Dodaj do ulubionych

Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk?

15.12.11, 10:17
Córka chce pojechać w góry na wakacje. Mieszkamy w zachodniopomorskim i do tej pory kierowaliśmy się głownie nad morze z racji odległości ale chyba już są wystarczająco duzi aby i w góry pojechać.
Możecie polecić jakieś okolice konkretniej? stawiam na Dolny Śląsk bo w miarę blisko ze Szczecina i możemy mieć śródlądowanie po drodze u rodziny-dzieci tak sobie znoszą dłuższe trasy autem...
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 15.12.11, 11:24
      Ja to bym Karpacz poleciła. Fajna baza wypadowa i śliczne miasteczko.
      • slonko1335 Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 15.12.11, 14:31
        Karpacz znam ale nie jestem przekonana czy będzie atrakcyjny dla tak małych dzieci(choć oczywiście mogę się mylić bo jak tam byłam ostatnio to dzieci nawet w planach nie byłowink Przez kilka lat pracowałam jako wychowawca na koloniach i wydaje mi się, że dużo łatwiejsze dla dzieci szlaki były w okolicach Zakopanego, no ale w Tatry trochę daleko jednak...Córka nie jest bardzo sprawna fizycznie i muszę to wziąć pod uwagę.
        • atyde10 Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 lat 07.01.12, 13:40
          Jeżdżę co roku...bo dziecko nie chce gdzie indziej smilesmile Atrakcje:
          - Dino Park - Szklarska Pręba - rewelacja!!!!
          - Alpine Coaster (Karpacz i Szklarska), letnie tory saneczkowe
          - park linowy Karpacz
          - Miasteczko Komwbojskie (atrakcji mnóstwo) Karpacza
          - Aqua PArk - KArpacz
          - Lodowisko KArpacz (latem też)
          - Miasteczko miniatur - Kowary
          - Muzeum Zabawek Karpacz
          - Fabryka Szkła (jak to się robi?) - Szklarska
          - Cyrkland (z cyrkiem i zwierzakami) - Miłków
          - wycieczki jednodniowe autokarowe z Karpacza do Skalnego miasteczka i Safari (Czechy , miejscowe biuro podróży SUDETY, niedrogo dorosły 55 PLN i dzieci około 45PLN, - samemu tez można pojechać , bo bardzo blisko)
          - szlaki do wodospadów Kamieńczyka i Szklarki i wiele innych łatwych tras
          - dziecko jako 3 latek - weszło do Kosciółka Sw. Anny
          - dziecko jako 4 latek - weszło na Śnieżkę ( do połowy przejazd wyciągiem krzesełkowym!!!)
          Nie wszystko zdążyliśmy obejrzeć wiec w tym roku jedziemy znowu....
          Dodam tylko, że mieszkam w rewelacyjnym miejscu - agroturystyka z pełnym wyżywieniem i zwierzakami (koń, osioł, świnie, kury, pies, kot, kozy i barany) - dziecko szaleje na bezpiecznym podwórku z placem zabaw i piaskownicą, trampoliną bądź basenem do późna wieczorem i jest szczęśliwe że może np. jeść truskawki z krzaka, jechać traktorem podczas sianokosów, pojeździć na koniku czy ośle, pobiegać z barankiem, kozą czy psem ....winksmilesmile i tak mogłaby. Spędzamy tam 10 -11 dni, nie jesteśmy zmotoryzowani więc wszędzie poruszamy się PKS-em..... ale rewelacyjnie odpoczywamy !!!! - OKOLICE KArpacza...POLECAM!!!!
          • slonko1335 Atyde 08.01.12, 19:20
            a możesz zdradzić namiary na to rewelacyjne miejsce? może być na gazetowego jak nie chcesz tutaj.
          • slonko1335 Atrakcje dla dzieci 09.01.12, 09:29
            i jeszcze jedno, jeżeli chodzi o miejsce atrakcyjne dla dzieci niezłupienie chodziło mi o wszelkie uprzyjemniacze tego typu, bo wiem, że w miejscowościach turystycznych z wydaniem kasy nie będę mieć problemu. Bardziej chodzi mi o atrakcje przyrodnicze, atrakcyjne dla dziecka trasy, niezbyt trudne, miejsca gdzie można pomoczyć nogi w górskim strumieniu, zobaczyć jakąś jaskinię-tego typu rzeczy.
          • nika2.2 Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 14.01.12, 11:25
            Do atyde10
            Czy mogę Cię także prosić o podanie namiarów na to gospodarstwo agroturystyczne? Z góry dzięki. mwoj2@vp.pl
            • neptunka Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 14.01.12, 18:48
              ja też poproszę o namiary neptunka@gazeta.pl
          • mama_szymona3 Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 07.06.12, 15:04
            Witam! Jestem mamą 4 letniego Szymona, nie chodziłam z nim jeszcze na jakieś dłuższe piesze wycieczki, ale ostatnio zaczęłam się nad tym zastanawiać. Czy jakieś z propozycji wymienionych na stronie karpacz-szklarska.pl/aktywnie/turystyka-piesza/ciekawe-miejsca podpasowały by mojemu maluszkowi? smile z góry dziękuję za odpowiedź!
            • polityk432 Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 22.03.13, 09:42
              Witam,

Cieszę się, że chcesz przyjechać do Karkonoszy. Z pewnością znajdziesz tutaj coś interesującego. Po pierwsze zaleciłbym wejście na stronę internetową www.karpacz.net/noclegi/ i wybrania jednego z obiektów które biorą udział w Kampanii obiekt przyjazny rodzinie, tak żebyś się nie męczyła z dzieckiem. Znajdziesz tam wiele udogodnień. Dla siebie i dziecka. Ja osobiście polecam Ci wybranie się na jakiś delikatny szlak z dzieckiem. W Karpaczu polecam szlak do Kościółka Wang. Przepiękne miejsce, które koniecznie trzeba zobaczyć. Oczywiście możesz pospacerować po Karpaczu smile W Szklarskiej masz dwa wodospady, które koniecznie powinnaś zobaczyć.
          • koala0405 Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 13.06.12, 09:31
            Ja też poproszę o namiary na tą agroturystykę
            • koala0405 Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 13.06.12, 14:20
              Ja też poproszę o ofertę na tą agroturystykę
              koala0405@gazeta.pl
          • edek-2 Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 13.06.12, 13:07
            JA tez poprosze na edek.b12@gmail.com .DZiekuje
          • ila79 Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 13.01.13, 21:12
            Jeśli można bardzo proszę o namiary na tą agroturystykę. Może być na gazetowy priw. Z góry dziękuję!
            • conti Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 29.01.13, 11:21
              Czy ktoś zna namiary na te super agroturystykę?
              Bardzo proszę o informacje.

• mheniek44 Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 09.06.14, 23:23
            Hej
            Czy moglbym prosic o przeslanie namiarow na ta agroturystyke w okolicach Karpacza.
            Z gory bardzo dziekuje
            pozdrawiam
          • mheniek44 Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 09.06.14, 23:26
            Hej
            Czy moglbym prosic o przeslanie namiarow na ta agroturystyke w okolicach Karpacza.
            Z gory bardzo dziekuje
            pozdrawiam
            mheniek@wp.pl
            • mag.38 Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 10.06.14, 16:02
              Dzien dobry,
              Czy moglabym rowniez prosic o przeslanie namiarow na ta agroturystyke w okolicach Karpacza?
              Z gory bardzo dziekuje !!!
              Pozdrawiam
              mag38@ymail.com
          • mag.38 Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 10.06.14, 16:03
            Dzien dobry,
            Czy moglabym rowniez prosic o przeslanie namiarow na ta agroturystyke w okolicach Karpacza?
            Z gory bardzo dziekuje !!!
            Pozdrawiam
            mag38@ymail.com
          • graturka Re: Okolice Karpacza - rewelacja dla dzieci 3-7 l 22.06.14, 12:40
            Witam
            Poproszę o namiary na to miejsce na gratur@wp.pl
            Z góry bardzo dziękuję
    • koral777 Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 15.12.11, 11:30
      ja 6-7 latce chciałam pokazać karpacz szklarską tam są wyciągi, masyw karkonoszy jest piekny, śnieżne kotły i sporo atrakcji w pobliżu w tym wodospady, i zabytki. Ale mam tez kilkumiesieczniaka więc góry poczekaja jeszcze rok.
      Bylam tam wczesniej z mężem, sporo rodzin, z dziecmi , masyw płaski , wyciagi ułatwiaja podróz , polecam. te miejsca. 5 dni tu , pięc dni tam , aby nie podróżowac tylko samochodem zminiłabym miejsce noclegu po kilku dniach , przy czym w karpaczu dlużej , a z tąd też na błedne skały.
    • alicez Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 21.12.11, 22:10
      Tu: www.chataalelipa.pl/ po kliknięciu na zakładkę okolica jest kompendium wiedzy na temat Sudetów smile
    • magdalenka77 Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 01.01.12, 22:30
      Ja z dziećmi w podobnym wieku planuję właśnie w wakacje Góry Stołowe (Szczeliniec, Błędne Skały, a do tego Klodzko, Wambierzyce, itd...).
      Już się nie mogę doczekać: smile
    • magdatysz Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 01.01.12, 22:35
      jedź w Kotlinę Kłodzką. Masz tam masę atrakcji dla dzieci. Sporo wiadomości znajdziesz na portalu www.polskadladzieci.pl
      A dojazd ze Szczecina bardzo dobry.

• dzagaaa1 Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 09.01.12, 21:56
      Cześć,
      My w zeszłym roku pojechaliśmy z dziećmi (wtedy 3 i 4,5) pierwszy raz w góry właśnie do Karpacza. Jako że mamy tam jesli chodzi o gór najbliżej postanowiliśmy wybrać na pierwszy raz własnie to miejsce niż wieźć dzieci dużo dalej do Zakopanego choć podobnie jak Ty uważam że w Tatrach jest o wiele więcej tras i miejsc osiągalnych dla dzieci. Karpacz postanowilismy potraktować jako test. I muszę przyznać że byliśmy mile zaskoczeni. Po pierwsze okazało się że chłopcom bardzo spodobały się góry i szlaki - im cięższe i z wiekszą ilością kamieni tym lepiej. Po drugie zaskoczyła nas ich wytrzymalość. Na szlakach praktycznie musielismy ich gonić a po całym dniu gdy myslelismy ze padną oni zakładali pływaczki i ciągneli nas na basen. Z tym że muszę dodać że my jesteśmy raczej aktywni i np całodzienne leżenie na leżaku na plazy to nie my smile, i tacy też są nasi chłopcy. Jak wrócilismy do domu, młodszy na sobotnie pytanie co dziś robimy odpowiedział że idziemy na "tor przeszkód" smile (tak chłpocy nazwali górskie szlaki). Sam Karpacz i okolice, jak już ktoś wczesniej opisał też mają troche do zaoferowania wieć myslę że jest to dobry pomysł. A szlaki np na Samotnie czy Kopę przy sensownym rozplanowaniu na cały dzień wydaje mi się że są do osiągnięcia. Poza tym nie przekonasz się jak nie spróbujecie, a może okaże sie że Twoje dzieci połknął bakcyla górskich wycieczek smile Wtedy ruszycie w Tatry i dalej smile
      My w tym roku raz jeszcze planujemy Karpacz co by to wszystko dokładnie przedreptać. Nasz pomysł jest też taki że mieszkamy w hotelu z basenem i zjeżdźalnią. A basen plus góry to jest na prawde świetne połączenie na wakacje. smile
      Życzę udanych wyborów i wakacji.
      Pozdrawiam
      Agnieszka
      • khael Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 09.01.12, 22:36
        A możesz polecić jakiś nocleg z wyżywieniem i basenem, masz sprawdzony? Chciałabym miejsce z którego od razu można pójść na spacer/sanki (żeby nie dojeżdżać za dużo autem) a nie centrum i główna ulica. Zastanawiam się nad urlopem tam ale zimą, z dziećmi 2,5 roku i 8 miesięcy - tylko tak się waham czy jak nie będzie śniegu i sanek to co tam możemy robić (oprócz basenu oczywiście) .... poradźcie
        • dzagaaa1 Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 12.01.12, 21:56
          Cześć,
          Ośrodek w którym ja byłam mogę polecić na prawdę z czystym sumieniem. Tak jak pisałam jest tam basen (duzy brodzik ze słoniem dla dzieci, jakuzi, basen z 2 torami do pływania i z częscią z bąbelkami smile, no i ze zjeżdzalnią która konczy się oddzielnym torem a nie wpada do basenu - wiec myslę ze dla 2,5 latka z rekawkami i u was na kolanach to super atrakcja - nasi chłpocy tak uwielbiali), do tego jest sala zabaw, są organizowane zajęcia dla dzieci (z tym że nie wiem czy 2,5 latek będzie już zaieresowany), plac zabaw na zewnątrz super (z tym że to raczej latem), i po prostu REWELACYJNE jedzenie!!! Bardzo smacznie i nie do przejedzenia!!! Plus bardzo ładny wystrój, super pokoje, i bardzo sympatyczna obsługa. Hotel jest położony w częsci Wilcza Poręba. Co do możliwości jeżdzenia na sankach to się nie wypowiem bo zimą tam nie byłam ale zaraz obok hotelu jest wyciąg z takim dość bardzo łagodnym stoczkiem. My latem z dziecmi potrzebowaliśmy ok 15-20 minut spacerkiem do głownej ulicy, do Kościoła. Hotel jest połozony zaraz przy jednym ze szlaków na Śnieżkę (na ale to oczywiście latem). Co do tego co można robić zimą gdy nie ma śniegu to się nie wypowiem bo nigdy zimą tam nie byłam ale możesz zadzwonić do hotelu i potpytać czy coś przewidują dla dzieci. My mieliśmy małe studio rodzinne (salon plus sypialnie) i to jest super rozwiązanie ale wiadomo droższe niż pokój 2-0s. Było o plusach a teraz czas nie minusy smile. No i poza tym że trochę trzeba wydać to minusów nie znaleźliśmy (dzieci do lat 3 nie płacą). My (cała nasza czwórka) wyjeżdzaliśmy zachwyceni, latem znów jedziemy. Co do ceny to trochę trzeba wydać ale my poza tym co zapłaciliśmy za hotel bardzo mało wydaliśmy. A teraz najważniejsze - hotel nazywa sie Artus. Możesz sobie wejsc na opinię w necie - ja tym się kierowałam jak wybieralam go zeszłego roku. Ma badzo duzo pozytywów.
          W Karpaczu z basenem masz jeszcze Gołębiowskiego. Ja osobiście nie byłam. Dla mnie ze duży moloch. Ostatnio byli tam znajomi i twierdzą że jest to fajne miejsce dla rodzin z dziecmi. Jest też Sandra Spa. Tu bylismy skorzystać z basenów. I powiem tak - po 10 minutach miałam ochotę uciekać. Wyznając zasadę mów dobrze lub wcale wiecej nie powiem smile
          Pozdarwiam.
          • khael Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 12.01.12, 23:15
            dzięki za wyczerpującą odpowiedźsmile tak myślałam że na końcu będzie własnie Artussmile czytałam o tym hotelu i przeglądałam ich ofertę. Kiedyś wybraliśmy się na weekend bez dzieci i pomiędzy Konradówką i Artusem wybierałam - oba widzę że super, bo Konradówka nam się bardzo podobała, tylko że to bardziej centrum co może być plusem i minusem. Chciałabym teraz z dziećmi bardzej coś na boku zeby wyjść od razu na spacer. Ciekawe czy pojawią się jakieś lepsze oferty w Artusie na marzec, bo faktycznie dość drogo.... no ale za luksusy się płaci wszędzie.
    • b.bujak Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 10.06.12, 12:07
      Karpacz fajny, ale chyba troche przereklamowany - takie tutejsze Zakopane smile pewnie i ceny są tu najwyższe w okolicy...
      wg mnie ciekawsza jest Kotlina Kłodzka - tu masz większą różnorodność atrakcji, bo są i ciekawe miejsca przyrodnicze (Błędne Skały itp), ciekawe obiekty (Twierdza Kłodzka, zamek w Ząbkowicach), fajne trasy wycieczkowe (Ogród Bajek za wodospadem w Międzygórzu) - to oczywiscie tylko niektóre z atrakcji...;
      takim łatwiejszym terenem, mniej obstawionym turystami, ale równiez z ogromem atrakcji sa "moje" okolice: Wałbrzych, Świdnica - jakis czas temu był watek na ematce o okolicznych atrakcjach; jak chcesz to Ci go później znajde...
      • magdatysz Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 13.06.12, 09:16
        znajdź, znajdź ponieważ w sierpniu jedziemy w góry Sowie i się przyda smile
        • b.bujak Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 13.06.12, 16:12
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,135029119,,Swidnica_i_okolice_dla_dzieci.html?v=2
          a dokąd jedziecie?
        • chata_ale_lipa Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 14.01.13, 13:58
          poniżej podaję link do mapy z atrakcjami turystycznymi w Górach Sowich i okolicach.
          Grubo ponad 100 atrakcji. Na naszej stronie www można pobrać tą mapę w formie punktów POI
          do praktycznie wszystkich systemów GPS.

Atrakcje turystyczne Gór Sowich / Stołowych

--
          Chata Ale Lipa
    • 16doris Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 29.01.13, 10:49
      Ja osobiście polecam Pensjonat Karkonoski w Karpaczu, bliska odległość od aquaparku, także góry, woda, piesze wycieczki to bardzo dobre połączenie. Osobiście polecam na wakacje

www.karkonoski.com/pakiety-pobytowe/wakacyjny-pakiet-5-dniowy/
    • ewkaewka80 Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 23.03.13, 19:42
      Może Karpacz i wakacje z bajkami? naweekend.info/2013/03/21/karpacz-swiat-basni-i-legend/
    • kozaczek25 Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 06.05.15, 16:54
      Karpacz i Szklarska jak dla mnie latem to masakra.Full turystów, wszędzie kolejki, wysokie ceny.
      Góry Sowie to strzał w dziesiątkę, mogę ci polecić Jedline Zdrój jako bazę wypadową, stad blisko do Ksiaza, super zamku Grodno, mega tamy w Zagórzu Śląskim, pełno mniejszych górę do spacerów. Sama Jedlina ma sporo atrakcji, park linowy, bobsleje, uzdrowisko, browar Jedlinka. A ceny duzo nizsze i mniejszy ruch turystyczny.
    • rkrzaczewska Re: Góry latem z dziecmi 6 i 4 lata Dolny Śląsk? 11.04.16, 14:33
      Ja polecam Góry Kaczawskie. Idealne miejsce dla dzieci na weekendy i wakacje (w zależności skąd się jedzie). My wielokrotnie już spaliśmy w gosciniecpodgrusza.pl Miejsce jest bardzo przyjemne, właściciele mili i zawsze uczynni. Same góry są bardzo przyjemne do wędrówek. Jest mnóstwo miejsc gdzie można iść z dzieckiem. Nie są to strome ani trudne miejsca. Jest dużo udogodnień i miejsc gdzie można spędzić fajnie czas kiedy pogoda zawiedzie. W Dobkowie, bardzo uroczej wiosce jest całe Ekomuzeum z Sudecką Zagrodą edukacyjną na czele gdzie można iść z dziećmi na warsztaty ceramiczne, geologiczne (do kamieniołomu, nasze dzieciaki miały ogromną frajdę!), warsztaty z budowania domków dla pszczół (mąż i dzieciaki mieli strasznie dużo zabawy smile ). Zobacz też tu: sudeckazagroda.pl tam jest więcej informacji o warsztatach.Dojechać też nie jest w sumie trudno. Ze Szczecina można śmignąć w kilka godzin. Polecam, my wracamy tam co najmniej 2 razy w roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka