Gość: Ana IP: *.oc.oc.cox.net 09.06.06, 12:48 Kto z Was jest ze stanu Colorado?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katlia Re: Colorado 09.06.06, 19:12 Zle przeczytalam pytanie. Odpowiedz: ja jestem w Colorado. Odpowiedz Link Zgłoś
dorothyl07 Re: Colorado 09.06.06, 22:31 Colorado. Summit County. Okolice Keystone, Breckenridge. Od 2000 roku. Gdzie w Colorado mieszkacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Colorado IP: *.oc.oc.cox.net 09.06.06, 22:52 Witam ! Mieszkamy w Californii w sierpniu wyprowadzamy sie definitywnie do Colorado - tylko jeszcze nie zdecydowlismy dokladnie gdzie ? Kochamy ten stan!!! Co bys nam polecila? Nie mamy pojecia wlasnie gdzie ? Ceny sa stanowczo nizsze niz w Cali ,chcialabym podjac nauke w College ,czy prace mozna bez problemu znalesc jako babysitter? Prosze o info...... Odpowiedz Link Zgłoś
dorothyl07 Re: Colorado 09.06.06, 23:27 Wolicie duze miasto, male miasto czy moze ski resort? Odpowiedz Link Zgłoś
katlia Re: Colorado 10.06.06, 22:09 My tez przeprowadzilismy sie tu z Californi... jest tu... inaczej, co nie znaczy ze zle. Brakuje mi porzadnych autostrad, oceanu i miast (Denver nie jest duze) ale lubie szalenie ten klimat - w Denver 4 piekne, sloneczne pory roku, i zadziwiajaco lagodna zima - w lecie ciut za goraco, ale to tylko chyba zeby miec na cos narzekac ;) Ludzie bardzo przyjazni - do wiekszego stopnia niz w Californi. Ceny domow rzeczywiscie nizsze niz CA, chociaz pensje tez! Jeszcze taniej jest poza Denver, w suburbs. Boulder jest slicznym miasteczkiem uniwersyteckim, ale raczej drogim - tam domy sa blizej cenach californijskich. Z praca bardzo zalezy na tym co chcesz i gdzie - tutejsza gospodarka nie jest az tak rozbudowana jak w CA, i ma dluga historie boom i bust. W gorach wiekszosc prac jest zwiazana z turystyka (tam tez jest trudno o mieszkanie/dom w dobrych cenach) w miastach jest sporo IT, telephony, duzo prac naukowych, i tych zwiazanych z rzadem federalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
katlia Re: Colorado 10.06.06, 22:11 Oj zazdroszcze ci summit county! Ja w centrum Denver, w summit county tylko na weekendy :( Odpowiedz Link Zgłoś
dorothyl07 Re: Colorado 14.06.06, 18:54 W Summit County jest drogo, ale jestem szczesliwa, ze tu mieszkam, na razie nie wyobrazam sobie mieszkania gdzie indziej. Mozna znalezc tansze mieszkania do kupna czy do wynajecia w mniej atrakcyjnych miejscach, ale jest to mozliwe. Denver lubie ale tylko na zakupy i to tez nie za czesto. Praca w Summit County jest praktycznie zawsze, zalezy czego sie szuka i z jakimi papierami. Odpowiedz Link Zgłoś
grandys Re: Colorado 14.06.06, 20:58 A a jakie papiery trzeba miec zeby pracowac w Summit County? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Colorado IP: *.oc.oc.cox.net 20.06.06, 13:28 A co myslicie o Colorado Springs ? w porownaniu do Boulder i Denver ? Czy zycie plynie wolniej niz w Cali ? Bo tutaj czas leci jak szalony ,niewiadomo gdzie rece wlozyc ! W Cali ludzie chodza z glowami do gory co mnie wkurza , pewni siebie ! Ceny kosmiczne ,placimy za 1 bedroom 1300 bakow plus oplaty -a gdzie tu pomyslec o 2 bedroom condo min. za 350.000 zeby kupic ? Szok ! Poprostu ceny bardzo wysokie ! Ale coz za pogode trzeba placic ! Ja wole placic za pogode w Colorado tylko jeszcze musimy zdecydowac gdzie dokladnie w Denver ? Jakie czesci Denver sa bezpieczne , dzielnice w sredniej klasy ? Poradzcie kochani bo oplaty nas tu zabijaja ? Czy w Colorado duzo jest Gorali ? pytam poniewaz jestem rodowita goralka i chcialabym potrzymac tradycje goralskie :-) ? he he he Jak z Polonia polska czy trzymacie sie razem Polacy ? Czy organizowane sa zajecia polskie dla dzieci urodzonych w US ? Czy Kosciol polski jest w Denver , jesli tak to w jakiej czesci ? O Boze mam tyle pytan ? Czy knajpy polskie znajdziemy z dobrymi golabkami i pierogami w dobrej atmosferze muzycznej w Denver ?:)ha ha ha Poradzcie DRODZY niewiemy jaka czesc wybrac w Denver ? By the way moj maz ma licencje install windows and doors i dlugoletnie doswiadczenie w tej pracy ,czy bez problemu znajdzie prace ? Co do mnie to mialam cleaning servis- pracowalam dla siebie ,oraz part time jako babysitting plus szkola do tego wieeczorami ! Ale wiem ,ze Cali mnie zabije jesli chodzi o czas i oplaty ! Jestem mloda 27 letnia kobitka ,ktora chce spokojne zyc w stanie Colorado i chce przezywac przynajmniej raz w roku Christmas ,gdzie panuje odpowiednia atmosfera i gdzie moge popatrzec przez okno i podziwiac snieg ! Prosze poradzcie ,napisze swoje opinie co myslicie ? Pozdraawiamy z Californii Odpowiedz Link Zgłoś
katlia Re: Colorado 21.06.06, 18:37 A co myslicie o Colorado Springs ? w porownaniu do Boulder i Denver ? - Mniejsze, tansze, mniej ciekawe (ale tereny ladne), politycznie bardzo konserwatywne. Czy zycie plynie wolniej niz w Cali ? Bo tutaj czas leci jak szalony ,niewiadomo gdzie rece wlozyc ! - ???? to jest bardzo indiwidualna sprawa, trudno odpowiedziec, chociaz mi sie wydaje ze tak Jakie czesci Denver sa bezpieczne , dzielnice w sredniej klasy ? - Raczej dalej od centrum, naprzyklad w okolicy Tamarack Square, lub suburbs Brighton, Westminster, Thornton, Littleton, Englewood, Arvada, czesci Aurora. Czy w Colorado duzo jest Gorali ? Odpowiedz Link Zgłoś
dorothyl07 Re: Colorado 23.06.06, 23:07 Piszac o papierach do pracy w Colorado mialam na mysli takie same dokumenty jak gdziekolwiek indziej w kraju. W Summit County jest sporo osob z poludnia Polski, Nowy Targ, Nowy Sacz (to np. ja), Zakopane. Na July, 4 gorale w tradycyjnych strojach biora udzial w oficjalnej imprezie. Mozna kupic polskie dania w prowadzonym przez Polke Euro Deli, raz na rok w Breckenridge jest organizowany polski piknik, w kosciele w Breck w lecie prowadzone sa msze po polsku. Jest takze polska pasterka. Nawet byly zajecia angielskiego prowadzone w miejscowym college'u dla Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś