Gość: olo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:10 Panie Krzyk, rozumiem ze trzyma Pan strone swojego pracodawcy. Ale czy to tak trudno przypomniec sobie, czy bylo sie porzadnym czlowiekiem czy swinia? No chyba ze ma sie problem z pamiecia.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andy Re: Olo, ty chyba jesteś już śpiący, IP: 217.153.82.* 11.05.07, 23:42 weź ty się prześpij i rano przeczytaj artykuł Krzyka jeszcze raz, ze zrozumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Re: PRL dopadł nas teczkami IP: *.chello.pl 12.05.07, 06:01 Dokładnie tak samo to odczuwam jak autor artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halinka lat 53 Do Budapesztu na Dowód Osobisty + Książeczka walut IP: *.tsi.tychy.pl 12.05.07, 07:06 Do Budapesztu jeździłam na Dowód Osobisty (na ostatniej stronie był stempelek uprawniający do przekraczania granicy państw socjalistycznych)+ Książeczka walutowa. Wymieniałam Dowód trzy razy i w Katowicach nie miałam żadnych kontaktów z "esbekami". Cała Polska jeździła turystycznie po krajach socjalistycznych w celach turystyczno-handlowych i nikt się nie boi. LARUM podnosi jakiś niedouczony "uczniak" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Nie o to chodziło! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 07:09 Bylam internowana, aresztowana i zatrzymywana na 48 h niemal co 2 miesiace w latach 80-tych. "Powinnam" chciec sie mscic. Ale NIE CHCĘ! Nie chcę w ogóle żyć w kraju, w którym jeden kopie dołki pod drugim. W którym powszechnym uczuciem wobec współobywatela i bliźniego jest nienawiść. W którym zamiast robić coś dla przyszłości, wciąż grzebiemy w przeszłości i nie po to, żeby coś wyjaśnić, ale żeby komuś dokopać. NIE O to SZŁO. Nie dla takiej Polski włóczyłam się po aresztach PRL przez 8 lat, narażałam siebie i rodzinę organizując podziemną "S" nawet wtedy kiedy już się nikomu nie chciało, bo ludzie chcieli normalnie żyć. Ja TERAZ CHCĘ NORMALNIE ŻYĆ. W Polsce bez nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHODZI O PRAWDĘ Re: Nie o to chodziło! IP: *.tsi.tychy.pl 12.05.07, 07:54 Pani Ewo, jak Pani nie chce odszkodowania za represję to Pani sprawa. Proszę nie nazywać tego "zemstą" lub "dokopaniem komuś". Jak ktoś ma czyste sumienie to nie ma nic przeciwko "grzebaniu w przeszłości". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Do "Gościa z Tychów" IP: 217.153.82.* 12.05.07, 10:42 Głębią rozumienia odczuć ludzi "z gatunku" Ewy to Waszmość raczej nie grzeszysz.Ty chyba "z gatunku" tych dla których zemsta jest stodka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Do Pani Halinki IP: *.110.203.62.cust.bluewin.ch 12.05.07, 11:58 Pani Halinko, pragne przypomniec, ze po wprowadzeniu stanu wojennego skonczylo sie jezdzenie w ogole, a "na dowod" w szczegolnosci. Kiedy troche ocieplalo, mozna bylo jechac do "demoludow" tylko na paszport. Sam bylem w Czechoslowacji w 1983 roku na paszport "KK" z wbitym stemplem "anulowano". Pozdrawiam, Romek Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Do Pani Halinki 12.05.07, 12:19 Kiedy w stanie wojennym chciałem jechać w Bieszczady dano mi na milicji do wypełnienia czterostronicową ankietę do wypełnienia. To miał być taki paszport żeby pojechać do Polski. Nie wypełniłem i nie oddałem ankiety. W Komańczy nas zawrócono. Gdybym podpisał...kto wie. Szczęściem nie pełnie żadnych funkcji publicznych, ale pewnie teraz bym się bał, choć nie bałem się wówczas jechać bez zgody władz PRL w strefę nadgraniczną. olo r. 1962 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halinka Do Pana Romka IP: *.tsi.tychy.pl 12.05.07, 12:25 Ma Pan rację miałam na myśli czas "do wprowadzenia stanu wojennego". Miłego dnia, Halinka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mefisto Re: o to chodziło! IP: *.c29.msk.pl 13.05.07, 17:51 ks.prof.Tischner mówił o 3 formach prawdy. Tobie chodzi o tę trzecią. Nasz kraj potrzebuje spokojnego rozwoju gospodarczego. Ty jesteś zwolennikiem nienawiści i tak prawdę mówiąc niczym nie różnisz się od tych prawdziwych agentów. Oni też chcieli walczyć informacją o innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEJ ...OOOO..... IP: 80.54.12.* 12.05.07, 11:57 .......WSTRZĄSAJĄCE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
roro68 Krzyk, przestań manipulować! 12.05.07, 12:26 Krzyk, nie rób ze swoich prywatnych wspomnień obrazu świadomości pokolenia! Bo wychodzi z tego koniunkturalny koszmarek. Jak miałeś głupich kolegów albo studiowałeś na dupiatej uczelni, gdzie utwierdzono cię w przekonaniu, że esebecy=ofermy, to nie wmawiaj czytelnikom, że wszyscy twoi równieśnicy myślą tak samo. Także twoich równieśników owe "ofermy" zabijały w PRL! Może, gdybyś choć raz dostał po plecach pałą ZOMO, miałbyś bardziej skomplikowany obraz rzeczywistości PRL. Ale w tym celu musiałbyś przynajniej chodzić na manifestacje, a przecież ty się tego zwyczajnie bałeś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Re: Krzyk, przestań manipulować! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 13:20 I wreszcie też przyznałeś się, że powodem twoich antylustracyjnych i antypisowskich publikacji był strach, że wciągnęli cię na listę kapusiów! Idź i sprawdź, oszczędziłbyś ludziom czytania. A najciekawsze, że ja też wyjeżdżałem za granicę, i też jeden raz zaproszono mnie na rozmowę przed wydaniem paszportu. I wyobraź sobie, Krzyk, że nie mam żadnych obaw! Bo po prostu w czasie tej rozmowy zachowałem się jak facet i nie kłapałem mordą, i nie przekomarzałem się z panem oficerem, i nie odpowiedziałem na żadne pytanie, po prostu. Mogłeś postąpić tak samo i nie miałbyś dzisiaj kłopotów ze strachem, redaktorze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nax PRL dopadł nas teczkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 15:35 Ilu " Maleszków" zatrudniała "wybiórcza"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omega Re: PRL dopadł nas teczkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 15:57 Jednego na pewno. Biedaczyna musiał się strasznie bać, gdy koledzy ze studiów zbliżali się do zdemaskowania go. To nieludzkie, że tak musiał się bać. Nic dziwnego, że inni koledzy po prostu musieli zlikwidować Pyjasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mono Re: PRL dopadł nas teczkami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 17:11 Nie gadałeś, nie podpisywałeś to jesteś spokojny o co chodzi? Czego sie obawiasz Panie Krzyk? Gadał Pan coś, o kimś, komuś, trudno.Nikt Pana nie zamknie NIE TE CZASY! właśnie one się zminiły!Jedynie nie będzie mógł Pan pełnić funkcji publicznych! Co w tym złego? Mój szef,"otrzymał" stanowisko kierownicze przed 1989 r.Był czynnym działaczem PZPR w latach 70-80.Również był i jest dobrym fachowcem.Ale! Nie znaczy to że ma być szefem!! Dyrektorem ,kierownikiem.Musi ponieść konsekwencje że dał du.y jak każda panna która się zapomniała.Nie chodzi by wyrzucić go z pracy! Nie! Ale funkcja kierownicza? Niby dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
ivrp to bardzo głupi i zakłamany wstępniak 12.05.07, 21:37 Zgadzam się, że pisowe oszłomy zupełnie sknociły ustawę lustracyjną, ale argumentacja Krzyka, która ma na celu wyłącznie zdezawuowanie samej idei lustracji jest kłamliwa, niezależnie od tego czy taką ustawę uznamy za potrzebną. Ośmieszanie, przedstawianie funkcjonariuszy służb bezpieczeństwa jako idiotów może przekonać tylko młodzież, nie pamiętającą tych czasów, tego, że za tymi służbami stał cały aparat represji, począwszy od prokuratury, poprzez milicję, skończywszy na więziennictwie. Autor artykułu pisze o współczesnych donosicielach jako bardziej godnych naszego potępienia. Kogo ma na myśli? Obywateli informujących o popełnionych przestępstwach, wtyki policji, które pomagają zwalczać gangi? Wydaje się, że red. Krzyk z racji młodego wieku dokonuje tych porównań nie pojmując zasadniczej różnicy między dyktaturą a demokracją. Nota bene, swoją argumentacją obraża dokonania Pana Adama Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roor68 Re: to bardzo głupi i zakłamany wstępniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 21:57 Ale on wcale nie jest taki młody. Jeśli w PRL chodził do liceum, to ma teraz co najmniej około 40 lat. Ten facet dobrze wie, czym było ZOMO, SB, MO, PZPR, cenzura. Jeżeli dzisiaj gra durnia i wmawia pierdoły, to jest to zupełnie świadome. I śmiem przypuszczać, że nie przeciw panu Adamowi M., ale jak najbardziej za jego życzliwą zgodą! Czego można się spodziewać po redakcji, która zatrudnia kapusia powiązanego z zabójstwem Staszka Pyjasa. Przecież to ich dziennikarz po zabiciu Pyjasa prowadził jako esbecka wtyka studenckie "niezależne" śledztwo mające wykryć sprawców, i to ich dziennikarz, zanim został zdemaskowany przez Wildszteina, pisał sążniste artykuły potępiające ideę lustracji w latach 90. GW jest bardzo konsekwentna - zawsze chronili esbeków i pluli na ludzi, którzy się tym oburzali. Dlaczego Krzyk miałby być wyjątkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
ivrp Re: to bardzo głupi i zakłamany wstępniak 12.05.07, 22:28 Mogę się zgodzić, że Krzyk chce nadgorliwie realizować linię polityczną Wybiórczej polegającą na łagodzeniu konfliktów politycznych, która ma swoje psychologiczne uzasadnienie w rodzinnych genogramach i życiorysach twórców gazety. Ale założenie, że GW świadomie i z premedytacją zatrudniała agenta SB jest niedorzeczne, podobnie jak teza, że chroniła jej funkcjonariuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
roro68 Re: to bardzo głupi i zakłamany wstępniak 13.05.07, 00:07 >>Ale założenie, że GW świadomie i z premedytacją zatrudniała agenta SB >>jest niedorzeczne, podobnie jak teza, że chroniła jej funkcjonariuszy. No przecież Lesław Maleszka ciągle pracuje w GW! Już kilka lat temu został ujawniony, przynał się (zresztą kłamliwie tylko do połowy "dorobku") i włos do dzisiaj nie spadł mu z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ollo2005 Re: to bardzo głupi i zakłamany wstępniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:34 Inteligencja oficerow SB byla znacznie wyzsza, niz IQ redaktora Krzyka. Nie wiem, po co napisal taki glupi tekst, cenilem go jako dziennikarza troszeczke wyzej. Ale tylko trochę ;-) NAJBARDZIEJ MNIE WKURZA DEZAWUOWANIE LUSTRACJI ORAZ TOTALNE ROBIENIE LUDZIOM WODY Z MóZGU PRZEZ 18 lat "zycia" GazoWni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leopold Re: to bardzo głupi i zakłamany wstępniak IP: *.crowley.pl 12.05.07, 22:31 Redaktorze Krzyk, chyba rzeczywiście Michnik będzie musiał laptopy dołączać do gazety! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: to bardzo głupi i zakłamany wstępniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.07, 18:02 GW chce stworzyć przekonanie, że wszyscy byli umoczeni, że nie da się dzisiaj odróżnić podłości od szlachetności, że wystarczyło podpisać się na wniosku paszportowym i już można zostać uznanym za agenta. To są świadome, zaplanowane brednie, które oni cedzą regularnie! Jeszcze pół biedy, gdyby tylko orędowali za pełną bezkarnością komuchów i esbeków. Rzecz w tym, że przez tą bezkarność ludzie autentycznie pokrzywdzeni i nieraz bohaterowie są mieszani z gnojem, bo taki jest nieuchronnie efekt relatywizowania zbrodni komunistycznych, nie to, że esbecy ocaleją, ale ponadto ofiary zobaczą wielką figę z makiem! Z tej przyczyny podobne teksty, jak ten red. Krzyka, są niegodne i wspisują się w tradycję Urbanową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarowski PRL dopadł nas teczkami IP: 213.17.150.* 13.05.07, 23:26 Sam pan siedział w IPN-e i grzebał w aktach i niech mnie pan nie rozsśmiesza ze dowiedzał się pan o ludziach którzy walczyli z komuną dopiero w 89r.Nieco wczesniej napisał pan że czytał bibułę.To kto ją wydawał ? Uwczesna włądza? Jest pan śmieszny panie Krzyk. Odpowiedz Link Zgłoś