Dodaj do ulubionych

RODOS - słoiki, pampersy, zwiedzanie... ?

07.03.11, 20:46
Witam, w czerwcu wybieramy się z 14 mieś dzieckiem na Rodos, bardzo proszę o informację, czy są w sklepach dostępne słoiczki z daniami dla dzieci miej więcej podobnymi do tych u nas, (weszłam na str grecką gerbera i pampers wink ale albo nie można przełączyć na "eng" albo nie umiem, a greka do mnie nie przemawia wink) ) i pampersy, najchętniej te premium care. Idealnie byłoby, gdyby ktoś znał +/- aktualne ceny...?
Co do zwiedzania - chcemy wypożyczyć auto na jakieś 2-3 dni, optymistycznie wierzymy, że coś jednak uda się pozwiedzać, już byłam na Rodoś, Mąż nie, co poza obowiązkowym Rodos i Lindos warto zobaczyć, z uwzględnieniem najmłodszego współtowarzysza podróży?
Czy któraś wypożyczalnia aut jest jakoś bardziej OK pod względem fotelików...?

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
Obserwuj wątek
    • taba18 Re: RODOS - słoiki, pampersy, zwiedzanie... ? 08.03.11, 08:58
      Z deserkami nie ma problemu, mają np. z Nestle podobne do naszej Frutapury, Gerbery, natomiast z obiadami marnie - tylko kilka papkowatych, mdłych, pow. 4 miesiąca, inne składy np. z owocami morza. Pieluchy bez problemu, ale nie pamiętam "modeli", sporo drożesz niż u nas.
      Auto bez problemu wypożyczysz z fotelikiem, my braliśmy w Rodos Cars. Jak najbardzoej da się pojeździć, tym bradziej, że Rodos to nieduża wyspa. My zawsze wypożyczamy auto na cały pobyt, zwiedzamy, plażujemy w różnych miejscach. byłam z 1,5 roczną (i teraz 3,5 letnią) córeczką na Krecie i na Rodos, kiedy miała dwa lata. Poza Rodos i Lindos, byliśmy m.in. w termach w Kalithei, wzrórzu Filerimos (niedaleko Rodos, piękne widoki, pawie), na plaży Agathi, klasztorze i plaży Tsampika (polecam bardzo), Prasonisi, plaży Qinna i Ladiko, Kamiros, Kastello i Monilithos, płynęliśmy na Simi. Z perspekrywy czasu widzę, że z takim maluchem łatwiej się podóżuje niż z 3-latkiem, który ma już swoje plany jak spędzić dzieńwink
      • kjkk Re: RODOS - słoiki, pampersy, zwiedzanie... ? 10.03.11, 10:45
        Dziękuję bardzo, biorę się zatem za analizowanie zakupionego przewodnika no i zbieramy kasę na opłacenie nadbagażu ;P
        • tacomabelle Re: RODOS - słoiki, pampersy, zwiedzanie... ? 10.03.11, 11:57
          Jaki nadbagaż? Spokojnie zmieścicie się w limicie.
      • tacomabelle parę rad 10.03.11, 11:55
        W 2008 byliśmy na Rodos w Primasol Sunrise koło Pefkos, wtedy nasz młodszy mial 13 miesięcy. I polowa września, pogada już nie tak upalna jak w sierpniu, było ok. 30C plus wietrzyk od morza czyli idealnie wink

Słoiczki z obiadkami i deserkami możesz kupić na miejscu, Ja widziałam tam tylko Nestle i w mniejszym wyborze smakowym niż u nas. Cena ok. 2-2,5 euro za sloiczek. Warto kupić wuięcej np. w Lidlu koło Rodos albo inny większym markecie, tam sa tańsze. Z Polski warto wziąć kaszki mleczno-ryzowe, u nas są w znacznie większym wyborze i tańsze. Soki kupowaliśmy na miejscu. Pampersy też braliśmy z Polski, choć na miejscu tez kupisz, oczywiście drożej i nie zawsze trafisz na wlaściwy rozmiar. Też warto kupować w większym supermarkecie.

W każdej wypożyczalni możesz zamówić fotelik. My wypożyczylismy samochód na dwa dni, pierwszego "zaliczyliśmy" Prasonissi, Monolithos i zachodnie wybrzeże, drugiego Dolinę Motyli, i miasto Rodos. Do Lindos (warto) mieliśmy z hotelu niecałe 15 min. autobusem więc nie traktowaliśmy wyjazdow tam jako odrębnej calodniowej wycieczki. Specjalnie też nie szukalismy innych plaż, bo mieliśmy piekną piaszczysta zatokę przy samym hotelu. Zresztą z tak malym dzieckiem trudno nastawiać się na codzienne jazdy choć wyspa nie jest duża.
        • neronka Re: parę rad 14.03.11, 20:50
          Opis miejsc wartych zobaczenia na Rodos, ze wskazaniem na ładne plaze, mogę wysłać na maila.
          Wypożyczalnia aut na Rodos
          • katthlyn Re: parę rad 15.03.11, 12:05
            Ja poproszę ten opis. katarzyna.sobolewska@op.pl
          • kjkk Re: parę rad 19.03.11, 16:51
            bardzo dziękuję za kolejne wskazówki, będę też wdzięczna za przesłanie porad dot. zwiedzania - miejsc, plaż, etc na maila gazetowego. Dziękuję !
            • neronka Re: parę rad 21.03.11, 11:34
              wysłałam maila
              • pasek84 Re: parę rad 02.09.11, 10:54
                Neronka czy ja tez moge prosic o takiego maila. Za 2 tygodnie wyruszamy z roczniakiem do Pefkos (Hotel Primasol) i bylabym bardzo wdzieczna za sugestie i polecenie miejscsmile
                Z gory bardzo dziekujesmile
                Mail: magkar@autograf.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka