Dodaj do ulubionych

Łóżeczko turystyczne a samolot.

22.08.05, 13:35
wybieram się z roczniakiem na wczasy samolotem, zabieram ze soba łóżeczko
które waży 11 kg !!!, czy jest ono wliczane w zwykły bagaż? troche mnie to
martwi bo przypada go 15-20 kg na os dorosłą, czyli łóżeczko i niewiele
więcej.
a moze powiecie w czym innym-lżejszym może spać dziecko na wyjeżdzie niż w
takim łóżeczku?
pzdr M
Obserwuj wątek
    • atena74 Re: Łóżeczko turystyczne a samolot. 22.08.05, 14:03
      Czy koniecznie musicie je brać? Mam 1,5 roczne dziecko i wiem jak dużo rzeczy
      trzeba zabrać przy takim maluchu. Nie wiem czy lecicie na wakacje z biurem
      podróży, ale wiele hoteli oferuje "łóżeczko dla dziecka gratis", może i u Was
      jest taka opcja. Ja osobiście, chcąc uniknąć nadmiaru bagażu, wolałabym - pod
      warunkiem, że macie podwójne łóżko - położyć malucha między siebie.
      • kotek15 Re: Łóżeczko turystyczne a samolot. 22.08.05, 14:11
        spytam czy dają łóżeczko dla dziecka ale wątpię, a oni nie wiedzą jakie łóżko
        będzie czy 2 osobne czy jedno , to okarze się na miejscu.
        pzdr M
    • klubiale1 Re: Łóżeczko turystyczne a samolot. 23.08.05, 13:26
      Lepiej byłoby żeby łóżeczko było w hotelu, bo inaczej taki bagaż trzeba oddać
      przy odprawie i te 11kg odliczą od limitu bagażu na osobę. Na dodatek na
      malucha nie przypada własny limit bagażu, bo nie ma on swego biletu i miejsca w
      samolocie. Tak więc trzeba się wyrobić w wartości bagażu na 2 dorosłe osoby.

W hotelach zwykle mają 2 osobne łóżka, jednak bez problemu można je łączyć ze
      sobą i maluch się zmieści.
      pozdr
      • eklon Re: Łóżeczko turystyczne a samolot. 24.08.05, 09:28
        z tym bezproblemowych łączeniem łóżek nie zgodzę się do końca, bo np. w Tunezji
        trafiliśmy do hotelu w którym łóżka były zamontowane na stałe do podłogi!
        Widocznie obsługa hotelu była zmęczona ciągłym rozsuwaniem łóżek albo gościom
        hotelowym przeszkadzało przesuwanie łóżek po płytkach!

Jeśli zaś chodzi o łóżeczka to faktycznie wiele hoteli ma je w swojej ofercie
        gratis ale radzę dopytać!
        • klubiale1 Re: Łóżeczko turystyczne a samolot. 24.08.05, 13:54
          To ciekawe co piszesz o łózkach przytwierdzonych do podłogi.
          Z reguły łózka są ruchome, aby przy sprzątaniu obsługa mogła je łatwo odsunąć.
          CZasami przytwierdzone do ściany jest wezgłowie, a łózko jest niezależne od
          niego.
          Natomiast łóżeczko turystyczne powinno być wpisane na rezerwacji hotelu w
          biurze podróży. Wtedy jest ono gotowe i przygotowane dla maluszka od razu przed
          naszym przylotem. Przydaje się to, bo podróż + transfer męczą dziecko i wtedy
          dobrze jest mieć gdzie je położyć lub bezpiecznie umieścić na czas
          rozpakowywania się.
          • kotek15 Re: Łóżeczko turystyczne a samolot. 25.08.05, 10:56
            a jak wygląda takie łóżeczko? mam nadzieje ze nie jest to zwykła dostawka tzn
            łóżko polowe?
            pzdr m
            • klubiale1 Re: Łóżeczko turystyczne a samolot. 25.08.05, 12:53
              Do tej pory podczas 3 wyjazdów spotkałam się w hotelach 2 razy z normalnym
              łóżeczkiem turystycznym z siatką na bokach (dostałam też dla dziecka 2
              prześcieradła i poduszeczkę - oczywiście zabierałam swój koc, a z poduszki nie
              korzystałam bo dziecko było zbyt małe). Raz miałam w hotelu łózeczko drewniene
              ze szczebelkami i opuszczanym bokiem. To drewniane było zmontowane na
              najwyższym poziomie, bo na rezerwacji hotelu podaliśmy wiek dziecka 6 msc. Do
              hotelu dotarliśmy wtedy o 2 rano i wszystko już na nas czekało, co było bardzo
              wygodne, bo wystarczyło maluszka tylko przełożyć do łóżeczka.
              Oczywiście te turystyczne łózeczka też czekały rozłożone i pościelone.
              pozdr
              • kotek15 Re: Łóżeczko turystyczne a samolot. 25.08.05, 14:57
                dziękuje za odp, dowiedziałm sie ze wbiurze Atur wynajem łozeczka to 2 euro za
                dzien a wiec nawet sporo
                pzdr
                M
                • riwka Re: Łóżeczko turystyczne a samolot. 26.08.05, 00:36
                  Może 2 euro za łóżeczko na dzień to dużo, ale przelicz, bo nadbagaż na lotnisku
                  to koszt : 30 PLN za każdy "nadprogramowy kilogram" tj. około 330 PLN za samo
                  łóżeczko turystyczne 11 kg.. Na osobę można zabrać 20 kg, i bagaż podręczny do
                  10 kg.
                  Radzę zorganizować jak najlżejsze walizki, czy torby, bo to dodatkowe kilogramy
                  za ktre trzeba zapłacić, a z maleńkim dzieckiem to się tych kilogramów
                  uzbiera ...

Pozdrawiam i życzę udanych wakacji smile))
                  • joanna_poz Re: Łóżeczko turystyczne a samolot. 26.08.05, 12:15
                    My wylatujemy za tydzien i w naszym hotelu zapłacimy za łozeczko 3 euro za dobę.
                    Jak dla mnie koszt 21 euro to raczej niezbyt wygorowana kwota przy całym
                    łącznym koszcie wyjazdu.
                    A targania się z łózeczkiem nie wyobrażam sobie - i tak ilosć rzeczy które
                    trzeba zabrać jadąc z maluchem jest obłędna.

Pozdrawiam,
                    Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka