IP: *.d.ae.katowice.pl 05.11.01, 12:08
przejechalem sie tym nowym tramwajem. chyba czegos gorszego nie dalo sie juz
zaprojektowac.
Obserwuj wątek
    • Gość: 102Na Re: KARLIK IP: 217.153.80.* 05.11.01, 18:06
      Nie wiesz co mówisz!! Ty chyba nie jeździsz tramwajami, to nie wiesz w jakim
      stanie są inne wozy kursujące po GOP-ie. Przejedź się na przykład "7" to
      dopiero będziesz mógł narzekać. "Karlik" jest szybki i wygodny, a awaria może
      przydarzyć się w każdym, nawet najnowocześniejszym tramwaju.
      • Gość: edu Re: KARLIK IP: *.brynow.tdmedia.pl 06.11.01, 18:08
        ponad trzydziesci lat jezdze tramwajami i uwazam je za najlepszy sposob
        komunikacji miejskiej - nie martw sie. Ale jak mozesz w ogole porownywac
        konstrukcje ktore dzieli 40 lat????????? To niedorzecznosc. Porownaj z
        kilkuletnimi tramwajami w Pradze - wtedy wyjda roznice
        W Karliku:
        1. trzesie tak samo jak w starszych
        2. okrutnie skrzypi i piszczy na zakretach (Kosciuszki, plac Miarki)
        3. niesamowicie waskie przejscia
        4. starsze osoby (stojace) traca rownowage z powodu pochylosci (szczegolnie z
        siatkami)
        5. w kilku wystajace sruby ktore idealnie rozrywaja odziez (ale to szczegol)
      • Gość: edu Re: KARLIK IP: *.brynow.tdmedia.pl 06.11.01, 18:12
        co do szybkosci:
        mierzyles kiedys czas starszych tramwajow i Karlika np. od ronda do petli w
        brynowie ?
        Zmierz i wtedy zobaczysz jak istotna jest wieksza predkosc tramwaju. Okaze Ci
        sie ze przejedziesz 10-15 sekund szybciej.

co do wygody: siedzialem od strony okna obok innego pasazera - nikomu nie zycze

:-))
        • Gość: 102Na Re: KARLIK IP: *.centrum.gliwice.pl 07.11.01, 20:49
          Cieszę się, że Pan uważa tramwaje za najlepszy sposób komunikacji miejskiej.
          Nie mogę się jednak zgodzić z pewnymi Pańskimi stwierdzeniami:
          1. to, że skrzypi i trzęsie to nie wina złego zaprojektowania Karlika, ale po
          prostu złej jakości torów! Co do prędkość to według mnie jednak się ona liczy-
          mnie chodzi o dłuższe odcinki bez przystanków, np. między Chorzowem a Bytomiem,
          tam ma to większe znaczenie. W Pradze byłem 2 tygodnie temu- przyznaję, że nie
          jechałem tam tramwajem, ale bacznie się im przyjrzałem-ich mankamentem może być
          np. wysoka podłoga- pod tym względem Karlik je pokonuje. Co do pochyłośći,
          przewracaniasię i śrub to nie mam kontrargumentu. Myślę, że po prostu trzeba
          się przyzwyczaić :-)
          • Gość: edu Re: KARLIK IP: *.brynow.tdmedia.pl 08.11.01, 15:34
            mojej rodzinie nowy tramwaj sie podoba :-)
            pozdrawiam Cie N102
            mam nadzieje ze kiedys przedluza tory do ochojca lub ligoty
      • Gość: górnik Re: KARLIK IP: *.katowice.pik-net.pl 11.01.02, 09:53

Ci ktorzy krytycznie potrafia ocenic to co zaserwowal nam konglomerat KZK GOP - Uszok - Kopel maja racje. Dziwi
        mnie tylko jak wielu naiwnych wsrod nas zyje i da sie tak łudzic i w ch**a robic przez tych złodziei.
        Nawet pojecia nie macie ile wam odebrano po to by kolesie mogli sie podzielic kasa ( przeogromna ) ktora miala byc
        antidotum na wszelki problemy komunikacyjne na Slasku a w rzeczywistosci jest tylko kompromitacja Slaska w
        oczach calej Polski.

Po tym przykladzie mozna sie dowiedziec dlaczego Warszawa nie chce juz inwestowac w cokolwiek na Slasku, bo
        mamy wade marnotrawienia partactwa i kolesiostwa co przez najblizsze 4 lata nam grozi po tym jak Szarawarski i
        spolka z SLD rozstawili kluczowe stanowiska swoimi pacholkami.
    • Gość: Seal Re: KARLIK IP: 213.25.39.* 08.11.01, 13:32
      Gość portalu: edu napisał(a):

> przejechalem sie tym nowym tramwajem. chyba czegos gorszego nie dalo sie juz
      > zaprojektowac.

Witam.

Króciutkie pytanko: co rewelacyjniejszego Panu udało się w życiu zaprojektować,
      że pozwala sobie Pan na tak ostrą bądź co bądź wypowiedź?
      :)

Pozdrawiam

• Gość: edu Re: KARLIK IP: *.brynow.tdmedia.pl 08.11.01, 15:52
        masz racje, ze zbyt ostro. przyznaje sie.
        po prostu po takiej nagonce medialnej oczekiwalem czegos lepszego. po prostu.
        to prawda ze zaprojektowac cos dobrego jest bardzo trudno - ale jak sie zle
        zaprojektuje to potem ciezko to sprzedac, prawda ? w tym przypadku jestem
        klientem, mogę jezdzic albo nie jezdzic.

prosze sprobowac np. otworzyc w Karliku okno przy wzroscie np. 160 cm. co mam
        na to napisac, ze sie ciesze z takiego rozwiazania ?
      • Gość: edu Re: KARLIK IP: *.brynow.tdmedia.pl 08.11.01, 15:55
        Gość portalu: Seal napisał(a):

> Gość portalu: edu napisał(a):
        >
        > > przejechalem sie tym nowym tramwajem. chyba czegos gorszego nie dalo sie j
        > uz
        > > zaprojektowac.
        >
        nie projektuje "rzeczy"tylko rozwiazania organizacyjne. trudno to porownywac.
        wiem tylko ze jak cos zaprojektuje zle to klient nie zaplaci i strasznie brzydko
        sie wyraza pod moim adresem.
        > Witam.
        >
        > Króciutkie pytanko: co rewelacyjniejszego Panu udało się w życiu zaprojektować,
        >
        > że pozwala sobie Pan na tak ostrą bądź co bądź wypowiedź?
        > :)
        >
        > Pozdrawiam
        >

• Gość: Marcin Re: KARLIK IP: *.ewetel.net 29.11.01, 01:23
      Co do Karlika:
      Zyczylbym sobie Karliki w zaglebiu Ruhry, poniewaz tam nowe tramwaje nie tylko
      sa szpetne, ale i robia czesto wiele chalasu mimo dobrego torowiska. Nie
      liczylem jeszcze moich wypadków w "niskopodlogowych" tramwajach w Niemczech,
      ale bylo ich dosyc, a ubranie sobie tez juz czesto podarlem...
      Karlik jest fajnym tramwajem, i przede wszystkim ladniejszy od Warszawskich
      potworów :o)
      • Gość: olek Re: KARLIK IP: *.brynow.tdmedia.pl 06.01.02, 16:33
        jest super, tylko musi zimowac w zajezdniach zamiast jezdzic.
    • Gość: abc Re: KARLIK IP: *.devs.futuro.pl 06.01.02, 17:37
      to se huju rower kup
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka