i dobrze. Gdybyś wróciła
            > zrozumiałabyś, że tu nikt po śloonsku już nie mówi. Ta gwara już dawno
            zamarła, używają jej tylko zupełnie niewykształceni mieszkańcy śląskich slamsów.
            > Propagowanie jej w TV czy w radiu brzmi jak propagowanie życia w skansenach.

Carlik, musa ci pedziec isz trocha bzdis, wiync ciynszko takie brednie
            komyntować. Jo i moja familio mieszkomy tu od kilku stuleci i wiymy trocha
            lepiej, ze dialekt slaski przezywa lostatnio renesans, ba coraz wiecej modych
            ludzi cyni sobie znajomosc naszej gwary.
            Pyrsk!
          • Gość: miwik Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 12:46

> Ty droga czytelniczko już na Śląsk pewno nie wrócisz i dobrze. Gdybyś wróciła
            > zrozumiałabyś, że tu nikt po śloonsku już nie mówi. Ta gwara już dawno
            zamarła,

czyli pokazujesz że największym nieszczęściem dla Śląska jest Polska bo podobno
            śląski przetrwał setki lat z dala od Polski a wymarł dopiero jak przyszła
            Polska. Ładnie tak źle pisać o Polsce?

>
            > używają jej tylko zupełnie niewykształceni mieszkańcy śląskich slamsów.

i znowu antypolonizm. Sugerowanie że Polak to ksenofob i szowinista skoro uważa
            że wykształceni mówią po polsku a śląski jest zarezerwowany dla ludzi
            niewyksztłconych.

> Propagowanie jej w TV czy w radiu brzmi jak propagowanie życia w skansenach.

patrz początek

p.s.mój wykładowca lubił fragmenty wykładu mówić po śląsku. Jakoś trudno mi
            uwierzyć że jest osoba niewykształconą
            • Gość: elizzza Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: 82.160.102.* 20.07.06, 09:33
              Wiesz wydaje mi się, że ten wykładowca strasznie dyskryminował osoby, które
              mówiły czystą polszczyzną i musiały słuchać wykładu po śląsku, pewnie nic z
              tego nie zrozumiały. No to faktycznie nie świdaczy może o tym, że był
              niewykształcony, ale że niekulturalny to napewno.
              • rico-chorzow Re: Śląski bełkot w TV Katowice 20.07.06, 09:51
                Gość portalu: elizzza napisał(a):

> Wiesz wydaje mi się, że ten wykładowca strasznie dyskryminował osoby, które
                > mówiły czystą polszczyzną i musiały słuchać wykładu po śląsku, pewnie nic z
                > tego nie zrozumiały. No to faktycznie nie świdaczy może o tym, że był
                > niewykształcony, ale że niekulturalny to napewno.

A kery to bou?
              • Gość: miwik Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 23:14
                hehe, podobno śląski to staropolski język którego wszyscy rozumieją.hehe

Nikt nic nie stracił z wykładu. Po polsku powtórzył
              • settembrini Re: Śląski bełkot w TV Katowice 20.07.06, 23:52
                byl kilka lat temu pewien film... nieistotny tytul, chcialbym jednak przywolac
                pewna scene. francuski student wyjechal na stypendium do barcelony. mowil po
                francusku, jednak gdy pojawil sie na zajeciach, wielkie bylo jego zdziwienie,
                gdy niczego nie umial zrozumiec. a to dlatego ze wykladowca prowadzil zajecia w
                j. katalonskim. i to jego swiete prawo.
                • settembrini Re: Śląski bełkot w TV Katowice 20.07.06, 23:55
                  mialo byc- mowil po hiszpansku :)
                • felinecaline Re: Śląski bełkot w TV Katowice 21.07.06, 16:22
                  Bo we Francji jezyki regionalne sa uwazane za czesc spuscizny narodowej, ludzie
                  sa do nich przywiazani i za punkt honoru w swojej okolicy uznaja podtrzymywanie
                  tradycji ich uzywania, tak samo jest w bretanii, gdzie istnieje siec
                  szkol "divan" (prosze niekojarzyc z zadnym dywanem, to tylko zabawna
                  zbieznosc) - w ktorych to szkolach nauka odbywa sie w JEZYKU(tak oficjalnie
                  uznanym a nie traktowanym jako gwara czy "narzecze") bretonskim, sa na poludniu
                  szkoly landue d'oc a w prowansji panuje wrecz kult Mistrala - regionalnego
                  poety pisujacego w tym jezyku. jest jeszcze "patois" (gwara) alzacka,
                  lotarynska, , korsykanska czy szereg innych, jest zargon paryski
                  a "najczystszym " francuskim bez regionalnego akcentu czy nalecialosci wladaja
                  mieszkancy dawnej "doliny krolow" czyli Andegawenii i Turenii.
                  A dla Polaka? Jaki jest polski stosunek do tej naszej "spuscizny" Ano,
                  tradycje spuscic w WC, po czym wziac walec i wyrownac. Nie gratuluje.
            • Gość: Ewa Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 22:31
              > p.s.mój wykładowca lubił fragmenty wykładu mówić po śląsku. Jakoś trudno mi
              > uwierzyć że jest osoba niewykształconą>

Moje śląskie koleżanki z uczelni w zasadzie komunikowały się z innymi po
              polsku, ale gdy się ze sobą kłóciły momentalnie przechodziły na śląską gwarę. I
              przyznam szczerze, każdy na to czekał;-))) De gustibus non est disputandum, a
              mnie śląska gwara się podoba.
              • rico-chorzow Skoro gwara śląska jest tak kontrowersyjna, 22.07.06, 02:12
                to może śląski język pomoże:)

Gůrny Ślůnzek, rostomjyuy Hajmatland!
                Z Anaberga widźiš go až po sům rant.
                I w nojgoršy čas tam ludźie wjerne sům;
                Za ta Źymjo wšycko, co nojdrogše, dům.

Tam, kaj w šachće migo jyno šole ćyń,
                Tam, kaj flama z werku nocka mjyńi w dźyń,
                Tam, kaj w ćymnych chaupach dycki jasno je,
                Tam, podwjela žyćo, myślům wrocům śe.

Tam, kaj śmjerć to čynsto je bergmůna los,
                Kaj kobjytki skrůmne, gryfnych dźouškůw moc,
                Tam, kaj wele houdy stou fatrowy dům,
                Tam žech zowdy důma, tam můj Hajmat mům.
            • Gość: ohyd Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.ds1-gjp.adsl.cybercity.dk 29.08.06, 18:06
              Ja nie mam nic przeciwko gwarze śląskiej. Ale telewizja to nie śląska tylko
              telewizja regionalna. Wspólna dla większego obszaru niż Śląsk. Męczy mnie
              zbytnie forsowanie gwary szczególnie na antenie TV Katowice.
              Oczywiście tradycję trzeba zachowywać i bartdzo dobrze że istnieją audycje
              typowo "ślązackie", powinno ich być dużo, żeby ta gwara nie zaniknęła. Ale na
              Boga, przesadą jest używanie jej jako języka obowiązkowego w audycjach
              "ogólnoregionalnych".
              Nie można zapomnieć że telewizja Katowice nadaje nie tylko dla Górnego Śląska i
              Opolszczyzny, ale także dla Podbeskidzia i znacznych połaci historycznej
              Małopolski n iewiele ze sląskiem mającej wspólnego (w tym także Zagłębie, ziemia
              Myszkowska, Częstochowa).
              A wypowiedzi osób My som ze Slunska duśc naszej dyskryminacji itp są po prostu
              żałosne i zajeżdżają skrajną ignorancja, lekceważeniem sąsiadów i całkowitym
              brakiem wyobraźni.
              Największym problemem w tym wszystkim są właśnie tacy "Ślązacy", którzy po
              nadaniu niezwykle omyłkowej nazwy województwu o której swego czasu grzmiało
              stado geografów i historyków (Górny Śląsk to zdecydowana mniejszość województwa
              jak również zdecydowana większość Śląska lezy poza województwem śląskim,
              podobnie jak największe obecne zakłamanie że stolicą Śląska są Katowice - choć
              każdy po podstawówce powinien sobie zdawać sprawę że stolicą był jest i zawsze
              będzie Wrocław) zaczęli się wywyższać, zadzierać nosa i obrażać wszystkich dookoła.
              Tacy ludzie przynosza wstyd regionowi i samej narodowości śląskiej, bo
              narodowość ta (patrząc po niemal wszystkich osobach jakie znam ja i moi znajomi)
              jest jedną z najbardziej towarzyskich, gościnnych, uprzejmych i uczciwych w
              Europie(a trochę tej Europy i wspólnot lokalnych zjeździłem).
              • Gość: Hanek Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.m.pppool.de 29.08.06, 19:58
                Panoczku jak chcecie pooglondac czysto po polsku to mocie tyla innych programow
                telewizyjnych co spelniajom wasze wymagania a gwary niy trza sie wstydzic i jom
                pielyngnowac bo dom Wom taki beispiel: przijecholech na pora tydni do dom
                czowiek sie trefio to z tym to z tamtym i zodyn niy poradzi juz godac kozdy ino
                mouwi.
                Pytom sie karlusow od mojyj szwgierki a poradzicie co pedzioec po naszymu - a
                unkel lod kogo sie to momy nauczyc dyc mama juz niy poradzi , a w szkole i na
                religi muszymy mouwic zamiost godac .
                To moze terozki sie te mlode przinojmij z telewizyji nauczom.
                A jak komus niy pasuje program telewizji Katowice i godanie w nij po slonsku
                to zawsze mo aternatywa i poradzi przeciepac na inny.
                Co do tych stolic to mozna panoczku polemizowac bo jak mi wiadomo Wroclaw to
                stolica Dolnego Slaska i z Gornym Slaskiem i Katowicami niy mo nic wspolnego ,
                ale prosza mie wyprowadzic z bledu .

to pyrsk ludkowie
          • Gość: czytelniczka Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.f.ppp-pool.de 15.07.06, 13:11
            szkoda karl, ze nie chcesz slyszec i widziec co sie wokol ciebie dzieje. Ja sie
            bardzo ucieszylam gdy bylam znowu na Slasku, ze jezyk slaski powraca, ze mozna
            go slyszec w autobusach, w sklepach i w wielu innych miejscach. Ale jak sie
            czlowiek ogranicza tylko do swoich czterech scian, swojego samochodu i kregu
            najblizszych znajomych a wszystkich pozostalych ludzi zwlaszcza mowiacych innym
            jezykiem uwaza za polglowkow to niestey traci poczucie rzeczywistosci. Ja moge
            tylko powiedziec, ze jezyk polski byl dla mnie pierwsza obca mowa, ktora
            musialam!!! w wieku lat siedmiu opanowac, ale za to nawet w czasie cwiczen na
            studiach uzywalam czesto slaskiego nie mowiac juz o tym, ze wykorzystywalam
            kazda okazje zeby mowic po slasku w codziennych kontaktach ze znajomymi i
            nieznajomymi.
          • Gość: Olo Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.kat.3s.pl 15.07.06, 13:57
            bredzisz karl. Jesteś trochę oderwany od rzeczywistości skoro uwązasz, ze po
            śląsku gadają wyłącznie niziny społeczne. Zejdź na ziemie i pojeździj troszkę
            po Śląsku!
            • arnold7 Re: Śląski bełkot w TV Katowice 15.07.06, 14:38
              Jest kilka firm, z ktorymi negocjacje prowadzimy wylacznie w jezyku slaskim, a
              ludzie podejmujacy tam decyzje sa mocno wyksztalceni i przy tym cenia sobie
              znajomosc godki u kontrahenta. Z doswiadczenia wiem, ze w jezyku slaskim rozmowa
              jest o wiele bardziej konkretna niz w gwarze polskiej, a co za tym idzie, mniej
              czasu zajmuje dogranie szczegolow.
              • Gość: karl Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 08:38
                Dziękuje wam pięknie za rzeczowe uwagi, jednakże nie mogę się z nimi zgodzić.
                Wiele podróżuję po Śląsku, spotykam się w związku z tym z wieloma ludźmi.
                Praktycznie nie słyszę gwary śloonskiej na ulicach. Tym bardziej nie ma jej w
                rozmowach biznesowych. To jest folklor, nie warty w obecnych czasach
                kultywacji, nie warty uczenia. To, że pewna grupa ludności Śląska jeszcze się
                nim posługuje świadczy tylko o jej alienacji ze społeczeństwa (stąd moja uwaga
                o slumsach). Może rzeczywiście w pewnych zawodach można się dobrze dogadać po
                śloonsku, ale nie powiem w jakich bo znowu będziecie chcieli się obrażać.

Droga czytelniczko, z daleka zawsze widać ładniej i piękniej niż jest w
                rzeczywistości, widać to co się chce widzieć i przecież nie mam o to do ciebie
                pretensji.
                • rico-chorzow Re: Śląski bełkot w TV Katowice 16.07.06, 09:34

> Dziękuje wam pięknie za rzeczowe uwagi, jednakże nie mogę się z nimi zgodzić.
                  > Wiele podróżuję po Śląsku, spotykam się w związku z tym z wieloma ludźmi.
                  > Praktycznie nie słyszę gwary śloonskiej na ulicach. Tym bardziej nie ma jej w
                  > rozmowach biznesowych. To jest folklor, nie warty w obecnych czasach
                  > kultywacji, nie warty uczenia. To, że pewna grupa ludności Śląska jeszcze się
                  > nim posługuje świadczy tylko o jej alienacji ze społeczeństwa (stąd moja uwaga
                  > o slumsach). Może rzeczywiście w pewnych zawodach można się dobrze dogadać po
                  > śloonsku, ale nie powiem w jakich bo znowu będziecie chcieli się obrażać.
                  >
                  > Droga czytelniczko, z daleka zawsze widać ładniej i piękniej niż jest w
                  > rzeczywistości, widać to co się chce widzieć i przecież nie mam o to do ciebie
                  > pretensji.

Tak,to był zawsze nasz śląski błąd -podporządkowywać się czyjejś
                  mowie-,przyznaję;o ile teraz piszę polszczyzną,o tyle w bezpośrednich rozmowach
                  używam śląskiego,i o dziwo - tak z mojego doświadczenia - w regionie GOP bardzo
                  szybko,często(Katowice,Gliwice,nie wspomę o Urzędzie Miejskim Chorzowa,gdzie
                  śląski jest na porządku dziennym) otrzymuję w mojej podobnej mowie odpowiedź,Pan
                  sproboje,ganc ajfach po ślonsku,to i dostaniyciy nazot po ślonsku,moge niy
                  wszycke,ale doś kupa.
              • Gość: karl Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 08:46
                arnold7 napisał:

> Jest kilka firm, z ktorymi negocjacje prowadzimy wylacznie w jezyku slaskim, a
                > ludzie podejmujacy tam decyzje sa mocno wyksztalceni i przy tym cenia sobie
                > znajomosc godki u kontrahenta. Z doswiadczenia wiem, ze w jezyku slaskim
                rozmow
                > a
                > jest o wiele bardziej konkretna niz w gwarze polskiej, a co za tym idzie,
                mniej
                > czasu zajmuje dogranie szczegolow.

Panie arnold, a jakim języku spisujecie umowy biznesowe!? No chyba że nie
                spisujecie, to przepraszam.
                • rico-chorzow Arni,nostypny fetrag, 16.07.06, 09:23

> arnold7 napisał:
                  >
                  > > Jest kilka firm, z ktorymi negocjacje prowadzimy wylacznie w jezyku slask
                  > im, a
                  > > ludzie podejmujacy tam decyzje sa mocno wyksztalceni i przy tym cenia sob
                  > ie
                  > > znajomosc godki u kontrahenta. Z doswiadczenia wiem, ze w jezyku slaskim
                  > rozmow
                  > > a
                  > > jest o wiele bardziej konkretna niz w gwarze polskiej, a co za tym idzie,
                  >
                  > mniej
                  > > czasu zajmuje dogranie szczegolow.
                  >
                  > Panie arnold, a jakim języku spisujecie umowy biznesowe!? No chyba że nie
                  > spisujecie, to przepraszam.

niy bydymy po niymiecku eli angelsku pisać,yno po ślonsku.
                • Gość: górnik z katowic Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: 195.39.217.* 05.08.06, 05:30
                  między sobą nie potrzebujemy spisywać :) i tak są bardziej wiarygodne jak
                  spisane z polakami
              • Gość: lopi1 Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.bater.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 00:24
                Ale pociskasz fleki Arni
          • Gość: etnomalczik Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 13:16
            Co ty pierniczysz!!?? Myślisz, że gwarą posługuą się tylko słabo wykształceni
            ludzie? Idioto Ty! Ja uważam się za osobę wykształconą i szczycę się tym, że
            znam gwarę! To jest mój wyróżnik na tle polskiego cwaniactwa i złodziejstwa!
      • Gość: Gwiazda! Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.albyny.east.verizon.net 24.07.06, 07:01

Pan mowi panie profesorze,
        ze ja sie ucze coraz gorzej?
        Ucz sie tak jak Urszula!
        Przeciez,Urszula to brzydula!
        Ja gdybym miala takie piegi-
        tez bym wiedziala,kto to Oniegin,
        albo Jan z Czarnolasu!
        Mialabym na to mnostwo czasu.
        Ja z taka twarza i figura,
        mialabym sie trudzic LITERATURA?!
        Po co mi Katarzyna wielka -
        kiedy wygladam jak modelka...
        ha,ha,ha

...jak zes wszedl miedzy wrony to szczebiotaj jak i one!!!
        Jak sie Slazakom w Polsce nie podoba - to droga wolna,
        FORA ZE DWORA !!!

• Gość: Olo Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.kat.3s.pl 24.07.06, 09:04
          chyba Ci się coś przekreciło kochana gwiazdeczko i to o 180 stopni :-)))
          Dodam, że nie jestem rodowitym Ślązakiem, żeby nie było.
        • Gość: Ewa Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 19:32
          Gwiazda, a góralom w Zakopanem zabronisz mówić ich gwarą, bo jak nie będą
          komunikować się w języku polskim to fora ze dwora? Zastanów się zanim zaczniesz
          pisać bzdury.
          Ślązacy od setek lat SĄ U SIEBIE na Śląsku, a jak tobie się nie podoba śląska
          gwara to sama zmień miejsce zamieszkania. Nikt cię tu na siłę nie trzyma.
          Jak sie Polaczkom na Śląsku nie podoba - to droga wolna,
          > FORA ZE DWORA !!! - pozwolisz że cię zacytuję.
          Acha, dla jasności - jestem z Małopolski, ale nie przeszkadzają mi Ślązacy na
          Śląsku, górale w Tatrach, ani ludzie mówiący ze wschodnim "zaśpiewem". Wszyscy
          jesteśmy Polakami.
          • Gość: gość Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 21:21
            no, te ostatnie zdanie mogłaś sobie darować. Nie wszyscy są Polakami i chyba
            nie chcesz Polski tylko dla Polaków.
    • Gość: hm.. Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 11:00
      Odezwali się "najwięksi" krzykacze z "największych" miast. Zawsze mają
      pretensje małomiasteczkowi albo wieśniacy. Jakiś kompleks ?
      Niecałe 200 tyś ludzi zadeklarowało narodowośc śląską. Sądzę że przynajmniej
      pół miliona ludzi zna gwarę śląską.
      A ile ma ludności np Myszków ... 35 tyś to tak jakby 20 Myszkowów miało swoją
      gwarę.
      • Gość: etnolog Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.debacom.pl 15.07.06, 14:36
        1. Jezyk śląski (nie gwara) to jązyk polski wczesnego renesansu- proponuje
        poczytac Kochanowskiego w orygonale
        2.Myszków to pustynia kulturowa- żadnej kultury
        3.Istnieje taka dziedzina nauki co zowie folklorystyka, kilku wybitnych
        folklorystów zajmuje się językiem śląskim w jej ramach- mam wrażenie, że nie
        należą do ludzi niewykształconych
        4.Skansen o którym piszecie... chyba nie znacie znaczenia tego słowa. W
        skansenie znajdziemy kulture, ktora jest w fazie zaniku, język śląski stale
        się rozwija, jak to każdy język żywy (np. nowe słowa)
        5.Ślązacy są u siebie i należy to szanować. Jeśli tego nie robi to świadczy
        tylko o nim i o jego kulturze, a od KULTURY ŚLĄSKIEJ szanowni gorole trzymajcie
        się z daleka, ewentualnie możecie ją podziwiać, bo swojej nie macie!!! Ślązacy
        mają swoja tradycje kulture materialną, duchową, historię... o to wszystko
        sprawia, że mają pełne prawo ignorować takich goroli- krzykaczy.

pozdrawiam.
        • Gość: eug50 Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.wifi / *.domainunused.net 15.07.06, 15:34
          I jeszcze można dodać jak ktos ma uczulenie to można wyłączyc lub przełaczyć bo
          jest więcej programów.Ogladanie czegoś wbrew swej woli zakrawa na masochizm
        • Gość: jasio Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.chello.pl 15.07.06, 16:17
          Co to znaczy że Slązacy są u siebie a ja to niby gdzie jestem nie u siebie?
          A od kiedy to Polska nie ma historii, ma jak najbardziej to Śląsk nie ma swojej
          histori bo jest to historia polska, czeska albo pruska. Dzisiejszy język śląski
          ma niewiele wspólnego z polskim renesansowym - jest zanieczyszczony
          szwabizmami, trzeba je usunąc niczym chwasy z pola uprawnego!
          Ostatnio, a lubię sobie poklikać, trafiłem na kanał z panienkami. Wyobraźcie
          sobie że tam jest dziwka zachecająca do skorzystnia z jej wdzięków gwarą
          śląską.Ci którzy do niej w takowej zagadają mają rabat. I tu jedynie widzę
          zachętę do nauki śląskiego.
          • Gość: łobserwatorka Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 16:28
            Gość portalu: jasio napisał(a):

> ..... to Śląsk nie ma swojej ....

Jasio, jak to dobrze że jesteś, staraj się jednak szybko swe talenty na własne
            potomstwo przekazać, bo taki skarb nie powinien zaginąć. Dzięki tobie tyle
            ozywczego humoru do netu wpływa, w tym nie masz chyba równego sobie. Nie każdy
            potrafi sam wynalezc sobie problem, a później z nim walczyć.
          • Gość: etnolog Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.debacom.pl 15.07.06, 17:13
            A od kiedy to gorole mają na Śląsku swoją historie? OD 1954????
          • Gość: czytelniczka Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.f.ppp-pool.de 15.07.06, 17:27
            ojojoj Jasiuniu usun ty sobie lepiej slome z bucikow bo ci za bardzo wychodzi,
            a daj sobie spokoj z wyrazami niemieckiego pochodzenia w jezyku slaskim. Moze
            Slazacy wola raczej mniej polonizmow na codzien uzywac. Jezeli nie wiesz skad
            sie w slaskim niemieckie slowa znalazly to popatrz dookola. Ten caly przemysl
            ktory przez ponad pol wieku cala Polske utrzymywal zbudowali na Slasku wlasnie
            Niemcy a co za tym idzie przyniesli ze soba takze okreslenia przedmiotow
            ktorych w tamtych czasach zacofani Polacy w ogole nie znali i nie wiedzieli do
            czego sluza. Postarali sie za to tacy jak ty skutecznie ze Slaska wyciagnac co
            sie tylko dalo i zniszczyc kompletnie srodowisko a takze poprzez brak
            inwestycji doprowadzic slaska gospodarke do ruiny. Mnie tez przez 20 lat z
            kazdej wyplaty potracano na SFOS - wiesz co to jest? Spoleczny Fundusz Odbudowy
            Stolicy. Moze teraz kochani Warszawiacy stworza Spoleczny Fundusz Odbudowy
            Slaska bylby w koncu czas na rewanz, no nie?
            • Gość: Olo Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.kat.3s.pl 15.07.06, 17:44
              niedoczekanie! nawet tramwaje w GOP'ie, których Skarb Państwa, ani nie
              zbudował, ani nie rozwinął, a tylko przejął i teraz doprowadza do ruiny trzyma
              w łapach i nie chce oddać. Lepiej, żeby zgniły niżby mieli je przekazać
              samorządom śląskim, ot cała filozofia działania.

Zobaczymy co będzie z lotniskiem, bo już zaczynają się schody.
          • Gość: G Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.06, 00:15
            ano nie u siebie jasko jestes i zacheta tez nie dla ciebie

• rico-chorzow Re: Śląski bełkot w TV Katowice 16.07.06, 07:18
            Gość portalu: jasio napisał(a):

> Co to znaczy że Slązacy są u siebie a ja to niby gdzie jestem nie u siebie?

Widocznie udało się Panu czy przodkom zamieszkać w Sląsku.

> A od kiedy to Polska nie ma historii, ma jak najbardziej to Śląsk nie ma swojej
            >
            > histori bo jest to historia polska, czeska albo pruska.

Sląsk ma własną,niepolską historię,przy okazji nie uwłaczając polskiej bogatej
            historii,jednak ta toczyła przez wieki poza granicami Sląska.

>Dzisiejszy język śląski
            >
            > ma niewiele wspólnego z polskim renesansowym - jest zanieczyszczony
            > szwabizmami, trzeba je usunąc niczym chwasy z pola uprawnego!

Jeżeli chodzi o renesans,to na jego początku polski był nie do odróżnienia od
            języka czeskiego,a sądzę,że zna Pan geograficzne położenie Sląska.

> Ostatnio, a lubię sobie poklikać, trafiłem na kanał z panienkami. Wyobraźcie
            > sobie że tam jest dziwka zachecająca do skorzystnia z jej wdzięków gwarą
            > śląską.Ci którzy do niej w takowej zagadają mają rabat. I tu jedynie widzę
            > zachętę do nauki śląskiego.

Wie Pan,mój Opa używał często słowa - dziewka - ,określając nim Polaków.
            • Gość: hansi mueller ja często uzywam słowa esesman IP: *.chello.pl 16.07.06, 09:33
              określając nim pańskiego opę
              • rico-chorzow Re: ja często uzywam słowa esesman 16.07.06, 09:39
                Gość portalu: hansi mueller napisał(a):

> określając nim pańskiego opę

Falsz,to niy uon,bou wiyrny - Seine Kaiserliche Hocheit,Kaiser Wilhelm -,a zowdy
                bou sztoz,co miyszkou baj Kaiser Wilhelm Plac.
                • Gość: dede Re: ja często uzywam słowa esesman IP: 85.198.207.* 16.07.06, 10:47
                  czy wszystkie gorole są tak ociemniałe czy tylko te co właśnie dostały komputer
                  z podłączeniem do internetu, jak długo mieszkam w Radzionkowie tak wszyscy tu
                  godają po Śląsku a jest tu cały przekrój społeczeństwa. Z Radzionkowa nawet
                  jest obecny rektor Uniwersytetu Jagielońskiego który na codzień godo, a po
                  drugie jak ktoś uważa że osoba niewykształcona lub z nizin społecznych jest
                  gorsza od wykształconej to tym tropem można stwierdzić że językiem polskim też
                  posługują się w wieszości tylko wieśniacy, bezrobotni, pracownicy fizyczni a
                  elity posługują sie angielskim?
              • Gość: pomyśl nim powiesz Re: ja często uzywam słowa esesman IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 12:47

Parlament Europejski z tego powodu nazwał Polskę krajem nietolerancji!

Zaś profesor Bronisław Gieremek takie zachowania jak Pańskie "hansi mueller"
                określił ostatnio: "typowym przykładem nietolerancji i lekceważenia praw
                mniejszości w Europie'.

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3486387.html
                Zastanów się i ...
                • holtze kto mowi po slasku na slasku 16.07.06, 13:12
                  ta dyskusja poruszyla ciekawy watek a mianowicie kto mowi na slasku po slasku.
                  w mojej podstawowce dzieci mowiace po slasku byly jawnie przesladowane (szkola
                  w siemianowicach - nauczyciele z czeladzi). w szkole sredniej nie bylo juz
                  przesladowan (bytom) co lepsze czesc moich nauczycieli uzywalo slaskiego na
                  codzien (uczniowie - wiekszosc mowila po slasku). na studiach - gliwice - kadry
                  profesorskie - choc propolskie - przesladowan nie bylo, natomiast asystenci -
                  jakies 20 procent uzywalo swobodnie slaskiego na zajeciach! wsrod studentow tez
                  bylo sporo uzywajacych wylacznie slaskiego (a okolo 50 procent mieszalo polski
                  i slaski).
                  dzisiaj wsrod wyksztalconych mlodych slazakow w dobrym tonie jest umiec
                  poslugiwac sie jezykiem ojcow i ten trend naprawde sie rozwija!!!
          • Gość: Carra Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.telpress.com.pl 19.07.06, 08:29
            A czym ma być niby zanieczyszczony? Suahilli???
            Jeronie...
          • Gość: Lala! Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.albyny.east.verizon.net 24.07.06, 09:25
            Masz w 100% racje -wyjales mi to z ust - czekam na wiecej takich wypowiedzi.

Brrrawwwooo!!!
        • lexis2 Śląska gwara to nie żaden bełkot.... 17.07.06, 10:45
          Jestem Ślązaczką z dziadza pradziada ( pradziadek walczył w Powstaniach
          Śląskich i był członkiem Komisji Rewizyjnej ) i wypraszam sobie traktowanie
          rdzennej ludności śląskiej jako władającej bełkotem. Tym którzy
          twierdzą ,śląskiej gwary używają tylko ludzie niewykształceni chciałabym
          przekazać, że znam doskonale wykształconych ludzi, którzy mają śląski akcent, a
          nie są to prostacy. Uważam że propagowanie tego języka to dążność do zachowania
          kultury, którą usiłują nam zniszczyć właśnie "gorole". Nie mówiąc już o
          historycznych prawdach jak nękanie Korfantego i brak pomocy Polaków dla
          Powstań. Trudno się dziwić, że Ślązacy wolą Niemców bo oni potrafią lepiej
          zadbać o tych, którymi się kiedyś wysługiwali i zmuszali do lojalnośći. A co
          Polska dała Ślązakom oprócz wyzwisk i pogardy? To teraz też jeszcze widać w
          tych Waszych niezbyt eleganckich i prodstackich wypowiedziach.
          • rico-chorzow Re: Śląska gwara to nie żaden bełkot.... 17.07.06, 21:52
            lexis2 napisała:

> Jestem Ślązaczką z dziadza pradziada ( pradziadek walczył w Powstaniach
            > Śląskich i był członkiem Komisji Rewizyjnej ) i wypraszam sobie traktowanie
            > rdzennej ludności śląskiej jako władającej bełkotem. Tym którzy
            > twierdzą ,śląskiej gwary używają tylko ludzie niewykształceni chciałabym
            > przekazać, że znam doskonale wykształconych ludzi, którzy mają śląski akcent, a
            >
            > nie są to prostacy. Uważam że propagowanie tego języka to dążność do zachowania
            >
            > kultury, którą usiłują nam zniszczyć właśnie "gorole". Nie mówiąc już o
            > historycznych prawdach jak nękanie Korfantego i brak pomocy Polaków dla
            > Powstań. Trudno się dziwić, że Ślązacy wolą Niemców bo oni potrafią lepiej
            > zadbać o tych, którymi się kiedyś wysługiwali i zmuszali do lojalnośći. A co
            > Polska dała Ślązakom oprócz wyzwisk i pogardy? To teraz też jeszcze widać w
            > tych Waszych niezbyt eleganckich i prodstackich wypowiedziach.

To dlaczego nie napisała Pani tego po śląsku?

Tak na marginesie "pomocy polskiej dla powstań,tzw.śląskimi:40 000
            karabinów,ponad 220 pojazdów,pociągi pancerne,7-9 dział,logistyka,dowództwo
            polskie,wsparcie finansowe,no i oczywiście asortyment....ludzki w sile ok.40 000
            ludzi,no....Jan Kiepura-chłopak z Sosnowca też był powstańcem "śląskim".
            • lexis2 Re: Śląska gwara to nie żaden bełkot.... 19.07.06, 11:59

>
              > To dlaczego nie napisała Pani tego po śląsku?
              >
              > >Pytanie głupie i nie trafione. To co pisałam jest dla "goroli" poza tym
              jako osoba związana poniekąd z literaturą nie muszę się popisywać znajomością
              śląskiej gwary. Robią to o wiele lepiej uczestnicy konkursu "Po naszymu czyli
              po Śląsku" Marek Matysek i wielu innych. Poza tym pierwsze zapisane zdanie w
              języku polskim znaleziono właśnie na Śląsku. A tymi złośliwościami
              typu "chłopak z Sosnowca" i wyliczaniem marnej pomocy dla Śląska ( napewno
              Śląsk po wojnie więcej dał Warsiawie niż ona jemu w czasie Powstań) to już się
              Pan mocno wygłupił.
              • Gość: R Re: Śląska gwara to nie żaden bełkot.... IP: *.stk.net.pl 22.07.06, 11:41
                lexis2 napisała:

> Pytanie głupie i nie trafione. To co pisałam jest dla "goroli"

To nieładnie tak pogardliwie nazywać Polaków. Przecież Pani dziadek walczył o
                przyłaczenie Śląska do Polski.

> poza tym jako osoba związana poniekąd z literaturą nie muszę się popisywać
                znajomością śląskiej gwary.

A z jaką literaturą jest Pani związana?

> Robią to o wiele lepiej uczestnicy konkursu "Po naszymu czyli po Śląsku"

Ten konkurs to popis polszczyzny stylizowanej na śląską mowę. Typowa cepeliada.

> Marek Matysek i wielu innych.

Może Marek Szołtysek?

> Poza tym pierwsze zapisane zdanie w języku polskim znaleziono właśnie na Śląsku.

Mnie to zdanie bardziej na czeski wygląda.

> A tymi złośliwościami typu "chłopak z Sosnowca"

To nie złośliwość. To stwierdzenie faktu.

> i wyliczaniem marnej pomocy dla Śląska ( napewno Śląsk po wojnie więcej dał
                > Warsiawie niż ona jemu w czasie Powstań) to już się Pan mocno wygłupił.

On się nie wygłupił, tylko stwierdził fakty. I mała poprawka terminologiczna. W
                czasie "powstań" Polska udzieliła pomocy nie Śląskowi tylko polskim oddziałom
                walczącym o przyłączenie Śląska do Polski. Śląsk jako taki żadnej pomocy nie
                potrzebował.

P.S.
                Gdyby ta pomoc była "marna" to w czasie III powstania, powstańcy nie doszli by
                do Odry tylko uciekali by za Brynicę.
              • Gość: Ja Re: Śląska gwara to nie żaden bełkot.... IP: *.albyny.east.verizon.net 24.07.06, 09:41
                Lexis2 - mala poprawka, nie pisze sie prodstackich a prostackich.
                Tak samo jak nie pisze sie Warsiawie ,ale Warszawie(jesli chodzi o
                scislosci)!!!
        • thorgal_aegirsson Re: Śląski bełkot w TV Katowice 18.07.06, 19:51
          i do góry :)
    • Gość: bolo Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:51
      spadaj gorolu jeden
    • Gość: GOROL-Zaglebiak [...] IP: *.wa.bigpond.net.au 17.07.06, 05:12
      • ziut7 Re: Śląski bełkot w TV Katowice 17.07.06, 06:44
        Ty gorolu z Sosnawca
      • ziut7 Re: Śląski bełkot w TV Katowice 17.07.06, 06:51
        Jesteście burakami z Zagłebia GOROLE z Sosnowca i inne kanalie.
      • rico-chorzow Re: Śląski bełkot w TV Katowice 17.07.06, 07:05
        Gość portalu: GOROL-Zaglebiak napisał(a):

> Masz racje ten belkot "przyglupow hanyskich " jest tragiczny i maja czelnosc
        > obrazac jezyk polski!!!

Godou'ś,kejś,kajś,coś?:)
    • grba Re: Śląski bełkot w TV Katowice 17.07.06, 10:16
      Każdy ma prawo do swojej opinii. Nie odmawiajmy tego prawa lubliniczance.
      Powiedziała co wiedziała.
      Śląski nazwała bełkotem... Starożytni Grecy nazywali bełkoczącymi czyli
      barbarzyńcami tych, których nie rozumieli. Obecnie na Ziemi mamy ponad 6
      miliardów ludzi. Czy wszyscy, którzy mówią dla nas niezrozumiale bełkoczą?
      Posługując się zdrowym rozsądkiem, trzeba przewidzieć, że telewizja katowice
      będzie mówić do nas po śląsku. To powinno być oczywiste, tak jak telewizja na
      pomorzu mówiąca po kaszubsku, a telewizja podhalańska mówiąca po góralsku.
      • Gość: Johannes Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.07.06, 15:34
        Jako rodowity Bytomianin chcialem powiedziec ze od 1945roku mieszkaja znami
        Lwowiacy i nie przypominam sobie zeby byly problemy na tle jezykowym.A ta pani
        z Lublina to ma kompleksy to radze patrzec na TV Lublin i bedzie miala spokuj
        albo sie tam przeprowadzic! Glück auf aus Essen Johannes dla Bytomian i
        Lwowskiej ferajny!
        • Gość: Olo Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.kat.3s.pl 17.07.06, 15:36
          toś teraz dał popis...
      • Gość: harc mistrz Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 15:38
        Masz rację, Grba.
        Gwara śląska nie jest żadnym bełkotem, tylko piękną charakterystyczną mową
        autochtonicznej ludności, historycznie zachowaną jeszcze na Górnym Śląsku.
        Należy JĄ ochraniać, tak jak dziedzictwo narodowe, i bardzo dobrze, że TV
        Regionalna Katowice TĄ gwarę kultywuje, proponuje oraz propaguje.(!)
        To, że są w niej niektóre przekształocone-zniekształcone niemieckie słowa, nie
        jest żadnym felerem, ale tylko widomą pozostałością po czasach, kiedy Śląsk był
        w granicach państwa pruskiego. To taki oczywisty i obiektywny ślad.
        Niestety, ale "dzięki" mass mediom (TV, gazety, wydawnictwa, a nawet Internet),
        w całej Polsce będzie następowało nieuchronne zjawisko zaniku miejscowych gwar.
        Dlatego tym bardziej, TĘ piękną gwarę śląską, która jest była i jest łącznikiem
        z Polską, trzeba szanować i chronić.
        (HKP)
        ...
        CZUWAĆ I "ŚLOUNZKOM GWAROM" TEŻ SIĘ POSŁUGIWAĆ!!!
        Przynajmniej coś nietuzinkowego i oryginalnego...
        • Gość: GOROL-Zaglebiak Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.wa.bigpond.net.au 18.07.06, 05:07
          Ty, harcmistrz! Przestan "wciskac kit" ze to "dziedzictwo narodowe"!To
          zwyczajny hamski "slang" ktory pokopani hanysi chca uznawac za "jezyk" tak samo
          jak siebie za odrebny "narod"! Nalezy zwiekszyc ilosc psychiatrow
          w "hanysowie"!!!!
          • ziut7 Do gościa z zagłebia 18.07.06, 07:01
            Aja mam takie pytanko, kto goroli nauczył kultury? joko tako ale wiecej się nie
            dało, bo macie ptasie mózgi.
            • Gość: GOROL-Zaglebiak [...] IP: *.wa.bigpond.net.au 19.07.06, 04:59
              • ziut7 [...] 19.07.06, 13:09
          • Gość: mik8i [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 15:47
    • Gość: korn Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.chello.pl 17.07.06, 16:47
      Tekst lubliczanki i tej drugiej (tej samej?), to chyba czysta prowokacja.
      Jezeli ktos powaznie gware slaska postrzega jako belkot, to nalezy mu tylko
      wspolczyc, nie ma co sie nad nim pastwic, jego zycie i bez tego jest
      wystarczajaco ciezkie.
      Bruckner powiedzial kiedys, ze slaski to mowa Rejow i Kochanowskich, i nalezy
      te mowe pielegnowac, bo jest wartoscia sama w sobie. W roznorodnoscia tkwi
      sila, w roznorodnosci kulturowej, jezykowej, obyczajowej. Ludzie, ktorzy tego
      nie rozumieja sa w jakis sposob wybrakowani i uposledzeni, niektorzy
      przesiaknieci sowiecka unitarnoscia, inni przesiaknieci zwyklym pospolitym
      prymitywizmem.
      • Gość: ciekawy Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.chello.pl 17.07.06, 21:00

Poniżej macie wypowidź w gwarze śląskiej - czy tonie bełkot?

Cisek, Cissek :: AUTOR: Landesponiewjyr - IP: 134.94.167.28 :: 2006-07-17
        15:36:15
        Pjyknie Wous witom forumowiczy,
        Tosz NTO lepszi nie poradziyla trefic ze tim artykulym na mje.
        Jou prawje je ze Czyszek i poradzam ze swjyntom prouwdom padac, co zoudyn ze
        tich wpisow nie pasuje do naszy wsi.
        Chto rous poznol czyszczanow tyn poradzi byc wartko czyszczaninym na dycko.
        Jak ech jusz rous pisol, we Czyszkach istniejom mjona (nazwiska):
        Czech, Rus, Morawiec, Karwat, Niymjec i Polouk.
        Wszyjscy z nich som na pjyrszy czyszczanami, na drugy slonsoukami a na tszeciy
        europejczykami.
        Chto nie wjerzi niech pszijedzie do Czyszek ze otwartim sercym, bo niedobrich
        ludzi se Czyszki pozbywajom jak wody po powodzi.
        We Czyszkach to je jak ze wodom (wylywaniym odry). Jednim pszinojsi a drugim
        wejzmje.
        Tak tysz je z ludzmi. Jedni uostajom sercym we Czyszkach, a insi odplywajom we
        daleki swjat.
        Ku tymu chto chce poznac richtig czyszki winszujam coby pszijechol na `3
        Slonskom olimpiada` 6.8.06.
        A co do oznakuwaniol we wjynci jynzykach to je tak jak ze tymi mjonami chtorych
        na wjyrchu napisou
        • Gość: Wasz Marjanek Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.06, 21:05
          Suchej ciekawy !
          Jak mosz cojs do naszyj slonskij godki - to njy musisz jom suchac. Mozesz nawet
          wynjysc sie z naszego Slonska. Do suchanio mosz Radio Maryja, kere do Ci
          mozliwosc podbudowania sie intelektualnie.
          Ale njy srej takich gupot !
          Pyrsk!
          Wasz Marjanek
        • settembrini Re: Śląski bełkot w TV Katowice 17.07.06, 21:14
          tak jakby nie bylo polskiego belkotu, posluchaj prominentnych polskich politykow
          lub prezia spiewajacego polski hymn :)
          • Gość: PAT Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.akk.net.pl 17.07.06, 22:59
            Ludzie.
            Starsznie to smutne że tak wiele w tym wszystkim uprzedzeń.
            Gwara śląska była jest i będzie, osoby twierdzące że jest inaczej, że jakoby
            wymierała są w mojej opinii niespełna rozumu, albo ieszkają na naszym śląsku w
            jakiś zamkniętych enklawach odgradzając się od ludzi na Śląsku bo mówiących
            gwarą jest kupa, jest Ich na tyle dużo że nie zamierzam nawet tego liczyć, w co
            zauważyłem niektórzy lubią się bawić. Twierdzenie że jakoby śląski był językiem
            domniemanego marginesu jest tylko dowodem na niezwykłą skuteczność negatywnej
            propagandy w prl'u w którym każda inność i odstępstwo od "oficjalnej" linii
            było czymś niepokojącym i z czym trzeba walczyć. I walczona między innymi
            wmawiając że śląski jest bee i zmuszając ludzi mówiących po śląsku lub nawet
            mających nalot w akcencie do mówienia "czystą polszczyzną". U niektórych ta
            zmanipulowana "rzeczywistość" pozostała już "pod skórą" i nie mogą się tego
            pozbyć. Sląskim godałoby jeszcze więcej ludzi ale kiedyś dali se wmówić że tak
            nie wolno i takie tam i tak im niestety pozostało. Śmieszą też teksty że niby
            śląski w niektórych aspektach życia się sprawdza a w niektórych nie. ŚLĄSKI TO
            ELEMENT NASZEGO ŻYCIA I SPRAWDZA SIĘ WE WSZYSTKICH JEGO MOMENTACH.
        • black.ok Re: Śląski bełkot w TV Katowice 17.07.06, 23:07
          No tak, tu nie chodzi o gwarę śląską, ale o bezsens wypowiedzi. Sami wiecie,
          gwara jest dosyć uboga w słownictwo, nie da się w niej czegoś sensownego
          sklecić, bo wyjdzie jak w poście powyżej.
          • kowalewicz5 Re: Śląski bełkot w TV Katowice 17.07.06, 23:48
            Ja też jestem z Lublina i kocham śląską gware! Skoro Kaszubi mogą mówić po
            swojemu, to czemu w TV Katowice miałoby zabraknąc godonia po śląsku? Gorolka ze
            mnie, ale gwary śląskiej będe bronić! Gdy pierwszy raz przyjechałam na Śląsk, to
            właśnie ten aspekt tak mnie zauroczył, i to tak mocno, że postanowiłam za
            ślązaka sie wydać, bo nic nie sprawia mi takiej przyjemnosci jak słuchanie, jak
            nasze dzieci ze mną rozmawiają a z męzem godoją ;)
            PS. a jak komuś sie nie widzą programy po śląsku, to zawsze może zmienić kanał w
            telewizorze na TVP...chociaż przyznam sie, ze ostatnio to właśnie na "polskich"
            kanałach coraz mniej rozumiem...
            • grba Re: Śląski bełkot w TV Katowice 17.07.06, 23:54
              Dajcie spokój Lublinowi (miejscowi mówią Lublyn).
              Lubliniczanka jest z Lublińca.
              • Gość: Pioter Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 12:37
                Ton wypowiedzi, poruszane tematy oraz "całokształt" pozwalają raczej
                przypuszczać, że z Częstochowy nie z Lublińca
          • grba Re: Śląski bełkot w TV Katowice 17.07.06, 23:51
            Czy śląski jest ubogi? Mnie jest trudno na to pytanie odpowiedzieć, bo to nie
            jest mój język. Słuchając moich Ślązaków z mojej rodziny, a szczególnie jednego
            z wujów, wydaje mi się, że jest bogaty, ekspresyjny, plastyczny, obrazowy...

Najważniejsze jest, co ma się do powiedzenia. Niestety nie potrafię wskazać
            przykładu ze Śląska, więc posłużę się przykładem z Podhala. Ks. Józef Tischner
            napisał „Historię filozofii po góralsku”, takim oto językiem:
            www.znak.com.pl/fragment.php?id=1100
            www.znak.com.pl/spis.php?id=1100
            Książka ta została przeniesiona na deski teatralne i takim właśnie góralskim
            językiem mówią do widzów ze sceny Irena Jun i Wiesław Komasa. Wnioski?
          • settembrini Re: Śląski bełkot w TV Katowice 18.07.06, 00:01
            co za bzdura. nie jest wazny jezyk, ale tresc przekazu.
            • grba Re: Śląski bełkot w TV Katowice 18.07.06, 08:08
              settembrini napisał:

> co za bzdura. nie jest wazny jezyk, ale tresc przekazu.

To stopniowanie jest Ci znane: ważne, bardzo ważne, najważniejsze?

PS. O naszym królu Michale Korybucie Wiśniowieckim anegdota powiada, że „znał
              osiem języków, w żadnym z nich nie miał nic interesującego do powiedzenia".
              • rico-chorzow Re: Śląski bełkot w TV Katowice 18.07.06, 11:20
                grba napisał:

> settembrini napisał:
                >
                > > co za bzdura. nie jest wazny jezyk, ale tresc przekazu.
                >
                > To stopniowanie jest Ci znane: ważne, bardzo ważne, najważniejsze?
                >
                > PS. O naszym królu Michale Korybucie Wiśniowieckim anegdota powiada, że „
                > znał
                > osiem języków, w żadnym z nich nie miał nic interesującego do powiedzenia".

Może wasz król miałby coś inresującego do powiedzenia w języku śląskim,znał go?
                • grba Re: Śląski bełkot w TV Katowice 18.07.06, 12:10
                  rico-chorzow napisał:

> grba napisał:
                  >
                  > > settembrini napisał:
                  > >
                  > > > co za bzdura. nie jest wazny jezyk, ale tresc przekazu.
                  > >
                  > > To stopniowanie jest Ci znane: ważne, bardzo ważne, najważniejsze?
                  > >
                  > > PS. O naszym królu Michale Korybucie Wiśniowieckim anegdota powiada, że &
                  > #8222;
                  > > znał
                  > > osiem języków, w żadnym z nich nie miał nic interesującego do powiedzenia
                  > ".
                  >
                  >
                  > Może wasz król miałby coś inresującego do powiedzenia w języku śląskim,znał
                  go?

Rico też nie ma nic interesującego do powiedzenia.
                  • rico-chorzow Re: Śląski bełkot w TV Katowice 18.07.06, 17:25
                    grba napisał:

> > Może wasz król miałby coś inresującego do powiedzenia w języku śląskim,
                    znał go?
                    >
                    > Rico też nie ma nic interesującego do powiedzenia.

Podporządkowuję się zwierzęciu - alfa -.
              • Gość: George Hedgehog Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 19.07.06, 07:22
                >anegdota powiada, że „
                > znał
                > osiem języków, w żadnym z nich nie miał nic interesującego do powiedzenia".
                Anegdota czy Wladyslaw Konopczynski, panie Qrba? :)
                • ziut7 [...] 19.07.06, 13:27
                  • Gość: George Hedgehog [...] IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 19.07.06, 13:43
                    • Gość: tedd Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 13:46
                      a do kogo? przecież masz oczy.
                      • Gość: George Hedgehog Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 19.07.06, 14:02
                        Gość portalu: tedd napisał(a):

> a do kogo? przecież masz oczy.
                        Nie widze zwiazku mojej wypowiedzi z tekstem ziuta.
                        • sss9 Re: Śląski bełkot w TV Katowice 19.07.06, 14:33
                          Gość portalu: George Hedgehog napisał(a):

> Gość portalu: tedd napisał(a):
                          >
                          > > a do kogo? przecież masz oczy.
                          > Nie widze zwiazku mojej wypowiedzi z tekstem ziuta.

niedoceniasz tego "związku":
                          "Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu."
                          :)
                          • Gość: George Hedgehog Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 20.07.06, 07:09
                            > niedoceniasz
                            Pisze sie "nie doceniasz".
                            ----
                            Nasz Mirek Klose-krolem strzelcow mistrzostw :)))
    • Gość: maxxx [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 20:20
    • Gość: rudyraf Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: 217.153.131.* 18.07.06, 12:09
      Oczywiście, problem leży gdzie indziej.
      Negowanie wartości śląskiej gwary świadczy jedynie o braku elementarnej wiedzy,
      kultury osobistej inaczej mówiąc o typowym polactwie.
      Problemem jest natomiast poziom programów na TVP3 (nie tylko tych w gwarze)
      powiedzmy sobie jasno: poziom żenujący
    • Gość: ag Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 12:14
      to nazot na wiocha gęsi paś
      • Gość: vvv Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.adsl.alicedsl.de 18.07.06, 15:40
        i kacki
        • Gość: rudyraf Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: 217.153.131.* 18.07.06, 16:08
          No to kury, kacki i zielone gynsi
          • Gość: Baba Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.albyny.east.verizon.net 24.07.06, 10:02
            nie zielone a dzikie gesi!
        • Gość: ~?~ Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.07.06, 19:58
          Gorol, Hanys dwa bratanki I do bitwy i do szklanki

Na górnym Śląsku całymi dniami
          Biyli hanysy z gorolami.
          Z godki szło poznać kery jest kery,
          bezto sie prali jak indianery.

Chopy z chopami , baby z babami
          Tukli sie solo I rodzinami.
          Chude szkelety , wyzarte byki,
          Furgały kople I scyzoryki.

Normalne tu były łomoty i trzaski,
          lamynty, przeklyństwa , skomlenia i wrzaski.
          W końcu Pon Bóczek te larmo usłyszoł.
          Poważnie sie wnerwiył i wszystkich wymiyszoł.

Marice doł Zynka, Zbychowi doł Hajdla,
          i wcisnoł gorola rodzinie łod Zajdla.
          Hanysa kupiyła se babka z Rzeszowa,
          wdowa po jednym górniku z Knurowa.

Irma łod Dziubów wyszła za wdowca,
          co Gierek w aktówce go przyniósł z Sosnowca.
          Ginter kobiytka wzion se z Czeladzi,
          Pon Bóczek pedzioł że se poradzi.

Księgowa Kowalska co mieszko we bloku,
          dostała hanysa, banioka z przetoku.
          Zep z warszawiankom, krótko jest w twiąsku
          A już zajyżdżo dziołcha po śląsku.

Bajtle zaś łod nich próbujom mówić
          I choć to krojcoki dajom sie lubić.
          Małe hanysy zaś lubiom fandzolić
          Jak chcom znerwować goroli.

Teroz już wszyndzie, w kosciele I w szkole.
          Som I hanysy, I som gorole.
          Jedni chcom drugim sie przypodobać,
          bo hanys chce mówić, a gorol chce godać.
          • rico-chorzow Re: Śląski bełkot w TV Katowice 18.07.06, 21:26
            Gość portalu: ~?~ napisał(a):

> Gorol, Hanys dwa bratanki I do bitwy i do szklanki
            >
            > Na górnym Śląsku całymi dniami
            Biyli hanysy z gorolami.
            Z godki szło poznać kery jest kery,
            bezto sie prali jak indianery.
            >
            > Chopy z chopami , baby z babami
            > Tukli sie solo I rodzinami.
            > Chude szkelety , wyzarte byki,
            > Furgały kople I scyzoryki.
            >
            > Normalne tu były łomoty i trzaski,
            > lamynty, przeklyństwa , skomlenia i wrzaski.
            > W końcu Pon Bóczek te larmo usłyszoł.
            > Poważnie sie wnerwiył i wszystkich wymiyszoł.
            >
            > Marice doł Zynka, Zbychowi doł Hajdla,
            i wcisnoł gorola rodzinie łod Zajdla.
            Hanysa kupiyła se babka z Rzeszowa,
            > wdowa po jednym górniku z Knurowa.
            >
            > Irma łod Dziubów wyszła za wdowca,
            > co Gierek w aktówce go przyniósł z Sosnowca.
            > Ginter kobiytka wzion se z Czeladzi,
            > Pon Bóczek pedzioł że se poradzi.
            >
            > Księgowa Kowalska co mieszko we bloku,
            > dostała hanysa, banioka z przetoku.
            > Zep z warszawiankom, krótko jest w twiąsku
            A już zajyżdżo dziołcha po śląsku.

> Bajtle zaś łod nich próbujom mówić
            > I choć to krojcoki dajom sie lubić.
            > Małe hanysy zaś lubiom fandzolić
            > Jak chcom znerwować goroli.
            >
            > Teroz już wszyndzie, w kosciele I w szkole.
            > Som I hanysy, I som gorole.
            > Jedni chcom drugim sie przypodobać,
            > bo hanys chce mówić, a gorol chce godać.

Gryfne to niy powia,
            dyć,kejś siy to dowia.
            • Gość: Wasz Marjanek Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.deutsche / *.deutsche-benkert.de 20.07.06, 06:52
              Temat zainicjowany przez „Lubliniczanke“ poniekad nie dziwi. Jest to dla mnie
              konsekwencja wieloletnigo programatycznego niszcenia Slaskosci przez polskiego
              okupanta Gornego Slaska.
              Juz po pierwszej wojnie, kiedy w wyniku rozbiorow Niemiec, czesc Gornego Slaska
              przyznana zostala Polsce, prowadzona byla polityka „upolszczania“ mieszkancow
              tych ziem, traktowanych przez nowych wladcow jako elementu mniej wartosciowego –
              do tego jeszcze – z korzeniami niemieckimi. A to bylo zawsze traktowane przez
              Polakow jako czerwona plachta.
              Po nastepnym rozbiorze Niemiec, po 1945, podejscie do Gornoslazakow nie uleglo
              zmianie.
              Nie udalo sie – ze wzgledu na koniecznosc eksploatacji przemyslu wydobywczego
              i ciezkiego – wysiedlic Gornoslazakow z ich ojczyzny. Postanowiono wiec
              kontynuowac program „upolszczania“ – liczac na wyeliminowanie z czasem –
              gornoslaskiej sily roboczej, przez naplywowa ludnosc polska.
              Pseudoslaskie substytuty (zespol piesni i tanca Slask, naiwno-sielankowe
              piosneczki typu „Gornicze skarby pod ziemia“ itd), mialy sprawic wrazenia
              „odwiecznie polskiego Slaska“.
              W tej aurze wyrastalo pokolenia, dla ktorego rodowici Slazacy zaszufladkowani
              byli do kategorii glupawych, prymitywnych, „belkoczacych“indywiduow.
              Otwarcie malej furtki po 1990 – kiedy to ukuta zostala teoria „malych ojczyzn“,
              niewiele tutaj zmienila.
              Z drugiej strony, nimb warszawskiego cwaniaka (Felek Zdankiewicz to chlopak
              morowy), czy wesolego kresowiaka, nie jest traktowany jako cos zdroznego.

A w koncu, problem odmiennosci mniejszosci narodowych, nie jest czyms czego
              Europa nie zna (Polacy wszedzie podkreslaja swa przynaleznosc do kultury
              europejskiej).
              Nikt w Niemczech – sluchajac Bawarczykow czy Saksonczykow – nie nazwie ich
              mowy „belkotem“.Nie wspomne juz Hiszpanow czy Belgow. Tylko dla Polakow – z
              natury ksenofobow - kultura mieszkancow „malych ojczyzn“ to cos prymitywnego, a
              jezyk ich – to „belkot“.

Pyrsk!
              Wasz Marjanek 20.07.2006.
    • Gość: ~?~ Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.07.06, 20:06
      Piwo

Piwo niddy niy zowiści , jak se inksze piwo weźniesz
      Piwo cię niy sprzezywo, jak przidziesz z fanom od piwa do dom.
      Piwym mogesz się cały miesioc roczyć.
      Piwa niy musisz ugościć , ani zaprosić na wieczerzo do drogi gospody.
      Jak skończysz z piwem, to dostaniesz jeszcze fant nazod.
      Piwo nigdy niy przidzie za niyskoro.
      Etiketki idzie ajnfachowo ściognonć ze flaszki.
      Piwo nigdy niy mo bolów gowy.
      Piwo niy żondo rownouprawniynio.
      Sterylne piwo je dobre piwo.
      Mogesz być pewny, izes je piyrszy , kery mo te piwo.
      Mogesz mieć w jedny nocy wiyncy niż jedno piwo, a niy bydziesz mioł wyrzutów
      sumiynio.
      Piwym mogesz się podzielić z kamratami.
      Piwo się niy staro o to kej dodom przidziesz.
      Okrom bólu gowy nic inkszego od piwa niy chycisz.
      Skończysz z jednym piwem, bieresz druge.
      Piwo na cia dycki ciyrpliwie w autoku czeko.
      Piwo wyglondo rano tak samo jak we wieczór.
      Piwo niy sztyruje , jak ftos do izby wlejzie.
      Piwo niy mo matki.
      Piwo niy wariuje roz w miesioncu.
      Piwo wdycki cię ciyrpliwie wysucho i nigdy się z tobom niy powadzi.
      Piwo nigdy niy mo zimnych rynków abo nogów.
      Piwo nigdy niy je za rube.
      Jak zmienisz piwo niy musisz płacić alimyntów.
      Piwo niy potrzebuje dużo placu w łaziynce.
      Od piwa się niy zarazisz chorobskami.
      Piwo się niy staro o to jak jedziesz autym.
      Piwo niy zmiynio swoji opinii.
      Piwo je jedno, eli chepiesz abo dzistosz.
      Piwo sie niy fuko.
      Piwo ci niy pado , cobyś przełonczoł na inkszy program.
      Piwo ci niy koże wyniyść kibla do hasioka.
      Piwo mosz dycki pod rynkom.
      Piwo nigdy niy powiiy niy.
      Na party piwo się niy tracim z inkszym piwymPiwa niy sztyruje emocjonalno
      obojytność.
      Piwo niy zużywo całego papioru w hazlu.
      Piwo niy myśli, iże fuzbal to je gupio gra.
      Z piwym mogesz se siednonć przi komputerze.
      Piwo niy patrzi krziwo , jak mosz druge piwo pod rynkom.
      Piwo niy czeko na komplimenty .
      Ba i lodowate piwo cię do sia dopuści.
      Piwo cię nigdy niy ocygani.
      Piwo cię nigdy niy zdradzi.
      Przi piwie wiysz dycki gynau, wiela cię bydzie kosztować.
      Piwo dycki dobrze szmakuje. A nojlepi darmowe.
      • Gość: GOROL-Zaglebiak Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.wa.bigpond.net.au 19.07.06, 04:57
        Gosciu-?-!Chyba nie jestes jednym z tych 175 tys.,dlatego podaje Ci grabe!!!
        • Gość: Pytek Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 09:43

A Woom Istne wadzoom?
          • Gość: harc mistrz :-))) Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 10:20
            PIWO łagodzi obyczaje.
            Przez PIWO - do frontu jedności narodowej! (FJN)
            PIWO zawsze jest FAJNE!
            (HKP)
            ...
            CZUWAJ I PO PIWO (ABO NA PIWO)... ZASUWAJ!!!
            Pyrsk!
            Powoli lub szybko leje się JE w pysk.
    • Gość: Hanys Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 15:51
      A ja mam dość zagiągania ludzi ze wschodu.
      Śmieszy mnie jak po śląsku chcą gadać gorole, które przyjechału tu robić na
      gruba i chodzą "wysiepać śmieci na hasiak", albo jak okazja przejdzie koło nosa
      to mozna usłyszęc "i po ptakach"
      • Gość: Wasz Marjanek Re: Do lubliniczanki-Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.deutsche / *.deutsche-benkert.de 20.07.06, 06:54
        Temat zainicjowany przez „Lubliniczanke“ poniekad nie dziwi. Jest to dla mnie
        konsekwencja wieloletnigo programatycznego niszcenia Slaskosci przez polskiego
        okupanta Gornego Slaska.
        Juz po pierwszej wojnie, kiedy w wyniku rozbiorow Niemiec, czesc Gornego Slaska
        przyznana zostala Polsce, prowadzona byla polityka „upolszczania“ mieszkancow
        tych ziem, traktowanych przez nowych wladcow jako elementu mniej wartosciowego –
        do tego jeszcze – z korzeniami niemieckimi. A to bylo zawsze traktowane przez
        Polakow jako czerwona plachta.
        Po nastepnym rozbiorze Niemiec, po 1945, podejscie do Gornoslazakow nie uleglo
        zmianie.
        Nie udalo sie – ze wzgledu na koniecznosc eksploatacji przemyslu wydobywczego
        i ciezkiego – wysiedlic Gornoslazakow z ich ojczyzny. Postanowiono wiec
        kontynuowac program „upolszczania“ – liczac na wyeliminowanie z czasem –
        gornoslaskiej sily roboczej, przez naplywowa ludnosc polska.
        Pseudoslaskie substytuty (zespol piesni i tanca Slask, naiwno-sielankowe
        piosneczki typu „Gornicze skarby pod ziemia“ itd), mialy sprawic wrazenia
        „odwiecznie polskiego Slaska“.
        W tej aurze wyrastalo pokolenia, dla ktorego rodowici Slazacy zaszufladkowani
        byli do kategorii glupawych, prymitywnych, „belkoczacych“indywiduow.
        Otwarcie malej furtki po 1990 – kiedy to ukuta zostala teoria „malych ojczyzn“,
        niewiele tutaj zmienila.
        Z drugiej strony, nimb warszawskiego cwaniaka (Felek Zdankiewicz to chlopak
        morowy), czy wesolego kresowiaka, nie jest traktowany jako cos zdroznego.

A w koncu, problem odmiennosci mniejszosci narodowych, nie jest czyms czego
        Europa nie zna (Polacy wszedzie podkreslaja swa przynaleznosc do kultury
        europejskiej).
        Nikt w Niemczech – sluchajac Bawarczykow czy Saksonczykow – nie nazwie ich
        mowy „belkotem“.Nie wspomne juz Hiszpanow czy Belgow. Tylko dla Polakow – z
        natury ksenofobow - kultura mieszkancow „malych ojczyzn“ to cos prymitywnego, a
        jezyk ich – to „belkot“.

Pyrsk!
        Wasz Marjanek 20.07.2006.
      • Gość: hehe Po ptokach:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 21:07
        tak godajom na polnocy Polski:-)

• broneknotgeld Re: Śląski bełkot w TV Katowice 20.07.06, 08:05
      A poczytalibyście se trocha
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28940
      Możno i źziybko lekci na duszy wom było.
      • rico-chorzow Re: Śląski bełkot w TV Katowice 20.07.06, 08:13
        broneknotgeld napisał:

> A poczytalibyście se trocha
        > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=28940
        > Możno i źziybko lekci na duszy wom było.

Cytomy,cytomy,Slosek Polokom niy domy.
        >
        • broneknotgeld Re: Śląski bełkot w TV Katowice 20.07.06, 11:44
          Mie łostatnio blizy tropiom
          ludzie.gazeta.pl/mi_lamaj/0,0.html
          Sie we morzu niy utopiom?
    • ziut7 [...] 20.07.06, 21:13
    • bergman1 widać zerowy poziom intelig. tej gorolicy 21.07.06, 13:42
      urodzonej napewno pod słomianą strzechą.
    • Gość: ag Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 15:31
      niy lepi ci tera by boło w sianie spać przi krowach jak wk....ć nos ,po co tu
      przyjechałaś bez zaproszenia,GIEREK jus niy żyje a na gorolach jus sie poznoł
      cały świat ,szkoda że nos utażsamiajom z wami
    • Gość: luc Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.06, 22:20
      Lubliniecki bełkot na forum Gazety ... :-/
      • Gość: ~?~ Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.07.06, 09:47
        Ludzie po co tu jest ta dysputa? Jak widac golym okiem ze ten watek zostal
        zalozony przez jakiegos czy jakac prymitywa prymitywke.Zalozyla i sie cieszy
        jak sie wszyscy (ciulaja), a ta az ma bule macicy. Jezeli pisze ze jest
        studentka, to wybaczcie ale wiele o niej swiadczy. W calej Europie sa gwary-
        platowy. I jakos nikt nie pisze ze Niemcy to zacofany narod ,Francja zacofana ,
        Wlochy itd.
        Ale w tym wszystkim jest jedno, jezykiem urzedowym jest danego calego narodu.
        Czyli polakow jest j.Polski. Czy telewizja nie ma prawa (czyt.regionalna)
        nadawac w jezyku slaskim. A jezyk slaski jest popularny nawet w Warszawie.
        Pomietam jak bylem na Okeciu odebrac kogos z rodziny, przylot zostal
        opuzniony , poszedlem do kawiarni i szok. Radio puszczone na fol, a w radiu. U
        tu wielki szok! Klub Masztalskiego. Tak samo wielka popularnosc robily filmy
        takie jak grzeszny zywot Franciszka Buly. Ludzie nie znajac slaskiej gotki szli
        na ten film. Bedac w Warszawie na wycieczce jako mlodzik. Dorosli poszli na
        jakis tam spektak do teatru ,a ja zostalem z kolega (z Bielska) zostalismy.
        Postanowilismy pojsc na rekonensas wokoj hatelu. Zaczepili nas warszawiacy,i tu
        najadlem sie strachu.100% wpie.. Pierwsze pytanie skad jestescie. kolega
        powiedzial z Bielska to dano mu spokol. Ja musialem powiedziec ze z slaska. I
        tu ku mojemu zaskoczeniu padlo rozkazujace zdanie ,Powiedz cos po
        slasku.Powiedzalem juz nie pamietam co ale kazano mi to przetlumaczyc na polski
        co tez uczynilem. I wiecie co dano mi spokoj. Dali sie zemna w gadke narozne
        tematy. Ale wiem ze tez byly bardzo sliskie tematy. Na zakonczenie powiedziano
        mi Gwara Praska (chyba) ze zemnie fajny karlus. Ja mam poszanowanie dla innych
        kultur,innych gwar, innych obaczajowosci. Ba nawet "Romow" -cyganow.A warto
        poznac ich kulture - ta z dobrej strony.
        Dobra rada dla tych dwoch panienek. (Lubliniec,Czestochowa)
        Szanuj drugiego a bedziesz sama szanowana. A to jest w zyciu wazniejsze niz
        dobry przyjaciel.
        • Gość: grrrr Lubliniec to slaskie miasto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 11:38
          • Gość: ~?~ Re: Slasko mowa czyli godka IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 22.07.06, 13:06
            Lubliniec to slaskie miasto. To przepraszam o co chodzi tej dziolsze?
            Czyzby czysto prowokacja?
            • broneknotgeld Re: Slasko mowa czyli godka 22.07.06, 13:46
              Istno yno se tak bawi
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38695&w=39989623&v=2&s=0
              Lubliniec inaczy jawi
              • Gość: ! Re: Slasko mowa czyli godka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 14:23
                przywilej cechów (utworzenie nowych cechów), przylej prawa składowego,
                przywilej na warzenie piwa.

Od XIV w. stolica powiatu lublinieckiego, jednego z największych w księstwie
                opolskim. W roku 1655 na tutejszym zamku znajdowała się przez krótki okres
                ikona Matki Boskiej Częstochowskiej wywieziona z Jasnej Góry tuż przed
                oblężeniem szwedzkim. W wyniku trzech wojen śląskich w 1742 przeszedł z
                Monarchii Habsburskiej do Prus. W plebiscycie 53,1% ludnośći powiatu
                lublinieckiego, i 88% w samym Lublińcu, opowiedziała się za pozostaniem w
                granicach niemieckich. W czasie kampanii 1939 roku szybko zdobyty przez
                oddziały hitlerowskie. We wrześniu 1939 r. wojska niemieckie dokonały egzekucji
                na byłych powstańcach śląskich oraz na mieszkańcach miasta. W tutejszym
                szpitalu psychiatrycznym mordy na dzieciach i nieludzkie eksperymenty
                przeprowadzane przez hitlerowskich lekarzy. W 1941 zmieniono historyczną nazwę
                miasta na Loben. Wyzwolony w 1945 r.

pl.wikipedia.org/wiki/Lubliniec
        • Gość: Lublińczanin Re: Śląski bełkot w TV Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.06, 17:40
          Dla ~?~
          Częstochowa to może jest panienka ale Lubliniec na pewno nie. I na pewno nie jest
          to to samo! pl.wikipedia.org/wiki/Powiat_lubliniecki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka