cadzzil78 22.08.08, 10:12 Które dzielnice Katowic są najlepsze do zamieszkania? Słyszałam, że ligota jest ciekawa, giszowiec również. A może macie inne zdanie? Gdzie najlepiej mieszka się w Katowicach??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sa Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.08, 10:20 Koszutka/ południowe dzielnice.. zależy dla kogo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hania Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 10:24 koszutka dla mnie osobiscie, os.ptasie i okolice 3 stawow mi sie podobaja, w jednej mieszkam, ale jak wszedzie sa plusy i minusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 10:28 Piotrowice, Podlesie, Kostuchna, Zarzecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tricky Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: 194.126.221.* 22.08.08, 10:48 Brynów i Zarzecze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaga102 Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.08, 11:24 zależy co kto lubi, ciszę i spokój czy miejski gwar i dostęp do usług. Dla niektórych centrum nawet może byc atrakcyjne (rejon PCK, Zajączka, Skłodowskiej czy Katedry) dla tych lubiących ciszę Zarzecze. Dla mnie Giszowiec to nie powiązane z miastem blokowisko, odpada jako miejsce zamieszkania. Fajny jest Brynów (ptasie osiedle - chociaż trochę "zagęszczone" za bardzo) a super enklawa przy parku Kosciuszki (ul. Piekna) Odpowiedz Link Zgłoś
cadzzil78 Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? 22.08.08, 11:58 Najbardziej interesuje mnie mieszkanko w niskiej zabudowie, a ta nie wszędzie występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 14:20 Polecam Panewniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gs76 Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.08, 12:40 niska zabudowa to dla mnie tragedia, bo cały blok staje się jedną wielką rodziną, a ja wole anonimowość, ale różne są gusta. Dobrze mi się mieszka na obrzeżu tysiąclecia, blisko park, choć trzeba się przyzwyczaić do odgłosów tramwaju. Nie polecam natomiast osiedla Ducha, dla mnie tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.08, 14:42 Osobiscie polecam jeżel chodzi o niskie budynki Koszutke. Sa to budynki z lat 50 ale fajne mieszkania i spokoj. Łatwy dojazd takze jest zaleta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.08, 17:34 Ligota, PAnewniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksis Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.08, 12:59 Koszutka - zdecydowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.eranet.pl 23.08.08, 13:28 LIGOTA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.gprs.plus.pl 23.08.08, 17:40 Dąbrowka Mała! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziku Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: 83.244.87.* 23.08.08, 19:43 Tylko Ochaio - czyli Och..ec Odpowiedz Link Zgłoś
monicka_2 Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? 23.08.08, 23:27 To zależy jakiego dokładnie miejsca szukasz! Ja osobiście uważam, że najładniejszą dzielnicą Katowic jest Ligota!!! Plusy: 1. Najbardziej zielona ze wszystkich dzielnic 2. Położona obok lasu 3. świetne połączenie komunikacyjne, właściwie wszędzie dojedziesz bezpośrednio, dworzec, mnóstwo lini autobusowych 4. Bezpieczna 5. trzy, dobre szpitale w pobliżu (Szpital kolejowy, szpital Akademi Medycznej, Szpital Matki i dziecka) 6. Niskia zabudowa( z wyjatkiem os. Zadole, ktore i tak nie przypomina tych klasycznych, strasznych blokowisk) 7. Sklepy Odradzam: Tysiąclecie - Jest To straszne blokowisko, wieżowiec na wieżowcu - istny kurnik, hałas. Giszowiec podobnie Koszutke- Własciwie jest to centrum miasta. Piotrowice, Ochojec - Niby fajne dzielnice, ale jak dla mnie zła komunikacja! Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? 24.08.08, 00:01 Ligota (Nowa) jest totalnie zgorolizowana. Ciulate miyjsce, aczkolwiek sa ludzkie perly tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorol Re: arnold7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.08, 07:23 A ja jestem typisz gorolem z Sosnowca,mąż typisz Ślązak z Schoppinitz przywiódł mnie na Kostuchne i jest to dla mnie najpiękniejsze miejsce na ziemi- a nie tylko w Katowicach. "tam skarb twój,gdzie serce twoje" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: arnold7 IP: *.netstrefa.pl 25.08.08, 14:52 Ależ moja droga... współcześnie określenie -gorol- nie odnosi się do pozaśląskiego miejsca urodzenia, ale właśnie do serca i stosunku do Górnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tysiąclatczanin Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.chello.pl 24.08.08, 18:59 > Odradzam: > Tysiąclecie - Jest To straszne blokowisko, wieżowiec na wieżowcu - > istny kurnik, hałas. Widać, że nie mieszkasz na Tysiącleciu. Ja mieszkam na Ułańskiej i znam to osiedle od podszewki prawie. Nie widziałem tak zadbanego osiedla - zieleń, kwietniki, chodniczki, alejki etc. Blisko 2 wielkie hipermarkety i 3 mniejsze dyskonty. Blisko WPKiW do którego w weekendy ciągną pielgrzymki z całego Śląska - oaza zieleni, sportu i rekreacji i kulturalnych imprez. Samo osiedle - blokowisko ale nie takie stereotypowe - brak dresiarzy, brak nawet ludzi na chodnikach (pustawo jak na takie skupisko ludzkie). Bloki w środku zadbane, odremontowane z zewnątrz i od wewnątrz. Mój blok to stoi zaraz przy Chorzowskiej ale wbrew pozorom szum uliczny nie jest dokuczliwy, wręcz niezauważalny. Na miejscu basen, biblioteka, fryzjerzy, solaria, masaże, sklepiki, nauki jazdy, szkoła muzyczno-plastyczna, kościół, doskonałe skomunikowanie autobusowe i tramwajowe z centrum, komisariat policji, masa usług itd. itp. Krytyka Tauzena brać się może tylko z ignorancji... Odpowiedz Link Zgłoś
monicka_2 Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? 24.08.08, 19:26 Znam, znam! Mieszkałam tam 2 lata. Wszędzie są sklepy alejki i chodniki. Ja nie lubie, kiedy sąsiad zagląda mi ze swojego okna w moje! Wieżowiec obok wieżowca, jak dla mnie nie zbyt dogodny klimat:( Wole coś lekkiego, nie lubie mrowiska. Ale jest to kwestia gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
folavril na tauzenie jednak jest nieciekawie 10.09.08, 16:14 " Krytyka Tauzena brać się może tylko z ignorancji..." no nie tylko, właśnie wracam po 8 godzinach załatwiania na policji, u ubezpieczyciela i w serwisie, sprawy włamania do auta i kradzieży. mieszkam tu co prawda od 2 lat ale to już trzeci taki przypadek wobec mojego auta. sorry, Tauzen nie należy do bezpiecznych. wiem co piszę, wystarczy sobie na noc otworzyć okno i posłuchać co się tu dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia06_731 Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? 24.08.08, 16:27 Koszutka-blisko centrum a spokój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wie,sniak Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.streamnet.pl 24.08.08, 21:46 A ja jestem wieśniak i pomimo,że niecierpie to musze mieszkac w "kołchozie"blokowisku gdzie niemogę zaparkowac samochodu,umyć czy coś zrobić przy samochodzie i niemam najmniejszej wątpliwości,że życie w blokowisku to siermięzne życie szczyt PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klachula Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.chello.pl 25.08.08, 09:19 Zdejm siermięgę i piechty od 1 września idź do szkoły . Na wsi byki i ortografia mile widziana !!! p.s myjnia - miejsce mycia samochodów mechanik SERVICE -miejsce napraw i przeglądów w/w blokowisko -zbiór wieśniaków i biedaków jaki pan taki kram kowalem szczęścia każdy bywa sam choć los kapryśny .....pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inteligent Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.chello.pl 25.08.08, 14:18 Polecałbym Osiedle Paderewskiego , bloki dalsze od Górnosląskiej. Polecałbym gdyby .... gdyby nie panowały niezdrowe stosunki sprowokowane przez prezesów. Ich łajdactwo skłóciło mieszkańców i odsunęło od wpływania na los osiedla i spółdzielni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobor Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.streamnet.pl 25.08.08, 14:33 Niewątpliwie Os.Paderewskiego jest dobrze polożone ifrastruktura bardzo dobra Tylko: 1 Wielka plyta budyneczki moga się rozlatywać 2 Ocieplenie azbestowe wielkie koszty usunięcia 3 Szkody górnicze budyneczki moga tańczyc 4 tereny własnością gminy a więc jak budyneczki sie zawalą właścicielowi pozostanie uporzadkować teren i iśc pod most jeśli wczesniej go nie wyeksmituje nadzór budowlany A dale myślcie sami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestok1 Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.chello.pl 25.08.08, 19:17 nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie , wszystko jest uzależnione od stylu życia jaki się prowadzi. Ja mieszkalem na ligocie a teraz w centrum. Obydwa miejsca mają swoje wady i zalety. Ligota : nie ma jednej Ligoty, gdyz w tej dzielnicy są i stare sypiące się kamienice z cegły jak i ekzkluzywne domki jednorodzinne zalety: -zielono-lasy -spokojnie , dość bezpiecznie -szpitale wady: -daleko od centrum - jadąc o 8 rano do centrum np ze szpitala CSK trzeba liczyć 30 min, kiedyś było krócej , ale ludzie nazwozili samochodów z zagranicy i rano na piotrowickiej a potem ligockiej (pomijam mikolowska na odcinku AWF-PKP)notoryczny korek, a będzie jeszcze gorzej , bo buduje sielub sie wybudowalo kilka osiedli deweloperskich, na ligocie lub w przyleglych dzielnicach. Idelanym rozwiązaniem bylaby przecinka przez "kokocinskie" lasy do autostrady, ale kto na to wpadnie. -brak wystarczajacej liczby sklepów(w niektórych miejscach), co skutkuje tym , żę w tych które są robią się duże kolejki np. sklep na śląskiej koło drugiego przystanku od akademików Centrum (nie środmieście) - tu znajduja sie zdewastowane budynki socjalne w któreych mieszka margines spoleczny oraz biedniejsza częśc społeczności katowickiej np ul. wodna, jak też łądnie odresteurowane kamienice np staromiejska. Osobny temat to superjednostka, uniwersytecka Sródmieście - moja ulubiona częśc to ulice curie skłodowskiej , zajączka, dąbrowskiego. Sa ciekawe, ładne miejsca . blisko do centrum i dosyc spokojnie. Stylowo. Koszutka- spokojnie jak na centrum, zielono. Ładnie. Zdecydowanie lepsza jest południowa częśc koszutki , poniżej ulicy misjonarzy oblatow ptasie osiedle/zgrzebnioka - najbardziej burżuazyjne dzielnice katowic, stosunkowo blisko do centrum oraz do doliny trzech stawów , oraz parku kościuszki paderewskiego i tysiąclecia sytuuje na jednym poziomie. W przypadku paderewskiego , duze znaczenie ma która jego część (najgorzej bllisko autostrady , lub ulicy granicznej). Tysiąclecia ma duzo uroku w sobie , nie jest to typowe blokowsko , bardzo zielono, blisko parku , dosyc bezpiecznie i nie tak brzydko jak na typowym blokowisko, ponadto blisko do wyjazdu na A4, DTŚ, chorżów i centrum piotrowice , kostuchna, ochojec wsadzam do jednego worka , z zastrzeżeniem , że są to wewnętrznie zróżnicowane dzielnice osiedle gwiazdy - takie jakieś dziwne ,nie mam zdania nisko w klasyfikacji są : wełnowiec , bogucice , józefowiec, zawodzie oraz giszowiec(dla mnie to już nie są katowice) nigdy nie zamieszkam: załęże, szpopienice, nikiszowiec , janów burowiec itp, najgorzej katowice wschod i północ, najbardziej zielono katowice południe katowice to miasto bardzo wewnętrznie zróznicowane może ktoś pociągnie temat dużej liczby pustostanów w centrum... i Odpowiedz Link Zgłoś
monicka_2 Re: Jestok1 25.08.08, 21:24 Z tymi sklepami na ligocie to baaaaardzo przesadziłes!!!!! Mieszkam tu ok 15 lat i nigdy nie miałam problemow z zakupami:) Jak na taka dzielnice, ma bardzo zroznicowane usługi handlowe!!! Niczego tutaj nie brakuje. Kolejki na ślaskiej - owszem ale po 21 w piatki i soboty:) z wiadomych przyczyn. W centrum Katowic w nocnych sklepach tez sie nie raz wystalam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestok1 Re: Jestok1 IP: *.chello.pl 25.08.08, 22:04 zdecydowanie za mało sklepów, na slaskiej to kolejkka czasami po kilkanaście osob i to nie tylko w piątek , czy w sobote i nie tylko wieczorami.... wskaż mi chociaż jeden market ala biedronka, plus itp na ligocie Odpowiedz Link Zgłoś
monicka_2 Re: Jestok1 25.08.08, 22:59 Uważasz, ze na Ligocie jest mało sklepów????? To chyba nie mowimy o tej samej Ligocie:) A więc uważasz, że o atrakcyjności danego miejsca świadczy ilość supermarketow? Ja mam troche inne priorytety! Właśnie na tym polega cały urok Ligoty - jest całkowicie wolna od tych metalowych hangarów. A tym, ktozy lubia robić zakupy po 23 polecam okolice Wełnowca, dokładnie ul. ściegiennego, tuż obok Silesia City Center. Jest to idealne miejsce dla miłośników ,,podróży" do centrow handlowych. Powracając do tematu. Ligota, jak na tak małą powieszchnie ma mnóstwo sklepów! Spozywczych jest w przybliżeniu ok 20 (o ile nie więce) w tym żabki, Lewiatan do 23 i sklepy nocne! Sklepy kosmetyczne (chemiczne)ok 10,sklepy dla dziecka ok 6, apteki 6. Ponadto: Ciastkarnie i lodziarnie ok 5, sklepy meblowe, sklepy AGD i RTV, sklepy papiernicze, salon PLUS gsm, Orange, Knajpy i kluby studenckie no i TARG! To jest mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.telpol.net.pl 25.08.08, 22:02 środula,zagorze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ykij Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.trans.net.pl 10.09.08, 16:33 Dębowe Tarasy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agawa Re: Katowice - która dzielnica najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 13:47 Koszutka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korty Re: Katowice - która ...nica najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 18:11 Ligota jest fajna ale droga podobno! A sklepów jest sporoo, nawet jest hurtownia budowlana jedna z najwiekszych na slasku, kolo dworca. Kilka banków, knajpki kolo akademików itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Katowice - która ...nica najlepsza? IP: *.cust.tele2.pl 05.10.08, 23:54 najlepsza jest Kostuchna bo prezydenta Uszoka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tałzen Re: Katowice - która ...nica najlepsza? IP: 195.177.86.* 07.10.08, 12:04 Tysiąclecie i mieszkania zaraz przy Parku lub z widokiem na Park Chorzowski ! Odpowiedz Link Zgłoś