yezyk 10.03.04, 11:45 czy z 7-miesiecznego malucha moge przewozic w gondoli? dodam, ze w nocy i spiaca oczywiscie? jak to wyglada w Polsce? a moze wiecei, czy moge tak jechac w Austri? dzieki za pomoc Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetapc Re: podroz noca - jak? 11.03.04, 08:55 Cześć! Nie wiem dokładnie, jak to jest z naszymi przepisami. Wiem, że noworodki mogą być przewożone w takich gondolach, ale muszą mieć jakieś atesty... Nasz Karolek miał w ub. roku 9 miesięcy. Jechaliśmy nad morze nocą. Bardzo jestem z tego zadowolona. Początkowo jechał w foteliku. Jak zasnął, to przełożyliśmy go spacerówki (góry od spacerówki). Mamy tam pasy 5-punktowe, więc był zapięty, a cała spacerówka przypięta pasami samochodowymi. Siedziałam z nim z tyłu, więc "nadzorowałam" jego spokojną jazdę... Jeśli złamałam przepisy - to trudno. Ważne, że jemu było wygodnie i w miarę bezpiecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
sylviakia Re: podroz noca - jak? 11.03.04, 12:18 yezyk ja bym nie ryzykowała. nie chodzi o przepisy ale o twoje dziecko... widizałam kiedyś reportaż z dizecka które jechała w nieprzypiętym foteliku przy prędkości 50 km/godz maluch wypadł z auta i walczył o życie... wiem,z e gondola to nie tak samo ale... sa gondole które mają specjalne zabezpieczenia i w nich chyba można. W zwykłej gondoli bym nie ryzykowała. to zbyt niebezpieczne. lepiej dobry fotelik w kltórym maluch i tak zaśnie niż wypadek a pamietaj, że nawet gdy ty będziesz jechała bezpiecznie to inni już niekoniecznie... życzę mądrych wyborów Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
yezyk Re: podroz noca - jak? 12.03.04, 10:43 dzięki za pomoc. już wiem, że w naszej gondoli mając specjalny pas można pzrewozić maluchy. trochę bałabym się przewozić Małą w foteliku, w końcu to cała noc jazdy. jakoś nie wyobrażam sobie, że mogłaby cała noc tak siedzieć. a w gondoli może sobie wygodnie spać. chyba to będzie cakłkiem słuszne rozwiązanie. pozdrawiam, agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś