rozamund 25.03.12, 15:21 Rozważamy wycieczkę do Legolandu zamiast kolejnych prezentów na dzień dziecka (jeszcze odległy, ale taki pomysł wpadł nam do głowy). Ktoś był? Możecie podzielić się praktycznymi wskazówkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hratli Re: Legoland w Danii 25.03.12, 17:02 Pozwolisz, że przyłączę się do wątku, mam takie samo pytanie? Ja dodatkowo waham się między Danią, a Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Legoland w Danii 25.03.12, 17:07 Jeżeli rozważasz przelot samolotem i mieszkasz w okolicach Krakowa to można polecieć do Billund poniżej 100zł/osoba/strona. Co do zakwaterowania to polecam poszukać bed&brekfast,są zdecydowanie tańsze niż domki na terenie Legolandu. Ceny biletów znajdziesz na stronie. My też się w czerwcu wybieramy aby zdążyć przed trzecimi urodzinami dziecka (gratisy się kończą).No ale my mieszkamy zdecydowanie bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
rozamund Re: Legoland w Danii 25.03.12, 17:42 Mieszkamy w okolicach Poznania, jechalibyśmy samochodem - teraz jest komfort z autostradą, tak więc te 800 km powinno pójść szybko. Myślałam o zakupieniu pakietu z noclegiem i biletami, 2 noce + 2-dniowy bilet wstępu dla 4-osobowej rodziny wychodzi ok. 300-370 euro. Nie wiem tylko, czy przez te 2 dni rzeczywiście będzie tam co robić? Chcieliśmy także wybrać się do Kopenhagi, ale nie wiem, czy jest sens na 1 dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Legoland w Danii 25.03.12, 17:51 Wydaje mi się,że lepiej 1 dzień w Legolandzie i jeden dzień w Lalandii. Co do Kopenhagi to zapewne wiesz,że most jest płatny.Można też wrócić wyspę Falster i promem do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Legoland w Danii 25.03.12, 18:07 Ja proponuję Legoland poza sezonem. Koleżanka była 2 lata temu w wakacje: tłum ludzi, do każdej atrakcji kolejka 30-45 min. Po powrocie stwierdziła, że miejsce fajne , ale wycieczka w sezonie to nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Legoland w Danii 25.03.12, 18:34 >>> Ja proponuję Legoland poza sezonem Ależ to jest oczywista oczywistość Do końca czerwca dzieci są w szkole,weekendy też odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
najada Re: Legoland w Danii 25.03.12, 19:23 Zawsze można pojechać na weekend majowy, jak tak zrobiłam 2 lata temu. To przecież też nie sezon u nich. Legoland zajął mi 1,5 dnia i było akurat, pozostałe dni - Kopenhaga, safari nieopodal i inne atrakcje. Leciałam samolotem, na miejscu pożyczyliśmy vana na 2 rodziny (8 osób). Nocleg na 2 dni + 2 dniowy bilet wstępu to dobry deal, ale taniej będzie w okolicy Legolandu, w hoteliku b&b. My znaleźliśmy taki, który był od 20 min jazdy samochodem od Legolandu, bardzo przyjemny, no i sporo tańszy, niż te tuż przy parku. Odpowiedz Link Zgłoś
akajja Re: Legoland w Danii 20.08.12, 20:33 nam udało się zwiedzić rok temu ona i w Berlinie (słodki, ale mały) i w Danii. Osobiście polecam podróż samochodem, wygoda, łatwość dojazdu. Przy okazji możne w Danii zajechać do Danffoss Universe - naprawdę niesamowita przygoda i dla dzieci i dla dorosłych - bilet kupuje się raz, ale na ten sam wchodzi się przez dwa dni. W Legolandzie warto kupic na dwa dni, na drugi dzien kosztuje taniej. Nocowaliśmy 40 km od Billund, świetny dojazd i bardzo fajny nocleg, obok Park Miniatur (niestety nie pamiętam nazwy, ceny bardzo przyzwoite). Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Legoland w Danii 26.03.12, 09:56 Polecam też tropikalne zoo w Randers. Pod szklaną kopułą więc żadna pogoda nie straszna. www.regnskoven.dk/en/ Dla dzieci rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
jajko54 Re: Legoland w Danii 26.03.12, 10:14 polecam nocleg w hotelu Propellen - bliziutko do Legolandu (na piechotę). w samym legolandzie noclegi b. drogie. na stronie Legolandu można kupić pakiety noclegi+bilety. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: Legoland w Danii 26.03.12, 10:27 >>na stronie Legolandu można kupić pakiety noclegi+bilety. Naprawdę??? Nikt jeszcze o tym w wątku nie wspominał Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Legoland w Danii 26.03.12, 11:06 Bylismy w Niemczech. Mielismy wykupiony przez internet pakiet rodzinny z noclegiem w wiosce lego. Sam nocleg jeszcze jakos sie kalkuluje ale w wiosce glupia wode mozna bylo kupic tylko w naprawde drogim automacie. Nie mamy zwyczaju wozic ze soba walowki i bylismy przykro zaskoczeni ze na same napoje wydalismy ze 40 eur. Kolacja na terenie wioski byla na tyle droga, ze mimo iz bylismy padnieci pojechalismy do miasteczka na pizze. Jeden dzien to troche za malo zeby sie dzieciaki nacieszyly, szczegolnie jesli jest ladna pogoda i mozna korzystac z atrakcji 'wodnych'. Jak na nasza kieszen drogie bylo tez jedzenie na terenie samego parku, chociaz jedlismy tylko jakies glupie hotdogi itp. Z malymi dziecmi, ponizej 5 rz bym tam nie jechala - sporo atrakcji jest dla niedostepnych. Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Legoland w Danii 26.03.12, 11:20 1. Bilety są typu open i tańsze przez Internet niż na miejscu 2. Legoland to jedno z tych miejsc, gdzie zawsze jest sporo ludzi, więc na luzy nie ma co liczyć. Byłam w sierpniu i było znośnie 3. Przy opcji samochodem z Poznania, rozważcie przeprawy promowe - kierowca odetchnie, a dla dzieci atrakcja. Np. Rostock-Gedser i potem Tars-Spodsbjerg 4. Spędziliśmy w Legolandzie jeden cały dzień, praktycznie od otwarcia do zamknięcia i nie starczyło nam czasu na wszystkie atrakcje. Z drugiej strony, dwa dni to trochę dużo jak na park rozrywki. Jakieś 50 km na zachód jest Esbjerg z sympatycznym fokarium. Ze 40 km w przeciwną stronę macie Givskud zoo i safari. Duży ogród zoologiczny i safari głównie z lwami. Widok stada lwów pożerających konia pozostaje w głowie do końca życia . A jeżeli wolicie atrakcje historyczne, to koniecznie Jelling (też podobna odległość od Billund) - kamienie runiczne, kurhany i te sprawy. 5. Niech się dzieci nie nastawiają na cuda-wianki w sklepie z klockami Lego. Wybór wcale nie jest powalający, o cenach nie wspomnę. Jeśli jesteście z Poznania, to tylko Berpo . Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Legoland w Danii 26.03.12, 11:29 Jeszcze mi się parę detali przypomniało. 1. Ważne w jakim wieku macie dzieci. Do większości atrakcji dzieci są wpuszczane na podstawie wzrostu - jeżeli nie dosięgają głową do metalowego pręta - nie wejdą. 2. Koniecznie zaliczcie szkołę jazdy (chyba Statoil?). Jest to miasteczko z uliczkami, skrzyżowaniami, stacją benzynową, myjnią itp. Dzieci jeżdżą samochodami, muszą przestrzegać znaków, nie wjeżdżać na siebie, na koniec dostają "prawo jazdy". Szkoła jest międzynarodowa, obsługa podaje instrukcje w kilku językach (polski też, przynamniej parę lat temu). To była największa frajda dla moich starszych dzieci. Najmłodsza była niepocieszona, ale dla maluchów jest też mini tor do jazdy w innym miejscu Legolandu. Szkoła jest płatna dodatkowo, jednak nie była to zawrotna suma - bodajże kilka Euro. 3. Żeby ominąć kolejki, nie tracić czasu i pieniędzy, sugeruję zabranie ze sobą własnej wałówki. Obiado-kolację można zjeść gdzieś już po wyjściu z parku. Odpowiedz Link Zgłoś
motorufka Re: Legoland w Danii 09.07.12, 22:00 Mam pytanie, czy jest jakaś możliwość powrotu do Polski z Legolandu autobusem rejsowym??? Jedyną opcje jaką znaleźliśmy to 200zł od osoby, dlatego jeszcze się zastanawiam, czy dałoby radę coś tańszego Odpowiedz Link Zgłoś
maggie231 Re: Legoland w Danii 10.07.12, 14:24 dzieci do lat 12 maja darmowy wstep do Legolandu z wydrukowanym kuponem znajdujacym sie na dole tej storny: tdc.dk/nu/publish.php?id=31758 Odpowiedz Link Zgłoś
motorufka Re: Legoland w Danii 10.08.12, 19:29 Dziękuję bardzo za link do biletów! Potwierdzam, że można na nich bezpłatnie wejść, skorzystałam z nich czterokrotnie (trzeba wydrukować, ponieważ nie są zwracane). Jeśli chodzi o sam Legoland jesteśmy bardzo zadowoleni. Ceny niestety są straszne, ale jak na ich warunki to raczej normalne. Można ze sobą zabrać jedzenie, picie itd (problem jedynie jak ktoś leci samolotem do Billund - ograniczenie bagażu). Fajną sprawą są sorbety w takich dziwnych butelkach, 1 kosztuje 42kor a potem dolewka 20kor, więc nie wychodzi to źle. Można rzeczy zostawić w szafkach, niestety płatne 20 kor (szafki wyglądają tak jakby pobierały monetę w zastaw, jednak niestety już jej nie zwracają . Byłam w kilku parkach i niektóre dzieci miały problem z wejściem na kolejki (wiek lub bariera wzrostu) , w Legolandzie wszystkie atrakcje są praktycznie dostępne dla każdego dziecka. Aktualnie jest promocja, ze drugi dzień kosztuje 99kor, nie wiem jak to wychodzi przy rezerwacji 2dniowych biletów, ale też fajna opcja, jeśli ktoś nie wie czy zostanie 2 dni. Atrakcji jest na tyle, że 2 dni można spokojnie spędzić. M.in. kilka filmów w kinie, Atlantis, występy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jaros72 Re: Legoland w Danii 11.08.12, 21:05 Witam motorufka wybieram się pod koniec sierpnia z dzieciakami do tego Legolandu i chciałbym Cię prosić o szczegóły na temat bezpłatnego wstępu dla dziecka poniżej 12 r.ż. z wykorzystaniem tych wydrukowanych biletów z linku. Czy dziecko z takim biletem ma nieograniczony dostęp do zabawy, tak samo jakby kupiło bilet ? Czy jeden wydrukowany bilet jest ważny przez cały dzień, czy ma ograniczenia czasowe ? NO i jeśli na coś trzeba zwrócić uwagę, itp., to very please o info. Jakbyś jeszcze napisał/a kilka słów o miłych dla rodziny i kieszeni miejscach na nocleg, to byłbym wdzięczny Z góry wielkie dzięki za odpowiedź ! Odpowiedz Link Zgłoś
motorufka Re: Legoland w Danii 11.08.12, 22:13 Witaj! Musisz wydrukować bilety, najlepiej większą ilość (Zawsze to można komuś dać albo mieć na dzień albo jeszcze inaczej je zagospodarować, co pozostawię już do własnej wyobraźni ) W kasie wymieniają bilet na normalny karnecik, przez który przechodzi się przez bramki. Bilet wygląda identycznie jak ten kupiony, więc nie ma żadnego problemu. Jeśli chce się skorzystać z opcji kupna na 2 dzień, to my mieliśmy mały problem, bo trzeba na rezerwacji (internetowej) mieć zaznaczone, że się weszło. Czego do końca nie rozumiem, bo nikt nam nic nie podbijał na wejściu, więc nie wiem co jest potrzebne dokładnie, ale Pani i tak nam sprzedała bilety. Po przejściu bramek można już robić co się chce i do której się chce Legoland teraz jest czynny do 20, ale atrakcje zamykają o 19.00, więc można nie zdążyć ze wszystkiego skorzystać. Ostatni seans w kinie o 18.30 . Co do noclegu to nie mogę nic doradzić, w Legolandzie polecam własne jedzonko, bo hot dog z colą kosztuje 55 koron, a zestaw burger+cola+frytki 90 koron a pamiątki to już w ogóle Jakiś konkretnych informacji mogę udzielić na priv Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Legoland w Danii 19.08.12, 00:00 Podbijam, bo wybieramy się do Danii w okolice Legolandu na pierwszy tydzień wrzesnia. Mam pytanie o noclegi, czy domki Novasol są godne polecenia? Bo różne opinie czytam... Odpowiedz Link Zgłoś
jakanu Re: Legoland w Danii 19.08.12, 14:57 Aktualnie można do Legolandu tanio polecieć Ryanairem z Krakowa. Bilety lotnicze do Billund na wrzesień są za 98 zł w dwie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Legoland w Danii 19.08.12, 19:35 e, no my to byśmy musieli najpierw przez całą Polskę do Krakowa dojechać, nie opłaca się Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Legoland w Danii 22.08.12, 18:17 Witaj Grzałko. Może bliżej ci będzie do niemieckiego Legolandu? Wydaje mi się, ze jest taniej na miejscu, a dzięki kuponom nasze dzieci skorzystały ze wszystkich atrakcji gratis. My rok temu zatrzymaliśmy się tam wracając z wakacji we Włoszech. Odpowiedz Link Zgłoś
motorufka Re: Legoland w Danii 19.08.12, 20:21 Ceny biletów często się zmieniają, my polecieliśmy po ok 50 zł za osobę Odpowiedz Link Zgłoś
grzalka Re: Legoland w Danii 18.09.12, 12:24 Byliśmy w pierwszym tygodniu września w Danii, wszędzie zero kolejek, super kraj dla dzieci, polecam bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
0basia79 Re: Legoland w Danii 01.02.13, 12:19 Do Legolandu w Danii wybieram się w sierpniu, wtedy bede mogła cos na ten temat napisać i doradzić tym co się wybierają, tymczasem mam pytanie, czy ktoś ma może zbędną aktualną (2013) mapke Legolandu na papierze i czy może mi ją dac lub odsprzedać ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cybulkag Re: Legoland w Danii 01.02.13, 18:53 Witam, Jestem z północnej Wielkopolski i mam ochotę wybrać się w weekend majowy. NIe mam jeszcze zarezerwowanych miejsc, ale troszkę szperałam i chcemy wziąć pakiet hotel + bilety wyjdzie ok 350 Euro + dojazd i jedzonko. Może masz inny pomysł. Trochę kurcze drogo. Szukałam też osobno noclegów. Można znaleźć a bilety kupić już w Legolandzie. w tej chwili kosztują ok. 240 DKK czyli ok 140 zł. Nie wiem co robić a czas leci. Może coś podpowiesz? z góry dziękuję Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
majk-anet Legoland który wybrać? 03.02.14, 17:47 Może coś nowego w temacie mają do dodania ci, którzy odwiedzili Legoland w ostatnie lato? Ja jestem przed wyjazdem i pzed decyzją czy Niemcy czy Dania, więc wszelkie informacje chłonę jak gąbka. Odpowiedz Link Zgłoś
kontaminacja Re: Legoland który wybrać? 03.02.14, 20:55 My byliśmy w zeszłym roku w Danii. Zwiedziliśmy przy okazji kilka miejscowości tam i północnych Niemczech. Na Twoim miejscu kierowałabym się chyba odległością, bo z tego co widziałam na niemieckiej stronie atrakcje są podobne, choć zapewne też trochę nowsze. Nocowaliśmy na kempingu: riisferiepark.dk/index.php/en/riis-feriepark.html Odpowiedz Link Zgłoś
garik_dm Re: Legoland który wybrać? 16.06.14, 19:13 Byliśmy w Legolandzie Niemcy i przedstawiamy na stronie internetowej kilka rad i sugestii związanych z wycieczką: http://www.zabavny-park-nemecko.info/pl/legoland/ Odpowiedz Link Zgłoś
mattres Re: Legoland który wybrać? 12.01.15, 12:22 Cześć! Ja szukającym informacji o Legolandzie polecę artykuł http://www.sportoryko.pl/artykuly/220/wycieczka-do-legolandu/#.VLOtAodpUkU Mam nadzieje, że się komuś przyda Odpowiedz Link Zgłoś
olgiusza Re: Legoland który wybrać? 31.01.15, 16:51 My byliśmy w duńskim Legolandzie i było super. Tutaj nasza relacja kochamlego.pl/legoland/ Odpowiedz Link Zgłoś
nomada3 Re: Legoland który wybrać? 14.04.15, 15:05 Ja polecam Legoland w Billund w Danii. Byłam z dzieciakami rok temu i były zachwycone. W tym roku na takim portalu Dziecko w Podróży, rozdają za darmo bilety za zapisanie się do bezpłatnej prenumeraty magazynu dla aktywnych rodziców. Nie będę tu spamować, ale łatwo znaleźć stronę Myślę, że to fajna okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
lewana77 Re: Legoland który wybrać? 01.06.15, 11:20 Hej Czy ktoś się orientuje jak w tym roku wypadają wakacje w Danii? CHcę choć trochę uniknąc tłumów Odpowiedz Link Zgłoś