Dodaj do ulubionych

jacy naprawde sa Slazacy ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 16:17
chodzi mi o cechy charakteru...wiekszosc ludzi uwaza,ze slazak to osoba
twarda,majaca swoja godnosc i honor i walczaca o swoja gware i
tradycje.Osobiscie uwazam rowniez,ze sa to ludzie o wielkich sercach,bardziej
wrazliwi na krzywde ludzka niz w innych rejonach Polski.
Co byscie dopisali jeszcze od siebie? jak postrzegacie prawdziwych Slazakow?
Obserwuj wątek
    • oliweczka1 Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 22.11.06, 18:26
      na minus:
      1.malo goscini
      2.czasem zawzieci
      3.traktuja reszte Polski jak wroga

na plus:
      1.honorowi
      2.lokalni patrioci
      • rico-chorzow Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 24.11.06, 18:46
        oliweczka1 napisała:

> na minus:
        > 1.malo goscini

z tym się nie zgodzę,powiem,wręcz nieprawda.

> 2.czasem zawzieci

Inni są ciągle zawzięci,Slązak tylko czasem.

> 3.traktuja reszte Polski jak wroga

Tu można by wiele powiedzieć,napisać,może prosto:żadne polskie władze
        administracyjne Sląska nigdy i to nigdy nie poplamiły się miłością do tego regionu.

> na plus:
        > 1.honorowi

Tu też zaprzeczę,ludzie są tylko ludźmi.

> 2.lokalni patrioci

Szkoda,że nie wszyscy.
      • rico-chorzow Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 25.11.06, 19:20
        oliweczka1 napisała:

> na minus:
        > 1.malo goscini

Tu bym się nie zgodził.

> 2.czasem zawzieci

Tak,tylko - niestety - czasami.

> 3.traktuja reszte Polski jak wroga

Jeśli jest się traktowany przez dziesiątki lat jak kolonia tego państwa,to też
        nic dziwnego.

> na plus:
        > 1.honorowi

Nie mniej,nie więcej jak przeciętny uczciwy człowiek.

> 2.lokalni patrioci

Też bym się nie zgodził do końca.
      • wilhelm4 Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 25.11.06, 23:23
        > 1.malo goscini

?????????????!!!!!!!!!
    • lupus76 Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 24.11.06, 19:28
      Polecam: ks. Emil Szramek: "Śląsk, jako problem socjologiczny" i filmy
      Kutza "Paciorki jednego różańca", "Sól ziemi czarnej", czy "Perła w koronie"
      to powinno dać obraz Ślazaków
      • Gość: jojo Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 19:31
        paciorki jednego różańca - mój ulubiony film o śląsku. reszt nie lubię, w tym
        jestem zakochana. a ostatnie sceny filmu - jak psiak wbiega na cmentarz...
        eh... film mego życia.
      • rico-chorzow Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 24.11.06, 19:47
        lupus76 napisał:

> Polecam: ks. Emil Szramek: "Śląsk, jako problem socjologiczny" i filmy
        > Kutza "Paciorki jednego różańca", "Sól ziemi czarnej", czy "Perła w koronie"
        > to powinno dać obraz Ślazaków

No znam,tylko ja jestem Slązakiem,niy Korfańciorzym.
    • broneknotgeld Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 24.11.06, 19:35
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=23473616&v=2&s=0
      Możno to styknie.
      • Gość: specjalista Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.06, 20:58
        Slazacy sie tylko solidaryzuja lokalnie,bo gdy w innej czesci Polski cos sie
        dzieje,maja to gdzies :>
        • Gość: je Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 01:26
          ilu Ślązaków tyle charakterów, jak wszędzie.
          I tyle postaw i poglądów itp.
          • Gość: anonimek Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 14:44
            a zgodzilibyscie sie z taka opinia, ze Slazacy to w wiekszosci prostacy?
            • anilewel Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 25.11.06, 14:51
              Gość portalu: anonimek napisał(a):

> a zgodzilibyscie sie z taka opinia, ze Slazacy to w wiekszosci prostacy?
              jasne...w takim samym stopniu jak Warszawiacy, Krakownianie, Pomorzanie czy
              inne nacje tudzież mieszkańcy innych regionów Polski...
              • Gość: anonimek Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 14:57
                ale,chodzilo mi o to,ze potocznie uwaza sie,Slazakow za wiekszych prostakow z
                racji tego,ze tylko interesuja sie kopalnia i niczym wiecej.Nie potrfia
                porzadnie wyslawiac sie,sa malo wyksztalceni,nie rozwijaja zainteresowan,sa
                wrecz nudni .....i co Wy na taka opinie?
                • Gość: van deer Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.icm.edu.pl 25.11.06, 15:27
                  Gość portalu: anonimek napisał(a):

> ale,chodzilo mi o to,ze potocznie uwaza sie,Slazakow za wiekszych prostakow

Kto tak uwaza? Pan, rodzina, koledzy z roboty, panowie spod budki z piwem?:))

Przeprowadzal pan w swoim regionie dobor proby, konkretne kompleksowe badania
                  socjometryczne nt. mieszkancow Slaska w swiadomosci obywateli RP roznych
                  regionow, roznych kategorii spolecznych respondentow? Jesli tak to jakimi
                  narzedziami sie pan poslugiwal, prosze wkleic dla ogladu wyniki z SPSS, itp.
                  Wtedy mozemy ew. podyskutowac o miarodajnosci panskiego - nie da sie ukryc -
                  stereotypowego widzimisie, teraz sie na to nie zanosi:)

> z racji tego,ze tylko interesuja sie kopalnia i niczym wiecej.

Z jakiej racji to uproszczenie? Pracownicy bankow tez o fedrowaniu godaja?

> Nie potrfia porzadnie wyslawiac sie,

Wielu ludzi z innych regionow, ktorych nie tylko Murzyn z Kamerun nie rozumiec,
                  jednym ciagiem belkocza: "poszlem", "wzielem", "pojadziem", dukaja nieskladnie
                  zdania jak ten nieszczesny Kononowicz, i nie oznacza to, ze w efekcie za takich
                  mamy wszystkich bialostoczan. Pan oczywiscie ma i dobrzy z tym panu jest:)

> sa malo wyksztalceni

Prosze udostepnic metryczki z panskich, wyzej wspomnianych juz, badan.

> nie rozwijaja zainteresowan,

Ad exemplum hodowla golebi, i to tylko jeden z mozliwych do przytoczenia:)

> sa wrecz nudni .....

Nie kazdy moze poszczycic sie tak ciekawym przypadkiem posiadania tak prostej
                  konstrukcji umyslu, zawezonego do stereotypow gierkowskiego obrazu Slaska i
                  Zaglebia. W sumie stereotypy sa praktyczne, zwalniaja z myslenia, do ktorego na
                  sile zmuszac nikogo nie trzeba i ja tez o takowe sie wiecej nie pokusze. Sorry:)

Zeby nie bylo, Slazakow znam roznych, sam nim nie jestem, a bronie ich prawa z
                  racji obiektywnego podejscia do ich postrzegania. Rownie dobrze moglbym bronic
                  bialostoczan, Niemcow, Rosjan, marsjan.

Z weekendowym pozdrowieniem,

Van
                  • anilewel Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 25.11.06, 15:45
                    się podpisuję van deer pod tym co napisałeś...aha...co się tyczy poziomu
                    wykształcenia to właśnie ostatnio media podały (na kanwie ostatnich przykrych
                    wydarzeń i idącego za tym wszechobecnego zainteresowania Śląskiem), że to
                    właśnie na Śląsku istnieje najwyższy odsetek studiujących...po szczegółowe dane
                    odsyłam do GUS :)
                    • ibby2 Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 25.11.06, 16:20
                      anilewel napisała:

> się podpisuję van deer pod tym co napisałeś...aha...co się tyczy poziomu
                      > wykształcenia to właśnie ostatnio media podały (na kanwie ostatnich przykrych
                      > wydarzeń i idącego za tym wszechobecnego zainteresowania Śląskiem), że to
                      > właśnie na Śląsku istnieje najwyższy odsetek studiujących...po szczegółowe dane
                      >
                      > odsyłam do GUS :)

Anonimek się chyba pod tym nie podpisuje, bo coś umilkł! A może przeprowadzone
                      przez niego badania dowodzą czegoś innego...hmmm...ale też powinien się z nami
                      podzielić wynikami...wszyscy są ciekawi jacy naprawde są Ślązacy?
                • Gość: Ślązaczka Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 18:10
                  Skąd u Ciebie takie poglądy!!! Jestem Ślązaczką od 30 lat, jestem wykształcona,
                  zawsze umiałam poradzić sobie w życiu, osiągam cele które sobie stawiam. Mam
                  swoje pasje i potrafię się realizować. Znam bardzo dobrze gwarę i się tego nie
                  wstydzę i nie mam problemów z wysławianiem się. A ludzie nie interesuja się
                  tylko kopalnią to są Twoje błędne wyobrażenia. Nie zapominaj że w latach 60-70
                  bardzo dużo ludzi przyjechało na Śląsk za pracą (nawet Warszawiacy) i tak
                  zostali do dzisiaj. Skoro są pokłady węgla to dlaczego ma nie być kopalń? -
                  niestety bez naszych górników mielibyście zimno w domach. Zastanów się zanim
                  coś napiszesz na formu bo niestety ale ta wypowiedź o Tobie świadczy że Jesteś
                  prostakiem, który nie ma nic ważnego do powiedzenia. Ludzie czy to ważne czy
                  Ślązak czy Kaszub? nie ważne gdzie mieszkasz ale najważniejsze jakim Jesteś
                  człowiekiem. Pozdrawiam moich wszystkich bardzo dobrych znajomych i przyjaciół
                  w całej Polsce:)))
                  • Gość: anonimek Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 18:56
                    pytacie mnie,na podstawie jakich badan twierdze,ze Slazacy to prostacy? otoz
                    zadnych ankiet nie przeprowadzam, po prostu ze slyszenia,z opinii
                    znajomych...Zawsze slyszy sie - "tam gdzies na Slasku""cholota""prostactwo"
                    etc...moge dodac,ze Slazacy sa uwazani za II gatunek Polakow i serio nie wiem
                    czemu jest taka obiegowa opinia.Ludzie wprost nienawidza slaskiej
                    gwary,twierdza,ze goralska jest do zniesienia, ale slaskiej nie da sie
                    sluchac.Kolejna opinia jest to,ze na Slask nie ma po co jechac.Krajobraz
                    szary,brudny,nedzny a i ze Slazakiem nie ma o czym pogodac,bo niby o czym? o
                    weglu? o kopalni? Wiem,ze sa to stereotypy,ale takie,ktore funkcjonuja do dzis
                    i ciezko to bedzie zmienic.Ponadto Slazak uchodzi za czlowieka
                    niereformowalnego,ktory nie widzi a wlasciwie nie chce dostrzegac zmian,ktore
                    pukaja do jego drzwi,zyje wedlug schematu powielanego od pokolen -
                    szychta,dom,obiad,piwo,spanie i od poczatku jedynie w niedziele odmiana, bo do
                    chodzi kosciol.A juz na pewno jest tak, ze Slazak nie lubi wyjezdzac ze swojej
                    krainy,nie lubi zwiedzac nie tylko zakatkow swojego regionu ale i swiata.Moze
                    to lenistwo czy co?
                    • Gość: Ślązaczka Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 19:22
                      No to masz złe opinie na temat Śląska, mamy normalne życie jak każdy inny
                      człowiek - praca, dom, rodzina. Mamy czas na rozrywkę, kulturę - też chodzimy
                      do kina, teatru. I nie prawdą jest, że nie zwiedzamy - jeśli masz czas i
                      finanse to zawsze się gdzieś wysokczy obojetnie czy na weekend czy na jeden
                      dzień. Dla kogoś takiego jak Ty Ślask to tylko brud i kopalnie -stereotyp
                      podawany przez media bo tylko tak potrafią pokazać nasze tereny a zapewniam
                      Cię, że w moich okolicach znajdziesz piękne miejsca gdzie jest dużo zieleni i
                      nawet byś się nie zorientował że kilkanaście kilometrów dalej są kopalnie. A co
                      do gwary to co w tym złego że ja mamy? najważniejsze że potrafimy odnaleźć się
                      w sytuacji i używamy gwary kiedy trzeba i "mówimy" kiedy trzeba. Aha i nie
                      zapominaj, że wiele znanych osób wywodzi się z Śląska a oni przecież nie są
                      prostakami....(tylko krowa nie zmienia pogdlądów a Ty chyba nie jesteś
                      krową???) zapraszam do mojego domu pokażę Ci prawdziwe oblicze Śląska może
                      wtedy będziesz godnym człowiekiem:)))
                    • Gość: normals Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 19:24
                      "zawsze slyszy sie", "sa uwazani", "ludzie twierdza", "kolejna opinia", "slazak
                      uchodzi", "a juz na pewno jest tak, ze".

probujac cos udowodnic za pomoca takich "argumentow", mozesz jedynie wzbudzic
                      politowanie. retoryka godna szympansa.
                      • Gość: anonimek Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:01
                        nie rob z siebie polonisty.
                        • wilhelm4 Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 25.11.06, 23:30
                          za wysokie dla ciebie, nie przeskoczysz ?

przeciez nie idzie o poprawnosc jezyka polskiego,
                          tylko o krytyke jezyka manipulacji i propagandy
                    • Gość: George Hedgehog "cholota" ? IP: *.dedicated.turbodns.co.uk 25.11.06, 19:34
                      Po jakiemu to?
                      ----
                      Lingua Latina Domino Grbae discenda est
    • rico-chorzow Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 25.11.06, 19:14
      Jo je Slonsok,yno niy wiym jaki jo je richtich.
      • Gość: anonimek Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 19:51
        czyli podsumowujac = jakimi slowami sami okreslicie Slazakow?
        Slazak to....?
        • Gość: Ślązak Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 19:59
          to człowiek jak każdy z nas:))))
          • Gość: anonimek Re: jacy naprawde sa Slazacy ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.06, 20:02
            no i pieknie powiedziane ;)
            • ibby2 Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 25.11.06, 20:14
              Twoja aprobata na słowa Ślązaka jest zdumiewająca...szybko zmieniłeś poglądy
              anonimku...chyba zrozumiałeś, że poglądy jakie tu przedstawiasz to stereotypy i
              że tak się wyrażę w przenośni są rodem ze średniowiecza...
              • jovanka23 Re: jacy naprawde sa Slazacy ? 27.11.06, 10:16
                no właśnie, Slązacy są chyba jak wszyscy inni, to znaczy w każdej grupie ludzi
                znajdą sie i prostacy i ludzie wykształceni, sam temat forum jest nieco
                poroniony; z osobistych obserwacji wkurza mnie tylko to, że ja, moi drodzy, nie
                muszę rozumieć waszej gwary:)
    • koktajl_molotowa Ludzie jak ludzie 27.11.06, 11:54
      Normalni, jedni OK, inni "do wora". Jak wszędzie. Znam ludzi z całej Polski (i
      nie tylko), wszędzie znajdziesz ludzi porządnych, i wszędzie trafisz na męty, co
      to kopnąć w zadek nawet się nie chce. Śląsk nie odbiega od normy.
      Tak w ogóle, to bzdurą jest doszukiwanie się specyficznych cech charakteru,
      zależnych od długości i szerokości geograficznej miejsca urodzenia. To trochę
      tak, jakbyś powiedziała, że syn złodzieja musi być złodziejem, a syn księdza
      księdzem (ups, to chyba zły przykład:). Jeśli coś kształtuje osobowośc, to
      raczej będzie to stan posiadania, dostęp do dóbr kultury...
      • Gość: Mister Wihajster Re: Ludzie jak ludzie IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.06, 14:26
        > Tak w ogóle, to bzdurą jest doszukiwanie się specyficznych cech charakteru

b.watpliwe, co padosz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka