Dodaj do ulubionych

Promem do Karlskrony

06.11.13, 19:34
Wybieramy się rodzinnie (2 + 1 (4lata) + 1 (7lat)) w najbliższy piątek promem Stena do Karlskrony. Będziemy tam dwa dni. Może ktoś podpowie co zwiedzić, zobaczyć, gdzie pójść itd. Oczywiście, gdybyśmy byli sami, nawet bym tego pytania nie zadawał, tylko wziął pierwszy z brzegu przewodnik i ... . Natomiast może ktoś podpowie co można zwiedzić, nie "męcząc" dzieciaków, gdzie można fajnie zjeść obiad itd.. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Obserwuj wątek
    • kontaminacja Re: Promem do Karlskrony 06.11.13, 20:26
      Przede wszystkim Muzeum Morskie, my byliśmy aż dwa razy, tak się dzieciom podobało.
      Przed wyjazdem czytaliśmy fragment o Karlskronie z Cudownej podróży i chodziliśmy śladami bohatera ze szczególnym uwzględnieniem figury Alte Rosenboma.
      Przy Muzeum Blekinge jest świetny plac zabaw, nie trzeba płacić za wstęp.
      Polecam wyprawę żółtym promem na wyspę Aspo i eksplorację twierdzy.
      Zajrzyjcie na wyspę Stakholmem, same skały i ptaki. Uwaga, wieje tam mocniej niż w innych częściach miasta!
      Niedaleko od Karlskrony jest Barnens Gard, zorientujcie się, jakie są tam atrakcje jesienią, latem spędziliśmy tam wspaniały dzień.
    • biala_ladecka Re: Promem do Karlskrony 07.11.13, 11:02
      Byłam z córką (7) latem i wspominamy ten spontaniczny wypad bardzo sympatycznie (córka bardziej sam rejs wink) Muzeum morskie - największa atrakcja Karskrony, tam też polecam zjeść lunch. Super bufet - dużo lokalnych specjałów. Jeżeli dobrze pamiętam, płaciłam 90KR za siebie i 60KR za córkę. Największe lody jakie widziałam dają na rynku, latem kolejka była nie do przeoczenia. Blekinge Museum ekspozycję ma średnią, ot nieduże regionalne muzeum, największa osobliwością jest ośmionożne cielę, które może się potem śnić po nocach. (opisy po angielsku i szwedzku, multimedia tylko po szwedzku, ale UWAGA! jedna z pracownic mówi po polsku, może będziecie mieć szczęście) . Plac zabaw mnie osobiście jakoś nie zachwycił.
      W obu muzeach można pobrać mapę skarbów, która poprowadzi Was przez najważniejsze punkty miasta (trasa wiedzie od jednego, do drugiego muzeum, nie ważne, w którym zaczniecie), na końcu czeka prawdziwy skarb, ale nie zdradzę co wink Zabawa na jakieś 1-1,5 godziny. Akurat spacer. Zmęczeniem się nie przejmujcie. Centrum Karlskrony jest tak małe, że przejście z jednej strony wyspy, na drugą zajmuje max 15 minut.
      Bilety do muzeum warto kupić przez Stenę, wychodzi taniej. Jeżeli zdecydujecie się kupić bilety na miejscu, to najpierw idźcie do Blekinge, tam dostaniecie spory rabat do muzeum morskiego. Miłej zabawy i bezpiecznej podróży! smile
      • brysia0 Re: Promem do Karlskrony 07.11.13, 16:44
        Polecam, to co poprzedniczki. Weź tylko ciepłe ubrania dla dzieci, bo może być zimno, mokro i duży wiatr. Lody na rynku obowiązkowo, mogą wydawać się drogie, ale wieeelkie gałki. Ja jadłam jedną na spółkę z córką i ledwo dałyśmy radę. Na promie dobre ceny w sklepie wolnocłowym, szczególnie kosmetyków. Zobacz na stronie Steny na program Extra, może będą jakieś dodatkowe zniżki. Miłej wycieczki. Pozdrowienia z Gdyni
        • bob-bo1 Re: Promem do Karlskrony 07.11.13, 23:05
          Dziękujemy wszystkim za cenne wskazówki i rady. Jutro z rana wsiadamy do samochodu i w drogę (jesteśmy z pn-wsch.) do Gdyni. Na pewno skorzystamy z rad. Oby tylko pogoda dopisała... Pozdrawiamy
          • brysia0 Re: Promem do Karlskrony 25.11.13, 17:35
            I jak było? Zadowoleni?
            • bob-bo1 Re: Promem do Karlskrony 21.12.13, 22:53
              Dzieciaki zadowolone, szczególnie ze statku, aczkolwiek Muzeum Morskie, czy to regionalne były super.. Wybraliśmy się też na wyspę Aspo i wprawdzie twierdza była zamknięta, ale i tak był fajny spacerek z atrakcją, tzn spotkanie nos w nos (a może lepiej - nos -chrapa) z łosiem. Powrót, podczas sztormu - super bujało. Prawdopodobnie w lato też się wybierzemy, może autem na dłużej. Polecam Karlskronę. Nie słuchajcie ludzi, którzy mówią, że tam nic nie ma. "Tam to się płynie, aby zabawić na promie, przenocować w hotelu i wrócić z powrotem" Wyobraźcie sobie, że takie opinie słyszeliśmy przed wypłynięciem. Nic bardziej mylnego. Nie ogarnęliśmy całego miasta w te dwa dni i z niedosytem wróciliśmy do kraju. Jeszcze raz dzięki za wszystkie rady. Pozdrawiam
              • bob-bo1 Re: Promem do Karlskrony 21.12.13, 22:55
                Jeszcze informacyjnie. O tej porze roku, za muzea nic nie płaciliśmy. W sezonie oczywiście opłaty są.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka