Dodaj do ulubionych

Nie rzucim ziemi ...

IP: *.netcom.ca 28.03.02, 02:48
Spotkalem dzisiaj kolege, ktory po 2 latach zycia "na wygnaniu" postanowil
wrocic do Kraju. Nie robi tego z pobudek materialnych lecz czysto
patriotycznych. Nazwal mnie nawet zdrajca, czlowiekiem ktory uciekl ze
swojej Ojczyzny! Bylem mocno zaskoczony ...
Obserwuj wątek
    • jot-23 Re: Nie rzucim ziemi ... 28.03.02, 03:01
      Gość portalu: Morga napisał(a):

> Spotkalem dzisiaj kolege, ktory po 2 latach zycia "na wygnaniu" postanowil
      > wrocic do Kraju. Nie robi tego z pobudek materialnych lecz czysto
      > patriotycznych. Nazwal mnie nawet zdrajca, czlowiekiem ktory uciekl ze
      > swojej Ojczyzny! Bylem mocno zaskoczony ...

widzisz nie wszyscy wytrzymuja stanowisko przy spawarce, a 2 lata to szmat
      czasu, ale wierz mi, mozna, zacisnac zeby i spawac.
      • Gość: Morga Re: Nie rzucim ziemi ... IP: *.netcom.ca 28.03.02, 03:08
        No tu akurat ten wyswiechtany stereotyp zawodzi: on pracuje w banku.
        Dlaczego masz taka niska opinie o Polakach? Czyzbys naprawde takich
        ludzi tylko znal?
        • jot-23 Re: Nie rzucim ziemi ... 28.03.02, 03:12

> No tu akurat ten wyswiechtany stereotyp zawodzi: on pracuje w banku.
          > Dlaczego masz taka niska opinie o Polakach? Czyzbys naprawde takich
          > ludzi tylko znal?

znam jeszcze tokarza. ten kolega rozumiem, po szkole bankowej?

• drapieznik Morga, 28.03.02, 06:08
            a ten kolega pombyt mial? Czy zielona karte obciazyl kamieniem i poslal na dno
            Zatoki Meksykanskiej z para betonowych skarpet?

Przeciez widac, ze pobyt sie skonczyl to i patriotyzn sie obudzil Tam gdzie
            chleb tam ojczyzna.
            • Gość: ozpol Najwiekszy bullshit - gdzie chleb to ojczyzna moja IP: *.rivernet.com.au 29.03.02, 09:37
              Jak politycy ktory napychaja sobie kieszenie w imie patyjotyzmu, poswiecenia
              dla Ojczyzny kochaja ten zwrot. maja tumanow ktorzy w zyciu nie rzuca ziemi aby
              im sluzyc.
              To moze bylo dobre w 18 czy 19 wieku to jest wiek 21 i kazdy jest panem swego
              losu i robic co chce i li=ubi, a tak naprawde np. Polakiem jest sie w sercu a
              nie gdzie sie mieszka.
              Uzywaczie technologi 21 pierwszego wieku a pieprzycie jak cioty pod kosciolem
              na zadupiu w 19 wieku.
    • komentator Problemy psychiczne/egzystencjalne? 28.03.02, 10:28

> Spotkalem dzisiaj kolege, ktory po 2 latach zycia "na wygnaniu" postanowil
      > wrocic do Kraju. Nie robi tego z pobudek materialnych lecz czysto
      > patriotycznych. Nazwal mnie nawet zdrajca, czlowiekiem ktory uciekl ze
      > swojej Ojczyzny! Bylem mocno zaskoczony ...

Nooo, jesli nie wie czy bedzie mial robote w kraju nad Wisla ani za co bedzie sie
      utrzymywal to nalezy sprawdzic czy u podloza nie ma zaburzen psychicznych.
      Jakies problemy rodzinne, sercowe, w pracy, samotnosc, mysli o bezsensie zycia,
      depresja???

Oczywiscie w rzadkich przypadkach ludzie calkiem zdrowi maja egzystencjalny
      przelom i postanawiaja zostac wolontariuszami w przytulkach dla ubogich w
      Polsce albo dzielic zycie z biedakami w Indiach.

• mister1 Re: Nie rzucim ziemi ... 28.03.02, 12:15
    • mister1 Polacy w Nl ,Holendzry w Polsce 28.03.02, 12:18
      zawracanie glowy,mieszkajac od wielu,wielu lat w Nl nie uwazam,
      bym mial kogos czy cos zdradzac.Nawiasem mowiac kilka tysiecy Holendrow
      mieszka w Polsce (samych rolnikow ok.400 rodzin).
      Zdradzili oni Nl ?
      Ten Twoj koles jest oslem...
    • hokusai Re: Nie rzucim ziemi ... 28.03.02, 12:36
      Zycze powodzenia twojemu koledze. A tak nawiasem wydaje mi sie, ze na naszym
      pokreconym stosunku do emigracji kladzie sie cieniem historia, ktora
      dopuszczala tylko dwie wersje emigracji, albo ta Wielka z Hotelem Lambert na
      czele, albo za chlebem, w ktora smialo mozna bylo rzucic kamieniem. I jeszcze
      dzisiaj to pokutuje, co dokladnie widac na tym forum. I nie ma miejsca na tych,
      ktorzy maja w nosie emigracje, zdrady, narod i inne gornolotne hasla, a chca
      mieszkac gdzie indziej, nawet za cene stania przy spawarce. Ale moze niebo jest
      bardziej niebieskie... W czym problem? I tak samo nie powinien byc problemem
      powrot do kraju. Troche wiecej luzu znacznie ulatwiloby nam Polakom zycie.
      • Gość: Morga Re: Nie rzucim ziemi ... IP: *.netcom.ca 28.03.02, 14:05
        Jest jeszcze trzeci typ polskiego emigranta: typ forumnowy. Jest to stan
        psychicznego rozkroku, rozkroku siegajacego z obczyzny do Wisly. Ja tez
        bylem zaskoczony dlaczego nazwal mnie zdrajca. Co prawda Polska mnie
        wyksztalcila za darmo, a ja potem wyjechalem, ale to chyba nie jest
        powod do nazywania kogos zdrajca?

PS. On mowil tez, ze zawsze poza Krajem czul sie jak szczur, ktory opuscil
        tonacy statek!
        • Gość: Casey Re: Nie rzucim ziemi ... IP: *.proxy.aol.com 28.03.02, 17:01

> Jest jeszcze trzeci typ polskiego emigranta: typ forumnowy. Jest to stan
          > psychicznego rozkroku, rozkroku siegajacego z obczyzny do Wisly. Ja tez
          > bylem zaskoczony dlaczego nazwal mnie zdrajca. Co prawda Polska mnie
          > wyksztalcila za darmo, a ja potem wyjechalem, ale to chyba nie jest
          > powod do nazywania kogos zdrajca?
          >
          > PS. On mowil tez, ze zawsze poza Krajem czul sie jak szczur, ktory opuscil
          > tonacy statek!

Kuzyn byl w stanach nielegalnie kilka lat. Mial problem z zalegalizowaniem pobytu
          wiec wrocil do rodziny, z ponad $100tys. Teraz ma dom i biznes, zatrudnia dwu
          kierowcow. W jego domu w glownym pokoju na honorowym miejscu sa dwie flagi.
          Polska i Amerykanska.
          Casey
          • Gość: Kuzyn Wesolych swiat dla kuzyna IP: *.proxy.aol.com 28.03.02, 21:50
          • drapieznik Re: Nie rzucim ziemi ... 29.03.02, 05:57
            Casey,

Bardzo ciekawy przypadek. Czy on jeszcze ten interes ma i moze go w najblizszej
            przyszlosci utrzymac?

Bo tu czytam o jakis kosciach, bezrobotnych itp.
            • Gość: Casey Re: Nie rzucim ziemi ... IP: *.proxy.aol.com 29.03.02, 22:49
              drapieznik napisał(a):

> Casey,
              >
              > Bardzo ciekawy przypadek. Czy on jeszcze ten interes ma i moze go w najblizszej
              >
              > przyszlosci utrzymac?
              >
              > Bo tu czytam o jakis kosciach, bezrobotnych itp.

Tak. Raz lepiej, raz gorzej. Zajmuje sie transportem. Dwie ciezarowki itd.

Faktem jest, sytuacja w Polsce dla kilku milionow jest tragiczna.

Ale rozwiazanie nie lezy tylko w narzekaniu i czekaniu, ze rzad powinien
              rozwiazac wszystkie problemy, lecz by kazdy poprzez wlasna inicjatywe, dal jakis
              swoj osobisty wklad. Na tym polega demokracja.

Ostatecznie nikt inny tylko obywatele wybrali w wolnych demokratycznych wyborach
              tych wszystkich oszustow, zlodzieji na wszyskich szczeblach wladzy rozkradajacy
              to, co spoleczenstwo w poprzednich dziesiecioleciach wypracowalo.

Polakiem mozna byc w najodleglejszym zakatku swiata. Dowodem sa ci na emigracji i
              urodzeni w ktoryms tam pokoleniu w innych krajach a jednak nadal poslugujacych
              sie w pewnym stopniu jezykiem polskim, utrzymujacych tradycje polskie, oraz na
              rozne sposoby organizujace pomoc materialna, potrzebujacym w kraju.

Z drugiej strony jest w Polsce wielu okreslajacych samych siebie prawdziwymi
              polakami a faktycznie to zwykle lachudry zerujace na spoleczenstwie w swietle
              istniejacego prawa, poniewaz prawa te nie sa jeszcze wlasciwie dopracowane i o to
              im chodzi. Zas znaczny procent tegoz spoleczenstwa, nadal przyjmuje jako prawde
              nieomylna, to co ks. proboszcz powie.
      • Gość: ozpol Re: Nie rzucim ziemi ... Pieknie Hokusai IP: *.rivernet.com.au 29.03.02, 09:44
        No jednak sa ludzie co maja luz i spokojnie podejscie do zycia emigracyjnego.
        Ale to nie tylko Polacy maja tego strupa co do emigracji i OJCZYZNY - ja
        znam "Jugow" oni sie zupelnie pogubili, nie wszyscy chca byc Serbami czy
        Bosniakami i nagle sa kim.... ???
        Jak my Polacy zachowalibysmy sie w tej sytuacji gdyby Polska podzielila sie na
        Slask, Malopolske czy Pomorze - gdzie jest wtedy patryjotym i inne bzfury.
        Ladnie powiedzila pilkarz z Afryki - dla niego Ojczyzna jest tam gdzie jego
        matka zyje i to jest wlasciwe.
        • Gość: Morga Re: Nie rzucim ziemi ... IP: *.netcom.ca 29.03.02, 17:56
          A propos Serbii Ozpol, to niedawno Jelena Dokic (nie mogac juz chyba
          dluzej zniesc widoku kangurow) przeniosla sie tam z powrotem ze
          slonecznej Astrolji ...
          Jeden krykiecirz z Indii to powiedzial, ze tam jest jego Ojczyzna gdzie jego
          ojciec jest pochowany. Pieknie powiedziane, nie?
          • Gość: Bogdan Re: Nie rzucim ziemi ... IP: 207.245.124.* 29.03.02, 19:12
            >Pieknie powiedziane, nie?
            Pieknie jak pieknie, dla mnie to ojczyzna tam gdzie mi dobrze.

Bogdan
            • Gość: Morga Re: Nie rzucim ziemi ... IP: *.netcom.ca 29.03.02, 21:20
              Takich jak Ty pewnie moj kolega nazwal by zdrajca lub szczurem ...
              • Gość: Casey Re: Nie rzucim ziemi ... IP: *.proxy.aol.com 29.03.02, 23:12

> Takich jak Ty pewnie moj kolega nazwal by zdrajca lub szczurem ...

Byc moze. Tak jak przed 30-tu laty facet nazwal mnie ZMPpowcem, gdyz wracalem do
                kraju do swojej rodziny z wizyty u mojej matki. W gebie wielki antykomunista,
                gloryfikujacy ameryke, zas sam nie omieszkal sprawdzic kazdego pojemnika ze
                smieciami wystawionego na ulice. Dla niego bylo wielkim objawieniem co w
                smietnikach mogl znalezc.
                • Gość: Morga Re: Nie rzucim ziemi ... IP: *.netcom.ca 30.03.02, 01:40
                  No to moze on mial juz takie zainteresowanie do smieci. Dzisiaj na
                  wywozce smieci mozna niezle zarobic ... na ale to juz inne czasy. Swoja
                  droga dosc czesto mysle o tych sprawach zdrady, od kiedy spotkalem
                  tego kolege ... a Wy leszcze, zadnych wyrzutow sumienia? Nic, jak kamien
                  w studnie? W Kraju teraz potrzebuja duzo madrych ludzi ...
                  • don2 Re: Nie rzucim ziemi ... 30.03.02, 01:44

> No to moze on mial juz takie zainteresowanie do smieci. Dzisiaj na
                    > wywozce smieci mozna niezle zarobic ... na ale to juz inne czasy. Swoja
                    > droga dosc czesto mysle o tych sprawach zdrady, od kiedy spotkalem
                    > tego kolege ... a Wy leszcze, zadnych wyrzutow sumienia? Nic, jak kamien
                    > w studnie? W Kraju teraz potrzebuja duzo madrych ludzi ...

Jasne ! madry bezrobotny wyglada lepiej w statystyce niz glupi.
    • Gość: --Michal Re: Nie rzucim ziemi ... IP: *.tiaa-cref.org 29.03.02, 22:28
      Przypomnial mi sie watek z niedalekiej przeszlosci z ktorego sie mozna bylo
      dowiedziec ze patriota to ten co kupuje w polskich sklepach. No to kto to jest
      ten zdrajca? Ten co wyjechal z kraju?
      • troy-der-1 Re: Nie rzucim ziemi ... 30.03.02, 02:28
        Dobre czeskie przyslowie mowi:
        gdyby glupota umiala fruwac...
        to latalo by sie niczym Golebica na niebie...
        • troy-der-1 Re: Nie rzucim ziemi ... 30.03.02, 02:29
          troy-der-1 napisał(a):

> Dobre czeskie przyslowie mowi:
          > gdyby glupota umiala fruwac...
          > to latalo by sie niczym Golebica na niebie...

Soll ich dass übersetzen?
          • Gość: Pancer Re: Nie rzucim ziemi ... IP: *.netcom.ca 30.03.02, 03:26
            Si senor! Wo sind andere laden mit bieren?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka