Dodaj do ulubionych

Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera

• Gość: Mrówek Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.chello.pl 20.05.09, 09:11
      Kochamy PKP... jeżdżę często na trasie Kraków-Opole-Kraków i przejazd osobowym
      z dwiema przesiadkami ( w sumie ok 20 min czekania na kolejny pociąg cana ok
      14 zł) jest ledwie 20 min dłuży niż pośpiesznym (cena ok 24,5 zł czas
      przejazdu 3,4 h). Nie wspominajać o nowym pociągu Interregion który jest
      najlepszym rozwiązaniem cena ok 17 zł a przejazd tylko 3,15 h....
      Tak to jest różnica pomiędzy spółkami PKP....
    • Gość: konduktor666 mało nam płacą to się nie staramy IP: *.aster.pl 20.05.09, 09:13
      Wszyscy na długich trasach jezdzą pociągiem, innych lini kolejowych nie ma a
      LOT to żadna konkurencja, więc ilebyście artykułów nie napisali to nic nie
      zmieni misiaczki. Do zobaczenia w wagonie :)
    • trybulet Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera 20.05.09, 09:13
      A najbardziej smuci mnie fakt, że modernizacja tej jednej krótkiej linii
      kolejowej i w efekcie skrócenie czasu przejazdu stworzyłoby warunki do
      integracji Śląska i Krakowa, możliwości tańszego mieszkania w Katowicach i
      codziennych dojazdów do pracy w KRK. Ale po co!

Odliczam już czas do końca monopolu PKP...
    • Gość: Miszczuo Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 09:14
      Nie podoba się to nie jeździć.
      • Gość: kwikor Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.7-2.cable.virginmedia.com 20.05.09, 09:28
        a jak stan zanieczyszczonego powietrza nie odpowiada to nie oddychac?
        to to oczywiste ze ludzie musza podrozowac i jesli musza gdzies dojechac to jada
        - a warunki jak w pociagach dla bydla to dobry temat na artykul. pismaki pisza
        bo to ich zawod, i dobrze ze takie tematy sie pojawiaja - wielu na tym forum
        jest pewnie tak przyzwyczajonych do syfu ze nie widza powodu by cokolwiek zmieniac.
      • majself Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera 20.05.09, 14:39
        Kłopot w tym, że nie ma alternatywy.

PKS nie wszędzie jeździ, na dłuższych trasach to zupełnie nieopłacalne czasowo,
        nie wszędzie też jest komunikacja prywatna. Zostaje transport własny - ale ja
        akurat rowerowa jestem.

Ostatnio utknęłam w Radomiu, nie mogąc wrócić na Górny Śląsk - PKS jeden
        dziennie - i odjechał, pociąg jeden dziennie - odjazd jednocześnie z PKS. Jedyna
        możliwość: podróż do Warszawy i stamtąd łapanie połączenia, ewentualnie podróż
        do Katowic przez Kraków, z przesiadką. Radom - byłe miasto wojewódzkie, wcale
        nie małe.
        --
        "Dzień wart jest dnia, a to życie zachodu jest warte."
        ich4pory.blogspot.com
        majself = płeć żeńska
        • Gość: aron Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.09, 15:02
          z Radomia jest pociag do Katowic po 18
          • pawel1940 Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera 20.05.09, 17:41
            Sa tez polaczenia przez Sedziszow kilka razy dziennie.
            Nie jest tak zle na tej trasie, jezdze czasem do Skarzyska.
    • mcgoo Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera 20.05.09, 09:19
      no to sobie pismaki popisali a koleje jak były tak zostaną w stanie
      syfu ...
      pani w Warszawie z Intercity bardzo byla zdziwiona ze chcialbym moc
      proferencyjnie zaparkowac auto blisko dworca zanim sie przesiade do
      Intercity - najlepiej jakbym auto zostawil w Jankach a pozniej
      piechotka do centralnego i w intercity :)
    • camel_3d kutno....historia z pomylka... 20.05.09, 09:22
      poniewaz sam bylem swiadkiem takiej hostorii potwierdzam w 100%. Tylko ze w moim
      przypadku do pociagu wiadla Polka... chcial ajechac do Belrina, a pociag
      rzeczywiscie sie spoznil kilka minut, i zamiast do Belrina wsiadla do Warszawy,
      pociag wyglqada identycznie, i przyjechal punktualnie. Po czym pyta mnei kiedy
      bedziemy w Berlinie..oops..!
      Byla zalamana bo najwyrazniej leciala gdzeis na urlop i samolot na pewno nie
      zaczeka..
    • Gość: kwikor Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.7-2.cable.virginmedia.com 20.05.09, 09:24
      jak to czytam to sie ciesze ze mieszkam w Anglii gdzie za podroz z Yorku do
      Londynu (ponad 300 km) jedzie sie 1 h 58 min :) Choc siostry mi zal jak jedzie
      na uniwerek caly dzien 500 km :( czy te pociagi w Polsce sa tak wolne bo tabor
      jest stary ? albo cos nie tak jest z torami?
    • Gość: dd Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.infinite.pl 20.05.09, 09:24
      Proponuję dzień bojkotu pkp...
    • Gość: guguna Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.net.autocom.pl 20.05.09, 09:33
      dddd
    • Gość: mixer Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: 217.149.250.* 20.05.09, 09:33
      dojeżdżam do pracy pociągiem. Trasa Radom-Warszawa. Pomyślałem że dołożę i
      będę jeździł pośpiesznym. Przynajmniej można usnąć i są ciepłe przedziały. W
      zimę w pociągu była taka sama temperatura jak na zewnątrz, pociągi spóźniały
      się co drugi dzień (w lato także). Zabawne jest to że wracając z warszawy ok
      godz. 15 jest pociąg osobowy(przyśpieszony), jednorazowy bilet ok 16zł. Nie
      dość że jedzie szybciej niż pośpieszny o ok 15 min to jeszcze skład jest nowy.
      Klimatyzacja, cisza, wygoda. Pośpiech kosztuje 29zł. Ale to nie przebija czasu
      podróży wg rozkładu 100km warszawa-radom w średnio 2godz. 20min + spóźnienie.
    • Gość: bartsz Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.05.09, 09:42
      Dwie sytuacje

dworzec w Koninie koleżanka wpada na peron na którym stoją dwa pociągi do
      Warszawy i do Poznania (ten którym chciała jechać) ale ponieważ wpada w
      ostaniej chwili wiec pyta konduktora który jest który i wsiada do wskazanego,
      po paru minutach kolejny konduktor sprawdza jej bilet a ona idzie spać, jakież
      jej zdziwienie gdy budzi się gdy pociąg przejeżdza przez Grodzisk Mazowiecki i
      dojeżdza do Warszawy i nie była cudziemcem ))

Druga sytuacja tej zimy IC albo EC do Poznanie z Warszawy rozkładowo 3 h w
      wagonie zimno - może sie pan przesiąść oczywiście ale nie ma gwarancji że tam
      tez nie bedzie zimno powiedział konduktor, Wiec przykrywam się płaszczem i
      zapadam w letarg , budzi mnie zdziwienie że coś spokojnie i nie było jeszcze
      Konina a juz powinniśmy dojeżdzać
      Coż pociąg stał godzinę z kawałkiem pod zepsutym semaforem, przez ten czas
      nikt nie podał żadnego komunikatu ale co ciekawsze nikt nie skorzystał z
      komórki czy czegokolwiek żeby ustalic czy można jechać czy nie.

Wyjaśnienie zima - musi być zimno
      • Gość: XXX Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.09, 10:13
        pozdrawiam Częstochowian :))))

www.demotywatory.pl/komentarze/1380#komentarze
    • Gość: dannywrocek Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.05.09, 09:55
      autor jakze poruszajacego raportu nie wzial pod uwage jednej rzeczy: komfort
      podrozowania. mam przyjemnosc podrozowania pociagami IC na trasie
      wroclaw-warszawa i warszawa-wroclaw. faktycznie, czas przejzadu jest
      nieznacznie krotszy na korzysc IC, a cena jednak wyzsza o kilkadziesiat zl.
      jednak za te kilkadziesiat PLN mam komfort zagwarantowanego miejsca
      siedzacego, klimatyzowany przedzial i gniazdo zaislania do ktorego moge
      podlaczyc noteboka i popracowac spokojnie te kilka godzin. porownujmy cos co
      mozna porownywac, a ten raport to proba postawienia pytania dloaczego maluch
      jest tanszy od mercedesa, a przeciez tez ma 4 kola.
      • w0rldg0r0und Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera 20.05.09, 14:43
        i masz prad w tym gniazdku? w ickach warszawa-krakow regularnie nie ma pradu w
        gniazdkach dla pasazerow...
        • pawel1940 Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera 20.05.09, 17:44
          Wtedy sie zglasza to konduktorowi, w 100% takich przypadkow prad pojawil sie w
          ciagu 5 minut :-).
    • Gość: TomNord Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.pool.einsundeins.de 20.05.09, 09:55
      To jest naprawde smutne, ze PKP tak traktuje swoich podroznych. Ten artykul
      widze jako pierwszy krok dla PKP, zeby zajac sie tymi absurdami. Napewno
      potrzeba czasu, zeby te wszystkie absurdy zlikwidowac, ale czas najwyzszy,
      zeby PKP pozbylo sie tego zlego imigu. PKP powinienien zalozyla jakis
      podzespol ludzi, ktorzy tym sie by zalejeli. Na panstwa miejscu wyslalbym te
      wszystkie absurdy do PKP.
      Zamiast "Powolne Katowanie Pasazera" powinno byc "Polska Kolej Pasazerom".
    • Gość: załoga pokładowa brudno? IP: *.chello.pl 20.05.09, 10:13
      Narzekacie na brud w pociągach. Tymczasem ciekawi mnie czy ktoś wyłapał taki
      drobny szczegół. Składy wyjeżdżają czyste, a dopiero po drodze pojawia się tam
      "syf". Zagadka: Kto śmieci? PKP na złość podróżnym? Nie... To szanowni
      podróżni zostawiają po sobie bajzel a potem jeszcze narzekają na "brudne
      pociągi" lub też na SOKistę który ukarał ich za trzymanie nóg na siedzeniach.
      • annika.h widziałam, jak PKP dba o czystość 20.05.09, 10:30
        rok temu ze znajomymi wybraliśmy się pociągiem z Wrocławia do Oleśnicy. Byłam
        świadkiem, jak pani odpowiedzialna za "czystość" składu wycierała ociekającą
        ścierą podłogę w wagonie, na koniec dla ostatecznego efektu przejechała ową
        ścierą po siedzeniach. I tyle. Nie pisz więc, gościu, dyrdymałów o czystych
        składach i śmiecących pasażerach.
        • Gość: edek Re: widziałam, jak PKP dba o czystość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 11:30
          A ja jechałem pociągiem ze Szczecina do Międzyzdrojów. Czysty, papierowe
          ręczniki, papier toaletowy, zapasowy papier toaletowy stojący na blacie obok
          umywalki. wieczorem wracałem tym samym składem, który podczas mojego pobytu nad
          morzem trasę Szn-Śwe przejechał kilka razy i nic się nie zmieniło. Kultura
          pasażerów plus świadomość, że praca na kolei to nie tylko kasowanie biletów i
          podróżuje się jak w cywilizowanym świecie
    • Gość: anonmyous Preußische Staatseisenbahnen IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.09, 10:16
      Preußische Staatseisenbahnen, koleje pruskie zarudniajace juz
      w 1907 roku 0.5 miliona pracownikow, ktorych czesc infrastruktury
      i sieci przejela Polska w 1945:

en.wikipedia.org/wiki/Prussian_state_railways
    • 3cik <=-0-0-0-0-0 20.05.09, 10:24
      Na modernizację torów, poprawę obslugi pasażera, pochylnie, ludzi mówiących
      chociażby poprawnie po polsku (nie wspomnę o angielskim)nie ma pieniędzy. Są
      na przywileje emerytalne, darmowe przejazdy dla kolejarzy i ich rodzin
      i mnóstwo innych benefitów.
    • Gość: JJ Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.09, 10:24
      Dobrze, że w kuj-pom PKP obsługuje coraz mniej połączeń - większość,
      o ile nie wszystkie są obsługiwane przez prywatną firmę. Różnica - te
      same szynobusy sprzed 3 lat w PKP - syf, spóźnianie się, odjazdy z
      losowych peronów, przepełnione - bo oczywiście w niedzielę do
      Torunia, gdy wraca ogromna ilość studentów ktoś puścił jeden
      szynobus, a następnego dnia można jechać w składzie z dwóch
      połączonych szynobusów+jeden piętrowy wagon... tylko w poniedziałek
      rano nawet jeden wagon nie był wypełniony tak, żeby były zajęte
      wszystkie miejsca siedzące. A jak jest teraz? Czysto, pracownicy
      mili, schludnie ubrani, pociągi wygodne (ostatnio grupa osób spoza
      kuj-pom, która wsiadła do pociągu myślała, że to 1 klasa),
      przyjeżdżają na czas, rozkład stały. Tylko biletów w kasach PKP
      (niektórych) nie można na konkurencyjnego przewoźnika kupić, no bo
      konkurencja, nie? Nie wspomnę również o wspaniałych zapowiedziach
      przez megafon, z których nic nie można zrozumieć, bo albo głośniki
      buczą, albo zapowiadający mówi niewyraźnie. No i oczywiście super
      pomysłem jest zamknięcie okienka informacji w takim np. Grudziądzu,
      na dworcu głównym... bo wszystko można przeczytać na tablicy,
      oczywiście z aktualnym rozkładem;)
      • Gość: ixi Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 19:10
        Powiem tak myślałem myślałem że się polepszy. Tymczasem AriVa jest przeważnie
        droższa niż PKp. Na Lini Toruń - Grudziądz nie przybylo żadnych pociągów. W
        Piątkowe popołudnie ludzie jadą jak ściśnięci jak bydło.
    • Gość: mima Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.icpnet.pl 20.05.09, 10:28
      Ja wczoraj przeżyłam miłe zaskoczenie: jechałam ekspresem z Wawy do Poznania.
      Na Centralnym są wyświetlacze, pokazujące nie tylko godzinę odjazdu, ale też
      rozmieszczenie wagonów w sektorach. Zapowiedzi nie tylko po polsku, ale też po
      angielsku (i to całkiem poprawne w sensie wymowy). W wagonach czyściutko,
      podstawili wagon IC, klimatyzacja, napisy w 4 językach (niedawno był artykuł,
      że nie ma napisów po angielsku, więc widać dodali). Ponadto wyświetlacze na
      końcach wagonów z godziną, prędkością, odległością do najbliższej stacji. W
      łazience przyciski do wody.
      Jasne, często pociągi są syfiaste, ale to chyba powoli się zmienia. Największą
      pomyłką są wg mnie sytuacje, że dwa pociągi jadą do tego samego miasta jeden
      po drugim, a potem przez ileś tam czasu nie ma następnego połączenia. No i
      kwestia cen biletów. Poza tym np. na trasie Poznań- Zielona Góra osobowy
      jedzie czasem szybciej od pospiesznego...
      • Gość: aron Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.05.09, 10:55
        w Polsce trzeba zlikwidowac pociagi lokalne w woj. wschodnich ( np.
        lubelskie, podlaskie, podkarpackie) i w zamian zwiekszyc ilosc
        pociagow aglomeracyjnych w innych regionach ( np. mazowieckie, gorny
        slask itp.) oraz wprowadzic niskokosztowe przewozy pociagami
        regionalnymi miedzy wielkimi miastami np. Warszawa - Lodz - Wroclaw,
        Krakow - Warszawa, Warszawa - Gdansk, Wroclaw - Zakopane itp.

Lepiej zeby pociag przewiozl 100-200 osob z Wroclawia do Krakowa niz
        ma wozic 30 osob z Lublina do Chelma czy Krasnika.
        • w0rldg0r0und Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera 20.05.09, 14:59
          no tak tylko takie przesuniecia nie sa mozliwe w sytuacji gdzie pkp składa się z
          miliona malych regionalnych firemek. niby jak jakies pkp przewozy regionalne
          lublin maja przekazac sume zaoszczedzona na zliwkwidowaniu linii lokalnych do
          innych spolek pkp, odpowiedzialnych za przewozy aglomeracyjne na slasku i w
          warszawie? to jest wyprowadzanie pieniedzy i dzialalnosc na szkode spolki,
          pierwszy dyrektor ktory zrobi cos takiego bedzie miec prokuratora na plecach
        • pawel1940 Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera 20.05.09, 17:51
          > Lepiej zeby pociag przewiozl 100-200 osob z Wroclawia do Krakowa niz
          > ma wozic 30 osob z Lublina do Chelma czy Krasnika.

Gratuluje.
        • Gość: peter oho troll forumowy się uaktywnił IP: *.is.net.pl 20.05.09, 22:55
          Troll forumowy się uaktywnił i wkleja swoje chore wypociny na temat likwidowania
          wszystkiego gdzie się da. ty Kononowicz jesteś??? wez sie k..wa wypałuj naprawdę!!!
    • Gość: JJ Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.multimo.gtsenergis.pl 20.05.09, 10:31
      To jest mało. to że jest brud, smród i rozpierdziel w PKP to niewiele.
      Najbardziej mnie zbulwersowała opowieść mojej koleżanki która kiedyś jadąc bez
      biletu w zamian za puszczenie bez konsekwencji dostała propozycje seksualną od
      konduktora. Aż mnie zmroziło jak to usłyszałem.

Na początek z PKP trzeba by zwolnić zarząd, i zwolnić z 25% załogi.
      zrestrukturyzować to łajno tak jak się restrukturyzuje normalne prywatne
      spółki bez sentymentów i bez polityki.

• Gość: duczmal Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: 83.238.213.* 20.05.09, 10:34
      ZAPODAJCIE SOBIE WRESZCIE AUTA!!!!!!!!!!!!!!! a nie placicie za
      kolejne kierunki na studiach podyplomowych i utrzymujecie bande
      darmozjadów - BIDUSY!!! Walic PKP, mam swoj mobil :)
      • Gość: le ming Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.aster.pl 20.05.09, 11:40
        Nie no, samochod jest fajny, ale jak ktos chce te trzy godziny z W-wy do
        Katowic/Krakowa/Gdanska popracowac czy sie pouczyc, to nie moze prowadzic bryki,
        nie?
    • Gość: anonymous Dewastacja kolei Prus przez PRL IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.09, 10:45
      Dewastacja kolei Prus przez PRL: Stacja kolejowa Schreiberhau
      z charakterystyczna skalna sciana wycieta dla torowiska -
      dzisiaj Polska Szklarska Poreba w Niemczech przed 1939.
      Elektryfikacja linii kolejowej zostala zniszczona przez armie
      sowiecka

www.zackenbahn.de/images/fahrleitung/querseilaufhaengung_schreiberhau.jpg
      • Gość: anonymous Re: Dewastacja kolei Prus przez PRL IP: *.dip.t-dialin.net 20.05.09, 10:49
        Pociag eletryczyn do Szklarskiej poereby w Niemczech w latach 30tych

www.zackenbahn.de/images/fahrzeuge/e17/e17_schreiberhau.jpg
      • Gość: lokomotywa Re: Dewastacja kolei Prus przez PRL IP: *.yit.fi 20.05.09, 12:41
        Jechalam kiedyś zimą z Torunia do Włocławka *50 km, osobowy, okolo
        40 min, jakies 15 km przed włocławkiem zapsuła sie lokomotywa, po
        około 1 h oczekiwania i gdybania co teraz, nadeszla informacja, że
        lokomtywę trzeba wymienić i że przyjedzie z gdańska *400 km

była zima i dużo śniegu, jednak niektórzy zdecydowali sie opuścić
        pociąg

Zreszta to nie była moja ostatnia przygoda z lokomotywą
        kiedyś czekałam na pociąg do Warszawy, owszem dojechał, spóżniony
        jakąś godzinę, ale stanął i oświadczono, że dalej już nie pojedzie
        czekaliśmy drugą godzinę *wraz z tymi posażerami z pierwszego
        pociągu, na następny pociąg,
        na szczęście zdązyłam na samolot *bo wyjechałam 5 h wczesniej,
        znając polskie realia

zastanawiam się tylko do dziś, czy kolej oddałaby mi za bilet
        lotniczy ;) i wszystkim innym, którzy też sie spóżnili jakieś 2/3h

• Gość: zmęczona Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.mofnet.gov.pl 20.05.09, 10:46
      warto skomentować trasę gdańsk - malbork przez tczew i pruszcz gdański.
      codziennie jeżdze nią do pracy. jak rano jest jeszcze znośnie, to powrót jest
      tragiczny. trasa jest remontowana, podobno ma to potrwać do końca 2010 roku.
      pociąg, którym wracałam do malborka został skrócony tylko do tczewa. następny
      jest ponad pół godziny później, i tu jest problem, stoję jak idiota na peronie
      w pruszczu ( mała przyjemność, dworzec wygląda jak wygląda a wygląda fatalnie)
      .... pociąg się spóxnia nawet do pół godziny, następnie jedzie nawet do pół
      godziny dłużej do tczewa. za tczewem już lepiej ale przez most tczew- lisewo (
      remont torów, jeden nieczynny) wlecze się (ale to jest zrozumiałe) potem już
      jakoś to jest.
      trasa jest oblegana, z 2 pociągów,. którymi wracali ludzie z pracy zrobili
      jeden. wszyscy zmęczeni i zdenerwowani. zbliżają się upały . przyjemność żadna
      siedzieć w dusznym przedziale gdzie wszyscy śnięci i spoceni.
      nie wiem jak to planują rozwiązać zimą, nie uśmiecha mi się siedzieć na
      peronie i marznąć.
      codziennie się wnerwiam, myślę o zmianie pracy. wyjeżdżam z domu o 6 a wracam
      nawet po 18. a mogłabym być ze 2 godziny wcześniej.
      a za bilet płaci się tyle samo, a nawet więcej mamy jeszcze płacić. tylko nie
      wiem za co. rozumiem remont, wiem że potrzebny ale na trasie tczew - gdańsk
      jest kilka torów, tczew duży dworzec- kilka peronów, ruch jakoś można
      rozwiązać. nie wnikam.
    • Gość: ANTY PKP Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: 84.38.22.* 20.05.09, 10:51
      SYF KILA MOGILA .....
    • Gość: gosc Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.nitka.net.pl 20.05.09, 10:56
      Jakie absurdy ? O co tu chodzi ? Przeciez to jasne że za czysty IC płaci się więcej niż za brudny osobowy ! Jeśli kogoś cena IC przeraża to niech jeździ osobowymi, proste.
      • Gość: GoscWawa Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 15:02
        Kolego, absurdem jest to, że często osobowy jest czystszy i szybszy
        niż Inter-City, wiec za co płacic tak drogo w InterCity?
        Mieszkam w aglomeracji Warszawskiej i często pociągi tanich
        regionalnych Kolei Mazowieckich są o niebo lepsze od pospiesznych
        czy expresów IC i często nawet szybsze.
      • zhof Re: Absurdy PKP. Powolne Katowanie Pasażera 20.05.09, 16:40
        Ale to nie chodzi o to żeby w osobowych jeździć w brudzie i smrodzie, osobowy
        tez powinien mieć minimum standardów, na szczęście juz takie się pojawiają np. w
        Kolejach Mazowieckich
    • Gość: to ja A po co sa klasy pociagow???? IP: 194.181.0.* 20.05.09, 11:03
      nie demonizujmy. Celem cennika jest tez zniechecanie pasazerow do krotkich
      podrozy pociagami typu IC, czy Express - bo taki podrozny i tak zajmuje miejsce,
      ktore mozna sprzedac podrozujacym - zgodnie z przeznaczeniem pociagu - na
      dlugiej trasie.
      Prosze bardzo - tak sie lubujecie w "absurdach":
      przejazd IC Warszawa Wschodnia-Warszawa Centralna - 35 PLN
      przejazd SKM na podobnej trasie (do Srodmiescia) - 2 PLN
      Czyli mozna napisac gignatyczny artykul, pokazujacy "absurd" zadania 17,5 raza
      wiecej "za to samo". Tylko czy to ma sens?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka