Dodaj do ulubionych

20 lat temu

IP: 157.25.128.* 12.12.01, 11:29
Kochani Rodacy, jezeli jestescie w tym wieku, zeby pamietac 13 grudnia 1981 r.
to jakie macie wspomnienia sprzed 20 lat? Jak wygladal Wasz 13 grudnia, gdzie
byliscie, co odczuwaliscie?
Sawa
Obserwuj wątek
    • e603432 Re: 20 lat temu 12.12.01, 14:16
      13 grudnia - strajk studencki na Politechnice Warszawskiej. Generalny strajk sie wlasnie
      zakonczyl, ale trwal rotacyjny, protestacyjny przeciwko spacyfikowaniu Wyzszej Szkoly
      Pozarniczej. O "nadzwyczajnej" sytuacji dowiadywalismy sie juz od 1-2 nad ranem, a co do
      pierwszych wrazen to przede wszyskim niepewnosc co to wszysko znaczy - ostateczna wiktoria
      nad komunistami czy powrot do systemu stalinowskiego.

Pawel.
      • Gość: aniutek Re: 20 lat temu IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 12.12.01, 14:55
        chwile po polnocy czyli juz 13 grudnia ojciec wparowal do mojego pokoju
        podniosl sluchawke telefonu po chwili odlozyl nic nie mowiac. na moje
        pytania nie odpowiedzial, slyszalam wolna europe czy glos ameryki z
        sasiedniego pokoju.
        Rano nerwowa atmosfera w domu, przyjechal wujo pojechalismy z nim na
        powisle po drodze spotkalismy wojsko i czolgi, u babaci w domu grzmial z
        tv jaruzelski, przeplatany z Chopinem.....
        za dwa dni rodzice mieli jechac na wycieczke statkiem po skandynawii-
        jakas okragla rocznica slubu.....nie pojechali i tak bylo mi ich zal
        • Gość: Don Re: 20 lat temu IP: *.uc.nombres.ttd.es 12.12.01, 16:33
          Gość portalu: aniutek napisał(a):

> chwile po polnocy czyli juz 13 grudnia ojciec wparowal do mojego pokoju
          > podniosl sluchawke telefonu po chwili odlozyl nic nie mowiac. na moje
          > pytania nie odpowiedzial, slyszalam wolna europe czy glos ameryki z
          > sasiedniego pokoju.
          > Rano nerwowa atmosfera w domu, przyjechal wujo pojechalismy z nim na
          > powisle po drodze spotkalismy wojsko i czolgi, u babaci w domu grzmial z
          > tv jaruzelski, przeplatany z Chopinem.....
          > za dwa dni rodzice mieli jechac na wycieczke statkiem po skandynawii-
          > jakas okragla rocznica slubu.....nie pojechali i tak bylo mi ich zal

Dobra jestes -jak zwykle.PS Jaruzelski nie "grzmial "na zmiane z
          Chopinem.General zawsze mowil i mowi cicho-mam nagranie ,ktore samemu udalo mi
          sie zrobic.Az tak nic nie grzmialo.Ile latek mialas?
          • ttc Re: 20 lat temu 12.12.01, 18:34
            Gość portalu: Don napisał(a):

> Gość portalu: aniutek napisał(a):
            >
            > > chwile po polnocy czyli juz 13 grudnia ojciec wparowal do mojego pokoju
            > > podniosl sluchawke telefonu po chwili odlozyl nic nie mowiac. na moje
            > > pytania nie odpowiedzial, slyszalam wolna europe czy glos ameryki z
            > > sasiedniego pokoju.
            > > Rano nerwowa atmosfera w domu, przyjechal wujo pojechalismy z nim na
            > > powisle po drodze spotkalismy wojsko i czolgi, u babaci w domu grzmial z
            > > tv jaruzelski, przeplatany z Chopinem.....
            > > za dwa dni rodzice mieli jechac na wycieczke statkiem po skandynawii-
            > > jakas okragla rocznica slubu.....nie pojechali i tak bylo mi ich zal
            >
            > Dobra jestes -jak zwykle.PS Jaruzelski nie "grzmial "na zmiane z
            > Chopinem.General zawsze mowil i mowi cicho-mam nagranie ,ktore samemu udalo mi
            > sie zrobic.Az tak nic nie grzmialo.Ile latek mialas?
            A kolega Don to chyba sztuki rozmowy z kobietami zapomnial; Zawsze sie o wiek pytasz? A ile ty masz
            lat? Jaruzelski mogl grzmiec jak telewizor byl glosno nastawiony, tylko co z tego?A Szopen byl chyba w
            radiu to sie i przewijali. Pytanie dotyczy ogolnych wrazen, a nie czepiania sie szczegolow bo nic nie wnosi
            P.S. Jaruzelski "grzmial" tez przenosnie a jak tego nie zauwazyles to szkoda.
          • Gość: aniutek Re: 20 lat temu IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 13.12.01, 03:02
            Gos´c´ portalu: Don napisa?(a):

> Gos´c´ portalu: aniutek napisa?(a):
            >
            > > chwile po polnocy czyli juz 13 grudnia ojciec wparowal do mojego
            pokoju
            > > podniosl sluchawke telefonu po chwili odlozyl nic nie mowiac. na moje
            > > pytania nie odpowiedzial, slyszalam wolna europe czy glos ameryki z
            > > sasiedniego pokoju.
            > > Rano nerwowa atmosfera w domu, przyjechal wujo pojechalismy z nim
            na
            > > powisle po drodze spotkalismy wojsko i czolgi, u babaci w domu
            grzmial z
            > > tv jaruzelski, przeplatany z Chopinem.....
            > > za dwa dni rodzice mieli jechac na wycieczke statkiem po skandynawii-
            > > jakas okragla rocznica slubu.....nie pojechali i tak bylo mi ich zal
            >
            > Dobra jestes -jak zwykle.PS Jaruzelski nie "grzmial "na zmiane z
            > Chopinem.General zawsze mowil i mowi cicho-mam nagranie ,ktore
            samemu udalo mi
            > sie zrobic.Az tak nic nie grzmialo.Ile latek mialas?
            U Babci grzmial bo babcia byla gluchawa ::smile))))))

• Gość: Doki Re: 20 lat temu IP: *.turboline.skynet.be 12.12.01, 17:53
      W sobote 12 grudnia 1981 w "Wieczorze plytowym" na drugim, wowczas jedynym w
      stereo, programie Polskiego Radia, miala byc plyta Ultravoxu "Vienna". Strona A
      byla przed polnoca, strona B (bo to byly takie czarne, winylowe plyty, ktorych
      mlodzi juz nie pamietaja) miala byc o 0:30. Myslalem, ze radio mi sie zepsulo,
      pokrecilem, nic nigdzie nie zlapalem i zezlony poszedlem spac. Dopiero rano
      stalo sie jasne dlaczego nic nie moglem nagrac.
      • Gość: SK Re: 20 lat temu IP: *.beckman.com 12.12.01, 18:18
        Zaraz po polnocy zapukano do drzwi. Zjawilo sie 5 panow. Czterech w mundurach
        a jeden po cywilnemu. Tych czterech mialo karabiny maszynowe.
        Kazali mi sie ubrac. Zonie powiedzieli ze zaraz wroce. ....Wrocilem
        do domu za iles tam miesiecy..

SK
        • Gość: davro Re: 20 lat temu IP: 216.126.91.* 12.12.01, 18:28
          Chyba z 15 chlopa siedzialo nas w TV pokoju ogladajac jakis nudny film na
          drugim programie. Nagle buch i snig na TV. Znudzeni po kilku minutach
          rozeszlismy sie do pokoi. Rano... ale to juz inna historia.
    • Gość: Anza Re: 20 lat temu IP: *.prodigy.net.mx 12.12.01, 18:36
      11 Grudnia mialam wyjechac na kontrakt do Kairu, ale jak moi koledzy
      zarezerwowali sobie bilety lotnicze na 15 Grudnia, to zmienilam plany, zeby
      poleciec ze wszystkimi. Z 12 na 13 grudnia bylam w domu u przyjaciólki. 13 z
      rana wleciala jak strzala do mojego pokoju, przestraszona, bo nic nie bylo w
      TV. Jej maz szybciutko znalazl stacje z Londynu (po prawdzie mój ojciec nazywal
      ja "plociuch")zeby dowiedzdiec sie co sie stalo. Mozecie sobie wyobrazic moje
      wyrazenie na twarzy jak powiedzieli ze paszporty sie uniewaznily, nie bylo
      mozliwosci wyleciec z kraju, lotnisko zamkniete, etc.... W koncu moglam
      udowodnic, ze mialam prace poza krajem i czekali na mój przyjazd, i wylecialam
      az 5 lutego 1982 roku, z 15 kolegami w samolocie.... oprócz nas, nik wiecej.
      • Gość: selma Re: 20 lat temu IP: *.ppp.get2net.dk 12.12.01, 19:26
        Pamietam ze nie poszlismy do szkoly ,patrzac przez okno zobaczylam chlopca z
        tornistrem ktory o tym nie wiedzial i szedl w strone szkoly,ale ktos go
        zaczepil i wrocil z powrotem .Na ulicy bylo pelno zomowcow ktorzy wygladali
        b.groznie,a wieczorem slychac bylo przejezdzajace czolgi i inne ciezkie
        samochody.
        • Gość: wojtek Re: 20 lat temu IP: 209.219.209.* 12.12.01, 20:05
          Przebywalem w RFN. Bylem na dziekance i chcialem troche zarobic na czarno.
          Znajomi Niemcy nas obudzili ze wojna w Polsce. Jedyne radio mielismy w
          samochodzie ale ktos nam gwiznal antene i musielismy zastapic ja kogos palcem
          (na tym mrozie w gorach). Po tygodniu mame wylali z pracy, po miesiacy mnie ze
          studiow. Niech im ziemia lekka bedzie.
        • Gość: Lynn Re: 20 lat temu IP: *.proxy.aol.com 19.12.01, 02:17
          Gość portalu: selma napisał(a):

> Pamietam ze nie poszlismy do szkoly ,patrzac przez okno zobaczylam chlopca z
          > tornistrem ktory o tym nie wiedzial i szedl w strone szkoly,ale ktos go
          > zaczepil i wrocil z powrotem .Na ulicy bylo pelno zomowcow ktorzy wygladali
          > b.groznie,a wieczorem slychac bylo przejezdzajace czolgi i inne ciezkie
          > samochody.

O ile sie nie myle to byla niedziela, bardzo zagubiony ten chlopczyk byl. wink
    • Gość: Gen Re: 20 lat temu IP: *.ipt.aol.com 13.12.01, 02:35
      Sawa!! -jesli chcesz wiedziec troche wiecej otym czasie ,wejdz na zaczety moj
      temat " TRAISKIRCHEN- Austria refugee camp" Moge Ci dorzucic ze stan wojenny
      zastal mnie gleboko na poludniu Austrii w Alpach, pamietam jak dzis
      wlasciciela Gasthausu ktory przybiegl do nas pijacych piwo w sali obok z
      krzykiem "krieg in Polen!!!!spadlo to na nas jak grom z jasnego nieba, wierz
      mi, wszyscy jak jeden mielismy lzy w oczach rzucilismy sie do telewizora gdzie
      TV austriacka pokazywala fragmenty tego co dzieje sie w kraju, wszystkim bez
      wyjatku tylko jedno slowo pojawilo sie na ustach....Skurwysyny !!! co oni
      zrobili??? To tyle, chcesz wiedziec wiecej ,podaj swoj e-mail.
      • Gość: Sawa Re: 20 lat temu IP: 157.25.128.* 14.12.01, 15:30
        Czytalam, czytalam. Dziekuje za zainteresowanie
        Sawa
    • Gość: aniutek Re: 20 lat temu IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 13.12.01, 03:09
      mieszkalismy na parterze, czesto spalam z psem w lozku i pamietam ten
      chrzest sniegu pod zolnierskimi butami, Dora warczala a ja czekalam az
      przejda dalej bo jakos mi bylo nieprzyjemnie
      • Gość: Don Re: 20 lat temu IP: *.uc.nombres.ttd.es 14.12.01, 00:58
        Gość portalu: aniutek napisał(a):

> mieszkalismy na parterze, czesto spalam z psem w lozku i pamietam ten
        > chrzest sniegu pod zolnierskimi butami, Dora warczala a ja czekalam az
        > przejda dalej bo jakos mi bylo nieprzyjemnie

Aniutek Ty mnie zachwycasz.Dora warczala tylko na zolnierzy ,czy na wszystkich
        przechodzacych ulica ? Wybacz moje pytanie-moj pies warczy na wszystkich.
        • aniutek Re: 20 lat temu 14.12.01, 01:07
          Gos´c´ portalu: Don napisa?(a):

> Gos´c´ portalu: aniutek napisa?(a):
          >
          > > mieszkalismy na parterze, czesto spalam z psem w lozku i pamietam
          ten
          > > chrzest sniegu pod zolnierskimi butami, Dora warczala a ja czekalam az
          > > przejda dalej bo jakos mi bylo nieprzyjemnie
          >
          > Aniutek Ty mnie zachwycasz.Dora warczala tylko na zolnierzy ,czy na
          wszystkich
          > przechodzacych ulica ? Wybacz moje pytanie-moj pies warczy na
          wszystkich.
          lubie wprawiac w zachwyt, szczegolnie mezczyznsmile))
          a przypominam , ze po 11 -godzina policyjna-nikt procz zolniezy pod domem
          nie chodzil, a Dora byla bardzo lagodna- jak to wyzel, cos jej sie w tych
          odglosach nie podobalo......
          ech Dory juz nie ma ja jestem 20 lat starsza, ale mimo powspominac naet
          jak sie Don czepia wink))
    • Gość: Biala Re: 20 lat temu IP: *.sympatico.ca 13.12.01, 22:13
      13 grudnia to zamkniete drzwi. Przez mleczna szybe widzialam nerwowo
      poruszajace sie sylwetki. Dochodzily do mnie strzepki niekonczacych sie rozmow
      i szum radia. Troche to bylo dziwne ale nie mialam czasu wglebiac sie w
      sytuacje poniewaz w poniedzialek czekal mnie powazny test z matmy. Kulam caly
      dzien. Wieczorem rodzice powiedzieli, ze zajecia w szkole sa zawieszone. Ale
      ja m i a l a m test. Tak wiec rano jak gdyby nigdy nic wybralam sie do
      szkoly, z ktorej wygonila mnie pani wozna.
      Dopiero 14 grudnia zostalam uswiadomiona co zaszlo.
    • Gość: Dolibras Re: 20 lat temu IP: *.tin.it 17.12.01, 22:47
      Bylam w maturalnej klasie, straszna zima. Mòj brat byl vice-szefem
      regionu "Solidarnisci", mial 2 còreczki. Pamietam ogladalam w kinie nocnym film
      z Marlon Brando "Czas apokalipsy". O godz, 12 przerwano trasmisje filmu. Nie
      pamietam dokladnie, czy "wrona" przemawiala zaraz po pòlnocy czy wczesnie rano.
      Mòj tata natychmiast popakowal w 2 olbrzymie worki ròzne nielegalne broszury i
      ksiazki i je gdzies wywiòzl. Za kilka dni mielismy rewizje. Wczesnie rano
      pojechal zabrac moje male bratanice. Mojego brata juz nie bylo. Po 3 tygodniach
      dowiedzielismy gdzie byl. Tych Swiat nigdy nie zapomne.
      Szkoda,ze nowe pokolwenie tak malo wie o tych czasach.
      Pamietam moja mlodsza bratanice (2 latka), jak pytala podczas dziennikòw:
      Dziadku wylaczyc te komune? To byl jedyny wesoly akcent w tych czasach.
      Pozdrawiam Forum.
      • Gość: Don Re: 20 lat temu IP: *.uc.nombres.ttd.es 17.12.01, 23:38
        Gość portalu: Dolibras napisał(a):

> Bylam w maturalnej klasie, straszna zima. Mòj brat byl vice-szefem
        > regionu "Solidarnisci", mial 2 còreczki. Pamietam ogladalam w kinie nocn
        > ym film
        > z Marlon Brando "Czas apokalipsy". O godz, 12 przerwano trasmisje filmu. Nie
        > pamietam dokladnie, czy "wrona" przemawiala zaraz po pòlnocy czy wczesni
        > e rano.
        > Mòj tata natychmiast popakowal w 2 olbrzymie worki ròzne nielegal
        > ne broszury i
        > ksiazki i je gdzies wywiòzl. Za kilka dni mielismy rewizje. Wczesnie ran
        > o
        > pojechal zabrac moje male bratanice. Mojego brata juz nie bylo. Po 3 tygodniach
        >
        > dowiedzielismy gdzie byl. Tych Swiat nigdy nie zapomne.
        > Szkoda,ze nowe pokolwenie tak malo wie o tych czasach.
        > Pamietam moja mlodsza bratanice (2 latka), jak pytala podczas dziennikòw
        > :
        > Dziadku wylaczyc te komune? To byl jedyny wesoly akcent w tych czasach.
        > Pozdrawiam Forum.

B.madre dziecko jak na swoje 2 latka. jak potoczyly sie dalsze losy tak madrej
        dziewczynki? zostala naukowcem lub tp.Dzisiaj ma 22 lata. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka