Dodaj do ulubionych

jak to jest z tymi pociągami na półwyspie Helskim

14.04.05, 22:23
Mam na myśli - czy są uciążliwe ? Wymyśliłam sobie na cały czerwiec
Jastarnię, aby podkurować ciągle chorującą 4-letnią córcię, ale naszły mnie
wątpliwości, czy to jest to czego szukam. Tory w odległości 60-160 m od
kwatery - czy to daleko ? Czy pociągli czesto tam kursują ? Szukam typowo
wypoczynkowej miejscowości jak najdalej od ruchliwych ulic, tłocznych portów
i ... pociągów, ale to nie są przecież takie tory jak na trasie Warszawa -
Gdańsk (?). Czy Jastarnia to właściwy wybór ? A może lepsze byłoby Cetniewo,
Karwia, Jastrzębia Góra, Dębki - problem w tym, że nie mam tam żadnych
SPRAWDZONYCH, a boję się jechać w ciemno na cały miesiąc. Czasu na rezerwację
mam niewiele - już w tej chwili ciężko o miejsce, nawet przed sezonem.
Proszę podzielcie się swoimi opiniami.

Pozdrawiam
Basia
Obserwuj wątek
    • mamaanieli Re: jak to jest z tymi pociągami na półwyspie Hel 15.04.05, 08:15
      Wydaje mi się, że w Twojej sytuacji Jastarnia to doskonały wybór. Jest mała,
      wszędzie można swobodnie dotrzeć, a ponieważ to pólwysep - jodu dużo wiecej niż
      w miejscowościach o których wspominałaś. Co do pociągów - jeśli weźmiesz
      kwaterę 60 metrów od nich - będą uciążliwe, to jasne. Ale w Jastarni jest
      mnóstwo kwater oddalonych 0 100, 200 i więcej metrów (przy tym ewentualny hałas
      od pociągów jest blokowany przez budynki, las, itp). A w ogóle hałasu tam
      naprawdę tam nie ma - szczególnie w czerwcu. Jeśłi jesteś z większego miasta -
      wiekszy hałas jest na każdej ulicy smile POciągi nie kursują non-stop przecież.
      Byliśmy w ubiegłym roku dwa tygodnie i było świetnie (sierpień). A w czercu
      tego roku jedziemy do Władysławowa, ale tylko dlatego, że będę w 7 miesiącu
      ciąży i muszę być blisko do Pucka (oddział położniczy i ginekologiczny...).
      • agamamaoli Re: jak to jest z tymi pociągami na półwyspie Hel 15.04.05, 09:33
        W zeszłym roku byłam na kwatewrze w Jastarni na Ogrodowej tj cos ok 50 od torów
        i powiem tak - przed sezonem wakacyjnym tj. w tym roku do 18 czerwca nie będzie
        z tym problemu. Ociągi jeżdżą b. rzadko i praktycznie kilka razy na dzień. Po
        rozpoczęciu wakacji pociągów jest więcej,ale nie do przesady. Też się bałam
        tych pociągów, ale to nie był żaden problem. Jastarnia to wymarzone miejsce dla
        dzieci. Chociaż w tym roku jedziemy do Rewala, ale to dlatego że jeszcze tam
        nie byliśmy, a chcieliśmy poznac inną część wybrzeża. Udanych wakacji. A
      • basia-bma Re: jak to jest z tymi pociągami na półwyspie Hel 15.04.05, 09:34
        Dzięki serdeczne za odpowiedź smile A gdzie dokładnie mieszkałaś w Jastarni -
        bliżej zatoki czy morza ? Możesz się podzielić jakimiś namiarami ?
        Do samej Jastarni chyba już się przekonałam - jeszcze kwestia kwatery. Mam
        jedną wstępnie zaklepaną na ul. Ogrodowej - od torów dzieli ją ulica i działka
        po drugiej stronie (pow. ok. 1500 m, więc spora)- potem są tory, chudy lasek i
        już plaża (?). Właścicielka mówi, że pociągów nie słychać.

Pozdrawiam
        Basia
        • basia-bma Re: jak to jest z tymi pociągami na półwyspie Hel 15.04.05, 09:37
          Wrzuciłam post w tym samym czasie - pytanie jest do mamyanieli smile
          Dzięki Aga za odpowiedź - tez jestem ciekawa gdzie mieszkałaś i czy byłaś
          zadowolona.

Pozdrawiam
          Basia
          • mamaanieli Re: jak to jest z tymi pociągami na półwyspie Hel 15.04.05, 10:05
            To był pensjonat Kasztelanka - wejdź w google to znajdziesz. Bardzo polecam -
            duży, ogrodzony, zielony teren, plac zabaw, mili właściciele, bardzo tanio.
            Jedyny minus - łazienki wspólne. Jednak nie było z tym problemów. I ogromny
            plus - przyjeżdżają same rodziny z małymi dziećmi. No i świetne wyżywienie.
            POlecam i pozdrawiam.
            • mamaanieli Re: jak to jest z tymi pociągami na półwyspie Hel 15.04.05, 10:16
              Dodam, że w Kasztelance cisza i spokój... NO, może czasem dzieciaki szaleją smile
              • basia-bma Re: jak to jest z tymi pociągami na półwyspie Hel 15.04.05, 11:36
                Dzięki serdeczne - lecę sprawdzić smile

Pozdrawiam
                Basia
        • agamamaoli Re: jak to jest z tymi pociągami na półwyspie Hel 15.04.05, 13:05
          Mieszkałam w Willi Alicja tj. jeszcze bliżej torów niż Twoja kwatera, bo po
          stronie ulicy blizszej morzu. Wydaje mi się, że nie bedziesz narzekać na
          pociagi.
          A
          • purzyki Do Agamamaoli :-) 15.04.05, 15:16
            AgoMamoOli!!! My w tym roku planujemy pobyt w Alicji! Od 6 sierpnia smile
            Napiszesz czy byłas zadowolona, jakie pokoje i łazienki?? Czy na plazy tłoczno
            i takie tam smile
            • agamamaoli Re: Do Agamamaoli :-) 18.04.05, 09:26
              W Alicji było OK. Mieliśmy pokój 2 osobowy - zaznaczam pokoje 2 osobowe dla
              rodziców i dziecka w łóżeczku turystycznym trochę ciasne. Da się wytrzymać, ale
              było klaustrofobicznie. Za to pokoje 3 i 4 oso. bardzo fajne. Ogólnie
              przyjemnie. W łazience i pokojach trochę wilgotno - bliskość morza i mieliśmy
              deszczową pogodę. Do plaży jakieś 300 m przez lasek, dobre dojście zaraz za
              posesją. Byliśmy przed sezonem, więc tłumów nie było, a plaża szeroka. Piasek
              b. drobniutki, aż trzeszczał pod stopami. Łazienki w porządku. Polecam Alicję
              ze względu na położenie, blisko do morza i przy spokojnej uliczce. A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka