Dodaj do ulubionych

Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w Py...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 06:29
Tak naprawdę to jedynym fachowcem znającym się na cmentarzach żydowskich w
regionie jest doktor Sławomir Witkowski Z Sosnowca.Pan magister Walerjański
stroi się w szatki "eksperta" a nie zna nawet hebrajskiego i z trudem
skończył studia.Nie wiem dlaczego GW promuje taką amatorszczyznę.Przecież w
publikacjach Walerjańskiego jest tyle błędów że można nimi obdzielić kilka
pokaźnych książek.Owszem należy docenić jego rolę w ochronę cmentarzy w
Zabrzu,czy Gliwicach,lecz bez przesady.Są ludzie którzy robią kilkakrotnie
więcej dla żydowskich zabytków-Sławomir Witkowski,Jarosław Banyś,Dariusz
Rozmus i wielu innych.Tymczasem wynosi się na piedestał przeciętnego
pasjonata,który nawet na konferencji dla nauczycieli na temat żydowskiego
dziedzictwa czyta wszystko z kartki i nie potrafi sklecić sam dwóch-trzech
zdań.Wstyd.
Obserwuj wątek
    • Gość: Grzegorz Slaski Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 09:33
      Panie Historyku fachowcu ! to wstyd i typowa zazdrosc przez Pana przemawia, nie
      ladnie tak obrazac czlowieka, ktorego z tego co Pan pisze dobrze zna, ale przed
      nim swoje ale !!! w stosunku do jego dzialalnosci i wiedzy Pan ukrywa.
      Studiowalem z Panem Walerjanskim i wiem, ze na dyplomie ukonczenia studiow
      wyzszych uzyskal ocene BARDZO DOBRA !!! (CZYTAJ JAKO 5 )jesli to jest zla ocena
      to albo jego wykladowcy byli beznadziejni, i pozwalali mu zdawac egzaminy
      czytajac z notatek, kartki albo ksiazki bo go lubieli albo mial niezle poparcie
      Rektora tej Uczelni i ze zlych miernych ocen cudownie przerobili mu na 5 !!.
      Panie historyku powinien Pan publicznie przeprosic pana Walerjanskiego i z nim
      sobie w cztery oczy porozmawiac w duchu przyjazni, ale na to chyba Pana niestac
      i to jest przykre.
      • Gość: Historyk-fachowiec Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 10:23
        Broń Boże nie zamierzałem obrażać Pana Walerjańskiego.Jeśli ktoś to tak odbiera
        to przepraszam.Zamierzałem tylko uwypulkić tego typu problem,że GW promuje
        czasami osoby w danej dziedzinie,nie wiedząc(lub nie chcąc wiedzieć)że
        na "rynku"jest wielu lepszych ekspertów.W kwestiach żydowskich jest to jeszcze
        np.Janusz Spyra,którego GW kompletnie pomija.Wspomniani przeze mnie wcześniej
        Panowie Rozmus,Witkowski też mają się czym pochwalić poza tytułami
        doktorów.Mają za sobą mnóstwo publikacji naukowych na ten temat,podkreślam
        NAUKOWYCH a nie popularnych broszurek bezkrytycznie przyjmowanych przez
        czytelników-amatorów.Oczywiście doceniam rolę Pana Waleriańskiego dla
        propagowania wiedzy na temat górnośląskich Żydów i ochrony ich zabytków.Jednak
        jeszcze raz podkreślam-są w regionie osoby które robią o wiele więcej niż on i
        mają zdecydowanie większą wiedzę na ten temat.Co do stopni na uczelni to
        chodzilo mi jedynie o to że na pewno Pan Walerjański nie był wybitnym studentem
        USl i tyle.Mam po prostu żal do GW że o niektórych osobach piszą bardzo
        dużo,choć inni zasługują na większą uwagę.Natomiast co do wykładu Pana
        Walerjańskiego w RODN "WOM" dla nauczycieli chciałbym wierzyć że byla to
        jedynie jednorazowa wpadka.Na koniec pozdrawiam wszystkich którzy zajmują się
        śląskimi i zagłębiowskimi judaikami,Pana Dariusza Walerjańskiego także.
        • rodowiczmaryla Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w 24.07.07, 19:20
          Naprawde nie jest trudno/ciezko "konkurowac" na "rynku"
          tzn. polemizowac rzeczowo-fachowo, tez w mediach.

I tedy droga.

W tych sprawach jest przeciez tyle do zrobienia-nadrobienia.
          Nikomu nie uda sie miec "monopol", nie majac racji.

Prosimy zachowywac sie profesjonalnie.

---------------------------------------------------------

A G.Slonsk i Altrajch, to dwa ODDZIELNE,
          historycznie zupelnie ROZNE regiony !!!
          "Fachowcy" ze Sosnowca mnie tak szybko
          nie przekonaja......
    • Gość: D.Walerjanski Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 10:09
      Szanowny Panie HISTORYKU FACHOWCU, odpowiadajac ze smutkiem na Pana
      nieprawdziwe i nieladne zarzuty donosze Panu ze studia historyczne ukonczylem z
      ocena na dyplomie bardzo dobra. Moze to osobiscie Pan sprawdzic w archiwum
      rektoratu wydzialu historycznego albo Panu jesli bedzie mial Pan odwage sie
      ujawnic z imienia i nazwiska przesle kserokopie. Z tego co Pan pisze wnioskuje,
      ze sie znamy ale jednak zabraklo Panu ludzkiej ucziwosci aby podejsc domnie i
      powiedziec to z czym Pan w moich tekstach, ktore Pan czyta z uwaga jest złe i z
      czym Pan sie nie zgadza. Wiec jaki z Pana jest fachowiec ? jesli nie potrafi
      Pan wskazac bledow w dialogu z kolega "amatorem zydowskich zabytkow". Coz to
      jest klasyczna zazdrosc. A co do czytania skartki to chyba nie jest nic zlego,
      i swiadczy tylko o moim poszanowaniu sluchaczy bo chce dobrze wypasc, ale i tak
      w koncu mowie z glowy i od serca bo to wtedy jest takie prawdziwe i tylko
      swiadczy o moim profesjonalizmie a nie amotorstwie. Zreszta jak sie Pan
      Szanowny ujawni to zapraszam na rozmowe. Podaje Panu moj adres meilowy
      ddd@stk.net.pl.
      Szalom mgr Dariusz Walerjanski
      • rodowiczmaryla Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w 24.07.07, 19:23
        > czytania skartki

No, nobody is perfect,
        nawet te "prymusy-lizusy" z piatkami. :)

Pozdro, Panie Walerjanie !
    • Gość: to oczywiste Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.07, 11:24
      Gość portalu: Historyk-fachowiec napisał(a):

> Tak naprawdę to jedynym fachowcem znającym się na cmentarzach żydowskich w
      > regionie jest doktor Sławomir Witkowski Z Sosnowca.Pan magister Walerjański
      > stroi się w szatki "eksperta" a nie zna nawet hebrajskiego i z trudem
      > skończył studia.Nie wiem dlaczego GW promuje taką amatorszczyznę

Bo GW lokalny dodatek bardzo kocha Ślązaków i bardzo nielubi Zagłębian co widać gołym okiem.
      • Gość: JW Animozje? Raczej kumoterstwo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 11:43
        Tu chyba nie chodzi o jakieś animozje między Śląskiem a Sosnowcem!Po prostu
        Wyborcza lansuje od dłuższego czasu ludzi,którzy tak naprawdę są
        przeciętni.Przecież jak Gazeta chce usłyszeć opinię socjologa to najczęściej
        pyta o zdanie Krzysztofa Łęckiego,mimo iż w Katowicach są osoby z profesurą w
        tej dziedzinie.To tak jakby o opinię w sprawie np.nowego tomu Harrego Pottera
        zapytać mgra polonistyki,pomijając przy tym autorytety z dziedziny
        literatury.Pół biedy gdy dzieje się to sporadycznie.Lecz w przypadku
        np.D.Walerjańskiego wydaje się że dzięki układom w Wyborczej zagościł tu na
        stałe.Wystarczy że coś zorganizuje i od razu trafia na szpalty gazety,pomimo że
        dzieją się ważniejsze wydarzenia,lecz bez rozgłosu.Ta wybiórczość Wyborczej i
        promocja znajomków jest coraz bardziej dobijająca.
        • Gość: Rodzynek Re: Animozje? Raczej kumoterstwo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 12:15
          Panie JW kumoterstwo ? ... odpowiem Panu krotko niech beda przecietni ale
          skuteczni, a nie z tytulami fachowcy nijacy bez wyrazu wysraszeni przed
          mikrofonem dziennikarzy. Zreszta moim zdaniem nie liczy sie tu tytul czy
          magister czy doktor czy profesor tylko inteligencja, skutecznosc, i co
          najwazniejsze we wszystkim zaciekawienie !!!! innych tym tematem aby chca
          poglebic ta kokretna wiedze siegneli do prac wczesniej tu wymienianych
          naukowcow. Wiec czy to co robi Pan Walerjanski nawet jesli by byl
          tym "amatorem" jest zle ?.
          A tak na marginesie p.Walerjanski zawsze po swoim wykladach czy oprowadzaniu
          wszystkim chetnym, zaiteresowanym podaje fachowa literature, gdzie to oczym
          opowiadal mozna zglebic wiec jest to uczciwe postepowanie. Pozdrawiam
          wszystkich z Zaglebia i Slaska.
          • Gość: korada Re: Animozje? Raczej kumoterstwo! IP: *.ipt.aol.com 23.07.07, 16:28
            Rodzynku, wyjales mi z ust to co napisales, przykre, ze zamiast pokazac co sie
            umie i pojsc w slady osoby ktora czynnie wprowadza historie w zycie,
            pewni "wazni historycy" staraja sie umiejszyc czyny innych, a ngrobki murszeja
            i sa rozkradane, Wstyd!!!
        • rodowiczmaryla Re: Animozje? Raczej kumoterstwo! 24.07.07, 19:30
          > Wystarczy że coś zorganizuje i od razu trafia na szpalty gazety,
          A nie ma ? Nie powionno ?

> pomimo że dzieją się ważniejsze wydarzenia,lecz bez rozgłosu.
          O - i wyszlo szydlo z worka: problem = nieumiejetnosc wypromowanie sie.

Moze zaraz sie tez dowiemy, ze Jorg Gorzelik byl slabym studentem,
          jest marnym naukowcem, ino (moze wlasnie dlatego?) probuje mieszac,
          jego zona ma krzywe nogi, a dzieci seplenia ?

naukowiec ---> naukowo ---> rzeczowo ---> "merytorycznie"---> OK?
    • meg_s Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w 23.07.07, 16:29
      W imieniu niezauważonych niestety przez szanownego pana redaktora organizatorów
      wczorajszej prelekcji w Zaolszanach chciałam bardzo podziękować panu Dariuszowi
      Walerjańskiemu za czas poświęcony nam i uczestnikom naszego rajdu
      "Lato z Metamorfozami - Poznaj okolice Gliwic".
      Skorzystaliśmy z uprzejmości i wiedzy pana Walerjańskiego nie po raz pierwszy
      i jak zawsze prelekcja była świetnie przyjęta przez słuchaczy. Pan Walerjański
      oprócz wiedzy posiada także szczerą pasję i to znakomicie rzutuje na odbiór jego
      wykładu.

pełna informacja o naszej letniej akcji na stronie www.gliwiczanie.pl

Stowarzyszenie na Rzecz Dziedzictwa Kulturowego Gliwic "Gliwickie Metamorfozy"
      • Gość: JW Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 20:05
        Dariusz Walerjański jest pasjonatą kultury żydowskiej i robi wiele
        dobrego.Jednak nie rozumiem dlaczego uchodzi za dyżurnego eksperta Gazety
        Wyborczej w tym temacie.Naprawdę są osoby które Walerjańskiego biją na głowę
        jeśli chodzi o wiedzę na temat judaizmu w regionie.Niestety Gazeta zupełnie je
        pomija,podobnie jak ich liczne publikacje.Te osoby i ich prace bardziej są
        doceniane np.w Krakowie czy Ostrawie niż Katowicach.Tymczasem publikacje
        Walerjańskiego zawierają mnóstwo podręcznikowych błędów,często będąc na
        poziomie wypracowania gimnazjalisty.Zresztą wystarczy zapytać o zdanie
        naukowców z Katedry Judaistyki UJ na ten temat.Jeden z nich stwierdził niedawno
        że w tych książeczkach Panu Walerjańskiemu najlepiej wychodzą...zdjęcia.Dlatego
        Panie Dariuszu apeluję do Pana:Proszę popularyzować wiedzę o śląskich
        Żydach,sprzątać cmentarze itp.Tylko niech Pan już nie udaje eksperta i nie
        wymądrza się przed naukowcami,bo powoduje to tylko zażenowanie.
        • Gość: R Do JW IP: *.stk.vectranet.pl 23.07.07, 20:49
          Gość portalu: JW napisał(a):

> Tymczasem publikacje
          > Walerjańskiego zawierają mnóstwo podręcznikowych błędów,często będąc na
          > poziomie wypracowania gimnazjalisty.

Czy można prosić o podanie konkretnych przykładów błędów Pana Walerjańskiego.
          • Gość: Rodzynek Re: Do JW IP: *.stk.vectranet.pl 23.07.07, 21:19
            Specjalista nie jestem ale sie iteresuje kultura zydowska czytam Rozmusa,
            Hondo, Wodzinskiego, no i Walerjanskiego i nie widze tam bledow a nawet
            informacje i wiedza podawana w tych publikacjach jest plus minus taka samam
            jesli chodzi o sprawy ogolno historyczne. Roznice sa w opisach juz specyfiki
            architektury poszczegolnych nekropolii. Zreszta do kazdej pracy mozna sie
            przyczepic nawet tych wymienionych. Zreszta jezyk jest tych tekstow jest dobry.
            Nie wiem czemu Pan i zaco tak bardzo nie lubi Pana Walerjanskiego za to, ze
            nie pisze naukowych rozpraw ? ze nie ma tytulu profesora czy doktora. Oj Panie
            JW a czy Pan na ten temat cos napisal naukowego ? jesli tak to prosze podac
            link lub tytul tego dziela. Osobiscie je porownam z z wyzej wymienionymi
            nazwiskami.
        • Gość: D.Walerjanski Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w IP: *.stk.vectranet.pl 23.07.07, 23:26
          Wlasnie przeczytalem Pana apel skierowany do mojej osoby abym zaprzestal
          pisania tych zenujacych na poziomie gimnazjalnym tekstow i nie szpanowania przy
          naukowcach na eksperta bo sa tacy, ktorym to przeszkadza i sie wstydza. Jak
          wnioskuje z tego co Pan pisze to moja dzialnosc Panu i Panu znajomym naukowca w
          tej dziedzinie przeszkadza we wlasnym promaowaniu sie na lamach prasy i inych
          mediow. No coz, prosze probowac to zmienic, zyjemy w wolnym demokratycznym
          kraju. A moze nadejdzie taki czas kiedy Pana koledzy z tytulami naukowymi
          zaitnieja na lamach Gazety Wyborczej czy Dziennika Zachodniego. Prosze
          probowac ! a nie zarzucac mi kumoterstwa czy znajomosci w redakcji bo tak nie
          jest. Panie JW jak czytam to co Pan pisze to tak jak bym czytal o tradzie
          wylewajacym sie z ciala opisywanym w Starym Testamencie w ksiedze Kaplanskiej.
          Jak Pan wie lub nie trad po hebrajsku /mecora/ jest utozsamiany z
          grzechem "zlego jezyka". Za te obrazliwe slowa moze spotkac Pana kara tradu-
          laszon ha ra !! -. Szanowny Panie nie moge pozwolic sobie, aby mnie Pan
          publicznie nieslusznie i niesprawiedliwie obrazal za to co robie co napisalem i
          podwazal moja wiedze w temacie zabytkow zydowskich w regionie i ich
          popularyzcji. Dobrze,ze choc tu Pan widzi moja dobra strone dzialalnosci. Co do
          naukowcow z katedry judaistyki UJ w Krakowie to ja sobie nie przypominam aby
          ktorys z pracownikow tej katedry napisal ksiazke, tekst o cmentarzu zydowskim
          na Slasku czy cmentarzach zydowskich na Gornym Slasku. Owszem maja niezle
          publikacje niektore nawet nagrodzone,ktore Pan zapewnie tez dobrze zna wiec nie
          bede ich tu wymienial. Co do ich wiedzy to napewno ja maja bo inaczej nie byli
          by wykladowcami na uczelni. Zreszta i tak ich studenci jesli pisza prace
          dyplomowa o zabytkach zydowskich na Slaskiej ziemi przychodza do mnie po
          materialy i wskazowki.Pomoc ich promotorow ogranicza sie jedynie do sprawdzenia
          hebrajskich inskrypcji.
          Co do bledow jesli mi sie zdarzyly a mogly to tylko nie popelnia je ten co nic
          nie robi.Wiec Panie JW jesli chce Pan zemna podyskutowac o tym co Pana razi w
          moich tekstach zapraszam Pana na szczera rozmowe. Jak wnisokuje napewno sie
          znamy ? wiec wie Pan, gdzie mnie mozna znalezc. Tymczasem Pana apel uwazam jak
          narazie niedospelnienia i na tym koncze ta na forum dyskusje.
          Z powazaniem. D.Walerjanski
          • Gość: Ee Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w IP: 212.106.191.* 24.07.07, 08:32
            Panie Dariuszu, mam nadzieje że się Pan nie przejął pisaniną zazdrośnika, który
            nawet nie ma odwagi się przedstawić. A podpisać sie "fachowiec" to każdy może.
            Tym bardziej, ze nie potrafił podać ani jednego argumentu merytorycznego. Dla
            nas jest Pan chodzącą kopalnią wiedzy, i na pewno jeszcze nie raz poprosimy
            Pana o pomoc i współpracę.
        • rodowiczmaryla Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w 24.07.07, 19:33
          > w regionie

I to Cie zdradzilo!, hehe.
          Prosimy sie zalogowac
          albo nie zmieniac nicka,
          tzn. manipulowac.
    • Gość: R do "fachowca" IP: *.stk.vectranet.pl 24.07.07, 14:57
      1. Jeżeli używasz pojęcia region to sprecyzuj o jaki region Ci chodzi. Bo o ile
      działalność Dariusza Walerjańskiego i Jarosława Banysia związana jest z
      historią Śląska to działalność Dariusza Rozmusa i Sławomira Witkowskiego
      związana jest z historią Małopolski.
      2.Jeżeli się kogoś oskarża o dużą ilość błędów to wypadało by przytoczyć kilka
      dla przykładu. Podaj kilka to sprawdzimy czy to są rażące błędy.
    • rodowiczmaryla Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w 24.07.07, 19:10
      > w regionie jest doktor Sławomir Witkowski Z Sosnowca

???? co za bzdura !

to nie jeden region !!!

a jesli chodzi o temat "Zydzi", to tym bardziej

kto choc troche sie zna na temacie, ten swietnie wie,
      jakie byly roznice, a nawet antagonizmy
      miedzy gornoslaskimi Zydami a ruskimi Pejsakami zza granicy
    • rodowiczmaryla Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w 24.07.07, 19:13
      który nawet na konferencji dla nauczycieli na temat żydowskiego dziedzictwa
      czyta wszystko z kartki i nie potrafi sklecić sam dwóch-trzech zdań.Wstyd.
      -----------------

jak juz strzelac, to z wszystkich rur, co ?
      co to ma do rzeczy ? - ino opluwac, towarzyszu

dla mnie, to w przypadku zlozonej materii
      przewaznie nawet znak profesjonalizmu
    • Gość: Gregorius de Thost Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w Py.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 11:39
      Szanowny Panie "historyku-fachowcu"! Darka Walerjańskiego poznałem kilka lat
      temu gdy z moimi uczniami zacząłem społecznie porządkować cmentarze żydowskie w
      Wielowsi i Toszku. Darek Walerjański jest bardzo dobrym historykiem i dzięki
      jego POMOCY, te cmentarze zostały uratowane i można je dziś zwiedzać. Na Darka
      można liczyć, bo zawsze służy pomocą tym, którzy tak jak On ratują żydowskie
      dziedzictwo na terenie naszego Górnego Śląska. Współpracujemy razem w ramach
      Górnośląskich Dni Dziedzictwa, które organizowane są przez Młodzież
      Górnośląską. Wiele razy miałem okazję uczestniczyć w prelekcjach Darka
      Walerjańskiego. Myślę, że Pan również, tylko, że Ja jako słuchacz chcący
      dowiedzieć się czegoś ciekawego o żydowskim dziedzictwie naszego regionu. Na
      piedestałach powinni stać pasjonaci bo to oni potrafią zarazić bakcylem
      historii młode pokolenie. Dobrze, że Gazeta Wyborcza pisze o pasjonatach, a nie
      o "historykach - fachowcach". Gegorius de Thost
      • Gość: Jw bardzo dobry historyk? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 07:24
        Pan Walerjański prze środowiska naukowe Katowic i Krakowa traktowany jest
        raczej jak Nikodem Dyzma historiografii,chociaż może nie do końca zdaje sobie z
        tego sprawę.Nie sposób odmówić mu ambicji,pasji czy autopromocji.To jednak za
        mało aby uzyskać akceptację naukowych elit i zostać zaproszonym przez nie na
        salony.Potrzebna jest jeszcze rozległa wiedza oraz naukowy warsztat,którego
        Panu Dariuszowi brakuje i nie pomogą tu znajomosci w Gazecie wyborczej czy
        ŻIH.Myślę że Pan Walerjański świetnie sprawdziłby się w roli PTTK-owskiego
        przewodnika po żydowskich zabytkach lub ich konserwatora.Jednak rola naukowca
        wyraźnie go przerosła.Ponadto w ostatnim czasie organizowano akcje sprzatania
        cmentarzy żydowskich m.in w Cieszynie,Będzinie,Mikołowie,Sosnowcu-Modrzejowie
        czy Pszczynie.Wszystkie te akcje były konsultowane z Wyznaniową Gminą Żydowską
        w Katowicach (Pan Andrzej Młynarski i Pan Daniel Hodos).Okazało się wówczas że
        akcje te zostały całkowicie zignorowane przez katowicką Wyborczą,zaś
        odpowiednie artykuły prasowe na ten temat ukazały się w ...Krakowie i Bielsku-
        Białej.Tymczasem każde wyjście na cmentarz Pana Waleriańskiego opatrzone jest
        sążnistym artykułem w GW.Może dlatego że zdjęcia innych jeszcze nikt nie
        umieścił na neofaszystowskiej stronie internetowej...
        • Gość: R do JW IP: *.stk.vectranet.pl 26.07.07, 08:08
          Gość portalu: Jw napisał(a):

> Potrzebna jest jeszcze rozległa wiedza oraz naukowy warsztat,którego
          > Panu Dariuszowi brakuje i nie pomogą tu znajomosci w Gazecie.

Stać Cię jedynie na pomówienia. Przedstaw konkretne błędy warsztatowe
          Walerjańskiego.
          • Gość: Grzegorz Slaski Re: do JW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 09:26
            Panie JW a juz myslalem ze dal sobie Pan spokoj z tym tekstami - tym razem juz
            bardzie wywazonymi w slowach ale chyba i tak jest cos na rzeczy co Pana bardzo
            boli. Co sie liczy w tym dbaniu o zabytki zydowskie rozglos w prasie?, setki
            stron napisanych rozpraw naukowych ? gdy te zabytki juz tak zniszczone moga
            zniknac calkowicie jesli sie o nie bedzie dbalo. Wiec Bogu dzieki tym ktorzy
            przyczyniaja sie do sprzatania i dbania o kazdy cmentarz a se w prasie nie
            napisali.A po drugie kto powiedzial ze p.Walerjanski sili sie na naukowca. robi
            to co robi i jak widac dobrze mu to wychodzi ma swoich wielbicieli - sluchaczy
            a Pan sie tylko wkurza. A czy spotkal sie Pan osobiscie z jak to Pan okreslil
            naukowce Dyzma czy godnosc Panu nie pozwala. OCh i to jest wlasnie POLSKA B. I
            poco ja te studia konczylem ?
            • Gość: zamykam dyskusje skończcie ludzie wstydu oszczędźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 09:47
              gazeta niech sobie zaprasza kogo chce, tu są np. felietoniści którzy czasem takie gnioty wysmalą że trudno to przeczytać - bezbarwne ,monotonne pisane na siłę teksty.
              Co do fachowości pana GS nie wypowiadam sie bo nie jestem aż tak w temacie,może jest przecietny, nie zna hebrajskiego a może jest całkiem niezły, ale jak GW go lubi to dlaczego ma go nie zapraszać, w kazdej redakcji tak jest że teksty piszą osoby zaprzyjaźnione, to jest prywatna firma więc robia co chcą

• Gość: zamukam dyskusje Re: skończcie ludzie wstydu oszczędźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 09:52
                * tyczyło się fachowści pana Walerjańskiego oczywiście, któremu życze aby był jak najlepszym fachowcem - pasjonatem

pozdr
        • Gość: D.Walerjanski Re: bardzo dobry historyk? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 10:18
          A mialem juz nie odpowiadac Panu na te pomowienia ale jak napisal Grzegorz
          (dziekuje Grzesiu ) cos Pana boili wiec w koncu odwaz sie synu i spotkajmy sie
          tak honorowo. Co do Dyzmy to takie przezwizka jeszcze nie mialem, co do
          srodowisko naukowych Katowic w temacie zydowskim to jak zyje i dlugo sie
          zabytkami zydowskim zajmuje w woj Katowim pozniej Slaskim nie slyszalem aby
          takie istnialy. Sa pojedyncze osoby, ktore w tym temacie poeplnily kilka
          tekstow chyba naukowych bo juz sam sie po tym co pan pisze gubie co jest
          tekstem naukowym w Pana rozumieniu. Co do tematu mojego bycia naukowcem nigdy
          na takiego sie nie sililem i nie stroilem, owszem uwazam sie za znawce tematyki
          zabytkow zydowski Zydow Gornoslaskich, czy zabytkow zydowskich znajdujacych sie
          na terenie obecnego woj slaskiego. Co do zostania konserwatorem to bardzo by mi
          takie stanowsko odpowiadalo mysle ze bylbym wciaz uczacym sie fachowcem.
          Przewodnikiem PTTK juz jestem i lubie oprowadzac ludzi po tych zabytkach robie
          to spasja i nie moge zrozumiec gdzie znajduje sie ten kolec w Pana oku, ktory
          tak Pana boli ? Czy to co robie jest zle czy ja przeszkadzam swoja robota
          tajemniczym naukowca w pisaniu ich wielostronicowych prac opracowan ? Panie JW
          mysle ze czas to osadzi, kto mial racje. Swiat jest maly i to srodowsko osob
          zajmujacych tematyka zydowska wiec jesli sie sam Pan honorowo nie ujawni to i
          tak mysle ze w koncu sie dowiem kim szanowny Pan jest. A moze bysmy razem
          posprzatali we wrzesniu jakis cmentarz zydowski ? byla by okazja aby sie poznac
          popracowac, pogadac, a i Gazeta Wyborcza by otym napisala.
          Szalom. D.Walerjanski
          • rodowiczmaryla Re: bardzo dobry historyk? 26.07.07, 13:16
            Super, brawo. Najlepiej wlasnie tak - po "sportowemu" i po kolezensku.

A przy okazji niech tez ktos zbada, gdzie znikly te wszystkie
            groby niemieckie/niemieckojezyczne, kto ukradl te wszystkie marmury,
            zmazal napisy (np. imiona czy nazwiska), zeszlifowal herby, inicjaly,
            napisy na slaskich domach i w slaskich kosciolach.

Kto zorganizowal, zrealizowal i kordynowal ta skomplikowana akcje ?
            Naklad (ludzie, material) musial byc duzy. A chec manipulacji
            wielka i konsekwentna.....
            • meg_s Re: bardzo dobry historyk? 26.07.07, 15:02
              zmaryla napisała:

> A przy okazji niech tez ktos zbada, gdzie znikly te wszystkie
              > groby niemieckie/niemieckojezyczne, kto ukradl te wszystkie marmury,
              > zmazal napisy (np. imiona czy nazwiska), zeszlifowal herby, inicjaly,
              > napisy na slaskich domach i w slaskich kosciolach.
              >
              > Kto zorganizowal, zrealizowal i kordynowal ta skomplikowana akcje ?
              > Naklad (ludzie, material) musial byc duzy. A chec manipulacji
              > wielka i konsekwentna.....

a co ma piernik do wiatraka ?
        • rodowiczmaryla Re: bardzo dobry historyk? 26.07.07, 13:10
          Moze przypomne w tym miejscu, ze Bielsko to tez Slask !
          • Gość: jw Re: bardzo dobry historyk? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 08:31
            Nigdzie nie napisałem że Bielsko to nie jest Śląsk!Natomiast co do błędów w
            publikacjach Pana Walerjańskiego ,to za jakiś czas przedstawię je
            publicznie.Zrobię to nie dla własnej satysfakcji,czy też chęci "dowalenia" Panu
            Walerjańskiemu lecz dla dobra nauki.Wiosną w Muzeum Historii Katowic odbędzie
            się sesja naukowa na temat górnośląskich Żydów z udziałem naukowców z uczelni
            katowickich,krakowskich i warszawskich.Byc może przybędzie również ktoś z
            PAN.Dokładny termin(prawdopodobnie w marcu) i program sesji zostanie podany
            później,ale już dziś zapraszam na nią Pana Walerjańskiego.Po sesji odbędzie się
            tradycyjna dyskusja i wówczas będzie okazja do wymiany poglądów.Co do
            porządkowania cmentarzy -niezła myśl.Wkrótce się odezwię,gdy 5 sierpnia wrócę z
            urlopu.
    • Gość: DW Re: Historyk oprowadzał po żydowskim cmentarzu w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 09:45
      I to sa Szanowny Panie JW konkrety. Czy tytuł wystapienia bedzie
      brzmiał ? "D.WALERJANSKI JAKO NIKODEM DYZMA HISTORIOGRAFII ZYDOW GORNOSLASKICH.
      PRAWDA CZY FAŁSZ" oj niewiem czy bede na tej konferecnji ba czy wogole ktos
      bedzie z Gazety Wyborczej ? :-) Zartowałem - jesli tylko dostane zaproszenie
      napewno sie zjawie aby poznac naukowe srodowisko szczegolnie z woj Slaksiego i
      te salony o ktorych Pan pisal, gdzie ja nigdy sie nie pojawie.
      Mysle sobie ze to juz teraz konczy nas kilkudniowy spor w stosunko do mojej
      osoby. Kosci zostały rzucone. Eatur quo deorum ostenta et inimicorum iniquitas
      vocat: jacta alea est !! Szalom D.W
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka