Dodaj do ulubionych

Lot samolotem bez taty

25.11.15, 06:44
Czesc. W najblizszym czasie planuje lot z dwojka moich dzieci, moj niemaz niestety nie bedzie mogl nam towarzyszyc. Dzieci nie maja mojego nazwiska (maja nazwisko taty). Czy ktos z Was byl kiedys w takiej sytuacji i wie o jakis dodatkowych dokumentach jakie powinnam ze soba zabrac? Pisemna zgoda od ojca dzieci na podroz za granice, akt urodzenia dzieci? Z gory dziekuje za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • funmi Re: Lot samolotem bez taty 25.11.15, 08:05
      Latalam z synem sama jak jeszcze nie mialam tego samego nazwiska co on. Zawsze bralam ze soba akt urodzenia. Nikt nigdy o niego nie prosil, ale uwazalam, ze lepiej go ze soba miec.
    • camel_3d zgoda, paszport i akt urodzenia. 25.11.15, 09:15
      To trzy rzeczy, ktore powinnas miec ze soba.

Zgoda ojca potwierdzona notarialnie.
      Siwdectwo urodzenia dzeici
      i paszporty lub dowody.

Moga nie sprawdzac na granicy..ale lepiej sie zabezpeiczyc. Szczegolnie keidy masz inne nazwisko.
      • ichi51e Re: zgoda, paszport i akt urodzenia. 25.11.15, 12:16
        to jest opcja maximum jak sie chce miec pokrycie na wszystko. nie ma jednolitych przepisow eu ktore na czlowieka takie obowiazki nakladaja.

Documents for minors
        In addition to their own valid passport or ID card, all children travelling:

alone; or
        with adults who are not their legal guardian; or
        with only one parent
        may need an extra (official) document signed by their parents, second parent or legal guardian(s) authorising them to travel.

There are no EU rules on this matter, each EU country decides whether or not it requires such documents. Check, before the child travels, the requirements of the country you are travelling both from and to:
        • camel_3d Re: zgoda, paszport i akt urodzenia. 25.11.15, 12:31
          no tak.. to taka opja, zeby sie zabezpieczyc na wszystkie mozliwosci..

• ichi51e Re: Lot samolotem bez taty 25.11.15, 12:06
      moje dziecko ma nazwiasko ojc - latam z nim troche "problem" byl raz. big_grin Lecialam z bratankiem (ktory sila rzeczy nosi moje nazwisko) 10 letnim i synem rocznym - pogranicznik zapytal sie bratankani z gruchy ni z pietruchy "czy to twoj brat" na co dziecko zamarlo i odparlo "tak. cioteczny" i tyle mielismy przygod big_grin
    • amiralka Re: Lot samolotem bez taty 25.11.15, 13:21
      Często latam bez męża z naszym synem, który nosi jego nazwisko, nie przyszło mi na myśl, że muszę coś mieć poza dowodem czy paszportem malucha. Nigdy też nie było żadnego problemu. Ale daliście mi do myślenia...
      • camel_3d Re: Lot samolotem bez taty 25.11.15, 16:32
        no wlasnie..100 razy nikt nie zareaguje..a raz ktos zareaguje..i nie polecisz.. lepiej miec papiora.

np w RPA teraz takie obostrzenia wprowadzili, ze juz 3 miesiacy papiery zalatwiam smile
        • babybump Re: Lot samolotem bez taty 25.11.15, 19:40
          Zgadzam się z Camelem. Lepiej mieć, niż nie mieć. Mnie za każdym razem przy wlocie do Polski pytają czyje są dzieci (mamy inne nazwiska), czy mam zgodę i czy mam akty urodzenia. Zgody nie chcą oglądać, tylko akty. Przy wylocie z Kanady o to nie proszę.
          • babybump Re: Lot samolotem bez taty 25.11.15, 19:41
            Jeszcze dodam, ze przy wylocie z Anglii, czy Niemiec też nie pytali. Tylko pytają przy przyjeździe do Polski.
            • babybump Re: Lot samolotem bez taty 25.11.15, 19:42
              Aha, jeszcze dodam, że linia lotnicza też może nie wpuścić na pokład, jeśli nie udowodni się, że dzieci są nasze i mają zgodę na podróżowanie. Słyszałam o takich przypadkach przy odprawie.
              • amiralka Re: Lot samolotem bez taty 25.11.15, 20:21
                Nawet w strefie Schengen?
                • babybump Re: Lot samolotem bez taty 25.11.15, 21:06
                  Nie mam pojęcia.
                  Tak sobie myślę, że może mnie zawsze proszą o akt urodzenia w Polsce, bo moje dzieci nie mają polskich paszportów.
                • camel_3d Re: Lot samolotem bez taty 25.11.15, 21:15
                  amiralka napisał(a):

> Nawet w strefie Schengen?

Tak.
              • babybump Re: Lot samolotem bez taty 25.11.15, 21:09
                Ja używam tego listy potwierdzonego przez świadka:
                travel.gc.ca/docs/child/consent-letter_lettre-consentement-eng.pdf
    • illegal.alien Re: Lot samolotem bez taty 27.11.15, 14:01
      Ja latam regularnie z dwojka moich dzieci, ktore maja inne nazwisko niz ja i w 90% pytaja o akt urodzenia.
      Ale poza nazwiskiem mamy rowniez rozne narodowosci i kolor skory.
    • anagat1 Re: Lot samolotem bez taty 29.12.15, 01:51
      Akt urodzenia. Zadnych notarialnych papierkow nie trzeba. Raz nie mialam, to w Irlandii pan sie troche pokrzywil, ale dziecka mi nie zabralbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka