Dodaj do ulubionych

Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po

04.06.12, 11:14
Cześć,
z informacji, które udało mi się znaleźć przez internet oba kierunki wydają mi się tak samo atrakcyjne. Czy ktoś z Was tam był, może na kampingu z namiotem albo w domkach? Może z przyczepą?
Gdzie byliście, co warto zwiedzić?
Czy Sardynia jest dużo droższa niż Sycylia?
Obserwuj wątek
    • aniaop Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 04.06.12, 18:51
      IMO Sardynia jest zdecydowanie ladniejsza, bardziej zielona no i piekne piaszczyste plaze z lazurowa woda (slynna Costa Smeralda). Na Sycylii przewazaja plaze wulkaniczne, z bambulcami, chociaz kilka piaszczystych sie znajdzie. Natomiast jesli chodzi o rzeczy warte zobaczenia, to zdecydowanie "pomaraczowa" Sicilia. Na Sardegnii natomiast mnostwo urokliwych miasteczek. W kwestii namiotow nie pomoge... Ceny podobne, moze hotele i apartamenty na Sardynii drozsze...
      • tititu Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 05.06.12, 09:32
        Wiem, że na Sycylii można poszaleć ze zwiedzaniem, bo jest co oglądać. Myślę,że dwa-trzy tygodnie może nie starczyć, żeby się nasycić.

Gorzej orientuję się w Sardynii... Miasteczka urokliwe z punktu widzenia dorosłych to ładne mury + dobra kuchnia. Co z dziećmi? Moje nie potrzebują małpich gajów i baloników na druciku ale coś tam dla nich też bym chciała "zaliczyć". Na nurkowanie za młode... a górki na Sardynii są do wejścia z 6 latkiem?
        • aniaop Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 05.06.12, 14:55
          Szczerze mowiac nie ganialam po gorkach... IMO za goraco i akurat nie moja bajka. Mojemu dziecku akurat wystarczy plaza i morze i caly dzien z glowy wink Nie wychodzi z wody... Na wieczor pizza, gelati i ogladanie np fontann w tychze miasteczkach. To matce odwala i musi sobie czasmi pojzdzic samochdem podpatrujac owce na lakach wink
      • izarepa1 Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 06.06.12, 11:32
        Hej Aniaop!
        A moglabys napisac gdzie spaliscie? hotel/pensjonat/kwatera? i co moglabys polecic.
        Dzieki wielkie,
        Iza
        • aniaop Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 06.06.12, 12:24
          3 razy w apartamentach z Interhome a raz bylam sluzbowo i mialam przyjemnosc przetestowac wszystkie hotele Valtur big_grin
    • marghe_72 Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 05.06.12, 17:10
      Sardynia to przede wszystkim natura, widoki, plaże, morze..
      Ok, są miasta i miasteczka , niektóre bardzo ciekawe, ale na Sardynię płynie się po to, żeby się nacieszyć lazurowym morzem smile
      Orosei
      https://www.marenostrum.it/wp-content/uploads/2009/01/orosei007.jpg
      Sycylia ma więcej do zaoferowania, bo i widoki i miasta i zabytki, których na Sardynii nie ma zbyt dużo (w sumie do lat 60 to tam głownie kozy paśli wink )
      Obie wyspy karmią wybornie.
      • marghe_72 Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 05.06.12, 17:13
        LA Maddalena
        https://www.ricercahotel.com/immagini/gallery/la_maddalena.jpg

Gdybyście się zdecydowali na Sardynię to sugeruję Wam jechać przez .. Korsykę. O ile bierzecie pod uwagę podróz samochodem..
        Z Livorno na prom -> BAstia -> objazdówka po wyspie (jest niesamowicie różnorodna) 1 -2 dwa dni na początek wystarczą -> prom na Sardynię (krótka podróż - około 40 minut i jesteście na miejscu)
        • tititu Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 06.06.12, 23:35
          Marghe te zdjęcia zapierają dech.
          Sugerujesz jechać przez Korsykę 1-2 dni. Sąsiad był tam 3 tygodnie i zachwytom nie ma końca. Co da się zobaczyć na Korsyce w 2 dni?
          Przecież tam i góry i morze i widoki "sardyńskie"?
          Ale ta myśl szalona mnie też przemknęła.

Dlatego zbieram dane, żeby wiedzieć co stracę ( mam nadzieję, że tylko do kolejnych wakacji) decydując się na jedną z opcji.
          • marghe_72 Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 08.06.12, 15:56
            tititu napisała:

> Marghe te zdjęcia zapierają dech.
            > Sugerujesz jechać przez Korsykę 1-2 dni. Sąsiad był tam 3 tygodnie i zachwytom
            > nie ma końca. Co da się zobaczyć na Korsyce w 2 dni?

Niewiele, ino się liźnie smile
            Nabierze ochoty na powrót i dogłębne zwiedzanie

> Ale ta myśl szalona mnie też przemknęła.
            >
            >
            • tititu Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 11.06.12, 09:55
              Niewiele, ino się liźnie smile
              > Nabierze ochoty na powrót i dogłębne zwiedzanie

No to jeszcze poszperam w informacjach o Korsyce.

Na Sardynii się faktycznie nie zwiedza, większe miasta w pól dnia można oglądnąć a potem już tylko smile pływanie...
    • meliszka Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 06.06.12, 11:22
      Byliśmy z 9 letnim synem z namiotem na Sycylii. Zarówno my jak i syn uwielbiamy łazić, jeździć na rowerze - plaża tylko jako przerywnik. Sycylia się sprawdziła. Kempingi dobre, czyste, mnóstwo rodzin z dzieciakami, bezpieczne. Tylko w Katanii trafiliśmy na ciasny, głośny, prawie pod pasem startowym. Weszliśmy na Etnę, pojeździliśmy rowerami po wybrzeżu. Zwierdziliśmy mnóstwo ruin, traktowanych nie jako "wspaniałe zabytki, które.." tylko jako pretekst to trekkingu na górkę. Pd. brzeg Sycylii (Sciacca i okolice) obmywa chłodny prąd. Plaże piaszczyste, ale woda chłodniejsza. Młody, wtedy fascynat Ojca chrzestnego i Ośmiornicy z nabożnym skupieniem gapił się na uroczystości rodzinne facetów w czerni. Jedynie Taormina bardzo skomercjalizowana i taka "na pokaz". Byliśmy w lipcu, temp. do 30C.
      Bardzo życzliwi, pomocni tubylcy, zwłaszcza w interiorze.
      • tititu Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 06.06.12, 23:28
        Meliszko a czy może pamiętasz mniej więcej w jakich miejscowościach (oprócz Katanii) byliście na kempingach? Czy gdzieś jest urokliwie przyrodniczo na miarę Sardynii?

Wiem, że zabytki Sycylii są wspaniałe, dzieci też są w klimatach rzymsko-greckich. Syrakuzy, Etna pewnie by się im spodobały. Nie wiem natomiast czy Agrigento i Monreale zachwycą ... A tam bym chciała również dotrzeć jeśli już pojadę właśnie na Sycylię.

Dobry pomysł z motywami z Ojca chrzestnego, na mnie też robiły wrażenie jak byłam na Sycylii pierwszy raz. Ale to było dawno temu i bezdzietnie.
        • meliszka Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 07.06.12, 20:40
          Na Sardynii nie byłam, porównań brak. Jeździliśmy wg przewodnika WiŻ Sycylia. Kempingi zdrukowane z www. Np camping.it. Niestety, nawet po zdjęciach nie przypomnę sobie miejsc kempingowych. W lipcu nie było tłoku, nic nie rezerwowaliśmy, wszędzie były miejsca. Trasa: Mesyna, Cefalu, Palermo, Segesta(!), Reserva dello Zingaro(trasy piesze), Trapani(saliny, plaże),Erice, Selinunt(!), Agrigento(fajne, ale duże=nużące i tłoczno), Piazza Armerina, Morgatina(mozaiki, ok), Ragusa(!), Noto, Syrakuzy(!), Caltagirone, Pantalika(treking), Katania(!), Etna(!!!-treking z przewodnikiem do samych kraterów), Taormina, Mesyna. Trzy tygodnie. Wykrzykniki są subiektywne - po prostu, się b. podobało.
          • tititu Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 11.06.12, 09:50
            Wielki dzięki za trasę. Będzie mnie inspirować, bo co prawda na Sycylii byłam ale dość dawno i chętnie sobie odświeżę.

A na rowery nie było za gorąco? Mam wątpliwości czy je przywiozę na wakacje po to by stwierdzić , że "oooooo nie!" w tym upale nie pedałuję smile

I jeszcze pytanie o urokliwe wybrzeże: znam wschodnie i były tam ładne piaszczyste plaże - ja na takie trafiałam, czaaasem na kamieniste. Gdzie jest ładnie tak po sardyńsku?
            • aniaop Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 11.06.12, 10:06
              tititu napisała:

>>
              > I jeszcze pytanie o urokliwe wybrzeże: znam wschodnie i były tam ładne piaszczy
              > ste plaże - ja na takie trafiałam, czaaasem na kamieniste. Gdzie jest ładnie ta
              > k po sardyńsku?

IMO nigdzie tongue_out Ale moze ja jestem zbzikowana na punkcie Sardynii, bo moj maz mieszkal tam pol roku a na Sycylii bylismy tylko 2 razy wink W razie co polecam Ischie, IMO bije na glowe wszystkie pozostale isole italiane smile
              • agamamaoli Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 11.06.12, 14:40
                Byłam na obydwu wyspach. Na Sardynii z dziećmi 3 lata temu - zjechaliśmy południe - baza na SantAntioco, a potem bylismy w Cala Gonone - wszędzie boskie plaże, krystaliczna woda - ech to był czerwiec więc pusto - dla mnie Sardynia to bajka. Sycylia - bardziej dla miłośników zabytków, choć na Sardynii ich nie brakuje. Jeżeli na Sycylię - koniecznie zahacz o Wyspy Liparyjskie - są tam kempingi, była 10 lat temu - niezapomniane przeżycia.
    • ktosco Sycylia czy Sardynia wakacje ( 7 lat +1,5) 26.06.12, 17:01
      Juz od dawna trudno mi wybrac miedzy tymi 2 wyspami.Co polecicie na odpoczynek w czerwcu ?

Interesuja nas piaszczyste plaze z piaszczystym dnem zeby dzieci swobodnie wybawily sie w morzu smile 7 latka i 1,5 roczny maluch

Czy finasowo wychodza podobnie takie wakacje chodzi mi sami organizujemy noclegi B&B,posilki i dojazd ?

Jakie miejscowowsci polecacie ,poprzedniczka fajnie opisala Sardynie ? Z tego co kiedys sprawdzalam Sardynia jest droga (?)

• kedro-dasos Re: Sycylia czy Sardynia wakacje ( 7 lat +1,5) 26.06.12, 18:00
        Majorka, pn część- Zatoka Alkudyjska. Długo płytko, szerokie plaże, miękki piaseczek w morzu,. Na pd wyspy obłędne 2 lub 3 aquaparki.
        • ktosco kedro-dasos 27.06.12, 10:13
          Bardzo dziekuje za informacje! Juz zaczelam przeglad oferty Majorki smile Sycylia moze poczekac az dzieci beda troche wieksze wtedy wiecej zwiedzimy wink Jak na byczenie na plazy ta Majorka nawet niezle sie prezentuje wink
    • sardynia3 Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 20.01.16, 14:51
      Tanie wakacje na Sardynii. zapraszamy. więcej o wakacjach, wycieczkach, wczasach na Sardynii we Włoszech na stronie:
      abcsardinia.com/
    • sardynia3 Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 20.01.16, 14:58
      Organizujemy tanie wypady, wczasy, noclegi, apartamenty, pokoje, wycieczki lokalne.
      Więcej o wakacjach na Sardynii na stronie:
      abcsardinia.com
    • wivian Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 19.05.16, 00:38
      Sardynia -ofiaruje kwatery ,apartamenty, domy, nad morzem ,nawet 50m od morza . prywatnie wynajme i pomoge . wszystko na stronie sardyniawakacje.com lub assardynia.com prosze o kontakt
    • wivian Re: Sycylia/Sardynia w wakacje lub nawet po 19.05.16, 00:45
      organizujemy wesela ,uroczystosci slubne , nawet od 6 osob. na plazy , w willi z basenem, restauracji . Wszystko wedlug waszego wyboru . Mamy wiele propozycji . Mamy tez dobre kwatery i zapraszamy na wakacje .wszystko na stronie assardynia.com lub sardyniawakacje. com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka